Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςOpel Corsa 1.5D 102 PS Δοκιμή / Test drive

Opel Corsa 1.5D 102 PS Δοκιμή / Test drive

Το Opel Corsa 1.5D 102 PS έχει επάνω του όλη την ιστορία της απορρόφησης της Opel από την PSA, αφού ουσιαστικά είναι ένα μοντέλο που στην 6η του γενιά βρέθηκε να χρησιμοποιεί πλατφόρμα CMP παρότι οι γερμανοί είχαν έτοιμη την επόμενη γενιά του.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 040

Οι Γάλλοι σκέφτηκαν ότι το κόστος που θα είχε η ύπαρξη δύο εντελώς διαφορετικών πλατφόρμων (όπως συμβαίνει τώρα με το 308 και το Astra) στην γκάμα των super mini ήταν μεγαλύτερο από το κόστος του να μοιράσουν την κοινή πλατφόρμα τους σε μια ακόμη μάρκα του ομίλου τους.

Έτσι το Peugeot 208, το Citroen C3 και το νέο Corsa βρέθηκαν να μοιράζονται τα ίδια μηχανικά μέρη και οι σχεδιαστές της Opel χρειάστηκε μέσα σε ένα πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα να παρουσιάσουν ένα αυτοκίνητο που όχι μόνο θα διαφοροποιείται αισθητικά από τους Γάλλος συναγωνιστές του, αλλά και που να διαφοροποιείται και σε ότι άφορα τον χαρακτήρα της πλατφόρμας που χρησιμοποιεί-θυμίζοντας γερμανικό αυτοκίνητο.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 03

Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι πράγματι ο Mark Adams και η ομάδα του τα κατάφεραν περίφημα, καθώς αφενός είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβεις από την εμφάνιση, ή το εσωτερικό του ότι ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο αυτοκίνητο με το 208, ενώ αφετέρου οδηγώντας το Opel Corsa 1.5D 102 PS αμέσως μετά το Peugeot 208 είναι δύσκολο -αν δεν γνωρίζεις-  να καταλάβεις ότι πρόκειται για δύο ίδιες αρχιτεκτονικές ανάρτησης με διαφορετική ρύθμιση στα χαρακτηριστικά των αμορτισέρ και του τιμονιού. 

Εμφάνιση

Αν θελήσεις να συγκρίνεις την εμφάνιση του Opel Corsa 1.5D 102 PS με εκείνη του αδελφού 208 μάλλον θα το αδικήσεις καθώς οι Γάλλοι σε ότι αφορά τον σχεδιασμό έδωσαν τα πάντα στο πρωτότοκο.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 24

Το Opel Corsa 1.5D 102 PS είναι σχεδόν 4 εκατοστά πιο μεγάλο από το παλιό μοντέλο, όμως το αμάξωμα του έχει 30% μεγαλύτερη ακαμψία στρέψης καταφέρνοντας ταυτόχρονα να είναι από 40-60 κιλά ελαφρύτερο ζυγίζοντας μόλις 1,150 κιλά.

Με διαστάσεις 4.060 x 1.765 x 1.435 mm το Corsa είναι 2-3 χιλιοστά μακρύτερο, ψηλότερο και φαρδύτερο από ένα 208, όμως το μεταξόνιο που παραμένει ακριβώς το ίδιο στα 2538 mm ξεκαθαρίζει με τον πιο σαφή τρόπο ότι μιλάμε για την ίδια πλατφόρμα.

Κοιτώντας από μπροστά αντικρίζεις τον γνώριμο στα Opel  σχεδιασμό με τα χαρακτηριστικά φωτιστικά LED ημέρας σε σχήμα μπούμερανγκ και την μάσκα να έχει τώρα μεγαλύτερες γρίλιες έτσι ώστε να ακολουθεί την  μόδα.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 22

Φυσικά παρατηρώντας με λίγη προσοχή διακρίνεις ότι η κεντρική μάσκα δεν είναι λειτουργική-όπως και οι αεραγωγοί των φρένων- και πως η ψύξη του κίνητρα γίνεται από την μεγάλη μάσκα στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα.

