Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADSubaru Tribeca 3.6 7-Seater-Veteran Test Drive (+Video)

Subaru Tribeca 3.6 7-Seater-Veteran Test Drive (+Video)

ΤοSubaru Tribeca 3.6 7-Seater έρχεται να βελτιώσει την πρώτη έκδοση του SUBARU TRIBECA 3,0 B9 Limited πού όταν το γνωρίσαμε πριν λίγο καιρό είχαμε δει ότι υπήρχαν αρκετά σημεία που με είχαν στεναχωρήσει. Το αργό κιβώτιο, ο αδύναμος κινητήρας, η κρεμαγίερα με αισθηση και κλιμάκωση φορτηγού- και η περίεργη εμφάνιση, ήταν μερικά από τα προβήματα που είχα επισημάνει.

Η Subaru βέβαια δεν είναι “κανένα παιδάκι” και έτσι γρήγορα παρουσίασε μια βελτιωμένη έκδοση το Tribeca που έλυνε όμως τα προβλήματα με τον λάθος για την Ελλάδα τρόπο. Με 600 περισσότερα κυβικά-λες και τα τρείς χιλίαδες κυβικά ήταν λίγα!

Εξωτερική εμφάνιση

Ξεκινώντας από την εμφάνιση το νέο Subaru Tribeca 3.6 7-Seater γίνεται πιο εύκολα αποδεκτό καθώς η ιδιαίτερη-και σίγουρα αμφισβητούμενη- εμφάνιση του προηγούμενου μοντέλου έδωσε την θέση της σε μια νέα…πιο συντηρητική!

Πράγματι με την νέα του εμφάνιση το Subaru Tribeca 3.6 7-Seater  γίνεται πιο εύκολα αποδεκτό έχοντας όμως χάσει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του προηγούμενου μοντέλου.

Γνωρίζω ότι και εγώ γκρίνιαξα για την περίεργη εμφάνιση της προηγούμενης μάσκας, όμως βλέποντας την εμφάνιση να γίνεται τώρα πιο συντηρητική νοιώθω ότι τότε είχα άδικο- καθώς το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που είχε η σχεδίαση του πρώτου μοντέλου έχει πια χαθεί.

Πιο ήταν αυτό?

Μα φυσικά ότι με την πρωτοποριακή-αλλά μάλλον άσχημη εμφάνιση του, το προηγούμενο μοντέλο κατάφερνε να κρύβει τον όγκο του που και τα σχεδόν 5 μ του μήκους του. Το νέο μοντέλο που μοιάζει με ένα μεγεθυμένο Forester, είναι θηριώδες στην εμφάνιση και λιγότερο φρέσκο από εκείνο που αντικαθιστά.

Αυτό ισχύει λιγότερο σε ότι αφορά το facelift που έγινε στο εμπρός μέρος και περισσότερο σε ότι αφορά το προφίλ και το πίσω μέρος του νέου μοντέλου.

Τα λεπτά πίσω φωτιστικά σώματα του SUBARU TRIBECA 3,0 B9 Limited που ξεκινούσαν ένα «νεύρο» που έτρεχε σε όλο το προφίλ του αυτοκινήτου έδωσαν την θέση τους σε αλλά μεγαλύτερα με αποτέλεσμα να επηρεαστεί –προς το πιο συντηρητικό- ολόκληρο το προφίλ του αυτοκινήτου.

Με λίγα λόγια μπορεί το αυτοκίνητο να αρέσει τώρα σε περισσότερο κόσμο, αλλά είναι πια ένα συνηθισμένο μεγάλο SUV.

Εσωτερικό/Χώροι

Ευτυχώς στο εσωτερικό του Subaru Tribeca 3.6 7-Seater δεν άλλαξε τίποτα!

Ανοίγοντας την θεόρατη πόρτα- που πρέπει να ζυγίζει σαν ένα Smart από μόνη της – το πρωτότυπο και πρακτικό εσωτερικό του αυτοκινήτου εξακολουθεί να εντυπωσιάζει. Η ανάγλυφη οδηγοκεντρική κονσόλα που φιλοξενεί την soft touch οθόνη του υπολογιστή ταξιδιού κερδίζει το μάτι και είναι «όλα τα λεφτά».

Η κεντρική οθόνη μάλιστα όταν βάζεις την όπισθεν, μεταφέρει την εικόνα από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου που βρίσκεται μια κάμερα που πραγματικά διευκολύνει στο παρκάρισμα. Πολύ έξυπνο! Ακριβώς κάτω από την οθόνη πολλαπλών ενδείξεων ο χωρος καταλαμβάνεται από τον κεντρικό αεραγωγό, το εξαπλό CD Changer και το αποδοτικότατο σύστημα κλιματισμού.

Το ταμπλό αγκαλιάζει τον οδηγό, τα στρογγυλά όργανα ελέγχου αποκαλύπτουν τις ενδείξεις τους μόνο όταν λειτουργεί ο κινητήρας, ενώ το δερμάτινο τιμόνι συνδυάζεται εύκολα με τις ρυθμίσεις του ηλεκτρικού καθίσματος προσφέροντας μια πολύ καλή θέση οδήγησης.

Τα δέρματα είναι πρώτης ποιότητας και τα θερμαινόμενα καθίσματα προσφέρουν πολύ καλή πλευρική στήριξη παρόλο τον SUV χαρακτήρα του. Τα σκληρά πλαστικά πάνω στο ταμπλό και κάποιες ακατανόητες λεπτομέρειες- όπως είναι ο διακόπτης του ESP που μοιάζει να προέρχεται από την εποχή των παγετώνων –παραμένουν έτσι για να μου δίνουν λαβή για να γρινάζω!

Οι χώροι του επταθέσιου Subaru Tribeca 3.6 7-Seater που οδήγησα με προβλημάτισαν κάπως σε ότι αφορά την απόσταση της μεσαίας σειράς καθισμάτων από τα μπροστινά. Σε αντίθεση με την πενταθέσια έκδοση όπου η απόσταση του πίσω από το εμπρός κάθισμα είναι τόσο μεγάλη… που η επικοινωνία με τους κατοίκους στο πίσω κάθισμα θα απαιτούσε ενδοσυνεννόηση, στην επταθέσια έκδοση δεν επαρκούν για τις ανάγκες μιας οικογένειας.

Όταν χρειάστηκε να βάλω το παιδικό καθισματάκι στο πίσω κάθισμα διαπίστωσα με έκπληξη ότι το κάθισμα το οδηγού δεν μπορούσε να τραβηχτεί αρκετά πίσω ώστε να χωρέσει ένας σχετικά ψηλός οδηγός.

Έτσι σε μια σύντομη απόδραση που κάναμε προς το Πήλιο ο άντρας μου δεν χωρούσε να για να οδηγήσει και έτσι οδηγούσα συνέχεια εγώ- και αυτό ήταν καλό γιατί φτάσαμε πιο γρήγορα!

Εάν όμως έχετε ανάγκη τις 7 θέσεις τότε να προετοιμαστείτε για σοβαρούς συμβιβασμούς, διαφορετικά να προτιμήσετε οπωσδήποτε την 5θέσια εκδοχή του αυτοκινήτου που και περισσότερη άνεση προσφέρει, αλλά είναι φτηνότερη κατά €2-3,000.

Ο χώρος αποσκευών των 525 λίτρων είναι τεράστιος αλλά κάπως ρηχός καθώς η τετρακίνηση και η ρεζέρβα καταλαμβάνουν αρκετό χώρο.

Κινητήρας/Μετάδοση

Όταν είχα δοκιμάσει την πρώτη έκδοση είχα γράψει είναι ότι : «Το Tribeca χρειάζεται επειγόντως μια πιο σκληρή ανάρτηση, μια πιο κοντή κρεμαγιέρα, ένα διαφορετικό κιβώτιο ταχυτήτων, τουλάχιστον ένα μεγαλύτερο τετράλιτρο κινητήρα, ή/και ένα -έως δύο τούρμπο- για να ζωντανέψει».

Και επί της ουσίας οι μηχανικοί της Subaru προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν, όμως δεν τόλμησαν να φτάσουν στα άκρα όπως εγώ θα ήθελα! Ξεκινώντας από τον κινητήρα τα όνειρα μου για έναν 3λιτρο biturbo δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά η γενναία αύξηση του κυβισμού κατά 600κ.εκ ωφέλησε το Subaru Tribeca 3.6 7-Seater σε όλους τους τομείς.

Ο βελούδινος εξακύλινδρος Boxer παραμένει και εντυπωσιάζει με την χωρίς κραδασμούς λειτουργία του, την ώρα που μελωδικός ήχος που παράγει πνίγεται από την εξαιρετική μόνωση. Απόλυτη ισορροπία δυνάμεων μέσα στον κινητήρα που αποδίδει 258 ίππους και 35,7 κιλά ροπής καταφέρνοντας πια να κινεί με αξιοπρέπεια τους σχεδόν 2 τόνους της Ιαπωνικής ναυαρχίδας.

Η κατανάλωση καύσιμων φαίνεται να ωφελείται και αυτή, καθώς το αυτοκίνητο καταναλώνει παντού 1-2 λίτρα λιγότερα /100 χλμ σε σχέση με το παρελθόν.

Όμως το ακατανόητα μικρό δοχείο καυσίμων θα αναγκάσει τον οδηγό να κάνει πολλές στάσεις καθώς ακόμη και με οικονομική οδήγηση στο ταξίδι, καθώς μετά από 320 περίπου χιλιόμετρα θα ανάψει η λάμπα της ρεζέρβας.

Ένα αυτοκίνητο δύο τόνων που καταναλώνει στο ταξίδι 14-16λιτρα/100χλμ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα ντεπόζιτο 80 λίτρων και σίγουρα όχι αυτό που τοποθετείται στο Tribeca το οποίο έχει χωρητικότητα 55(!) λίτρων.

H Subaru βελτίωσε δραματικά το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο συνεργάζεται πια αρμονικά με τον νέο ροπάτο κινητήρα.

Στην νορμάλ θέση επιτυγχάνει ομαλές αλλαγές ταχυτήτων χωρίς σκορτσαρίσματα, όμως τελικά η αίσθηση που αφήνει είναι κάπως ράθυμη. Στην θέση «sport» οι αλλαγές των σχέσεων γίνονται πολύ γρήγορα αλλά με ένα ελαφρύ κλώτσημα εάν επιμένετε στο γκάζι, ενώ ακόμα και σε αυτή την θέση το αυτοκίνητο δεν κατεβάζει σχέσεις κατά το φρενάρισμα επιβαρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα μέτρια φρένα.

Εκεί όμως που η λειτουργία του είναι διασκεδαστική είναι στο χειροκίνητο πρόγραμμα, όπου οι προς τα πάνω αλλαγές γίνονται άμεσα, ενώ στα κατεβάσματα ο κινητήρας μαρσάρει «ξερογκαζώνοντας» προκειμένου να συγχρονίσει την μακριά με την κοντύτερη σχέση.

Στον Δρόμο

Μπορεί να μην ταιριάζει με τον χαρακτήρα του αυτοκίνητου, όμως στο γεμάτο στροφές Πήλιο με βοήθησε να διασκεδάσω λίγο με την οδήγηση κάτι που όμως δεν θα μπορούσα να πω και για τα φρένα του αυτοκινήτου.

Σε κατηφορικές διαδρομές αρκούν τρία με τέσσερα δυνατά φρεναρίσματα για να εξατμιστεί ο ενθουσιασμός του οδηγούν και να επανέλθει στην τάξη, ενώ σε πολύ υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο δυσκολεύτηκα να τα εμπιστευτώ.

Ίσως τα 30,000 χλμ του δημοσιογραφικού αυτοκινήτου είχαν αφήσει ανεξήτηλα σημάδια στις δισκόπλακες, ίσως να είναι κάτι στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, όμως- χωρίς να μασάω τα λόγια μου- τα φρένα με απογοήτευσαν και με προβληματίσανε..

Το τιμόνι απέκτησε μια πιο κοντή κρεμαγίερα, όμως και πάλι με 3,5 στροφές από άκρη σε άκρη παραμένει αδικαιολόγητα μακριά, ενώ και η αίσθηση στην θέση της ευθείας δεν είναι και η καλύτερη.

Τουλάχιστον η ανάρτηση σκλήρυνε ικανοποιητικά σε σχέση με το παρελθόν και έτσι στις στροφές το Subaru Tribeca 3.6 7-Seater- σε συνδυασμό με την πραγματική τετρακίνηση Symmetrical AWD, δεν αφήνει με τίποτα τους τροχούς (255/55/18!!) να χάσουν την επαφή τους με τον δρόμο κάνοντας το VDC κυριολεκτικά άχρηστο.

Ότι και να έκανα μόνο μια , ή δύο φορές είδα το κίτρινο λαμπάκι του αντισπίν να ανάβει, κάτι που δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες του αυτοκινήτου. Παράλληλα δεν έχει χαθεί τίποτα από την ποιότητα κύλισης του προηγούμενου μοντέλου τόσο μέσα στην πόλη όσο και στους κακοτράχαλους δρόμους.

Εκτός Δρόμου

Εκτός δρόμου το Subaru Tribeca 3.6 7-Seater εξακολουθέι να κινείται ισοπεδώνοντας τις λακκούβες και τις πέτρες, ενώ στην λάσπη και στο χιόνι η τετρακίνηση καθαρίζει την κατάσταση με τόση άνεση που σε κάνει να φαντάζεσαι τι θα έκανε το αυτοκίνητο με μια τετράδα πιο χωμάτινα λάστιχα.

Παρόλο που οι πίσω κυρίως τροχοί δεν έχουν μεγάλη ελευθερία άρθρωσης, η αγωνιστική τετρακίνηση σε συνδυασμό με το VDC φροντίζουν ώστε η δύναμη του επίπεδου εξακύλινδρου να μην πάει χαμένη σε άσκοπά σπιναρίσματα.

Φυσικά το χαμηλό ύψος του αμαξώματος και οι μακριοί πρόβολοι εμπρός και πίσω θα σας κόψουν την όρεξη για ..ταρζανιές που αρμόζουν σε πιο καθαρόαιμες κατασκευές.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Το Subaru Tribeca 3.6 7-Seater βρίσκεται πραγματικά στο στοιχείο του στον αυτοκινητόδρομο όπου καταφέρνει να κινείται με μια απόλυτη ευθυβολία και σταθερότητα μέσα στις στροφές. Η ηχομόνωση από τον χώρο του κινητήρα και η έλλειψη αεροδυναμικών θορύβων θα σας κάνει να ξεχάσετε τα όποια μειονεκτήματα έχει το μεγάλο Subaru και θα το κάνει να μπει στην λίστα των πιο αντισυμβατικών προτάσεων.

Συμπέρασμα

Για ότι προσφέρει το Subaru Tribeca 3.6 7-Seater σαν μεταχειρισμένο σήμερα είναι απιστευτα φτηνό, όμως ακόμη και έτσι ο ανταγωνισμός από την Γερμανία δεν το αφήνει να «αγιάσει» περιορίζοντας έτσι το κοινό στους φανατικούς φίλους της εταιρείας οι οποίοι ψάχνουν για μια αξιόπιστη λύση με τεράστιους χώρους για όλη την οικογένεια.

Η καταναλώση που μέσα στην πόλη γίνεται ακόμη υψηλότερη (φτάνοντας και τα 20 λίτρα) και τα τέλη κυκλοφορίας είναι σήμερα (όπως και τότε) εκτός λογικής, ‘ομως το ερώτημα είναι αν θα πρέπει πάντα να είμαστε λογικοί και καλουπωμένοι…

Ανάλογα με το πως απαντάτε σε αυτή την ερώτηση, θα δείτε αν σας ενδιαφέρει να εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο φτηνα πουλιούνται τα Subaru Tribeca στα ειδικά sites αγγελιων, ή αν θα πληρώσετε τρεις φορές περισσότερα χρήματα για δύο φορές λιγότερο αυτοκίνητο.

Δείτε το Video που ετοίμασα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Δεν με ευχαρίστησε

  •  Η περιορισμένη άνεση στην μεσαία σειρά καθισμάτων(7θέσια έκδοση) και η «άτολμη» και άχρωμη εξωτερική σχεδίαση.
  • Η μικρή αυτονομία που οφείλεται στο μικρό δοχείο καυσίμων, η αίσθηση του τιμονιού και τα ανεπαρκή φρένα.

Θα θυμάμαι

  • Τον μεταξένιο κινητήρα και το βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων.
  • Tην ποιότητα κύλισης και την ασφαλή οδική συμπεριφορά.Ισμήνη Φαμπιάτου
Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο