Ζούμε σε εποχές μνημονίου και η διαδικασία αυτοκάθαρσης στην οποία όλοι συμμετέχουμε (θέλοντας και μη!) έχει σε μεγάλο βαθμό επαναπροσδιορίσει τις προτιμήσεις μας σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα. Από την εποχή του «αυτοκινήτου του ονείρου μας» έχουμε περάσει στο αυτοκίνητο που μας χρειάζεται».
Βλέποντας τα πάλε-ποτέ σύμβολα της λαμογιάς (βλ. Porsche Cayenne) να σαπίζουν στις μάντρες «χτυπημένα» από τα τεκμήρια, την τιμή της βενζίνης- αλλά κυρίως από την κοινωνική απαξίωση- σκέπτομαι ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί για εμάς τους έλληνες μια ευκαιρία να αποβάλλουμε τις κακές συνήθειες του παρελθόντος.
Σήμερα όποιος αγοράζει αυτοκίνητο ενδιαφέρεται κυρίως για την οικονομία, τις μικρές εξωτερικές διαστάσεις και την πρακτικότητα αφήνοντας στην άκρη τις επιδόσεις, το κράτημα και το image-ακόμη και όταν αγοράζει μεταχειρισμένο.
Ακριβώς εδώ έρχεται το Jazz Hybrid ΜΥ11 να δώσει μια λύση σε εκείνους που θέλουν και έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν ένα ακριβό αυτοκίνητο, αλλά που ταυτόχρονα δεν θέλουν να προκαλούν με την παρουσία τους.
Το Jazz Hybrid ΜΥ11 ήταν και είναι ένα πάρα πολύ ακριβό αυτοκίνητο- και ως εκ τούτου ίσως σήμερα να αποτελεί το νέο σύμβολο των ευπορών συμπολιτών μας: «ναι, ξόδεψα για το Jazz όσα χρήματα κοστίζουν δύο ανταγωνιστικά μοντέλα, όμως προσέχω το περιβάλλον, σέβομαι τους συμπολίτες μου και οδηγώ κάτι πολύ ιδιαίτερο», φαίνεται να λέει ο ιδιοκτήτης του υβριδικού μοντέλου της Honda.
Έχοντας κερδίσει στην Ελλάδα τον τίτλο του αυτοκινήτου της χρονιάς 2008 είναι βέβαιο ότι τα πραγματικά χαρίσματα του Jazz αξιολογήθηκαν από τους ειδικούς του χώρου θετικά.
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι εάν αξίζει το Jazz Hybrid τις τουλάχιστον 10–12,000€ που πρέπει να αποχωριστεί κανείς για να αποκτήσει ένα μεταχειρισμένο Honda Jazz Hybrid MY11.
Εξωτερική Εμφάνιση/Εσωτερικό
Το σχήμα του εκτός από όμορφο και μοντέρνο καταφέρνει να γίνεται αποδεκτό από όλους, ενώ παράλληλα ο πολυμορφικός του χαρακτήρας υπόσχεται σύγχρονες λύσεις και μεγάλους χώρους.
Εξωτερικά το Jazz Hybrid ΜΥ11 ξεχωρίζει από τα μοντέλα του 2009 χάρη στα επανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα, την ανανεωμένη μάσκα και φυσικά χάρη στο σήμα «Hybrid» στο πίσω δεξί μέρος του πορτμπαγκάζ.
Το ότι βρίσκεται όμως εκεί αυτό το σήμα έχει δυστυχώς επηρεάσει τον χώρο αποσκευών, αφού οι μπαταρίες του συστήματος ΙΜΑ βρίσκονται κάτω από τον χώρο αποσκευών εκεί που κάποτε βρισκόταν ο τροχός ανάγκης-ενώ τώρα η ρεζέρβα μετακόμισε στον χώρο αποσκευών κάνοντας τον ιδιαίτερα ρηχό.
Ευτυχώς χάρη σε ένα πολύ έξυπνο σύστημα με διπλό πάτο, μπορείτε να αφήσετε την ρεζέρβα στο σπίτι και να εκμεταλλευτείτε πλήρως τα 300 λίτρα του αποθηκευτικού χώρου.
Το εσωτερικό δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά -και το Jazz Hybrid ΜΥ11 χωρίς να είναι ο πρωταθλητής της ευρυχωρίας-καταφέρνει χάρη στις πολλές θήκες για μικροαντικείμενα και κυρίως με το καλόγουστο design στον πίνακα οργάνων να κερδίζει τις εντυπώσεις.
Οι πόρτες που ανοίγουν σε ορθή γωνιά επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στο πίσω κάθισμα (κάτι πολύ σημαντικό για όσους έχουν παιδιά) ενώ το πίσω κάθισμα όταν διπλωθεί αποκαλύπτει έναν επίπεδο χώρο φόρτωσης 1320 λίτρων!
Ο πινάκας των οργάνων είναι φρέσκος και παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός. Όταν επιλεγεί το πρόγραμμά “ECO” από τον διακόπτη που βρίσκεται κάτω αριστερά από τη κολόνα του τιμονιού-δίπλα από τον διακόπτη του ESP- τότε ο φωτισμός του ταχυμέτρου αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης: πράσινο για την οικολογικο-οικονομική οδήγηση, τουρκουάζ για την ενδιάμεση οδήγηση και βαθύ μπλε όταν μερακλώνουμε(!?) και πατάμε όλα τα γκάζια.
Παράλληλά, η οδήγηση του Jazz Hybrid ΜΥ11 είναι σαν συμμετέχεις σε ένα videogame όπου η οικονομική οδήγηση επιβραβεύεται με ψηφιακά λουλουδάκια στην οθόνη- και που οι ενδείξεις για την λειτουργία του υβριδικού συστήματος σε κάνουν να θέλεις να ασχολείσαι με την φόρτιση των μπαταριών και με την κίνηση μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα (κάτι δύσκολο, αλλά εφικτό).
Το σύστημα λειτούργει σαν μια σχολή οικονομικής οδήγησης και αν ποτέ βρεθείτε στο τιμόνι ενός τέτοιου αυτοκίνητου μην παραλείψετε να «παρακολουθήσετε» το μάθημα. Εγώ προσωπικά έμαθα πολλά!
Το σύστημα κλιματισμού είναι πανίσχυρο και εύχρηστο, ενώ το ηχοσύστημα που συμπληρώνει την κεντρική κονσόλα είναι αρκούντως ποιοτικό.
Η ποιότητα συναρμολόγησης βρίσκεται μόλις λίγο πάνω από το μέσο όρο καθώς το σκληρό πλαστικό στο ταμπλό αφαιρεί κάποιους πόντους από την ποιότητα που περιμένει κάποιος να βρει σε ένα τόσο ακριβό αυτοκίνητο.
Οι σχεδιαστές προκειμένου να μην αυξήσουν το ύψος της καμπίνας (κάτι που θα επηρέαζε την όμορφή εμφάνιση του αυτοκινήτου) αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν τα καθίσματα χαμηλά και έτσι οι επιβάτες με μεγάλο ύψος(πάνω από 1,85μ) θα παραπονεθούν για την προσφερόμενη άνεση, αφού τα καθίσματα δεν υποστηρίζουν την περιοχή των γονάτων.
Παράλληλα τα καθίσματα είναι σκληρά, αλλά σε αντάλλαγμα η επένδυση τους είναι πολύ ποιοτική και προσφέρουν ικανοποιητική πλευρική στήριξη.
Κινητήρας
Το Jazz Hybrid ΜΥ11 χρησιμοποιεί τον διβάλβιδο κινητήρα 1.3-λίτρων i-VTEC 3-σταδίων και ένα πιο αποδοτικό σύστημα Ολοκληρωμένης Υποβοήθησης Κινητήρα – Integrated Motor Assist (IMA), για πιο οικονομική οδήγηση σε σχέση με το σύστημα που χρησιμοποίει στο Civic Hybrid.
Το σύστημα κατά την διάρκεια της επιβράδυνσης εκμεταλλεύεται την ορμή του οχήματος μετατρέποντας την σε ηλεκτρική ενεργεία που την αποθηκεύει σε συστοιχίες μπαταριών και στην συνέχεια την διαθέτει σε έναν ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί επικουρικά στο έργο του βενζινοκινητήρα μειώνοντας την κατανάλωση και τους ρύπους.
Κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης, οι κύλινδροι «σφραγίζονται» μειώνοντας τις απώλειες ρευστοδυναμικής που προκαλούνται από την αναπνοή του κινητήρα.
Σύμφωνα με την Honda οι επιδόσεις του συστήματος κινητήρα 1,3 λίτρων και ηλεκτροκινητήρα 100 ίππων είναι εφάμιλλες με ενός κινητήρα 1.8-λίτρων, ένώ ταυτόχρονα προσφέρουν οικονομία σε καύσιμα πάνω από 20%.
Οικονομία/Επιδόσεις
Στην πράξη μπόρεσα να επιβεβαιώσω τους ισχυρισμούς περί της μειωμένης κατανάλωσης, όμως οι επιδόσεις του αυτοκινήτου μόλις που κινούνται στον μέσο όρο της κατηγορίας των σουπερμίνι 1300 κ.εκ. Το αυξημένο βάρος και η έλλειψη ευστροφίας του κινητήρα με τις δυο βαλβίδες(κόφτης στις 5,900 σ.α.λ.) αφήνουν λίγα περιθώρια στο πολύ καλό κιβώτιο τύπου CVT να σώσει την κατάσταση.
Το κιβώτιο συνεργάζεται άψογα με το σύστημα IMA και οι αλλαγές των 7 προκαθορισμένων σχέσεων από τα paddles στο τιμόνι είναι άμεσες και απολαυστικές .
Ο θόρυβος του κινητήρα δεν γίνεται ενοχλητικός στην καμπίνα των επιβατών όσο ο οδηγός δεν τον πιέζει στα όρια περιστροφής του, ενώ παράλληλα η έλλειψη αεροδυναμικών θορύβων από το αμάξωμα κάνουν το Jazz Hybrid ΜΥ11 ευχάριστο στο ταξίδι.
Αναρτήσεις/Φρένα
Οι αναρτήσεις του Jazz Hybrid ΜΥ11 παραμένουν σχεδιαστικά οι ίδιες με εκείνες του συμβατικού μοντέλου- και έτσι θα βρείτε γόνατα McPherson εμπρός και έναν ημιάκαμπτο άξονα πίσω- ό οποίος διαθέτει μια ενισχυμένη αντιστρεπτική προκειμένου να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κατά 70 κιλά βάρος των μπαταριών.
Οι αναρτήσεις είναι κάπως σκληρές και με μικρές διαδρομές, όμως από την άλλη πλευρά δεν επιτρέπουν στο αμάξωμα να πάρει έντονες κλίσεις στις στροφές.
Τα φρένα είναι δυνατά και ακούραστα με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας (ΙΜΑ) να γίνεται αισθητό στην αρχική διαδρομή του πεντάλ(και στην ένδειξη φόρτισης στο καντράν) δίνοντας καλύτερες επιδόσεις επιβράδυνσης από το Jazz 1.4.
Στην Πόλη
Μέσα στην πόλη το Jazz Hybrid ΜΥ11 βρίσκεται στο στοιχείο του με το σύστημα «Stop&Go» να λειτούργει με άψογο τρόπο, σβήνοντας τον κινητήρα στο φανάρι και ξεκινώντας τον με το που ο οδηγός αφήνει το φρένο καταναλώνοντας μόνο 6 λίτρα /100χλμ.
Η ορατότητα είναι πολύ καλή και η ύπαρξη των μικρών φιλιστρινιών μπροστά με την παράλληλη μετατόπιση του οδηγού μπροστά δίνουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον έλεγχο των διασταυρώσεων μέσα στην πόλη.
Στις Στροφές
Σε δρόμους με στροφές η αλήθεια είναι ότι η έλλειψη δύναμης, και το τιμόνι που δεν παρείχε την αίσθηση που θα ήθελα δεν με προκάλεσαν να ξεπεράσω τα όρια της αξιοπρεπούς οδήγησης ώστε να βγάλω ακριβή συμπεράσματα για την οδήγηση του.
Αυτό πάντως που φαίνεται να αποσταθεροποιεί την ζυγισμένη συμπεριφορά που έχει το απλό μοντέλο είναι σίγουρα το επιπλέον βάρος των μπαταριών πίσω από τον πίσω άξονα με την ταυτόχρονη έλλειψη δύναμης από τον κινητήρα που κάνουν το αυτοκίνητο να αντιδρά με άτσαλη υπερστροφή όταν απενεργοποιηθεί το ESP.
Με τα συστήματα ευστάθειας σε λειτουργία όμως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και ανησυχία.
Συμπέρασμα
Ωραίο και ξεχωριστό αυτοκίνητο λοιπόν, όμως το ερώτημα παραμένει: «Αξίζει το Jazz Hybrid ΜΥ11 τα 12 χιλιάδες ευρώ που κοστίζει σαν μεταχειρισμένο»?
Η ειλικρινής μου απάντηση είναι: Όχι!
Με μόλις 5,5 χιλιάδες ευρώ ακόμη μπορεί κάνεις να αγοράσει καινούριο ένα αυτοκίνητο που είναι μάλλον κορυφαίο στην κατηγορία του σε ότι αφορά τους χώρους, το στυλ του, τις επιδόσεις στην οικονομία αφού είναι σημαντικά πιο οικονομικό
Το μόνο του μειονέκτημα την έλλειψη του σήματος “Hybrid”.
Το όνομα του?
Μα φυσικά μιλάμε για το νέο Honda Jazz 1.3 το οποίο κάνει τα €10,000-12,000 που κόστιζει το μεταχειρισμένο σήμα Hybrid να φαίνονται έκτος τόπου και- κυρίως- χρόνου!
Δεν με ευχαρίστησε
- Η εξωφρενική τιμή και οι μέτριες επιδόσεις στην κατανάλωση καύσιμων.
- Η αστάθεια του πίσω μέρους και η έλλειψη δύναμης από τον κινητήρα.
Θα θυμάμαι
- Το απόλυτο design του αμαξώματος και την έξυπνη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων.
- Το σύστημα επιβραβευσης της οικονομικής οδηγησης που θυμίζει videogame.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Ισμήνη Φαμπιάτου