Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADNissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta-Test Drive

Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta-Test Drive

Μια ματιά στο Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta είναι αρκετή για να εντοπίσετε τον «υπεύθυνο» της δημιουργίας της πιο αμφιλεγόμενης κατηγορίας αυτοκίνητων που κυκλοφορούν στους δρόμους μας:

Τα Coupe B-SUV’s, ή CUV’ (Coupe Utility Vehicles) όπως μου αρέσει εμένα να τα λέω!

nissan_juke_117hp_autoholix.01Επιτυχημένα- σήμερα- αυτοκίνητα σαν το BMW X2, το KIA X-Ceed, το Audi Q2 αλλά και τα Mercedes GLA, υπάρχουν επειδή η Nissan τόλμησε το Juke!

Τα SUV και τα Coupe μέχρι την εμφάνιση του πρώτου Juke αποτελούσαν αντιθετους όρους που γινόταν αποδεκτοί– σχεδιαστική αδεία-μόνο σε πανάκριβες κατασκευές σαν το BMW X6 και σε κάποιες γραφικές σχεδιαστικά προσπάθειες όπως το SsangYong Actyon (που πυροδότησε τον διαγωνισμό «ψηφίστε το ασχημότερο αυτοκίνητο της Ιστορίας» του Autoholix!).

Η επιρροή της Nissan στην σύγχρονη αισθητική της αυτοκινητοβιομηχανίας-και των καταναλωτών, ίσως να μην μας έχει γίνει απολύτως κατανοητή, όμως δώστε λίγο βάση…

nissan_juke_117hp_autoholix.03Είναι η πρώτη εταιρεία που κατανόησε ότι η ανθρώπινη καταναλωτική ματαιοδοξία ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εκτός δρόμου εικόνα που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο – και όχι οι πραγματικές του δυνατότητες, παρουσιάζοντας το 2006 τα προσθιοκίνητα Qashqai που πλημμύρισαν τους δρόμους του πλανήτη, αφού κατέστησαν προσιτή στην καθημερινότητα την περιπετειώδη εκτός δρόμου εμφάνιση.

Το Nissan Qashqai έδειχνε εκτός δρόμου, ήταν φτηνότερο, ελαφρύτερο, οικονομικότερο, αξιοπρεπές στον δρόμο και προσέφερε περισσότερους χώρους από ένα αντιστοίχου κόστους hatchback.

Alea jacta est ή jacta alea est (Ο κύβος ερρίφθη)

nissan_juke_117hp_autoholix.08H επιτυχία του Qashqai έδωσε στο Ευρωπαϊκό Σχεδιαστικό Κέντρο της Nissan, στο Paddington του Λονδίνου, την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν για να παρουσιάσει το 2010 το Juke!

Ένα αυτοκίνητο που πραγματικά ταρακούνησε για μια ακόμη φορά το κατεστημένο, αφού για πρώτη φορά πρότεινε την ιδέα ότι ένα καθημερινό Crossover μπορεί όχι μόνο να δείχνει περιπετειώδες, αλλά να προσπαθεί ταυτόχρονα να δείχνει και σπορ!

Η λογική πίσω από την ύπαρξη του Juke είναι απλή- και συνοψίζεται στο ερώτημα: «αφού οι καταναλωτές τελικά δεν ενδιαφέρονται για τις εκτός δρόμου δυνατότητες ενός SUV, γιατί να ενδιαφέρονται και για τις απόλυτες σπορτίφ επιδόσεις δρόμου σε ένα SUV με Coupe εμφάνιση»?

nissan_juke_117hp_autoholix.015Το Juke τόλμησε να κυκλοφορήσει- και όχι μόνο έπιασε τον ανταγωνισμό στον ύπνο, αλλά αγαπήθηκε από τους καταναλωτές που μέσα σε 9 χρόνια αγόρασαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα!

Η αρχική ιδέα λοιπόν ήταν ρηξικέλευθη και- παρότι αγαπήθηκε από κάποιους και μισήθηκε από άλλους- είναι φυσικό να αποτελεί την βάση και για την δεύτερη έκδοση του Juke που έχοντας μια υβριδική και μια ηλεκτροκίνητη έκδοση στα μελλοντικά σχέδια, βασίστηκε στην πλατφόρμα CMF-B που επιτρέπει «ηλεκτρικά όνειρα» και έτσι θα την βρίσκουμε και στα νέα  Nissan Micra αλλά και Renault Captur.

Έχοντας καθιερώσει λοιπόν την σχεδιαστική του θέση, το Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta, τώρα «στρογγυλεύει» κάπως τις προκλητικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες της πρώτης έκδοσης και κυρίως προσπαθεί να γίνει πιο αιχμηρό σε ότι αφορά την συμπεριφορά του στον δρόμο με μια ενδιαφέρουσα ρύθμιση της ανάρτησης.

Εμφάνιση     

nissan_juke_117hp_autoholix.014Οι διαστάσεις του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta είναι τώρα αυξημένες κατά 7,5 εκ. στο μήκος (συνολικό μήκος  4,21 μέτρα) και κατά 3,5 εκ. στο πλάτος (στα 1,8 μέτρα), ενώ και το ύψος είναι μεγαλύτερο κατά 3 εκ. φτάνοντας στα 1,595 μέτρα.

Η επιτυχία της διαφορετικότητας της εμφάνισης του JUKE προερχόταν ανέκαθεν από τα διπλά φωτιστικά σώματα μπροστά-και κυρίως από τους μεγάλους οβάλ προβολείς στις ακμές του ψηλού προφυλακτήρα που διατηρούνται φυσικά και στο νέο μοντέλο.

nissan_juke_117hp_autoholix.013Ωστόσο, για να διαφοροποιηθεί ξεκάθαρα από το προηγούμενο μοντέλο το νέο Juke απέκτησε φώτα ημέρας φώτα LED που σχηματίζουν ένα Y και βρίσκονται στο κέντρο των χαρακτηριστικών φωτιστικών.

Το νέο Juke «υποτάσσεται» και αυτό με την σειρά του στην Ασιατική μόδα της μεγάλης μάσκας μεγαλώνοντας αρκετά την χαρακτηριστική τη μάσκα/σήμα κατατεθέν της Nissan, «V-Motion».

nissan_juke_117hp_autoholix.032Σε ότι αφορά το γούστο μου οφείλω να παραδεχτώ ότι η «Ασιατικού μεγέθους» μάσκα  εντάσσεται με ευκολία στην γενικότερη μεταμοντέρνα σχεδιαστική γλώσσα του Juke-και για πρώτη φορά δεν με ενοχλεί… Ίσως και να μου αρέσει!

Yπάρχουν στοιχεία που έχουν γίνει λιγότερο προκλητικά, σε σχέση με το παρελθόν, όπως για παράδειγμα τα φτερά που τώρα είναι λιγότερο φουσκωμένα και τα επάνω φώτα στις ακμές των φτερών που είναι ενσωματωμένα στα φτερά βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την αεροδυναμική του συνόλου.

nissan_juke_117hp_autoholix.038Σε ότι αφορά το προφίλ, ο σχεδιασμός της “αιωρούμενης” οροφής  (floating roof…στα ειδικά Ελληνικά!) σε συνδυασμό με την χαμηλή σε ύψος οροφή και τις κρυμμένες πετούγιες των πίσω θυρών, δημιουργούν την ίδια χαρακτηριστική Coupe εικόνα που συνδυαζόμενη με το ψηλό SUV αμάξωμα και τους μεγάλους τροχούς σόκαρε τον κόσμο το 2010-αλλά όχι πια!

Από τότε μέχρι σήμερα-καθώς  πολλοί αντέγραψαν λίγο το Juke και άλλοι περισσότερο (βλ. Toyota C-HR), συνηθίσαμε και το Juke δεν μας φαίνεται τόσο εξωγήινο…

Το πίσω μέρος του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta είναι ίσως το μόνο μέρος που μοιάζει συμβατικό και σε αντίθεση με τον πρόγονο του και δεν προκαλεί καθόλου.

Το Juke εξακολουθεί να εντυπωσιάζει προκαλώντας, αλλά πλέον έχοντας ωριμάσει και αυτό και εμείς, καταφέρνει να ξεχωρίζει από την «σούπα» των ανταγωνιστών λέγοντας μια ιστορία για το διαφορετικό γούστο του οδηγού του-χωρίς όμως να γίνεται πια αιρετικό σε όλα.

nissan_juke_117hp_autoholix.039Το CUV της Nissan-είτε σου αρέσει, είτε το μισείς όπως συμβαίνει με κάθε άνθρωπό ή αντικείμενο που έχει προσωπικότητα.

Σίγουρα όμως ξεχωρίζει στην θάλασσα των αυτοκινήτων που για να καταλάβεις την μάρκα τους χρειάζεται να δεις το σηματάκι στο καπό τους.

Εσωτερικό/Σχεδιασμός

nissan_juke_117hp_autoholix.026Το εσωτερικό του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta είναι φτιαγμένο με την λογική του «ήπιου εξορθολογισμού» για το χατίρι της χρηστικότητας και φυσικά για την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν κοινά στοιχεία με τα αλλά μοντέλα της εταιρείας έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος.

Ξεχάστε εκείνον τον μοτοσικλετιστικού τύπου πίνακα οργάνων που βρίσκατε στο ταμπλό του προηγούμενου Juke- και υποδεχτείτε μια διάταξη που όχι απλώς μοιάζει, άλλα προέρχεται αυτούσια από το νέο Micra!

nissan_juke_117hp_autoholix.027Και αυτό είναι καλό γιατί οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν οδηγήσετε.

Τα πλαστικά στο εσωτερικό έχουν κάτι για όλα τα γούστα!

nissan_juke_117hp_autoholix.021Θα βρείτε σκληρά πλαστικά στο πίσω μέρος του ταμπλό και τις πόρτες, μαλακά πάνω από τον πίνακα οργάνων και τον συνοδηγό, πλαστικά βαμμένα σε μεταλλικό χρώμα γύρω από τους χαρακτηριστικούς 3 αεραγωγούς στο κέντρο και την κονσόλα, αλλά και μια αφράτη δερματίνη μπροστά από τον συνοδηγό και γύρω από τον αριστερό αεραγωγό.

Κανείς δεν μπορεί να μείνει παραπονεμένος και να πει ότι δεν βρήκε την ποιότητα πλαστικών που προτίμα, καθώς υπάρχουν όλες!

nissan_juke_117hp_autoholix.017Γενικά πάντως το ταμπλό σε ότι αφόρα τα πλαστικά του εκπέμπει μια ποιότητα που θα την χαρακτήριζα κορυφαία στην κατηγορία, καθώς ο ανταγωνισμός για κάποιο λόγο τα τελευταία χρόνια κάνει πολύ παρέα με τον Σκρούτζ Μακ Ντακ!

Στο μέσον του ταμπλό θα βρείτε μια αιωρούμενη οθόνη για τον χειρισμό των πολυμέσων που εντυπωσιάζει με την λειτουργία της που θα την αναλύσουμε λίγο αργότερα, ενώ χαμηλότερα υπάρχουν στην έκδοση Acenta τα χειριστήρια του αποδοτικού διζωνικού κλιματισμού.

Η κονσόλα εκτείνεται πάνω από το κεντρικό τούνελ, και φιλοξενεί τον επιλογέα με το χαρακτηριστικό μεταλλικό δακτυλίδι στην βάση του και η οποία μπορεί αν το επιθυμείτε στα πλαίσια του customization να είναι βαμμένη στο χρώμα του αυτοκίνητου σας!

Χώροι/ Άνεση

nissan_juke_117hp_autoholix.034Η θέση οδήγησης είναι ευχάριστη και η καλή πλευρική στήριξη των καθισμάτων σε βοηθά μέσα στις στροφές, όμως τα καθίσματα μου φάνηκαν κάπως σκληρά και πιστεύω ότι θα κουράζουν σε μια μεγάλη διαδρομή.

Σε ότι αφορά την άνεση των καθισμάτων καθώς το οδήγησα μόνο για το μικρό χρονικό διάστημα της παρουσίασης, ίσως να αδικώ το Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta, οπότε θα επανέλθω όταν έχω το αυτοκίνητο για μακροχρόνια δοκιμή.

nissan_juke_117hp_autoholix.29Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσω ότι προκειμένου να βολευτείς στο κάθισμα και το αριστερό χέρι να ακουμπήσει ξεκούραστα στην αριστερή πόρτα, αλλά και για να βλέπεις πάνω από ψηλό ταμπλό, χρειάζεται να ανεβάσεις το κάθισμα αρκετά ψηλά-κάτι που ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα στους ψηλότερους οδηγούς.

Και για αυτό θα επανέλθω όταν στην μακροχρόνια δοκιμή όπου στην θέση του οδηγού θα τοποθετηθεί το H.Τ.A.D ( Humanlike,Tall, Autoholix, Dummy) που συγκατοικεί μαζί μου-και που γενικά δεν χαρίζεται σε ότι έχει να κάνει με την βόλεψη του!

nissan_juke_117hp_autoholix.019Η ορατότητα προς τα εμπρός πάντως παραμένει καλή μπροστά χάρη στις λεπτές μπροστινές κολώνες, αλλά προς τα πίσω είναι προβληματική καθώς ο οδηγός έχει πάντα μια αίσθηση «σκοτεινιάς» όταν κοιτά προς τα πίσω.

Η χαμηλή Coupe γραμμή της οροφής του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta, τα μικρά σπορ παράθυρα στις πίσω πόρτες και οι φαρδιές πίσω κολώνες είναι όμορφα όταν τα βλέπεις από έξω, αλλά τελικά διαμορφώνουν ένα εσωτερικό που στο πίσω μέρος είναι σκοτεινό… και χαμηλοτάβανο!

Οι πίσω επιβάτες έχουν αρκετό χώρο για τα γόνατα τους, όμως φοβάμαι ότι οι ψηλοί επιβάτες θα έχουν πρόβλημα με το κεφάλι τους που θα ακουμπά στην οροφή του Ιαπωνικού CUV που κατασκευάζεται στην Βρετανία.

Επιπλέον, αν στις πίσω θέση καθίσουν παιδιά σίγουρα θα παραπονεθούν ότι τα πλαϊνά στις πόρτες είναι ψηλά και τα παράθυρα έχουν μικρή επιφάνεια αναγκάζοντας τα να ανασηκώνονται στο κάθισμα τους όταν θελήσουν να δουν έξω. Αυτό ίσως να κουράσει τα παιδιά-και όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει «κουρασμένα παιδιά στο πίσω κάθισμα»…. ένα έχω να τους πω: «ας πρόσεχαν»!

nissan_juke_117hp_autoholix.02Ο χώρος αποσκευών είναι τώρα 422 λίτρα  τοποθετώντας το Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta κοντά στην κορυφή των CUV’s, ενώ σε σχέση με το παρελθόν η πίσω πόρτα έχει γίνει φαρδύτερη επιτρέποντας την φόρτωση μεγάλων (φαρδιών) αποσκευών.

Το μόνο μειονέκτημα στον χώρο των αποσκευών είναι το κάπως ψηλό κατώφλι φόρτωσης καθώς η πίσω πόρτα δεν κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα και το ότι ο χώρος αποσκευών δεν είναι επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα.

Εξοπλισμός

nissan_juke_117hp_autoholix.025Όλα τα Nissan Juke εξοπλίζονται μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών στον βασικό τους εξοπλισμό.

Το τιμόνι περιλαμβάνει τα χειριστήρια του συστήματος πολυμέσων και του cruise control που μάλλον με δυσκόλεψαν στην χρήση τους.

Αντίθετα εντυπωσιάστηκα με την απόδοση του νέου συστήματος ψυχαγωγίας του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta με την ευκρινή οθόνη των 7’’ NissanConnect που βελτιώνει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ οδηγού και οχήματος καθώς παρέχει την δυνατότητα ενημερώσεων του χάρτη και του λογισμικού με τη μέθοδο Over The Air (OTA).

Οι νέες δυνατότητες του συστήματος NissanConnect περιλαμβάνουν:

  • Apple CarPlay και Android Auto που συμπεριλαμβάνονται ως στάνταρ από την έκδοση εξοπλισμού Acenta.
  • nissan_juke_117hp_autoholix.019Αναζήτηση με μία γραμμή: μια λειτουργικότητα στο σύστημα πλοήγησης που απλοποιεί τη διαδικασία εύρεσης θέσης
  • Εξατομίκευση: οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν συντομεύσεις για τις συνήθεις λειτουργίες
  • Αναγνώριση φωνής: οι λειτουργιές μπορούν να πραγματοποιηθούν με φωνητική εντολή
  • Προγραμματισμός ταξιδίου πριν από την αναχώρηση / αποστολή του προορισμού στο αυτοκίνητο
  • Λειτουργία Find My Car
  • Premium Traffic από το

 Κινητήρας

nissan_juke_117hp_autoholix.033Κατά την διάρκεια της παρουσίασης μάθαμε ότι δεν θα υπάρξουν πετρελαιοκινητήρες στην γκάμα του Juke και ότι προς το τέλος της χρονιάς θα παρουσιαστούν και υβριδικές εκδόσεις που θα συνεργάζονται με τον τρικύλινδρο χιλιάρη που θα είναι και ο μόνος κινητήρας που θα διατίθεται.

Το Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta της δοκιμής χρησιμοποιεί τον ολοκαίνουργιο υπερτροφοδοτούμενο τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα των 999.εκ. 1.0 IG-T που αποδίδει μέγιστη ισχύ 117PS στις 5.250 rpm και μέγιστη ροπή 180Nm στις 1.750 rpm, επιτυγχάνοντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 10,4 δεύτερα χάρη στο μικρό βάρος των 1180kg.

nissan_juke_117hp_autoholix.023Στην πράξη ο κινητήρας δεν θα εντυπωσιάσει όσους ψάχνουν για επιδόσεις καθώς οι αναρτήσεις είναι τόσο καλά ρυθμισμένες που τον κάνουν να φαίνεται αδύναμος όταν προσπαθήσετε να οδηγήσετε σε έναν δρόμο με στροφές.

Ο ρόλος του είναι να κινήσει το αυτοκίνητο με άνεση και οικονομία μέσα στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο, αλλά και εκεί σίγουρα θα ενοχλήσει κάποιους με τους χαρακτηριστικούς τρικύλινδρους κραδασμούς που παρουσιάζει.

nissan_juke_117hp_autoholix.11Η κίνηση μεταφέρεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός 6τάχυτου κιβωτίου που θα ήθελα να είχε μικρότερες διαδρομές στον επιλογέα και να έχει πιο σαφές κούμπωμα των σχέσεων.

Η κατανάλωση κατά την διάρκεια της σύντομης επαφής που είχα με το αυτοκίνητο κυμάνθηκε από 7-7,5 λίτρα /100χλμ, αλλά επιφυλάσσομαι για πιο ενδελεχείς μετρήσεις όταν πάρω το αυτοκίνητο για δοκιμή.

Η τελική ταχύτητα σύμφωνα με το εργοστάσιο φτάνει τα 180 χλμ/ω κάτι που δεν μπόρεσα να το διαπιστώσω «μέρα μεσημέρι» κατά την διάρκεια της παρουσίασης , άλλα που δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω!

  Ανάρτηση

nissan_juke_117hp_autoholix.10Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι σφικτή και όπως είναι αναμενόμενο από τα σύγχρονα Nissan ελέγχει απόλυτα το αμάξωμα χωρίς αυτό να επηρεάζει την άνεση.

Παρότι η ανάρτηση του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta έχει δυνατή απόσβεση επαναφοράς παραμένει άνετη στην πόλη επιτρέποντας στο Juke να κινείται στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους με έναν τρόπο που θυμίζει μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Αυτό σίγουρα οφείλεται στην χρήση διπλών βοηθητικών ελατηρίων μέσα στα αμορτισέρ που φροντίζουν να αποσβένουν την γρήγορη επαναφορά των τροχών στις ανωμαλίες περιορίζοντας τις αναπηδήσεις του άξονα και χαρίζοντας επιπλέον άνεση μέσα στην πόλη.

Η πολύ παρέα με τους Γάλλους βλέπετε..

Τιμόνι/Φρένα

nissan_juke_117hp_autoholix.09Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta χρειάζεται λιγότερες από 3 στροφές από άκρη σε άκρη και παρέχει εντυπωσιακή ακρίβεια και αίσθηση.

Ωστόσο τα φρένα στην έκδοση T Acenta αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω που αποτελούν μια ακατανόητη επιλογή για το 2020 αλλά και την κατηγορία.

Τα πίσω δισκόφρενα προφέρονται στις ακριβότερες εκδόσεις Ν-Connecta και Techna που εξοπλίζονται επίσης με μεγαλύτερους τροχούς 18’’και 19’’ αντίστοιχα.

 Στην Πόλη

nissan_juke_117hp_autoholix.05Χάρη στις συμμαζεμένες του διαστάσεις η οδήγηση του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και άνετη με το αυτοκίνητο καταφέρνει να «σφηνώνει» στα κενά της κίνησης.

Και όλα θα ήταν τέλεια αν η ορατότητα προς τα πίσω δεν εμποδιζόταν από τις φαρδιές πίσω κολώνες… Φυσικά η κακή ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια θέλει λίγο προσοχή όταν αλλάζουμε λωρίδες και όταν παρκάρουμε.

nissan_juke_117hp_autoholix.031Όσο ο κινητήρας γυρνά κάτω από 2,500 το Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta είναι αθόρυβο και με σχετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου-κάτι που είναι και το ζητούμενο για τον ταλαίπωρο κάτοικο της πόλης μας.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση, αν προσέξετε λίγο πιστεύω ότι θα δείτε περίπου 7 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα που θα καλύπτετε στην πόλη-τιμή που είναι αποδεκτή για υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα και ένα τόσο ογκώδες αυτοκίνητο.

Στον Αυτοκινητόδρομο

nissan_juke_117hp_autoholix.04Στον αυτοκινητόδρομο το Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta νοιώθει άνετα, αφού οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές είναι ελάχιστες παρά το μεγάλο ύψος του αμαξώματος και δεν επηρεάζουν ούτε την ελκτική πρόσφυση των μπροστινών τροχών ούτε και την γενικότερη σταθερότητα του αμαξώματος.

Έτσι στο ταξίδι ο οδηγός του απολαμβάνει ένα σταθερότατο αυτοκίνητο το οποίο δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους και που διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή .

nissan_juke_117hp_autoholix.07Στις ψηλές ταχύτητες (μετά τα 140 χλμ/ω) το μόνο που ενοχλεί είναι ένας αεροδυναμικός θόρυβος από τις μπροστινές κολώνες που μοιάζουν να μην έχουν καλή ηχομόνωση. Ευτυχώς ο δυσάρεστος ήχος του κινητήρα δεν βρίσκει εύκολα τον δρόμο προς τους επιβάτες.

Φτάνοντας στα διόδια -και με τελικό προορισμό την Λειβαδιά τα πράγματα έγιναν απλά αφού το μόνο που χρειάστηκε να κάνω ήταν να κουμπώσω την 6η ταχύτητα και με 140km/h στις 3.000 rpm να ταξιδέψω αθόρυβα και σχετικά οικονομικά.

Ταξιδεύοντας με σταθερή ταχύτητα 140 χιλιομέτρων η κατανάλωση δεν θα ξεπεράσει τα 7,3 λίτρα, ενώ ακόμη και αν επιλέξετε να κινηθείτε στα όρια πιστεύω ότι  δεν θα ξεπεράσει με τίποτε τα 8.5 λίτρα. (περισσότερα στην μακροχρόνια δοκιμή).

Στις Στροφές.

nissan_juke_117hp_autoholix.041Η διαδρομή που οδηγήσαμε το αυτοκίνητο δεν περιείχε ορεινή διαδρομή προκειμένου να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα για την συμπεριφορά του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta στις στροφές.

Ωστόσο, η καλορυθμισμένη ανάρτηση που συνεργάζεται άψογα με το ακριβέστατο σε αίσθηση τιμόνι που με εξέπληξε θετικότατα.

nissan_juke_117hp_autoholix.08Αυτό που ξεχωρίζει το Juke από τον ανταγωνισμό είναι η αμεσότητα του τιμονιού. Η κρεμαγιέρα είναι γρήγορη- και αυτό σε συνδυασμό με την σπορτίφ ανάρτηση κάνουν το Juke να ανταποκρίνεται μέσα στην στροφή με μια αμεσότητα που θυμίζει κάτι από MINI.

Tο Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta είναι βέβαια ένα ψηλό αυτοκίνητο με άκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος και έναν κινητήρα που μοιάζει να μην μπορεί να κάνει τίποτε για να ανησυχήσει το καλοκουδρισμένο πλαίσιο- και αυτό είναι ένα μεγάλο κρίμα…

nissan_juke_117hp_autoholix.03Όταν ο ρυθμός ανέβει το Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta δίνει την εντύπωση ότι το εμπρός μέρος να στρίβει πιο γρήγορα από όσο το υπόλοιπο αυτοκίνητο μπορεί να ακολουθήσει.

Αυτό, βέβαια δεν είναι μόνο κακό, καθώς όπως αντιλαμβάνεστε το Juke έχει την τάση να ανοίγει την τροχιά του πίσω μέρους όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι μέσα στην στροφή-και είναι κρίμα που ο κινητήρας δεν έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει την διασκέδαση τραβώντας το προς τα μέσα με πειστικό τρόπο.

nissan_juke_117hp_autoholix.039Τα φρένα είναι αρχικά δυνατά και με καλή αίσθηση, όμως αν ζοριστούν θα κουραστούν σχετικά γρήγορα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, απλά το πετάλι χάνει την αρχική του αίσθηση.

Σίγουρα η εικόνα θα αλλάξει σε μια ορεινή διαδρομή που οι κλειστές στροφές θα επιβάλλουν πιο χαμηλές ταχύτητες και που οι κατηφόρες θα δουλέψουν μαζί με τα φρένα θα υποχρεώσουν το πίσω μέρος να κινηθεί με το πλάι…

Ελπίζω μόνο τότε το Juke που θα έχω για μακροχρόνια δοκιμή να είναι η έκδοση με πίσω δισκόφρενα!

Λίγη υπομονή και θα επανέλθουμε στην οδική συμπεριφορά… με μεθοδολογία Autoholix!  😉

 Συμπέρασμα

nissan_juke_117hp_autoholix.076Η διαφορετικότητα του σχεδιασμού του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta απαιτεί αγοραστές που δεν έχουν προβλήματα αυτοπεποίθησης, καθώς το Juke θα συγκεντρώσει είτε πολύ θετικά, είτε πολύ αρνητικά σχόλια-και θα πρέπει να διαχειριστούν συχνά και τις  δύο περιπτώσεις….

Φυσικά είναι πραγματικά κρίμα που ο μόνος διαθέσιμος κινητήρας έχει μόνο 117 άλογα, όπως είναι και πολύ περίεργο ότι στον πίσω άξονα της έκδοσης Acenta θα συναντήσετε ταμπούρα!

nissan_juke_117hp_autoholix.028Ωστόσο, όταν βάλετε μέσα στον συλλογισμό σας την χαμηλή τιμή των €18,900 που κοστίζει το αυτοκίνητο της δοκιμής και αναλογιστείτε τον εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας που προσφέρει το Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta τότε η ζυγαριά γέρνει προς το μέρος του… και σας οδηγεί τουλάχιστον σε μια αντιπροσωπεία για να του ρίξετε μια ματιά!

Η διαφορετική εμφάνιση θα ξετρελάνει κάποιους και θα αποθαρρύνει κάποιος άλλους- έτσι συμβαίνει με ότι έχει χαρακτήρα!

Από την άλλη πλευρά το άνετο και ποιοτικό εσωτερικό θα  κάνει τον γερμανοκορεατικό ανταγωνισμό να γίνει λιγότερο τσιγκούνης στην ποιότητα των πλαστικών τους στο εσωτερικό- και έτσι το Juke για μια ακόμη φορά πιστεύω ότι θα οδηγήσει τις εξελίξεις… Να το θυμάστε αυτό όταν σε ένα χρόνο τα CUV και B-SUV’s του ανταγωνισμού θα αποκτήσουν επιτέλους ποιοτικότερα εσωτερικά.

Κάποιος έπρεπε να το τολμήσει και αυτό… και ήταν πάλι η Nissan!

To Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta είναι ένα σύγχρονο CUV που συγκέντρωσε 5 αστέρια στα τυποποιημένα τεστ πρόσκρουσης και που σίγουρα θα συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα επάνω του από όπου και αν περάσει!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta nissan_juke_117hp_autoholix.06Υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμος κινητήρας που δεν έχει την απαιτουμένη δύναμη και ο επιλογέας του κιβωτίου είχε κάποια ασάφεια στο κούμπωμα.
  • Στον πίσω άξονα βρήκα ταμπούρα και η ορατότητα προς τα πίσω περιορίζεται από τον CUV σχεδιασμό.

Θα θυμάμαι

  • Την Ανάρτηση με «Γαλλικό πτυχίο» που εντυπωσιάζει παντού και την ιδιαίτερη εμφάνιση.
  • Τον πλούσιο εξοπλισμό και την συμφέρουσα τιμή κτήσης.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

 

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο