SUBARU TRIBECA 3,0 B9 Limited MY 2007-Veteran Test Drive

Η Subaru είναι μια καταξιωμένη εταιρεία αυτοκινήτων η οποία παρά την κάπως περίεργη αισθητική των μοντέλων της, δεν κρύβω ότι έχει κερδίσει μια περίοπτη θέση στην καρδία μου.

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι αυτοκίνητα με πραγματική ουσία που απευθύνονται σε εκείνους που ξέρουν-που θέλουν να οδηγούν- και τα οποία οι μηχανικοί τα σχεδιάζουν αδιαφορώντας προκλητικά για τους άσχετους που αγοράζουν αυτοκίνητα με βάση την «μούρη» και την εμφάνιση…

Το μεγαλύτερο αυτοκίνητο της Subaru όμως άλλαξε προτεραιότητες και προσπάθησε να πλησιάσει αισθητικά τον υπόλοιπο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να αποκτήσει κάπως ασαφή χαρακτήρα και φυσικά να μπερδέψει κάπως εμάς… το πιστό κοινό της Ιαπωνικής εταιρείας …

Να πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή!

Εξωτερική εμφάνιση

Το SUBARU TRIBECA 3,0 B9 Limited σχεδιάστηκε από τον συμπατριώτη μας Ανδρέα Ζαπατίνα για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάτι που το καταλαβαίνει κανείς εύκολα τόσο από τις εξωτερικές του διαστάσεις όσο και από την περίεργη αισθητική του εμπρός μέρους του Β9.

Το SUBARU TRIBECA 3,0 B9 Limited με 4,9 μέτρα μήκους και 1,9 πλάτους είναι ένα πραγματικά τεράστιο αυτοκίνητο που όταν το πρωτοαντίκρισα με ξάφνιασε με τον όγκο του, αφού στις φωτογραφίες καταφέρνει να κρύβει τις διαστάσεις του.

Η γενική εικόνα του αυτοκινήτου είναι σπορτίφ και η όλη κατασκευή θυμίζει μια Alfa 147 που όμως… ακολούθησε λανθασμένο πρόγραμμα διαίτης και παχυνε!

Το προφίλ και το πίσω μέρος του SUBARU TRIBECA 3,0 B9 Limited θυμίζει Q7, ενώ το μπροστινό μέρος είναι μοναδικό και παρόλο που δεν το πολυσυμπάθησα οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάζει τους γύρω στο πέρασμα του. Πραγματικά, όπου και να περνά το Tribeca τα κεφάλια γυρνούν, κάτι που αν μη τι άλλο σημαίνει ότι οι σχεδιαστές «έπιασαν» αυτό που ζητά το καταναλωτικό κοινό και πέτυχαν να το εντυπωσιάσουν.

Εσωτερικό

Άνοιξα λοιπόν την θεόρατη πόρτα- που πρέπει να ζυγίζει σαν ένα Smart από μόνη της -και έμεινα άφωνη από το πρωτότυπο και πρακτικό εσωτερικό του. Η ανάγλυφη οδηγοκεντρική κονσόλα που φιλοξενεί την soft touch οθόνη του υπολογιστή ταξιδιού κερδίζει το μάτι και είναι «όλα τα λεφτά».

Η κεντρική οθόνη μάλιστα όταν βάζεις την όπισθεν, μεταφέρει την εικόνα από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου που βρίσκεται μια κάμερα που πραγματικά διευκολύνει στο παρκάρισμα.

Ακριβώς κάτω από την οθόνη πολλαπλών ενδείξεων ο χωρος καταλαμβάνεται από τον κεντρικό αεραγωγό, το εξαπλό CD Changer και το αποδοτικότατο σύστημα κλιματισμού.

Το ταμπλό αγκαλιάζει τον οδηγό, τα στρογγυλά όργανα ελέγχου αποκαλύπτουν τις ενδείξεις τους μόνο όταν λειτουργεί ο κινητήρας, ενώ το δερμάτινο τιμόνι συνδυάζεται εύκολα με τις ρυθμίσεις του ηλεκτρικού καθίσματος προσφέροντας μια πολύ καλή θέση οδήγησης.

Τα δέρματα είναι πρώτης ποιότητας και τα θερμαινόμενα καθίσματα προσφέρουν πολύ καλή πλευρική στήριξη παρόλο τον SUV χαρακτήρα του SUBARU TRIBECA 3,0 B9 Limited. Τα σκληρά πλαστικά πάνω στο ταμπλό και κάποιες ακατανόητες λεπτομέρειες- όπως είναι ο διακόπτης του ESP που μοιάζει να προέρχεται από την εποχή των παγετώνων -δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαλάσουν την πολύ καλή εικόνα ποιότητας που αποπνέει το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Οι χώροι του SUBARU TRIBECA 3,0 B9 Limited είναι πέρα από κάθε κριτική. Η απόσταση του πίσω από το εμπρός κάθισμα είναι τόσο μεγάλη… που η επικοινωνία με τους κατοίκους στο πίσω κάθισμα θα απαιτούσε ενδοσυνεννόηση εάν το εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν ήταν απόλυτα ήσυχο και στιβαρό.

Ο χώρος αποσκευών των 525 λίτρων είναι τεράστιος αλλά κάπως ρηχός καθώς η τετρακίνηση και η ρεζέρβα καταλαμβάνουν αρκετό χώρο.

Όταν σταμάτησα να περιεργάζομαι το πρωτότυπο εσωτερικό του αυτοκινήτου και ήρθε η ώρα να οδηγήσω το αυτοκίνητο άρχισα να ψάχνω για το χειρόφρενο…

«Βρε που χάθηκε το άτιμο» απόρησα, μέχρι που σκέφτηκα ότι το Tribeca δεν απευθύνεται μόνο στους αμερικάνους, αλλά κατασκευάζεται και εκεί- οπότε το χειρόφρενο τελικά θα πρέπει να …είναι ποδόφρενο-και ήταν! Ποδόφρενο σε Subaru? Έλεος!!

 Κινητήρας

Ο ήχος του βελούδινου εξακύλινδρου Boxer πνίγεται από την εξαιρετική μόνωση, ενώ όπως είναι αναμενόμενο κραδασμοί από την λειτουργία του απλά δεν υπάρχουν.

Απόλυτη ισορροπία δυνάμεων μέσα στον κινητήρα που αποδίδει 245 ίππους και 30,3 κιλά ροπής, αλλά λόγω του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους 2 τόνους που ζυγίζει η ναυαρχίδα της Subaru.

Ταυτόχρονα η μέση κατανάλωση των 18 λίτρων /100χλμ ήταν μάλλον πολύ υψηλή ακόμα και για τον χαρακτήρα του αυτοκίνητου-αλλά τα Subaru στον τομέα της κατανάλωσης πάντα συγχωρούνται.

Το κιβώτιο είναι αργό στις αλλαγές ακόμα και στην θέση σπορ, ενώ η χειροκίνητη αλλαγή ταχυτήτων είναι τόσο αργή που καλύτερα να μην την χρησιμοποιείτε.

Αυτό το κιβώτιο πνίγει τον εξαιρετικό κινητήρα που με το ίδιο κιβώτιο(αλλά με άλλο προγραμματισμό) διαπρέπει στο Outback, ενώ ταυτόχρονα στα φρεναρίσματα δεν κατεβάζει σε χαμηλότερες σχέσεις , κάτι που κάνει τα φρένα να μοιάζουν αδύναμα στις μεγάλες ταχύτητες.

Ανάρτηση/Τιμόνι

Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη θα έρθει από το τιμόνι που είναι τόσο αργό που θέλει σχεδόν 4 στροφές από άκρη σε άκρη. Τουλάχιστον έχει μικρή ακτίνα στροφής και (11,2μ.) και προσφέρει πολύ καλή αίσθηση, κάτι που βοηθά στην κίνηση στην πόλη. Το SUBARU TRIBECA 3,0 B9 Limited κατά την γνώμη μου είναι ένα αυτοκίνητο με αμερικανικό προσανατολισμό που ήρθε μάλλον βιαστικά στην Ευρώπη χωρίς να έχει απόλυτα προσαρμοστεί στις ανάγκες των δρόμων μας.

Στην Αμερική τα όρια των 65 μιλίων και οι ατελείωτες ευθείες επιβραβεύουν τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου του Β9, όμως στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά- και η Subaru έχει μια εικόνα να προστατεύσει!

Το Tribeca χρειάζεται επειγόντως μια πιο σκληρή ανάρτηση, μια πιο κοντή κρεμαγιέρα, ένα διαφορετικό κιβώτιο ταχυτήτων,τουλάχιστον ένα μεγαλύτερο τετράλιτρο κινητηρα, ή/και ένα -έως δύο τούρμπο- για να ζωντανέψει.

Οι αλλάγές αυτές έγιναν μερικά χρόνια αργότερα με την παρουσίαση του SUBARU TRIBECA 3,6 που θα παρουσιάσουμε σύντομα!

Στον Δρόμο

Στις στροφές το Tribeca μπορεί να γέρνει αρκετά, αλλά η πραγματική τετρακίνηση της Symmetrical AWD δεν αφήνει με τίποτα τους τροχούς (255/55/18!!) να χάσουν την επαφή τους με τον δρόμο κάνοντας το VDC κυριολεκτικά άχρηστο. Ότι και να έκανα μόνο μια, ή δύο φορές είδα το κίτρινο λαμπάκι του αντισπίν να ανάβει, κάτι που δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες του αυτοκινήτου.

Εκτός Δρόμου

Εκτός δρόμου το Tribeca κινείται ισοπεδώνοντας τις λακκούβες και τις πέτρες, ενώ στην λάσπη και στο χιόνι η τετρακίνηση καθαρίζει την κατάσταση με τόση άνεση που σε κάνει να φαντάζεσαι τι θα έκανε το αυτοκίνητο με μια τετράδα πιο χωμάτινα λάστιχα.

Παρόλο που οι πίσω κυρίως τροχοί δεν έχουν μεγάλη ελευθερία άρθρωσης, η αγωνιστική τετρακίνηση σε συνδυασμό με το VDC φροντίζουν ώστε η δύναμη του επίπεδου εξακύλινδρου να μην πάει χαμένη σε άσκοπά σπιναρίσματα.

Το ύψος των 21,3 εκατοστών είναι μεγάλο, αλλά οι μακριοί πρόβολοι εμπρός και πίσω θα σας κόψουν την όρεξη για ..ταρζανιές! Εάν νομίζετε ότι είμαι πολύ αυστηρή και ότι γκρινιάζω πολύ με το SUBARU TRIBECA 3,0 B9 Limited ίσως να έχετε δίκιο, αλλά αφήστε με να σας πω ότι όταν οδηγώ αυτοκίνητα των κατασκευαστών που αγαπώ δεν τους συγχωρώ τίποτα.

Εάν το SUBARU TRIBECA 3,0 B9 Limited ήταν ήταν κάποιου άλλου κατασκευαστή θα το έκρινα με κάποια επιείκεια, αλλά το σήμα γράφει καθαρά: «Subaru»- και εδώ δεν υπάρχει έλεος!

Συμπέρασμα

Είναι αδιαμφισβήτητα το πιο «Designάτο» Subaru που έχει ποτέ κατασκευαστεί, είναι όμορφο και εντυπωσιάζει στο πέρασμα του- όμως το Tribeca δεν έχει την φιλοσοφία που λατρεύουμε εμείς οι φίλοι της εταιρείας.

Πώς να σας το πω: «Το Tribeca είναι αντικειμενικά ένα πολύ καλό αυτοκίνητο, αλλά δεν έχει τον χαρακτήρα της Subaru». Για να σταματήσω την γκρίνια οφείλω να παραδεχτώ ότι από την άλλη πλευρά προσφέρει μια μοναδική ποιότητα κύλισης που ισοπεδώνοντας τις ανωμαλίες του δρόμου και παρασέρνει τον οδηγό σε ένα κόσμο χωρίς θόρυβο και άγχος- τόσο στην πόλη, όσο και στο ταξίδι.

Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό καθώς το άγχος είναι η μάστιγα της εποχής μας και το Tribeca- τουλάχιστον στην μετακίνηση μας – με τιμές μεταχιρισμένων που δεν ξεπερνούν τα € 10,000 αποτελεί ίσως το πιο φτηνό και υγιεινό αγχολυτικό- αν δεν σας φοβίζει το σήμα των 820€ και η υψηλότατη κατανάλωση .

Δεν με ευχαρίστησε

-Το πολύστροφό τιμόνι και το αργό κιβώτιο ταχυτήτων.

-Η υψηλή κατανάλωση και η χαλαρή ανάρτηση.

Θα θυμάμαι

Το εντυπωσιακό εσωτερικό και τους χώρους για τους επιβάτες.

-Την ποιότητα κύλισης και κατασκευής.

Σας ευχαριστώ για την αναγνώση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleΗ Ducati υποδέχεται τη νέα σεζόν με νωπές τις δάφνες από το Κατάρ
Next articlePanda Natural Power

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National