Mercedes GLA 180d – Test Drive

Mercedes_GLA_180d_21

Mercedes_GLA_180d_12Η Mercedes GLA 180d χάρη στην τεράστια αντίθεση που υπάρχει μεταξύ του φορολογικού και του κοινωνικού της προφίλ-και όχι μόνο, βρίσκεται αυτή την στιγμή κοντά στην κορυφή των πωλήσεων στην κατηγορία των SUV.

Βλέπετε η Mercedes GLA 180d τα έχει όλα: είναι Mercedes, είναι SUV, έχει έναν οικονομικότατο πετρελαιοκινητήρα- και κυρίως- χάρη στα μόνον 1,500 κ.εκ. καταφέρνει να ξεφεύγει από τα δίχτυα της εφορίας, την ώρα που όλη η γειτονιά την ποθεί!

Στα χρόνια που παρουσιάζω αυτοκίνητα, αυτή είναι η πρώτη φορά που οδηγώ ένα νέο μοντέλο του κορυφαίου γερμανού κατασκευαστή. Όταν παρέλαβα το ασημί Mercedes Benz από την αντιπροσωπεία ήταν η ώρα να πάρω τον μικρό μου από το νηπιαγωγείο… Όταν με είδε άρχισε να φωνάζει στους φίλους του «η μαμά έχει έρθει με Mercedes»!

Το μυστήριο είναι ότι παρότι ο γιος μου έχει συνηθίσει να βλέπει καινούρια αυτοκίνητα λόγω της απασχόλησης της μαμάς- μπόρεσε να αναγνωρίσει μια μάρκα που ποτέ πριν δεν την είχαμε αναφέρει ή ξαναοδηγήσει- και μάλιστα χωρίς να μπορεί να διαβάσει!

Τόση είναι η δύναμη που έχει αυτό το σήμα!

Εξωτερικός Σχεδιασμός

Mercedes_GLA_180d_29Το  Mercedes GLA 180d είναι για εμένα περισσότερο ένα Crossover με έντονο Coupe χαρακτήρα- ή μάλλον για να το πω πιο σωστά, είναι ένα Coupe με Crossover χαρακτήρα!

Σε ένα Coupe μην περιμένετε να δείτε τα στάνταρ χαρακτηριστικά των SUV, όπως ορατότητα, χώροι για το κεφάλι του οδηγού και των επιβατών-και άλλα “ανούσια” πράγματα.

Σας παρακαλώ να το έχετε αυτό στο μυαλό σας όσο διαβάζετε αυτή την δοκιμή-ειδικά όπου γίνεται αναφορά στους χώρους για το κεφάλι των επιβατών, την ορατότητα και αλλά ανούσια πράγματα για ένα Coupe αυτοκίνητο.

Το Mercedes GLA 180d- όσο δημοφιλές και αν είναι στην χώρα μας, κατά την γνώμη μου απευθύνεται σε ένα πολύ ειδικό κοινό.

Ιδανικά, απευθύνεται σε νέους- χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις ανθρώπους της πόλης, οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ικανοποιούν το αισθητικό τους κριτήριο βάζοντας την πρακτικότητα ενός SUV σε δεύτερη μοίρα.

Η Mercedes GLA 180d βασίζεται στην A-Class- και χάρη στους μεγαλύτερους σε διάμετρο τροχούς 235/50-R18 και με κάποιες διαφορετικές ρυθμίσεις στην ανάρτηση, κερδίζει 6 εκατοστά μεγαλύτερο ύψος και κυρίως-για εμένα- μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εμφάνιση.

Mercedes_GLA_180d_20Το μεγάλο αστέρι στην μπροστινή γρίλια και τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα διαχωρίζουν την Mercedes GLA 180d από τα «κοινά αυτοκίνητα».

Με διαστάσεις 4.417 Χ 1.804 Χ 1.494 χλστ και βάρος 1.535 κιλά οι διατάσεις της βρίσκονται στα όρια των μεσαίων SUV και χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο η Mercedes GLA 180d αφήνει υποσχέσεις για ένα ευρύχωρο εσωτερικό..

