BMW 520i Auto MY 08 VeteranCar-TestDrive

Η παρουσίαση της σειράς 5 το 1972 σηματοδότησε την «αναγέννηση» της γκάμας της εταιρείας από το Μόναχο και σίγουρα βοήθησε στην ανάδειξη της σε έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκίνητων μαζικής παραγωγής.

Τα 5αρια ήταν πάντα ξεχωριστά και εντυπωσίαζαν το καταναλωτικό κοινό τόσο πολύ-που κατά την γνώμη μου –καθόριζαν πάντα την μόδα στο design των αυτοκίνητων της μεγάλης κατηγορίας.

Η 4η γενιά της 5αρας παρουσιάστηκε το 2003- και ανανεώθηκε οπτικά το 2007, έχει προκαλέσει πολλούς στο παρελθόν με την διαφορετικότητα της εμφάνιση της. Το φαινόμενο των απαξιωτικών κρητικών σε ότι αφορά την εμφάνισης του BMW 520i Auto MY 08 ήταν έντονα τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του μοντέλου- καθώς η πρωτοποριακή σχεδίαση του αμαξώματος έπιασε τον συντηρητικό ανταγωνισμό και το κοινό στον ύπνο.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν ο κόσμος αποδέχθηκε την BMW 520i Auto MY 08 -και σήμερά σαν μεταχειρισμένο δεκαετίας…δείχνει σύχρονο! Απλά αυτή η 5αρα ήταν σχεδιαστικά πολύ μπροστά από την εποχή της.

Εξωτερικό

Σήμερα οι μοντέρνες γραμμές του design της την BMW 520i Auto MY 08 όχι μόνο είναι αποδεκτές, αλλά στα χρόνια που πέρασαν αποτελεσαν και ένα πρότυπο για αντιγραφές από γερμανούς και ιάπωνες. Όπως είπα, η 5αρα δεν ήταν πότε άσχημη, απλά σχεδιαστικά ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.

Οι λιτές γραμμές στο design ενός μεγάλου αυτοκινήτου σήμερα –περισσότερο από ποτέ- είναι απαραίτητες για να κρύψουν από την προβληματισμένη οικονομικά κοινωνία το μέγεθος, τον πλούτο και την χλιδή που εκπροσωπούν( ή έστω εκπροσωπούσαν) τα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας.

Όσο διακριτική και να είναι όμως η BMW 520i Auto MY 08, με το φουσκωτό καπό και τις μεγάλες όσο και χαρακτηριστικές νεφροειδής εισαγωγές αέρα δεν καταφέρνει να κρυφτεί και κερδίζει ακόμη και σήμερα το βλέμμα των περαστικών.

Προσωπικά όταν οδηγώ τόσο μεγάλα αυτοκίνητα μέσα στην πόλη νοιώθω κάτι περίεργες ενοχές που με κάνουν όταν με κοιτούν να θέλω να ανοίξω το παράθυρο και να τους πω «ξέρετε …αυτό δεν είναι δικό μου το αυτοκίνητο-test drive είναι»!

Όμως με αυτή την BMW 520i Auto MY 08 συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Πρόκειται για μια μεταχειρισμένη 520 με 150.000χλμ στο κοντέρ, που κοστίζει σήμερα περίπου €10,500-όσο δηλαδή ένα καινούριο μικρό αυτοκίνητο.

Με αυτό το ελαφρυντικό-και χωρίς τον πλούτο- διασκέδασα τις ενοχές μου και κυκλοφόρησα για αρκετές μέρες στους δρόμους προσπαθώντας να μην σκέφτομαι ότι το μεγάλο αυτοκίνητο που οδηγούσα τραβάει πάνω του τα βλέμματα σαν μαγνήτης. 

Ειδικά με τις πανέμορφες ζάντες χαμηλού προφίλ του αυτοκινήτου της δοκιμής (που είμαι σίγουρη ότι είναι όσο ακριβές δείχνουν!) με τα 245αρια ελαστικά, οι ομοιότητες με την θρυλική Μ5 είναι τόσο πολλές στο μάτι, που χρειάζεται κανεις να δει την μονή απόληξη και το σήμα που γράφει 520i στο πίσω μέρος  για να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για το V10 θηρίο.

Εσωτερικό

Το εσωτερικό είναι ανάλογο της εξωτερικής εμφάνισης της BMW 520i Auto MY 08 και είναι απόλυτα σοβαρό, λιτό και εργονομικό. Δεν θα δείτε ένα εκατομμύριο κουμπάκια στην κεντρική κονσόλα για τον χειρισμό του ηχοσυστήματος, του συστήματος πλοήγησης και του κλιματισμού καθώς όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από το γνωστό μας περιστροφικό χειριστήριο του idrive

Τα πλαστικά του ταμπλό είναι ποιοτικότατα και η λωρίδα βινυλίου που το διατρέχει ομορφαίνει την εικόνα που αντικρίζουν οι τυχεροί επιβάτες του ευρύχωρου σαλονιού.

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από δύο μεγάλα όργανα μέτρησης της ταχύτητας και των στροφών του κινητήρα, τα οποία εμπεριέχουν την ένδειξη της στάθμης της βενζίνης και το οικονομόμετρο. Μεταξύ τους υπάρχει μια μικρή οθόνη που λειτούργει σαν υπολογιστής ταξιδίου παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.

Στο επάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας υπάρχει μια οθόνη για τον έλεγχο των λειτουργιών του idrive. Πιο χαμηλά έχουν τοποθετηθεί τα πλήκτρα ελέγχου του πανίσχυρου κλιματιστικού και το ηχοσύστημα- το οποίο ελέγχεται τόσο από το idrive όσο και από τα κουμπιά που υπάρχουν πάνω στο τιμόνι.

Το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι είναι πανέμορφο και τα φιλέτα αλουμινίου που το διακοσμούν το κάνουν να δείχνει και ξεχωριστό. Ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, έχει πολύ καλή λαβή και όπως θα δούμε αργότερα έχει και φανταστική αίσθηση στην οδήγηση.

Προς όλες τις κατευθύνσεις- και μάλιστα ηλεκτρικά- ρυθμίζονται και τα τεράστια καθίσματα τα οποία παρέχουν ικανοποιητική άνεση και πλευρική στήριξη, ενώ συνεργάζονται αρμονικά με το τιμόνι χαρίζοντας μια φανταστική θέση οδήγησης που βοηθά στον έλεγχο του μεγάλου αμαξώματος.

Στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας θα βρούμε το joystick που ελέγχει το εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων.

Η ορατότητα είναι εξαιρετική, ενώ ο οδηγός έχει συνέχεια την αίσθηση ότι οδηγά ένα compact αυτοκίνητο και όχι μια άνετη λιμουζίνα.

Η άνεση είναι φυσικό επακόλουθο των διαστάσεων της 520 -και τόσο το εσωτερικό που θα φιλοξενήσει με απόλυτη άνεση πέντε ενήλικες, όσο και τα 520 λίτρα του χώρου αποσκευών δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητεύσουν κανέναν.

Αυτό όμως που πρέπει να πω για την  BMW 520i Auto MY 08 που παρουσιάζω είναι ότι όχι απλά δεν τρίζει τίποτε, αλλά μοιάζει ότι δεν πρόκειται να τρίξει τίποτε και στα επόμενα 150,000 χλμ- ενώ η ποιότητα των υλικών που χρησιμοπούνται είναι τόσο καλή που κάνουν το εσωτερικό να μοιάζει με καινούριο!

Κινητήρας-Κιβώτιο

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας πασπαρτού των δυο λίτρων αποδίδει χάρη στο σύστημα valvetronic 170 γραμμικότατους και ζωντανούς ίππους στις 6,700 σαλ και ροπή 21,4 στις αρκετά ψηλές 4,250σαλ.  Δεν έχει εξάρσεις στην λειτουργία του δεν παρουσιάζει κενό πουθενά μέχρι τον κόφτη στις 7.200 σαλ.

Έχοντας κινήσει με αξιοπρέπεια τα πάντα -από το Χ3 και την 320 μέχρι το Ζ4 και το 120i– θα περίμενε κανείς αυτός ο κινητηρας να μπορέι να ανταποκριθεί με ευκολία στο έργο του, όμως η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το πρόβλημα δεν είναι η λειτουργία και απόδοση του κινητήρα που παρά το μεγάλο βάρος δεν θα δυσκολευτεί να γράψει 220 χλμ/ω στο κοντέρ, αλλά οι απίστευτες δυνατότητες του πλαισίου που έχει φτιαχτεί για να δαμάζει τα 508 άλογα της Μ5…

Το πλαίσιο αυτό είναι τόσο καλό που κάνει τον κίνητρα να μοιάζει πραγματικά λίγος παρόλο που σε απόλυτα νούμερα συνεργαζόμενος με το καταπληκτικό αυτόματο κιβώτιο τελικά πραγματοποιεί τις υποσχέσεις του.

Πρόκειται με διαφορά, για τον καλύτερο ατμοσφαιρικό δίλιτρο κινητήρα της αγοράς (ακόμη και σήμερα)-κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τις τιμές κατανάλωσης στο ταξίδι όσο και με τον τρόπο λειτουργίας του.

Έχω διαβάσει αρκετά για προβλλήματα αξιοπιστίας στο συγκεκριμένομοτέρ, ωστόσο οδηγώντας για χρόνια τώρα ένα τρίλιτρο Χ3 εχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα είναι θέμα σωστής συντήρησης. Το δικό μας καλοσυντηρημένο BMW δεν έχει πάθει ποτέ τίποτε-και πιστέψτε με του έχουμε πιεί το αίμα πέρα από κάθε φαντασία!

Το κιβώτιο ταχυτήτων με τις έξι σχέσεις του και την έξυπνη λειτουργία του φροντίζει έτσι ώστε ο κινητήρας να γυρνά μέσα στην ροπή του βοηθώντας τον να δείχνει πάτα πρόθυμος.

Ειδικά στην θέση Sport οι σχέσεις ανεβαίνουν και κατεβαίνουν ακριβώς την στιγμή που χρειάζεται κάνοντας την χρήση του χειροκίνητου προγράμματος αλλαγών να φαίνεται περιττό ακόμα και στην γρήγορη οδήγηση.

Το μόνο παράπονο που θα μπορούσε να πει κάνεις για την λειτουργία στην θέση sport είναι οι κάπως απότομες αλλαγές των σχέσεων-που γίνονται όμως γλυκύτατες όταν το joystick επιλέξει το νορμάλ πρόγραμμα.

Αναρτήσεις – Φρένα

Οι αναρτήσεις όπως και αρκετά μέρη του αμαξώματος είναι φτιαγμένες από αλουμίνιο και είναι φυσικά ανεξάρτητες- με τις πίσω να έχουν συνδεσμολογία πολλαπλών συνδέσμων.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερις σεβαστών διαστάσεων αεριζόμενους δίσκους, ενώ υπάρχουν ψήκτρες στις εμπρός δαγκάνες για να διασφαλίσουν την αντοχή και την διάρκεια στο φρενάρισμα.

Στην πόλη

Μέσα στην πόλη η BMW 520i Auto MY 08 απαιτεί από τον οδηγό της να συνηθίσει τις μεγάλες της διαστάσεις- και ειδικά το απίστευτο πλάτος! Αυτό δεν είναι όσο δύσκολο ακούγεται γιατί το ακριβές μεταβλητής κλιμάκωσης τιμόνι και η άψογη θέση οδήγησης θα σας κάνουν γρήγορα να νοιώσετε άνετα.

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού. Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα έλεγχου του παρκαρίσματος το να παρκάρεις την BMW 520i Auto MY 08 μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν είναι ο εφιάλτης που φαντάζεστε.

Ο κινητήρας συνεργάζεται υποδειγματικά με το κιβώτιο ταχυτήτων και το αυτοκίνητο είναι πάντα ζωντανό και κρύβει το βάρος και τις διαστάσεις του.

Οι αναρτήσεις καταπίνουν κάθε ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας στην πόλη, ενώ η ηχομόνωση εξαφανίζει τον θόρυβο τόσο από τον κινητήρα, όσο και την ηχορύπανση των πηγμένων λεωφόρων.Η κατανάλωση στην πόλη κυμάινεται γύρω στα 11-12 λίτρα/100 χλμ-που είναι αρκετά για τα σημερινά δεδομένα, αλλά ικανοποιητικά για το μέγεθος και το βάρος του αυτοκινήτου.

Στον αυτοκινητόδρομο

Η BMW 520i Auto MY 08 με κακόμαθε και οι τύψεις που είχα στην αρχή επειδή οδηγούσα ένα τόσο χλιδάτο αυτοκίνητο, δεν άργησαν να χαθούν μέσα στην προσωπική απόλαυση της οδήγησης αυτής της λιμουζίνας.

Απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης!

Κάτι σαν να μου χάριζαν ένα σαββατοκύριακο σε ένα πολυτελές Spa Resort-που λέει ο λόγος. Μερικές φορές η πολυτέλεια χρειάζεται – και μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα.

Αφήνοντας την Αττική Οδό με τους περιορισμούς ταχύτητας και βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το 520 βρίσκεται στο περιβάλλον που του ταιριάζει. Η ησυχία στο εσωτερικό είναι εντυπωσιακή- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα, του αέρα και του δρόμου ακόμα και όταν κινείται με ταχύτητες πάνω από τα 180 χλμ/ω*.

Ο οδηγός κρατά στα χέρια του ένα σφικτό τιμόνι μοναδικό σε αίσθηση και νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει.

Το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με καραπαράνομες ταχύτητες (…από ότι λένε κάποιοι) κάνοντας τις παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα εκπληκτικά αμορτισέρ.

Ωστόσο στον αυτοκινητόδρομο οι προσπεράσεις με φορτωμένο αυτοκίνητο απαιτούν προγραμματισμό καθώς σε ταχύτητες πάνω από τα 150 χλμ/ω ο κινητήρας-παρά την βοήθεια που έχει από το κιβώτιο- κάνει φανερή την αδυναμία του μοτέρ να επιταχύνει άμεσα.

Παράλληλα εάν μέσα σε μια στροφή το φορτωμένο αυτοκίνητο συναντήσει μια ανωμαλία οι μαλακές αναρτήσεις θα εξαντλήσουν τις διαδρομές τους χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την σταθερότητα του αυτοκινήτου.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 8,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα όπως εγώ, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 15 εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ…όπως εκείνοι.

Η 5αρα παρόλα αυτά στον αυτοκινητόδρομο εύχεται να ήταν τρίλιτρη και εξακύλινδρη για να σας αποδείξει ότι είναι ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα για να καλύπτονται οι αποστάσεις σε αυτοκινητόδρομους.

Στις στροφές

Στο επαρχιακό δίκτυο η η BMW 520i Auto MY 08, μικραίνει και μοιάζει σαν 3αρα την ώρα που δεν διστάζει να βολεύεται σε φουρκέτες και σε αλλεπάλληλες στροφές. 

Το κιβώτιο ταχυτήτων στην θέση sport δίνει ρεσιτάλ τεχνολογικής υπεροχής, όμως οι 170 ίπποι δεν αρκούν για να σε προκαλέσουν να «περάσεις απέναντί»! Το πλαίσιο απλά αδιαφορεί για όσα του «λέει» ο κινητήρας, οι αναρτήσεις χασμουριούνται και τα φρένα μοιάζουν ακούραστα σε κάθε μορφής βασανιστήρια.

Κακά τα ψέματα, το αυτοκίνητο αυτό για να κινηθεί έτσι όπως πρέπει χρειάζεται από 258 άλογα έως 507-και όχι λιγότερα! Τι να σου κάνει ο μικρός τετρακύλινδρος που όσο και να προσπαθεί το πλαίσιο τον σνομπάρει?

Στο επαρχιακό δίκτυο με την η BMW 520i Auto MY 08, τελικά υποτάχθηκα στον ρυθμό που μου επέβαλε το αυτοκίνητο αποφεύγοντας κάθε μορφής υπερβολές-που άλλωστε δεν της ταιριάζουν.

Το 520 είναι ουδέτερο, γέρνει ελάχιστα, φρενάρει άμεσα και αποτελεσματικά, όμως ο κινητήρας δεν μπορεί να προσφέρει διασκέδαση ακόμα και εάν απενεργοποιηθεί το πολύ καλό ESP.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μια κορυφάια επιλογη μεταχειρισμένου αυτοκίνητου που πρόκειται να εκτιμηθεί από ώριμους οδηγούς που έτσι και αλλιώς δεν είναι διατεθειμένοι να εξερευνήσουν τα όρια του αυτοκίνητου που οδηγούν.

Τα όρια του πλαισίου της 5αρας έτσι και αλλιώς είναι απλησίαστα από τον μικρό κινητήρα…αλλά και από τους περισσότερους οδηγούς ανεξαρτήτως κινητήρα!

Όμως όλοι μπορούν εύκολα να εκτιμήσουν την άνεση, την απαράμιλλη ποιότητα κύλισης και την σφραγίδα της τεχνολογικής υπεροχής και ποιότητας που συνοδεύει την BMW 520i Auto MY 08, που δεκα χρόνια αφού πρωτοκυκλοφόρησε μοιάζει πιο καινούρια από πολλά σημερινα αυτοκίνητα.

Οι αξίες που πρεσβεύει η BMW 520i Auto MY 08 και η ομορφιά αυτού του αμαξώματος εύκολα θα κάνουν τον καθένα να κοιτάξει πέρα από τα €660 των τελών κυκλοφορίας των και το τεκμήριο που συνοδεύυει τον δίλιτρο κινητήρα της-αν και με την παλαιότητα της δεκαετίας αυτό δεν πρέπει αυτό να είναι πρόβλημα πλέον.

Οι τιμές του 520 σαν μεταχειρισμένο κυμαίνονται από €6,000 (για παλαιότερα ή πιο ταλαιπωρημένα αυτοκίνητα) εως 11,000€ για άψογα συντηρημένα αυτοκίνητα όπως αυτό της παρουσίασης.

Η BMW 520i Auto MY 08 μπορεί να είναι η μικρότερη 5αρα, όμως δεν παύει να είναι μια σταθερή αξία που αντέχει στον χρόνο-και έτσι για εμένα αποτελεί μια κορυφαία λύση για μεταχειρισμένο οικογενειακό αυτοκίνητο που σας προτέινω να κοιτάξετε πριν καταλήξετε με τα χρήματα σας να πάρετε …το μισό αυτοκίνητο από εκέινο που προσφέρει η 520!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η αναμενόμενη αδυναμία του κινητήρα να «συγκινήσει» το πλαίσιο και να προσφέρει το «κάτι παραπάνω».
  • Οι μεγάλες διαστάσεις του αμαξώματος που δημιουργούν εύκολα κοινωνικές ενοχές και τα τέλη κυκλοφορίας.

Θα θυμάμαι

  • Το τιμόνι και την λειτουργία του κιβώτιου ταχυτήτων και οπωσδήποτε την κορυφαία ποιότητα κύλισης .
  • Το όμορφο εξωτερικό design και το πολυτελές-μα συνάμα λιτό εσωτερικό.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου.

*Επειδή αρκετές φορές κάποιοι συναδελφοι μου κάνουν παρατηρησεις ότι δεν κάνει να τρέχω με τα αυτοκίνητα που δοκιμάζω… δηλώνω με σταυρωμένα τα δάκτυλα του αριστερού μου χεριού, ότι εγώ δεν τρέχω και ότι όταν αναφέρομαι σε επιδόσεις και την συμπεριφορά των αυτοκινήτων που δοκιμάζω μεταφέρω τις εμπειρίες κάποιων άλλων -γενναίων- που τολμησαν να τα δοκίμασουν. Είμαι αυτό που λέμε στα ελληνικά “Politically Correct”! 😎

Previous articleΝέα SKODA FABIA: πλήρης ανανέωση για το δημοφιλές compact
Next articleΗ Hyundai στην έκθεση «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ ΕΚΟ 2018»

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National