Στο προφίλ οι ομοιότητες με το 208 είναι πλέον εμφανείς καθώς διατηρεί ουσιαστικά την ίδια σχεδίαση με μια εντυπωσιακή σχεδίαση στην πίσω κολώνα- που η Opel την ονομάζει “J-Blade” να δημιουργεί την χαρακτηριστική για τα Opel «αιρούμενη οροφή».

Πιστό στην παράδοση της Γερμανικής εταιρείας το Opel Corsa 1.5D 102 PS έχει τον κορυφαίο για την κατηγορία συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,29 – και μάλιστα χωρίς να καταφεύγει σε αισθητικές υπερβολές.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 32

Οι όμορφες μαύρες αλουμινένιες ζάντες φοράνε οικολογικά λάστιχα διαστάσεων 195/55 R16 και προκαλούν μια πολύ ευχάριστη αντίθεση με το κορυφαίο πορτοκαλί χρώμα του αμαξώματος-που νομίζω ότι είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιλέξει κανείς σε αυτό το μοντέλο.

Η πίσω όψη του Opel Corsa 1.5D 102 PS χαρακτηρίζεται από τους φουσκωτούς προφυλακτήρες και ενώ είναι απολύτως συμπαθητική θα μπορούσε αλλάζοντας το σήμα με τον κεραυνό στο κέντρο να ανήκει σε οποιοδήποτε άλλο hatchback.

Εσωτερικό

Η εμφάνιση του Corsa είναι μοντέρνα και διατηρεί κάτι από τον χαρακτήρα της Opel, όμως σε καμία  δεν προκαλεί το «Sensory Overload” που εγγυάται το 208-και μοιάζει πως το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό που σίγουρα διαθέτει ακόμη πιο συμβατικό σχεδιασμό –κάτι που όμως έχει δύο όψεις.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 31

Αυτό που ενοχλεί είναι ότι συγκρινόμενο με το 208 το εσωτερικό του  Opel Corsa 1.5D 102 PS μοιάζει να στερείται εμπνεύσεως και σου δίνει την εντύπωση πως δεν έχει υπάρξει σχεδιαστική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν.

Αντίθετα εκείνο που ενθουσιάζει είναι ότι αν έχετε ύψος πάνω από 1,80μ δεν θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε στις ιδιαιτερότητες του i-cockpit που απαιτεί την κατανόηση του οδηγού-και αυτό είναι σίγουρα καλό!

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 15

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης και η εργονομία βρίσκεται –για εμένα- σε πολύ καλύτερο δρόμο απ` ότι εκείνη της Peugeot που με το i-cockpit μοιάζει να είναι λίγο μπερδεμένη-αν όχι εγκλωβισμένη, σε μια διάταξη όπου το τιμόνι μοιάζει να μπαίνει πάντα στην μέση οπότε προσπαθείς να δεις το καντράν.

Η ποιότητα των υλικών είναι καλή-ίσως ένα κλικ κάτω από το 208- με μαλακά πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό που χειροτερεύουν όσο κοιτάς πιο χαμηλά. Σ

την έκδοση της δοκιμής  η προσθήκη μερικών πλαστικών φιλέτων βαμμένων στο χρώμα της λάκας στην κεντρική κονσόλα και μπροστά από τον συνοδηγό προσδίδουν μια αίσθηση πολυτελείας -που όμως κινδυνεύει με τον χρόνο να αποδώσει το ακριβώς αντίθετο αποτελέσματα αφού είναι γνωστή η δυσανεξία της λάκας στην κακομεταχείριση…

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 30

Την εικόνα χαλούν τα πλαϊνά πλαστικά χαμηλά στα πλάγια της κεντρικής κονσόλας που είναι φτιαγμένα από “μέτριοκακής” ποιότητας πλαστικά και που δεν  εφαρμόζουν όπως θα περίμενε κανείς από ένα Opel.

Το δερμάτινο τιμόνι χορταίνει την όραση με τον σχεδιασμό του και την αφή στην χοντρή στεφάνη, αλλά η ποιότητα και η λειτουργία των διακοπτών που βρίσκονται επάνω του δεν πείθουν…

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 16

Η εργονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο και θα βρείτε τα πάντα εκεί που περιμένετε να είναι, ωστόσο υπάρχουν λεπτομέρειες που ενοχλούν όπως για παράδειγμα η έντονη γωνία με την οποία είναι τοποθετημένοι οι λεβιέδες για τα φλάς και τους καθαριστήρες που είναι κάπως αφύσικη.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει ενσωματωμένη μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής που είναι οδηγοκεντρικά τοποθετημένη και που έσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, τον κλιματισμό και το κινητό τηλέφωνο.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 17

Η οθόνη έχει πολύ καλή ανάλυση και η εναλλαγή των εφαρμογών γίνεται γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις, ενώ διαθέτει και συνδεσιμότητα με Apple Car και Android Auto.

Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα ξεχωριστά χειριστήρια του ηχοσυστήματος, ενώ στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα χειριστήρια του συστήματος του ηλεκτρονικού  κλιματισμού και έτσι η χρήση του μπορεί να γίνει και εκτός της κεντρικής κονσόλας-ευτυχώς!

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 13

Πίσω από των επιλογέα των 6 πυκνά διατεταγμένων σχέσεων, σε μια αρκετά δυσπρόσιτη από πλευρά εργονομίας θέση, υπάρχει ένα πλήκτρο που ενεργοποιεί το χειρόφρενό, δύο ποτηροθήκες που είναι τοποθετημένος πολύ πίσω και ένα υποβραχιόνιο που κρύβει ένα μικρό ντουλάπακι.

Χώροι/Άνεση

Στο εσωτερικό του Opel Corsa 1.5D 102 PS, από την πρώτη κιόλας ματιά όλα μοιάζουν τακτοποιημένα χαρίζοντας άνετο χώρο για τους εμπρός επιβάτες και απλά αρκετό για τους πίσω, παρέχοντας όμως τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους και ένα ράφι για το κινητό και μικροπράγματα.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 29

Τα τύπου bucket καθίσματα θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη πλευρική στήριξη, ενώ υπάρχει και μια δυσκολία για να βρει ακριβώς την θέση που επιθυμεί ο οδηγός  καθώς το τιμόνι μοιάζει να είναι πολύ ψηλά τοποθετημένο.

Η συγγένεια με το 208 εδώ δεν κρύβεται και έτσι η προβολή του μεγαλύτερου τιμονιού στο εσωτερικό μοιάζει αρχικά περίεργή, μα τελικά συνηθίζεται! 

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 14

Η ορατότητα προς μπροστά είναι καλή, αν και περιορίζεται κάπως από τις χοντρές κολώνες (..που οι πιο παρατηρητικοί θα δουν ότι διαθέτουν ακριβώς το ίδιο κάλυμμα με το 208- και το 2008!) ενώ κοιτώντας προς τα πίσω τα πράγματα είναι κάπως δυσάρεστα αφού τα πολύ φαρδιά μαξιλάρια των καθισμάτων μπλοκάρουν εντελώς την ορατότητα προς τα πίσω.

Έτσι η έλλειψη κάμερας οπισθοπορείας είναι αισθητή παρότι αυτό αντισταθμίζεται κάπως από το σύστημα παρακολούθησης του νεκρού σημείου που μας ενημερώνει αν κάποιο αυτοκίνητο κινείται στο «νεκρό σημείο» κατά την αλλαγή λωρίδας.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 04

Επίσης όπως και στο 208 όταν σταματάτε σε μια διασταύρωση και θέλετε να κοιτάξετε προς τα δεξιά και στο διπλανό κάθισμα κάθεται ένας συνοδηγός… που δεν είναι γυναίκα, θα διαπιστώσετε ότι το κάθισμα του συνοδηγού είναι τοποθετημένο αρκετά μπροστά ενοχλώντας την ορατότητα.

Ο χώρος για το κεφάλι των εμπρός επιβατών του Opel Corsa 1.5D 102 PS δεν αποτελεί πρόβλημα όσο ψηλοί και να είναι -κάτι που όμως δεν συμβαίνει στο πίσω κάθισμα όπου επιβάτες με ύψος μεγαλύτερο του 1,80μ. θα πρέπει να συνηθίσουν στην μόνιμη επαφή του κεφαλιού τους με το πίσω μέρος του «ουρανού».

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 27

Οι ψηλοί επιβάτες του πίσω καθίσματος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν παράλληλα και τον χαμηλά τοποθετημένο «πάγκο» των καθισμάτων που δεν στηρίζει σωστά τα γόνατα, τοποθετώντας τα ψηλότερα από υπόλοιπο σώμα-κάτι που σίγουρα θα τους κουράσει τις μεγάλες αποστάσεις.

Η σύγκριση της άνεσης στο πίσω κάθισμα με ένα VW Polo είναι απλά άτοπη, ωστόσο το Opel Corsa 1.5D 102 PS μπορεί να φιλοξενήσει με δύο ενήλικες όσο αυτοί δεν ξεπερνούν το 1,8μ ύψους, ή τρία παιδιά, παρέχοντας τους μια σχετική άνεση στα πόδια.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 26

Ο χώρος αποσκευών είναι ολόιδιος με του 208 και ενώ είναι βαθύς και με μεγάλο άνοιγμα της πόρτας η χωρητικότητα των 315 λίτρων δεν τον τοποθετεί πολύ ψηλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ενώ θα βρείτε ότι είναι και αρκετά στενός και θα δυσκολευτείτε να χωρέσετε μακριά αντικείμενα όπως μια ομπρέλα θαλάσσης.

Τέλος η είσοδος στο πίσω κάθισμα δεν είναι αρκετά εύκολη καθώς οι πίσω πόρτες δεν ανοίγουν πλήρως, αλλά τουλάχιστον τα πίσω παράθυρα εδώ ανοίγουν ηλεκτρικά.

Εξοπλισμός

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 12

Για να αποκτήσετε ένα Opel Corsa 1.5D 102 PS με επίπεδο εξοπλισμού Elegance θα χρειαστείτε μόλις €17,000 και αποζημιωθείτε με τουλάχιστον 6 αερόσακους, ηλεκτρικούς και καθρέπτες και παράθυρα μπροστά και πίσω, σύστημα πολυμέσων ηλεκτρονικά ελεγχόμενο  κλιματισμό, ένα εκνευριστικό Lane Assist που δεν απενεργοποιείται μόνιμα, Cruise Control, αυτόματο φρενάρισμα σε περίπτωση κινδύνου και φυσικά τι όμορφες ζάντες αλουμινίου που βλέπετε στις φωτογραφίες!

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Opel Corsa 1.5D 102 PS θα βρείτε τον νέο 16βάλβιδο πετρελαιοκινητήρα των 1,499 κ.εκ. (προδιαγραφών Euro 6.2 με AdBlue) με ψεκασμό common-rail, τούρμπο με πτερύγια μεταβλητής γεωμετρίας για άμεση απόκριση σε όλο το φάσμα στροφών που αποδίδει 102 ίππους στις 3,500 σαλ και 250Νm στις 1,750 σαλ.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 0

Η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της ηχομόνωσης δεν είναι τόσο καλή όσο εκείνη του 208 και έτσι το χαρακτηριστικό κροτάλισμα του πετρελαιοκινητήρα φτάνει στα αυτιά των επιβατών ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της εκκίνησης με κρύο μοτέρ.

Ο κινητήρας τραβάει καλά από τις 1.300σ.α.λ και φτάνει γραμμικά μέχρι τις 4,000.α.λ όπου μετά αρχίζει να νοιώθει δυσάρεστα όπως συμβαίνει με τους περισσότερους πετρελαιοκινητήρες.

Ένα πυκνής κλιμάκωσης και ικανοποιητικό κούμπωμα εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 00

Όσο αφορά την κατανάλωση του κινητήρα θα δείτε ότι με προσεκτική οδήγηση μπορεί να καταναλώνει σταθερά και χωρίς προσπάθεια κάτω από 5 λίτρα μέσα στην πόλη, επιβεβαιώνοντας με τον πιο λαμπρό τρόπο ότι οι πετρελαιοκινητήρες έχουν και νόημα άλλα και μέλλον.

Καθώς το Corsa είναι περίπου 100 κιλά ελαφρύτερο –μάλλον λόγω της κάπως χειρότερης μόνωσης ο κινητήρας μοιάζει να ανταποκρίνεται στο γκάζι καλύτερα από ότι στο 208. Αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και στις επιδόσεις επιτάχυνσης 0-100 χλμ/ω όπου το Corsa ήταν σταθερά γύρω από το 10,7’’, δηλαδή είναι σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερο ενώ ίσως να είναι και λίγο πιο οικονομικό.

Η τελική ταχύτητα σύμφωνα με τον κατασκευαστή  είναι περίπου 190 χλμ/ω. κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις “φήμες”.

Αναρτήσεις-Φρένα

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 01

Οι αναρτήσεις του Opel Corsa 1.5D 102 PS  αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω και είναι προσανατολισμένες προς την σπορ οδήγηση, καθώς έχουν την γνωστή γερμανική σφικτή αίσθηση που περιμένεις να σε αποζημιώσει στις στροφές.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα-με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα- και είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα.

Το τιμόνι είναι ευχάριστα μαλακό μέσα στην πόλη, όμως παραμένει μαλακό και με μέτρια αίσθηση ακόμη και όταν ανεβεί ταχύτητα κίνησης.

Στην πόλη

Μέσα στην πόλη το Opel Corsa 1.5D 102 PS είναι κάπως σκληρό, όμως είναι φιλικό, σχετικά ήσυχο, με την πίσω ανάρτηση να διαχειρίζεται με άριστο τρόπο τις λακκούβες μας – ακόμη και εκείνες βρίσκονται στον διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 33

Σε ότι αφορά την ορατότητα το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα μέσα στην πόλη δημιουργείται από τις φαρδιές πίσω κολώνες και τα μεγάλα μαξιλαράκια πίσω που περιορίζουν την ορατότητα και απαιτούν την προσοχή σας στις αλλαγές λωρίδας και το παρκάρισμα.

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι είναι μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού διευκολύνοντας τους ελιγμούς με τα 11 μέτρα της διαμέτρου στροφής.

Θα ήθελα μόνο η ηχομόνωση να ήταν καλύτερη καθώς εντοπίζονται θόρυβοι όχι μόνο από τον κινητήρα, άλλα και από τις αναρτήσεις και την κύλιση των τροχών.

Η κατανάλωση σε ημιαστική χρήση δύσκολα θα ξεράσει τα 4,8 λίτρα, ενώ αν κινείστε συχνά στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να υπολογίζετε κάτι γύρω στα 5 λίτρα/100 χλμ.

Στον αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Opel  Corsa 1.5D 102 PS ταξιδεύει με χαρακτηριστική άνεση και δεν μοιάζει να επηρεάζεται από τους πλευρικούς, όμως επειδή το τιμόνι διατηρεί την ισχυρή του υποβοήθηση το αυτοκίνητο μετακινείται με την παραμικρή κίνηση των χεριών του οδηγού. Αυτό είναι κάτι βέβαια που συνηθίζεται, όμως στην αρχή προκαλεί εντύπωση.

Εκείνο που δεν συνηθίζεται όμως είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος που παράγεται από το επάνω μέρος της πόρτας –στο σημείο επαφής με την οροφή, όπου μετά τα 120 χιλιόμετρα παράγουν ένα θόρυβο που δυναμώνει όσο αυξάνεται η ταχύτητα.

Οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές του αυτοκινητόδρομου είναι ανεπαίσθητες όμως καθώς τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν η έλλειψη ιπποδύναμης από τον μικρό κινητήρα αρχίζει να φαίνεται και σε συνδυασμό με το αεροδυναμικό σφύριγμα αποτρέπουν τον οδηγό να κινείται με υψηλές ταχύτητες.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 18

Με λίγα λόγια αυτά λειτουργούν σαν ένα επιπλέον σύστημα ασφάλειας που περιορίζει τον οδηγό μέσα στα πλαίσια της ασφάλειας και της νομιμότητας.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο είναι χαμηλή και όταν το αυτοκίνητο κινείται με 130 χλμ/ω και περίπου 2,100 σαλ όπου δεν υπερβαίνει τα 4,6 λίτρα. Ακόμη και να το πιέσετε όμως πηγαίνοντας με 170 δύσκολα θα ξεπεράσετε τα 5,5 λίτρα/100χλμ.

Εντυπωσιακά οικονομικός κινητήρας σε ένα αεροδυναμικό αμάξωμα!

Στις Στροφές

Η συμπεριφορά του Opel  Corsa 1.5D 102 PS ήταν για εμένα μια ευχάριστη έκπληξη καθώς οι περιορισμένες κλίσεις που εξασφαλίζουν οι ενισχυμένες αντιστρεπτικές και το σκληρότερο σε σχέση με το 208 σετάρισμα των αμορτισέρ μοιάζει να αποδίδει.

Αρχικά χάρη στα πολύ καλά χαρακτηριστικά του πλαισίου μέσα στις στροφές οι κλίσεις είναι ελάχιστες, το τιμόνι όμως μεταφέρει με μέτριο τρόπο το τι συμβαίνει στους μπροστινούς τροχούς και έτσι χρειάζεται λίγο χρόνο για να το εμπιστευτεί ο οδηγός.

Από εκεί και πέρα γίνεται αμέσως αντιληπτό από τις άμεσες αντιδράσεις στις αλλαγές πορείας ότι εκτός από την ενδιαφέρουσα σφικτή ανάρτηση αυτό το αυτοκίνητο έχει και χαμηλό βάρος.

Πετιέται από την μια στροφή στην άλλη χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ενώ ακόμη και ο ράθυμος πετρελαιοκινητήρας μοιάζει να έχει αποθέματα δύναμης όσο εκμεταλλεύεσαι την ροπή του.

Ο πετρελαιοκινητήρας χάρη στο πυκνό κιβώτιο ταχυτήτων επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται γοργά με καθαρές γραμμές, χωρίς να σπινάρουν οι εμπρός τροχοί καθώς η δύναμη δεν επαρκεί για να σπάσουν την πρόσφυση των φαρδιών ελαστικών.  

Επειδή το αυτοκίνητο δεν γέρνει μέσα στις στροφές και επειδή είναι παντού ουδέτερο, γρήγορα μαζεύονται αρκετά χιλιόμετρα που ο οδηγός τα αντιλαμβάνεται από το τρεμόπαιγμα της λυχνίας του ESP που δεν απενεργοποιείται και που όταν δεν κάνετε “απότομα μαγικά” με το τιμόνι επεμβαίνει με ένα ανεπαίσθητο τρόπο διορθώνοντας κάθε πιθανή παρεκτροπή.

Το πίσω μέρος μένει ακλόνητο στην μεταφορά βάρους κατά την διάρκεια του φρεναρίσματος μέσα στην στροφή και θα χρειαστεί να συναντήσετε έντονη κακοτεχνία στον δρόμο για να αντιλήφθητε ότι στο πίσω μέρος του  Opel  Corsa 1.5D 102 PS υπάρχει ένας ημιάκαμπτος άξονας.

Σε αντίθεση με το 208 που σου δείχνει ξεκάθαρα πότε πλησιάζεις τα όρια μέσα από την κλίση του αμαξώματος και σε ενημερώνει ότι θα πρέπει να μειώσεις ταχύτητα, στο Corsa αυτόν τον ρόλο τον αναλαμβάνει το λαμπάκι του ESP που μοιάζει να ενεργοποιείται πιο εύκολα από ότι εκείνο του Γάλλου ξάδελφου.

Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα είναι ακριβώς το ίδιο, απλά με το Corsa κινείσαι ένα κλικ πιο γρήγορα και έτσι το σύστημα έρχεται απότομα σε δύσκολη θέση.

Μπορούμε άραγε να το κοροϊδέψουμε για να πάμε πιο γρήγορά?

Δυστυχώς δεν γίνεται να το κοροϊδέψουμε, αλλά ευτυχώς γίνεται να πάμε πιο γρήγορα! Αν φτάσετε να μπαίνετε στην στροφή και το αυτοκίνητο αρχίζει να κινείται με το πλάι μετά από μισό με ένα δευτερόλεπτο ανάβει το χαρακτηριστικό κίτρινο λαμπάκι του συστήματος ευστάθειας.  

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 28

Ακόμη και αφού ανάψει, το αυτοκίνητο σας δίνει μισό δευτερόλεπτο πριν «κόψει τα γκάζια» όπου εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανοίξετε ανεπαίσθητα την τροχιάα σας –εφόσον έχετε φροντίσει από την γραμμή σας να έχετε περιθώριο-ώστε να ισορροπήσουν οι ταχύτητες περιστροφής των τροχών και να σβήσει το λαμπάκι πριν κόψει ο κινητήρας.

Μαθαίνεις να υπολογίζεις την γραμμή σου με αυτό στο μυαλό σου και ειδικά σε κατηφορικά κομμάτια μπορείς τελικά να κινηθείς πολύ γρήγορα.

Αν θέλετε τώρα μεταφορά βάρους και τοποθέτηση πριν την στροφή, τότε δυστυχώς θα διαπιστώσετε ότι τα ηλεκτρονικά δεν είναι πρόθυμα να συζητήσουν με κανέναν-και δεν επιτρέπουν τιμονιές, πλασαρίσματα… και τέτοια πράγματα.

Ένα εντυπωσιακό στήσιμό που αναζητά ένα πιο ενδοτικό ESP για να μπορέσει εκτός από πολύ γρήγορα –να γίνει και διασκεδαστικό.

Είναι σίγουρό ότι όταν παρουσιαστεί κάποια έκδοση GSI ή ακόμη καλύτερα  OPC (..που δεν νομίζω)  θα υπάρξουν πολλά χαμόγελα στους ανά τον κόσμο Autoholix.

Συμπέρασμα

Πριν το οδηγήσω νόμιζα ότι το Opel  Corsa 1.5D 102 PS είναι ένα αυτοκίνητο που είναι καταδικασμένο να ζει στην σκιά του πανέμορφου σχεδιαστικά Peugeot 208.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 03

Έτσι νομίζεις πριν το ζήσεις, όμως ξεπερνώντας την αποδεκτή αλλά όχι συναρπαστική εμφάνιση, μπαίνεις σε ένα συνηθισμένο αλλά πλήρως εξοπλισμένο και εργονομικό εσωτερικό και απολαμβάνεις μια πολύ σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση.

 Όλα αυτά που περιγράψαμε καταφέρνουν να έχουν το έντονο άρωμα της Opel-και παρότι κάτω από τις λαμαρίνες κρύβεται η PSA, οφείλεις να παραδεχτείς ότι αυτό είναι το καλύτερο Corsa που φτιάχτηκε ποτέ.

Δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στο VW Polo σε ότι αφορά τους χώρους, όμως με ένα πιο ενδοτικό ESP έχω την εντύπωση ότι αυτό το αυτοκίνητο θα ήταν ίσως πιο διασκεδαστικό ακόμη και από το Ford Fiesta.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 30

Το τιμόνι δεν είναι όσο πληροφοριακό όσο εκείνο του 208, ενώ και η ηχομόνωση είναι υποδεέστερη σε όλους τους τομείς από εκείνη του Γάλλου..

Όμως από την άλλη μπορείς να οδηγείς και να βλέπεις τα όργανα ενώ είναι και ελαφρύτερο επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο καλύτερες επιδόσεις και συμπεριφορά.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 34

Η τιμή των €17,000 περιλαμβάνει όλα τα συστήματα ασφάλειας, αεροσάκους κτλ, ενώ εν αντιθέσει με το 208 που σε αυτή την τιμή συνδυάζει το ενδιαφέρον στο πολυτελές σχεδιατικά εσωτερικό του με ένα σπαρτιάτικο εξοπλισμό, το Opel  Corsa 1.5D 102 PS δίνει αξία στα χρήματα σας περιλαμβάνοντας στον εξοπλισμό, αναδιπλούμενους καθρέπτες, keyless entry, όμορφες ζάντες αλουμινίου και ναι(1) ηλεκτρικά παράθυρα στις πίσω πόρτες!

Τι έχει κάνει εδώ λοιπόν η PSA? Παίρνει μια κοινή πλατφόρμα αναρτήσεων και κινητήρων και δημιουργεί το άνετο Citroen C3, το ισορροπημένο/πανέμορφο Peugeot 208 και το σπορτίφ Opel Corsa με τον Γερμανικό του χαρακτήρα.

Αν δεν διαβάζατε για την εξαγορά της Opel από την PSA στοιχηματίζω ότι βλέποντας –και κυρίως οδηγώντας το Opel  Corsa 1.5D 102 PS θα ήταν αδύνατον να πείτε ότι δεν οδηγείτε ένα πραγματικό Opel.

Opel Corsa 1.5D 102 PS autoholix 02

Είναι εντυπωσιακό το πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι δύο ίδια αυτοκίνητα! Το Peugeot για τους κομψούς και το Opel για όσους αγαπούν την οδήγηση.

Τώρα ξέρετε ποιο από τα δύο να διαλέξετε ανάλογα με το ποιος είστε… Εγώ πάντως διάλεξα!

Δεν με ευχαρίστησε

• Οι περιορισμένοι χώροι στο πίσω κάθισμα και ο μικρός χώρος αποσκευών.

• Ο κουρασμένος σχεδιασμός του ταμπλό και η μέτρια ηχομόνωση

Θα θυμάμαι

• Την σπορτίφ οδική συμπεριφορά που θα ενθουσιάσει με τον απροσμενο χαρακτήρα της  

• Την συμφέρουσα σχέση τιμής/εξοπλισμού και την καλή εργονομία.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Τιμές/Μοντέλα

ΚινητήραςEditionEleganceGS-Line
1.2 75hp S/S MT513.580 ευρώ14.580 ευρώ
1.2T 100hp S/S MT614.380 ευρώ15.380 ευρώ15.780 ευρώ
1.2T 100hp S/S AT817.080 ευρώ
1.2T 130hp S/S AT817.280 ευρώ
1.5D 102hp S/S MT615.980 ευρώ16.980 ευρώ17.280 ευρώ

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο