Subaru Forester 2.0 X-Test Drive (+Video)

Subaru_forester_2.0_autoholix_01

Subaru_forester_2.0_autoholix_13Με την παρουσίαση του πρώτου Subaru Forester οι «άσπονδοι φίλοι» της εταιρείας δεν έχασαν την ευκαιρία να επιτεθούν στην εμφάνιση του αυτοκινήτου αδυνατώντας μάλλον να βρουν ένα πραγματικό μειονέκτημα- εκτός από την αυξημένη τιμή που όπως γνωρίζουμε συνοδεύει πάντα όλα τα πραγματικά “Made in Japan” προϊόντα-και ίσως τους εκτός φορολογικού κλίματος/ διψασμένους για καύσιμα κινητήρες..

Η Subaru παραδοσιακά υπήρξε στόχος παραπόνων σε ότι αφορά την εμφάνιση των αυτοκινήτων της – όμως είμαι πια πεπεισμένη ότι αυτό γινόταν εσκεμμένα από την εταιρεία για να διώξει μακριά τους άσχετους που κοιτούν τι λέει η «Πλατεία του Χωριού» και όχι την ουσία της αυτοκίνησης.

Τι μπορεί να ενδιέφερε η τετρακίνηση τον ιδιοκτήτη της αστραφτερής «μπέ-βέ» ή της επιβλητικής «α-μπέ-σε-ντές» εάν το γιαπωνέζικο έστριβε καλύτερα-όταν η “Έβελιν στην πλατεία της Πολιτείας” δήλωνε  ότι εκείνη δεν μπαίνει μέσα «σ΄αυτό το πράγμα»?

Subaru_forester_2.0_autoholix_27Φυσικά οι καιροί άλλαξαν. Εμείς σοβαρευτήκαμε, οι «α-μπέ-σε-ντές» στρίβουν  το ίδιο καλά με τα Subaru- και τα Subaru έγιναν αισθητικά σχεδόν αποδεκτά από την «Έβελιν της Πολιτείας», που τώρα πια ακούει στο όνομα Ευαγγελία…

Η αλήθεια είναι ότι σε ότι αφορά το Forester το αρχικό Design του 1996 ήταν τόσο μεγαλοφυώς άσχημο που δεν μαζευόταν πια με τίποτα – και έτσι μετά από τέσσερα facelifts το 2009 η Ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε ένα εντελώς νέο αμάξωμα που με μια σειρά ανανεώσεων παραμένει και σήμερα φρέσκο και όμορφο!

Το γνωστό παράπονο των πωλητών της Subaru που έλεγαν ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός των αυτοκινήτων μας είναι οι γυναίκες των πελατών μας» έχει πια καταρριφτεί και η ζωή αυτών που θα θελήσουν να κακολογήσουν την εμφάνιση του νέου Forester είναι πια δύσκολη.

Τώρα όταν οι πωλητές στις εκθέσεις της Subaru θα βλέπουν έναν υποψήφιο πελάτη να μπαίνει στην έκθεση μαζί με την γυναίκα του δεν θα ιδρώνουν από τρόμο!

Εμφάνιση

Subaru_forester_2.0_autoholix_11Το  Subaru Forester 2.0 Χ αποτελεί μαγνήτη για όλα τα μάτια- αλλά κυρίως για μάτια όλων όσων καταλαβαίνουν τι βλέπουν.

Παράλληλα, τώρα μάλλον θα είναι οι γυναίκες εκείνες που θα εκτιμήσουν την “mucho” εμφάνιση και τους αυξημένους χώρους -που απλόχερα προσφέρει το Forester 2.0Χ -και θα προτρέψουν τον άντρα τους να βάλει το χέρι στην τσέπη της οικογένειας-και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί οι πωλητές να μπουν στην δυσνόητη-και τελικά ανούσια (!?) για τις κυρίες -τεχνική ανάλυση των πλεονεκτημάτων της πραγματικής τετρακίνησης.

Έχει ο καιρός γυρίσματα!

Οι διαστάσεις του νέου Forester έφτασαν αισίως τα 4,560Χ1,780Χ1,7000 μ, ενώ το μεταξόνιο έφτασε και αυτό με την σειρά του τα 2,615 μ.

Subaru_forester_2.0_autoholix_04Η όψη με τους χοντρούς προφυλακτήρες και τα στενά φωτιστικά σώματα μπορεί να είναι όμορφη, αλλά θυμίζει λίγο BMW Χ3 και κατά την γνώμη μου δεν είναι όσο «Subaru» θα έπρεπε.

Θα μπορούσε να ανήκει σε οποιοδήποτε σύγχρονο 4Χ4 και θα χρειαστεί να κοιτάξει κάνεις το μεγάλο μπλε σήμα με τις Πλειάδες για να βεβαιωθεί για την προέλευση του.

Αυτό σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για τους παθιασμένους φίλους της εταιρείας, όμως θα προτρέψει άλλους νέους και λιγότερο διαβασμένους καταναλωτές να «ξεστραβωθούν» και να αποκτήσουν το σωστό αυτοκίνητο!

Το πλαϊνό θυμίζει κάπως το παλιό μοντέλο παρά τις ψηλότερες πόρτες που τώρα έχουν πλαίσιο στα παράθυρα τους για λόγους εξοικονόμησης βάρους και στιβαρότητας-όπως λέει η Subaru, ή για λόγους κόστους όπως λέω εγώ!.

Subaru_forester_2.0_autoholix_05Το πίσω μέρος του Forester ξεφεύγει κάπως από τις γραμμές του παρελθόντος με την κεκλιμένη πίσω πόρτα και τα φωτιστικά σώματα που στο προφίλ τουλάχιστον μου θυμίζουν κάτι από Ford.

Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες παραμένουν εξασφαλίζοντας έτσι καλή περιφερειακή ορατότητα στον οδηγό αλλά και φωτεινό εσωτερικό στους επιβάτες. Αυτό οτ τελευταίο είναι κάτι που λείπει από τον ανταγωνισμό που δείχνει μια τάση να θυσιάζει την πρακτικότητα στον βωμό του design.

Η πίσω πόρτα και οι όμορφοι σκαλιστοί προφυλακτήρες ενσωματώνουν αθόρυβα το μεγάλο πίσω κρύσταλλο που διευκολύνει την ορατότητα του οδηγού προς τα πίσω, ενώ τα φωτιστικά σώματα είναι λιτά και όμορφα.

Εσωτερικό

Subaru_forester_2.0_autoholix_24Βιαστικά λοιπόν χωρίς να χάσω χρόνο άνοιξα την πόρτα με τα πλαίσια στα παράθυρα και…. αυτό που αντίκρισα ήταν πολύ-μα πολύ γνώριμο!

Ο κομψός εσωτερικός σχεδιασμός έχει ως κύριο γνώρισμα την μεγάλη καμπύλη γραμμή που ξεκινάει από την μπροστινή κονσόλα και καταλήγει στις πόρτες. Μπροστά από τον οδηγό είναι τοποθετημένος ο πίνακας οργάνων ο οποίος είναι μεγάλος, ευανάγνωστος και φωτεινός, ενώ κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου οι βελόνες με την λειτουργία sweep πετιούνται στιγμιαία στο μέγιστο άκρο και επανέρχονται άμεσα, όπως στα αγωνιστικά αυτοκίνητα…

Subaru_forester_2.0_autoholix_23Ο πίνακας οργάνων έχει την κλασική  διάταξη οργάνων ενώ στο κέντρο μεταξύ του ταχύμετρου και του στροφόμετρου βρίσκεται  μια πολύ πρακτική πολυοθόνη με ένδειξης κατανάλωσης, βενζινόμετρου και άλλες λειτουργίες onboard computer.

Πάνω στο τιμόνι υπάρχουν πολλά κουμπάκια (σίγουρα πιο πολλά από όσα πρέπει) με πιο σημαντικό εκείνο που γράφει Si-Drive, τα χειριστήρια του lane control, του on board computer, του multimedia, του cruise control,… και είμαι σίγουρη ότι ξεχνάω δύο –τρία κουμπιά ακόμη!

Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί την οθόνη του multimedia center, ενώ στην κορυφή του ταμπλό βρίσκεται μια μικρότερη οθόνη με τις πληροφορίες του on-board computer για την κατανάλωση, θερμοκρασία, χιλιομετρητές κτλ.

Το σύστημα κλιματισμού είναι εύκολο στην χρήση και εξαιρετικά αποδοτικό.

Τα πλαστικά στο ταμπλό είναι μαλακά και ποιοτικά, ενώ στα πλαϊνά panels των θυρών συνεχίζεται το μαλακό υλικό-τουλάχιστον στο επάνω μέρος τους. Η ποιότητα κατασκευής και συναρμογής είναι επιπέδου.. Subaru. Δεν τρίζει και δεν θα τρίζει τίποτε..

 

Η οθόνη πολλαπλής πληροφόρησης που έχει τοποθετηθεί κεντρικά στο μέσον του επάνω μέρος του ταμπλό, είναι ευανάγνωστη και δείχνει τη εξωτερική θερμοκρασία, τη μέση κατανάλωση καύσιμου και την ώρα σε ψηφιακή μορφή.

Πιο κάτω θα βρούμε το multimedia center με εξαιρετική απόδοση- και ικανοποιητική απόκριση στις εντολές.

H θέση οδήγησης θα βολέψει αμέσως τον οδηγό, ενώ στο εσωτερικό επικρατεί μια αίσθηση ευρυχωρίας.. Παράπονο είχα με την πλευρική στήριξη αφού τα πλευρικά μαξιλαράκια των καθισμάτων έχασαν λίγο από το μέγεθός τους μάλλον για να επιτρέψουν ευκολότερη είσοδο στους εμπρός επιβάτες.

Χώροι/Άνεση

Subaru_forester_2.0_autoholix_18Στο πίσω κάθισμα το πλάτος επαρκεί για πέντε επιβάτες, ενώ η πλάτη του καθίσματος πέφτει σε ποσοστό 60/40 για την φόρτωση μεγάλων αντικειμένων. Παντού θα βρείτε διάσπαρτες θήκες για γυαλιά, κινητά, ποτήρια και μπουκαλάκια, ενώ το ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό όσο και ο αποθηκευτικός χώρος που σχηματίζεται κάτω από το υποβραχιόνιο έχουν όλα ικανοποιητικό μέγεθος.

Υπάρχει άφθονος χώρος για τα πόδια και το κεφάλι στο πίσω κάθισμα και το μοναδικό παράπονο θα έρθει από το αρκετά εξογκωμένο τούνελ της μετάδοσης που θα ενοχλήσει κάπως τον μεσαίο επιβάτη.

Ο χώρος αποσκευών είναι πραγματικά τεράστιος, προσφέροντας χωρητικότητα 520 λίτρων και απόλυτα τετραγωνισμένο σχήμα. Επιπλέον λόγω της πόρτας που ανοίγει μέχρι χαμηλά στον προφυλακτήρα η φόρτωση αντικειμένων είναι εύκολη, ακόμη και από τα πιο μικρά μέλη της οικογένειας που θέλουν να φορτώσουν τα κουβαδάκια τους χωρίς την βοήθεια της μαμάς..

 

Η εικόνα συμπληρώνεται από τους πολλούς χώρους για μικροπράγματα, τέσσερα USB ports, τις ποτηροθήκες και φυσικά- όπως οφείλει κάθε αυτοκίνητο που σέβεται τις οικογενειακές στιγμές- οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο διευκολύνοντας τους γονείς να βάλουν τα παιδάκια τους στα ειδικά παιδικά καθισματάκια.   

 Κινητήρας

Subaru_forester_2.0_autoholix_19Ανοίγοντας το καπό που επιτέλους στηρίζεται με αμορτισέρ -και όχι με εκείνη την γραφική βέργα, αντίκρισα τον γνωστό δίλιτρο τετρακύλινδρο μποξέρ κινητήρα με τους τέσσερις εκκεντροφόρους επικεφαλείς οι οποίοι διαθέτουν ένα σύστημα διαρκώς μεταβαλλόμενου χρονισμού για τις 16 βαλβίδες τους.

Η απόδοση του κινητήρα έχει πέσει θύμα των νέων κανονισμών ρύπων με αποτέλεσμα η ιπποδύναμη του να φτάνει τώρα τους 150 ίππους (από 158 στο προηγούμενο μοντέλο) στις 6,000 σαλ, αλλά τουλάχιστον η ροπή του να έχει ανέβει στα 196 Νm (από 186) στις 3,200.

Στην πράξη o κινητήρας που γουστάρει υψηλούς ρυθμούς περιστροφής και ενώ δίνει μια εντύπωση ότι τεμπελιάζει κάτω από τις 4,000 στροφές- ειδικά όταν έχει επιλεχθεί η πέμπτη και η έκτη σχέση στο κιβώτιο-αλλά αν αποδεχτείτε τον τρόπο λειτουργίας του καταφέρνει να επιταχύνει το Forester 2.0X στα 100 χλμ σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα..

Ωστόσο οι ικανότητες αυτού του κινητήρα ξεδιπλώνονται μετά τις 5,500 σαλ και μέχρι τις 7,200(!!!) σαλ. Ναι καλά διαβάσατε, ο κόφτης βρίσκεται κοντά στις 7,200 σαλ και μέχρι εκεί ο κινητήρας τραβά δυνατά, χωρίς δισταγμούς και δράματα παράγοντας έναν καταπληκτικό ήχο!

Κάποιοι που θα πουν ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν συνάδει με τον τρόπο λειτουργίας  των SUV του ανταγωνισμού που συνήθως διαθέτουν υπερτροφοδότηση που τους εξασφαλίζει τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές, ωστόσο αυτός κινητήρας είναι ένα μέρος της ξεχωριστής προσωπικότητας του Forester 2.0X.

Ο Boxer εκτός από το χαμηλό κέντρο βάρους που βοηθά στην οδική συμπεριφορά του αυτοκίνητου- χάρη στο ζύγισμα του επιτρέπει στον κινητήρα να έχει μια σπάνια ευστροφία. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο άνετα γυρνά και το πως ακούγεται ο κινητήρας μετά τις 6,000 σαλ.

Στις πιο χαμηλές ταχύτητες περιστροφής ο κινητήρας σε καμία περίπτωση δεν είναι νεκρός αλλά συγκριτικά με το τι συμβαίνει στις ψηλές στροφές δεν εντυπωσιάζει κιόλας!

Όταν νοιώσετε την έλλειψη της ροπής η προσφυγή σε μια χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων είναι μια καλή κίνηση που θα σας ανταμείψει με ζωντάνια και οικονομία.

Το εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων έχει φτιαχτεί για να συνεργάζεται με τον χαρακτήρα του κινητήρα- και να τον αναδεικνύει, καθώς είναι πυκνό σε διάταξη και πολύ θετικό στο κούμπωμα των σχέσεων.

Το μαλακό αμπραγιάζ σε συνδυασμό με τον πιο ανθεκτικό συμπλέκτη κάνει την χρήση του απολαυστική του κιβωτίου ταχυτήτων .

Μετάδοση

Το σύστημα συμμετρικής μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς  Symmetrical AWD διασφαλίζει τη βέλτιστη συνεργασία μεταξύ κινητήρα και διαφορικού, και έχει εξελιχθεί μέσα από αγώνες παράλληλα με τους επίπεδους BOXER κινητήρες της SUBARU.

Σε συνδυασμό με το σύστημα κατανομής της ροπής – Active Τorque Split AWD, ανά πάσα στιγμή ελέγχεται και διαφοροποιείται η κατανομή της ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο.

Η αρχική κατανομή 50:50 της ροπής το κινητήρα μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα τροχών προσαρμόζεται και κατανέμεται αυτόματα εκεί που χρειάζεται σε περίπτωση ολίσθησης κάποιου τροχού.

Ανάρτηση

Subaru_forester_2.0_autoholix_21Το σύστημα ανεξάρτητης ανάρτησης με ανεστραμμένα γόνατα McPherson (βλ.Impreza) βρίσκεται στο εμπρός μέρος του Forester, ενώ πίσω φυσικά χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ανάρτησης με τα διπλά ψαλίδια, σε μια προσπάθεια να δαμαστεί η υποστροφική τάση του προηγούμενου μοντέλου.

Το συνολικό βάρος της ανάρτησης μειώθηκε χάρη στη χρήση επιμέρους τμημάτων από αλουμίνιο. Η στήριξη της πίσω ανάρτησης χαμήλωσε, ώστε να μην εισβάλλει στο χώρο αποσκευών, ενώ στηρίζεται στο πλαίσιο με ένα ειδικό υποπλαίσιο, αποσβένοντας τους κραδασμούς από την επιφάνεια του δρόμου..

Φρένα

Το σύστημα φρένων με τέσσερις αεριζόμενους δίσκους είναι εξοπλισμένο με ένα εξελιγμένο σύστημα ABS τελευταίας γενιάς που αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών και επιτρέπει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες χρήσης των φρένων.

Γενικά τα φρένα είναι πολύ δυνατά, έχουν ισχυρό αρχικό «δάγκωμα» και δεν κουράζονται

Ασφάλεια

Το Subaru Forester 2.0X. διατίθεται με 8 αερόσακους και όλα τα συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας που διαθέτουν τα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού.

Το Subaru Forester 2.0X εξασφάλισε πέντε αστέρια στην διαδικασία Crash Test κυρίως χάρη στην διαφορετικότητα του κινητήρα του. Ο επίπεδος κινητήρας και το κεντρικό διαφορικό με το διαμήκη σχεδιασμό τους συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή τραυματισμού των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς εισχωρούν κάτω από το πάτωμα της καμπίνας των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης.

Οδηγώντας στην Πόλη

Subaru_forester_2.0_autoholix_02Μπαίνεις μέσα στο Subaru Forester 2.0X και κάθεσαι ψηλά και έτσι έχεις την δυνατότητα να ελέγχεις το μεγάλο αυτοκίνητο μέσα στην πόλη καθώς και η ορατότητα από την θέση του οδηγού βοηθά στα στενά της πόλης και στο παρκάρισμα. Συμπληρωματικά υπάρχει και μια κάμερα οπισθοπορείας που βελτιώνει την καλή ορατότητα προς τα πίσω.

Σαν να το οδηγούσα από καιρό… αυτό ένιωσα με το νέο Forester!

Η αίσθηση που αποκομίζεις από τα πρώτα κιόλας μέτρα είναι αυτή ενός απόλυτα συμπαγούς αυτοκινήτου. Το τιμόνι κόβει πολύ, έχει μάλλον μακριά κλιμάκωση και δυνατή υποβοήθηση που βοηθά στους ελιγμούς στα στενά της πόλης.

Η άριστη ηχομόνωση, ο επίπεδος κινητήρας που δεν παράγει κραδασμούς, και η πολύ ήσυχη εξάτμιση σε ξεγελούν και μετά από λίγο νομίζεις ότι οδηγάς κάποιο χλιδάτο γερμανικό μοντέλο.

Αυτό σε συνδυασμό με την άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση δημιουργούν μέσα στην πόλη ένα περιβάλλον που χαλαρώνει τους επιβάτες.

Οι μεγάλοι τροχοί καταπίνουν τις κακοτεχνίες των δρόμων της Χαράρε (Πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε)-που εμείς από συνήθεια αποκαλούμε Αθήνα – ενώ και οι καλοσχεδιασμένες δημοτικές λακκούβες δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στο στιβαρό αμάξωμα.

Subaru_forester_2.0_autoholix_03Οι λακκούβες και τα σαμαράκια εξαφανίζονται με σχεδόν «γαλλικό» τρόπο και οι ακαμάτηδες δήμαρχοι κοιτούν αμήχανα τους επιβάτες του Subaru Forester 2.0Χ να κινούνται ατάραχοι πάνω από τις παγίδες που με τόση μαεστρία έχουν τοποθετήσει στο αστικό δίκτυο των πόλεων μας. Είναι να τους λυπάσαι…

Σε ότι αφορά την κατανάλωση έμεινα έκπληκτη όταν είδα ότι μέσα στην πόλη- με προσεκτική οδήγηση- μπορεί να κρατηθεί κάτω ακόμη και κάτω από τα 8 λίτρα/100χλμ, νούμερο που δείχνει την σοβαρή δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της κατανάλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος από την Subaru, που μέχρι πρότινος είχε την φήμη των πιο ενεργοβόρων κινητήρων..

Θυμηθείτε ότι μιλάμε για ένα δίλιτρο, μόνιμα τετρακίνητο SUV, με τρία διαφορικά και βάρος 1500 κιλών.

Στον Αυτοκινητόδρομο 

Tο Forester ταξιδεύει απολαυστικά με 6η, 3,000 σ.αλ. και 140 χλμ/ω, με απόλυτη ησυχία και οικονομία καθώς η κατανάλωση μένει σταθερά κάτω από τα 8,5 λίτρα. Ο κινητήρας boxer μαζί με την τετρακίνηση χαμηλώνουν το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου-και ενώ κάθεσαι ψηλά σε μια απόλυτα SUV θέση οδήγησης- νομίζεις ότι το αυτοκίνητο είναι κολλημένο στον δρόμο καθώς νοιώθεις το χαμηλό κέντρο βάρους και το άψογο ζύγισμα του στο ελαφρύ αλλά ακριβές τιμόνι.

Subaru_forester_2.0_autoholix_10Οι αναρτήσεις είναι πιο χαλαρές από ότι θα τις ήθελα για τον αυτοκινητόδρομο και επιτρέπουν κάποιες κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές, οι οποίες δεν επηρεάζουν την πορεία του αυτοκινήτου όσο οι ρυθμοί μένουν μέσα στα πλαίσια της λογικής.

Στις παρατεταμένες στροφές το αυτοκίνητο γέρνει όμως μένει ακλόνητο στην πορεία που χαράζει το  πληροφοριακό τιμόνι.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομών, όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το νέο Forester πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος.

Ο επίπεδος κινητήρας γουργουρίζει και το μόνο που θα «χαλάσει το γλυκό» είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος που παράγεται από τους τεραστίων διαστάσεων καθρέπτες μετά τα 160χλμ/ω..

Στην πράξη ο κινητήρας αρέσκεται στους υψηλούς ρυθμούς περιστροφής και δίνει την εντύπωση ότι τεμπελιάζει κάτω από τις 4,000 στροφές- ειδικά όταν έχει επιλεχθεί η έκτη σχέση στο κιβώτιο και το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο με την οικογένεια και τα συμπράγκαλα της.

Subaru_forester_2.0_autoholix_15Αλλά αν βιάζεστε-μην στεναχωριέστε! Κατεβάστε δύο ταχύτητες και επιτρέψτε στον ατμοσφαιρικό κινητήρα να μπει στην δυνατή περιοχή του.

Η χάρη και οι ικανότητες αυτού του κινητήρα ξεδιπλώνονται μετά τις 5,000 σαλ και μέχρι τις 7,200(!!!) σαλ όπου τραβά δυνατά-χωρίς δισταγμούς και δράματα -παράγοντας έναν καταπληκτικό ήχο!

Ο θόρυβος στις υψηλές στροφές κάνει μάλλον αισθητή την παρουσία του με ένα απολαυστικό τρόπο –που όμως έχει το κόστος του-καθώς αν χρησιμοποιείτε τον κινητήρα στις ψηλές στροφές η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο θα εκτοξευθεί περίπου στα 14 λίτρα. Και πάλι- νομίζω ότι ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο είναι λογικό να καταναλώνει τόσα καύσιμα όταν κινείται με 170-180 χλμ/ω.

Τέλος κάποιοι μου είπαν ότι αν επιμείνεις στο γκάζι, το κοντέρ μπορεί να ξεπεράσει τα 200 χλμ/ω με το αυτοκίνητο να στέκεται με αξιοπρέπεια στον δρόμο.

Τώρα… όπως γνωρίζετε εγώ δεν τρέχω, αλλά έχω κάθε λόγο να τους πιστέψω!

Στρίβωντας

Στις πιο κλειστές διαδρομές θα ενοχλήσουν οι κλίσεις του αμαξώματος και η μέτρια πλευρική στήριξη των καθισμάτων-και αυτό είναι ίσως το μόνο σημείο που οι φίλοι της εταιρείας θα νοσταλγήσουν το παλιό πιο ασφάλτινο μοντέλο με τις πιο κοντές διαδρομές στην ανάρτηση του.

Subaru_forester_2.0_autoholix_26Το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τα ενσωματωμένα χειριστήρια του cruise control και του ηχοσυστήματος έχει δυνατή υποβοήθηση και λίγο πιο κοντή κρεμαγιέρα σε σχέση με το παρελθόν.

Το πρόβλημα έχει να κάνει αποκλειστικά με την αίσθηση που δίνει το αυτοκίνητο λόγω των αυξημένων κλίσεων- και όχι με την ουσία, αφού το πληροφοριακό τιμόνι και η πολύ καλή νέα πίσω ανάρτηση κρατούν το αυτοκίνητο στον δρόμο.

Σε δρόμους με πιο σφικτές στροφές το αμάξωμα παρά τις σχετικά μεγάλες κλίσεις είναι ουδέτερο, ενώ η τετρακίνηση προσδίδει απίστευτες δυνατότητες πλευρικής και κυρίως ελκτικής πρόσφυσης στην έξοδο της στροφής.

Η συμπεριφορά είναι ρυθμίσιμη και εάν θέλεις μπορείς αφήνοντας το γκάζι-ή πατώντας φρένο- να προκαλέσεις μια μικρή ελεγχόμενη υπερστροφή που θα επιτρέψει μια πιο γρήγορη είσοδο στην στροφή.

Subaru_forester_2.0_autoholix_02Μη φανταστείτε τρελά πράγματα καθώς αν το παρακάνετε τα ηλεκτρονικά θα παρέμβουν και τελικά θα σας επαναφέρουν στην τάξη θυμίζοντας σας ότι το Subaru Forester 2.0X δεν είναι GTi.

Αν κρατήσετε καθαρές γραμμές και εκμεταλλευτείτε την ελκτική πρόσφυση της πραγματικής τετρακίνησης θα μπορέσετε να κινηθείτε πολύ γρήγορα-και ειδικά εάν επικρατούν συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης.

Ωστόσο μην περιμένετε να ευχαριστηθείτε οδήγηση, αλλά ετοιμαστείτε για να μετακινηθείτε γοργά και με απόλυτη ασφάλεια. Αυτός είναι ο νέος χαρακτήρας του Subaru Forester 2.0X.

Στον τομέα των φρένων το Forester εφοδιάζεται με δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς και έτσι δεν παρουσιάζει τα προβλήματα αντοχής στο σκληρό φρενάρισμα που ταλαιπωρούσαν το προηγούμενο μοντέλο που είχε ταμπούρα στους πίσω τροχούς..

Η αίσθηση του μεσαίου πεταλίου έχει βελτιωθεί δραματικά και η δύναμη στο φρενάρισμα εμπνέει πια απόλυτη εμπιστοσύνη.

Εκτός δρόμου

Subaru_forester_2.0_autoholix_08Μια από τις ημέρες της δοκιμής έβρεχε και έτσι είχα την τύχη να οδηγήσω το Subaru Forester 2.0X  σε κάποια ομαλή λασπωμένη διαδρομή όπου εντυπωσιάστηκα από την λειτουργία της τετρακίνησης και την άνεση των αναρτήσεων..

Σε αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνεις εύκολα το πόσο σωστά λειτουργεί η τετρακίνηση, καθώς η δύναμη μεταφέρεται χωρίς διακοπές στον άξονα που την έχει περισσότερη ανάγκη προκειμένου το αυτοκίνητο να κινείται όχι μόνο με απόλυτη ασφάλεια αλλά να είναι ταυτόχρονα και διασκεδαστικό.

Στο χώμα που οι ταχύτητες είναι χαμηλότερες λόγω της χαμηλής πρόσφυσης τα ηλεκτρονικά επιτρέπουν μια ελεγχόμενη η υπερστροφή ισχύος που κάνει την εμφάνιση της και ζωγραφίζει εκείνο το χαζό χαμόγελο στο πρόσωπο της/του οδηγού!

Subaru_forester_2.0_autoholix_09To Subaru Forester 2.0X στο χώμα πλασαρίζεται γλυκά- χάρη στην σωστή λειτουργία της τετρακίνησης και έτσι έπαιζα για αρκετή ώρα σε ένα ερημικό χωράφι, μέχρι που ένας μάλλον αγενής κύριος άρχισε να μου φωνάζει και να με απειλεί με ένα μαδέρι… Οπότε και την έκανα με ελαφρά πηδηματάκια!

Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι δυνατότητες του αυτοκινήτου στην άγρια εκτός δρόμου οδήγηση επειδή όπως είναι γνωστό δεν έχω την τόλμη και τις γνώσεις για να φέρω ένα αυτοκίνητο στα όρια του σε διαδρομές τύπου Enduro.

Η απόσταση από το έδαφος των 215 χιλ του Subaru Forester 2.0X  σε συνδυασμό με την πραγματική τετρακίνηση δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης για τις εκτός δρόμου ικανότητες του αυτοκινήτου-και το μόνο που προβληματίζει είναι οι μακριοί πρόβολοι στο μπροστινό μέρος όπου μάλλον θα βρουν εύκολα όταν οι απαιτήσεις μεγαλώσουν.

Συμπέρασμα

Subaru_forester_2.0_autoholix_22Αν το Subaru Forester 2.0X το βλέπαμε σε μια οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα- όπου το κράτος δεν προσπαθεί σαν κοινός λωποδύτης διαρκώς να στήσει παγίδες στους πολίτες του ώστε να τους ταράξει στα τεκμήρια και στους φόρου πολυτελούς διαβίωσης-τα πλεονεκτήματα του αυτοκινήτου είναι τόσο ισχυρά που σίγουρα ξεπερνούν με ευκολία τα μικρά μειονεκτήματα του.

Η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής, η αρχιτεκτονική του κινητήρα και της τετρακίνησης, ακόμη και εμφάνιση  βρίσκονται σε ένα επίπεδο που πολύ λίγοι κατασκευαστές μπορούν να πλησιάσουν.

Η αξιοπιστία των Subaru είναι μνημειώδης, ενώ το σύνολο των προσφερόμενων τεχνολογικών λύσεων δημιουργούν ένα πακέτο που όμοιο του δεν προσφέρεται σήμερα από κανένα κατασκευαστή σε αυτή την πραγματικά χαμηλή τιμή των €28,800.

Subaru_forester_2.0_autoholix_14Βλέπετε το μόνο εμφανές μειονέκτημα του αυτοκινήτου είναι τα τεκμήρια και ο φόρος “πολυτελούς διαβίωσης” (έλεος) που επιφέρει ο δίλιτρος κινητήρας του.

Η λύση υπάρχει στα ράφια της Subaru στην μορφή του 1,6 Turbo που χρησιμοποιεί το Levorg και τους 170 ίππους του – που είναι και πιο δυνατός- και ξεφεύγει και από την τσιμπίδα του έφορα..

Ποιος ξέρει ίσως στο μέλλον δούμε αυτόν τον μικρότερο σε κυβισμό κινητήρα σε κάποια έκδοση του Forester, του Impreza, ή του XV και τα Subaru να γεμίσουν και πάλι τους δρόμους μας όπως παλιά -και όπως τους αξίζει..

Αν τώρα εσείς έχετε €28,800-και ζείτε βουτηγμένοι μέσα στην “πολυτέλεια” (συμφώνα με το ελληνικό κράτος),  πάρτε σήμερα ένα Subaru Forester 2.0X και εκείνο θα είναι δίπλα σας αδιαμαρτύρητα για πολλά-πολλά χρόνια. Δεν θα βρείτε κάτι καλύτερο.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Οι αυξημένες κλίσεις στις στροφές και μέτρια πλευρική στήριξη των καθισμάτων.
  • Το ότι δεν διατίθεται το Forester με τον μικρότερο κινητήρα 1,6Τ του Levorg (κυρίως για φορολογικούς λόγους).

Θα Θυμάμαι

  • Την όμορφη σχεδίαση και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής.
  • Την κορυφαία ποιότητα κύλισης και τους μεγάλους χώρους.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleΤο Honda Urban EV Concept αναδείχτηκε ‘Best Concept Car’
Next articleΣυναρπαστικοί αγώνες για την Abarth Racing και αυτό το Σαββατοκύριακο
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National