Η σχεδιαστική λεπτομέρεια που κέρδισε το βλέμμα μου-και πραγματικά λάτρεψα- ήταν το ανάγλυφο καπό το οποίο με τα δύο διαμήκη εξογκώματα δεξιά και αριστερά, μοιάζει να φιλοξενεί  από κάτω του έναν τεράστιο V8 σαν εκείνον της SLC 450 που είχα συμμετάσχει στο Ιστορικό Rally Acropolis το 2006.

Mercedes_GLA_180d_03Καμία σχέση φυσικά- αφού κάτω από το καπό δεν υπάρχει ούτε ο μισός κινητήρας από εκείνον της κόκκινης SLC του Rally Acropolis, αλλά το μυαλό δεν χάνει την ευκαιρία να γεννά συνειρμούς και να θυμάται τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας.

Ο σχεδιασμός από το πλάι δεν θυμίζει κανένα άλλο από τα ανταγωνιστικά SUV όπως για παράδειγμα τα BMW X1, VW T-RoC, ή το Skoda Taroq, και το μόνο που μπορεί να πει κανείς ότι συντονίζεται στην σχεδιαστική αύρα του Mercedes GLA 180d είναι το Citroen C4 Cactus, ή η ακόμη πιο σωστά η πρόσφατα παρουσιασθείσα στους ειδικούς δημοσιογράφους, BMW X2.

Η πίσω όψη του Mercedes GLA 180d με τις δύο τετράγωνες εξατμίσεις και την αεροτομή που εξασφαλίζει τον χαμηλότερο αεροδυναμικό συντελεστή της κατηγορίας Cx 0,28, είναι η πιο ενδιαφέρουσα-και γίνεται ακόμη πιο διαφορετική από τα εκλεπτυσμένα LED φωτιστικά πίσω που κάνουν την Mercedes GLA 180d να μοιάζει δύο-τρεις φορές γρηγορότερη!

Εσωτερικό Χώροι

Mercedes_GLA_180d_11Το εσωτερικό του Mercedes GLA 180d έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα τόσο σε ότι αφορά τα υλικά, όσο κυρίως σε ότι αφορά την ιδιαίτερη εργονομία που χρειάστηκα αρκετό χρόνο για να αρχίσω να την καταλαβαίνω.

Απευθύνεται σε ανθρώπους που οδηγούν αυτοκίνητα με αστέρι στο τιμόνι και απαιτεί χρόνο προσαρμογής από λαϊκούς σαν εμένα που οδηγούν Mercedes για πρώτη φορά.

Τα πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι πολύ καλής ποιότητας, αλλά σε πολλά σημεία όπως χαμηλά στις πόρτες και στο κάτω μέρος της κονσόλας μοιάζει να έχει γίνει οικονομία στα υλικά που δεν περίμενα να την βρω σε αυτό το αυτοκίνητο.

Σε ότι αφορά την εργονομία- αρχικά με ξένισε η τοποθέτηση του επιλογέα του αυτομάτου κιβωτίου ταχυτήτων από την κεντρική κονσόλα στην κολώνα του τιμονιού, αλλά όταν το συνήθισα μου φάνηκε μια πολύ έξυπνη ιδέα αφού η μεταφορά αυτή ελευθέρωσε χώρο για ένα πολύ βαθύ και πρακτικό ντουλάπι.

Mercedes_GLA_180d_04Αντίθετα ο χειρισμός του συστήματος πολυμέσων, του ραδιοφώνου και του κλιματισμού με προβλημάτισε. Ο χειρισμός της οθόνης του συστήματος που «αιωρείται» ψηλά στο κέντρο του ταμπλό μπορεί αν γίνει ταυτόχρονα από το τιμόνι, τον περιστροφικό διακόπτη στην βάση της κονσόλας, αλλά και από τα τουλάχιστον πενήντα κουμπάκια που καταλαμβάνουν το πιο ωφέλιμο σημείο της κεντρικής κονσόλας.

Εξαιτίας του αριθμού των πλήκτρων του συστήματος πολυμέσων, τα χειριστήρια του κλιματισμού έχουν εκτοπιστεί στο χαμηλότερο μέρος της κονσόλας και διαθέτουν μικρές ενδείξεις, ενώ δεν είναι άμεσα προσβάσιμα στο βλέμμα και το χέρι του οδηγού.

Όπως είδα από φωτογραφίες στην νέα A-Class –πάνω στην οποία θα στηριχθεί η επόμενη GLA, αυτό το εργονομικό πρόβλημα έχει διορθωθεί, καθώς η οθόνη διαθέτει χειρισμό αφής, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα «χίλια και ένα κουμπάκια» της κεντρικής κονσόλας να εξαφανιστόυν και στην θέση να υπάρχει ένα ευδιάκριτο και κυρίως εύχρηστο σύστημα χειρισμού του κλιματισμού.

 

Από τα ασημί πλήκτρα μεταξύ του συστήματος πολυμέσων και του κλιματισμού μπορείτε να επιλέξετε τρεις θέσεις λειτουργίας του αυτοκινήτου που επιδρούν στο κιβώτιο, το τιμόνι και την χαρτογράφηση του κινητήρα.

Έτσι  στην θέση Sport το τιμόνι γίνεται αχρείαστα βαρύ, ο κινητήρας αρπάζει πιο απότομα, ενώ το κιβώτιο κρατά τις ταχύτητες μέχρι το όριο των 4,000σαλ. Στο αντίποδα, στην θέση Eco οι ταχύτητες αλλάζουν σε πολύ χαμηλές στροφές, ο κινητήρας γίνεται κάπως τζούφιος, ενώ όταν αφήνετε το γκάζι το κιβώτιο μπαίνει σε λειτουργία “sailing” απομονώνοντας τον κινητήρα για μεγαλύτερη οικονομία.

Μάλλον μέχρι τώρα θα έχετε μαντέψει ότι στην θέση Normal το Mercedes GLA 180d είναι ρυθμισμένο μεταξύ των δύο ακταίων αυτών θέσεων…

 

Ο πίνακας οργάνων Mercedes GLA 180d της εκτός από όμορφος και πληροφοριακός, καταφέρνει να μένει πιστός στην παραδοσιακή σχεδίαση της εταιρείας και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την μάρκα του αυτοκινήτου που οδηγάς.

Σε αυτό βοηθά και το δερμάτινο τιμόνι με το αστέρι στην μέση, την χορταστική σε διάμετρο στεφάνη και φυσικά τα gear pads που περιστρέφονται μαζί με το τιμόνι.

Η θέση οδήγησης σε τοποθετεί χαμηλά μέσα στο Mercedes GLA 180d και σε συνδυασμό με τα σπορ μπροστινά καθίσματα και την σωστή θέση του πανέμορφου τιμονιού, προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό- χωρίς όμως να του προσφέρουν την γνώριμη ορατότητα στην κίνηση που εξασφαλίζουν τα υπόλοιπα SUV.

Mercedes_GLA_180d_02Αλλά αυτό δεν είναι SUV, είναι ένα ψιλωμένο Coupe η «χωστή» θέση οδήγησης είναι ακριβώς αυτό που οι σχεδιαστές ήθελαν να προσφέρουν.

Σε ότι αφορά την ορατότητα, η όμορφη γραμμή της οροφής, οι φαρδιές κολώνες και το μικρό παράθυρο της πίσω πόρτας περιορίζουν την ορατότητα προς τα πίσω και κάνουν την χρήση της εξαιρετικής κάμερας οπισθοπορείας απαραίτητη κατά το παρκάρισμα.

Το Mercedes GLA 180d της δοκιμής είναι εξοπλισμένο με μια μεγάλη πανοραμική οροφή που όταν ανοίγει φωτίζει ευχαρίστα το εσωτερικό, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει το εσωτερικό ύψος για οδηγούς που είναι ψηλότεροι από1,80μ.

Αυτοί θα βρουν ότι το κεφάλι τους βρίσκεται μονίμως σε επαφή με την οροφή και αναγκάζονται να γέρνουν το κεφάλι τους προς τα δεξιά για το χωρέσουν στο άνοιγμα της οροφής… Η λύση για τους ψηλούς, είναι απλή και κυρίως οικονομική: μην παραγγέλλετε την δική σας Mercedes GLA 180d με οροφή!

Mercedes_GLA_180d_10Στο εσωτερικό θα βρείτε πολλές θέσεις για ποτήρια και μικροπράγματα, ενώ κάτω από το κεντρικό υποβραχιόνιο έχει και επιπλέον USB’s.

Στο πίσω κάθισμα θα καθίσουν με άνεση δύο επιβάτες, αλλά το ογκώδες τούνελ της μετάδοσης περιορίζει τον χώρο για τα πόδια του μεσαίου επιβάτη, ενώ και πάλι οι ψηλοί επιβάτες θα παραπονεθούν για το ύψος της οροφής που τους υποχρεώνει να γέρνουν προς το μέσον του πίσω καθίσματος κάνοντας την φιλοξενία του πέμπτου επιβάτη κουραστική.

Αντίθετα τρία παιδία φιλοξενούνται άνετα στο πίσω κάθισμα, όμως επειδή είναι παιδία έχουν μικρό ύψος και τα ογκώδη μπροστινά καθίσματα με τα στενά και ψηλά τοποθετημένα πίσω παράθυρα περιορίζουν σημαντικά την ορατότητα προς τα έξω.

Mercedes_GLA_180d_01Για να επιβεβαιώσει ότι Mercedes GLA 180d είναι ένα ψηλό, τετράπορτο Coupe, οι πίσω πόρτες δεν ανοίγουν διάπλατα και έτσι είναι δύσκολο να τοποθετήσετε τα  παιδία σας σε παιδικά καθίσματα, παρότι τα ISOFIX βρίσκονται σε πολύ εύκολο σημείο.

Αλλά είπαμε: αυτό το Coupe είναι φτιαγμένο για νέους, ωραίους και ανέμελους ανθρώπους που θέλουν ένα όχημα απόδρασης για το σαββατοκύριακο στο βουνό ή την θάλασσα.

Παρά το μεγάλο πορτμπαγκάζ των 421 λίτρων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από άποψη πρακτικής δεν είναι το πιο κατάλληλο όχημα για να μεταφέρετε την οικογένεια σας. Υπάρχουν και άλλα SUV που είναι πιο πρακτικά-και ας είναι πιο άσχημα από την Mercedes GLA 180d.

Εκτός και αν η εμφάνιση για εσάς είναι τα πάντα-οπότε συμφωνούμε!

Ανάρτηση Φρένα

Mercedes_GLA_180d_07Η ανάρτηση του Mercedes GLA 180d αποτελείται από γόνατα Mc Pherson μπροστά και ανεξάρτητη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω- και χωρίς να είναι ιδιαίτερα σκληρή μοιάζει να δίνει περισσότερη έμφαση στην σπορ οδήγηση έχοντας βρει μια χρυσή τομή μεταξύ άνεσης και ελέγχου των τροχών.

Αντίστοιχα τα τέσσερα δισκόφρενα έχουν αρχικά μια ασαφή αίσθηση, αλλά όπως θα δούμε πιο κάτω αποδείχθηκαν πανίσχυρα και κυρίως πολύ ανθεκτικά.

Κινητήρας

Ο οκταβάλβιδος «Χαιλάντερ/πασπαρτού» πετρελαιοκινητήρας της Renault με το αλουμινένιο καπάκι και τα 1.5 λίτρα αποδίδει  110 ίππους- και στα χαρτιά τουλάχιστον εντυπωσιάζει με την ροπή των 260 Nm και την χαμηλή εκπομπή ρύπων CO2 99 γρ./χλμ.

Mercedes_GLA_180d_09Στην πράξη το εύρος λειτουργίας του απλώνεται από τις 1.500 μέχρι τις 4.000 σαλ καθώς μετά τις 4.000 σαλ δεν συμβαίνουν πολλά πράγματα περά από πολύ και ενοχλητική φασαρία.

Το 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7G-DCT  της Mercedes GLA 180d προσφέρεται με μια έξτρα χρέωση 2.300 €, και όπως είπαμε έχει τον επιλογέα τοποθετημένο στην κολόνα του τιμονιού.

Ο προγραμματισμός του τόσο στην εκκίνηση, όσο και στην λειτουργία είναι φανταστικός αλλάζοντας συχνά ταχύτητες και διαθέτοντας πυκνές σχέσεις που διατηρούν τον κινητήρα στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας του.

Για να γκρινιάξω λίγο, θα πω ότι η όπισθεν καθυστερεί να εμπλακεί και έτσι πολλές φορές στο παρκάρισμα μπορεί να ακούσετε κορναρίσματα από τους διασυνδεδεμένους με την κόρνα νεοέλληνες που αδημονούν να εκφράσουν το κόμπλεξ και την ζήλια τους εντώς δεκάτων του δευτερολέπτου…

Στην Πόλη

Mercedes_GLA_180d_05Μέσα στην πόλη η ανάρτηση παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ -με τα οποία ήταν εξοπλισμένο το Mercedes GLA 180d, περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων της Αθήνας χωρίς να κουράζει τους επιβάτες και χωρίς να υπάρχουν αναπηδήσεις.

Η ορατότητα είναι καλή προς τα εμπρός και στα πλάγια, ενώ πίσω το μικρό πίσω παράθυρο, τα ψηλά μαξιλάρια της πλάτης και οι φαρδιές κολώνες απαιτούν κάποια προσοχή στην αλλαγή λωρίδας και στους επιτόπιους ελιγμούς.

Το παρκάρισμα δεν αποτελεί πρόβλημα αφού το σύστημα Park Assist με την κάμερα και τους αισθητήρες οπισθοπορείας κάνουν την διαδικασία άνετη και ασφαλή..

Το τιμόνι στην πόλη είναι όσο ελαφρύ χρειάζεται και κόβει πολύ βοηθώντας στους ελιγμούς στα στενά, ενώ έχει άριστη αίσθηση.

Η συμπεριφορά του Mercedes GLA 180d μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη, αφού χάρη στις ραφιναρισμένος αναρτήσεις θα έλεγα ότι ο ανταγωνισμός θα τα βρει δύσκολα στο να προσφέρει κάτι πιο άνετο.

Τέλος με την αρωγή του εξαιρετικής λειτουργίας συστήματος Start/Stop η κατανάλωση στην πόλη κυμαίνεται μεταξύ 5,8 και 6,5 λίτρων /100 χλμ. ανάλογα με την κίνηση και την διάθεση του οδηγού, που όπως αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά χαμηλη (χαμηλότερη από του Nissan Micra που χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητηρα)

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο ο κινητήρας του Mercedes GLA 180d –παρά το μικρό του κυβισμό, βρίσκεται στο στοιχείο του και Mercedes_GLA_180d_13βοηθούμενος από το επτάρι DSG και την κορυφαία αεροδυναμική καταφέρνει με άνεση να διατηρεί ταχύτητες 140-150 χλμ/ω καταναλώνοντας μόλις 6.8 λίτρα. Κάποιοι μου είπαν (γιατί εγώ δεν τρέχω) ότι με υπομονη φτάνει και τα 200 χλμ/ω. στο κοντερ.

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση στην θέση Normal και εντυπωσιάστηκα από την απάθεια του αεροδυναμικού και ψηλού αυτοκίνητου στους πλευρικούς ανέμους-παροτι τις ημέρες που το δοκίμαζα φυσσούσαν θυελώδεις άνεμοι.

Τέλος η πολύ καλή ηχομόνωση δεν αφήνει τους αεροδυναμικούς θορύβους να φτάσουν στα αυτιά των επιβατών που απολαμβάνουν το ταξίδι τους σε ένα περιβάλλον που θυμίζει ότι η Mercedes GLA 180d ανήκει στην κορυφαία οικογένεια  των γερμανικών αυτοκίνητων.

Στο χώμα..

Το ύψος των 16 εκ. από το έδαφος θα επιτρέψει στη Mercedes GLA 180d να κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση. Όπως υποδηλώνει και η σχεδίαση της, η Mercedes GLA 180d είναι ένα Coupe Crossover πόλης που δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις.

Στρίβοντας

Mercedes_GLA_180d_08Σε γενικές γραμμές η συμπεριφορά του Mercedes GLA 180d ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα. Παρά τις όχι πολύ σκληρές αναρτήσεις και τις μεγάλες διαδρομές που θυμίζουν SUV, το στιβαρό πλαίσιο και κυρίως η δουλειά που έχει γίνει στην ανάρτηση με έκαναν να συγχωρήσω κάθε μειονέκτημα που είχα εντοπίσει νωρίτερα σε σχέση με τους χώρους και την πρακτικότητα αυτού του ψηλού Coupe..

Εννοείται ότι στην έκδοση της δοκιμής με αυτόν τον μικρό κινητήρα η κίνηση μεταδίδεται μόνο στους εμπρός τροχούς, αλλά παρά το μεγάλο βάρος που έχει να υπερνικήσει ο κινητήρας αφήνει πολλά περιθώρια για διασκέδαση.

Όταν πιεστεί πολύ τελικά θα γείρει-όπως είναι αναμενόμενο, αλλά η Mercedes GLA 180d παραμένει απόλυτα ασφαλής και ελεγχόμενη όσο και να προσπαθεί ο οδηγός να το αποσταθεροποιήσει.

Ακόμη και στην βροχή-και παρά τα πολύ φαρδιά λάστιχα του αυτοκινήτου της δόκιμης- είναι πολύ δύκολο να αποσταθεροποιηθεί ή να νικηθούν τα ηλεκτρονικά που κάνουν την δουλειά τους με αποτελεσματικότητα και κυρίως με διακριτικότητα.

Είναι το σημείο που πραγματικά διαφέρουν τα αυτοκίνητα της Mercedes και της BMW από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό- ο οποίος πολύ συχνα στην προσπάθεια του να προστατεύσει τον οδηγό καταλήγει στο να σκοτώνει την χαρά της οδήγησης.

Mercedes_GLA_180d_06Αν μπείτε με πολύ φόρα στην στροφή χρησιμοποιώντας καθαρές γραμμές- και χωρίς να ζορίζετε την κατάσταση- το Mercedes GLA 180d θα σας εντυπωσιάσει με τα αποθέματα πλευρικής πρόσφυσης που διαθέτει.

Με αυτόν τον τρόπο οδήγησης το πίσω μέρος αρνείται να υπερστρέψει ότι και να του κάνετε, κρατώντας πεντακάθαρα την γραμμή που επιλέξατε.

Σε ανηφορικά κομμάτια ο πετρελαιοκινητήρας χάρη στο πυκνό κιβώτιο ταχυτήτων που αλλάζει ανεπαίσθητα και ακριβώς όταν χρειάζεται τις ταχύτητες, επιτρέπει στο αυτοκίνητο να μαζέψει φόρα καθώς ακόμα και σε κλειστές φουρκέτες η Mercedes GLA 180d μπαίνει “τάπα” χωρίς να σπινάρουν οι εμπρός τροχοί.

Τι γίνεται όμως αν το πιέσεις και οδηγήσεις κοντά στα όρια?

Επιλέγοντας το πρόγραμμα Sport από το κεντρική οθόνη θα διαπιστώσετε ότι το τιμόνι βαραίνει μάλλον περισσότερο από όσο θα ήθελα εγώ (μάλλον θέλει ανδρική δύναμη), η χαρτογράφηση του κινητήρα γίνεται πιο άμεση και νομίζω ότι αλλάζει κάπως και ο ήχος του κινητήρα!

Ευτυχώς κάποιος εκεί στην Στουτγάρδη σκέφτηκε ότι κάποια γυναικά μπορεί να θέλει να οδηγήσει την Mercedes GLA 180d στην θέση Sport, και έτσι έδωσαν την δυνατότητα να επιλεχθεί η θέση Sport με την σκληρότητα του τιμονιού της θέσης Normal. Και έτσι ακριβώς οδηγούσα εγώ το Mercedes GLA 180d.

Όπως είπαμε  το πλαίσιο και οι αναρτήσεις του Mercedes GLA 180d είναι πολύ κοντά σε εκείνα της Α45 AMG οπότε όπως είναι αναμενόμενο ο κινητήρας με τους 110 ίππους δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να το ανησυχήσει.

Mercedes_GLA_180d_03Για να ζησετε αυτό το «κάτι παραπάνω» θα πρέπει να πάρετε  «φόρα- φόρα/κατηφόρα»! Τότε  το Mercedes GLA 180d θα σας αποζημιώσει με μια πολύ ενδιαφέρουσα συμπεριφορά.

Με την βοήθεια των ανθεκτικών φρένων -και του ακριβέστατου τιμονιού – μπορείτε να εμπιστευτείτε την Mercedes GLA 180d και να μαζέψετε πολλά χιλιόμετρα ώστε να τοποθετηθεί στην στροφή με ένα ελαφρύ πλασάρισμα αδιαφορώντας για την κλίση του αμαξώματος..

Τα φρένα έχουν αρχικά μια περίεργή αίσθηση όμως αποδεικνύονται  είναι πανίσχυρά και ανθεκτικά-ενώ το ABS επεμβαίνει σπάνια.

‘Οσο ο δρόμος είναι κατηφορικός το ακριβές τιμόνι και η ρυθμίσιμη συμπεριφορά χαρίζουν αμέσως  χαμογελά στο στόμα του οδηγού. Απλά, δεν υπάρχει άλλο SUV που να μπορεί να στρίψει με αυτόν τον τρόπο.

Το Mercedes GLA 180d είναι Coupe- και στρίβοντας σαν coupe, αφήνει τον ανταγωνισμό να παλεύει με την υποστροφή και τα ηλεκτρονικά του…

Όσο περισσότερο το στριβείς και εμπιστεύεσαι τα φρένα, τόσο πιο αργά φρενάρεις- και έτσι όταν βρεθείς βαθιά μέσα στην στροφή μοιραία το πίσω μέρος αρχίζει να ανοίγει την τροχιά του. Εκεί κατάλαβα ότι οδηγώντας με μια σχέση επάνω και στηριζόμενη στην ροπή, η δύναμη επαρκεί (..μόλις!) για να τραβήξει το αυτοκίνητο προς τα εκεί που κοιτούν οι εμπρός τροχοί την ώρα που το αυτοκίνητο γλιστρά με τα τέσσερα.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να ξέρεις τι αγοράζεις όταν αποφασίζεις να πάρεις μια Mercedes GLA 180d. Τα σχεδόν €35,000 που κοστίζει το αυτοκίνητο της δοκιμής είναι πάρα πολλά και οι επιλογές σε αυτό το ύψος κόστους είναι ακόμη περισσότερες.

Που διαφέρει λοιπόν η Mercedes GLA 180d, που θα κάνει κάποιον να αποφασίσει να πληρώσει τόσα χρήματα?

Το φορολογικό πλεονέκτημα είναι σημαντικό, όμως και ο ανταγωνισμός προσφέρει ανάλογες επιλογές κινητήρων. Η δύναμη της μάρκας ισχυρότατη, όμως σε αυτά τα χρήματα υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές..

Η δύναμη του κινητήρα και του αυτόματου κιβωτίου είναι επαρκής για την κίνηση στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομία καυσίμων, όμως η Mercedes GLA 180d διαφέρει γιατί είναι το μοναδικο Coupe/ Crossover στην αγορά ( η BMW Χ2 φαίνεται από τις φωτογραφίες ότι βρίσκεται στην ίδια κατηγορια).

H Mercedes GLA 180d μπορεί να στριβεί σαν Coupe, ενώ όπως τα υπόλοιπα SUV δεν θα πει όχι να λερώσει τα λάστιχα τους για να σας πάει σε μοναχική παραλία.

Τελικά πρέπει να αναρρωτηθήτε αν είστε εσεις φτιαγμένοι για την Mercedes GLA 180d και όχι το αναποδο. Αν είστε ο ανθρωπος της- και έχετε και την οικονομική δυνατότητα να την αγοράσετε, τότε σίγουρα θα πάρετε ένα αυτοκίνητο με έναν μοναδικό χαρακτήρα που παρά τον αδύμανο κινητηρα του θα σας χαρίσει πολλά χαμόγελα στην οδήγηση.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η εργονομία την κεντρική κονσόλα και η αίσθηση κλειστοφοβίας στο πίσω κάθισμα
  • Η υψηλή τιμή κτήσης και η έλλειψη δύναμης από τον κινητήρα.

Θα θυμάμαι

  • Τα μούτρα του έφορα που αυτή Mercedes του ξέφυγε και η οικονομία στα καύσιμα.
  • Η εξαιρετική οδική συμπεριφορά και το καλό αυτόματο κιβώτιο.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleΗ Alfa Romeo στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης 2018
Next articleDIRT GAMES 2018: Με τους καλύτερους οιωνούς!

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National