Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADNissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 Δοκιμή / Test drive

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 Δοκιμή / Test drive

Σίγουρα το μετζανοκοραλλοκόκκινο μεταλλικό κόβει κάτι από την διαφορετική εμφάνιση του Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 προσδίδοντας μια πιο κλασσική όψη που δεν ταιριάζει στον πρωτοποριακό σχεδιασμό του.

Δεν χρειάζεται ωστόσο πολύ φαντασία για να δεις κάτω από το συντηρητικό χρώμα και να παίξεις μπάλα παρασυρόμενη από τις καμπύλες και τα έντονα χαρακτηριστικά του B-SUV που δημιούργησε την κατηγορία των CUV.

Επιτυχημένα- σήμερα- αυτοκίνητα σαν το BMW X2, το KIA X-Ceed, το Audi Q2 αλλά και τα Mercedes GLA, υπάρχουν επειδή η Nissan τόλμησε το Juke!

Τα SUV και τα Coupe μέχρι την εμφάνιση του πρώτου Juke αποτελούσαν αντιθετους όρους που γινόταν αποδεκτοί– σχεδιαστική αδεία-μόνο σε πανάκριβες κατασκευές σαν το BMW X6 και σε κάποιες γραφικές σχεδιαστικά προσπάθειες όπως το SsangYong Actyon (που πυροδότησε τον διαγωνισμό «ψηφίστε το ασχημότερο αυτοκίνητο της Ιστορίας» του Autoholix!).

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 02

Πρώτη η Nissan κατανόησε ότι η ανθρώπινη καταναλωτική ματαιοδοξία ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εκτός δρόμου εικόνα που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο – και όχι οι πραγματικές του δυνατότητες, παρουσιάζοντας το 2006 τα προσθιοκίνητα Qashqai που πλημμύρισαν τους δρόμους του πλανήτη, αφού κατέστησαν προσιτή στην καθημερινότητα την περιπετειώδη εκτός δρόμου εμφάνιση.

Το Nissan Qashqai έδειχνε εκτός δρόμου, ήταν φτηνότερο, ελαφρύτερο, οικονομικότερο, αξιοπρεπές στον δρόμο και προσέφερε περισσότερους χώρους από ένα αντιστοίχου κόστους hatchback.

H επιτυχία του Qashqai έδωσε στο Ευρωπαϊκό Σχεδιαστικό Κέντρο της Nissan, στο Paddington του Λονδίνου, την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν για να παρουσιάσει το 2010 το Juke!

Η λογική πίσω από την ύπαρξη του Juke είναι απλή- και συνοψίζεται στο ερώτημα: «αφού οι καταναλωτές τελικά δεν ενδιαφέρονται για τις εκτός δρόμου δυνατότητες ενός SUV, γιατί να ενδιαφέρονται και για τις απόλυτες σπορτίφ επιδόσεις δρόμου σε ένα SUV με Coupe εμφάνιση»?

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 23

Το Juke τόλμησε να κυκλοφορήσει- και όχι μόνο έπιασε τον ανταγωνισμό στον ύπνο, αλλά αγαπήθηκε από τους καταναλωτές που μέσα σε 9 χρόνια αγόρασαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα!

Η αρχική ιδέα λοιπόν ήταν ρηξικέλευθη και- παρότι αγαπήθηκε από κάποιους και μισήθηκε από άλλους- είναι φυσικό να αποτελεί την βάση και για την δεύτερη έκδοση του Juke που έχοντας μια υβριδική και μια ηλεκτροκίνητη έκδοση στα μελλοντικά σχέδια, βασίστηκε στην πλατφόρμα CMF-B που επιτρέπει «ηλεκτρικά όνειρα» και έτσι θα την βρίσκουμε και στα νέα  Nissan Micra αλλά και Renault Captur.

