SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) – Test drive-Δοκιμή

seat_arona_cng_autoholix_10

Το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) δεν είναι απλά το μοναδικό Crossover/SUV της αγοράς που κινείται με Φυσικό Αέριο, αλλά είναι ίσως η αφορμή για να αναστοχαστούμε για εκείνο που σήμερα θεωρούμε σαν την πιο οικολογική και οικονομική λύση για την αυτοκίνηση στο  κοντινό μας μέλλον.

Η συμβίωση με το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) με έκανε να δω με διαφορετικό μάτι όλα όσα πιστεύω, ή μάλλον όλα όσα με έχουν κάνει να πιστεύω, σε σχέση με την μόλυνση που προκαλούν οι εμβολοφόροι κινητήρες στο περιβάλλον- και για τις οικολογικά αποδεκτές  λύσεις που με επίταση προβάλλεται από τους κατασκευαστές ότι φέρνει η ηλεκτροκίνηση.

Όσο και να φωνάζουν οι οικολόγοι παραμένει γεγονός ότι η κίνηση των αυτοκινήτων με ΚΕΚ μολύνει συνολικά λιγότερο από ότι η βιομηχανία της Κίνας και των ΗΠΑ, ενώ ακόμη και τα αέρια που παράγει η κτηνοτροφία βρίσκονται σε ψηλότερη θέση από ότι οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων των ταλαίπωρων αυτοκίνητων μας…

Το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG), το οποίο περά από την προφανή οικονομία που προσφέρει στην τσέπη του ιδιοκτήτη του-και θα δούμε αργότερα- μοιάζει να προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο την πιο ρεαλιστική λύση για τις οικολογικές ανησυχίες που όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι έχουμε!

Ο Δον Κιχώτης και οι Ανεμόμυλοι της Οικολογίας

Η  λύση της ηλεκτροκίνησης με τα σημερινά μέσα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μοιάζει με τους ανεμόμυλους που κυνηγούσε ο Δον Κιχώτης, αφού το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να παίρνουμε τους ρύπους από το κέντρο της πόλης και να τους μεταφέρουμε στις περιοχές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος… λες και αυτές βρίσκονται σε άλλο πλανήτη! 😎

Μέχρι η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ή με την χρήση πυρηνικής ενέργειας σε ασφαλείς σταθμούς(?), απλά θα κοροϊδευόμαστε- ή πιο μάλλον πιο σωστά θα μας κοροϊδεύουν!

Φυσικά, υπάρχει η απόφαση των «φωστήρων» μας που λέει ότι μέχρι το 2030 το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές- όμως αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίζει να προέρχεται από την καύση λιγνίτη, πετρελαίου και των λοιπών αφορισμένων καυσίμων.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και την αδυναμία ανακύκλωσης των μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούμε στα οχήματα-και που μολύνουν το υπέδαφος του πλανήτη μας για εκατοντάδες χρόνια όταν αχρηστευτούν-τότε καταλαβαίνουμε ότι η ηλεκτροκίνηση πιθανότατα να είναι ο δρόμος γα την προστασία του περιβάλλοντος όμως σίγουρα, όπως συνέβη και με τους κινητήρες Diesel, η λύση των μπαταριών μοιάζει να είναι απλά ένας ακόμη μεταβατικός κύκλος (ένα εργαλείο) πωλήσεων αυτοκίνητων.

Αφού λοιπόν μας βάλουν να αγοράσουμε εκατομμύρια τόνους μπαταρίες (αξίας τρισεκατομμυρίων «Ευρών») μετά από 15 χρόνια οι «Οικολογικές Οργανώσεις» έντρομες θα «ανακαλύψουν» όσα γράφει σήμερα μια απλή νοικοκυρά/μητέρα τριών παιδιών στην Ελλάδα…

Τότε, αμέσως θα αφορίσουν τις μπαταρίες-και η «στάνη» θα πρέπει άμεσα να αγοράσουμε νέα αυτοκίνητα, αλλιώς…. θα πρέπει να πληρώσουμε ΦΟΡΟΥΣ… για κάτι που έπρεπε να είχαν προβλέψει!

Αυτό φυσικά θα συμβεί όταν η λύση του υδρογόνου θα έχει λύσει όλα τα προβλήματα της- και έτσι θα μας διατάξουν ξανά να πετάξουμε τις «ρυπογόνες σακαράκες με τις μπαταριές» και να πληρώσουμε “premium moneys” για την τεχνολογία του υδρογόνου, ή ότι άλλο έχουν στο μυαλό τους αυτοί που σήμερα λένε ότι θέλουν να σώσουν τα παιδιά μας… για να πλουτίσουν τα δικά τους-ακόμη περισσότερο!

Τι μπορούμε να κάνουμε ΣΗΜΕΡΑ?

Οι άνθρωποι χρειάζονται την αυτοκίνηση σήμερα και θα την χρειάζονται και στο μέλλον-αυτό δεν αλλάζει.

Η δυνατότητα των εμβολοφόρων κινητήρων να λειτουργούν με φυσικό αέριο που έχει χαμηλότερες κατά 25% εκπομπές CO2 σε σχέση με την βενζίνη, δεν έχει σχεδόν καμία εκπομπή μκροσωματιδίων, ενώ ταυτόχρονα εκπέμψει ελάχιστα NOx τους κάνει υπό προϋποθέσεις το ιδανικό οικολογικό εργαλείο μετακίνησης.

Το φυσικό αέριο βρίσκεται σε αφθονία στην φύση, δεν είναι πετρελαϊκό παράγωγο, δεν επηρεάζεται από τις απρόσμενες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου που επηρεάζονται από το πως κοιμήθηκαν, τι έφαγαν και το πως ξύπνησαν οι διάφοροι τρελοί με «κόκκινα κουμπιά» και «περίεργη κώμη» -στα διαφορά μέρη του κόσμου μας…

Επιπλέον, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο είναι πιο αποδοτικό καύσιμο, καθώς απαιτείται μικρότερη ποσότητα για την παραγωγή της ίδιας ενέργειας. Η ενέργεια που παράγεται από 1 kg CNG και είναι περίπου ισοδύναμη με 2 λίτρα LPG, 1.3 λίτρα diesel ή 1.5 λίτρα βενζίνης!

SEAT: Ειδικός στο CNG!

Την ώρα που σύσσωμη η αυτοκινητοβιομηχανία προωθεί τα βαριά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με μπαταρίες που κοστίζουν στην κατασκευή τους και που ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα τον πλανήτη μας στο τέλος της ζωής τους, η εταιρεία από την χώρα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες έχει μάθει από την λογοτεχνία της να μην «κυνηγά ανεμόμυλους»!

Η SEAT είναι o «ειδικός» μέσα στον όμιλο της VAG που έχει αναλάβει την εξέλιξη και την διάθεση της τεχνολογίας Φυσικού Αερίου (CNG) στις άλλες μάρκες του ομίλου (VW & Skoda)-και ίσως για αυτό και της έχει «επιτραπεί» από την “commandature” να διαθέτει στην αγορά ένα αυτοκίνητο σαν το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) -που είναι αυτή την στιγμή το μόνο Β-SUV/Crossover με κινητήρα CNG της αγοράς!

H κατηγορία B-SUV είναι η πιο δημοφιλής στην Ευρώπη, με αυτοκίνητα όπως το KIA Stonic, το VW TCross, το VW TRoc, το Suzuki Vitara, το Jeep Renegate, το Skoda Kamiq. το Nissan Juke, το νέο Peugeot 2008, το νέο Renault Captur, το Honda HR-V, το Ford EcoSport, το Opel Crossland X, Citroen C3 Aircross και αλλά πολλά που απλά δείχνουν το ενδιαφέρων των κατασκευαστών και των καταναλωτών στην κατηγορία…

Έχοντας γεννηθεί μέσα σε αυτή την  σφηκοφωλιά, είναι άραγε το CNG αρκετό για να κάνει το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) να ξεχωρίσει?

Εξαρτάται τι ζητάτε και πόσο μακριά από τα ομολογουμένως λίγα πρατήρια φυσικού αερίου θέλετε να πάτε!

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά και νομίζω ότι στο τέλος η εικόνα θα γίνει κρυστάλλινα καθαρή!

Εμφάνιση

Το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) είναι ένα αρκετά συμπαγές σε διαστάσεις δικίνητο CrossOver/B-SUV που μοιάζει- και ουσιαστικά είναι, ένα υπερυψωμένο SEAT Ibiza!

Με διαστάσεις 4.14μ Χ 1.78μ Χ 1.58μ το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) είναι ελάχιστα μικρότερο από το Skoda Karoq με το οποίο μοιράζεται και το ίδιο μεταξόνιο των 2,56μ,. Παράλληλα όμως είναι ένα εκατοστό μακρύτερο και ψηλότερο από VW T-Cross το οποίο ομολογουμένως δείχνει πολύ πιο ογκώδες στο μάτι!

Με την πρώτη ματιά διαπιστώνεις πολλές ομοιότητες με το νέο Seat Ibiza καθώς  χρησιμοποιεί την πλατφόρμα MQB A0 1 του ομίλου.

Κοιτώντας το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) από μπροστά διακρίνεται μια γραμμή που ξεκινά από τις εμπρός κολώνες και διατρέχει όλο το καπό φτάνοντας ως την χαρακτηριστική αλλά όχι περίτεχνη μάσκα και συνδυάζεται με τον φουσκωμένο προφυλακτήρα και τα φωτιστικά σώματα με τα χαρακτηριστικά LED φώτα ημέρας.

Είναι σίγουρο ότι  εκπέμπει τον σπορ χαρακτήρα που θέλουν οι αγοραστές αυτής της κατηγορίας όμως ίσως και σε συνδυασμό με το άτολμο ασημί χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής δεν μπορεί να εντυπωσιάσει όσο τα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού.

Το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) διατίθεται μόνο στην πλούσια έκδοση Style και προσφέρεται μόνο με τις 16ρες ζάντες αλουμινίου που δεν γεμίζουν οπτικά τους θόλους όσο περιμένει κάποιος από ένα αυτοκίνητο με περιπετειώδη χαρακτήρα.

Μια ευχάριστη νότα στο προφίλ του Arona είναι η μαύρη διαγώνια λωρίδα στην την πίσω κολώνα που ακολουθεί την μόδα του floating roof και που δείχνει πολύ πιο εντυπωσιακή στα μοντέλα με την διχρωμία.

Το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) είναι ένα λιτό και ευχάριστο στην συμβίωση μικρό αυτοκίνητο, χωρίς χαρακτηριστικά οχήματος περιπέτειας, αλλά με πολλές αρετές που συνήθως συναντάμε σε μεγαλύτερες και ακριβότερες προτάσεις.

Εσωτερικό

Η εικόνα του ταμπλό είναι όμορφη και τακτοποιημένη, χωρίς όμως να έχει να προσφέρει κάτι σε πρωτοτυπία και κυρίως να εντυπωσιάζει με στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται.

Τόσο στην εικόνα, όσο και στην αφή τους τα πλαστικά δεν συμβαδίζουν με το επίπεδο του υπόλοιπου αυτοκινήτου, αφού είναι σκληρά, ενώ και το πλαστικό του που διατρέχει το ταμπλό μοιάζει να είναι επιρρεπές σε γρατζουνιές.

Ο πίνακας οργάνων είναι υπερπλήρης, προσφέρει όλες τις πληροφορίες, όμως η σχεδίαση του δεν συμβαδίζει με το δυναμικό στυλ του υπολοίπου αυτοκίνητου. Σε ότι αφορά τις ενδείξεις το μόνο που μαρτυρά την τεχνολογία CNG είναι ένα πράσινο λαμπάκι που ανάβει όταν το αυτοκίνητο καταναλώνει φυσικό αέριο.

Εκτός από τα απολύτως κατανοητά και λογικά μενού, η οθόνη χειρισμού των πολυμέσων στο μέσον του ταμπλό έχει και δυο κουμπιά δεξιά και αριστερά-το ένα για τον ήχο και το άλλο για το ψάξιμο των σταθμών. Έτσι ακόμη και οι λιγότερο «tech savvy» χειριστές να μπορούν επιτέλους να χειριστούν τις βασικές λειτουργίες.

Χαμηλότερα στην κονσόλα θα βρείτε το σύστημα κλιματισμού που ελέγχεται από τρεις κυκλικούς διακοπές που είναι πρακτικοί και όμορφοι στη λειτουργία τους.

Χώροι/Άνεση

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό σχετικά ψηλά και προσφέρει καλή ορατότητα ενώ και η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα καθίσματα είναι άνετα αλλά εάν αποφασίσετε να κινηθείτε πιο γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι δεν παρέχουν σωστή πλευρική στήριξη-κάτι που όμως είναι μάλλον αναμενόμενο στην κατηγορία.

Στο εσωτερικό όλα μοιάζουν τακτοποιημένα χαρίζοντας αρκετό χώρο τόσο για τους εμπρός όσο και τους πίσω επιβάτες, παρέχοντας τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους, ποτηροθήκες καθώς και θύρες USB.

Η ψηλή τοποθέτηση των καθισμάτων ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει τον χώρο για τα κεφάλια των επιβατών, ενώ αντίθετα μοιάζει να ωφελεί τον χώρο για τα γόνατα που μου φάνηκε σημαντικά μεγαλύτερος από εκείνον του Seat Ibiza -που ουσιαστικά αποτελεί την βάση του Arona.

Χάρη στο αυξημένο ύψος της καμπίνας οι επιβάτες εκτός από την πιο άνετη είσοδο, απολαμβάνουν μια σημαντική αύξηση των χώρων σε σχέση με το Ibiza, ειδικά για τα πόδια και στις δύο σειρές καθισμάτων. Έτσι τέσσερις ενήλικες, ή μια πενταμελής οικογένεια με παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν με ιδιαίτερη άνεση.

Ανοίγοντας όμως την πόρτα του χώρου αποσκευών ο οδηγός έρχεται αντιμέτωπος με το πρώτο μειονέκτημα του SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) αφού ο όγκος έχει μειωθεί από τα 400 της έκδοσης με τον βενζινοκίνητα στα μόλις 282 λίτρα.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών βρίσκονται τρεις δεξαμενές φυσικού αερίου που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του χώρου που τώρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι ρηχός.

Κινητήρες

Κάτω από το καπό θα βρούμε το νέο τρικύλινδρο TSI Evo των χιλίων κυβικών, με 90 PS/4.500-5.580 rpm και ροπή 160 Νm μεταξύ 2.000 και 3.500 rpm, δηλαδή έχει 5 λιγότερους ίππους σε σχέση με την βασική έκδοση του TSi που εξοπλίζει το Arona.

Ο κινητήρας του SEAT Arona 1.0 TGi (CNG)  διαθέτει ενισχυμένα πιστόνια και βαλβίδες για αυξημένη αντοχή και καλύτερη κυκλοφορία του αερίου στο θάλαμο καύσης. Τέλος, η φτερωτή του στροβιλοσυμπιεστή ζυγίζει λιγότερο ώστε να δρα άμεσα και να αυξάνει την απόκριση του κινητήρα.

Το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) χρησιμοποιεί πάντα το φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο, εκτός αν η θερμοκρασία του αντιψυκτικού πέσει κάτω από τους 10°C, όπου ο κινητήρας αρχίζει με χρήση βενζίνης και ξεκινά μια διαδικασία θέρμανσης των βαλβίδων έγχυσης αερίου, πριν από την αυτόματη ενεργοποίηση του κυκλώματος CNG.

Με αυτή την εξαίρεση, το Ibiza TGI λειτουργεί μόνο με βενζίνη ως πηγή καυσίμου όταν ή δεξαμενή CNG είναι κενή. Αυτή η αλλαγή γίνεται αυτόματα χωρίς να αντιλαμβάνεται ο οδηγός οποιαδήποτε διαφορά στην απόδοση του οχήματος ή στον χειρισμό του. Μια ένδειξη ανάβει στον πίνακα οργάνων για να ενημερώσει τον οδηγό ότι οδηγεί με φυσικό αέριο.

Στην πράξη δεν είναι ο πιο ραφιναρισμένος κινητήρας του είδους αφού ο στρόφαλος δεν έχει αντίβαρα, όμως η ηχομόνωση κρατά χαμηλό το επίπεδο θορύβου κι αυτό ενισχύει την αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου που δίνει το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG).

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός σαφέστατου εξατάχυτου κιβωτίου με πυκνή διάταξη που φροντίζει έτσι ώστε ο μικρός κινητήρας να μην είναι μικρός στην πράξη.

Ο κινητήρας είναι οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 4,7- 5 κιλά/100 CNG με πολύ προσεκτική οδήγηση, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 6,5 κιλά/100 χλμ αν παρασυρθείτε…

Αυτό στην καθημερινότητα σημαίνει ότι μπορείτε με ένα πλήρες γέμισμα που κοστίζει €11,30 να καλύψετε από 260 μέχρι και 330 χιλιόμετρα που ήταν και το προσωπικό μου ρεκόρ σε ημιαστικό περιβάλλον.

Wow!!!

Δηλαδή καλύπτει 100 χιλιόμετρα με περίπου 3-3,3 € ! Κρατήστε αυτό το νούμερο… και ανασύρετε το όπου νοιώθετε σε ότι κάτι δεν σας αρέσει στο SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) στην διαρκεια  αυτής της δοκιμής!  😉

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) υποκύπτει στα 1310 κιλά του βάρους και έτσι στην διαδικασία του 0-100 χρειάστηκε σε όλες τις δοκιμές που έκανα περισσότερα από 13,5 δευτερόλεπτα, ενώ και η τελική δύσκολα θα φτάσει τα 175 χλμ στο κοντέρ.

Εμφανώς αυτό δεν είναι το αυτοκίνητο που ψάχνετε αν «στήνεστε» στα φανάρια για κόντρες, όμως είναι σίγουρα το αυτοκίνητο που θα κάνει το εισιτήριο του Metro να μοιάζει ακριβό!

Ανάρτηση

Σε ότι αφορά την ανάρτηση δεν υπάρχει κάποια καινοτομία -και αποτελείται από γόνατα McPherson στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και μια διάταξη ημι-άκαμπτου άξονα πίσω.

Η ανάρτηση είναι άνετα ρυθμισμένη σε ότι αφορά την συμπίεση των αμορτισέρ και τα ελατήρια που έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κατά 140 κιλά βάρος του πίσω μέρους του TGi εξαιτίας των δεξαμενών φυσικού αερίου.

Η Seat που συνήθως επιλέγει τις σφικτές ρυθμίσεις στα αυτοκίνητα της, εδώ έκανε μια παραχώρηση και σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος στο πίσω μέρος του αμαξώματος έδωσε στο SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) μια αργή απόσβεση επαναφοράς κυρίως στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου δίνοντας μια ποιότητα κύλισης που θυμίζει πολύ μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Τα φρένα αποτελούν την δεύτερη περίεργη επιλογή που έχει γίνει στο αυτοκίνητο καθώς στον πίσω άξονα θα βρείτε ταμπούρα που έχουν βρεθεί προφανώς για να μειωθεί το κόστος και σίγουρα με την δικαιολογία ότι ο κινητήρας σε αυτή την έκδοση αποδίδει μόνο 90 ίππους – αλλά ίσως και όχι μόνο για αυτό όπως θα δούμε πιο κάτω!

Το τιμόνι είναι «κοφτερό» με 3 στροφές από άκρη σε άκρη, όμως για το δικό μου γούστο είχε πολύ έντονη υποβοήθηση.

Ασφάλεια

Η μεγαλύτερη ανησυχία που μπορεί να νοιώσει κάποιος είναι το τι θα συμβεί στις δεξαμενές του φυσικού αερίου εάν το αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα.

Καταρχήν κάτω από το πάτωμα του SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) θα βρείτε 3 δεξαμενές σε σχήμα φυσιγγίου χωρητικότητας 14,3 κιλών οι οποίες είναι κατασκευασμένες από χάλυβα υψηλής αντοχής με αντιδιαβρωτική επεξεργασία.

Ζυγίζουν 138 κιλά(!) και διαθέτουν ενσωματωμένες ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που σφραγίζουν το φυσικό αέριο στο εσωτερικό όταν ο κινητήρας δεν βρίσκεται σε λειτουργία, ή εάν το αυτοκίνητο ανιχνεύσει ότι εμπλέκεται σε κάποιο ατύχημα.

Ενδεικτικό της προσοχής που έχει δοθεί από την SEAT σε αυτόν τον τομέα είναι ότι οι δεξαμενές έχουν φτιαχτεί να αντέχουν σε πίεση μέχρι 400 bar ενώ η πίεση του φυσικού αεριού είναι ρυθμισμένη να μην ξεπερνά τα 200 bar.

Στην πόλη

Παρά την SUVειδή εμφάνιση του το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) περιορίζεται από την πυκνότητα, ή μάλλον από την αραιότητα του δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου θα ζήσει την ζωή του πιθανότατα κυρίως μέσα τον αστικό ιστό.

Η στόχευση της SEAT ήταν σίγουρα το αστικό περιβάλλον και η ρύθμιση της ανάρτησης εστιάζει έντονα προς την άνεση, τόσο στην απόσβεση συμπίεσης όσο και στην έκταση των αμορτισέρ, χαρίζοντας στο SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) τον τίτλο του πιο άνετου Β-SUV που έχει παρουσιαστεί στο Autoholix.

Δεν άργησα να βολευτώ στο κάθισμα του SEAT Arona 1.0 TGi (CNG), αφού τόσο το τιμόνι όσο και το κάθισμα ρυθμίζονται προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις.

Κάθεσαι ψηλά έχοντας την δυνατότητα να ελέγχεις το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη καθώς η ορατότητα από την θέση του οδηγού βοηθά στα στενά της και στο παρκάρισμα.

Η ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ικανοποιητικότατη κάτι που δεν είναι δεδομένο στην κατηγορία όπου τα αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί στην αδιαμφισβήτητα  εντυπωσιακή μόδα της πιο Coupe γραμμής που περιορίζει την ορατότητα προς τα πίσω.

Το κανονικό «σουλούπι» του Arona βοηθά στην οδήγηση της πόλης αφού δεν υπάρχουν τυφλές γωνίες στις πίσω κολώνες και στους καθρέπτες.

Το τιμόνι κόβει πολύ, έχει κοντή κλιμάκωση και διαθέτει μια μάλλον δυνατή υποβοήθηση που βοηθά στους ελιγμούς στα στενά της πόλης.

Η ηχομόνωση είναι επαρκής, και όσο ο τρικύλινδρος κινητήρας δεν ζορίζεται δεν παράγει κραδασμούς και έτσι σε συνδυασμό με την πολύ ήσυχη εξάτμιση μετά από λίγο νομίζεις ότι οδηγάς κάποιο χλιδάτο γερμανικό ξαδελφάκι με κύκλους στο σήμα του τιμονιού!

Αυτό σε συνδυασμό με την άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση δημιουργούν μέσα στην πόλη ένα περιβάλλον που χαλαρώνει τους επιβάτες την ώρα που οι μεγάλοι τροχοί καταπίνουν τις κακοτεχνίες των δρόμων της Χαράρε (Πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε)-που εμείς από συνήθεια αποκαλούμε Αθήνα…

Ακόμη και οι καλοσχεδιασμένες με σύστημα CAD (Coffee/Freddo Assisted Design) λακκούβες του Δημοτικού Λακουβοδρομείου Διονύσου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στο αμάξωμα και την ανάρτηση- και σίγουρα ο δήμαρχος θα κοιτά αμήχανα τους επιβάτες του SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) να κινούνται ατάραχοι πάνω στις παγίδες που με τόση μαεστρία έχει τοποθετήσει στους δρόμους.

Η μόνη στιγμή που η ανάρτηση ίσως τα βρει σκούρα- και να εξαντλήσει την διαδρομή της,  είναι εάν περάσετε με μεγάλη ταχύτητα πάνω από τα ειδικά σαμαράκια (speed bumps) που διαθέτει κατά αποκλειστικότητα ο Δήμος Διονύσου.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Αν δώσετε τον χρόνο στο μικρό μοτεράκι να επιταχύνει, σίγα – σίγα το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) θα διαπιστώσετε ότι ταξιδεύει απολαυστικά με 3,100 σ.αλ. και 140 χλμ/ω, με απόλυτη ησυχία και οικονομία καθώς η κατανάλωση μένει σταθερά κάτω από τα 5,5 κιλά φυσικού αερίου ανά 100 χιλιόμετρα.

Αν θελήσετε να επιταχύνετε όμως, θα πρέπει να κατεβάσετε ταχύτητα και τότε ο κινητήρας θα γίνει θορυβώδης… Ωστόσο, μόλις πιάσετε την ταχύτητα που επιθυμείτε θα επιτρέψει στον κινητήρα να γυρνά με λίγες σαλ, χαρίζοντας ησυχία και οικονομία.

Στην πράξη ο κινητήρας δεν αρέσκεται στους υψηλούς ρυθμούς περιστροφής και δίνει την εντύπωση ότι τεμπελιάζει πάνω από τις 5,000 στροφές- ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο με την οικογένεια και τα συμπράγκαλα της.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος.

Το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) ταξιδεύει τίμια και οικονομικά, όμως το δίκτυο πρατηρίων στην Ελλάδα είναι τόσο αραιό που σε συνδυασμό με τα μόλις 9 λίτρα βενζίνης που διαθέτει το κάνει ακατάλληλο για τουρισμό.

Το σύνολο των πρατήριων CNG στην Ελλάδα είναι μόλις 15 σήμερα (με προοπτική να γίνουν σύντομα 30) και όπως μπορείτε να δείτε και στον σχετικό χάρτη ΕΔΩ, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ταξιδέψετε με ένα Arona TGi στην Πελοπόννησο, ή την Θράκη…

Ωστόσο με 8 πρατήρια σε κομβικά σημεία της Αττικής η κίνηση στην Αττική Οδό και στους περιφερειακούς δρόμους του νομού γίνεται απροβλημάτιστα….

Στις στροφές

Η αλήθεια είναι ότι το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) δεν έχει φτιαχτεί για να ικανοποιεί όλους εμάς που περιμένουμε να χαρούμε από την οδήγηση του-κάτι που όπως αναλύσαμε και νωρίτερα γίνεται εμφανές από την ενδοτική ρύθμιση της ανάρτησης, το αυξημένο βάρος και  την χαμηλή ιπποδύναμη του κινητήρα.

Μέσα στην στροφή οι κλίσεις είναι έντονες και επηρεάζουν περισσότερο ψυχολογικά τον οδηγό και τους επιβάτες παρά το ίδιο το αυτοκίνητο που όσο δεν το παρακάνετε επιμένει να διατηρεί την πορεία του.

Εκτίμησα ιδιαίτερα το ότι χάρη στην αργή απόσβεση επαναφοράς ο ημιάκαμπτος άξονας δεν παρουσιάζει αναπηδήσεις στην πόλη και στις εγκάρσιες ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Κάπου εδώ θα περιμένατε ότι θα έλεγα ότι «ο χαρακτήρας και η λογική επιβάλει να μην το ζορίσουμε περισσότερο και θα πρέπει να αποδεχτούμε τα χαρακτηριστικά του Arona» κτλ,κτλ… αλλά εδώ είμαστε στο Autoholix!

Δεν θα σας πω πολλά, όμως αν μαζέψετε φόρα και μπείτε «μαλλιοκούβαρα» ξεπερνώντας τις κλίσεις ιστιοπλοϊκού, θα διαπιστώσετε ότι επειδή γεμάτες οι δεξαμενές φυσικού αερίου προσθέτουν 150 κιλά βάρους στο πίσω μέρος του SEAT Arona 1.0 TGi (CNG), το παιχνίδι με τα φρένα και την μεταφορά βάρους πριν την στροφή είναι εγγυημένο πριν ζεσταθούν τα ταμπούρα.

Αν είχε καμία 20αρια άλογα ακόμη και δισκόφρενα πίσω θα μπορούσε να τραβήξει την μουρίτσα του προς την κορυφή της στροφής και τότε γινόταν σοβαρό παιχνίδι με πλασαρίσματα για αρκετή ώρα καθώς και τα ηλεκτρονικά περιέργως δεν είναι παρεμβατικά!

Τώρα όμως… με τα ταμπούρα να ζεσταίνονται μετά από δυο τρία φρεναρίσματα, το πίσω μέρος μετά από λίγο δεν συμμετέχει δυναμικά στην κατευθυντικότητα του Arona που γίνεται απλά υποστροφικό υποχρεώνοντας τον οδηγό να κόψει ταχύτητα και να οδηγήσει με ηρεμία και καθαρές γραμμές.

Σκέπτομαι ότι ίσως τα ταμπούρα πίσω να μην μπήκαν μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά να βρίσκονται εκεί για να προστατευόσουν το πισώβαρο πλαίσιο από την κακοποίηση που θα του επιφύλασσαν «ινδιάνοι» σαν την υπογράφουσα, εάν της έδιναν πιο δυνατά φρένα στον πίσω άξονα και ένα πιο δυνατό κινητήρα!

Το γράφω έτσι για τους τύπους:

«Στις στροφές, καλό είναι να σεβαστείτε τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου και την οικογένεια σας και να κινηθείτε με χαλαρούς ρυθμούς απολαμβάνοντας τα όμορφα τοπία της Ελληνικής φύσης»! 😉

Συμπέρασμα

Το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) είναι το απόλυτο αυτοκίνητο για την καθημερινότητα μιας οικογένειας μέσα στην πόλη.

Το πρωί πάει τα παιδιά στο σχολείο και στην συνέχεια κατεβαίνει «το ποτάμι» για να σε πάει στην δουλειά, ενώ το απόγευμα που το αυτοκίνητο θα γυρίσει στο σπίτι θα πάει στις δραστηριότητες, τα φροντιστήρια και το Supermarket.

Στην δική μας οικογένεια με ένα BMW X3 αυτή η καθημερινότητα των 100-120 χλμ κοστίζει περισσότερο από €12-15 την ημέρα, δηλαδή μέχρι €450 τον μήνα! Αν είχαμε ένα SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) το αντίστοιχο κόστος για καύσιμα θα ήταν €3-4 την ημέρα, ή €120 τον μήνα!!

Με λίγα λόγια χωρίς να στερούμαστε από τις όποιες ανέσεις σε χώρους χρειάζεται στην καθημερινότητα μια μεγάλη οικογένεια, θα γλιτώναμε κάθε μήνα €330, ή €3,960 τον χρόνο!

Δηλαδή σε 5 χρόνια θα είχαμε γλιτώσει τόσα χρήματα που θα μπορούσαμε να έχουμε  αγοράσει το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) και να έχουμε γλιτώσει τα χρήματα από την χρήση  του αυτοκινήτου που έχουμε τώρα και που ουσιαστικά μας χρειάζεται μόνο στο ταξίδι…

Αυτοί οι υπολογισμοί δεν έχουν γίνει τυχαία για τις ανάγκες του άρθρου, αλλά αποτελούν πραγματικό προβληματισμό για το εάν χρειαζόμαστε ακόμη ένα αυτοκίνητο..

Όλα είναι τέλεια λοιπόν-τρέξετε όλοι να αγοράσετε ένα Arona 1.0 TGi (CNG)!

Τι? Όχι?

Υπάρχουν πολλοί συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν για όποιον αποφασίσει να αγοράσει ένα  αυτοκίνητο με φυσικό αέριο-και ενώ κάποιους από αυτούς θα πρέπει να τους χρεώσουμε στο αυτοκίνητο, για τον κυριότερο συμβιβασμό δεν φταίει σίγουρα η SEAT..

Η έλλειψη σοβαρού δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου κάνει την χρήση SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) λογική μόνο στις μεγάλες πόλεις που βλέπετε στον χάρτη και κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Ακόμη και αν μένετε στην Αθήνα όμως καλό θα ήταν να μένετε κοντά στα 8 πρατήρια, ενώ από ότι είδα υπάρχει και ένα είδος ολιγοπωλίου στα πρατήρια που δεν δουλεύει υπέρ του καταναλωτή.

Κάποια πρατήρια σου επιβάλλουν να γεμίζεις πλήρως τις δεξαμενές «για να μην πάθει βλάβη το μηχάνημα» και έτσι αν κάποια μέρα δεν κρατάτε μαζί σας την κάρτα σας και θέλετε να βάλετε ένα ταληράκι για να κάνετε την δουλειά σας μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως… Το έπαθα!

Το ότι το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) δεν έχει μεγάλο χώρο αποσκευών, δεν έχει πίσω δισκόφρενα και ότι αποδίδει μόλις 90 άλογα μου είναι εντελώς αδιάφορα γιατί μέσα στο μυαλό μου έχω αρχίσει να το βλέπω από άποψης οικονομίας σαν ανταγωνιστή των ηλεκτροκίνητων.

Εκείνο που θα ενοχλήσει και μπορώ να το καταλογίσω στο SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) είναι η μικρή αυτονομία των 150 χλμ που δίνουν τα 9 λίτρα του δοχείου βενζίνης που το καθιστούν πραγματικά αιχμάλωτο του Φυσικού Αερίου και της πόλης..

Αν όμως κάποιος που ψάχνει για αυτοκίνητο ένα αυτοκίνητο πόλης που να καλύπτει οικονομικά  τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας του με το πιο οικολογικό τρόπο, τότε βλέπει ότι το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) με μόνο €17.000 και τον πλήρη εξοπλισμό του παίζει στην αγορά χωρίς αντίπαλο.

Τι να πει στο SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κοστίζει τουλάχιστον τα διπλά χρήματα για να το αγοράσεις, καταναλώνει τα ίδια χρήματα/100 χλμ με το CNG για να κινηθεί, μολύνοντας το περιβάλλον με τις μπαταρίες του όταν χαλάσουν και τροφοδοτείται με ενέργεια που παράγεται με λιγνίτη?

Ναι οι μπαταρίες είναι μόδα, αλλά όσο το σκέφτομαι τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο θα έπρεπε να είναι «πιο της μόδας» γιατί απευθύνονται όχι μόνο σε ανθρώπους που σκέφτονται την τσέπη τους, αλλά κυρίως προστατεύουν πραγματικά το περιβάλλον.

Ο ιδιοκτήτης ενός SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) θα έπρεπε να είναι υπερήφανος για την υπεύθυνη επιλογή που έκανε, ωστόσο η σημαντικότητα του Arona 1.0 TGi  χάνεται στην εμφάνιση λόγω ελλιπούς.. σήμανσης!

Στην εποχή του «φαίνεσθε», όπου τα μπλε σηματάκια «Hybrid» φυτρώνουν περήφανα στο εξωτερικό και το εσωτερικό των αυτοκίνητων εκείνων των συμπολιτών μας που αγοράζοντας υβριδικό θεωρούν τους εαυτούς τους προστάτες του περιβάλλοντος, το μικρό διακριτικό σηματάκι “TGI” στο πίσω δεξί μέρος του Arona είναι αστοχία…

Θα ήθελα να δω πράσινα σηματάκια “CNG Natural Gas” (με δεντράκια κτλ) στο πίσω μέρος, στο εσωτερικό και την μάσκα των TGi να διαφημίζουν ότι το συγκεκριμένο SUV είναι το μόνο που πραγματικά λειτουργεί σε αρμόνια με το περιβάλλον.

Δεν θέλω δω αυτά τα σήματα για να πουλήσει περισσότερα αυτοκίνητα η SEAT, η FIAT, ή όποια άλλη μάρκα, αλλά γιατί πραγματικά πιστεύω ότι το Φυσικό Αέριο αποτελεί από οικολογική άποψη την πιο ορθολογιστική λύση για τις αστικές –και όχι μόνο μετακινήσεις μας.

Πρέπει ίσως -ακόμη και η ελληνική αντιπροσωπεία της SEAT, να στολίσει τα αυτοκίνητα με καλόγουστα και διακριτικά σήματα που θα «ανταμείβουν» και γιατί όχι, να διαφημίζουν την οικολογική συνείδηση του οδηγού ενός SEAT Arona 1.0 TGi (CNG)!

Το φυσικό αέριο μας συμφέρει να γίνει «μόδα» όπως τα υβριδικά και η ηλεκτροκίνηση-και αν αυτό συμβεί τότε το δίκτυο πρατήριων θα πυκνώσει !

Αν ζείτε ή εργάζεστε κοντά σε κάποιο πρατήριο Φυσικού Αερίου και ψάχνετε ένα καθημερινό εργαλείο με οικολογική ταυτότητα, τότε το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η περιορισμένη αυτονομία με βενζίνη και το έλλειψη πυκνού δικτύου πρατηρίων CNG.
  • Ο μικρός χώρος αποσκευών, ο οριακός κινητήρας και τα ταμπούρα στους πίσω τροχούς.

Θα θυμάμαι

  • Την οικονομία και τον κορυφαίο οικολογικό χαρακτήρα.
  • Το μόνο SUV που κινείται με φυσικό αέριο που προσφέρει σπάνια άνεση στην ανάρτηση και στους χώρους.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες

 

.

Previous articleMitsubishi Νέα Γενιά Space Star
Next articleNissan LEAF: τo πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Περιφέρειας Θεσσαλίας
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National