Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Lancia Musa 1.4 16V MY 08-Veteran Car Test Drive

Lancia Musa 1.4 16V MY 08-Veteran Car Test Drive

Η Lancia Musa 1.4 16V MY 08 είναι ένα ιδιόμορφο αυτοκίνητο που στοχεύει στις  οικογενειακές ανάγκες μετακίνησης- αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο το επόμενο βήμα για την ιδιοκτήτρια μιας Lancia Y.

Η πρώην κάτοχος της μικρής Lancia Y η οποία χάρη στο όμορφο αυτοκίνητο κέντριζε το βλέμμα των αγοριών της πόλης κάποια στιγμή συνάντησε τον άντρα της ζωής της και τώρα έχει δημιουργήσει την δική της οικογένεια!

Κακομαθημένη όπως ήταν από το απόλυτο και χλιδάτο στυλ της τετράτροχης Prada που οδηγούσε, όταν ήρθε το πρώτο της μωρό δεν χρειάστηκε να ψάξει πιο μακριά από την ιταλική φινέτσα που προσφέρει η Lancia Musa 1.4 16V MY 08

Η Musa αποτελούσε για εκείνη μια φυσική συνέχεια.

Εμφάνιση

H Lancia με μια περιορισμένη ανανέωση στο μικρό πολυμορφικό μοντέλο που είχε παρουσιάσει από το 2004  προσπάθησε να κρατήσει επίκαιρη την σιλουέτα της Lancia Musa 1.4 16V MY 08 αλλάζοντας την μάσκα με τα εμπρός φωτιστικά σώματα και προσθέτοντας μια σειρά LED στα πίσω φώτα πορείας.

Οι  αλλαγές ήταν μικρές και απαιτούν  προσοχή για να τις εντοπίσει κανείς όμως καταφέρνουν να κάνουν αυτό που οι σχεδιαστές της ήθελαν: η ανανεωμένη Musa του 2008 έδειχνε και  δείχνει ακόμα νέα και διαφορετική γοητεύοντας το κοινό της.

Το σχήμα της δεν ξεφεύγει από τους περιορισμούς των πολυμορφικών αυτοκινήτων, όμως έχει αυτό «το κάτι» που την κάνει να ξεχωρίζει.

Ίσως να είναι η ρομαντική ρετρό μάσκα της, οι όμορφές ζάντες ή ακόμα να είναι και τα νίκελ που πλαισιώνουν τα παράθυρά της, όμως αυτό το πολυμορφικό αυτοκίνητο κάνει αμέσως προφανές ότι είναι Lancia.

Μην ψάξετε πουθενά για γονίδια Lancia intergralle γιατί θα κουραστείτε άδικα καθώς οι ιταλοί σχεδιαστές μετά το 2000 γύρισαν επιδεκτικά την πλάτη στην αγωνιστική παράδοση της εταιρείας-κάνοντας κατά την άποψη μου το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία του Gruppo.

Μην ξεχνάτε όμως ότι η Lancia Musa 1.4 16V MY 08 στηρίζεται στο ταπεινό Fiat Idea με το οποίο και μοιράζεται τα ίδια μηχανικά μέρη, οπότε η αναζήτηση σπορτίφ γονιδιών είναι απλά άτοπη!

 

Εσωτερικό/Χώροι

Ο προσανατολισμός των  μοντέλων της νεώτερης ιστορίας της  ιταλικής εταιρείας χαρακτηρίζεται από την χωρίς συμβιβασμούς πολυτέλεια και την άνεση για τους επιβάτες.

Περνώντας στο εσωτερικό της Lancia Musa 1.4 16V MY 08 αυτό γίνεται αμέσως κατανοητό.

Σε ότι αφορά την άνεση των επιβατών, η εκμετάλλευση των χώρων κινείται σε κορυφαία επίπεδα εντυπωσιάζοντας όποιαν και όποιον καθίσει στα καλόγουστα υφασμάτινα καθίσματα.

Τα καθίσματα είναι σκληρά, έχουν μέτρια προς κακή πλευρική στήριξη και θα κουράσουν σε επαρχιακούς δρόμους λόγω της ελάχιστης πλευρικής στήριξης που προσφέρουν, όμως είναι όμορφά και με τις πολλές δυνατότητες ρύθμισης προσφέροντας  στο εσωτερικό του αυτοκινήτου πολύ πρακτικές λύσεις που θα εκτιμηθούν από τις κυρίες.

Έτσι για παράδειγμα οι πλάτες των μπροστινών καθισμάτων αναδιπλώνονται με μια κίνηση και μετατρέπονται σε τραπεζάκια που θα φανούν χρήσιμα εάν για παράδειγμα χρειαστεί να… αλλάξετε πάνα στο μωρό σας!

Το ίδιο συμβαίνει και με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων όπου η κλίση τους ρυθμίζεται κάτι που εκτός από την άνεση βοηθά στην απόλυτη και ασφαλή εφαρμογή των παιδικών καθισμάτων.

Παράλληλα έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται σε δύο τμήματα εμπρός- πίσω μεταβάλλοντας ανάλογα με τις ανάγκες τον χώρο αποσκευών των 395 λίτρων.

Η πόρτα του χώρου αποσκευών κατεβαίνει πολύ χαμηλά επιτρέποντας την εύκολη φόρτωση των αποσκευών.

Ο χώρος της καμπίνας είναι διάσπαρτός με ράφια και θήκες για ποτήρια, ενώ η κεντρική τοποθέτηση του καντράν επέτρεψε την δημιουργία δυο ντουλαπιών στο επάνω μέρος του ταμπλό.

Ο πίνακας των οργάνων που είναι τοποθετημένος στο κέντρο του ταμπλό είναι δύσχρηστος, η γραμματοσειρά των ενδείξεων είναι δυσδιάκριτη και δεν βοηθάει στο να παρακολουθείς την ταχύτητα και τις στροφές του κινητήρα- όμως ποιος να ενδιαφέρεται για αυτό?

Σίγουρα όχι η χαρούμενη ιδιοκτήτρια της Lancia Musa 1.4 16V MY 08 που απολαμβάνει το μεγάλο εσωτερικό ύψος του αυτοκινήτου και την διπλή οροφή που πλημυρίζει το εσωτερικό με φως.

Η ποιότητα των πλαστικών είναι καλή, όμως κάποιες λεπτομέρειες όπως είναι οι ξεπερασμένοι αισθητικά και λειτουργικά αεραγωγοί και το σύστημα κλιματισμού με τους περιστροφικούς διακόπτες αφαιρούν κάποιους πόντους από την υψηλή βαθμολογία του εσωτερικού.

Η θέση οδήγησης τοποθετεί την οδηγό ψηλά -όπως συμβαίνει με όλα τα MPV, και σε συνδυασμό με το ρυθμιζόμενο σε ύψος κάθισμα και το παράθυρο που βρίσκεται στην μπροστινή κολώνα χαρίζουν καλή ορατότητα μέσα στην πόλη.

Κάτι που δεν μου άρεσε ήταν οι μικροί καθρέπτες που περιορίζουν αρκετά την προς τα πίσω ορατότητα.

Κινητήρας

Ο γνωστός κινητήρας των 1400 που αποδίδει 95 ίππους και ο οποίος συνδυάζεται με ένα αρκετά καλό και κοντό 6αρι κιβώτιο μας είναι γνωστός από το Grande Punto.

Στην πράξη το αυτοκίνητο είναι αρκετά ζωντανό στις χαμηλές στροφές, ενώ ψηλά λειτουργεί χωρίς να λαχανιάζει, αφήνοντας όμως έναν τραχύ ήχο να πέρνα στο εσωτερικό της καμπίνας.

Στις επιδόσεις τώρα με την βοήθεια και του θετικού εξατάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων, το αυτοκίνητο καταφέρνει να επιταχύνει στα 100 χιλιόμετρα σε 11,7’’και επιτυγχάνει μια τελική ταχύτητα της τάξης των 175 χλμ/ω.

Οι επιδόσεις είναι καλές αν αναλογιστούμε ότι η Lancia Musa 1.4 16V MY 08 είναι ένα αυτοκίνητο που ζυγίζει 1200 κιλά και ότι λόγω της πολυμορφικής του σχεδίασης έχει μεγάλη μετωπική επιφάνεια-κάτι που φυσικά επηρεάζει αρνητικά την κίνηση με υψηλές ταχύτητες.

Τίποτε το εντυπωσιακό λοιπόν σε ότι αφορά τα μηχανικά μέρη καθώς και τις επιλογές στην ρύθμιση της ανάρτησης δείχνουν ξεκάθαρα την αποστροφή του αυτοκίνητου στην διασκεδαστική οδήγηση.

 Ανάρτηση/Φρένα

Τα γόνατα Mc Pherson εμπρός και ο ημιάκαμπτος άξονας πίσω σε συνδυασμό με την μαλακή ρύθμιση των αμορτισέρ κάνουν ξεκάθαρες από την αρχή τις προθέσεις των ανθρώπων που την σχεδίασαν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φρένα τα οποία αποτελούνται από αεριζόμενα δισκόφρενα εμπρός και ταμπούρα πίσω.

 

Στην Πόλη

Το τιμόνι έχει πολύ μακριά κρεμαγιέρα, είναι μαλακό-έως επικίνδυνα μαλακό στην θέση «city» και δεν παρέχει καλή αίσθηση του δρόμου, όμως κόβει πολύ κάνοντας εύκολη την κίνηση στα στενά της πόλης και τη διαδικασία του παρκαρίσματος παιχνιδάκι.

Οι μαλακές αναρτήσεις της Lancia Musa 1.4 16V MY 08 απορροφούν τις Αθηναϊκές λακκούβες με ικανοποιητικό τρόπο και σπάνια θα νοιώσετε τον πίσω άξονα να αναπηδά.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το γλυκό αρχίζει να χαλάει καθώς η μεγάλη μετωπική επιφάνεια ζορίζει τον κινητήρα στις μεγάλες ταχύτητες και σε συνδυασμό με τις μαλακές ρυθμίσεις της ανάρτησης κάνει τη Lancia Musa 1.4 16V MY 08 ευπαθές στους πλευρικούς ανέμους.

Πάντως δεδομένης της διάταξης των MPV που θέλει τον κινητήρα να «μπαίνει» στον χώρο των επιβατών ο κινητήρας δεν ακούγεται πολύ στο εσωτερικό βοηθούμενος σίγουρα και από την 6η ταχύτητα.

Η κατανάλωση σε αυτές τις συνθήκες δεν ξεπερνά τα 10 λίτρα/100 χλμ με γρήγορους ρυθμούς.

Στις Στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους η Lancia Musa 1.4 16V MY 08 θα γύρει έντονα στις στροφές και θα αρχίσει να υποστρέφει σχετικά γρήγορά αποθαρρύνοντας την οδηγό.

Σε αυτό το σημείο έχω μια σοβαρή ένσταση με την απουσία στην λίστα του στάνταρ εξοπλισμού του ESP- που κατά την γνώμη μου είναι απαραίτητο εάν σκεφτείτε το κοινό στο οποίο απευθύνεται τι αυτοκίνητο.

Το ESP είναι απαραίτητο εργαλείο ασφάλειας σε αυτό το όχημα και καλά θα κάνετε να το προσθέσετε στην λίστα των extras που θα περιλαμβάνει το αυτοκίνητο που θα παραγγέλλετε.

Τα φρένα έχουν καλή αίσθηση, αλλά εάν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο και του ζητήσετε κάτι παραπάνω, τότε τα πίσω ταμπούρα μάλλον θα σας στεναχωρήσουν στον τομέα της αντοχής.

Η Lancia Musa 1.4 16V MY 08 δεν νοιώθει άνετα να ζορίζεται στα στροφιλίκια όπως άλλωστε και η οδηγός που θα την επιλέξει!

Συμπέρασμα

Σήμερα αυτοκίνητα σαν την Lancia Musa 1.4 16V MY 08 της δοκιμής που είχε 94,000 χιλιόμετρα κοστίζουν το πολύ μέχρι €3,500 και αποτελούν χωρίς δεύτερη σκέψη  την επιλογή όσων ψάχνουν για έναν αποδειγμένα αξιόπιστο κινητήρα, απόλυτο στυλ,  πολυτέλεια και φυσικά κορυφαίους για τις διαστάσεις χώρους.

Σαν να αντάλλαγμα ο/η οδηγός θα πρέπει να ζήσει την απουσία κάθε σκέψης για οδηγική και φυσικά… με το εκτός μόδας πλέον στυλ των πολυμορφικών αυτοκινήτων

Με την λογική ίσως θα μπορέσετε να βρείτε πολλούς ανταγωνιστές που στα χρήματα αυτά προσφέρουν περισσότερα σε όλους τους τομείς -όμως κανένα δεν θα κερδίσει το γυναικείο χαμόγελο με την ευκολία που θα το κάνει αυτή η Lancia με αυτά τα χρήματα.

Η Lancia Musa 1.4 16V MY 08 εμπνέει τις γυναίκες με οικογένεια και τις κάνει να νοιώθουν άνετα όταν την οδηγούν, αφού παρά τα μειονεκτήματα της και τα χρόνια που πέρασαν εξακολουθεί να τους δίνει αυτό ακριβώς που ζητάνε: θυληκότητα και πολυτελή χαρακτήρα!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η αδιάφορη οδική συμπεριφορά και η έλλειψη του ESP από τον βασικό εξοπλισμό.
  • Η μέτρια ποιότητα συναρμογής και τα φρένα που κουράζονται όταν η Musa είναι φορτωμένη.

Θα θυμάμαι

  • Τους εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους και την πολυχρηστική διαμόρφωση των καθισμάτων.
  • Την πολυτελή θηλυκότητα του design που ακόμη και σήμερα εμπνέει την σύγχρονη μητέρα να κινείται περισσότερο και την εξαιρετικά χαμηλή τιμή σαν μεταχειρισμένο.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο