Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADBMW X2 sDrive20i - Test Drive

BMW X2 sDrive20i – Test Drive

Η BMW X2 sDrive20i είναι ένα αυτοκίνητο με μπερδεμένο χαρακτήρα- ή μάλλον αυτό καλό είναι, απλά εγώ έχω μπερδεμένο χαρακτήρα… Δεν ξέρω, είμαι πια μπερδεμένη!

Είχα (ανεπίσημα) οδηγήσει πριν από καιρό την BMW X1 με τον μικρό πετρελαιοκινητήρα και είχα λατρέψει την πιο ποιητική απόδοση της ιδέας «Qashqai» που έφτιαξαν οι Γερμανοί.

bmw_x2_2.0_autoholix_08Η BMW X1 προσφέρει ότι ένα Qashqai, απλά είναι πιο καλοφτιαγμένη σε ότι αφορά την ποιότητα, την οδική συμπεριφορά και τους κινητήρες- και το μόνο που με είχε προβληματίσει είναι το αν θα έπρεπε στο τέλος να πληρώσει κάποιος σχεδόν τα διπλά χρήματα από ένα Qashqai για να πάρει την πιο ποιοτική του έκδοση.

Τώρα βρέθηκα πίσω από το τιμόνι του BMW X2 sDrive20i που ήταν -και εξακολουθεί να είναι- ένας δύσκολος γρίφος σε ότι αφορά την τοποθέτηση του απέναντι στον ανταγωνισμό. Με εξαίρεση την GLA δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Γιατί κάποιος να πληρώσει περισσότερα για να πάρει ένα Χ1 με μικρότερους χώρους και χαμηλότερη οροφή- το οποίο μάλιστα είναι τόσο χαμηλό που από την μια δεν θέλεις να το βάλεις στο χώμα και από την άλλη να αρχίζει να μοιάζει με Golf?

Μήπως έχει φτιαχτεί επειδή η BMW δεν έχει Golf, ή μήπως αυτό έχει να κάνει με τις απροσδόκητα καλές πωλήσεις της Mercedes GLA?

Τίποτε από όλα αυτά.

H BMW πιστή στην στρατηγική της έχει αποφασίσει τα ζυγά μοντέλα της σειράς Χ να είναι οι κουπέ εκδόσεις των αντίστοιχων μονών Χ της με την λογική…Χ+1=Coupe!

Και όσο και να μην το καταλαβαίνω την λογική των Coupe SUV’s ο κόσμος ανταποκρίνεται και στις πλούσιες αγορές της Αμερικής και Κίνας οι πωλήσεις πάνε υπερβολικά καλά!

Το πρόβλημα με την BMW X2 sDrive20i είναι ότι σε ανθρώπους σαν εμένα- που πραγματικά αγαπώ τα προϊόντα της BMW- γεννά την προσδοκία ότι πρόκειται για ένα ελαφρώς υπερυψωμένο Golf GTi, ενώ εκείνοι που θέλουν ένα μικρό SUV πολυτελείας, ότι πρόκειται για μια πολύ πιο σπορ έκδοση του πρακτικού «μικρού» BMW Χ1.

Δυστυχώς και οι δύο κατηγορίες προσδοκιών στο τέλος προδίδονται.. και εκεί αρχίζει ο προβληματισμός!

bmw_x2_2.0_autoholix_14Η πρώτη κατηγορία γρήγορα καταλαβαίνει ότι στην οδήγηση το BMW X2 sDrive20i απέχει πολύ από το να είναι Golf GTi, ενώ και οι άλλοι στο τέλος αφού ζυγίσουν την κατάσταση βλέπουν το μικρότερο μήκος και την χαμηλότερη οροφή σε σχέση με την Χ1 και στο τέλος χρησιμοποιώντας την λογική επιλέγουν να αγοράσουν την φτηνότερη και πολύ πρακτικότερη Χ1!

Γιατί έχει φτιαχτεί η BMW Χ2 λοιπόν?

Οι Χ6 και η Χ4 για εμένα είναι ίσως τα πιο άσχημα και χωρίς νόημα αυτοκίνητα στην γκάμα της BMW, αφού μειονεκτούν σε χώρους απέναντι στις Χ5 και Χ3, ενώ όποιος θέλει κάτι πιο σπορτίφ θα μπορούσε να επιλέξει τις αντίστοιχες τετρακίνητες GT3και GT5 Series που κάθονται πιο χαμηλά και στρίβουν χωρίς συμβιβασμούς όπως ακριβώς πρέπει να στρίβει μια γρήγορη BMW.

Και εκεί που νόμιζα ότι τα ζυγά BMW X απευθύνονται σε όσους αναζητούν ένα SsangYong Actyon με σήματα της BMW, ξαφνικά άρχισα να βλέπω λεπτομέρειες στο BMW X2 sDrive20i που το κάνουν πραγματικά συγκλονιστικό στην όψη αυτοκίνητο.

Εξωτερική εμφάνιση

bmw_x2_2.0_autoholix_20Ίσως τα μεγάλα θυμωμένα ρουθούνια της τεράστιας μάσκας με το χαρακτηριστικό σχήμα που καθορίζει όλες τις BMW να είναι το μόνο σημείο πάνω στο BMW X2 s2,0i  που δεν μου φαίνεται πανέμορφο.

Θα προτιμούσα κάτι πιο διακριτικό και ίσως αεροδυναμικό στην όψη. Μπορεί οι αεραγωγοί να κλείνουν στις μεγάλες ταχύτητες διατηρώντας την κορυφαία για SUV αεροδυναμική της Χ2, αλλά εμφανισιακά μου δημιουργούν την αίσθηση ότι «φρενάρουν» το αυτοκίνητο όταν τρέχει.

Πατώντας πάνω στην Χ1 οι σχεδιαστές της BMW μείωσαν το συνολικό μήκος του αυτοκινήτου, μετέφεραν την μπροστινή κολώνα πιο μπροστά για να είναι πιο επικλινές το παρμπρίζ, χαμήλωσαν την οροφή και τέλος φάρδυναν την πίσω κολώνα στολίζοντας την μάλιστα με το σήμα της εταιρείας.

Με αυτόν το στολισμό το BMW X2 sDrive20i γεννά σε όσους αγαπάμε τα αυτοκίνητα της μνήμες από το 3.0 CSi –το δεύτερο πιο όμορφο μοντέλο της εταιρείας μετά την 507- και αυτό μου αρέσει πολύ!

Όπως μου αρέσει πολύ και το γενικότερο αισθητικό αποτέλεσμα στο προφίλ της BMW X2 κάνοντας με να απορώ πως γίνεται να ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις Χ4 και Χ6 (αν και από την γνωριμία που είχα με την νέα Χ4, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσω…).

bmw_x2_2.0_autoholix_07Δεν ξέρω πόσους ενδιαφέρει- αλλά για εμένα είναι πολύ σημαντικό- ότι πίσω στην δεκαετία του 70- το σήμα στην κολώνα της BMW 3.0 CSi δεν ήταν τοποθετημένο παράλληλα με το έδαφος αλλά είχε μια κλίση 3 μοιρών προς τα αριστερά(Counter Clockwise), έτσι ώστε να φαίνεται παράλληλο με το έδαφος όταν επιτάχυνε ή έτρεχε γρήγορα το μεγάλο Coupe της BMW…

Θα σας πω μόνο ότι το ίδιο συμβαίνει και στην Χ2 δείχνοντας ξεκάθαρα από που εμπνευστήκαν οι σχεδιαστές-και αυτό εμένα μου αρέσει πολύ!

Πολύ όμορφη είναι και η πίσω όψη του BMW X2 sDrive20i με το μικρό πίσω παράθυρο και το στενόμακρο σχήμα των LED φωτιστικών σωμάτων να έχουν και αυτά επηρεαστεί και αυτά από την CSi του 1974!

Ομορφιές λοιπόν … με ιστορικές αναφορές σε ένα θρυλικό αυτοκίνητο.

Όποιος έχει απλά κοιτάξει την Χ2- χωρίς να την παρατηρήσει την ομορφιά της- δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί υπάρχει η Χ2!

Η Χ2 αυτή την στιγμή είναι ένα από τα πιο όμορφα μοντέλα της BMW- και αυτό είναι αρκετό για να δικαιολογεί την ύπαρξη της!

Εσωτερικό

bmw_x2_2.0_autoholix_18Ανοίγοντας την πόρτα υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ποιότητας όπου και αν κοιτάξεις. Μπορεί το ταμπλό να έχει μετακομίσει αυτούσιο από την Χ1, όμως τα ποιοτικά υλικά στο επάνω μέρος του ταμπλό σε συνδυασμό με το επικλινές  παρμπρίζ  δίνουν την εντύπωση που βρίσκεσαι σε ένα ακριβό κουπέ.

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά, αλλά το επάνω μέρος του ταμπλό ήταν καλυμμένο είτε με πραγματικό δέρμα (στο αυτοκίνητο της δοκιμής που είχε επίπεδο εξοπλισμού «Μ»), είτε με κάτι που έμοιαζε εντελώς πραγματικό δέρμα- αφού είχε πραγματικές ραφές στις ακμές.

Ο σχεδιασμός του ταμπλό είναι πολυεπίπεδος και ασύμμετρος- και αν οι βαυαροί έμπαιναν στον κόπο και κυρίως στα έξοδα- να αλλάξουν τον σίγουρα πληροφοριακό αλλά αισθητικά κουρασμένο πίνακα οργάνων της Χ1 με κάτι πιο φρέσκο και ψηφιακό, τότε εύκολα θα μπορούσα να πω ότι ο εσωτερικός σχεδιασμός είναι εφάμιλλος του εξωτεριbmw_x2_2.0_autoholix_25κού.

Αλλά δεν είναι..

Το ταμπλό είναι όμορφο και ποιοτικό, αλλά δεν έχει την ιδιαιτερότητα που περιμένεις να δεις όταν κοιτάς το BMW X2 sDrive20i από έξω. Από την άλλη πλευρά είναι εξαιρετικά πρακτικό διαθέτοντας πολλούς χώρους αποθήκευσης, ενώ φυσικά είναι και εργονομικό καθώς τα πάντα βρίσκονται ακριβώς εκεί που πρέπει.

Χώροι-Άνεση

Η BMW έχτισε το Χ2 πάνω στην κοινή πλατφόρμα του MINI Countryman και του BMW Χ1 και έχει διαστάσεις 4.360 x 1.824 x 1.526 mm. Σε σχέση με την BMW Χ1 οι μηχανικοί της BMW μείωσαν το συνολικό μήκος κατά 8 εκατοστά, χαμήλωσαν την οροφή κατά 7 εκατοστά αλλά φρόντισαν να αφήσουν το μεταξόνιο και το μετατρόχιο ίδιο.

Αυτό απλά σημαίνει ότι οι εσωτερικοί χώροι παραμένουν όσο καλοί όσο εκείνοι της BMW Χ1, με bmw_x2_2.0_autoholix_15εξαίρεση βέβαια το κατά 50 λίτρα μικρότερο χώρο αποσκευών και τον πιο περιορισμένο χώρο για το κεφάλι στους πίσω επιβάτες.

Τα καθίσματα τοποθετούν τον οδηγό σχετικά χαμηλά και εκτός από καλή εμφάνιση διαθέτουν και πολύ καλή πλευρική στήριξη χωρίς να είναι ιδιαίτερα σκληρά.

Η ορατότητα προς εμπρός είναι καλή, αλλά η έντονη κλίση της κολώνας ενοχλεί το βλέμμα μέσα στην στροφή όταν χρειάζεται να δεις την κορυφή της.

Το να κοιτάξεις προς τα πίσω είναι βέβαια κάπως προβληματικό καθώς το μικρό πίσω παράθυρο και οι φαρδιές κολώνες μπορεί να συμβάλουν στο να είναι η BMW X2 sDrive20i όμορφη, όμως δυσκολεύουν την ορατότητα του οδηγού-κυρίως στην αλλαγή λωρίδας.

bmw_x2_2.0_autoholix_11Πίσω οι χώροι σε ότι αφορά τα γόνατα και το φάρδος και ενώ περίμενα να έχει περιορισμένο ύψος για το κεφάλι των πίσω επιβατών-με έκπληξη είδα ότι υπάρχει χώρος για το κεφάλι ακόμη και ψηλών επιβατών.

Σίγουρα το να μπουν στο αυτοκίνητο δημιουργεί κάποιο πρόβλημα (σε σχέση με την Χ1) καθώς χρειάζεται σκύψουν σαν να μπαίνουν σε περίπτερο, αλλά μόλις καθίσουν μέσα δεν υπάρχει πραγματικά κανένα πρόβλημα.

Αντίθετα το πρόβλημα της πρόσβασης στο πίσω κάθισμα δεν ενοχλεί τα παιδιά τα οποία όμως θα νοιώσουν κλειστοφοβικά εξαιτίας του μικρού πλαϊνού παραθύρου και των ψηλών πλαϊνών της πόρτας που τα αναγκάζουν να σηκώνουν την πλάτη τους  από την θέση για να δουν έξω.

Παράπονα επίσης μπορεί να έχουν και οι γονείς πολύ μικρών παιδιών καθώς οι πίσω πόρτες δεν ανοίγουν διάπλατα και έτσι σε συνδυασμό με την χαμηλή οροφή κάνουν την διαδικασία του δεσίματος των παιδιών στα ειδικά καθίσματα σχετικά δύσκολη.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι το BMW X2 sDrive20i μπορεί να μεταφέρει τρεις κανονικούς επιβάτες με κάποιους μικρούς συμβιβασμούς στα πόδια του μεσαίου, ενώ βρήκα διάσπαρτους πολλούς χώρους για μπουκάλια, ποτά κτλ.

bmw_x2_2.0_autoholix_05Ο χώρος αποσκευών των 470l μπορεί να είναι οριακά μικρότερος από εκείνον του Χ1, όμως δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν επαρκεί. Έχει απόλυτα «τετράγωνο» σχήμα και διαθέτει έναν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο κάτω από το πάτωμα στον οποίο μπορεί να κρύψετε πράγματα ή το κάλυμμα του χώρου αποσκευών όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Στα μείον θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ότι όταν πέφτουν τα πίσω καθίσματα δεν δημιουργούν επίπεδο χώρο φόρτωσης και ότι για να βγάλετε τις αποσκευές σας θα πρέπει να τις σηκώσετε λίγο γιατί το πάτωμα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την πόρτα.

Μιλώντας για την πόρτα, αυτή είναι ηλεκτρική και θα χαρίσει ατελείωτες ώρες δημιουργικού παιχνιδιού στα παιδία που μοιάζει να μην βαριούνται να την ανοιγοκλείνουν με όλους τους πιθανούς τρόπους. Ευτυχώς είναι τόσο καλοφτιαγμένη που παρότι τα παιδιά κατέβηκαν στο γκαράζ (χωρίς να το γνωρίζω) και έπαιξαν μαζί της για αρκετή ώρα…  δεν χρειάστηκε να απολογηθώ για κάποια βλάβη!

Η Χ2 δεν έχει την αίσθηση ευρυχωρίας μιας Χ1, όμως αν εξαιρέσετε την δυσκολία πρόσβασης στο πίσω κάθισμα δεν μειονεκτεί πουθενά σε θέματα πρακτικότητας και χώρων.

Εξοπλισμός

Άξιο αναφοράς είναι το σύστημα πλοήγησης που είναι στάνταρ προφέροντας  μια έγχρωμη οθόνη 8,8 ιντσών υψηλής ευκρινείας- και όπως έχω ξαναπεί έχει την πιο φιλική και άμεση λειτουργία από ότι άλλο υπάρχει εκεί έξω.

Λες και το έχει φτιάξει …η Apple- τόσο καλό είναι! Τώρα που το σκέφτομαι ίσως αυτό να εξηγεί το γιατί εμείς που έχουμε iPhone μπορούμε να απολαύουμε την χρήση του Carplay, ενώ όσοι έχουν συσκευές Android κοιτούν από μακριά σαν παραπονεμένα κουτάβια..

Μπορεί εμένα αυτό να μην με νοιάζει γιατί δεν θα πάρω ποτέ Android ( :-p) , ωστόσο- στα σοβαρά- η BMW οφείλει να λύσει άμεσα αυτή την ανισότητα παρουσιάζοντας μια αναβάθμιση του λογισμικού του iDrive που θα έχει εφαρμογή και στα υπάρχοντα μοντέλα.

Από εκεί και πέρα στο αυτοκίνητο της δοκιμής –που είναι εξοπλισμένο με το πακέτο Μ- θα βρείτε τα πάντα όπως δερμάτινα θερμαινόμενα καθίσματα, πανέμορφες 19αρες ζάντες, διζωνικό κλιματισμό, ηλεκτρική πίσω πόρτα, 8 αερόσακους, σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος (PDC), αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων και καθαριστήρων… και αλλά πολλά που μάταια προσπαθούν να δικαιολογήσουν την τιμή που υπερβαίνει τα €53.000.

Βλέπεις κοιτώντας τον τιμοκατάλογο και δεν μπορείς να μην προσέξεις ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής είναι ακριβότερο από την 330i –κάτι που σε αυτό το σημείο της δοκιμής μπορεί να μοιάζει άσχετο, αλλά όπως θα δείτε λίγο πιο κάτω θα γίνει σχετικό..

Κινητήρας

bmw_x2_2.0_autoholix_02Η BMW X2 sDrive20i εξοπλίζεται με τον γνωστό δίλιτρο αλουμινένιο τετρακύλινδρο κινητήρα που διαθέτει μεταβλητό βύθισμα βαλβίδων VALVETRONIC και χρονισμό εκκεντροφόρων εισαγωγής-εξαγωγής (DOUBLE VANOS).

Με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας (TwinScroll) αποδίδει 192 ίππους και 28,6 kgm ροπής που διατηρεί την μέγιστη τιμή της στην περιοχή μεταξύ 1.350 και 4.250 σαλ.

Κάτω από το καπό ο κινητήρας είναι τοποθετημένος εγκάρσια και ενώ στα χαρτιά τουλάχιστον μοιάζει να έχει ροπή και δύναμη σε όλο το φάσμα λειτουργιάς, στην πράξη θα πρέπει να περιμένετε λίγο ώστε να φτάσει περίπου στις 1,600 σαλ προκειμένου να φουσκώσει κανονικά το turbo.

Αυτό δίνει μια αίσθηση υστέρησης στην απόκριση του γκαζιού στην εκκίνηση, ενώ και στην πορεία -αν δεν έχετε επιλέξει το πρόγραμμα Sport που ουσιαστικά στροφάρει τον κινητήρα πιο ψηλά- θα καταλάβετε ότι το BMW X2 sDrive20i δεν έχει τον «ατμοσφαιρικό χαρακτήρα» που μας έχουν συνηθίσει τα σύγχρονα τούρμπο αυτοκίνητα εταιρείας .

Μόλις όμως βρεθεί στην ωφέλιμη περιοχή ανεβάζει στροφές με καταιγιστικό ρυθμό και ενώ η ροπή κάνει παντού την παρουσία της με πειστικό τρόπο, ταυτόχρονα ανεβάζει και πάνω από 7.000 σαλ χωρίς να λαχανιάζει πουθενά.

Κλασσικό μοτερ BMW!

Μετάδοση

bmw_x2_2.0_autoholix_23Το αυτόματο κιβωτίο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη με τις επτά σχέσεις διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από δύο λεβιεδάκια πίσω από το τιμόνι, αλλά πραγματικά σπάνια θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε καθώς ζώντας με το αυτοκίνητο θα διαπιστώσετε ότι κινείται πάντα με την καλύτερη δυνατή σχέση.

Από εκεί η κίνηση καταλήγει μόνο στους εμπρός τροχούς της BMW X2 sDrive20i δημιουργώντας όπως θα δούμε παρακάτω κάποια προβλήματα στην συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Ανάρτηση /Φρένα

bmw_x2_2.0_autoholix_26Η ανάρτηση της BMW X2 sDrive20i αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω και είναι σίγουρα σχεδιασμένη για τις στροφές και όχι για να προσφέρει άνεση στην πόλη.

Τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ακούραστα φρένα χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους πίσω. Σε κάθε περίπτωση τα φρένα μπορούν να διαχειριστούν άψογα τους ρυθμούς στους οποίους μπορεί να κινηθεί το BMW X2 sDrive20i.

Κατανάλωση/Επιδόσεις

bmw_x2_2.0_autoholix_19Η πραγματική  μέση κατανάλωση που πέτυχα ήταν περίπου 9 lt/100km- και αυτό με προσεκτική οδήγηση. Αν πιέσετε τον κινητήρα μην εκπλαγείτε αν δείτε νούμερα που υπερβαίνουν τα 12-13 λίτρα-αλλά αυτό νομίζω ότι είναι αναμενόμενο όταν μιλάμε για ένα αυτοκίνητο με σχεδόν 200 άλογα και βάρος που πλησιάζει τα 1,600 κιλά..

Από εκεί και πέρα με το BMW X2 sDrive20i επιτάχυνα εύκολα στα 100 χλμ /σε λιγότερο από 8 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα που επιτυγχάνει το αυτοκίνητο μπορεί να σας αφαιρέσει το δίπλωμα οδήγησης αρκετές φορές… 😉

Κάποιος μου είπε ότι η BMW X2 sDrive20i μπορεί να ξεπεράσει τα 240 χλμ/ω με λίγη υπομονή, αλλά μάλλον θα αναφέρονταν στα αναγραφόμενα χιλιόμετρα του κοντέρ και όχι στα πραγματικά νούμερα που αναφέρει η BMW, δηλαδή στα 227 χλμ/ω τελικης ταχύτητας.

Προσωπικά εγώ δεν τρέχω, αλλα δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω για την τελική.

Στην Πόλη

bmw_x2_2.0_autoholix_04Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό (στην θέση comfort), ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί παρά το ότι το αυτοκίνητο έχει μπροστινή κίνηση.

Ωστόσο παρά το κοφτερό τιμόνι εξαιτίας της κακής ορατότητα προς τα πίσω το παρκάρισμα θα ήταν μια πολύ δύσκολη άσκηση αν δεν υπήρχε η βοήθεια από το σύστημα οπισθοπορείας που πραγματικά σώζει την κατάσταση.

Στα πολυτελή λακκουβοδρόμεια των Βορείων Προαστίων μιας πόλης που οι δρόμοι της μοιάζουν με εκείνους της Καμπούλ-αλλά που εμείς από συνήθεια την ονομάζουμε Αθήνα- οι σκληρές αναρτήσεις κάνουν ότι μπορούν για να καταπιούν τις ανωμαλίες που τόσο εύστοχα έχουν τοποθετήσει οι δήμαρχοι για να μας κρατούν σε εγρήγορση- αλλά δυστυχώς προδίδονται από τα λάστιχα χαμηλού προφίλ και τις τεράστιες ζάντες.

bmw_x2_2.0_autoholix_03Στο εσωτερικό λοιπόν οι επιβάτες νοιώθουν τις λακκούβες παρά την άριστη ηχομόνωση που φροντίζει για να κρατά την φασαρία έξω από την άνετη καμπίνα της BMW X2 sDrive20i.

Αν σηκώσετε το κάθισμα του οδηγού ψηλά η θέση οδήγησης αποκτά μια σχεδόν SUV αίσθηση που επιτρέπει να βλέπετε μακριά μέσα στην κίνηση όμως οι φαρδιές πίσω κολώνες απαιτούν την προσοχή του οδηγού στην αλλαγή λωρίδας.

Μόνο όταν οδηγήσετε την BMW X1 θα καταλάβετε πόσο «κοστίζει» σε ορατότητα και ευκολία κίνησης το πανέμορφο στυλ της BMW X2 sDrive20i.

Η BMW X2 sDrive20i, δεν βολεύεται στην πόλη. Θέλει να ταξιδέψει!

Στον αυτοκινητόδρομο

bmw_x2_2.0_autoholix_06Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο η BMW X2 sDrive20i  βρίσκεται στο περιβάλλον που ταιριάζει σε ένα αμάξωμα που χάρη στο αεροδυναμικό του σχεδιασμό (Cx 0,27) και την κορυφαία ηχομόνωση ταξιδεύει με κορυφαία άνεση.

Η ησυχία στο εσωτερικό είναι εντυπωσιακή- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα και του αέρα ακόμα και όταν κινείται με ταχύτητες πάνω από τα 200 χλμ. Και θα ήταν όλα τέλεια αν το αυτοκίνητο της δοκιμής δεν είχε τις πανέμορφες ζάντες με τα φαρδιά ελαστικά 235/40/19 τα οποία εξαιτίας του πολύ χαμηλού προφίλ τους αφήνουν τον θόρυβο του αυτοκινητόδρομου να περνά στο εσωτερικό όταν ο δρόμος έχει τραχιά επιφάνεια.

Είναι σίγουρο ότι με τις 17αρες ζάντες το επίπεδο άνεσης τόσο στις λακκούβες όσο και στον θόρυβο από τον δρόμο θα βελτιωθεί δραματικά, οπότε αν είστε στην διαδικασία αγοράς μιας Χ2 θυμηθείτε να επιλέξετε την άνεση αντί της εμφάνισης.

bmw_x2_2.0_autoholix_21Ο οδηγός κρατά στα χέρια του ένα σφικτό τιμόνι και νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει την ώρα που το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Η BMW X2 sDrive20i  στρίβει με υπερπαράνομες ταχύτητες χωρίς κανένα ίχνος κλίσης κάνοντας τις παρατεταμένες στροφές  να μοιάζουν με ευθείες, ενώ όσο η ταχύτητα ανεβαίνει οι ανωμαλίες του οδοστρώματος παύουν να ενοχλούν.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 8,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 14 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

bmw_x2_2.0_autoholix_01Η BMW X2 sDrive20i δείχνει σπορ, είναι σχετικά χαμηλή, έχει σκληρή ανάρτηση, έχει φαρδιά ελαστικά- και έχοντας μπροστινή κίνηση, προετοιμάζει τον οδηγό για συγκινήσεις τύπου Golf Gti.

Η αλήθεια είναι ότι η Χ2 παρότι είναι τελικά SUV (ή SAV ) όπως λέει η BMW, λόγω της σπόρ εμφάνισης που έχει σε προκαλεί να την κρίνεις πρώτον σαν BMW και μετά σαν Hot Hatchback..

Και πράγματι οδηγώντας χωρίς να βυθίζεις το γκάζι στο πάτωμα και με ανοιχτές γραμμές η BMW X2 sDrive20i είναι ουδέτερη, γέρνει ελάχιστα, φρενάρει αποτελεσματικά και συνεργάζεται άψογα με τον κινητήρα προσφέροντας μια αίσθηση που σε προκαλεί να πατήσεις το γκάζι πιο βαθιά και πιο απότομα .

Το κιβώτιο ταχυτήτων στην θέση sport δίνει  ρεσιτάλ τεχνολογικής υπεροχής, και οι 192 ίπποι με την βοήθεια του απίστευτου κιβωτίου μοιάζουν να σε προκαλούν να «περάσεις απέναντι»!

Ωραία σκέφτεσαι, τα κατάφεραν πάλι οι γερμανοί…

bmw_x2_2.0_autoholix_12Ωστόσο μόλις αποφασίσετε να πατήσετε το γκάζι στο πάτωμα της  BMW X2 sDrive20i το πρώτο πράγμα που θα καταλάβετε είναι ότι δυσκολεύεται να βάλει την δύναμη του κινητήρα της στον δρόμο.

Πατώντας το γκάζι βαθειά στο πάτωμα οι τροχοί σπινάρουν σχετικά εύκολα (ακόμη και στο πρόγραμμα Comfort) κάνοντας το αυτοκίνητο να ψαρεύει δεξιά αριστερά αποσταθεροποιώντας το τιμόνι ακόμη και στην ευθεία.

Προσωπικά ποτέ δεν περίμενα ότι κάποια ημέρα θα οδηγούσα μια BMW όπου το τιμόνι της θα κλωτσά στην επιτάχυνση αδυνατώντας να διαχειριστεί την δύναμη του κινητήρα. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ότι η Χ2 είναι προθιοκίνητη και ότι όλες οι άλλες  BMW που έχω οδηγήσει είναι είτε πίσω-είτε τετρακίνητες.

Είναι γνωστό ότι η BMW είναι μια από τις αγαπημένες μου εταιρείες-και «γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε»! Αυτό βέβαια σημαίνει όμως ότι πάντα τις κρίνω πιο αυστηρά από ότι άλλα αυτοκίνητα-που στο κάτω κάτω της γραφής μπορεί και να προσφέρουν παρόμοιες συγκινήσεις στην μίση τιμή.

bmw_x2_2.0_autoholix_14Κρίνοντας αυστηρά την BMW X2 sDrive20i θα πρέπει να πω ότι είναι το πρώτο αυτοκίνητο με γαλανόλευκη προπελίτσα στο τιμόνι που με απογοητεύει στην γρήγορη οδήγηση.

Είναι προφανές ότι η BMW δεν έχει βρει τον τρόπο να διαχειριστεί είτε με την γεωμετρία της ανάρτησης, είτε με τα ηλεκτρονικά της το πρόβλημα που δημιουργεί ο συνδυασμός μπροστινής κίνησης και πολλών ίππων.

Ένα πρόβλημα που φυσικά το έχει αντιμετωπίσει η VAG με τα διάφορα GTi της, η Hyundai με το i30N και τελικά το έχει εξαφανίσει η Honda με το Type R που επιταχύνει σχεδόν σαν τετρακίνητο.

Αν οδηγούσα την Χ1 με τον ίδιο κινητήρα (που φαντάζομαι ότι θα παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα) δεν θα με ενοχλούσε το κλώτσημα στο τιμόνι κατά την επιτάχυνση. Η Χ1 δεν είναι φτιαγμένη για σπορ οδήγηση- και πιθανότατα θα είχα διαλέξει και μια τετρακίνητη έκδοση για να ολοκληρωθεί ο χαρακτήρας της.

bmw_x2_2.0_autoholix_26Δυστυχώς όμως στην Χ1, όπως και στην Χ2 δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνδυάσεις βενζινοκινητήρα με τετρακίνηση και έτσι αν θέλεις τετρακίνηση θα πρέπει να επιλέξεις πετρελαιοκινητήρα-και αυτό είναι κάπως περίεργο..

Κοιτώντας την BMW X2 sDrive20i να έχει θυσιάσει 7 εκατοστά ύψους- και βλέποντας  την εμφάνιση της που κυριολεκτικά «γοητεύει» από όπoυ και αν περνά θα περίμενες από μια κορυφαία εταιρεία σαν την BMW να έχει ξεπεράσει παιδικές ασθένειες που έχουν ξεπεράσει ακόμη και οι Κορεάτες…

Τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης, τα  φρένα, το τιμόνι, η αίσθηση, και η δύναμη είναι όλα εκεί. Μένει να συνδυαστούν σωστά και να παντρευτούν δημιουργώντας ένα SUV/hatchback που όμοιο του δεν υπάρχει.

Πριν λίγες ημέρες είδα σε ένα press release την παρουσίαση της Χ2 Μ35i  η οποία χάρη στην τετρακίνηση μπορεί εύκολα να βάλει στον δρόμο τους 306 ίππους του δίλιτρου κινητήρα δίνοντας πραγματικό νόημα στην ύπαρξη της Χ2 και τιμώντας το σήμα «Μ».

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για την πιο  όμορφη BMW της σειράς Χ και ότι η Χ2 έχει την δύναμη και τους χώρους να ταξιδέψει με κορυφαία άνεση στον αυτοκινητόδρομο.

‘Όμως όταν αρχίσουν οι στροφές οι συνειρμοί που γεννά το σχήμα της διαψεύδονται καθώς ένα Golf GTi είναι και πιο γρήγορο, αλλά και πολύ πιο φτηνό.

Και καθώς σκεφτόμουν την τιμή κοίταξα τον τιμοκατάλογο της εταιρείας και διαπίστωσα ότι με τα ίδια χρήματα μπορείτε να πάρετε την δίλιτρη 330i των 252 ίππων που είναι πιο γρήγορη, έχει καλύτερους χώρους-και φυσικά με την ζυγισμένη πισωκίνητη συμπεριφορά της προσφέρει «κουβάδες» απόλαυσης στην οδήγηση σε όσους την αναζητούν.

Η λογική λέει λοιπόν ότι αν θέλετε δίλιτρη BMW θα πάρετε την Χ1 για να ταξιδέψετε με άνεση την οικογένεια σας, η μια 330i αν θέλετε να στρίβετε διασκεδάζοντας.

Ευτυχώς ή δυστυχώς ο κόσμος που ζούμε δεν είναι λογικός-και με το χέρι στην καρδιά, ενώ ποτέ δεν θα έπαιρνα μια BMW X2 sDrive20i, δυσκολεύομαι πραγματικά να μείνω μακριά από την γοητεία της εμφάνισης της και θα κοιτάζα είτε τις τετρακίνητες εκδόσεις, είτε τις εκδόσεις με τους πιο αδύναμους κινητήρες.

BMW 3 GT- κανείς?

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η υπερβολικά υψηλή τιμή και οι παραχωρήσεις στην πρακτικότητα σε σχέση με την Χ1
  • Η δυσκολία διαχείρισης της ιπποδύναμης από τους εμπρός τροχούς και αδυναμία κίνησης σε εκτός δρόμου διαδρομές.

Θα θυμάμαι

  • Την κορυφαία εμφάνιση που θυμίζει 3.0CSi , τους χώρους και την ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό.
  • Την δύναμη του κινητήρα και το κορυφαίο κυβώτιο και την συμπεριφορά στον αυτοκινητόδρομο.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο