Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADΔοκιμή Mitsubishi L200 2.2 Diesel - Test Drive

Δοκιμή Mitsubishi L200 2.2 Diesel – Test Drive

Το Mitsubishi L200 2.2 Diesel συνδυάζοντας την αξιοπιστία,την πρακτικότητα και τις έκτος δρόμου ικανότητες ενός θρύλου που βρίσκεται κοντά μας εδώ και 40 χρόνια, παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες από την αντιπροσωπεία σε μια διαδρομή που συμπεριλάμβανε άσφαλτο και σκληρό χώμα-που ήταν ότι χρειαζόνταν για να πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους για τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του.

Mitsubishi L200 Autoholix 014Έχοντας πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 4,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα, η σειρά L200 έχει προηγηθεί των Pajero και έχει αποδείξει τις ικανότητες της σε όλες τις συνθήκες και σε όλες τις ηπείρους !

Με την κατηγορία των «διπλοκάμπινων φορτηγών» να γνωρίζει φοβερή άνθιση παγκοσμίως-και με το κοινό στο οποίο απευθύνονται τα αυτοκίνητα αυτά να διευρύνεται- και να περιλαμβάνει πλέον και στους κατοίκους των πόλεων, το νέο Mitsubishi L200 2.2 Diesel έπρεπε να κρατήσει όλες τις παραδοσιακές αξίες του μοντέλου αλλά να προσφέρει επιπλέον μια πολυτελή και άνετη καμπίνα με όλες τις τεχνολογίες ασφάλειας των σύγχρονων επιβατικών.

Mitsubishi L200 Autoholix 011Σε ότι αφορά τα συστήματα ασφάλειας, τον εκσυγχρονισμό της εμφάνισης, αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας μέσα στην καμπίνα επιβατών φαίνεται ότι στο νέο L200 η Mitsubishi εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την συγγένεια που πρόεκυψε μετά την συνένωση της Mitsubishi με τον όμιλο Nissan Renault.

Όλα αυτά κάνουν το νέο L200 να διαφοροποιείται κατά 51% από το μοντέλο που αντικαθιστά και να το τοποθετεί ψηλά απέναντι στον ομολογουμένως δυνατό ανταγωνισμό των Ford Ranger, Nissan Navara κτλ.

Στην Ελλάδα το Mitsubishi L200 6ης γενιάς θα είναι διαθέσιμο σαν Cub Club (μονοκάμπινο) με €26,500 και σαν Double Cub (μονοκάμπινο) με τιμές που ξεκινούν από τα €29,700.

Εμφάνιση

Προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον συναγωνισμό η εμφάνιση του υιοθετεί την σύγχρονη σχεδιαστική γραμμή της Mitsubishi που συναντάμε στα Outlander, ASX και Mitsubishi Eclipse κλείνοντας το μάτι στους μοδάτους κατοίκους της πόλης.

Mitsubishi L200 Autoholix 020Βασιζόμενο στον όγκο και την νέα εξωτερική σχεδίαση του Mitsubishi L200 2.2 Diesel- που η εταιρεία την ονομάζει… “Rock Solid”-και όχι “Rock & Roll”, στηρίζεται Μετα-Αμερικάνικης αισθητικής μάσκα που στέκεται πολύ ψηλά από τον δρόμο για να επιβάλλεται στον δρόμο.

Το κοιτούσα αρκετή ώρα και πραγματικά είναι εντελώς διαφορετική από όλα τα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού!

Τα γυαλιστερά νικελένια τμήματα του προφυλακτήρα μπερδεύουν το μάτι που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα φωτιστικά σώματα από την μάσκα χαρίζοντας μια περιποιημένη μετααποκαλυπτική εμφάνιση τύπου «Mad Max» που είναι διαφορετική και πολύ ευπρόσδεκτη σε αυτή την κατηγορία.

Mitsubishi L200 Autoholix 012Δεν πρόκειται για μία απλή σχεδίαση μάσκας για το μπροστινό μέρος. Η τρισδιάστατη δομή της καθορίζει όλη την αισθητική του εμπρός τμήματος, από τη μάσκα μέχρι το καπό και τα φτερά για μία συνολική συνοχή σε εμφάνιση και αίσθηση.

Η εντυπωσιακή εμφάνιση  του μπροστινού μέρους του Mitsubishi L200 2.2 Diesel επιβάλλεται και στο προφίλ του αυτοκινήτου διατηρώντας όμως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Mitsubishi όπως η εκτεταμένη μεσαία γραμμή και η έντονη καμπύλη διαίρεση μεταξύ καμπίνας και καρότσας.

Mitsubishi L200 Autoholix 019Οι νέες ζάντες 18” με έξι φαρδιές διπλές ακτίνες ταιριάζουν αρκετά με το ψηλό αμάξωμα τύπου σκάλας που στέκεται 25 εκ. από το έδαφος εξασφαλίζοντας γωνία ράμπας 24ο.

Παράλληλα για να βελτιωθεί η αεροδυναμική προστέθηκε μία αεροτομή στην περιοχή μεταξύ καμπίνας και καρότσας για καλύτερη διαχείριση της ροής και του θορύβου του αέρα (Μοντέλα Club Cab), ενώ επανασχεδιάστηκαν οι εξωτερικοί καθρέπτες.

Η καρότσα είναι πιο τετράγωνη, ενώ η διάταξη των πίσω φώτων φτάνει σχεδόν στην κορυφή της πίσω πόρτας και αγκαλιάζει τα πίσω φτερά. Χαμηλότερα ο μεγαλύτερος και καλύτερα ενσωματωμένος πίσω προφυλακτήρας παρέχει προστασία χωρίς να επηρεάζει καθόλου τη γωνία διαφυγής (που παραμένει στις 22° όπως πριν).

Mitsubishi L200 Autoholix 018Οι διαστάσεις του Mitsubishi L200 2.2 Diesel Double Cab δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες καθώς με μήκος 5.23 m για το Double Cab και μήκος καρότσας 1.520 mm το διπλοκάμπινο φορτηγό της Mitsubishi χρειάζεται πολύ χώρο για να παρκάρει στην γειτονιά σας…

Ευτυχώς όμως- σε ότι αφορά τους ελιγμούς και την κίνηση στους δρόμους μέσα στην πόλη- το  Mitsubishi L200 2.2 Diesel Double Cab έχει τον μικρότερο κύκλο στροφής στην κατηγορία του! (5,9 m).

Εσωτερικό

Mitsubishi L200 Autoholix 025Οι χώροι στο εσωτερικό του Mitsubishi L200 2.2 Diesel Double Cab επαρκούν για πέντε άτομα και στο ταμπλό τα πάντα θυμίζουν την νέα σχεδιαστική γραμμή της Mitsubishi που με την βοήθεια των Ευρωπαίων συνεταίρων τώρα είναι πολύ πιο πολυτελής και φιλική.

Τα περισσότερα πλαστικά του ταμπλό είναι ποιοτικά και θυμίζουν ένα σύγχρονο SUV με την οθόνη των 8’’ του συστήματος πολυμέσων να βρίσκεται ενσωματωμένη στο ταμπλό έχοντας τους κεντρικούς αεραγωγούς εκατέροθεν να κυριαρχεί οπτικά.

Mitsubishi L200 Autoholix 032Χαμηλότερα στο κέντρο υπάρχει μια οθόνη και τα χειριστήρια του πολύ καλού κλιματισμού και ακόμη χαμηλότερα σε μια «παλαιού τύπου» κονσόλα, βρίσκεται ένας «ρετρό» διακόπτης που κάνει όμως μια πολύ σημαντική δουλεία, δηλαδή να ελέγχει το μπλοκάρισμα του πίσω διαφορικού.

Εντύπωση προκαλεί η ποιότητα των υλικών τόσο στην πλαϊνή επένδυση των θυρών, όσο και στην αφράτη δερματίνη που πλαισιώνει την κονσόλα του επιλογέα που και αυτός εμφανισιακά θυμίζει τις παλιές καλές ημέρες των ημιφορτηγών.

Mitsubishi L200 Autoholix 031Ωστόσο λίγο πιο πίσω υπάρχει ένας περιστροφικός διακόπτης που επιλέγει την τετρακίνηση και την εμπλοκή του κοντού διαφορικού.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης και παραμένει αναλογικός προερχόμενος στην βάση του από τα αλλά μοντέλα της εταιρείας και είναι φυσικά πολύ ευκρινής και πληροφοριακός.

Mitsubishi L200 Autoholix 03Το τιμόνι είναι αρκετά μεγάλο σε διάμετρο και περιέχει πλήκτρα για το σύστημα πολυμέσων και το cruise control.

Η ποιότητα συναρμογής είναι καλή και κατά την διάρκεια της δοκιμής δεν ακούστηκαν τριγμοί στο εσωτερικό παρά τις δοκιμασίες που το υποβάλαμε και παρότι που το αμάξωμα με το ξεχωριστό σασί τύπου σκάλας θα δικαιολογούσε κάποιες ακουστικές παρατυπίες.

Άνεση Χώροι

Mitsubishi L200 Autoholix 024Τα καθίσματα προσφέρουν απίστευτη άνεση αλλά ίσως απογοητεύσουν σε ότι αφορά πλευρική στήριξη στις στροφές όταν κάποιος οδηγά γρήγορα στην άσφαλτο.

Προφανώς ο σχεδιασμός τους εστιάζει στην ευκολία επιβίβασης κατά την διάρκεια των εργασιών και όχι στην ικανοποίηση οδηγών με αγωνιστικό DNA.

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά και η ορατότητα είναι άριστη προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ το τιμόνι και ο επιλογέας πέφτουν σωστά στα χέρια του οδηγού.

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα αποκαλύπτοντας ένα εντυπωσιακά άνετο χώρο για τους πίσω επιβάτες που μου φάνηκε ακόμη πιο άνετος και από εκείνον του Ford Ranger.

Mitsubishi L200 Autoholix 022Επιπλέον οι πλάτες στα πίσω καθίσματα δεν είναι κάθετες όπως συνηθίζεται στα αυτοκίνητα της κατηγορίας, αλλά έχουν μια κλίση προς τα πίσω που τα κάνει τόσο άνετα όσο εκείνα ενός κανονικού SUV, ενώ και οι επιβάτες έχουν στην διάθεση τους αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους, δικούς τους αεραγωγούς, θύρα USB και ποτηροθήκες.

Η καρότσα χωράει τις μοτοσικλέτες σας-αν έχετε- και είναι καλυμμένη με αντιολισθητικό πλαστικό, ενώ το σχήμα του είναι τετραγωνισμένο και οι θόλοι των τροχών εισβάλουν ελάχιστα στον χώρο.!

Κινητήρας μηχανικά μέρη

Mitsubishi L200 Autoholix 027Το Mitsubishi L200 2.2 Diesel εξοπλίζεται με τον γνωστό πετρελαιοκινητήρα της εταιρείας με ισχύ 150  ίππων στις 3,500 σαλ και ροπή 400 Nm, ενώ την μετάδοση στο αυτοκίνητο της δοκιμής την αναλαμβάνει ένα κιβώτιο 6 σχέσεων με αρκετά σφικτή κλιμάκωση-εκτός από την 6η που βρίσκεται λίγο πιο μακριά για να βοηθά στο ταξίδι.

Στην πράξη ο κινητήρας τραβά μετά τις 1.700 σαλ μέχρι τις 4,000 σαλ και είναι αρκετά θορυβώδης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, χωρίς όμως αυτό να ενοχλεί αφού εδώ γνωρίζουμε ότι μιλάμε για “φορτηγό” (όπως τα λένε οι Αμερικάνοι)!

Το πρόβλημα στην πράξη είναι ότι επειδή ο κινητήρας δεν ανταποκρίνεται άμεσα στις χαμηλές στροφές- και επειδή το βάρος του οχήματος ξεπερνά τους δύο τόνους, κατά την διάρκεια της εκκίνησης χρειάζεται περισσότερο αμπραγιάρισμα από όσο θα περίμενα από ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας.

Mitsubishi L200 Autoholix 016Φυσικά μετά η πυκνή διάταξη των σχέσεων κάνουν την κίνηση απροβλημάτιστη, ωστόσο πιστεύω ότι αυτού του τύπου τα οχήματα συνεργάζονται πάντα καλύτερα με τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων- και ειδικά με εκείνα που έχουν μετατροπέα ροπής όπως αυτό της Mitsubishi.

Για να μην κρυβόμαστε άλλο πίσω από τις λέξεις, προτείνω να πληρώστε κάτι παραπάνω και να προτιμήσετε την έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο.

Μετά το κιβώτιο ταχυτήτων η ροπή μεταδίδεται στους πίσω τροχούς, ενώ από ένα διακόπτη πίσω από τον επιλογέα ο οδηγός μπορεί να επιλέξει να εμπλέξει το κεντρικό διαφορικό τύπου Torsen και να κινείται με τετρακίνηση, ενώ στην επόμενη θέση μπορεί να επιλέξει και «κοντό κιβώτιο».

Συμπληρωματικά στα δύσκολα ο οδηγός μπορεί να μπλοκάρει το πίσω διαφορικό πιέζοντας τον «διακόπτη κειμήλιο» από την κεντρική κονσόλα και να μετατρέψει το Mitsubishi L200 2.2 Diesel σε άρμα μάχης.

Mitsubishi L200 Autoholix 01Ένα μπουτόν δίπλα στον επιλογέα της τετρακίνησης ενεργοποιεί το Off Road Mode που προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής των προγραμμάτων οδήγησης GRAVEL, MUD/SNOW, SAND και ROCK (μόνο σε 4LLc) ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης.

Χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένο έλεγχο ισχύος, αυτόματου κιβωτίου (στις αυτόματες εκδόσεις) και πέδησης μέσω των Active Stability Control και Traction Control, το σύστημα ρυθμίζει το ποσοστό ολίσθησης του τροχού για μεγιστοποίηση των επιδόσεων κίνησης σε δύσκολες συνθήκες:

 • GRAVEL:Συνδυάζει βέλτιστη επιτάχυνση και σταθερότητα σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, όπου χαλίκια ή χώμα μπορεί να προκαλέσουν ολίσθηση του τροχού.
 • MUD/SNOW:Ρυθμίζει την ολίσθηση του τροχού για να μην κολλήσει και για να διατηρείται η κατευθυντική ευστάθεια κατά την εκκίνηση. Όταν το όχημα κινείται σταθερά το σύστημα επιτρέπει λίγη ολίσθηση και μειώνει το βαθμό ελκτικής πρόσφυσης για να περιορίζεται η όποια αίσθηση κολλήματος. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει ότι το όχημα κολλάει στη λάσπη ή το χιόνι αυξάνει την κινητήρια ισχύ.
 • SAND: Σε αυτό το πρόγραμμα, όταν το όχημα ξεκινά, το σύστημα μειώνει την ολίσθηση του τροχού για να μην κολλήσει και, βελτιώνει την ελκτική πρόσφυση. Όταν το όχημα κινείται σταθερά, το σύστημα επιτρέπει μερική ολίσθηση και μειώνει την επέμβαση των συστημάτων Active Stability Control και Traction Control για να μην δημιουργείται η αίσθηση κολλήματος.
 • ROCK: Όταν το σύστημα ανιχνεύσει ότι οι διαγώνια αντίθετοι τροχοί δεν έχουν επαρκή επαφή με το έδαφος, ή για να βελτιώσει την ελκτική πρόσφυση και τη σταθερότητα σε μία ανηφόρα, τότε περιορίζει την όποια απώλεια μετάδοσης μειώνοντας την ολίσθηση των τροχών, λειτουργώντας ως μπλοκέ διαφορικό.

Mitsubishi L200 Autoholix 029Τέλος, για πρώτη φορά σε L200 προσφέρεται σύστημα HDC (Σύστημα Ελέγχου Καθόδου) που επίσης λειτουργεί με ένα διακόπτη δίπλα στον επιλογέα HDC και διατίθεται με μοντέλα M/T και A/T (4WD μοντέλα), διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του οχήματος, σε μία κατηφορική διαδρομή όταν το φρένο του κινητήρα από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Το Mitsubishi L200 2.2 Diesel επιταχύνει στα 100 χλμ/ω σε περίπου 13 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα του φτάνει τα 175χλμ/ω, τιμές που είναι ικανοποιητικές, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν θα συγκινήσουν όλους εκείνους που νομίζουν ότι αυτό το «φορτηγό» θα είναι εξίσου σβέλτο στον δρόμο όσο ένα SUV.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση είδα από 9 λίτρα στους ανοιχτούς δρόμους μέχρι και 14 λίτρα στους χωματόδρωμους.

Ανάρτηση

Mitsubishi L200 Autoholix 017Η ανάρτηση του Mitsubishi L200 2.2 Diesel έχει ακριβώς την ίδια διάταξη με το προηγούμενο μοντέλο συνδυάζοντας γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο εμπρός, με τον παραδοσιακό άκαμπτο άξονα με φύλλα σούστας πίσω.

Τα αμορτισέρ είναι ελαφρώς πιο ενισχυμένα ενώ έχει προστεθεί ένα ακόμη φύλλο σούστας στον πίσω άξονα και τώρα έχει έξι αντί για πέντε φύλλα που είχε στο προηγούμενο μοντέλο.

Mitsubishi L200 Autoholix 09Είναι μια ανάρτηση με ξεκάθαρο εκτός δρόμου προσανατολισμό που τα χαρακτηριστικά της προδίδουν την συμπεριφορά του αυτοκινήτου τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα.

Δεν υπάρχει καμία έκπληξη σε αυτά που συμβαίνουν…

Τα φρένα αποτελούνται από δίσκους εμπρός και πίσω, με τους  εμπρός δίσκους να έχουν αυξηθεί από 294 mm σε 320 mm και να εφοδιάζονται με διπίστονες δαγκάνες (2 x 45 mm αντί του προηγούμενου συστήματος 1 Χ 60 mm).

Στην Πόλη

Ανοίγοντας την πόρτα χρειάζεται να σκαρφαλώσεις στην καμπίνα όπου κάθεσαι πολύ ψηλά έχοντας πολύ καλή ορατότητα προς τους οδηγούς που μοιράζονται τον δρόμο μαζί σου και που τρομαγμένοι στην θέα του όγκου και της Mad Max μάσκας του Mitsubishi L200 2.2 Diesel ανοίγουν δρόμο για να περάσεις!

Mitsubishi L200 Autoholix 021Είναι εντυπωσιακό-και ίσως αν έχεις την προδιάθεση και απωθημένα, η οδήγηση ενός τόσο τρομακτικού για το κοινωνικό σύνολο οχήματος θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην διαμόρφωση του χαρακτήρα σου-και αυτό δεν είναι καλό! Ωστόσο δεν μπορώ πάρα να σημειώσω το γεγονός ότι όλοι γίνονται πιο ευγενικοί στην θέα ενός τέτοιου οχήματος μέσα στην πόλη.

Το τιμόνι είναι ελαφρύ και κόβει πολύ – επιτρέποντας στα 5,2 μέτρα του «θηριού» να  ελίσσονται στους στενούς δρόμους της πόλης με εκπληκτική ευκολία, ενώ και το τιμόνι κόβει υπερβολικά πολύ διευκολύνοντας στο παρκάρισμα..

Mitsubishi L200 Autoholix 023Η ανάρτηση διαχειρίζεται με άνεση τις λακκούβες, όμως αντιδρά με περίεργο τρόπο στα σαμαράκια και στις διαμήκεις ανωμαλίες είτε μεταδίδοντας μια αίσθηση ελαστικότητας στο τιμόνι, είτε με αναπηδήσεις του πίσω άξονα όταν οι ανωμαλίες βρίσκονται μόνο από την μια πλευρά του δρόμου (όπως συνήθως γίνεται στην Αθήνα).

Ευτυχώς τα άνετα καθίσματα κρατούν τους επιβάτες χαρούμενους που βλέπουν όσα συμβαίνουν από ψηλά απολαμβάνοντας την απρόσκοπτη ορατότητα που προσφέρουν τα εκτός δρόμου οχήματα στο αστικό περιβάλλον.

Στον αυτοκινητόδρομο

Στις υψηλές ταχύτητες του αυτοκινητόδρομου γίνεται εμφανές ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο εκτός δρόμου καθώς το ψηλό κέντρο βάρους, οι μεγάλες διαδρομές στις αναρτήσεις και τα ελαστικά με το ψηλό προφίλ απαιτούν να γνωρίζεις τι οδηγείς για να μην στενοχωρηθείς.

Mitsubishi L200 Autoholix 037Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, αλλά κάτι που συμβαίνει σε όλα τα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας –που πατάνεμε ελαστικές βάσεις πάνω σε ένα σασί τύπου σκάλας που στέκεται σχεδόν 30 εκατοστά πάνω από το έδαφος… Τι περιμένετε?

Από την μια διαβάζεις από τους ειδικούς ότι τα sport trucks συμπεριφέρονται όπως ένα SUV- και από την άλλη τα οδηγείς και νοιώθεις στο τιμόνι σου τις ταλαντώσεις που δημιουργούνται από τα ψηλά ελαστικά, τα φύλλα σούστας και το μη αποφερόμενο αμάξωμα που όλα μαζί είναι φτιαγμένα για να ανταποκρίνονται στις κακουχίες της εκτός δρόμου χρήσης- και μετά απορείς τι δεν κατάλαβες…

Λοιπόν για να το ξεκαθαρίσω-για να είμαι εγώ εντάξει απέναντι σας: τα sport trucks δεν συμπεριφέρονται στον δρόμο σαν τα SUV’s, όπως τα SUV’s δεν συμπεριφέρονται σαν coupe, όσο καλά και να είναι.

Είναι η διαβολεμένη κυριαρχία της φυσικής που βρίσκεται παντού γύρω μας και επιβάλλεται στον κόσμο μας ότι και αν κάνουμε εμείς!

Όπως λένε οι Radiohead στο αγαπημένο μου τραγούδι “Fake Plastic Trees”…but gravity always wins”!

Έχοντας αυτά στο μυαλό σας λέω ότι η ασάφεια που υπάρχει στο τιμόνι γύρω από την θέση της ευθείας και ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους όταν ταMitsubishi L200 Autoholix 044ξιδεύεις με το Mitsubishi L200 2.2 Diesel σε ταχύτητες κοντά στα 140 χλμ/ω είναι απολύτως αναμενόμενα και συγχωρούνται-απολύτως!

Το ίδιο ισχύει και για τον θόρυβο από τον κινητήρα που μαζί με τους αεροδυναμικούς θορύβους βρίσκουν τον δρόμο προς τα αυτιά των επιβατών και σίγουρα θα τους θυμίσουν ότι με το «κουρσάκι» τους ταξιδεύουν πιο άνετα.

Μειώνοντας λίγο τον ρυθμό όλα γίνονται πολύ καλύτερα ενώ και η κατανάλωση κρατιέται σταθερά κάτω από τα 9 λίτρα εάν δεν ξεπερνάτε τα 130 χλμ/ω –τιμή που είναι εντυπωσιακή για ένα τόσο βαρύ και ογκώδες αυτοκίνητο.

Στις στροφές

Mitsubishi L200 Autoholix 015Στις στροφές οι κλίσεις του Mitsubishi L200 2.2 Diesel είναι μεγάλες και η γενικότερη συμπεριφορά είναι έντονα υποστροφική μέχρι να γίνει ξαφνικά υπερστροφική και αυτός ίσως να είναι ο λόγος που το ESP δεν απομονώνεται εντελώς όταν χρησιμοποιείται μόνο η πίσω κίνηση.

Αν αρχίσετε να το πιέζετε στις στροφές εκτός από τις κλίσεις θα πρέπει να συνηθίσετε και τις διαμαρτυρίες των ψηλού προφίλ ελαστικών που τσιρίζουν στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν την πρόσφυση σε ένα τερέν για το οποίο δεν έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν.

Mitsubishi L200 Autoholix 036Αν κρατήσετε καθαρές γραμμές και δεν κάνετε «τιμονιές» το Mitsubishi L200 2.2 Diesel θα στρίψει αρκετά γρήγορα- αν αναλογιστείτε το ψηλό κέντρο βάρους, τους 2,2 τόνους (γεμάτο), τις μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων με τα φύλλα σούστας και τα χωμάτινα λάστιχα.

Μπορείτε να παίζετε οδηγώντας στα πρόθυρα της υπερστροφής σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση, όμως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για απότομες αντιδράσεις και παρεμβάσεις του ESP καθώς λόγω της καρότσας το αυτοκίνητο είναι ξεκάθαρα μπροστινόβαρο.

Mitsubishi L200 Autoholix 04Η δύναμη του κινητήρα ίσα που επαρκεί για ασφαλή προσπεράσματα και θα πρέπει πάντα να θυμάστε τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και να προσαρμόζετε την οδήγηση σας σε αυτά.

Τέλος το μεγάλο βάρους του αυτοκίνητου γίνεται αισθητό και κατά την διάρκεια του φρεναρίσματος όπου οι μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης επιτρέπουν στο Mitsubishi L200 2.2 Diesel να «βουτά» στον μπροστινό του άξονα πετυχαίνοντας περίεργες γωνίες που τρομάζουν τους/τις νεοφερμένους/ες  στα εκτός δρόμου οχήματα οδηγούς.

Εκτός Δρόμου

Και μετά από όλα αυτά που βίωσε ο οδηγός για να φτάσει στην εξοχή κοιτάζει το άνοιγμα στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί στον χωματόδρομο και όλα τα συστήματα και τα χαρακτηριστικά του Mitsubishi L200 2.2 Diesel που ενοχλούσαν ξαφνικά συντονίζονται σαν να τα διευθύνει κάποιος αόρατος μαέστρος!

Τελικά είναι στις εκτός δρόμου διαδρομές που πραγματικά νοιώθεις τον σκοπό που έχει σχεδιαστεί αυτό το μοναδικό αυτοκίνητο.

Καταρχήν εντύπωση προκαλεί το αμάξωμα που μοιάζει να εξαφανίζει τις στρεβλώσεις που παρουσίαζε στις υψηλές ταχύτητες και το “γιαπωνέζικο” εσωτερικό εξακολουθεί να μην τρίζει παρά την ταχύτητα με την οποία πέρναγα πάνω από τα κοτρώνια της διαδρομής.

Mitsubishi L200 Autoholix 06Οι αναρτήσεις του Mitsubishi L200 2.2 Diesel με τα φύλλα σούστας δουλεύουν ασταμάτητα κρατώντας τους τροχούς σε συνεχή επαφή με το έδαφος, ενώ οι κραδασμοί που ξεφεύγουν αποσβένονται κάπου μέσα στο σασί και τις ελαστικές βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η καμπίνα.

Είχα την τύχη τις ημέρες της δοκιμής να βρέχει καταρρακτωδώς και να διαπιστώσω ότι χάρη στο κεντρικό διαφορικό torsen η ροπή περνά στους τροχούς με εκπληκτικό για την ασφάλτινη εμπειρία μου τρόπο, ενώ είναι σίγουρο ότι αν έχετε όρεξη με την τετρακίνηση μπορείτε να κινηθείτε με το πλάι όταν ο δρόμος γλιστρά καθώς το ESP δεν επεμβαίνει όταν απενεργοποιηθεί.

Η κίνηση σε χωματόδρομους με μεγάλη ταχύτητα είναι μια πολύ θετική εμπειρία για οδηγό και επιβάτες, αφού οι αναρτήσεις στην αρχή της διαδρομής τους είναι σχετικά μαλακές επιτρέποντας της να συνεργάζεται με τα ψηλοπρόφιλα ελαστικά που απορροφούν τις λακκούβες και τις πέτρες που συναντούν στο διάβα τους.

Mitsubishi L200 Autoholix 05Το μεγάλο ύψος επιτρέπει το πέρασμα πάνω από βράχους, ενώ οι κοντοί προφυλακτήρες του επιτρέπουν να προσεγγίζει και να ανεβαίνει πλαγιές που με την πρώτη ματιά μοιάζει αδύνατον να ανέβεις.

Είναι εντυπωσιακό το πως περνάει πάνω από κροκάλες, φυτεμένες πέτρες και σκαλοπάτια χωρίς να υπάρχουν αναπηδήσεις σε κανένα από τους δύο άξονες.

Κάποια στιγμή άρχισα να ανεβαίνω μια πολύ κάθετη πλαγιά που είχε πολύ σαθρό και μουσκεμένο χώμα με τόσο μεγάλη ευκολία, που δεν χρειάστηκε θυμηθώ να πατήσω τον διακόπτη που μπλοκάρει το πίσω διαφορικό.

Mitsubishi L200 Autoholix 02Σταμάτησα ωστόσο στην μέση μια έντονης  λασπωμένης ανηφόρας και όταν πήγα να ξεκινήσω το πίσω μέρος άρχισε να κινείται δεξιά αριστερά- και εκεί θυμήθηκα τον μαγικό διακόπτη!

Με το πίσω διαφορικό μπλοκαρισμένο, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα!

Ανέβηκα λοιπόν εύκολα στην κορυφή της διαδρομής όπου παρά το κλειδωμένο διαφορικό το αυτοκίνητο έστριψε χωρίς να «κουρδιστεί» χάρη στο κεντρικό διαφορικό που διαθέτει το σύστημα τετρακίνησης-και τον εξαιρετικά μικρό κύκλο στροφής με διαμετρο 11 μέτρα.

Mitsubishi L200 Autoholix 030Στην συνέχεια την σχεδόν κάθετη κατηφόρα που είχα ανέβει αρχισα να κατεβαίνω με την βοήθεια των κοντών σχέσεων και του DSC με τόση ευκολία που ξεπέρασα με ευκολία τον φόβο της απειρίας μου.

Το Mitsubishi L200 2.2 Diesel έχει μια πολύ σοφά ρυθμισμένη ανάρτηση που καταφέρνει να λειτούργει με άριστο τρόπο στο χώμα, παραμένοντας σχετικά άνετη και ασφαλής στον δρόμο. 

Συμπέρασμα

Οδήγησα το Mitsubishi L200 2.2 Diesel μόνο για δύο ημέρες και πρόλαβα να καταλάβω προσωπικά θα μου ήταν αδύνατον να συμβιώσω με ένα τέτοιο αυτοκίνητο στην καθημερινότητα μου.

Όμως εδώ δεν μιλάμε για εμένα! 😉

Mitsubishi L200 Autoholix 0Δεν μου αρέσουν οι εκτός δρόμου εκδρομές, ενώ οι καθημερινές διαδρομές για τις δραστηριότητες των παιδιών μου θα γινόντουσαν σίγουρα δύσκολες με ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο.

Φυσικά ο όγκος του αποπνέει έναν σεβασμό στους άλλους οδηγούς που παραχωρούν αμέσως προτεραιότητα, ενώ αν κάποιος είναι επαγγελματίας μπορεί να φορτώσει σχεδόν 1200 κιλά φορτίου στην καρότσα και να  εργαστεί με το L200 μέσα στην εβδομάδα πριν βρεθεί στην φύση το Σαββατοκύριακο!

Mitsubishi L200 Autoholix 038Ωστόσο πριν απολαύσει τις εκτός δρόμου δυνατότητες και τους χώρους του Mitsubishi L200 2.2 Diesel ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η καθημερινότητα με  ένα τέτοιο αυτοκίνητο χρειάζεται μια σειρά συμβιβασμών σε ότι αφορά την συμπεριφορά του αυτοκίνητου στην άσφαλτο.

Η μόδα και η όμορφη εμφάνιση δεν αρκούν για να αγοράσει κάποιος ένα τέτοιο όχημα-και αν δεν είναι συνειδητοποιημένος θα βρει πολλά πράγματα να τον ενοχλούν στην άσφαλτο και στην αστική καθημερινότητα.

Mitsubishi L200 Autoholix 00Σε ότι αφορά συγκεκριμένα το Mitsubishi L200 2.2 Diesel  το μόνο που με ενόχλησε δεχόμενη τον χαρακτήρα του είναι το ότι ο κινητήρας δεν έχει δύναμη πριν τις 1750 σαλ αναγκάζοντας τον οδηγό να κουράζει το αμπραγιάζ.

Η λύση είναι να επιβαρυνθείτε με επιπλέον €2,500 και να επιλέξετε την έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο που θα σας βοηθήσει όχι μόνο στην καθημερινότητα αλλά και στις εκτός δρόμου εξορμήσεις σας.

Αν όλα αυτά δεν σας αφορούν και θα το αγοράσετε έτσι και αλλιώς γιατί είναι όμορφο και της μόδας, τουλάχιστον καλό είναι να γνωρίζετε ότι αυτό το Sport Truck  διαθέτει ίσως την πιο ευρύχωρη και πολυτελή καμπίνα της κατηγορίας- και κυρίως ότι είναι ένας άξιος απόγονος μιας γενιάς αυτοκίνητων με 40 χρόνια παράδοσης και Ιαπωνικής αξιοπιστίας!

Δεν με ευχαρίστησε

 • Η έλλειψη ροπής στις πολύ χαμηλές στροφές και ο θόρυβος του κινητήρα
 • Οι αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις εγκάρσιες ανωμαλίες.

Θα θυμάμαι

 • Τους χώρους και την ποιότητα των υλικών στην καμπίνα
 • Τις εκτός δρόμου δυνατότητες και ο ξεχωριστός macho σχεδιασμός του

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
  0
  Το Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειο