Ford Focus ST MY 2008-VeteranCar Test Drive

Όπως συμβαίνει και στην μαγειρική όταν πετύχει η συνταγή δεν τολμάς να την αλλάξεις. Το «παστίτσιο της μαμάς μας» είναι οικογενειακή αξία που αντέχει στον χρόνο. Ακόμα και αν το σερβίρει σε διαφορετικά-ανάλογα με την περίσταση- πιάτα η γεύση του παραμένει μοναδική. 

Πίσω στα δικά μας τώρα: το Ford Focus ST  δεν είναι εύκολο να αλλάξει γιατί μάλλον είναι δύσκολο να γίνει καλύτερο»! Σε μια εκδρομή στα Κύθηρα είδα ότι κάποιος είχε το Ford Focus ST MY 2008 και το ξεχώρισα…

Εκείνο προσπάθησε να μου κρυφτεί με το διακριτικό μπλε χρώμα του, όμως το πρόδωσαν οι δίδυμες εξατμίσεις του και από εκείνη την στιγμή το μυαλό μου σχεδίαζε διαρκώς το πώς θα το απαγάγω για να γνωριστώ καλύτερα μαζί του…καλύτερα!

Βρήκα το σχέδιο δράσσης και έτσι κατάφερα και βρέθηκα μόνη μου μαζί του για περίπου δύο ώρες.

Όταν όλοι καθίσαν για φαγητό- και τα πρώτα πιάτα άρχισαν να φτάνουν, προφασίστηκα ότι κάτι είχα ξεχάσει και ζήτησα τα κλειδία του Ford Focus ST MY 2008 για να πεταχτώ στο ξενοδοχείο-αφού πρώτα συμφώνησα να μην τρέχω πολύ..

Εξωτερική εμφάνιση

Πριν ξεκινήσω έψαξα να δω τι είχε αλλάξει στην εμφάνιση σε σχέση με το προηγούμενο Ford Focus ST του 2006 και δεν δυσκολεύτηκα πολύ βρω τις διαφορές.

Τα νέα μεγαλύτερα φωτιστικά σώματα του Ford Focus ST MY 2008 φτάνουν μέχρι τις ακμές των φτερών και διαθέτουν ένα σύστημα έτσι ώστε να φωτίζουν εκεί που στρίβουν οι τροχοί. Το καπό έχει ένα έντονο νεύρο που σβήνει στα φτερά και κάνει το αυτοκίνητο να φαίνεται πιο χαμηλό και δυναμικό.

Ο νέος προφυλακτήρας φιλοξενεί τους νέους πιο διακριτικούς προβολείς ομίχλης, ενώ η μεγαλύτερη μάσκα εκτός από την καλύτερη ψύξη που προσφέρει στον χώρο του κινητήρα είναι σίγουρα και πιο τσαμπουκαλεμένη!

Λίγο διαφορετικός είναι και ο νέος πίσω προφυλακτήρας, ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα απόκτησαν μοντέρνα, διαφανή καλύμματα.

Παρά τις περιορισμένες αλλαγές σε σχέση με το μοντέλο του 2006 το Ford Focus ST MY 2008 να φαίνεται ακόμη φρέσκο και διακριτικό, αλλα την ίδια ώρα οι 18αρες αλουμινένιες ζάντες πέντε ακτινών, η αεροτομή και οι δύο χρωμιωμένες δίδυμες εξατμίσεις στα δυο άκρα του αμαξώματος, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σύγχυσης με τα κοινά Focus.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα βρήκα τα ιδία ποιοτικά και μαλακά πλαστικά και φυσικά τα χαρακτηριστικά τρία όργανα στο κέντρο του ταμπλό που διαχωρίζουν το εσωτερικό του ST από τα κοινά Focus.

Ο πινάκας έλεγχου είναι ελαφρά διαφοροποιημένος καθώς τα όργανα της θερμοκρασίας και του καύσιμου έχουν λίγο μικρότερη διάμετρο και βρίσκονται μέσα ένα σπορ νικελένιο πλαίσιο μεταξύ των δύο βασικών οργάνων.

Το νέο ηχοσύστημα και το ηλεκτρονικό σύστημα κλιματισμού σίγουρα δίνουν μια πολύ πιο μοντέρνα όψη εσωτερικό, όμως αυτό που κυριολεκτικά κλέβει την παράσταση είναι η φοβερή επενδυση με ανθρακονήματα που βρισκεται πίσω τους και κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον επιλογέα.

Πίσω από τον μοχλό ταχυτήτων με τις έξι σχέσεις και την φανταστική αίσθηση κρύβεται μια καλοδεχούμενη έκπληξη: το Ford Focus ST MY 2008 διαθέτει button εκκίνησης/σβησίματος του μοτέρ –κάτι που σίγουρα του δίνει «αγωνιστικούς πόντους»!

Κινητήρας

Ο κινητήρας του Ford Focus ST MY 2008 χάρη στα μόλις 577 χιλιοστά μήκους του καταφέρνει να τοποθετείται πίσω από τους κινητήριους τροχούς βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κατανομή του βάρους.

Με 2500 cc, μεταβλητό χρονισμό, τούρμπο και πέντε κυλίνδρους, η μέγιστη ισχύς των 225 PS5.5 kW) η οποία επιτυγχάνεται στις 6000 σ.α.λ. και η μέγιστη ροπή των 320 Nm που είναι διαθέσιμη από τις 1600 σ.α.λ. και διατηρείται μέχρι τις 4000 σ.α.λ. δεν προκαλεί έκπληξη.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η λειτουργία του κινητήρα την πράξη, καθώς τραβάει θετικά από τις 1,500 σ.α.λ. και τραβάει χωρίς καμία έξαρση- ή κενό μέχρι και πέρα από το κόκκινο των 6,800 χαρίζοντας επιδόσεις και ήχο.

Μια και μίλησα για ήχο- πρέπει να το πω γιατί θα σκάσω! Καταπληκτικός, φανταστικός, υστερικός μπάσος, στριγκός , ανατριχιαστικός και με λίγη φαντασία- αν κλείσεις τα μάτια(κάτι που δεν το συνιστώ), θα ακούσεις τα πεντακύλινδρα τέρατα του GroupΒ να περάνε δίπλα σου…

Πραγματικά τώρα, το αυτοκίνητο στις χαμηλές στροφές παράγει ένα μπάσο ήχο, ο οποίος μετατρέπεται σε μια μεταλλική στριγκλιά εκεί ψηλά στις 7,000 σ.α.λ.

Οι άνθρωποι της Ford γνωρίζουν την «μουσική» που παράγει το αυτοκίνητο τους και έτσι δεν προσπάθησαν καθόλου να την εμποδίσουν να φτάσει στην καμπίνα των επιβατών ακόμα και στο ανανεωμένο μοντέλο.

Το αντίθετο μάλιστα!

Ο κινητήρας ακούγεται περισσότερο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου παρά στο εξωτερικό! Ο δυνατός αυτός κινητήρας καταφέρνει να επιταχύνει το βάρους 1371 κιλών στα 100 χιλιόμετρα σε μόλις 6,8 δευτερόλεπτα και συνεχίζει να επιταχύνει δυνατά μέχρι την τελική των 240 km/h.

Ανάρτηση/Φρένα

Η ανάρτηση του Ford Focus ST MY 2008 με τα γόνατα McPherson μπροστά και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, διαφοροποιείται σε σχέση με το απλό Focus κυρίως χάρη στο χαμήλωμα κατά 15mm, την σκληρότερηκατά 30% ανάρτηση και την διάμετρο της αντιστρεπτικής δοκού που μεγάλωσε κατά 5%.

Η ανάρτηση καταφέρνει να απορροφά τις λακκούβες των ελληνικών δρόμων, ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνει το αυτοκίνητο να γέρνει στις στροφές.

Τα φρένα με αεριζόμενα δισκόφρενα 320mm εμπρός και 280mm πίσω ήταν δυνατά και ανθεκτικά με το ABS να επεμβαίνει σπάνια και μόνο σε πολύ γλιστερά οδοστρώματα.

Η πιο γρήγορη κρεμαγιέρα(2,4 από 2.9 στροφές) σε συνδυασμό με την ηλεκτρουδραυλική υποβοήθηση δίνουν στις χαμηλές ταχύτητες μια μαλακή αίσθηση που όμως περιέργως εξαφανίζεται όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν.

Στρίβωντας με προσοχή(?!)

Στους στενούς δρόμους των Κυθήρων- με τις καλοχαραγμένες στροφές και φυσικά με το ESP κλειστό- το Ford Focus ST MY 2008 ήταν απόλυτα ουδέτερο και ασφαλές. Αν υπάρχει διάθεση για παιχνίδια, τότε αφήνοντας λίγο το γκάζι- παρόλο του πολλαπλούς συνδέσμους, το αυτοκίνητο γίνεται ελαφρά υπερστροφικό βοηθώντας στην εύκολη τοποθέτηση του πριν την στροφή.

Στην έξοδο της στροφής θα πρέπει να θυμάσαι ότι οι μπροστινοί τροχοί εκτός από το να αλλάζουν κατεύθυνση προσπαθούν να «κατεβάσουν» και 225 ροπάτα άλογα.

Αν δεν δείξεις κατανόηση και το αγνοήσεις, τότε όχι μόνο θα γίνεις μάρτυρας μιας εντυπωσιακής υποστροφής, αλλά θα νοιώσεις και το τιμόνι να σε κλωτσάει για να σε τιμωρήσει.

Απλά, αν δεν ξέρεις να σεβαστείς την δύναμη, καλά θα κάνεις να αφήσεις το ESP να κάνει την δουλεία που εσύ(φίλε οδηγέ!) δεν ξέρεις, ή δεν θέλεις να κάνεις…

Η οδική συμπεριφορά παρουσιάζεται ακριβώς η ίδια με εκείνη του προηγούμενου μοντέλου-και αυτό σίγουρα είναι καλό νέο. Δεν μπόρεσα να οδηγήσω το αυτοκίνητο σε ανοικτές στροφές(τύπου Μπράλου) γιατί… απλά δεν υπάρχουν πουθενά στο νησί.

Όπως είχα διαπιστώσει πριν από δύο χρόνια με την παρουσίαση του πρώτου ST όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητες που υπερβαίνουν την αφαίρεση του διπλώματος, μέσα στην στροφή το πίσω μέρος του αυτοκινήτου ελάφρωνε -και αναλόγως την κατάσταση του οδοστρώματος καμιά φορά τα πράγματα γινόντουσαν όχι και τόσο ευχάριστα..

Τότε είχα γράψει:

«Το αυτοκίνητο στις ψηλές ταχύτητες μπορεί να γίνει υπερστροφικό εάν δεν είστε συγκεντρωμένοι , ή εάν χρειαστεί να πατήσετε ένα ξαφνικό φρένο μέσα στην στροφή. Σε αυτές τις ταχύτητες καλό θα ήταν να έχετε διαλέξει από πριν ακριβώς την σωστή γραμμή και να επιταχύνετε ελαφρά και προοδευτικά το αυτοκίνητο μέχρι την έξοδο. Νομίζω ότι εάν η πίσω ανάρτηση είχε λίγο πιο «αργή» απόσβεση επαναφοράς το πρόβλημα δεν θα υπήρχε».

Το έκαναν? Δεν ξέρω!

Όταν ξαναπέσει το νέο ST στα χέρια μου στην ηπειρωτική χώρα θα σας ενημερώσω για το εάν έχει βελτιωθεί η νευρικότητα της πίσω ανάρτησης στα πολλά χιλιόμετρα, ή εάν έχει εξαλείφθει τελείως. Για την ώρα επιφυλάσσομαι!

Ο δρόμος με οδήγησε σε ένα λιμανάκι, όπου βγήκα έξω ακούγοντας για λίγο το «τικ-τικ» που έκαναν τα μέταλλα του κινητήρα και των φρένων όσο διαστέλλονταν σκεφτόμουν ότι η χάρα που δίνουν αυτόι οι υπερβολικοί πολυκύλινδροι κινητήρες σε λίγο καιρό θα έιναι μια μακρινή ανάμνηση.

Συμπέρασμα

Το Ford Focus ST MY 2008 όταν φτιάχτηκε ήταν πιο δυνατό Focus και τα πάντα πάνω στο εξωτερικό του αυτοκίνητο φωνάζουν: «Δύναμη»!

Το Ford Focus ST MY 2008 με μικρές βελτιώσεις που φρεσκάρουν λίγο τον χαρακτήρα του κρατήσε ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι το 2009 όπου το νέο Focus RS κύλισε τις ρόδες του στους δρόμους των ονείρων μας.

Ακόμη και σήμερα όμως το ST παραμένει για εμένα το αυτοκίνητο με τον πιο ενδιαφέροντα κινητήρα της κατηγορίας σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και τον ήχο του.

Τα 2,500 κ.εκ θα σας φέρουν κοντά με τον έφορο της περιοχής ο οποίος θα σας θεωρήσει πρωτοξάδελφο του Ωνάση και θα σας επιβάλλει υψηλά τέλη κυκλοφορίας, θα σας χαρατσώσει με… φόρο πολυτελους διαβίωσης, τεκμήριο, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΕΟΟΠΥ,ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και λοιπές χρεώσεις-και φυσικά τέλος παρατεταμένης ευχαρίστησης κατά την οδήγηση.

Του χρόνου όμως που θα έχει παρέλθει η δεκαετία εσεις θα μαρσάρετε έξω από το παράθυρο του με μεγάλη ευφορία και τα σκασίματα από την εξάτμιση θα σας αποζημιώσουν για τα καλά!

Σήμερα το ST του 2008 -εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων- αποτελεί ευκαιρία καθώς η τιμή κτήσης σαν μεταχειρισμένο ίναι αντιστρόφως αάλογη με την ευχαρίστηση που προσφέρει η οδηγηση του!

Πίσω στην ταβέρνα..

Όταν γύρισα στην ταβέρνα τα άδεια πιάτα στα τραπέζια και τα βαριά στομάχια των παρακαθήμενων δεν ήσαν ικανά να κρύψουν το ονειροπαρμένο βλέμμα μου-που μαρτυρούσε τι είχε συμβεί…

-«Θα φας κάτι?», με ρώτησαν αδιάφορα.

-«Μπα … όχι ευχαριστώ χόρτασα»!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η αυξημένη κατανάλωση και η μέτρια ηχομόνωση.
  • Το γεγονός ότι δεν έχω και εγώ ένα ST…

Θα θυμάμαι

  • Τον κινητήρα «ποίημα» και τον ήχο μουσική.
  • Την ρύθμισιμη συμπεριφορά και την λογική τιμή

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleBMW Concept M8 Gran Coupe-Νέα (Video)
Next articleH Honda αποκαλύπτει το νέο CR-V στην 88η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National