DS3 Crossback PureTech 100 HP – Test drive (Σύντομο;)

ds3_crossback_100hp_autoholix_00

Το DS3 Crossback PureTech 100 HP είναι ένα αυτοκίνητο που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αισθητικά καθώς δείχνει να έχει βγει κατευθείαν από κάποιο διεθνές σαλόνι όπου παρουσιάζονται διάφορα φουτουριστικά μοντέλα.

ds3_crossback_100hp_autoholix_24Το μοτίβο του «καρχαρία» επικρατεί σχεδιαστικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με αναφορές στα βράγχια και το πτερύγιο του τρομακτικού θαλάσσιου θηρευτή.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο καρχαρίας τοποθετείται στην κορυφή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας έχοντας ελάχιστους φυσικούς εχθρούς – και ίσως αυτός να είναι ο συνειρμός επικυριαρχίας επί του ανταγωνισμού που θέλει να γεννήσει το τμήμα μάρκετινγκ της DS με την προκλητική εμφάνιση του DS3 Crossback.

Και σίγουρα το καταφέρνει, όμως όπως θα δούμε παρακάτω προσωπικά πιστεύω ότι για χάρη αυτού του συμβολισμού οι σχεδιαστές νικήθηκαν από κάποιους ταπεινούς εχθρούς, όπως είναι η πρακτικότητα και η εργονομία.

Συμβιώνοντας έστω και για λίγο με ένα αυτοκίνητο με έναν τόσο φουτουριστικό σχεδιασμό σαν το DS3 Crossback PureTech 100 HP καταλαβαίνεις γρήγορα γιατί όλα εκείνα τα εντυπωσιακά εκθεσιακά πρωτότυπα που βλέπεις στις εκθέσεις, καταλήγουν να δείχνουν τόσο συνηθισμένα όταν μπαίνουν στην παραγωγή.

ds3_crossback_100hp_autoholix_17Η DS τόλμησε να παρουσιάσει αυτό το μοναδικό σε εμφάνιση αυτοκίνητο καθώς ο στόχος ήταν ξεκάθαρα η παραγωγή ενός Avant-garde SUV που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο-και κυρίως όλους εκείνους που έχουν μπουχτίσει από την γερμανική ομοιομορφία που κυριαρχεί στην αγορά των SUV.

To DS3 Crossback PureTech 100 HP απευθύνεται σε μια premium πελατεία που ψάχνει προηγμένες τεχνολογίες και αποκλειστικό design και που είναι πρόθυμη να πληρώσει κάτι παραπάνω για να αγοράσει το καλύτερο και το διαφορετικό.

Το DS 7 CROSSBACK, που είναι No. 1 στις πωλήσεις στην κατηγορία των premium SUV στη Γαλλία, έδειξε ότι ένα SUV με ξεχωριστό styling και εξοπλισμό μπορεί να γίνει ηγέτης της κατηγορίας του,-και αυτό επιχειρεί το DS 3 Crossback στην Premium κατηγορία των midi SUV που περιλαμβάνει αυτοκίνητα με πολυτελή προσανατολισμό σαν το Audi Q2.

Έτσι το DS3 Crossback PureTech 100 HP συνδυάζει το Avant-garde styling με περισσότερα από κάθε άλλο μοντέλο στην κατηγορία του high-tech συστήματα τα οποία τοποθετούνται ακόμη και στις βασικές τους εκδόσεις.

Παράλληλα, ένας  «αέρας Tesla» φυσά μέσα από τις  «αναδυόμενες» χειρολαβές των θυρών, τον εντελώς ψηφιακό πίνακα οργάνων, αλλά και ένα πλήθος συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού που δείχνουν στον ιδιοκτήτη ότι το μέλλον είναι εδώ!

ds3_crossback_100hp_autoholix_20Οι χειρολαβές κατά την διάρκεια της παρουσίασης κέντρισαν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων που ρωτούσαν με εμμονή τι θα γίνει αν το DS3 Crossback PureTech 100 HP τρακάρει, ή του τελειώσει η μπαταρία…

Φυσικά, έλαβαν  την απάντηση ότι τα ενδεχόμενα αυτά… είχαν περάσει από το μυαλό των σχεδιαστών και είχαν προβλέψει έτσι ώστε οι χειρολαβές να εμφανίζονται αν προκύψει ατύχημα, ενώ υπάρχει και ειδικό κάλυμμα που επιτρέπει την χρήση του κλειδιού αν προκύψει ηλεκτρονικό πρόβλημα.

Προσωπικά, το θέμα με τα «πόμολα» μου ήταν παγερά αδιάφορο-σε αντίθεση με την απορία του γιατί υπάρχει αυτό το πτερύγιο στην πίσω πόρτα που σίγουρα περιορίζει το οπτικό πεδίο των επιβατών. Είναι για λόγους ασφαλείας και πρακτικότητας, ή είναι απλά μια εργονομική θυσία στον βωμό της σχεδιαστικής διαφοροποίησης;

ds3_crossback_100hp_autoholix_19Το απόγευμα της ημέρας που οδήγησα το αυτοκίνητο οι άνθρωποί της DS που σχεδίασαν το DS3 Crossback τίμησαν με την παρουσία τους τον όμιλο Συγγελίδη στα εγκαίνια του εντυπωσιακού καταστήματος στην Λ. Κηφισίας-και έτσι εγώ βρήκα την ευκαιρία να αφήσω τις «comme il faut» ερωτήσεις και να προσπαθήσω να μάθω από πρώτο χέρι εάν στα αλήθεια υπάρχει κάποιος πρακτικός λόγος πίσω από αυτή την σχεδιαστική… ακρότητα!

Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη –καθώς οι γάλλοι μου απάντησαν ότι το πτερύγιο στην πίσω πόρτα είναι απλά μια σχεδιαστική επανάσταση ενάντια στην κοινή λογική και ότι το μόνο πρακτικό στοιχείο που συνδυάζεται με αυτό είναι ότι από την μέσα πλευρά φιλοξενείται  ένα tweeter από το εξαιρετικό ηχοσύστημα!

Η απάντηση μπορεί να μην πάτησε σε όλες τις επιφάνειες του τετράγωνου μυαλού μου, όμως πραγματικά θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν το θάρρος να επιλέγουν την ομορφιά και το πάθος, από το συνηθισμένο και την λογική..

Και μπράβο τους !

ds3_crossback_100hp_autoholix_26 Ωστόσο μηχανολογικά το DS3 Crossback PureTech 100 HP που οδήγησα στην παρουσίαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δεν στηρίζεται στην κοινή πλατφόρμα του Group PSA «Modular Platform PF1», που έφερε στην αγορά μια νέα γενιά SUV όπως τα Peugeot 2008/Citroen C3 Aircross, τα Peugeot 3008/Citroen DS7 και πρόσφατα τα Opel Crossland X και GrandlandX, αλλά στην ολοκαίνουρια πλατφόρμα “multi-energy” πλατφόρμα CMP του Groupe PSA  που έχει σχεδιαστεί με μια σαφή στόχευση προς το ηλεκτροκίνητο μέλλον.

Εμφάνιση

Με μήκος 4,12 μέτρων, πλάτος 1,79 μ. και ύψος 1,53 μέτρα, το DS3 Crossback PureTech 100 HP τοποθετείται στην πολυπληθή κατηγορία των συμπαγών SUV, όμως σίγουρα διαφοροποιείται χάρη στην ισχυρή προσωπικότητα και τις ξεχωριστές καμπύλες του σχεδιασμού του.

ds3_crossback_100hp_autoholix_16Μπροστά, η ευμεγέθης μάσκα DS WINGS, τα φώτα LED που εμπνέονται από το πρωτότυπο DS E-TENSE – και οι εκτεταμένοι προβολείς DS MATRIX LED VISION είναι σίγουρα εντυπωσιακά, όμως αυτή η μόδα με τις μεγάλες γρίλιες που βλέπουμε τελευταία σε όλους τους κατασκευαστές προσωπικά με προβληματίζει και δεν μου φαίνεται και τόσο αθώα!

Είναι γνωστό ότι στην επόμενη γενιά αυτοκίνητων η ηλεκτροκίνηση θα υπερισχύσει και έτσι οι κατασκευαστές μεγαλώνουν τώρα τις γρίλιες για να είναι ξεκάθαρο- σε δέκα χρόνια από σήμερα, ποια είναι τα παλαιομοδίτικα αυτοκίνητα και το ποια είναι τα καινούρια.

Σε δέκα χρόνια τα μοντέρνα αυτοκίνητα δεν θα χρειάζονται γρίλιες αφού θα είναι ηλεκτρικά-και όσοι έχουν παλαιομοδίτικα αυτοκίνητα που καίνε ακόμη βενζίνη –και συνεπώς τα αυτοκίνητα τους έχουν γρίλιες- θα είναι κοινωνικά κατακριτέοι και μπανάλ.

ds3_crossback_100hp_autoholix_30Τα αυτοκίνητα αυτά με τις τόσο μεγάλες γρίλιες δημιουργούν μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των παλαιών αυτοκινήτων με ΚΕΚ και των νέων ηλεκτρικών-και ποιος θέλει να έχει ένα παλιό αυτοκίνητο?

Φυσικά, βρήκα και ρώτησα «γύρω-τριγύρω» γιατί συμβαίνει αυτό και η ανεπίσημη απάντηση που πήρα ήταν εξαιρετικά πιο απλή: «οι μεγάλες γρίλιες αρέσουν στους Κινέζους καταναλωτές-και τώρα εκεί είναι τα λεφτά»… Λογικό!

ds3_crossback_100hp_autoholix_29Ωστόσο, είναι το προφίλ του DS3 Crossback PureTech 100 HP που με τις πολυάριθμες αναφορές στην ανατομία του καρχαρία ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στους δρόμους. Μπορεί σε κάποιους να θυμίζει αρκετά το Volvo XC40…με τις πίσω πόρτες τοποθετημένες ανάποδα –κυρίως λόγω των πολύ μεγάλων τροχών των 18’’ και τα μικρά παράθυρα στις πίσω πόρτες, όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι όταν το μάτι φτάσει στο πτερύγιο της πίσω πόρτας τότε το premium Γαλλικό SUV ξεχωρίζει άνετα από την γερμανική σούπα που κυριαρχεί στο παγκόσμιο μενού της κατηγορίας.

ds3_crossback_100hp_autoholix_18Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα οι αόρατες τσιμούχες των παραθύρων, οι «κρυφές» χειρολαβές – που ενσωματώνονται την επιφάνεια των θυρών – και η κομψή γραμμή οροφής από την οποία απουσιάζει η κεραία που το ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το κοινό στο οποίο απευθύνεται το DS 3 CROSSBACK.

Στο πίσω μέρος συναντάμε εντυπωσιακά φώτα, τα οποία τονίζονται από μια κομψή ράβδο χρωμίου και διπλές χρωμιομένες απολήξεις εξάτμισης, οι οποίες περιβάλλονται από τον προφυλακτήρα και τους (ψεύτικους δυστυχώς) αεραγωγούς στις ακμές των προφυλακτήρων.

Συνολικά η εξωτερική εμφάνιση του DS3 Crossback 100 HP, είτε σας αρέσει είτε όχι,  διαθέτει στα σίγουρα μια Avant-garde αύρα που το ξεχωρίζει από ότι άλλο κυκλοφορεί στους δρόμους.

Εσωτερικό/Χώροι

ds3_crossback_100hp_autoholix_08Πλησιάζοντας στο 1,5 μέτρο από το DS3 Crossback 100 HP, οι χειρολαβές αποκαλύπτονται από τις πόρτες και υποδέχονται τον οδηγό με τον πιο ευχάριστο και hi-tech τρόπο!

Ωστόσο, με το που κάθεσαι στο εσωτερικό έχεις την αίσθηση ότι σε έχει καταπιεί καρχαρίας και έχεις μείνει πάνω στην γλώσσα του και σαν ένας νέος προφήτης Ιωνάς βλέπεις τον κόσμο μέσα από το μισάνοικτο στόμα του!

Τα πάντα έχουν μια μορφή διαμαντιού-όπως είναι το κενό που αφήνουν τα δόντια του καρχαρία- και αυτό είναι ένα μοτίβο που θα το βρείτε σε πολλά σημεία του ταμπλό, από τους αεραγωγούς μέχρι στα ηχεία και τους διακόπτες στην κεντρική κονσόλα.

Το multimedia system είναι στην βάση του το ίδιο με εκείνο που θα βρείτε σε όλα τα μοντέλα της Citroen και ελέγχει όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου από μια οθόνη αφής 12 ιντσών στην κεντρική κονσόλα και έτσι όλα τα παραδοσιακά κουμπάκια για τον χειρισμό του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού απουσιάζουν.

ds3_crossback_100hp_autoholix_06Όλες αυτές οι λειτουργίες μαζί με το on board computer και την διασύνδεση του κινητού με Android Auto και Apple Carplay συγκεντρώνονται εκεί σε μια οθόνη με όμορφα γραφικά που κινούνται και αυτά στο μοτίβο των Jaws!

Δυστυχώς όμως η πρακτικότητα και η εργονομία του συστήματος αμφισβητείται –ιδίως από εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, καθώς για παράδειγμα για να ρυθμίσεις το ραδιόφωνο πρέπει πρώτα να βγεις από το μενού του συστήματος αερισμού και να ακουμπήσεις την οθόνη στο κατάλληλο σημείο που θα σε οδηγήσει στο μενού με τους σταθμούς, όπου θα αρχίσεις να ψάχνεις…

Για να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα η Citroen έχει τοποθετήσει μια σειρά κύριων πλήκτρων αφής σε μια ενδιαφέρουσα αισθητικά διάταξη διαμαντιού που επιτρέπουν την απευθείας πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες, όμως επειδή δεν προσφέρουν ανάδραση (δεν κάνουν κλικ όταν τα πατάς) δεν έχουν την φυσική χρήση που θα έπρεπε.

Τα μόνα πλήκτρα με σχήμα διαμαντιού στην κονσόλα που έχουν φυσική αίσθηση είναι ο διακόπτης των hazard lights και εκείνος που βρίσκεται χαμηλά κονσόλα και φροντίζει για την εκκίνηση του κινητήρα.

ds3_crossback_100hp_autoholix_09Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρως ψηφιακός και έχει όμορφα γραφικά-που όμως θα ήθελα να διαθέτει και ένα κλασσικό στροφόμετρο αντί για εκείνο με τις μπάρες δίπλα από την ένδειξη της ταχύτητας και μοιάζει με θερμόμετρο τοίχου.

Εκείνο που βρήκα ιδιαίτερο είναι ότι οι πλαϊνοί αεραγωγοί βρίσκονται πάνω στις πόρτες -κάτι που προσθέτει πόντους στην Coupe αισθητική που εισπράττει ο οδηγός, όμως μου φαίνεται ότι κάνει την εικόνα του ταμπλό μπροστά από τον συνοδηγό κάπως μουντή, καθώς δεν υπάρχει τίποτα να έρχεται σε αντίθεση με το ογκώδες σκουρόχρωμο ταμπλό.

Ευτυχώς η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στα ορατά τμήματα του εσωτερικού είναι από «άλλο πλανήτη» τόσο σε ότι αφορά την απίστευτη ποιότητα των πλαστικών που χρησιμοποιούνται, όσο και την αφή των απολαυστικών δερμάτινων επιφανειών στα καθίσματα και τις εσωτερικές επιφάνειες.

Αν ψάξετε λίγο καλύτερα θα βρείτε φυσικά τα γνωστά σκληρά πλαστικά στα χαμηλά σημεία των θυρών και της κεντρικής κονσόλας, όμως σε αυτή την περίπτωση επισκιάζονται από την ποιότητα των υπολοίπων υλικών και δεν ενοχλούν.

ds3_crossback_100hp_autoholix_07Τα υλικά αυτά σε συνδυασμό με τα το πιο χοντρά και ηχομονωτικά κρύσταλλα που χρησιμοποιούνται στα παράθυρα και το παρμπρίζ σφραγίζουν το εσωτερικό του DS3 Crossback PureTech 100 HP από την φασαρία του περιβάλλοντος θυμίζοντας αυτοκίνητα μεγαλύτερης- πολύ μεγαλύτερης- κατηγορίας!

Θα έλεγα ότι τελικά το εσωτερικό του DS3 Crossback PureTech 100 HP με όλους τους διακόπτες σε σχήμα διαμαντιού και τα πανάκριβα δέρματα στα καθίσματα σου δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε μέσα σε μια πανάκριβη επώνυμη τσάντα- σαν εκείνες κρατούν οι “hi-maintenance”κυρίες των Παρισίων!

Χώροι/Εργονομία

ds3_crossback_100hp_autoholix_02Ο οδηγός κάθεται σε ένα άνετο κάθισμα που όμως προσφέρει ταυτόχρονα και πολύ καλή πλευρική στήριξη απολαμβάνοντας την θέα του δρόμου «μέσα από τον καρχαρία» απολαμβάνοντας με την αφή και το βλέμμα το άψογο τιμόνι.

Ο χώρος για το κεφάλι είναι άπλετος και (επιτέλους) θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς   που τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στην θέση να οδηγούν αυτοκίνητα με το κεφάλι τους να ακουμπά μόνιμα στην οροφή.

ds3_crossback_100hp_autoholix_25Σε ότι αφορά την εργονομία ο οδηγός θα εντοπίσει εύκολα τις αρκετές θυσίες που έχουν γίνει στον βωμό της μόδας και του σχεδιασμού- με μεγαλύτερη εκείνη του επιλογέα ταχυτήτων που έχει τοποθετηθεί πολύ πίσω στην κεντρική κονσόλα με αποτέλεσμα κατά την χρήση ο αγκώνας του να ακουμπά πάνω στο υποβραχιόνιο/ντουλαπάκι, δυσκολεύοντας τα περάσματα του επιλογέα στις ζυγές σχέσεις του κιβωτίου.

Θα πρέπει το συντομότερο να τοποθετηθεί ο μοχλός των ταχυτήτων αρκετά πιο μπροστά-και μέχρι τότε εσείς μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε την αυτόματη έκδοση που δεν απαιτεί… «ανακάτεμα»!

ds3_crossback_100hp_autoholix_21Η ορατότητα του οδηγού όταν κοιτά στις διασταυρώσεις περιορίζεται ελαφριά από τις φαρδιές μπροστινές κολώνες και αρκετά όταν κοιτά προς τα πίσω από τα μικρά παράθυρα… και τα πτερύγια στις πόρτες- και φυσικά την φαρδιά πίσω κολώνα.

Ωστόσο, το DS3 Crossback PureTech 100 HP πετυχαίνει με το ιδιαίτερο design και την χρήση πολυτελών υλικών – και παρά τα εργονομικά φάουλ- να δίνει στον οδηγό του μια ξεχωριστή αίσθηση που την βρίσκεις σε πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα.

Η αίσθηση που έχεις όταν οδηγείς μοιάζει αρκετά με εκείνη μιας BMW Χ4 όπου ενώ κάθεσαι σχετικά ψηλά πάνω από τον δρόμο το αμάξωμα που σε περιβάλλει θυμίζει coupe κατασκευή-και αυτό είναι ιδιαίτερη εμπειρία!

ds3_crossback_100hp_autoholix_10Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι ικανοποιητικοί τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι, αλλά η εξεζητημένη σχεδίαση με το πτερύγιο του καρχαρία στο παράθυρο-μπορεί να είναι πρωτότυπη και για κάποιους πολύ όμορφη, αλλά προσωπικά γνωρίζοντας τα προβλήματα ορατότητας που θα δημιουργεί σε όσους κάθονται στο πίσω κάθισμα τελικά δεν μπορώ να δω ούτε την ομορφιά, ούτε και την λογική αυτής της σχεδίασης…

ds3_crossback_100hp_autoholix_04Ειδικά εάν στο πίσω κάθισμα κάθονται παιδιά τότε η ψηλή πίσω πόρτα με το πτερύγιο σε συνδυασμό με τα μικρά και κόφτα πίσω παράθυρα θα επηρεάσουν την ορατότητα τους προς τα έξω και θα τα κάνουν να βρουν άλλους τρόπους να περάσουν την ώρα τους στο ταξίδι από το να κοιτούν την φύση. Όσοι έχουμε παιδιά γνωρίζουμε ότι το πρώτο πράγμα που θα περάσει από το μυαλουδάκι τους θα είναι να αρχίσουν να ενοχλούν και να τσακώνονται μεταξύ τους…

Ευτυχώς, τα προσκέφαλα των μπροστινών καθισμάτων είναι μικρά εξασφαλίζοντας καλή ορατότητα όταν οι επιβάτες κοιτούν προς τα μπροστά, όμως στον αντίποδα τα παράθυρα στις πίσω πόρτες κατεβαίνουν μέχρι την μέση περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την άνεση.

ds3_crossback_100hp_autoholix_12Τέλος όποιος καθίσει στις πίσω θέσεις με ύψος πάνω από 1.70 θα πρέπει να σηκώσει τα προσκέφαλα για να μην τον ενοχλούν στον αυχένα του-και αυτό θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ορατότητα προς τα πίσω.

Ο χώρος αποσκευών με τα 360 λίτρα-που αυξάνεται στα 1.200 λτ. με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες, μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος της κατηγορίας, όμως σίγουρα θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης.

Κινητήρας

Στην παρουσίαση που έγινε είχα την ευκαιρία να οδηγήσω για λίγο τον γνωστό μας τρικύλινδρο 1,2 PureTech στην βασική του έκδοση. Με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή αποδίδει μόλις 100 ίππους και 200Νm ροπής, όμως ταιριάζει γάντι στο DS3 Crossback PureTech 100 HP καθώς η βελούδινη λειτουργία του λειτουργεί συμπληρωματικά στον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

ds3_crossback_100hp_autoholix_14Ο βενζινοκινητήρας PURETECH 100 είναι ο μόνος που διατίθεται με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, ενώ οι κινητήρες PURETECH 130 και 155 hp συνδυάζονται με ένα αυτόματο κιβώτιο με 8 ταχύτητες. Το ίδιο ισχύει και για τις εκδόσεις Diesel, με τους κινητήρες BlueHDi 100 και BlueHDi 130.

Σχετικά με τις  ιπποδυνάμεις, προσωπικά θα ήθελα να δω και εκδόσεις με πολύ ισχυρούς κινητήρες όπως συμβαίνει με τα ανταγωνιστικά μοντέλα της Mini και Audi.

Στην πράξη ο μικρός τρικύλινδρος της δοκιμής μόλις το στροφόμετρο αγγίξει τις  1,400 σ.α.λ. φουσκώνει το τούρμπο του αρχίζει να τραβά με έναν γραμμικό τρόπο μέχρι τον απότομο κόφτη στις 6,300 σ.α.λ.

Μετά τις 5,500 σ.α.λ. υπάρχουν κάποιοι κραδασμοί που υπενθυμίζουν ότι ο κινητήρας είναι τρικύλινδρος, όμως για εμένα ακόμη και αυτοί οι κραδασμοί είναι μέρος του υπέροχου χαρακτήρα του.

ds3_crossback_100hp_autoholix_28Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός εξατάχυτου κιβωτίου με πυκνή διάταξη που φροντίζει έτσι ώστε ο μικρός κινητήρας να δείχνει ζωντανός.

Ο επιλογέας δεν διακρίνεται για την ακρίβεια του, ενώ όπως διαβάσατε και πριν από λίγο είναι τοποθετημένος προς τα πίσω στην κονσόλα με αποτέλεσμα ο αγκώνας να βρίσκει στο ντουλαπάκι του «τεμπέλη».

Ο κινητήρας είναι οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 7,5 λίτρα με προσεκτική οδήγηση, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 13λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε από τον εύστροφο χαρακτήρα και τον απολαυστικό ήχο που παράγει μετά τις 5,000 σ.α.λ..

Η επιτάχυνση 0-100 είναι περίπου 11 δευτερόλεπτα και η τελική σύμφωνα με την εταιρεία φτάνει τα 185 χλμ/ω.

Αναρτήσεις/Φρένα/Τιμόνι.

ds3_crossback_100hp_autoholix_11Η ανάρτηση του DS3 Crossback PureTech 100 HP αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ένα ημιάκαμπτο άξονα πίσω- και είναι σχετικά σφικτά ρυθμισμένη θυμίζοντας γερμανικές κατασκευές.

Εκείνο που πραγματικά ευχαριστήθηκα όμως είναι ότι επιτέλους οι άνθρωποι της PSA στηρίζουν τον πίσω άξονα τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μετατοπίζεται όταν συναντά εγκάρσιες ανωμαλίες.

ds3_crossback_100hp_autoholix_05Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα, με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε με το πανίσχυρο αρχικό τους δάγκωμα να θυμίζουν τον αγαπημένο «βάτραχο»!

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι στο παρκάρισμα είναι μαλακό και εύχρηστο, ενώ σφίγγει στις μεγαλύτερες ταχύτητες.

Στον Δρόμο

Οδήγησα το DS3 Crossback PureTech 100 HP για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα στις γνωστές στροφές στα «λιμανάκια» και σε κάποιους ημιαστικούς δρόμους –με αρκετές ευτυχώς λακκούβες, γύρω από τη Βάρκιζα.

ds3_crossback_100hp_autoholix_27Στο ημιαστικό περιβάλλον η καλή ορατότητα που προσφέρει η τύπου SUV θέση οδήγησης βοηθά στο να βλέπει ο οδηγός «πάνω» από την κίνηση, ενώ ταυτόχρονα αποκτά την (ψευδ)αίσθηση του “king of the road” που περιμένει να βρει.

Οι αναρτήσεις είναι πιο σφικτές από κάθε άλλο προϊόν της PSA που έχω οδηγήσει τον τελευταίο καιρό, όμως καταφέρνουν να καταπίνουν τις κακοτεχνίες και να μετακινούν τους επιβάτες με άνεση και ηρεμία.

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται λιγότερες από 3 στροφές από άκρη σε άκρη- και μαζί με τα μαλακά πετάλια κάνουν την ζωή του οδηγού εύκολη.

Έχοντας οδηγήσει σχεδόν όλα τα μοντέλα του Group PSA που χρησιμοποιούν την «Modular  Platform PF1», νόμισα ότι το DS3 CrossBack θα ήταν απλά μια ακόμη παραλλαγή της κοινής πλατφόρμας-και με μεγάλη μου χαρά διαψεύστηκα!

Γνώρισμα όλων των αυτοκίνητων που χρησιμοποιούν την PF1, είναι οι αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις εγκάρσιες λακκούβες και οι σχετικά μεγάλες κλίσεις στις στροφές.

Στο DS3 Crossback PureTech 100 HP ο ημιάκαμπτος άξονας παραμένει-και για να πω την αλήθεια μοιάζει αρκετά εμφανισιακά, ωστόσο είναι εμφανώς καλύτερα στηριγμένος, ενώ το πλαίσιο είναι εμφανώς πολύ πιο άκαμπτο επιτρέποντας στα αμορτισέρ να έχουν πιο σφικτή απόσβεση επαναφοράς και να ελέγχουν τον πίσω άξονα όπως αρμόζει σε γαλλικό αυτοκίνητο.

ds3_crossback_100hp_autoholix_22Θέλω ωστόσο πριν υπογράψω αυτή μου την διαπίστωση να μου επιτρέψετε να δοκιμάσω το DS3 Crossback στα ειδικά λακκουβοδρόμια-επίπεδου Μπαγκλαντές- του Δήμου Διονύσου έτσι όπως τα είχα παρουσιάσει λίγο πριν τις ευρωεκλογές σε αυτό ΕΔΩ το βίντεο…

Στις κατηφορικές στροφές ερχόμενη από Βάρκιζα-αρκετά πριν φτάσω στην πρώτη στροφή δοκίμασα τα φρένα τα οποία είναι ξεκάθαρα δυνατά και αποτελεσματικά χωρίς να επηρεάζουν την πορεία του αυτοκίνητου πριν και μέσα στην στροφή.

Και ενώ τα φρένα και η αίσθηση του τιμονιού με προετοίμασαν για μαγικές στιγμές η δύναμη του PureTech 100hp στην ευθεία με προσγείωσε απότομα καθώς άργησε αρκετά να γεμίσει.

Ωστόσο λίγο πριν την πρώτη αριστερή στροφή είχα μαζέψει την φόρα που ήθελα-και καθώς δεν είχε κίνηση (αφού όλοι ήταν στις δουλειές τους ή στην θάλασσα για βουτιές)  βούτηξα το DS3 Crossback PureTech 100 HP μέσα στην στροφή.

Απολαυστικά εύστοχο για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου μου φάνηκε το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι που «σφίγγει» ευχαρίστα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα προσφέροντας μια αίσθηση που πλησιάζει-χωρίς όμως να φτάνει- εκείνη των Audi Q2 και Mini Countryman.

ds3_crossback_100hp_autoholix_23Οι κλίσεις γίνονται αισθητές όμως το τιμόνι σε πληροφορεί με ικανοποιητικό τρόπο  για το τι συμβαίνει με τους τροχούς και έτσι δεν φοβάσαι ότι το αυτοκίνητο μπορεί να υποστρέψει απότομα.

Συνεχίζοντας στην υπόλοιπη αλληλουχία στροφών είδα ότι η ανάρτηση ελέγχει την μεταφορά βάρους από την μια στροφή στην άλλη, όμως το ESP γίνεται ευαίσθητο όταν αρχίζει να γλιστρά το πίσω μέρος φρενάροντας απότομα το αυτοκίνητο.

Με καθαρές γραμμές μοιάζει να μπορεί να κινηθεί αρκετά γρήγορα ακόμη και να χαρίσει χαμόγελα, όμως προτείνω να επιλέξετε τις μεγαλύτερες εκδόσεις ιπποδύναμης που διαθέτουν την δύναμη που χρειάζεται και υποψιάζομαι και μια διαφορετική ρύθμιση του ESP και της απόκρισης στο πρόγραμμα Sport που διαθέτουν.

Συμπέρασμα

Οδήγησα πολύ λίγο το DS3 Crossback PureTech 100 HP για να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα για την συμβίωση μαζί του και για την συμπεριφορά του στον αυτοκινητόδρομο.

ds3_crossback_100hp_autoholix_01Θα μπορούσα να μαντέψω ότι στον αυτοκινητόδρομο θα είναι σίγουρα ήσυχο στο εσωτερικό και ότι πιθανότατα έχει και ικανοποιητική κατανάλωση, όμως αυτό και άλλα πολλά θα τα γράψω όταν το οδηγήσω (…συνήθως αρκετά μετά τους ειδικούς και λίγο πριν αλλάξει το μοντέλο!) σε μια μακροχρόνια δοκιμή.

Είναι ασφαλές να πω πάντως ότι όλα όσα με ενόχλησαν στο DS3 Crossback αποτελούν ένα μέρος του ισχυρού του χαρακτήρα που προσωπίκα δεν μπορώ να αντιληφθώ πλήρως, πρώτον γιατί τα SUV γενικά με έχουν κουράσει σαν κατηγορία και δεύτερον γιατί έχοντας τρία παιδιά έχω μάθει να ιεραρχώ την πρακτικότητα σαν κυρίαρχο χαρακτηριστικό ενός οικογενειακού αυτοκινητού.

Το DS3 Crossback όμως δεν είναι ούτε οικογενειακό αυτοκίνητο, ούτε απευθύνεται σε εμένα!

Είναι ένα ακριβό, πολυτελές SUV που είναι τόσο ιδιαίτερο που ξεχωρίζει αμέσως από την γερμανική σούπα, χαρίζοντας στον νεαρό/η ιδιοκτήτη/ρια του- που αδιαφορεί για την άνεση των πίσω επιβατών, την ικανοποίηση της διαφορετικότητας και της πολυτέλειας.

Σε έναν κόσμο που όλα μοιάζουν ίδια, το DS3 Crossback ξεχωρίζει σαν ένα ακριβό διαμάντι μέσα σε ένα σακί με κάρβουνα…. Φτάνει να σου αρέσουν τα διαμάντια! 😉

Αν και όλα γύρω μας αλλάζουν, ευτυχώς κάποια αυτοκίνητα μπορούν και φυλάνε μέσα τους κάποια μικρά μυστικά – περισσότερα λοιπόν στο ολοκληρωμένο τεστ που θα κάνω με το νέο DS3.

Δεν με ευχαρστησε

  • Η θυσία της εργονομίας στον βωμό της μόδας και το ευαίσθητο ESP.
  • Η τσιμπημένη τιμή που το τοποθετεί απέναντι σε πολύ ικανούς αντίπαλους

Θα Θυμάμαι

  • Το μοναδικό σχεδιασμό (μέσα και έξω) που σου αλλάζει την διάθεση!
  • Την πολυτέλεια και την ησυχία της καμπίνας και την ευχάριστη οδική συμπεριφορά.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Previous articleΤο Bandini Trophy στον Antonio Giovinazzi της Alfa Romeo
Next articleΠερί ηλεκτρικών τροχοπεδίλων. Τα κοινώς γνωστά ηλεκτρικά … «πατίνια»

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National