Έχοντας καθιερώσει λοιπόν την σχεδιαστική του θέση, το Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7, τώρα «στρογγυλεύει» κάπως τις προκλητικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες της πρώτης έκδοσης και κυρίως προσπαθεί να γίνει πιο αιχμηρό επιχειρώντας να μείνει επίκαιρο σε ένα περιβάλλον που με την εμφάνιση αυτοκινήτων που αντέγραψαν τον σχεδιασμό του σαν το Toyota CHR το κάνουν να δείχνει λίγο πιο συμβατικό..

Ή μήπως έγινε και λίγο πιο συνηθισμένο στον σχεδιασμό του?

Εμφάνιση     

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 08

Οι διαστάσεις του Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 είναι τώρα αυξημένες κατά 7,5 εκ. στο μήκος (συνολικό μήκος  4,21 μέτρα) και κατά 3,5 εκ. στο πλάτος (στα 1,8 μέτρα), ενώ και το ύψος είναι μεγαλύτερο κατά 3 εκ. φτάνοντας στα 1,595 μέτρα.

Η επιτυχία της διαφορετικότητας της εμφάνισης του JUKE προερχόταν ανέκαθεν από τα διπλά φωτιστικά σώματα μπροστά-και κυρίως από τους μεγάλους οβάλ προβολείς στις ακμές του ψηλού προφυλακτήρα που διατηρούνται φυσικά και στο νέο μοντέλο.

Ωστόσο, για να διαφοροποιηθεί ξεκάθαρα από το προηγούμενο μοντέλο το νέο Juke απέκτησε φώτα ημέρας φώτα LED που σχηματίζουν ένα Y και βρίσκονται στο κέντρο των χαρακτηριστικών φωτιστικών.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 09

Το νέο Juke «υποτάσσεται» και αυτό με την σειρά του στην Ασιατική μόδα της μεγάλης μάσκας μεγαλώνοντας αρκετά την χαρακτηριστική τη μάσκα/σήμα κατατεθέν της Nissan, «V-Motion».

Υπάρχουν στοιχεία που έχουν γίνει λιγότερο προκλητικά-σε σχέση με το παρελθόν- όπως για παράδειγμα τα φτερά που τώρα είναι λιγότερο φουσκωμένα και τα επάνω φώτα στις ακμές των φτερών που είναι ενσωματωμένα στα φτερά βελτιώνοντας ταυτόχρονα εκτός από τον εντυπωσιασμό των περαστικών και την αεροδυναμική του συνόλου.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 14

Σε ότι αφορά το προφίλ, ο σχεδιασμός της “αιωρούμενης” οροφής  (floating roof…στα ειδικά Ελληνικά!) σε συνδυασμό με την χαμηλή σε ύψος οροφή και τις κρυμμένες πετούγιες των πίσω θυρών, δημιουργούν την ίδια χαρακτηριστική Coupe εικόνα που συνδυαζόμενη με το ψηλό SUV αμάξωμα και τους μεγάλους τροχούς σόκαρε τον κόσμο το 2010-αλλά όχι πια!

Από τότε μέχρι σήμερα-καθώς πολλοί αντέγραψαν λίγο το Juke (βλ.Ford Puma και Honda HRV) και άλλοι πολύ περισσότερο (βλ. Toyota C-HR), συνηθίσαμε και το Juke δεν μας φαίνεται τόσο εξωγήινο…

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 22

Το πίσω μέρος του Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 είναι ίσως το μόνο μέρος που μοιάζει συμβατικό και σε αντίθεση με τον πρόγονο του και δεν προκαλεί καθόλου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Juke εξακολουθεί να εντυπωσιάζει προκαλώντας, αλλά πλέον έχοντας ωριμάσει και αυτό και εμείς, καταφέρνει να ξεχωρίζει από την «σούπα» των ανταγωνιστών λέγοντας μια ιστορία για το διαφορετικό γούστο του οδηγού του-χωρίς όμως να γίνεται πια αιρετικό σε όλα τα στοιχεία του.

Το CUV της Nissan-είτε σου αρέσει, είτε το μισείς όπως συμβαίνει με κάθε άνθρωπο ή αντικείμενο που έχει προσωπικότητα. Σίγουρα όμως ξεχωρίζει στην θάλασσα των αυτοκινήτων που για να καταλάβεις την μάρκα τους χρειάζεται να δεις το σηματάκι στο καπό τους.

Εσωτερικό/Σχεδιασμός

Το εσωτερικό του Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 είναι φτιαγμένο με την λογική του «ήπιου εξορθολογισμού» για το χατίρι της χρηστικότητας και- φυσικά, για την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν κοινά στοιχεία με τα αλλά μοντέλα του group έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 33

Ξεχάστε εκείνον τον μοτοσικλετιστικού τύπου πίνακα οργάνων που βρίσκατε στο ταμπλό του προηγούμενου Juke- και υποδεχτείτε μια διάταξη που όχι απλώς μοιάζει, άλλα προέρχεται αυτούσια από το νέο Micra!

Και αυτό είναι καλό γιατί οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων του Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν οδηγήσετε.

Τα πλαστικά στο εσωτερικό έχουν κάτι που θα καλύψει όλα τα γούστα!

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 34

Θα βρείτε σκληρά πλαστικά στο πάνω και πίσω μέρος του ταμπλό-όπως και στις πόρτες, μαλακά πλαστικά στο σκιάστρο του πίνακα οργάνων και την περιοχή μπροστά από τον συνοδηγό.

Θα βρείτε όμως και πλαστικά βαμμένα σε μεταλλικό χρώμα γύρω από τους χαρακτηριστικούς 3 αεραγωγούς στο κέντρο και την κονσόλα, αλλά και μια αφράτη δερματίνη μπροστά από τον συνοδηγό και γύρω από τον αριστερό αεραγωγό.

Κανείς δεν μπορεί να μείνει παραπονεμένος και να πει ότι δεν βρήκε την ποιότητα πλαστικών που προτίμα, καθώς υπάρχουν όλες!

Γενικά πάντως το ταμπλό σε ότι αφόρα τα πλαστικά του εκπέμπει μια ποιότητα που θα την χαρακτήριζα κορυφαία στην κατηγορία, καθώς ο ανταγωνισμός από όπου και αν προέρχεται για κάποιο λόγο τα τελευταία χρόνια κάνει πολύ παρέα με τον Σκρούτζ Μακ Ντακ!

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 32

Στο μέσον του ταμπλό θα βρείτε μια αιωρούμενη οθόνη για τον χειρισμό των πολυμέσων που εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες της αλλά προβλιματίζει με την λογική του χειρισμού της που απαιτεί συνήθεια.

Η κονσόλα εκτείνεται πάνω από το κεντρικό τούνελ, και φιλοξενεί τον επιλογέα του επτατάχυτου διπλοσύμπλεκτο αυτόματου κιβωτίου που μπορεί κάποιος αν θέλει να το χειριστεί και από τα paddles στο τιμόνι.

Χώροι/ Άνεση

Η θέση οδήγησης του Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 είναι ευχάριστη και η καλή πλευρική στήριξη των καθισμάτων σε βοηθά μέσα στις στροφές, όμως τα καθίσματα είναι κάπως σκληρά και κουράζουν σε μεγάλες διαδρομές.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 26

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσω ότι προκειμένου να βολευτείς στο κάθισμα και το αριστερό χέρι να ακουμπήσει ξεκούραστα στην αριστερή πόρτα, αλλά και για να βλέπεις πάνω από ψηλό ταμπλό, χρειάζεται να ανεβάσεις το κάθισμα αρκετά ψηλά-κάτι που ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα στους ψηλότερους οδηγούς.

Ακόμη και τότε όμως θα γίνει αισθητή η έλλειψη υποβραχιόνιου για το δεξί χέρι που εργονομικά δεν θα έπρεπε να απουσιάζει.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 30

Η ορατότητα προς τα εμπρός πάντως παραμένει καλή μπροστά χάρη στις λεπτές μπροστινές κολώνες, αλλά προς τα πίσω είναι προβληματική καθώς ο οδηγός έχει πάντα μια αίσθηση «σκοτεινιάς» όταν κοιτά προς τα πίσω.

Η χαμηλή Coupe γραμμή της οροφής του Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7, τα μικρά σπορ παράθυρα στις πίσω πόρτες και οι φαρδιές πίσω κολώνες είναι όμορφα όταν τα βλέπεις από έξω, αλλά μοιραία διαμορφώνουν ένα εσωτερικό που στο πίσω μέρος είναι σκοτεινό… και χαμηλοτάβανο!

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 28

Οι πίσω επιβάτες έχουν αρκετό χώρο για τα γόνατα τους, όμως εάν πίσω καθίσουν  ψηλοί επιβάτες με ύψος πάνω από 1,80 θα έχουν πρόβλημα με το κεφάλι τους που θα ακουμπά στην οροφή του Ιαπωνικού CUV που κατασκευάζεται στην Βρετανία.

Επίσης, αν στις πίσω θέση καθίσουν παιδιά σίγουρα θα παραπονεθούν ότι τα πλαϊνά πλαίσια  στις πόρτες είναι ψηλά και ότι τα παράθυρα έχουν μικρή επιφάνεια αναγκάζοντας τα να ανασηκώνονται στο κάθισμα τους όταν θελήσουν να δουν έξω.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 13

Αυτό ίσως να κουράσει τα παιδιά-και όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει «κουρασμένα παιδιά στο πίσω κάθισμα»…. ένα έχω να τους πω: «ας πρόσεχαν»!

Ο χώρος αποσκευών είναι τώρα 422 λίτρα  τοποθετώντας το Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 κοντά στην κορυφή των CUV’s, ενώ σε σχέση με το παρελθόν η πίσω πόρτα έχει γίνει φαρδύτερη επιτρέποντας την φόρτωση μεγάλων (φαρδιών) αποσκευών.

Το μόνο μειονέκτημα στον χώρο των αποσκευών είναι το κάπως ψηλό κατώφλι φόρτωσης καθώς η πίσω πόρτα δεν κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα και το ότι ο χώρος αποσκευών δεν είναι επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 17

Τέλος η ποιότητα του πλαστικού στο ράφι που καλύπτει τον χώρο των αποσκευών και ο τρόπος με τον οποίο στηρίζεται πάνω στο αυτοκίνητο είναι απογοητευτικά και αποτελεί μόνιμη πηγή τριγμών στο εσωτερικό.

Προσωπικά το άφησα στο σπίτι από την πρώτη ημέρα και ησύχασα απολαμβάνοντας ένα στιβαρό και καλοφτιαγμένο  εσωτερικό! 

Κινητήρας

Αν όλα πάνε καλά-κάτι που με το 2020 κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει- προς το τέλος της χρονιάς θα παρουσιαστούν οι υβριδικές εκδόσεις που θα συνεργάζονται με τον τρικύλινδρο χιλιάρη που είναι και ο μόνος κινητήρας που διατίθεται για τον νέο Juke.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 07

Όπως και να έχει, το Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 χρησιμοποιεί τον ολοκαίνουργιο υπερτροφοδοτούμενο τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα των 999.εκ. 1.0 IG-T που αποδίδει μέγιστη ισχύ 117PS στις 5.250 rpm και μέγιστη ροπή 180Nm στις 1.750 rpm, επιτυγχάνοντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 10,5 δεύτερα χάρη στο μικρό βάρος των 1200kg.

Στην πράξη ο κινητήρας δεν θα εντυπωσιάσει όσους ψάχνουν για επιδόσεις καθώς ο ρόλος του είναι να κινήσει το αυτοκίνητο με άνεση και οικονομία μέσα στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο, αλλά και εκεί σίγουρα θα ενοχλήσει κάποιους με τους χαρακτηριστικούς τρικύλινδρους κραδασμούς που παρουσιάζει.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 03

Η κίνηση μεταφέρεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός 7τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη που δεν με εντυπωσίασε ούτε με την αμεσότητα στις αντιδράσεις ούτε και με τον τρόπο που έκανε τις αλλαγές.

Μετά από λίγο θυμήθηκα ότι οδηγούσα ένα Ιαπωνικό αυτοκίνητο και πως η εναλλακτική θα ήταν ένα κιβώτιο CVT…και ξαφνικά το λάτρεψα!

Στα αλήθεια όμως δεν ξέρω αν έφταιγε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που είχε μόλις 5,000 χλμ, αλλά κατά την εκκίνηση το κιβώτιο καθυστερούσε να εμπλέξει, ενώ το πέρασμα από την 1η στης 2α ήταν πάντα απότομο ειδικά όταν το αυτοκίνητο βρισκόταν σε διαδικασία έντονης επιτάχυνσης.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 05

Αντίστοιχα η χειροκίνητη λειτουργία από τα απολαυστικά στην αφή paddles ήταν αργή και ετεροχρονισμένη, ενώ στα κατεβάσματα περνάει τόσο πολύς χρόνος για να γίνει η αλλαγή που στο τέλος βαριέσαι και το οδηγάς στο αυτόματο φρενάροντας μόνο με τα φρένα.  

Εκεί που το DSG κάνει θαύματα είναι στον τομέα της κατανάλωσης, όπου το  Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7  καταναλώνει σταθερά από 6,5-6,8 λίτρα /100χλμ μέσα στην πόλη και περίπου 7,5 στο ταξίδι με 140 χλμ/ω. αλλά επιφυλάσσομαι για πιο ενδελεχείς μετρήσεις όταν πάρω το αυτοκίνητο για δοκιμή.

Η τελική ταχύτητα σύμφωνα με το εργοστάσιο φτάνει τα 185 χλμ/ω κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις φήμες…

 Ανάρτηση

Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι ρυθμισμένη με σφικτό τρόπο και όπως είναι αναμενόμενο από τα σύγχρονα Nissan ισορροπεί περίφημα μεταξύ άνεσης και έλεγχου του αμαξώματος.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 06

Παρότι η ανάρτηση του Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7  έχει δυνατή απόσβεση επαναφοράς παραμένει άνετη στην πόλη επιτρέποντας στο Juke να κινείται στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους με έναν τρόπο που θυμίζει μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Αυτό σίγουρα οφείλεται στην χρήση διπλών βοηθητικών ελατηρίων μέσα στα αμορτισέρ που φροντίζουν να αποσβένουν την γρήγορη επαναφορά των τροχών στις ανωμαλίες περιορίζοντας τις αναπηδήσεις του άξονα και χαρίζοντας επιπλέον άνεση μέσα στην πόλη.

Η πολύ παρέα με τους Γάλλους κάνει θαύματα βλέπετε..

Τιμόνι/Φρένα

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 χρειάζεται λιγότερες από 3 στροφές από άκρη σε άκρη και παρέχει εντυπωσιακή ακρίβεια και αίσθηση.

Ωστόσο τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω που αποτελούν μια ακατανόητη επιλογή για το 2020 και για ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο που σίγουρα καταπονεί τα φρένα περισσότερο από το χειροκίνητο.

Τα πίσω δισκόφρενα προφέρονται στις ακριβότερες εκδόσεις Ν-Connecta και Techna που εξοπλίζονται επίσης με μεγαλύτερους τροχούς 18’’και 19’’ αντίστοιχα.

Στην Πόλη

Χάρη στις συμμαζεμένες του διαστάσεις η οδήγηση του Nissan Juke 1.0-T (117PS) Acenta μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και άνετη με το αυτοκίνητο καταφέρνει να «σφηνώνει» στα κενά της κίνησης.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 27

Η ψηλή θέση οδήγησης τύπου SUV τοποθετεί τον οδηγό περήφανα πάνω από την «πλέμπα» με τα «κουρσάκια» χαρίζοντας απλόχερα το συναίσθημα της υπεροχής έναντι των πληβείων-και στα αλήθεια- πολύ καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση.  

Και όλα θα ήταν τέλεια αν η ορατότητα προς τα πίσω δεν εμποδιζόταν από τις φαρδιές πίσω κολώνες… Φυσικά η κακή ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια θέλει λίγο προσοχή όταν αλλάζουμε λωρίδες και όταν παρκάρουμε.

Όσο ο κινητήρας γυρνά κάτω από 2,500 το Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 είναι αθόρυβο και με πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου-κάτι που είναι και το ζητούμενο για τον ταλαίπωρο κάτοικο της πόλης μας.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 11

Το κιβώτιο ταχυτήτων εδώ δεν ενοχλεί πολύ παρά μόνο όταν ξεκινάτε σε απότομες ανηφόρες, ή κατά την διαδικασία του παρκαρίσματος όπου στην διαδοχική επιλογή 1ης και όπισθεν γίνεται πάλι απότομο και αργό. Χρειάζεται λίγη δουλίτσα στο κιβώτιο…

 Η ανάρτηση είναι κάπως πιο σφικτή από ότι μας έχουν συνηθίσει τα SUV τον τελευταίο καιρό, όμως δεν μπόρεσα παρά να θαυμάσω την σοφή στήριξη του πίσω άξονα που δεν παρουσιάζει καμία αναπήδηση ακόμη και  στα παγκοσμίου φήμης «λακκουβοδρόμια Διονύσου».

Στον Αυτοκινητόδρομο

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 12

Στον αυτοκινητόδρομο το Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 νοιώθει άνετα, αφού οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές είναι ελάχιστες παρά το μεγάλο ύψος του αμαξώματος και δεν επηρεάζουν ούτε την ελκτική πρόσφυση των μπροστινών τροχών ούτε και την γενικότερη σταθερότητα του αμαξώματος.

Έτσι στο ταξίδι ο οδηγός του απολαμβάνει ένα σταθερότατο αυτοκίνητο το οποίο δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους και που διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή .

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 19

Στις ψηλές ταχύτητες (μετά τα 140 χλμ/ω) το μόνο που ενοχλεί είναι ένας αεροδυναμικός θόρυβος από τις μπροστινές κολώνες που μοιάζουν να μην έχουν καλή ηχομόνωση. Ευτυχώς ο ς ήχος του κινητήρα δεν βρίσκει εύκολα τον δρόμο προς τους επιβάτες.

Ταξιδεύοντας με σταθερή ταχύτητα 140 χιλιομέτρων η κατανάλωση δεν θα ξεπεράσει τα 7,5 λίτρα, ενώ ακόμη και αν επιλέξετε να κινηθείτε στα όρια πιστεύω ότι  δεν θα ξεπεράσει με τίποτε τα 8.5 λίτρα.

Στις Στροφές.

Tο Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 είναι βέβαια ένα ψηλό αυτοκίνητο με άκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος και έναν κινητήρα που μοιάζει να μην μπορεί να κάνει τίποτε για να ανησυχήσει το καλοκουδρισμένο πλαίσιο- και αυτό είναι ένα μεγάλο κρίμα γιατί ο οδηγός αναζητά διαρκώς περισσότερη δύναμη,

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 10

Φυσικά αυτό οφείλεται και στην καλορυθμισμένη ανάρτηση που συνεργάζεται άψογα με το ακριβέστατο σε αίσθηση τιμόνι που με εξέπληξε θετικότατα.

 Η κρεμαγιέρα είναι γρήγορη- και αυτό σε συνδυασμό με την σπορτίφ ανάρτηση κάνουν το Juke να ανταποκρίνεται μέσα στην στροφή με μια αμεσότητα που το κάνει να μπορεί να σταθεί δίπλα στον άμεσο ανταγωνιστή του που δεν είναι άλλος από το Ford Puma.

Το τιμόνι δεν παρουσιάζει κανένα κλότσημα κατά την επιτάχυνση ενώ οι τροχοί βρίσκουν εύκολα πρόσφυση και σπινάρουν δύσκολά ακόμα και σε γυαλιστερές φουρκέτες. Το πίσω μέρος αρνείται πεισματικά να βγει από την τροχιά του και για να συμβεί αυτό χρειάζεται βοήθεια από το χειρόφρενο το οποίο όμως επειδή είναι ηλεκτρικό… δεν είναι διαθέσιμο!

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 20

Όταν ο ρυθμός ανέβει το Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 δίνει την εντύπωση ότι το εμπρός μέρος να στρίβει πιο γρήγορα από όσο το υπόλοιπο αυτοκίνητο μπορεί να ακολουθήσει.

Αυτό, βέβαια δεν είναι μόνο κακό, καθώς όπως αντιλαμβάνεστε το Juke έχει την τάση να ανοίγει την τροχιά του πίσω μέρους όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι μέσα στην στροφή-και είναι κρίμα που ο κινητήρας δεν έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει την διασκέδαση τραβώντας το προς τα μέσα με πειστικό τρόπο.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 31

Το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έχει και αυτό ένα μερίδιο ευθύνης καθώς οι αλλαγές στο χειροκίνητο πρόγραμμα γίνονται αργά, ενώ έχει και έντονη άποψη για το πια σχέση επιλέγεις αλλάζοντας ταχύτητες πριν φτάσεις στον κόφτη ή αρνούμενο να κατεβάσει σχέσεις.

Μπορείς αν θέλεις φτάνοντας στην είσοδο της στροφής να αποσταθεροποιήσεις το πίσω μέρος πατώντας φρένο και κάνοντας την ουρά να γυρίσει ελαφρά με την μεταφορά βάρους – ωστόσο όσο εντυπωσιακό και διασκεδαστικό και εάν είναι αυτό, δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ καθώς πρώτον τα φρένα θα κουραστούν γρήγορα αν αρχίσεις να τα εμπλέκεις με σοβαρό τρόπο στην οδήγηση και δεύτερον το ESP θα σας συγκρατήσει εντός των λογικών ορίων 

Τα φρένα πάντως είναι αρχικά δυνατά και με καλή αίσθηση, όμως αν ζοριστούν θα κουραστούν σχετικά γρήγορα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, απλά το πετάλι χάνει την αρχική του αίσθηση.

Στο Χώμα

Τo Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 είναι ουσιαστικά ένα CUV (Coupe Utility Vehicle) όπου η τετρακίνηση δεν υπάρχει ούτε σαν επιλογή και έτσι θα έπρεπε να λέγεται απλά Crossover και είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει περισσότερο στην πρακτικότητα και στις καθημερινές αστικές διαδρομές του σύγχρονου οδηγού-παρά στην περιπέτεια.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 25

Το αυξημένο ύψος στα 17εκατοστά από το έδαφος είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, όμως οι σκληρές αντιστρεπτικές μάλλον  θα κουράσουν τους επιβάτες καθώς έχουν κάπως άγαρμπες αντιδράσεις στους χωματόδρομους.

Έτσι ο οδηγός θα χρειαστεί να μειώσει την ταχύτητα του στις εκτός δρόμου εξορμήσεις και να συντονιστεί με τις δυνατότητες του αυτοκινήτου και να απόλαυση την δυνατότητα που του δίνει το αυτοκίνητο να φτάσει λίγο πιο μακριά-στην διπλανή έρημη παραλία!

Συμπέρασμα

Τo Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 βρίσκεται σε ένα υπερ-ανταγωνιστικό περιβάλλον με πολλούς και δυνατούς παίκτες. Επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικούς απλά για να καταλάβατε το περιβάλλον.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 01

Έτσι έχουμε: από την Γερμάνια τα Ford Puma VW T-ROC, T-Cross, από την Ισπανία το SEAT Arona , , από την Γαλλία τα Citroen C3 Aircross, DS3 Crossback και Peugeot 2008, από την Ιαπωνία τα Honda HRV, Suzuki Vitara, Subaru XV και από την Κορέα τα Hyundai Kona και KIA Stonic.

Είμαι σίγουρη ότι ξεχνάω αρκετά ακόμη μοντέλα –όπως το Kamiq θα οδηγήσω σε μερικές εβδομάδες, όμως νομίζω ότι γίνεται ξεκάθαρο ότι ο καταναλωτής σε αυτή την κατηγορία θα βρει ακριβώς αυτό που ζητά και θα βγει κερδισμένος ότι και να ψάχνει!

Η διαφορετικότητα του σχεδιασμού του Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 απαιτεί αγοραστές που δεν έχουν προβλήματα αυτοπεποίθησης καθώς το Juke θα συγκεντρώσει είτε πολύ θετικά, είτε πολύ αρνητικά σχόλια-και θα πρέπει να διαχειριστούν συχνά και τις δύο περιπτώσεις….

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 29

Η διαφορετική εμφάνιση θα ξετρελάνει κάποιους και θα αποθαρρύνει κάποιος άλλους- έτσι συμβαίνει με ότι έχει χαρακτήρα!

Από την άλλη πλευρά το άνετο και ποιοτικό εσωτερικό θα κάνει τον γερμανοκορεατικό ανταγωνισμό να γίνει λιγότερο τσιγκούνης στην ποιότητα των πλαστικών τους στο εσωτερικό- και έτσι το Juke για μια ακόμη φορά πιστεύω ότι θα οδηγήσει τις εξελίξεις…

Να το θυμάστε αυτό όταν σε ένα χρόνο τα CUV και B-SUV’s του ανταγωνισμού θα αποκτήσουν επιτέλους ποιοτικότερα εσωτερικά…. Κάποιος έπρεπε να το τολμήσει και αυτό-και ήταν πάλι η Nissan!

Από πλευράς χαρακτήρα πλησιάζει εκείνον του Ford Puma, αλλά για την ώρα στερείται από τις πολλαπλές λύσεις που προσφέρει η Ford στους κινητήρες. Ωστόσο, το ξεπερνά εύκολα σε χώρους για τους πίσω επιβάτες και στο επίπεδο της τιμής που ξεκινά από τα € 17,900 φτάνοντας στην αυτόματη έκδοση της δοκιμής μόλις  τα €22,900.

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 PS DCT autoholix 24

 To Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT7 είναι ένα σύγχρονο CUV που συγκέντρωσε 5 αστέρια στα τυποποιημένα τεστ πρόσκρουσης και που σίγουρα θα συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα επάνω του από όπου και αν περάσει.

Αν στην εξίσωση της επιλογής του επομενου σας αυτοκίνητου συμμετάσχει η λογική, τότε σίγουρα οι χαμηλές τιμές και το“Value for Money”που φέρνει το Juke, εύκολα θα σας οδηγήσει μέσα στην αντιπροσωπεία της Nissan.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμος κινητήρας που δεν έχει την απαιτουμένη δύναμη και η λειτουργία του αυτομάτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη που παρουσιάζει καθυστερήσεις στην απόκριση.
  • Στον πίσω άξονα βρήκα ταμπούρα, ενώ και η ορατότητα προς τα πίσω περιορίζεται από τον CUV σχεδιασμό.

Θα θυμάμαι

  • Την Ανάρτηση με «πτυχίο από Γαλλικό Πανεπιστήμιο» που εντυπωσιάζει παντού και την ιδιαίτερη εμφάνιση.
  • Τον πλούσιο εξοπλισμό και την ποιότητα κατασκευής που συνδυάζεται με μια  συμφέρουσα τιμή κτήσης.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο