Mercedes A180 d AMG – Test Drive

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_24

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_29Η νέα Mercedes A180 d είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό σε εμφάνιση αυτοκίνητο στην κατηγορία των hatchbacks και ειδικά στην αρκετά ακριβότερη έκδοση AMG που δοκιμάζουμε είναι ίσως και ένα από τα πιο πολυτελή, αφού διαθέτει αρκετές τεχνολογικές ομοιότητες ( ταμπλό, τιμόνι κτλ) με την S class!

Είναι ένα αυτοκίνητο που ήρθε να διορθώσει την όχι και τόσο καλή εντύπωση που μου είχε αφήσει το προηγούμενο μοντέλο με την μέτρια ποιότητα του εσωτερικού διακόσμου, την εξωγήινη εργονομία, αλλά και με την όχι τόσο καλή δυναμική συμπεριφορά του.

Ήταν το φτηνότερο εισιτήριο στο απόλυτο γερμανικό όνειρο, ωστόσο επειδή ήταν Mercedes με τα χρήματα που κόστιζε μπορούσες να βρεις πολλές άλλες ανταγωνιστικές προστάσεις των οποίων τα πλαστικά και η εργονομία στο εσωτερικό δεν έμοιαζε με αυτοκίνητο της προηγούμενης δεκαετίας.

Η τέταρτης γενιάς A-Class τιμά το ευμέγεθες αστέρι στην μάσκα του τόσο με την γενικότερη ποιότητα που αναδύει, όσο κυρίως με την τεχνολογική και οδηγική της ποιότητα που σε προσωπικό επίπεδο με εντυπωσίασε.

Εμφάνιση

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_30Το γενικότερο σουλούπι Mercedes A180 d δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετικό από εκείνο της προηγούμενης γενιάς –θα έλεγα ότι ουσιαστικά πατάει αισθητικά στο παλαιότερο μοντέλο χτίζοντας μια πιο δυναμική και σίγουρα πιο νεανική εμφάνιση.

Τα στενά φωτιστικά σώματα και η ευμεγέθης μάσκα με το πολυπόθητο αστέρι συμπληρώνεται από τις αεροδυναμικές λεπτομέρειες και τους λειτουργικούς αεραγωγούς του πακέτου ΑΜG, ενώ η τύπου «καρχαρίας» μάσκα δημιουργεί ταυτόχρονα μια πολύ επιθετική εικόνα αλλά και συνειρμούς που σχεδιαστικά οδηγούν το μυαλό σε ταξίδια από την Σκανδιναβία μέχρι την Άπω Ανατολή…

Η νέα σχεδιαστική σχολή της Mercedes θέλει τις επιμέρους επιφάνειες του αμαξώματος να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες καμπύλες δημιουργώντας μια «πρωτόγονη αγριάδα» και μια υπεροχή που θυμίζει  τα μεγαλύτερα Coupe της εταιρείας.

Ωστόσο παρά τις ακμές των πάνελ, με έναν ιδιοφυή τρόπο το προφίλ της Mercedes A180 d είναι απόλυτα αρμονικό και αεροδυναμικό (Cd 0,25 από 0,26) κρύβοντας έντεχνα το ότι 5θυρο Hatchback αμάξωμα μεγάλωσε κατά 120 χιλιοστά σε μήκος φτάνοντας τα 4,419 μέτρα, ενώ είναι φαρδύτερο κατά 16 χλστ. (1,796 μέτρα) και ψηλότερο κατά 6 χλστ. (1.440 μέτρα).

Ταυτόχρονα το μεταξόνιο έγινε πιο μακρύ κατά 30 χλστ. (2,729 μέτρα) αφήνοντας υποσχέσεις-που εκπληρώνονται- για πιο άνετους εσωτερικούς χώρους.

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_33Το πίσω μέρος της θυμίζει περισσότερο την παλιά Mercedes A Class αλλά τα πιο αιχμηρά LED φωτιστικά σώματα σε συνδυασμό με τις παραλληλόγραμμες απολήξεις των εξατμίσεων –που δεν είναι αληθινές- κάνουν την Mercedes A180 d να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

Όμως ενώ για τα γούστα μου είναι πανέμορφη και φρέσκια, θα περίμενα οι σχεδιαστές να είχαν τολμήσει περισσότερο και να την είχαν κάνει πιο προκλητική και να είχαν παρουσιάσει κάτι μοναδικό στην κατηγορία.

Πιστεύω ότι οι σχεδιαστές της Mercedes θα μπορούσαν να τολμήσουν ακόμη περισσότερο και να υιοθετήσουν τον σχεδιασμό των μεγαλύτερων Coupe μοντέλων της εταιρείας , όμως ειλικρινά δεν ξέρω αν εμείς θα ήμασταν έτοιμοι να αποδεχτούμε μια πιο «εξωτική» σχεδίαση σε αυτή την κατηγορία.

Η νέα A Class παρά το προκλητικά μεγάλο σήμα που έχει στην μάσκα-αντί για ένα διακριτικό σήμα που θα ήθελα να έχει πάνω στο καπό- και τις “fake” παραλληλόγραμμες εξατμίσεις της, είναι με διαφορά το πιο όμορφο Hatchback που κυκλοφορεί σήμερα στους δρόμους μας.

Εσωτερικό

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_03Αν σκεφτεί κανείς την εικόνα του εσωτερικού στην προηγουμένη γενιά της A-Class  θα δει ότι στο εσωτερικό της νέας Mercedes A180 d έχει γίνει μια πραγματική επανάσταση που στην πραγματικότητα  την κάνει να μοιάζει σαν εκείνα τα πρωτότυπα που παρουσιάζονται στις εκθέσεις αυτοκίνητων και που δείχνουν πολύ εντυπωσιακά για να είναι αληθινά.

Και όμως στην Mercedes A180 d, το μέλλον είναι εδώ οπότε ξεχάστε τα στατικά αναλογικά  όργανα- που είναι ίδια κάθε μέρα για όλη την ζωή του αυτοκινήτου- και υποδεχθείτε την ψηφιακή εποχή όπου δύο οθόνες 10,25’’ (ή 7,25’’ σε χαμηλότερα επίπεδα εξοπλισμού) δημιουργούν μια μοντέρνα και δυναμική εικόνα που προσφέρει τόσες πολλές επιλογές παραμετροποίησης που σίγουρα δεν θα κουραστείτε να παίζετε μαζί τους για αρκετό καιρό…

Η εικόνα που θα αντικρίζετε κάθε ημέρα μπορεί να είναι διαφορετική και μάλιστα διαμορφωμένη σύμφωνα με τα δικά σας γούστα-και ενώ το φουτουριστικό ταμπλό θα σας  εντυπωσιάζει δείχνοντας το μέλλον, οι τρεις ποιοτικότατοι στρογγυλοί αλουμινένιοι αεραγωγοί στο κέντρο του ταμπλό (σήμα κατατεθέν) θα σας θυμίζουν διαρκώς ότι το αυτοκίνητο που οδηγάτε διαθέτει μια παράδοση 120 χρόνων στην κατασκευή οχημάτων.

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_17Σε ότι αφορά την εργονομία- αρχικά με ξένισε η τοποθέτηση του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων από την κεντρική κονσόλα στην κολώνα του τιμονιού, αλλά όταν το συνήθισα μου φάνηκε μια πολύ έξυπνη ιδέα αφού η μεταφορά αυτή ελευθέρωσε χώρο για ένα πολύ βαθύ και πρακτικό ντουλάπι στην κεντρική κονσόλα.

Η επανάσταση όμως στην εργονομία της Mercedes έχει έρθει από την ευκολία χειρισμού του συστήματος πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience) από το μάλλον υπερευαίσθητο pad στην κεντρική κονσόλα, ή από το mini pad που βρίσκεται πάνω στο τιμόνι-και που είναι ίδιο με εκείνο που θα βρείτε μέσα σε μια S Class!

Με το touchpad μπορείτε να ρυθμίσετε σχεδόν τα πάντα. Για παράδειγμα το σύστημα πλοήγησης ή τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του εσωτερικού σε 4 αποχρώσεις.

Η ευαίσθητη στην αφή επιφάνεια αναγνωρίζει ακόμα και το γραφικό σας χαρακτήρα, όμως από την άλλη πλευρά λόγω αυτής της ευαισθησίας πολλές φορές αντιδρά και όταν εσείς δεν το επιθυμείτε. Έτσι για παράδειγμα αν το καλώδιο του φορτιστή του τηλεφώνου σας ακουμπήσει πάνω του μπορεί να αλλάξει σταθμό στο ραδιόφωνο, είτε το αυτοκίνητο να καλέσει όποιον θέλει στο τηλέφωνο.

Θέλει λίγη προσοχή!

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_05Η όλη εικόνα στο εσωτερικό μοιάζει υπερβολικά με εκείνη που θα συναντήσετε μέσα σε μια S-Class και έτσι ο οδηγός κατακλύζεται από  μια υπέροχη αίσθηση πολυτέλειας και τεχνολογικής υπεροχής.

Η τεχνολογική υπεροχή επιβεβαιώνεται- εάν ξέρετε Αγγλικά- από το προαιρετικό σύστημα φωνητικού ελέγχου LINGUATRONIC που σας καταλαβαίνει χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσετε  κάποιες συγκεκριμένες εντολές, αλλά που με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καταλάβει τι θέλετε να πείτε .

Θέλετε να διαβάσετε ή να υπαγορεύσετε και να στείλετε SMS; Κανένα πρόβλημα! Ελέγχει τον καιρό στον προορισμό σας, αλλάζει το ραδιοφωνικό σταθμό, βρίσκει τον προορισμό στο navigator, ή ακόμη αν πείτε «Open the blinders» θα ανοίξει το σκιάστρο στην οροφή ή αν πείτε «Open the sunroof»…εκείνη θα ανοίξει.

Αν πείτε «Οpen Sesame” εμφανίζεται ο Αλή Μπαμπά με τους σαράντα κλέφτες :-0 που λέει ο λόγος!

Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσουν όλα είναι δύο λέξεις: «Hey Mercedes» και φυσικά να ξέρετε αγγλικά για να συνεχίσετε.. Ωστόσο απορώ πως γίνεται να μην έχει μπει στον κόπο η Mercedes να έχει κάνει το αυτοκίνητο να αντιδρά στα ελληνικά, όπως αντιδρά στα αγγλικά, τα γερμανικά και άλλες 10 γλώσσες μέχρι και στα τουρκικά…

Τόσο μεγάλο είναι το κόστος εξέλιξης, ή απλά με αυτό τον τρόπο βλέπουμε για ακόμη μια φορά την αδιαφορία των γερμανών σε μια ομάδα καταναλωτών που όμως πληρώνουν και εκείνοι τα χρήματα τους για να αποκτήσουν το προϊόν τους?

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_04Η ποιότητα τα των υλικών στο εσωτερικό κυμαίνεται από άριστη, αν βλέπετε το επάνω μέρος του ταμπλό- που στο αυτοκίνητο της δοκιμής ήταν καλυμμένο με δέρμα ραμμένο με κόκκινη κλωστή – έως μέτρια αν αρχίσετε να βλέπετε τα πλαστικά στα χαμηλά τμήματα των θυρών και της κονσόλας.

Παρόλα αυτά οδηγώντας στο καλοσχεδιασμένο Λακκουβοδρόμιο- που διατίθεται δωρεάν στους δημότες του Δήμου Διονύσου σαν πεδίο ελέγχου συναρμογής αυτοκινήτων,  εντόπισα ελαφριούς τριγμούς από το πίσω ράφι και τις ταπετσαρίες που θα του συγχωρούσα σε άλλα αυτοκίνητα, αλλά όχι σε ένα καινούριο αυτοκίνητο με σήμα το αστέρι.

Οι χώροι είναι το δυνατό σημείο του Mercedes A180 D- και οι επιβάτες των εμπρός καθισμάτων απολαμβάνουν ένα ζευγάρι μπάκετ καθίσματα που προσφέρουν μια χορταστική αίσθηση πλευρικής στήριξης και που βοηθούν τον οδηγό να βολευτεί σε μια σπορ θέση οδήγησης. Το δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζεται πολλαπλώς και περιέχει χειριστήρια για σχεδόν όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου.

 

Οι χώροι στα πίσω καθίσματα δεν είναι οι κορυφαίοι, όμως με τα πίσω παράθυρα να έχουν μεγαλώσει και να έχουν κατέβει χαμηλότερα στις πόρτες, το εσωτερικό είναι πολύ πιο φωτεινό και μοιάζει πολύ πιο άνετο από εκείνο του προηγούμενου μοντέλου.

Ο χώρος τόσο για το κεφάλι όσο και για τα γόνατα είναι επαρκέστατος για δύο εύσωμους ενήλικες,  ή για μια οικογένεια με τρία παιδιά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον χώρο αποσκευών που με τα 370 λίτρα βρίσκεται στον μέσο όρο της κατηγορίας, αλλά που χάρη στο άνοιγμα της πίσω πόρτας που έχει μεγαλώσει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο είναι πλέον εύχρηστος και πρακτικός.

Κινητήρας

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_16Το Mercedes A 180d AMG διαθέτει τον γνωστό τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 1461 κ.εκ. που έχει εξελιχτεί από κοινού με την Renault και την Nissan, και διαθέτει ένα υπερσυμπιεστή μεταβλητού στομίου και άμεσο ψεκασμό common rail τέταρτης γενιάς με πίεση ψεκασμού έως τα 2.000 bar, αποδίδοντας 116 ίππους και 260 Nm ροπής.

Για την μείωση του ενοχλητικού κροταλίσματος του πετρελαιοκινητήρα το καπάκι περιέχει ενσωματωμένη μια ηχομόνωση πολυουρεθάνης, ενώ όπως θα δούμε πιο κάτω ο κινητήρας αυτός διακρίνεται για την πολιτισμένη και οικονομική του λειτουργία.

Στην πράξη το εύρος λειτουργίας του απλώνεται από τις 1.500 μέχρι τις 4.000 σαλ καθώς μετά τις 4.000 σαλ δεν συμβαίνουν πολλά πράγματα περά από πολύ και ενοχλητική φασαρία.

Το 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7G-DCT της Mercedes Α180d έχει τον επιλογέα τοποθετημένο στην κολόνα του τιμονιού. Ο προγραμματισμός του τόσο στην εκκίνηση, όσο και στην λειτουργία είναι φανταστικός αλλάζοντας τις ταχύτητες όταν πρέπει και με ομαλό τρόπο, ενώ οι πυκνές και κοντές σχέσεις διατηρούν τον κινητήρα στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας του εξασφαλίζοντας οικονομία και ζωντάνια.

Για να γκρινιάξω λίγο, θα πω ότι η όπισθεν αρκετές φορές καθυστερεί να εμπλακεί και έτσι στο παρκάρισμα μπορεί να ακούσετε κορναρίσματα από τους διασυνδεδεμένους με την κόρνα νεοέλληνες που αδημονούν να εκφράσουν το κόμπλεξ και την ζήλια τους απέναντι στα αυτοκίνητα με το αστέρι εντός δεκάτων του δευτερολέπτου…

Τέλος πολύ καλή είναι η δουλειά που έχει γίνει στην ηχομόνωση καθώς ο κινητήρας -παρότι είναι diesel -δεν ακούγεται δυσάρεστα στο εσωτερικό.

Επιδόσεις οικονομία

Ο κινητήρας μπορεί στα χαρτιά να φαίνεται «λίγος» για τα 1350 κιλά της Mercedes A 180d AMG, ωστόσο οι τρεις πρώτες σχέσεις του κιβωτίου είναι πολύ κοντές και έτσι με την βοήθεια της ροπής των 260 Νm το αυτοκίνητο πετιέται μπροστά με δύναμη φτάνοντας τα πρώτα 100 χλμ/ω σε λιγότερο από 10,5 δευτερόλεπτα.

Σε ότι αφορά την τελική ταχύτητα μου είπαν- οι ειδικοί και οι τολμηροί-ότι χάρη στην αεροδυναμική και την σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου θα δείτε για πλάκα τα 200 χλμ/ω στο ψηφιακό ταχύμετρο, ενώ δεν θέλει και πολύ υπομονή για να δείτε την τελική των 217 χλμ/ω.

Αν και η τελική που ανακοινώνει η Mercedes «περιορίζεται» στα 202 χλμ/ω βρίσκω εξαιρετικά εντυπωσιακό ότι μπορείς να δεις 217 χλμ/ω  σε ένα αυτοκίνητο με 116 ίππους!

Mercedes_A180d_autoholix_01Εκεί όμως που η Mercedes A 180d AMG με κατέπληξε είναι στο θέμα της οικονομίας οπού το μόνο όχημα που συγκρίνεται μαζί της μέσα στην πόλη είναι το γνωστό μας …παπί! Και το λέω αυτό γιατί σε ανοιχτό δρόμο το παπί μου (Yamaha Crypton)… καίει περισσότερο!

Αν επιλέξετε το πρόγραμμα Eco θα κυκλοφορείτε μέσα στην πόλη καταναλώνοντας εύκολα από 4,5 μέχρι 5,2 λίτρα πετρελαίου, ενώ μπορείτε να ταξιδεύετε με 140 χλμ/ω καταναλώνοντας σχεδόν 5 λίτρα/100 χλμ.

Όμως θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια ιστορία που για να την πιστέψετε θα την υποστηρίξω με φωτογραφίες!

Έχοντας στο μυαλό μου ότι το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά οικονομικό ξεκίνησα λοιπόν από τον Διόνυσο για αν πάω στο Π. Φάληρο στις 11 το πρωί που δεν έχει κίνηση έχοντας αποφασίσει να μην ξεπεράσω πουθενά τα 120 χλμ/ω και να ακολουθήσω ευλαβικά τις συμβουλές των ενδείξεων οικονομικής οδήγησης.

Mercedes_A180d_autoholix_0001Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες κατέβηκα το «ποτάμι» καταναλώνοντας 2,9(!!!) λίτρα/100 χιλιόμετρα, ενώ έχοντας μπλέξει στην κίνηση της περιοχής που πήγα, γύρισα στον Διόνυσο έχοντας καταναλώσει 3,4 λίτρα(!!)/100 χιλιόμετρα σε μια μεικτή διαδρομή σχεδόν 70 χιλιομέτρων… Μάλιστα η ένδειξη οικονομικής οδήγησης με ενημέρωνε ότι με τον τρόπο που οδήγησα είχα γλιτώσει 20,1 χιλιόμετρα σε καύσιμα!!

Αλήθεια σας λέω… το δικό μου το παπί στην ίδια διαδρομή- επειδή πρέπει να το πηγαίνεις «τέρμα γκάζι», καίει περισσότερο!

Δεν έχω οδηγήσει ποτέ μου τίποτε πιο οικονομικό από μια A Class  180d –και αυτό δείχνει στην πράξη και με τον καλύτερο τρόπο την τεχνογνωσία της εταιρείας στην κατασκευή και ρύθμιση της λειτουργίας των κινητήρων της.

Ανάρτηση

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_31Σε ότι αφορά την ανάρτηση η Mercedes μοιάζει να έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις υπέρ της οικονομίας καθώς ενώ παραμένουν τα γόνατα McPherson μπροστά, πίσω οι ανεξάρτητες αναρτήσεις του προηγούμενου μοντέλου- στις πιο αδύναμες εκδόσεις όπως αυτή της δοκιμής, έδωσαν την θέση τους σε έναν ημιάκαμπτο άξονα.

Ωστόσο παρά την σφικτή του ρύθμιση ο ημιάκαμπτος άξονας είναι τόσο σωστά στηριγμένος που όποιος καταλάβει διαμήκεις κινήσεις ή αναπηδήσεις του πίσω μέρους κερδίζει Κυπριακό λουκούμι!

Προσωπικά χρειάστηκε να κοιτάξω κάτω από το αυτοκίνητο τουλάχιστον δύο φορές για να βεβαιωθώ ότι δεν έχει πολλαπλούς συνδέσμους!

Αντίστοιχα τα τέσσερα δισκόφρενα έχουν κορυφαία αίσθηση και όπως θα δούμε πιο κάτω αποδείχθηκαν πανίσχυρα και κυρίως πολύ ανθεκτικά.

Στην Πόλη

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_02Μέσα στην πόλη η ανάρτηση παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ και την σφικτά ρυθμισμένη ανάρτηση, περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων της Καμπάλα (σ.σ. Πρωτεύουσα της Ουγκάντα-θα μάθουμε και γεωγραφία στην πόλη που ζούμε 😎 ) χωρίς να κουράζει τους επιβάτες και χωρίς να υπάρχουν αναπηδήσεις.

Η ορατότητα είναι άριστη προς τα εμπρός και στα πλάγια,  ενώ πίσω το μικρό πίσω παράθυρο, τα ψηλά μαξιλάρια της πλάτης και οι φαρδιές κολώνες απαιτούν κάποια προσοχή στην αλλαγή λωρίδας και στους επιτόπιους ελιγμούς.

Το παρκάρισμα δεν αποτελεί πρόβλημα αφού το σύστημα  Park Assist με την κάμερα και τους αισθητήρες οπισθοπορείας κάνουν την διαδικασία άνετη και ασφαλή.

Το τιμόνι είναι πανάλαφρο, κόβει πολύ βοηθώντας στους ελιγμούς στα στενά, ενώ όταν το συνηθίσετε θα διαπιστώσετε ότι έχει άριστη αίσθηση.

Tέλος, με την αρωγή της εξαιρετικής λειτουργίας του συστήματος Start/Stop και του αυτόματου κιβωτίου, η κατανάλωση στην πόλη κυμαίνεται εύκολα στα 5λίτρα /100 χλμ.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_06Στον αυτοκινητόδρομο ο κινητήρας βρίσκεται στο στοιχείο του και βοηθούμενος από το 7αρι DSG κιβώτιο και την αεροδυναμική καταφέρνει να κινείται με ταχύτητες 140 χλμ/ω καταναλώνοντας μόλις 5-5,5 λίτρα, ενώ μου είπαν (γιατί εγώ δεν τρέχω) ότι φτάνει σχετικά άνετα και τα 217 χλμ/ω. στο κοντέρ.

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες «σφίγγει» και παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση και το μόνο παράπονο που είχα ήταν μια σχετική ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους- κάτι που όμως είναι αναμενόμενο από ένα τόσο αεροδυναμικό αυτοκίνητο-ειδικά αν λάβετε υπόψη ότι τις ημέρες της δοκιμής φυσούσε πολύ δυνατά.

Εντύπωση κάνει η πολύ καλή ηχομόνωση που δεν αφήνει τους αεροδυναμικούς θορύβους να φτάσουν στα αυτιά των επιβατών που απολαμβάνουν το ταξίδι τους σε ένα περιβάλλον εφάμιλλο των Mercedes  της μεγαλύτερης κατηγορίας.

Στρίβοντας

Το Mercedes A 180d AMG κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα: σημαδεύεις την στροφή, πατάς γκάζι και το μπροστινό μέρος μένει καρφωμένο στην θέση του με την δύναμη του κινητήρα να περνά ατόφυα στον δρόμο κρατώντας την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα.

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_11Με ένα τόσο αδύναμο για τις δυνατότητες του πλαισίου κινητήρα, η λέξη υποστροφή δεν είναι δόκιμη, όμως όπως ανακάλυψα σε μια βρεγμένη διαδρομή αν αφήσετε το γκάζι μέσα στην στροφή θα νοιώσετε το πίσω μέρος να πλασάρεται με έναν γλυκό τρόπο πολύ πριν επέμβουν τα ηλεκτρονικά.

Μετά πατώντας ξανά το γκάζι αμέσως το αυτοκίνητο βρίσκει ξανά την αρχική του ισορροπία και συνεχίζει να κάθεται πάνω στο ακλόνητο μπροστινό που το τραβά μέσα στην στροφή.

Τα ηλεκτρονικά είναι ρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο που επιτρέπουν στον οδηγό να χαρεί πριν και μέσα στην στροφή.

Το τιμόνι θα ήθελα να ήταν λίγο πιο σκληρό όταν επιλεχθεί το πρόγραμμα Sport, όμως κατάλαβα ότι οδηγώντας την Mercedes A 180d AMG μετά από μερικές στροφές «το βρίσκεις» και το εμπιστεύεσαι αφήνοντας την γεωμετρία της μπροστινής ανάρτησης να κάνει τα θαύματα της!

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_32Έχοντας πρόσφατη την εμπειρία- μπορώ να πω ότι το τιμόνι του Mercedes A 180d AMG αν και έχει υπερβολική υποβοήθηση είναι τελικά εξίσου ακριβές με εκείνα των Ford Focus και KIA CEED που με είχαν εντυπωσιάσει όταν τα είχα δοκιμάσει και ίσως το μπροστινό του μέρος να πατά ακόμη καλύτερα στην στροφή κάνοντας όλη την διαφορά.

Η αλήθεια είναι όμως ότι το πλαίσιο είναι τόσο ανώτερο των δυνατοτήτων του κινητήρα, που όσο ο δρόμος είναι ανηφορικός δεν υπάρχει περίπτωση να χαρίσει καμία συγκίνηση στον οδηγό του-καθώς τηρουμένων των αναλογιών το αυτοκίνητο δεν γλιστρά με τίποτε!

Εάν λοιπόν ζητήσετε κάτι παραπάνω θα πρέπει να πάρετε «φόρα- φόρα/κατηφόρα»… Τότε  το Mercedes A 180d AMG θα σας αποζημιώσει με μια πολύ ενδιαφέρουσα συμπεριφορά καθώς αν κλείσετε τα ηλεκτρονικά δεν θα πει όχι στο να γυρίσει το πίσω μέρος του με την βοήθεια των ανθεκτικών φρένων ώστε να τοποθετηθεί στην στροφή με πλασάρισμα.

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_28Τα φρένα είναι πανίσχυρα και ανθεκτικά, ενώ το ABS επεμβαίνει σπάνια και όσο ο δρόμος είναι κατηφορικός  αυτή η ρυθμίσιμη συμπεριφορά χαρίζει το γνωστό χαζοχαρούμενο χαμόγελο στο στόμα του Autoholix οδηγού κάνοντας τον να ξεχνά ότι οδηγεί ένα αυτοκίνητο με αστέρι της Mercedes.

Αν κινείστε υπερβολικά γρήγορα χρειάζεται  λίγη προσοχή στην περίπτωση που στην μέση της στροφής βρείτε εγκάρσιες ανωμαλίες καθώς μπορεί να υπάρξουν κάποιες αναπηδήσεις που όμως ελέγχονται εύκολα.

Στην αγαπημένη μου κατηφορική διαδρομή- αργά το βράδυ- δεν ντρέπομαι να πω ότι παρασύρθηκα από το Mercedes A 180d AMG και κινήθηκα σε ρυθμούς.. ειδικής διαδρομής! Όσο εμπιστεύεσαι τα φρένα, τόσο πιο αργά φρενάρεις και έτσι όταν βρεθείς βαθιά μέσα στην στροφή μοιραία το πίσω μέρος αρχίζει να ανοίγει την τροχιά του.

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_23Οδηγώντας με μια σχέση επάνω στο σειριακό κιβώτιο και στηριζόμενη στην ροπή βρήκα ότι η δύναμη επαρκεί (..μόλις!) για να τραβήξει το αυτοκίνητο προς τα εκεί που κοιτούν οι τροχοί την ώρα που το αυτοκίνητο γλιστρά και τους τέσσερις τροχούς του. Ανέβηκα την διαδρομή και την ξανακατέβηκα αρκετές φορές.. οδηγώντας με τρόπο που δεν αρμόζει στην ευγένεια της φίρμας από την Στουτγάρδη.

Βλέπετε όσο τα φρένα άντεχαν.. εγώ τεστάροντας το αυτοκίνητο -για εσάς- έκανα την διαδρομή ξανά-και ξανά -και ξανά…

Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ πόσο καλύτερα θα πατά η A250, αλλά είναι σίγουρο ότι η δύναμη του κινητήρα και η ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση θα έχουν πολλά να πουν στον οδηγό της.

Συμπέρασμα

Η Mercedes A 180d AMG είναι ένα κορυφαίο αυτοκίνητο που έκρυβε για εμένα μεγάλες εκπλήξεις σε ότι αφορά την οδική της συμπεριφορά, αλλά κυρίως την άνεση και την οικονομία που χαρίζει απλόχερα στην καθημερινότητα.

Είναι με διαφορά το πιο οικονομικό αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει ποτέ, ενώ η χαρά που μου έδωσε στρίβοντας στις αγαπημένες μου διαδρομές είναι αντάξιες της πιο παλιάς και καταξιωμένης εταιρείας του πλανήτη μας.

 

Παρότι υπήρξαν κάποια μικρά παράπονα στην ποιότητα των πλαστικών (χαμηλά στις πόρτες και την κονσόλα), η τεχνολογία του πίνακα οργάνων και η φουτουριστική του αισθητική συνδυάζονται απόλυτα με τα ρετρό στοιχεία δημιουργώντας  μια αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας.

Mercedes_A180_d_AMG_autoholix_22Και πραγματικά εκεί βρίσκεσαι καθώς η τιμή της Mercedes A 180d ξεκινά από τα € 31,300- ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής με τον πλούσιο εξοπλισμό επιπέδου AMG φτάνει τα €37.000, τοποθετώντας το απέναντι σε σκληρό και ικανότατο ανταγωνισμό.

Σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα της κατηγορίας της θα έλεγα ότι λίγο ή πολύ η Mercedes A 180d τα ξεπερνά, όμως θα πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος και πιστός αγοραστής της Mercedes για να μην δεις τις επιλογές που προσφέρονται από τον ανταγωνισμό σε αυτό το επίπεδο τιμής.

Η  Mercedes A 180d είναι ότι πιο premium έχει να προσφέρει η κατηγορία των μεσαίων hatcbacks και συνεπώς τιμολογείται αντίστοιχα απευθυνόμενη σε ανθρώπους που το κόστος κτήσης δεν αποτελεί για εκείνους βασικό κριτήριο.

 

Δεν με ευχαρίστησε

 *Η τσιμπημένη τιμή κτήσης

*Η ποιότητα των πλαστικών σε κάποια κρυφά μέρη

Θα θυμάμαι

 *Την ασφαλή και διασκεδαστική οδική συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες.

*Την τεχνολογία του πίνακα οργάνων και κυρίως την κορυφαίες επιδόσεις στην οικονομία καυσίμων.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
error
Previous articleΗ BMW στο 89ο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης 2019
Next articleTιμές για το νέο Ford Ranger Raptor

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National