Tuesday, August 9, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADJeep Compass Trailhawk-Test Drive/Δοκιμή

Jeep Compass Trailhawk-Test Drive/Δοκιμή

Το Jeep Compass Trailhawk είναι ένα απόλυτα λογικό και αναμενόμενο βήμα που όφειλε να κάνει μια εταιρεία που έχει καταφέρει το όνομα της να είναι συνώνυμό με την εκτός δρόμου κίνηση.

Jeep Compass Trailhawk 07

H Jeep στο όνομά της διείσδυσης στον κόσμο των «Ευρωπαϊκού τύπου» SUV’s  πέρασε αρκετές περιπέτειες με τα Κορεάτικά Compass, για να καταλήξει τελικά στα σημερινά Renegade και Compass της εποχή της συνεργασίας με την FCA.

Υπάρχουν δύο ξεκάθαροι στόχοι που είχε η Jeep  με το νέο Compass.

 Ο πρώτος ήταν να καλύψει το κενό που δημιουργείται μεταξύ του μεγάλου Grand Cherokee και του ιδιαίτερα δημοφιλούς Jeep Renegade –και ο δεύτερος ήταν να ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικά τα δημοφιλή ευρωπαϊκά SUV τα Renault Kadjar, Nissan Qashqai , Ford Kuga και Peugeot 3008

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και επειδή το Compass χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα «Small Wide 4×4» που θα βρείτε και στο Renegade- μεγαλωμένη ωστόσο κατά 15 εκατοστά, καταφέρνει να στέκεται υπερήφανα δίπλα στον ανταγωνισμό και να είναι σημαντικά πιο ευρύχωρο από το Renegade χωρίς να θυσιάζει τίποτε από τις κορυφαίες για SUV ικανότητες του μικρού αδελφού.

Ωστόσο η παρουσίαση του αυτόματου κιβώτιου ZF 9 σχέσεων με μετατροπέα ροπής έβαλε σε πονηρές σκέψεις στην FCA που χωρίς να θέλω να το παινευτώ τις είχα προβλέψει όταν είχα δοκιμάσει το Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto πριν καιρό!

Όταν στην δοκιμή του Compass 4X4 βρέθηκα αντιμέτωπη με μια 9η σχέση που εμπλέκονταν μετά τα 150 χλμ/είχα αναρωτηθεί εάν θα «ήταν καλύτερα (και πιο κοντά στον τετρακίνητο χαρακτήρα της Jeep) η τελική μετάδοση να ήταν πιο κοντή, έτσι ώστε η 9η να ερχόταν περίπου εκεί που είναι τώρα η 8η και η 1η να ήταν ιδιαίτερα κοντή για Off Road χρήση»?

Δεν λέω ότι το άκουσαν από εμένα, αλλά η επιλογή ήταν τόσο προφανής που ακόμη και κάποιος άσχετος με τα εκτός δρόμου οχήματα-όπως η υπογράφουσα- θα το σκεφτόταν.

To Jeep Compass Trailhawk δεν έμεινε μόνο σε όσα σκέφτηκα εγώ- που νόμιζα ότι το X3 που οδηγώ είναι εκτός δρόμου SUV, άλλα εξοπλίστηκε μα μια νέα πιο ικανή ανάρτηση, ελαστικά M+S, πιο κοφτούς προφυλακτήρες για να εξασφαλίζει μεγαλύτερες γωνιές πρόσπτωσης και αποχώρησης, εμφανή σημεία προδώσεις για ρυμούλκηση και αρκετές ακόμη λεπτομέρειες στο εσωτερικό που του επέτρεψαν να έχει ένα κόκκινο Logo ψηλά στο φτερό που γράφει «Trail Rated».

Τα αυτοκίνητα που καταφέρνουν να έχουν αυτό το Logo αποκτούν πιστοποίηση Trail Rated το ανεξάρτητο Nevada Automotive Test Center έχουν σαν γνώρισμα 5 κρίσιμης σημασίας για τις εκτός δρόμου δυνατότητες στοιχεία:

 1. Απόσταση από το έδαφος: Η μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να περάσει με ασφάλεια τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει σε μια εκτός δρόμου διαδρομή.
 2. Πρόσφυση: Αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες αφού παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε εκτός δρόμου διαδρομή, ανεξάρτητα από το είδος του εδάφους.
 3. Ελευθερία άρθρωσης: Το να έχουν οι τροχοί του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή όσο το δυνατόν  μεγαλύτερη επαφή με το έδαφος αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό ενός ικανού εκτός δρόμου οχήματος
 4. Ευελιξία: Συχνά οι εκτός δρόμου διαδρομές είναι στενές και το αυτοκίνητο θα πρέπει να πραγματοποιήσει κλειστούς ελιγμούς.
 5. Διέλευση υδάτινου κολλήματος: Η εκτός δρόμου οδήγηση είναι συνυφασμένη με το πέρασμα από διαδρομές με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, όπως π.χ. ποταμούς που ξεπερνούν κατ’ ελάχιστο τα 48εκ!

Αυτό είναι λοιπόν η ουσία γύρω από την οποία σχεδιάστηκε Jeep Compass Trailhawk και μένει από εμάς να δούμε πως τα καταφέρνει στον δρόμο αλλά και εκτός από αυτόν.

Εμφάνιση

Δεν ξέρω πόσα Logos “Jeep” είδα στο Jeep Compass Trailhawk! Ξεκινώντας από τα σήματα στο καπό και τους προφυλακτήρες, το εσωτερικό των πορτών και το ταμπλό, την κονσόλα και το τιμόνι και καταλήγοντας στις ρόδες. Μέτρησα 20 σήματα και πρέπει να μου ξεφεύγουν αρκετά, για να μην μιλήσω για εκείνα που γράφουν Trailhawk!

Υπάρχουν  αναφορές στην ιστορία της Jeep παντού- από το μυώδες και σχεδόν παλαιομοδίτικο προφίλ του αυτοκινήτου που θυμίζει μια σμίκρυνση του Grand Cherokee μέχρι την αναγνωρίσιμη σε όσους αγαπούν τα χώματα μάσκα με τις παραδοσιακές 7 γρίλιες.

Μπορεί οι γρίλιες να είναι διακοσμητικές όμως χαρίζουν στο αυτοκίνητο έναν “macho” χαρακτήρα που θυμίζει απόλυτα Grand Cherokee και όταν το κοιτάς από μακριά ψαρώνεις!

To Jeep Compass Trailhawk ξεχωρίζει εύκολα από τις κοινές εκδόσεις από τους ειδικά σχεδιασμένους προφυλακτήρες με γωνιές πρόσπτωσης, υπέρβασης και αποχώρησης στις 30, 0/24, 4/33,6 μοίρες, αυξημένη κατά 27 mm απόσταση από το έδαφος στα 22 εκ, τις προστατευτικές ποδιές, τα Rock Rails της  MoPar, τα μαύρα πλαίσια στα παράθυρα, το μαύρο ματ αυτοκόλλητο στο καπό και τον κόκκινο γάντζο ρυμούλκησης πίσω.

Οι πιο παρατηρητικοί θα εντοπίσουν τους μικρότερους τροχούς 17” με λάστιχα «“M+S” διαστάσεων 225/60 R17 που όπως θα δούμε με στεναχώρησαν ιδιαίτερα στην άσφαλτο…

To Jeep Compass Trailhawk αρέσει στον κόσμο άσχετα από το πόσο πολλά γνωρίζει από αυτοκίνητα η εάν σκοπεύει να κινηθεί εκτός δρόμου καθώς το πρεστίζ που εκπέμπει η εμφάνιση αξιολογείται στο διπλάσιο της ήδη τσουχτερής τιμής κτήσης του.

Εσωτερικός Σχεδιασμός

Jeep Compass Trailhawk 05

Μπορεί η εικόνα του εσωτερικού να στερείται φαντασίας- και να είναι λιγότερο εντυπωσιακή από ότι το Jeep Compass Trailhawk υπόσχεται με την εξωτερική εμφάνιση, όμως όσοι γνωρίζουν από Αμερικάνικα αυτοκίνητα θα εκτιμήσουν το ότι η εργονομία έχει κάνει άλματα επί κοντό σε σχέση με το παρελθόν και βρίσκεται πλέον στα… υψηλοτέρα Ιταλικά!

Jeep Compass Trailhawk 020

Το εσωτερικό είναι ντυμένο στις πόρτες με ένα ειδικό συνθετικό δέρμα που είναι ραμμένο επίσης ραμμένο και με κόκκινες κλωστές στην περιφέρεις των όμορφων και ποιοτικών υφασμάτινων. Μια επιλογή που μπορεί να μην μοιάζει όσο πολυτελείς θα περίμενε κανείς από την τιμή του αυτοκινήτου, αλλά που επιβάλλεται από την ανάγκη να έχει το εσωτερικό αντοχή στις κακουχίες του Off Roading.

Τα καθίσματα είναι άνετα και  στηρίζουν καλά το σώμα στις στροφές και στο εσωτερικό τα περισσότερα χειριστήρια βρίσκονται εκεί που πρέπει, είναι ευκρινή, όμορφά και κυρίως ποιοτικά!

Jeep Compass Trailhawk 019

Το ταμπλό έχει επένδυση από μαλακά ποιοτικά πλαστικά στο επάνω μέρος του, ενώ υπάρχουν παντού πρακτικές θήκες για μικροαντικείμενα και ποτά. Ξέρουν οι αμερικάνοι από αυτά, αλλά τους ξέφυγε να φτιάξουν μια θήκη για το κινητό!

Όσο το βλέμμα κινείται προς τα κάτω η ποιότητα των πλαστικών σταδιακά χειροτερεύει, όμως η ποιότητα συναρμογής είναι καλή και δεν παρατήρησα θορύβους στο εσωτερικό παρά τα σχεδόν 20,000 δημοσιογραφικά χιλιόμετρα που είχε αυτό το Jeep Compass Trailhawk-που πιστέψτε με …είναι πάρα πολλά!!

Jeep Compass Trailhawk 011

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης παρέχοντας όλες τις πληροφορίες στην οθόνη που βρίσκεται μεταξύ του ταχύμετρου και του στροφόμετρου, ενώ και το δερμάτινο τιμόνι χορταίνει την όραση με τον σχεδιασμό του και την αφή με την χοντρή στεφάνη του.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει ενσωματωμένη μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, τον κλιματισμό και το κινητό τηλέφωνο, ενώ έχει μια αρκετά γρήγορη λειτουργία και ανάλυση.

Jeep Compass Trailhawk 018

Η τοποθέτηση της οθόνης ενσωματωμένη στην κονσόλα (αντί για floating πάνω από αυτή) ελευθερώνει την ορατότητα προς τα μπροστά (κάτι που είναι σημαντικό για ένα εκτός δρόμου αυτοκίνητο), αλλά από την άλλη πλευρά απαιτεί από τον οδηγό να χαμηλώσει αρκετά το βλέμμα του για να το χειριστεί.

Το μόνο που λείπει από το εσωτερικό του Jeep Compass Trailhawk για να βρίσκεται σε αρμονία με το όνομα του  … είναι μια ωραία αναλογική πυξίδα σαν εκείνες που είχαν τα παλιά 4Χ4 αν θυμάστε…

Jeep Compass Trailhawk 013

Πιο χαμηλά και με μια μικρή γραμματοσειρά βρίσκονται τα χειριστήρια του κλιματισμού και του ηχοσυστήματος. Όλα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν και από την ηλεκτρονική οθόνης όμως βρίσκονται  εκεί για να κάνουν την ζωή όσων από εμάς δεν γουστάρουν να ζούνε πιέζοντας μια οθόνη πιο εύκολη και για να είναι εύκολα στην χρήση κατά την εκτός δρόμου κίνηση !

Jeep Compass Trailhawk 0814

Αντίθετα τα πλήκτρα επιλογής των προγραμμάτων της τετρακίνησης που είναι χαμηλά τοποθετημένο και για να το δει ο οδηγός πρέπει να πάρει το βλέμμα του από τον δρόμο-κάτι που είναι μεγάλο «no-no» όταν οδηγείς στο χώμα!.

Για να κλίσω με την προσφιλή μου γκρίνια πρέπει να πω ότι με στεναχώρησε ότι σε ένα αυτοκίνητο με έντονες εκτός δρόμου βλέψεις το να βρίσκεις ένα ηλεκτρικό χειρόφρενο που ασφαλίζει από ένα διακόπτη είναι μάλλον απογοητευτικό.

Χώροι άνεση

Παρά τις σχετικά περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις -σε σχέση με τα άλλα SUV’s  της κατηγορίας (4.394 x 1.819 x 1.647 mm), το μυώδες τετραγωνισμένο αμάξωμα και το μεγάλο ύψος εξασφαλίζουν άνετους εσωτερικούς χώρους και εσωτερικό ύψος.

Jeep Compass Trailhawk 024

Το Jeep Compass Trailhawk τοποθετεί τον οδηγό ψηλά μέσα στο αυτοκίνητο και πολύ πάνω από τα «κοινά SUV’s» , αλλά παρόλα αυτά η ορατότητα προς τα μπροστά είναι λίγο χειρότερη από ότι εκείνη του Jeep Renegade καθώς η εμπρός κολώνα δεν είναι κάθετη- υιοθετώντας μια πιο «αεροδυναμική γραμμή».

Ταυτόχρονα η πίσω κολώνα είναι πολύ φαρδιά και σε συνδυασμό με το μικρό πίσω παρμπρίζ δυσκολεύουν αρκετά την κίνηση με όπισθεν και το παρκάρισμα.

Jeep Compass Trailhawk 021

Τα καθίσματα είναι μαλακά και ευρύχωρα, ενώ στις στροφές παρέχουν ανέλπιστα καλή πλευρική στήριξη που σίγουρα βοηθούν τον οδηγό όταν αργότερα θα βιώσει τις αυξημένες κλίσεις που παρουσιάζει το Jeep Compass Trailhawk στις στροφές.

Παντού θα βρείτε διάσπαρτες θήκες για γυαλιά, κινητά, ποτήρια και μπουκαλάκια, ενώ το ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό όσο και ο αποθηκευτικός χώρος που σχηματίζεται κάτω από το υποβραχιόνιο έχουν όλα ικανοποιητικό μέγεθος.

Jeep Compass Trailhawk 026

Οι χώροι πίσω είναι ιδανικοί για μια πενταμελή οικογένεια, και το εσωτερικό μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να αντέχει τις ταλαιπωρίες που θα του επιφυλάξουν τα παιδιά μας.

Ο χώρος για τα γόνατα και τα κεφάλια των πίσω επιβατών είναι ικανοποιητικότατος, ενώ το ίδιο ισχύει  και για τον χώρο αποσκευών που παρότι βρίσκεται σε απόλυτα νούμερα κάτω από τον μέσο όρο (390 λίτρα), είναι κανονικός σε σχήμα, ενώ διαθέτει και εφεδρικό τροχο κανονικού μεγέθους..

Jeep Compass Trailhawk 023

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι το κατώφλι φόρτωσης είναι ιδιαίτερα ψηλό και θα σας δυσκολέψει στην φόρτωση βαρίων αποσκευών.

Οι πίσω θέσεις διαθέτουν δύο επιπλέον USB ports και το δικό τους σύστημα εξαερισμού με αεραγωγούς, ενώ οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο διευκολύνοντας την είσοδο των επιβατών και την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Jeep Compass Trailhawk θα βρείτε τον δίλιτρο Multijet2 της FCA που αποδίδει τα 170 άλογα και με την μέγιστη ροπή των 380 Nm να προσφέρεται από τις 1.750 έως τις 3.000 σ.α.λ.

Jeep Compass Trailhawk 010

Ο κινητήρας εκκινεί από ένα κουμπί στο ταμπλό και ο τραχύς του θόρυβος δεν δυσκολεύεται να φτάσει στους επιβάτες παρά την πολύ καλή μόνωση.

Στην πράξη ο κινητήρας τραβά θετικά μετά τις 1300 σαλ ως τις περίπου 4300 στροφές όπου πάνω από εκεί δεν υπάρχει κανένας λόγος να λειτούργει, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους περισσότερους πετρελαιοκινητήρες.

Σε ότι αφορά την οικονομία αν δεν πιεστεί μπορεί να κινεί το αυτοκίνητο σε ημιαστικές περιοχές καταναλώνοντας με μόλις 8,4 λίτρα/ 100 χλμ. ενώ αν κινείστε αλόγιστα και χωρίς οικολογική συνείδηση θα πρέπει να υπολογίζετε κάτι περισσότερο από 9 λίτρα/100 χλμ.

Jeep Compass Trailhawk 012

Η τελική ταχύτητα σύμφωνα με την Jeep φτάνει τα 190, αλλά προσωπικά για λόγους που θα αναλύσω αργότερα δεν ξεπέρασα ποτέ τα 120 χλμ/ω, ενώ η επιτάχυνση των 11, 5 δευτερολέπτων για την διαδικασία του 0-100 που πέτυχα στις δοκιμές που έκανα δεν συνάδει με την αίσθηση ζωντάνιας που προσδίδουν οι πολλές σχέσεις του αυτόματου κιβωτίου.

Jeep Compass Trailhawk 016

Φυσικά για τις μέτριες επιδόσεις σίγουρα ευθύνεται το γεγονός ότι κατά την εκκίνηση στο νορμάλ πρόγραμμα το αυτοκίνητο εκκινεί πάντα  με 2α, αφού η πρώτη πολύ κοντή 1η με τη συνολική σχέση μετάδοσης 20:1 χρησιμοποιείται μόνο όταν επιδεχθεί το πρόγραμμα «4WD LoW» προσομοιάζοντας το «αργό» κιβώτιο.

Πρόκειται δηλαδή για την ιδέα που είχα πριν από χρόνια, αλλά με ένα πιο εντυπωσιακό όνομα… που για λίγο σε κάνει να πιστεύεις ότι πρόκειται για ένα πραγματικό κιβώτιο υποπολλαπλασιαμού.

Όπως είπαμε δύναμη του κινητήρα μεταφέρεται σε ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ZF 9 σχέσεων με μετατροπέα ροπής και με το γνωστό σύστημα αυτόματης τετρακίνησης Jeep Selec-Terrain –Low να ακολουθεί.

Οι αλλαγές γίνονται με ομαλό-σχεδόν ανεπαίσθητο- τρόπο, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο οι αντιδράσεις του κιβωτίου είναι κάπως ράθυμες. Η λειτουργία του ωστόσο είναι ομαλή και θετική-όσο το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει, προφέροντας  ομαλές αλλαγές.

Jeep Compass Trailhawk 022

Μετάδοση

Το αυτόματο κιβώτιο του Jeep Compass Trailhawk στην θέση Auto μεταφέρει την κίνηση κυρίως στους εμπρός τροχούς και μόνο όταν εκείνοι χάσουν την πρόσφυση τους ένας ηλεκτρουδραυλικός συμπλέκτης που βρίσκεται στο πίσω διαφορικό μεταφέρει έως και το 60% της ροπής στον πίσω άξονα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Jeep Compass Trailhawk 015

Το σύστημα λειτουργεί σωστά στον δρόμο και αν θελήσετε να το πάτε σε πιο ζόρικα εδάφη τότε μπορείτε να κλειδώσετε την τετρακίνηση από τον αντίστοιχο  διακόπτη διαλέγοντας προγράμματα για λάσπη, άμμο, χιόνι ή για κλείδωμα του ηλεκτρουδραυλικού συμπλέκτη για ταχύτητες μέχρι τα 50 χλμ/ω.

Tα προγράμματα αυτά συνεργάζονται με το ESP, την χαρτογράφηση του κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων για να προσφερθεί η καλύτερη δυνατή πρόσφυση ανάλογα με τις συνθήκες. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, ο περιστροφικός διακόπτης έχει 8 βασικά προγράμματα AUTO, SNOW  SAND, MUD και ROCK:

 • Στην θέση AUTO το αυτοκίνητο κινείται σαν κανονικό όχημα δρόμου και αν το software διαβάσει υπερβολικό σπινάρισμα κάποιου τροχού, στέλνει ένα ποσοστό της ροπής στους άλλους τρείς.
 • Στην θέση 4WD-Lock το ποσοστό της ροπής μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα κλειδώνει σε προκαθορισμένη αναλογία, η οποία όμως δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι 50/50.
 • Στην θέση 4WD LOW εξακολουθεί το 4WD-Lock είναι υποχρεωτικά ενεργοποιημένο όμως το κιβώτιο επιλέγει να εκκινεί πάντα με την εξαιρετικά πολύ κοντή 1η στα προγράμματα  SAND, MUD και ROCK και στην συνέχεια κράτα όσο το δυνατόν κοντύτερη σχέση.
 • Το πρόγραμμα Snow δεν συνδυάζεται με το 4WD LOW και το αυτοκίνητο εξακολουθεί να ξεκινά με 2α   , το ESP γίνεται ευαίσθητο ενώ η ροπή του κίνητρα περιορίζεται για να αποφεύγεται η απώλεια πρόσφυσης.
 • Το πρόγραμμα SAND συνδυάζεται με το 4WD LOW και το ESP ελέγχει λιγότερο αυστηρά το σπινάρισμα των τροχών
 • Το πρόγραμμα MUD συνδυάζεται με το 4WD LOW και το ESP επιτρέπει στους τροχους να σπινάρουν αρκετά  
 • H θέση Rock συνδυάζεται με το 4WD LOW και περιορίζει άμεσα το σπινάρισμα του τροχού που βρίσκεται στον αέρα μεταφέροντας την ροπή στον απέναντι που έχει πρόσφυση  σαν να έχει 100% μπλοκέ διαφορικά.

Ανάρτηση-Φρένα

Η ανάρτηση είναι με γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω- και είναι το σημείο του αυτοκινήτου που μου προκάλεσε τις πιο αρνητικές εντυπώσεις.

Jeep Compass Trailhawk 027

Τα ελατήρια είναι πολύ σκληρά, ενώ μοιάζει σαν τα αμορτισέρ να έχουν αδύναμη απόσβεση συμπίεσης και καθόλου απόσβεση επαναφοράς  με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να χοροπηδά στις ανωμαλίες του δρόμου επηρεάζοντας έντονα την συμπεριφορά του Jeep Compass Trailhawk σε όλες τις συνθήκες. 

Οι αναρτήσεις δεν έχουν καμία προοδευτικότητα στην διαδρομή τους με αποτέλεσμα να επιτρέπουν έντονες κλίσεις στις στροφές, έντονο «βούτηγμα» στα φρένα, ενώ έκπληξη δημιούργησε και στον Μιχάλη το γεγονός ότι τερμάτιζαν και χτυπούσαν στις εκτός δρόμου ανωμαλίες.

Όπως οφείλαμε μετά την δόκιμη περιγράψαμε την εμπειρία μας στην αντιπροσωπεία ώστε να βρει  αν κάτι συμβαίνει με το αυτοκίνητο και μετά από έλεγχο μας είπαν ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα… και ότι έτσι είναι ρυθμισμένη η ανάρτηση.

Jeep Compass Trailhawk 028

Αν κάποιος αναγνώστης έχει Jeep Compass Trailhawk τον παρακαλούμε να καταθέσει την γνώμη του στα σχόλια.

Τα φρένα με τα τέσσερα δισκόφρενα είναι δυνατά και ανθεκτικά στην χρήση, όμως το μπρουμύτισμα της ανάρτησης στα δυνατά φρεναρίσματα και τα μάλλον ακατάλληλο για άσφαλτο ελαστικά επιτρέπουν στο ευαίσθητο ABS να επεμβαίνει διαρκώς επιμηκύνοντας φρενάρισμα.

Στην Πόλη

Το σχετικά τετραγωνισμένο σουλούπι του αυτοκίνητου κάνει τον υπολογισμό των διαστάσεων του μέσα στην πόλη παιχνιδάκι, κάτι που βοηθά τόσο στην αλλαγή λωρίδας όσο και φυσικά στην διαδικασία του παρκαρίσματος. Εδώ να πω ότι το ηχητικό σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος είναι υπερβολικά ευαίσθητο και αγχωτικό και καλύτερα να το έχετε στην θέση off.

Μέσα στην κίνηση βοηθά πολύ ότι οι λιγότερο υποψιασμένοι κάτοικοι της πόλης «ψαρώνουν» στο πέρασμα του Jeep Compass Trailhawk νομίζοντας ότι βλέπουν  ένα ψιλωμένο Grand Cherokee και έτσι κάνουν αμέσως στην άκρη ή στις διασταυρώσεις παραχωρούν προτεραιότητα στο αμερικάνικο θηρίο, με συνοπτικές διαδικασίες !

Ο τραχύς θόρυβος του κινητήρα δεν φτάνει στην καμπίνα όσο δεν ζορίζεται, το αυτόματο κιβώτιο με τον μετατροπέα ροπής κάνει απαλές και ανεπαίσθητες αλλαγές ταχυτήτων αφήνοντας τους επιβάτες να ζήσουν το όμορφο και καλοφτιαγμένο εσωτερικό.    

Το Trailhawk όμως κινείται μέσα στην πόλη με μέτριά άνεση καθώς η ανάρτηση είναι σκληρά ρυθμισμένη και μεταφέρει στην καμπίνα τις πολλές κακοτεχνίες των πόλεων μας εξαιτίας κυρίως  της σχεδόν ανύπαρκτης απόσβεσης επαναφοράς των αμορτισέρ που υποτάσσονται διαρκώς στην κυρίαρχη δύναμη των σκληρών ελατηρίων.

Από την άλλη πλευρά ο οδηγός επειδή κάθεται ψηλά σε μια θέση που εκπέμπει αίσθηση “King of the Road” απολαμβάνει μια εξαιρετική ορατότητα μέσα στην κίνηση, ενώ ταυτόχρονα έχει την βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει  λακκούβα που θα νικήσει το Jeep Compass Trailhawk.

Έτσι κινείται ευθεία  χωρίς καμία προσπάθεια αποφυγής των κακοτεχνιών, αφού μπορεί αν θέλει να πέφτει μέσα στις λακκούβες χωρίς να ανησυχεί ούτε για ένα λεπτό ότι θα προκαλέσει κάποια ζημία στην ανάρτηση ή τα λάστιχα!

Μέσα στην πόλη-και πάρα το 9ταχαυτο κιβώτιο ταχυτήτων- η κατανάλωση κυμαίνεται στα 8,5-9  λίτρα/100χλμ που χαρακτηρίζεται ως μάλλον υψηλή και που σίγουρα οφείλεται στην τετρακίνηση και τον υψηλό κυβισμό του κινητήρα.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Jeep Compass Trailhawk 0

Όταν βγει στον αυτοκινητόδρομο το Jeep Compass Trailhawk το πρόβλημα που δημιουργεί η ρύθμιση της ανάρτησης επιδεινώνεται εκθετικά όσο αναβαίνει η ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Οι  άριστες εντυπώσεις που μου είχε αφήσει στον αυτοκινητόδρομο το «πολιτικό» Compass 4X4 που έλεγχε αρχοντικά το αμάξωμα επιτυγχάνοντας μάλιστα ελάχιστες κλίσεις στις στροφές αποτελούν την απολύτως αντίθετη εμπειρία από εκείνη που έζησα με την έκδοση Trailhawk του Compass.

Το τιμόνι έχει υπερβολική υποβοήθηση αλλά παρέχει ικανοποιητική αίσθηση του δρόμου ωστόσο ο έλεγχος του αυτοκινήτου στις υψηλές ταχύτητες  είναι δύσκολος και απαιτεί συγκέντρωση από τον οδηγό.

Jeep Compass Trailhawk 025

Η αλήθεια είναι ότι οδήγησα το  Jeep Compass Trailhawk στον αυτοκινητόδρομο μόνο με βροχή, όμως βρήκα πέρα από τις δυνάμεις μου το να εμπιστευτώ το πάτημα του στον δρόμο και να ξεπεράσω τα 120 χλμ/ω.

Διαρκώς υπήρχε η αίσθηση ότι κάτι δεν λειτουργεί όπως θα ήθελα, κάτι  που μπορεί να οφειλόταν στα FALKEN WILDPEAK 225/60R17 ελαστικά ή στο ότι το  ευαίσθητο τιμόνι μου μετέφερε ακριβώς την αίσθηση… μιας συμπεριφοράς που δεν μπόρεσα να αποκωδικοποιήσω.

Το Jeep Compass Trailhawk με νίκησε…

Στον Αυτοκινητόδρομο με 120 χλμ η κατανάλωση κυμαίνεται στα 6,8- 7 λίτρα/100χλμ., ένω σε αυτές τις ταχύτητες η ηχομόνωση από τον δρόμο και τον χώρο του κινητήρα βοηθά ώστε οι θόρυβοι να μην φτάνουν στα αυτιά των επιβατών.

Στρίβοντας

Jeep Compass Trailhawk 08

Στο επαρχιακό δίκτυο το Jeep Compass Trailhawk παρά την τετρακίνηση που περνά με άνεση και άμεσα όλη την δύναμη του κινητήρα στον δρόμο, δείχνει την ίδια ακατανόητη συμπεριφορά που ήταν αδύνατον να αποκωδικοποιήσω χωρίς να νοιώθω ότι κινδυνεύω

Η ανάρτηση δείχνει μια απέχθεια προς τις διαμήκεις λακκούβες που αποσταθεροποιούν την πορεία του αυτοκίνητου με αναπηδήσεις και από τους δύο άξονες κάτι που οι Off Road χρήστες μπορεί να έχουν μάθει να ανέχονται, αλλά προσωπικά με ενοχλούν πολύ.

Ειδικά όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος η υποστροφή έρχεται νωρίς και απότομα, χωρίς προοδευτικότητα και συχνά τρομάζει αναγκάζοντας κάθε σώφρονα οδηγό να κινείται με ταχύτητες που ενοχλούν τα φορτηγά που ακολουθούν.

Μπορεί να φταίνε τα λάστιχα, ή  να φταίει η ανάρτηση με τα περίεργα αμορτισέρ και τα κυρίαρχα ελατήρια… πάντως από εμένα δεν θα μάθετε εδώ πως συμπεριφέρεται το Jeep Compass Trailhawk όταν κινείται γρήγορα γιατί με φόβισε!

Jeep Compass Trailhawk 026

Μπορεί να είμαι δειλή, ή πολύ γνωστική… πάντως γνωρίζω ότι η γραμμή που χωρίζει τον ηρωισμό με την βλακεία είναι εξαιρετικά λεπτή.

Έδωσα στον Μιχάλη Μισκή το αυτοκίνητο, ελπίζοντας εκείνος θα μιλήσει  για ένα καθαρόαιμο εκτός δρόμου που άπλα δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί… όπως και να το κάνουμε, είμαι απλά άσχετη από τα χωμάτινα οχήματα.

Εκτός Δρόμου (Μ.Μ)

Το Jeep Compass Trailhawk που δοκίμασα πρόσφατα, είναι ασύγκριτα καλύτερο εκτός δρόμου από οποιοδήποτε άλλο παλιό ή καινούργιο Compass έχω οδηγήσει και θα μείνει για πάντα στην εκτίμησή μου ως ένα αξιοθαύμαστα ολοκληρωμένο 4Χ4. Μεταφέρω εδώ τις εντυπώσεις μου σε αντιδιαστολή με το αντίστοιχο κείμενο που είχα γράψει για το κανονικό Compass πριν έναν χρόνο.

Και εδώ, όπως και στο κανονικό Compass έχουμε μεγάλο και χαμηλό μπροστινό πρόβολο. Όμως εδώ το ύψος από το έδαφος είναι μεγαλύτερο από ότι στα φθηνότερα “νορμάλ” Compass, το κάτω μέρος του αυτοκινήτου προστατευμένο από ποδιές της Mopar, υπάρχουν εμφανή και αξιόπιστα σημεία πρόσδεσης για recovery και, το σημαντικότερο, οι «αργές σχέσεις» συμπληρώνουν το πακέτο.

Το Trailhawk είναι το μόνο Compass με αργές σχέσεις. Άρα ίσως μπορεί να συγκριθεί με το Wrangler, με τα Land Cruiser και το FJ, με το νέο Defender, με τα καθαρόαιμα εκτός δρόμου οχήματα;

Ναι, το αυτοκίνητο έχει ένα καταπληκτικό κιβώτιο, έναν επαρκή diesel κινητήρα και ένα ευφυέστατο software στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης που μπορεί να κάνει θαύματα. Στην συγκεκριμένη έκδοση μάλιστα βρίσκει δυσκολότερα κάτω.  Kαι όταν αυτό συμβεί, οι πιθανότητες να πάθει ζημιά είναι σημαντικά λιγότερες γιατί είναι προστατευμένο με ποδιές.

Jeep Compass Trailhawk 015

Έγραφα πριν έναν χρόνο για το σύστημα τετρακίνησης Jeep Active Drive του απλού Compass, ότι στις θέσεις SNOW, SAND και MUD, το 4WD-Lock είναι υποχρεωτικά ενεργοποιημένο και αυτό που αλλάζει σε κάθε θέση, είναι το πρωτόκολλο του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης.

Στο Compass Trailhawk, το κάτι παραπάνω σε σχέση με αυτά το κάνει το σύστημα τετρακίνησης  Jeep Active Drive Low.

Αυτό επιτρέπει στον οδηγό να κινηθεί όποτε θέλει με τις αργές σχέσεις κάνοντας τον έλεγχο του οχήματος ευκολότερο για τον ίδιο, καθώς αυτές του δίνουν μία ολική σχέση μετάδοσης 20:1 στην πρώτη ταχύτητα.

Επιπλέον, στις αργές σχέσεις τα χαρακτηριστικά του κάθε mode του συστήματος πρόσφυσης είναι εμφανέστερα για προφανείς λόγους. Κινείσαι πιο αργά, με περισσότερες στροφές ανά σχέση, όλα είναι πιο ελεγχόμενα αν εσύ το θέλεις.

Η ύπαρξη αργών σχέσεων κατατάσσει από μόνη της το Trailhawk στην κατηγορία των “σοβαρών” εκτός δρόμου οχημάτων και πραγματικά εκτινάσσει τις δυνατότητές του.

Ήρθε όμως η στιγμή να κλείσω με το σχόλιο για την ανάρτηση.

Jeep Compass Trailhawk 06

Στα χαρτιά, το Trailhawk έχει ανάρτηση ειδικά ρυθμισμένη (ως προς τη ρύθμιση των αμορτισέρ, τη σκληρότητα των ελατηρίων και των αντιστρεπτικών και το μήκος ελατηρίων και αμορτισέρ) που προσφέρει αυξημένες διαδρομές και απόσβεση στο χώμα.

Με έκπληξη όμως παρατήρησα ότι ούτε οι διαδρομές του ήταν αισθητά μεγαλύτερες από του απλού Compass, ούτε η απόσβεση ήταν η αναμενόμενη. Για την ακρίβεια, η ανάρτηση περνούσε μια σκληρή αίσθηση στις μικρές ανωμαλίες και ταυτόχρονα τερμάτιζε εύκολα στις μεγάλες ανωμαλίες ή μόλις ο ρυθμός κίνησης στο χώμα άρχιζε να γίνεται γρήγορος.

Jeep Compass Trailhawk 03

Ο προβληματισμός μου σχετικά με το θέμα ήταν τόσο έντονος που ζητήσαμε από την Jeep να ελέγξει τα αμορτισέρ του οχήματος της δοκιμής, σκεπτόμενοι ότι πιθανόν να είχαν υποστεί φθορά από τα προηγούμενα τεστ και να είχε αλλοιωθεί η λειτουργία τους.

Η εταιρεία πράγματι τα έλεγξε και μας διαβεβαίωσε ότι λειτουργούν κανονικά. Αυτό ήταν και το μόνο σημείο στο όχημα, που θα ήθελα να είναι διαφορετικό.

Ίσως να ήμουν πολύ αυστηρός, ίσως να ήθελα πολύ το Compass Trailhawk να μπορεί να συγκριθεί με το Wrangler.

Η πραγματικότητα είναι ότι το καινούργιο Jeep Compass Trailhawk προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων του Wrangler και της αίγλης του ονόματος Jeep, σε ένα πακέτο που -χωρίς να είναι φθηνό- κοστίζει λιγότερο από αυτό της αγοράς ενός μεγάλου καθαρόαιμου 4Χ4.

Και αυτό από μόνο του δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακό.

Αγαπητοί @autoholix, σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Συμπέρασμα

Το Jeep Compass Trailhawk με προβλημάτισε με την συμπεριφορά του στον δρόμο, ενώ ταυτόχρονα εάν κατάλαβα καλά την άποψη του Μιχάλη, ούτε εκείνος ενθουσιάστηκε από την ανάρτηση.

Jeep Compass Trailhawk 019

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που κοστίζει σχεδόν €45,000 και που μου είναι αδύνατον να κατανοήσω.

Προτείνω λοιπόν να γλιτώσετε τα €8,700 που κοστίζει επιπλέον το Compass Trailhawk από το «καθημερινό» μοντέλο και να προτιμήσετε το Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto που είναι ένα υπέροχο SUV με ικανοποιητικά χωμάτινο χαρακτήρα.

Το Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto είναι ένα ολοκληρωμένο SUV που παρέχει άνεση χώρων στην οικογένεια ενώ ταυτόχρονα- χάρη στην εξελιγμένη του τετρακίνηση, δίνει στον ιδιοκτήτη του μια μοναδική σιγουριά που του χαρίζει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να τολμήσει να εκδράμει σε εκτός δρόμου διαδρομές.

Jeep Compass Trailhawk 1011

Το Jeep Compass Trailhawk από την άλλη πλευρά είναι πολύ όμορφο, ικανότερο να κινηθεί σε πιο δύσκολά εδάφη, αλλά για να φτάσει εκεί θα πρέπει να καλύψει και κάποιες αποστάσεις στην άσφαλτο… οπότε για να ανεχθείτε και ίσως να συγχωρέσετε την συμπεριφορά του στον δρόμο θα πρέπει να είστε ένας πωρωμένος οδηγός αυτοκινήτων εκτός δρόμου.

Εγώ δεν είμαι τέτοιος οδηγός , οπότε σας προτείνω αν θέλετε ένα όμορφο SUV φορτωμένο με τον αμερικανικό θρύλο, να επιλέξετε κάποια από τις πιο  «πολιτικές» και απολυτά ολοκληρωμένες εκδόσεις του Compass

Δεν με ευχαρίστησε

 • Η συμπεριφορά στον δρόμο απαιτεί πολύ κατανόηση και υπομονή.
 • Η τιμή είναι υψηλή σε σχέση με το εξαιρετικό απλό μοντέλο.

Θα Θυμάμαι

 •     Τον γραμμικό κινητήρα και την πολύ όμορφη εμφάνιση.
 •     Τις εκτός δρόμου δυνατότητές που συμφωνά με τον Μ.Μ. πλησιάζουν καθαρόαιμες κατασκευές.

Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση.

Μιχάλης Μισκής/ Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty