Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADFord Kuga 2.0 TDCi AWD-Test Drive

Ford Kuga 2.0 TDCi AWD-Test Drive

Το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD κερδίζει αμέσως το μάτι καθώς ο «ζωντανός» σχεδιασμός του δίνει την εντύπωση πως το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση ακόμα και όταν αυτό είναι σταματημένο. Ξεχωρίζει από τα “άλλα” -και υπόσχεται στους φίλους της κατηγορίας των SUV στιγμές απόδρασης και απολαυστικής οδήγησης.

Εξωτερική Εμφάνιση

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_11Η εξωτερική εμφάνιση του Ford Kuga 2.0 TDCi AWD εκπέμπει την απαραίτητη αγριάδα που χρειάζεται για να ταξιδέψει το μυαλό του κουρασμένου κατοίκου της πόλης σε χιονισμένες βουνοκορφές και αμμουδερές παραλίες.

Με ένα μήκος 4,6 μέτρων το Kuga καταφέρνει χάρη στο «Kinetic Design» το οποίο προσδίδει ένα επιθετικό του προφίλ, να παραμένει χρόνια τώρα δυνατό στην δημοφιλέστατη κατηγορία των μικρομεσαίων SUV (βλ. Jeep Renegade 4X4,Peugeot 3008, Skoda Kodiaq, etc.)

Για εμένα η πίσω όψη του αυτοκινήτου είναι η πιο εμπνευσμένη, ίσως επειδή οι δύο μεγάλες εξατμίσεις που βρίσκονται εκατέρωθεν προϊδεάζουν τον «ψαγμένο» για τον ροπάτο πετρελαιοκινητήρα που βρίσκεται κάτω από το καπό, αλλά και επειδή μου θυμίζει την πιο off road  μάρκα της αγοράς.

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_15Οι πανέμορφοι και μεγάλοι σε διάμετρο τροχοί «υπογραφούν» τον off road χαρακτήρα του Kuga προδίδοντας μια εμφάνιση που θυμίζει –ελαφρά- Range Rover στο πίσω μέρος και τα διακριτικά σήματα AWD στις πόρτες ενημερώνουν τον παρατηρητή ότι αυτή είναι η δυνατή τετρακίνητη έκδοση.

Τέλος στην έκδοση Ford Kuga 2.0 TDCi AWD, ST-Line της δοκιμής όλα τα διακοσμητικά στοιχεία από νίκελ έχουν αντικατασταθεί από άλλα πιο «άγρια», βαμμένα σε μαύρο θαμπό χρώμα, ενώ και η χαμηλωμένη ανάρτηση κάνει το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD πιο ποθητό.

Εσωτερικό

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_0Η είσοδος μου στο εσωτερικό του Ford Kuga 2.0 TDCi AWD δεν προκάλεσε κάποια μεγάλη έκπληξη καθώς οι αλλαγές σε σχέση με το το KUGA της προηγούμενης γενιάς περιρίζεται στην αντικατάσταση της περίπλοκης κεντρικής κονσόλας με μια νέα που έχει το ένα τρίτο των κουμπιών που είχε η προηγούμενη έκδοση ήταν τουλάχιστον αναμενόμενη.

Τώρα στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, τον κλιματισμό  και το κινητό τηλέφωνο.

Επιπρόσθετα ο οδηγός του Ford Kuga 2.0 TDCi AWD μπορεί να χειριστεί όλα αυτά τα συστήματα μέσω ενός πλήκτρου στο τιμόνι που ενεργοποιεί το σύστημα SYNC 3, το οποίο μέσω φωνητικών εντολών ενεργοποιεί και χειρίζεται με αξιόπιστο τρόπο τα παραπάνω συστήματα.

 

Ο πίνακας οργάνων φωτίζεται με έναν όμορφό μπλε φωτισμό, ενώ τα μαλακά πλαστικά στο ταμπλό και στις πόρτες προσδίδουν ένα ποιοτικό αέρα στο αυτοκίνητο και το μόνο που αισθητικά ίσως να ενοχλήσει είναι  οι γαλάζιοι δείκτες των οργάνων.

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_08jpgΤο ταμπλό είναι μάλλον ογκώδες ενώ η ποιότητα συναρμογής και η εργονομία βρίσκονται μάλλον πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας.

Τα συστήματα ασφαλείας εκτός από το σύστημα ESP( το οποίο απενεργοποιείται από τα settings της κεντρικής οθόνης), και τους 9 αερόσακους, περιλαμβάνει τώρα και ένα σύστημα συγκράτησης των φρένων για την εύκολη εκκίνηση στις ανηφόρες, αλλά και το Active City Stop που φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο σε περίπτωση απότομης ακινητοποίησης του εμπρός αυτοκίνητου.

Χάρη στο ρυθμιζόμενο τιμόνι βολεύτηκα εύκολα στο κάθισμα το οποίο μπορεί να παρέχει μέτρια πλευρική στήριξη, όμως είναι πολύ άνετο και ξεκούραστο στα μακρινά ταξίδια.

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_09Οι χώροι για μικροπράγματα είναι πολλοί τόσο εμπρός όσο και πίσω, με την ρυθμιζόμενη σε μέγεθος θέση για δύο αναψυκτικά δίπλα από το ηλεκτρικό χειρόφρενο να ξεχωρίζει. Το σύστημα κλιματισμού είναι πολύ αποδοτικό και εύκολο στον χειρισμό, ενώ όλοι οι διακόπτες έχουν μια ποιοτική λειτουργιά.

Το πίσω κάθισμα του Ford Kuga 2.0 TDCi AWD προσφέρει άνετους χώρους στα γόνατα για τρεις ενήλικες ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το διαθέσιμο ύψος της οροφής ακόμη και για πολύ ψηλούς επιβάτες.

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_01Παράπονο μπορεί να έχουν οι ψηλοί πίσω επιβάτες, όχι επειδή βρίσκει το κεφάλι τους, αλλά επειδή το πίσω κάθισμα είναι τοποθετημένο χαμηλά με αποτέλεσμα  να μην υποστηρίζει τα γόνατα και να κουράζει σε μεγάλα ταξίδια.

O χώρος των αποσκευών με 460 λίτρα είναι κανονικός σε σχήμα και βρίσκεται στον μέσο όρο, αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι είναι αρκετός για τις ανάγκες μιας πενταμελούς οικογένειας.

Κινητήρας /Μετάδοση

Το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD της δοκιμής διαθέτει έναν μοντέρνο  υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα 2,0 λίτρων που παράγει 180 ίππους στις 3,500 σαλ και 400(!) Nm ροπής και όπως προϊδεάζουν τα νούμερα η αίσθηση δύναμης και κυρίως της ροπής αυτό του κινητήρα γίνονται αμέσως αισθητές κατά την οδήγηση του Ford Kuga.

Οι μηχανικοί της Ford ρύθμισαν την χαρτογράφηση της τροφοδοσίας με αρκετά επιθετικό τρόπο και έτσι παρά το μεγάλο βάρος των 1700 κιλών και της τετρακίνησης το Ford Kuga ST Line είναι ζωντανό επιταχύνοντας στα 100 χλμ την ώρα σε 10 δευτερόλεπτα, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικό.

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_05Φυσικά υπάρχει μια σειρά από συστήματα όπως το σύστημα Start/Stop, το σύστημα ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα, αλλά και η καλή αεροδυναμική του αμαξώματος που δείχνουν ότι η Ford κάνει ότι μπορεί για να μειώσει την κατανάλωση, αλλά στην πράξη όταν αντιμετωπίζει τέτοιο βάρος είναι αδύνατον να δεις λιγότερα από 8,5 λίτρα ανά 100 χλμ.

Παράλληλα το δίλιτρο μοτέρ του Ford Kuga 2.0 TDCi AWD βρίσκεται υπο διωγμό από το φορολογικό σύστημα που εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας του επιβάλλει στον ιδιοκτήτη του και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Μας κούρασαν τα παλικάρια…

Ο κινητηρας συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με 6 πυκνές σχέσεις που αποδεικνύεται έξυπνο στις αλλαγές-αλλάζοντας τις σχέσεις όταν πρέπει και όπως ορίζει το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται, αλλά όχι ιδιαίτερα γρήγορο στην χειροκίνητη χρήση όπως θα περίμενα από ένα κιβώτιο τύπου DSG.

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_16Το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD χρησιμοποίει ένα σύστημα τετρακίνησης Hadlex 4ης γενιάς που εντυπωσιάζει με την λειτουργία του σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης. Πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο η διανομή της ροπής στους τροχούς γίνεται με ένα ηλεκτρουδραυλικό κύκλωμα σταθερής πίεσης το οποίο επιτρέπει στην διανομή της ροπής να μοιράζεται συνεχώς σε όλους τους τροχούς ανάλογα με τις δυνατότητες πρόσφυσης.

Ο τραχύς θόρυβος που εκπέμπει στο περιβάλλον όταν εκκινεί κρύο  το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD, εξομαλύνεται όταν ζεσταθεί, ενώ στο εσωτερικό για να καταλάβεις τι καύσιμο χρησιμοποιεί  ο κινητήρας θα πρέπει να δει το στροφόμετρο, ενώ οι αλλαγές των ταχυτήτων είναι ομαλές και ανεπαίσθητες.

Ανάρτηση/Τιμόνι

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_12Η ανάρτηση του Ford Kuga 2.0 TDCi AWD διαθέτει γόνατα McPherson μπροστά- και την ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω και είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ισορροπεί μεταξύ της άνεσης και της διαχείρισης της ροπής του μοναδικού κινητήρα.

Στην έκδοση ST Line η ανάρτηση έχει σκληρότερο setup και είναι χαμηλωμένη κατά 1 εκατοστό προκειμένου να περιοριστούν οι κλίσεις στην στροφή.

Το τιμόνι με τις 2,6 στροφές από άκρη σε άκρη είναι μαλακό και σχετικά ακριβές και από την αρχή δείχνει τον σαφή ασφάλτινο προσανατολισμό του SUV της Ford.

Στην Πόλη

Το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD μπορεί να είναι μεγάλο και ογκώδες, αλλά ο οδηγός του απολαμβάνει την αίσθηση King of the Road που χαρίζουν τα μεγάλα SUV με άριστη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στους στενούς δρόμους όμως το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD θέλει συνήθεια καθώς το μεγάλο φάρδος δυσκολεύει τόσο στους ελιγμούς όσο και στην διαδικασία της στάθμευσης. Εκεί ευτυχώς η κάμερα οπισθοπορείας και το κοφτερό τιμόνι προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν, αλλά και πάλι χρειάζεται συνήθεια.

Οι αναρτήσεις ισοπεδώνουν την αδιαφορία της πολιτείας προς τους πολίτες και δεν παρατηρούνται αναπηδήσεις και ηχητικά εφέ παρά τους μεγάλους τροχούς με τα χαμηλού προφίλ λάστιχα.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_06Όταν το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι η Ford είχε στο μυαλό της να κατασκευάσει ένα όχημα που να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις με άνεση και ασφάλεια. Οι αναρτήσεις καταφέρνουν στις μεγάλες ταχύτητες να ελέγχουν τους τροχούς και να συνδυάζονται πλήρως με το ακριβές τιμόνι.

Οι πλευρικοί άνεμοι δεν επηρεάζουν το αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να ταξιδεύει με 160 χλμ/ω με ασφάλεια, άνεση και οικονομία αφού σε αυτές τις ταχύτητες η κατανάλωση βρίσκεται γύρω στα 10-11λίτρα/ 100 χλμ.

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_23Στις παρατεταμένες στροφές οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων και οι κάπως μαλακές αντιστρεπτικές δοκοί επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παίρνει σχετικά έντονες κλίσεις. Σαν αίσθηση οι κλίσεις που έπαιρνε το αμάξωμα σε γρήγορες παρατεταμένες στροφές (σαν αυτές του Μπράλου) είναι έντονες – και ίσως ενοχλητικές όμως άμεσα διαπιστώνεις ότι το πρόβλημα είναι μάλλον ψυχολογικό και ότι το αυτοκίνητο ουσιαστικά παραμένει ανεπηρέαστο όσο κινείται σε λογικά πλαίσια.

Η ηχομόνωση είναι εξαιρετική και σε συνδυασμό με το άνετο εσωτερικό κάνουν το  Ford Kuga 2.0 TDCi AWD έναν άριστο ταξιδευτή!

Στις Στροφές

Στο επαρχιακό δίκτυο το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD παρά την πιο σκληρή ανάρτηση και την φοβερή πρόσφυση της τετρακίνησης που περνά με άνεση όλη την δύναμη στον δρόμο, δείχνει να μην βολεύεται στις κλειστές στροφές, καθώς οι κλίσεις του αμαξώματος επηρεάζουν την συμπεριφορά του κάνοντας το Kuga υποστροφικό..

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_14Αυτό είναι ένα φαινόμενο που θα το δείτε σε πολλά τετρακίνητα SUV όπου όταν ο οδηγός μένει στο γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να υποστρέφει- λόγω των μαλακών και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις του – και οι πίσω τροχοί συνεχίζουν να σπρώχνουν το αμάξωμα προς το εξωτερικό της στροφής κάνοντας την υποστροφή εντονότερη.

Κρατώντας όμως καθαρές γραμμές η ελκτική πρόσφυση της εξαιρετικής τετρακίνησης και η ροπή του μαγικού κινητήρα θα κάνουν το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD πολύ δύσκολο στόχο για αρκετά γρήγορα hatchbacks.

Με στρωτή οδήγηση το αποτέλεσμα είναι αρκετά γρήγορο, αλλά δυστυχώς σε καμία περίπτωση διασκεδαστικό. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα SUV και αν το κρίνουμε με τα κριτήρια της κατηγορίας τότε το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD κατατάσσεται άνετα πάνω από τον μέσο όρο.

Εκεί που η συνταγή χαλάει κάπως είναι στον τομέα της ανθεκτικότητας και της αίσθησης των φρένων, καθώς στην πίεση αποκτούν μία κάπως σπογγώδη αίσθηση και κουράζονται αρκετά εύκολα στην απαιτητική οδήγηση.

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_17Το τιμόνι είναι κοφτερό και γρήγορο, όμως η αλήθεια είναι ότι σε κλειστές διαδρομές τελικά παρέχει μέτρια πληροφόρηση, αφού εξαιτίας των κλίσεων ο εξωτερικός εμπρός τροχός χάνει συχνά την πρόσφυση του κάνοντας το νευρικό .

Από την άλλη πλευρά χάρη στο Hadlex 4ης γενιάς που χρησιμοποίει το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD , δεν χρειάζεται να σπινάρουν πρώτα οι εμπρός τροχοί για να λειτουργήσει η τετρακίνηση-όπως στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν το σύστημα της προηγούμενης γενιάς-και έτσι λείπουν τα γνωστά και άκρως ενοχλητικά «κλοτσήματα» κατά την επιτάχυνση από στάση και μέσα στην στροφή.

Στο χώμα με την “Ασφάλτινη” (Ismini)

Τις ημέρες της δοκιμής έβρεχε συνέχεια και έτσι είχα την τύχη να οδηγήσω το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD σε κάποια ομαλή λασπωμένη διαδρομή όπου εντυπωσιάστηκα από την αρμονία της ανάρτησης με το νέο σύστημα Hadlex.

Ford_Kuga_2.0_TDCi_AWD_autoholix.com_13Σε αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνεις εύκολα το πόσο σωστά λειτουργεί η τετρακίνηση, καθώς η δύναμη μεταφέρεται εύστοχα στον άξονα που την έχει περισσότερη ανάγκη προκειμένου το αυτοκίνητο να κινείται όχι μόνο με απόλυτη ασφάλεια αλλά να είναι ταυτόχρονα και διασκεδαστικό.

Εδώ που οι ταχύτητες είναι σαφώς χαμηλότερες δεν υπάρχει αίσθηση υποστροφής σχεδόν πουθενά, ενώ εάν ανεβάσει κανείς τον ρυθμό λίγο ακόμα -και ξεπεράσει τον φόβο από τις κλίσεις των αναρτήσεων, η υπερστροφή ισχύος θα κάνει την εμφάνιση της και θα ζωγραφίσει εκείνο το χαζό το χαμόγελο στο πρόσωπο της οδηγού!

To Kuga στο χώμα πλασαριζόταν τόσο γλυκά- και το hadlex4 λειτουργούσε τόσο σωστά, που στην ουσία οδήγησα το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής κοιτώντας από το πλαϊνό παράθυρο.

Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι δυνατότητες του αυτοκινήτου στην άγρια εκτός δρόμου οδήγηση επειδή όπως είναι γνωστό δεν έχω την τόλμη και τις γνώσεις για να φέρω ένα αυτοκίνητο στα όρια του σε διαδρομές τύπου Enduro.

Όταν κάτι δεν το κατέχω, όπως η συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου στο χώμα, πάντα αναζητώ την γνώμη ενός  ειδικού. Έτσι σε αυτό το test Drive δύο εντελώς διαφορετικοί οδηγοί-οδήγησαν μόνοι τους το ίδιο αυτοκίνητο και τελικά κατέληξαν σχεδόν στα ίδια συμπεράσματα!

Η Γνώμη του “Χωμάτινου” για το  Ford Kuga 2.0 TDCi AWD (Mike Miskis)*

Τι μπορώ να σας πω για ένα αυτοκίνητο που δεν έχει τίποτα το μεμπτό και τίποτα το συγκλονιστικό; Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς της Ισμήνης να είναι ακριβώς αυτό.

Γιατί, όταν έχεις στα χέρια σου ένα όμορφο roadster, ένα δυνατό πισωκίνητο σπορ ή ένα fury road εκτός δρόμου όχημα, είναι τόσο εύκολο να βγάλεις τα συναισθήματά σου στον αναγνώστη.

Τι κάνεις όμως όταν πρέπει να πληροφορήσεις το κοινό για ένα όχημα που δεν έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει τον έρωτα της ζωής κανενός, αλλά είναι τόσο πλήρες που αποτελεί μια εξαιρετικά  λογική πρόταση αγοράς;

Υποθέτω ότι απλά πρέπει να προσπαθήσω να είμαι αντικειμενικός.

Ford Kuga 2.0 TDCi AWD λοιπόν, με τον 2λιτρο diesel των 180 ίππων. Άσφαλτος με απανωτές στροφές, κρύα και υγρή χειμωνιάτικη μέρα. Η πρώτη σκέψη είναι ότι αν δεν το έπαιρνα για δοκιμή, δεν θα φανταζόμουν ποτέ πόσο καλό αυτοκίνητο είναι.

Είναι τόσο καλοφτιαγμένο που η στιβαρότητα και η ποιότητα συναρμογής του μπορούν να συγκριθούν στα ίσια με αυτήν των δίλιτρων-plus μοντέλων, των Γερμανών κατασκευαστών οχημάτων κύρους. Χωρίς τον αέρα πολυτέλειας που δίνουν αυτά τα μοντέλα, αλλά με όλο το δέσιμο, την απουσία τριγμών, την ηχομόνωση και τον πλήρη εξοπλισμό τους.

Η αίσθηση είναι περισσότερο αυτή ενός πολυμορφικού παρά ενός off road οχήματος. Τεράστιοι χώροι, extra large πίσω πόρτες, μεγάλο παρπρίζ και πολύ βαθύ ταμπλό με άπειρους αεραγωγούς, χαρακτηριστικά όλα των πολυμορφικών.

Πάρα πολύ άνετο σαλόνι, keyless engine operation, αισθητήρες εγγύτητας παντού, θέσεις για μικροαντικείμενα, shift paddles στο τιμόνι, εξαιρετικό multimedia σύστημα. Ο ορισμός της άνεσης και της πρακτικότητας.

Στο δρόμο στρίβει παραπάνω από ικανοποιητικά για το μέγεθός του. Σίγουρα σ’ αυτό βοηθούν και οι ζάντες των 18” με τα ελαστικά χαμηλού προφίλ. Το set up ελατηρίων και αμορτισέρ είναι άνετο και κάνει τις λακούβες να μοιάζουν ανύπαρκτες.

Μην περιμένετε σπορ συμπεριφορά, μιλάμε για ένα αμάξωμα με το ύψος και τον όγκο ενός μικρού βαν. Όμως στρίβει με ασφάλεια και ουδετερότητα.

Το μοτέρ είναι αρκετά δυνατό και η ροπή του σε συνδυασμό με το 6άρι αυτόματο κιβώτιο, κάνουν τη ζωή ευχάριστη και δίνουν την δυνατότητα στον οδηγό να μετακινηθεί από το σημείο Α στο σημείο Β γρήγορα και άνετα, χωρίς να προσπαθεί αλλά και χωρίς να διασκεδάζει ιδιαίτερα.

Στο Χώμα με τον “Χωμάτινο”!

Εκτός δρόμου τώρα, εντελώς εκτός.

Βλέπεις στην οθόνη του πίνακα οργάνων την ροπή να μεταφέρεται ηλεκτρονικά από τον έναν τροχό στον άλλον στην προσπάθεια του traction control να αποτρέψει το αυτοκίνητο από το να ακινητοποιηθεί.

Ως έναν βαθμό τα καταφέρνει. Το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD όμως έχει μικρές διαδρομές αναρτήσεων, δεν έχει αργές σχέσεις, δεν έχει off road επιλογή στην χαρτογράφηση του μοτέρ και του κιβωτίου και οι πρόβολοί του είναι τόσο χαμηλοί που αν ο οδηγός το πιέσει πέρα από τα όρια ένος βατού δασικού δρόμου, θα ρισκάρει να το πληγώσει.

Είναι ξεκάθαρο ότι η οικογένεια που θα το επιλέξει θα φτάσει με ασφάλεια και με άνεση στο εξοχικό της ή στην παραλία που φτάνει μόνο χωματόδρομος. Και επίσης ότι θα φτάσει στον ορεινό ξενώνα για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, ακόμα κι αν έχει χιονίσει, χωρίς να τρομάξουν τα παιδιά.

Είναι όμως επίσης ξεκάθαρο ότι κανείς δεν θα πάρει το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD για να κάνει εξτριμούρες στα βουνά της Ελλάδας  ή για να χαθεί στις στέπες της Ασίας.

Νομίζω ότι ο κατασκευαστής ακριβώς εκεί στοχεύει. Και βρίσκω πολύ τίμιο το ότι δεν προσπαθεί να πουλήσει off road αγριάδα.

Γρήγορο χώμα; Ναι, εκεί είχα ξεκινήσει να χαμογελάω γιατί μπορεί και ανεβάζει ρυθμό, πλασάρεται και στρίβει κάνοντάς σε να ξεχνάς ότι είναι οικογενειακό SUV και θυμίζοντας την τεράστια εμπειρία της Ford σε αυτό το πεδίο.

Όμως μια μικρή ρίζα, κρυμμένη στα χόρτα στην κορυφή μιας δεξιάς στροφής (τόσο μικρή που με ένα καθαρά χωμάτινο αυτοκίνητο ούτε καν θα καταλάβαινα ότι την πέρασα) έκανε το χαμηλού προφίλ λάστιχο να τερματίσει πάνω στην 18άρα, το αμορτισέρ να τερματίσει μέσα στον θόλο κι εμένα να σταματήσω ανήσυχος από το ΜΠΑΜ και να ψάχνω μήπως έκανα ζημιά στο ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο.

Τίποτα δεν έγινε, ούτε καν χάλασε η ευθυγράμμιση. Το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD άντεξε. Αλλά σίγουρα μου είχε φύγει το κέφι για γρήγορη βόλτα

Ίσως με ένα σετ χωμάτινα ελαστικά υψηλού προφίλ και μια καλή ποδιά προστασίας για το κάρτερ, το σκηνικό να ήταν διαφορετικό.

Αλλά με το ασφάλτινο set up δεν υπήρχε λόγος για ρίσκο.

 Δύο… παρόμοια Συμπεράσματα!

Διαβάζοντας τα δύο συμπεράσματα και τις περιγραφές μας νομίζω ότι μπορείτε με ασφάλεια να βγάλετε ένα σχεδόν αντικειμενικό συμπέρασμα για το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD.

Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο!

Το Συμπέρασμα του “Χωμάτινου” (Μ.Μ.)

To Ford Kuga 2.0 TDCi AWD είναι σχετικά ακριβό, είναι πραγματικά ποιοτικό, είναι απόλυτα πρακτικό και όσο χρειάζεται δυνατό.

Ένα σοβαρό οικογενειακό αυτοκίνητο που δεν θα απογοητεύσει τον συνειδητοποιημένο αγοραστή. Και είναι Ford, γεγονός που για κάποιους έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το Συμπέρασμα της “Ασφάλτινης” (Ι.Φ.)

Το Ford Kuga 2.0 TDCi AWD είναι φτιαγμένο για να ανταποκρίνεται στις καθημερινές μας απατήσεις μετακίνησης και θα ανταπεξέλθει με ευκολία στις περισσότερες δυσκολίες που θα παρουσιαστούν σε παγωμένους δρόμους, η σε ομαλούς χωματόδρομους.

Τώρα αν εσείς θέλετε κάτι παραπάνω – μάλλον δεν θέλετε SUV αλλά κάτι πιο καθαρόαιμο. Πάντως εάν θέλετε SUV πρέπει πριν αποφασίσετε να οδηγήσετε οπωσδήποτε ένα Ford Kuga 2.0 TDCi AWD, το οποίο σε αυτή την έκδοση, με αυτά τα χαρακτηριστικά και με τιμή που κυμαίνεται στα €32,000, έχει το «πακέτο» που χρειάζεται για να κοιμάται τα βράδια στο γκαράζ σας.

“Ισμήνη, σ’ευχαριστώ που μου το εμπιστεύτηκες. Με έβαλες σε σκέψεις. Μήπως πρέπει κι εγώ να σοβαρευτώ και να γίνω ένας πρακτικός οικογενειάρχης”;

Όχι Μιχάλη..ο κόσμος είναι γεμάτος με κανονικους! Σε ευχαριστώ για την βοήθεια!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η αυξημένη κατανάλωση και η έλλειψη πρωτοτυπίας στο ταμπλό.
  • Τα μέτρια σε αίσθηση και ανθεκτικότητα φρένα και η «συμβατική» συμπεριφορά στα γρήγορά.

Θα Θυμάμαι

  • Τον πανίσχυρο και γραμμικό κινητήρα και την ασφαλή οδική συμπεριφορά.
  • Την άνεση που ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο και τον πλήρη εξοπλισμό.

Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση.

Μιχάλης Μισκής/ Ισμήνη Φαμπιάτου

* Ο Μιχάλης Μισκής είναι πολυνίκης οδηγός αγώνων 4Χ4, πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην χρήση οχημάτων εκτός δρόμου και οργανωτής off road δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site του www.nomad.gr)

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο