Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADJeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid Δοκιμή/Test drive

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid Δοκιμή/Test drive

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 39Το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid και πολύ περισσότερο το Jeep Wrangler 4xe Plug-in Hybrid δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμη και οι πιο «σκληροπυρηνικές» εκτός δρόμου εταιρείες αποφάσισαν να περάσουν στην ηλεκτροκίνηση.

Η εξελιγμένη Plug-in Hybrid τεχνολογία της FCA κάνει το μικρό SUV της FCA ξανά επίκαιρο παρότι η διακριτική σχεδίαση δύσκολα θα προϊδεάσει τον οδηγό του για την σύγχρονη φιλοσοφία και τις πολλαπλές ικανότητες στον δρόμο.

Το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες σαν μια φιλική προς το περιβάλλον πρόταση -που όμως σέβεται το όνομα και την ιστορία της εταιρείας, ενσωματώνοντας ένα υβριδικό σύνολο τετρακίνησης που ενώ εξασφαλίζει απίστευτή οικονομία μέσα στην πόλη δεν κάνει κανένα συμβιβασμό όσον αφορά στην απόδοση και στις εκτός δρόμου δυνατότητες.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 40Είναι ένα SUV που παντρεύει τον κόσμο της οικολογίας που απαιτεί απλότητα και την χρήση «καθαρής» ενέργειας με την απαραίτητη για την ανθρώπινη ύπαρξη ανάγκη ενός αυτοκίνητου «ελευθέρου χρόνου» που μοιάζει να γίνεται όλο και πιο δυσεύρετος.

Πάντως με το βάρος των 1,800 κιλών το Renegade αρχικά  δεν μοιάζει να έχει τις προδιαγραφές για να είναι ούτε οικονομικό, αλλά ούτε και να έχει την δυναμική συμπεριφορά του συμβατικού μοντέλου που ζυγίζει από 300, έως 450 κιλά λιγότερο στις τις απλές τρικύλινδρες εκδόσεις του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά για να δούμε αν τελικά η εξελιγμένη Plug-in Hybrid τεχνολογία της Jeep κάνει την αστική καθημερινότητα μιας  οικογένειας πιο εύκολη και τις εκτός δρόμου αποδράσεις πιο οικολογικές .

Σχεδίαση/Εξωτερικό

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 02Το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid , έχει κάποιες περιορισμένης έκτασης  παρεμβάσεις στην σχεδίαση που του επιτρέπουν να δείχνει επίκαιρο, δυναμικό.

Η σχεδόν κάθετη εμπρός κολώνα προσδίδει τον χαρακτήρα ενός πραγματικού Jeep, όμως εάν η κολώνα ήταν λίγο πιο επικλινής, το Renegade θα μου άρεσε πιο πολύ.

Αυτό βέβαια αποτελεί την δική μου άποψη- καθώς οφείλω να ομολογήσω ότι στο πέρασμα του αρέσει και εντυπωσιάζει πολύ περισσότερο από όσο κοστίζει!

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 25Το νέο Jeep Renegade διαφοροποιείται από τα προηγούμενα μοντέλα χάρη στους νέους σπορ εμπρός και πίσω προφυλακτήρες και τα φωτιστικά σώματα με τεχνολογία LED (εμπρός και πίσω), ενώ μικρές επεμβάσεις έχουν γίνει και στην εμβληματική μάσκα με τις επτά γρίλιες που το κάνει να ξεχωρίζει από τα αυτοκίνητα της κατηγορίας.

Υπάρχουν αναφορές στην ιστορία της Jeep παντού- από τα πίσω φωτιστικά που θυμίζουν μπιτόνια μεταφοράς βενζίνης, μέχρι το κάθετο παρμπρίζ και φυσικά στην πιο αναγνωρίσιμη μάσκα στον κόσμο των αυτοκινήτων εκτός δρόμου.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 05Το γνώριμο προφίλ του αυτοκινήτου αναβαθμίζεται από όμορφες τις εξτρά μαύρες ζάντες 19’’ που όμως φορούν ασφάλτινα ελαστικά (235/45/19) και απατούν προσοχή στα πεζοδρόμια και στις έκτος δρόμου αποδράσεις.

Δύσκολα κάποιος θα διακρίνει από πίσω  το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid από τα αμιγώς κινούμενα με ΚΕΚ μοντέλα καθώς το σήμα στο πίσω μέρος χρωστά πολλές εξηγήσεις στον παρατηρητή.

Εσωτερικός Σχεδιασμός

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 36Ανοίγεις την πόρτα του Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid και αντικρίζεις την γνώριμη εικόνα του κάθετου ταμπλό με τα μαλακά ποιοτικά πλαστικά και την αμερικάνικής αισθητικής και εργονομίας διάταξη των διακοπτών χαμηλά στην κονσόλα.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που δείχνουν την αγάπη, την περηφάνια και τον σεβασμό των σχεδιαστών στην παράδοση της Jeep, όπως είναι για παράδειγμα η μεγάλη  χειρολαβή μπροστά από τον συνοδηγό, τα καλύμματα των ηχείων που μοιάζουν με την μάσκα του Jeep.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 38Όσο το βλέμμα κινείται προς τα κάτω η ποιότητα των πλαστικών σταδιακά χειροτερεύει, όμως η ποιότητα συναρμογής σε συνδυασμό με την άνετη ανάρτηση εξαφανίζουν τους τριγμούς στο εσωτερικό.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης παρέχοντας όλες τις πληροφορίες για την οδήγηση και την πλοήγηση σε μια οθόνη 7’’που βρίσκεται μεταξύ του αναλογικού στροφόμετρου αριστερά και του αναλογικού οργάνου για την διαχείριση της ηλεκτρικής ενεργείας-δεξιά.

Αντιπαρέρχομαι της πληρότητας των πληροφοριών που προσφέρει η κεντρική οθόνη και εστιάζω περισσότερο στο γεγονός ότι για πρώτη φορά βλέπω σε υβριδικό αυτοκίνητο να υπάρχει και ένα αναλογικό στροφόμετρο, το οποίο γίνεται πολύ χρήσιμο όταν μετά από 40-50 χιλιόμετρα τελειώσει το ρεύμα από τις μπαταριές και ουσιαστικά το Jeep γίνεται βενζινοκίνητο.

Ενσωματωμένη στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μια μεγάλη οθόνη 8,4’’αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το Navigation, τον κλιματισμό και το τηλέφωνο, ενώ έχει συνδεσιμότητα Apple CarPlay και Android Auto και γρήγορη λειτουργία και ανάλυση.

Η ενσωμάτωση της οθόνης στην κονσόλα (αντί για floating πάνω από αυτή) ελευθερώνει την ορατότητα προς τα μπροστά (κάτι που είναι σημαντικό για ένα εκτός δρόμου αυτοκίνητο), αλλά από την άλλη πλευρά απαιτεί από τον οδηγό να χαμηλώσει αρκετά το βλέμμα του για να την χειριστεί.

Προγράμματα λειτουργίας 4xe

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 13Δυο περιστροφικοί διακόπτες που βρίσκονται κάτω από το Infotainment Uconnect 4ης ελέγχουν το ηχοσύστημα, ενώ αρκετά πιο χαμηλά υπάρχει μια ξεχωριστή κονσόλα για τον χειρισμό του κλιματισμού.

Ακόμη χαμηλότερα στο δεξί μέρος της κονσόλας υπάρχουν τρία πλήκτρα που αν καταφέρει ο οδηγός να διαβάσει την πολύ μικρή γραμματοσειρά τους θα διαπιστώσει ότι του επιτρέπουν να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα:

 1. Hybrid: που είναι το βασικό πρόγραμμα λειτουργιάς και το οποίο μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου επιτρέπει την ταυτόχρονη και αποδοτικότερη λειτουργία του θερμικού και του ηλεκτρικού κινητήρα-δίνοντας προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση εφόσον οι μπαταριές είναι επαρκώς φορτισμένος.
 2. Electric: Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την αμιγώς ηλεκτρική κίνηση για περίπου 45-50 χλμ μέσα στην πόλη( περίπου 33 στον αυτοκινητόδρομο) και για ταχύτητες μέχρι 130 χλμ/ω, ενώ εάν θελήσει να κάνει μια γρήγορη προσπέραση ή εξαντληθεί η μπαταρία περνά αυτόματα στην θέση Hybrid και ο βενζινοκινητήρας εκκινεί για να βοηθήσει.
 3. E-Save: Δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να φυλάξει ηλεκτρική ενεργεία για να κινηθεί ηλεκτρικά στο κέντρο της πόλης, ή να φορτίσει με προτεραιότητα τις μπαταρίες μέχρι το 80% με την λειτουργία του κινητήρα όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος φορτιστής στην διαδρομή του.

Στην ίδια κονσόλα, αλλά αριστερά, βρίσκεται ένας περιστροφικός διακόπτης  που ελέγχει την λειτουργιά της χαρτογράφηση του κινητήρα, του ESP και του κιβωτίου με τα ακόλουθα προγράμματα:

 1. Auto: βασική λειτουργία για κίνηση στην άσφαλτο και βατούς χωματόδρομους, όπου όταν λειτουργεί στο πρόγραμμα Hybrid με οποιονδήποτε από τους δύο κινητήρες, όταν χαθεί η πρόσφυση σε έναν άξονα, άμεσα ενεργοποιείται ο κινητήρας του άλλου άξονα για να προσφέρει περισσότερη πρόσφυση.
 2. Sport: Και οι δύο κινητήρες λειτουργούν ταυτόχρονα δίνοντας το μέγιστο της ζητούμενης δύναμης και ροπής, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα διεύθυνσης και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν πιο άμεσες αντιδράσεις.
 3. Snow: Ειδική χαρτογράφηση λειτουργίας του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων για κίνηση σε ολισθηρά οδοστρώματα.
 4. Sand/Mud Ειδική χαρτογράφηση που επιτρέπει ελαφρύ σπινάρισμα των τροχών για να κινείται το Renegade σε άμμο ή λάσπη.
 5. Rock: Συνδυάζεται με το 4WD Low για μέγιστη πρόσφυση και ροπή σε δύσκολα εμπόδια.

Στο κέντρο του περιστροφικού διακόπτη υπάρχου τρεις ακόμη επιλογές που αφορούν την λειτουργία της τετρακίνητης σε 3 θέσεις:

 1. 4WD Lock: εμπλέκεται μόνιμα η τετρακίνηση μέχρι ταχύτητες 15 χλμ/ω με παροχή ροπής και στους δύο άξονες.
 2. 4WD Low: Χαρτογράφηση που παρέχει μέγιστη ροπή και στους δύο άξονες.
 3. Hill Descent: Έλεγχος της ταχύτητας κατάβασης με την βοήθεια του ESP και των κινητήρων

Πιο πίσω βρίσκεται ο επιλογέας του 6τάχυτου αυτομάτου κιβωτίου, το πλήκτρο για το ηλεκτρικό χειρόφρενο και μια επιλογή για την ενδυνάμωση της ανάκτησης ενεργείας κατά την διάρκεια του φρεναρίσματος.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid δίνει πολλές επιλογές παραμετροποίησης κατά την κίνηση του είτε στον δρόμο είτε σε συνθήκες offroad και έτσι οι προσδοκίες μας  εντείνονται από τις προδιαγραφές-και ελπίζουμε να μην απογοητευτούμε.

Άνεση/Χώροι

Παρά τις σχετικά περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις -σε σχέση με τα άλλα SUV’s  της κατηγορίας (4.236 x 1.805 x 1.718 mm), το μυώδες τετραγωνισμένο αμάξωμα και  το μεταξόνιο των 2,570mm εξασφαλίζουν άνετους εσωτερικούς χώρους και εσωτερικό ύψος στην καμπίνα.

Πράγματι οι χώροι είναι ιδανικοί για μια πενταμελή οικογένεια, και το εσωτερικό μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να αντέχει τις ταλαιπωρίες που θα υποστεί από τα παιδιά.

Επιπλέον οι πίσω πόρτες ανοίγουν σχεδόν σε ορθή γωνιά κάνοντας την ζωή των γονιών εύκολη όταν χρειάζεται να δέσουν τις ζώνες σε παιδικά καθίσματα.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 29Ο χώρος για τα γόνατα και τα κεφάλια των πίσω επιβατών είναι ικανοποιητικότατος, ενώ το ίδιο ισχύει  και για τον χώρο αποσκευών που δεν επηρεάζεται από τις μπαταρία που βρίσκοντας κάτω από πίσω κάθισμα και παραμένει στα 330 λίτρα (1,277 λίτρα με διπλωμένο το πίσω κάθισμα).

Τα δερμάτινα καθίσματα είναι άνετα και  στηρίζουν καλά το σώμα στις στροφές . Παντού θα βρείτε διάσπαρτες θήκες για γυαλιά, κινητά, ποτήρια και μπουκαλάκια, ενώ το ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό  και ο αποθηκευτικός χώρος που σχηματίζεται κάτω από το υποβραχιόνιο έχουν όλα ικανοποιητικό μέγεθος.

Κινητήρες

Το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid εξοπλίζεται με δύο ανεξαρτήτους κινητήρες, ένα βενζινοκίνητα που κινεί τους μπροστινούς τροχούς και έναν ανεξάρτητο ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς.

Όλα ξεκινούν με τον γνωστό  τετρακύλινδρο κινητήρα των 1,3 λίτρων  που με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή αποδίδει 180 ίππους στις 5,750 rpm και 270 Nm ροπής μεταξύ των 1,800 και 4.600 σαλ. Η ισχύς αυτού του κινητήρα μεταφέρεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων.

Ο κινητήρας συμπληρώνεται από το σύστημα Easy Hybrid που διαθέτει μια ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης (γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας) 12KW που αντικαθιστά το γνωστό μας «δυναμό» και που συνδέεται με τον βενζινοκινητήρα μέσω ενός ενισχυμένου ιμάντα BSG (Belt-Driven Starter Generator , ή όπως λέμε εδώ στην χώρα μας «Σύστημα Εκκίνησης/Γεννήτριας με Ιμάντα»).

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 41Το μικρουβριδικό αυτό σύστημα φροντίζει για την άψογη λειτουργία του συστήματος Start-Stop, αλλά κυρίως φροντίζει για την παραγωγή της απαιτουμένης ενεργείας για την λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα του πίσω άξονα όταν εξαντληθεί το φορτίο της μπαταριάς.

Ο κύριος ηλεκτροκινητήρας  βρίσκεται πάνω από τον πίσω άξονα με ενσωματωμένο διαφορικό (e-axle) αποδίδοντας 60 ίππους και 250Nm ροπής.

Καθώς δεν υπάρχει κεντρικός άξονας και διαφορικό μετάδοσης  για την τετρακίνηση, τον ρόλο αυτόν έχει αναλάβει ένας υπολογιστής που ανάλογα το πρόγραμμα λειτουργίας που έχει επιλεχτεί μοιράζει την ροπή μεταξύ των δύο αξόνων χρησιμοποιώντας τον ηλεκτροκινητήρα όποτε απαιτείται ροπή στον πίσω άξονα και αντίστροφα.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 44Στον χώρο του κεντρικού τούνελ μετάδοσης-εκεί που θα υπήρχε ο άξονας μετάδοσης του συμβατικού μοντέλου, έχει τοποθετηθεί µία συστοιχία µπαταριών ιόντων λιθίου τάσεως 400Vκαι χωρητικότητας 11,4 kWh που φροντίζει για  την αποθήκευση της ενέργειας είτε από την φόρτιση μέσω πρίζας του δικτύου, είτε από την ανακτώμενη ενεργεία κατά την επιβράδυνση του οχήματος, είτε από την ενέργεια που παράγει η μικρουβριδική γεννήτρια με την βοήθεια του βενζινοκινητήρα.

Στην πράξη σε ταχύτητες μέχρι τα 130 km/h κινείται ως αμιγώς ηλεκτρικό όχημα με το μοτέρ να παίρνει ενέργεια από την μπαταρία χωρίς να λειτουργεί καθόλου ο βενζινοκινητήρας.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 45Αν ζητηθεί περισσότερη δύναμη, ή εάν η μπαταρία έχει εξαντληθεί ο βενζινοκινητήρας μπαίνει σε  λειτουργία αυτόματα για όσο διάρκεια η αυξημένη ζήτηση ροπής ή  για περίπου 10 λεπτά μέχρι να φορτιστεί η μπαταρία στο 15%.

Συνδυαστικά οι δυο κινητήρες αποδίδουν 240 ίππους και 520Nm (!) ροπής  και έτσι παρά τα 1,770 κιλά του βάρους οι επιδόσεις εντυπωσιάζουν με το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 7,1 sec και η μέγιστη ταχύτητα -σύμφωνα με φήμες- φτάνει τα 205 χλμ/ω στο ηλεκτρονικό κοντέρ.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 37Η κατανάλωση σε βενζίνη εξαρτάται από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, από τον τρόπο που οδηγείται το αυτοκίνητο και φυσικά από τις συνθήκες.

Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 40-50χλμ από το σπίτι σας μπορείτε με μια φόρτιση -που υπολόγισα ότι κοστίζει περίπου €2,20- να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε ούτε ένα ευρώ για καύσιμα.

Αντίθετα αν θέλετε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο η κατανάλωση φτάνει εύκολα τα 8,5 λίτρα/100 χλμ, ενώ αν αφήσετε εμένα στον Διόνυσο να προσπαθώ να καταλάβω πως στρίβει το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid υπό πίεση …διπλασιάστε το προηγούμενο νούμερο!

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 34Η μέση κατανάλωση βενζίνης που είχα μεσα στην πόλη με την χρήση που κάναμε στην οικογένεια μας καλύπτοντας περίπου 130 χλμ/ ημέρα κυμάνθηκε με γεμάτη μπαταρία κατά την εκκίνηση στα περίπου 5,5 λίτρα/100 χλμ.

Οι θεωρητικές εκπομπές CO2 με τις μπαταρίες  πλήρως φορτισμένες βρίσκεται στα 46 g/km και η θεωρητική κατανάλωση βενζίνης στα μόλις 2,3 lt/100 km εξασφαλίζοντας έτσι την εύνοια του φορολογικού συστήματος.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 22Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι ούτε αυτό το νούμερο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς εξαρτάται από την απόσταση που θα διανύσετε, το πόσο “σωστά” οδηγείτε και από το εάν η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του 4xe πάντως είναι ότι  το δοχείο καύσιμων έχει χωρητικότητα 38 λίτρων και έτσι αν βγείτε στον αυτοκινητόδρομο να ταξιδέψετε σε μια μεγάλη διαδρομή, τότε η αυτονομία του αυτοκινήτου περιορίζεται στα 360 χιλιόμετρα και οι ανεφοδιασμοί πρέπει να είναι συχνοί.

Ανάρτηση-Φρένα

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 33Η ανάρτηση είναι με γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και διπλά ψαλίδια πίσω- και είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και τις εκτός δρόμου επιδόσεις..

Τα φρένα με τα τέσσερα δισκόφρενα είναι δυνατά και ανθεκτικά στην χρήση και το μόνο που με ενόχλησε ήταν το κάπως ευαίσθητο ABS στην γρήγορη οδήγηση και η απότομη εμπλοκή του συστήματος ανάκτησης ενέργειας.

Στην Πόλη

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 1821Το τετραγωνισμένο σουλούπι του αυτοκίνητου κάνει τον υπολογισμό των διαστάσεων του μέσα στην πόλη παιχνιδάκι, κάτι που βοηθά τόσο στην αλλαγή λωρίδας όσο και φυσικά στην διαδικασία του παρκαρίσματος.

Εδώ να πω ότι το ηχητικό σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος είναι υπερβολικά ευαίσθητο και αγχωτικό και καλύτερα να το έχετε στην θέση off.

Η ανάρτηση με McPherson μπροστά και διπλά ψαλίδια πίσω ελέγχει το ψηλό αμάξωμα, αλλά μάλλον είναι κάπως απότομη στην απόσβεση επαναφοράς κόβοντας πόντους από την άνεση των επιβατών στις εκατοντάδες –χιλιάδες λακκούβες που έχουμε μάθει να μας περιβάλουν χωρίς να παραπονιόμαστε.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 10Η άριστη ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών, ενώ ο βενζινοκινητήρας όσο δεν ζορίζεται δεν ακούγεται στο εσωτερικό. Αυτό που ενοχλεί είναι ίσως η  τραχύτητα της λειτουργίας του σε αντιπαραβολή με την ησυχία που επικρατεί όταν λειτουργεί ο ηλεκτροκινητήρας.

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 7 λίτρα ανά 100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.

Για παράδειγμα ξεκίνησα από τν Διόνυσο με πλήρως φορτισμένες μπαταριές και κατέβηκα το ποτάμι με αρκετή κίνηση μέχρι το Π. Φάληρο και χωρίς να φορτίσω πουθενά επέστρεψα το απόγευμα από την Κηφισιάς πίσω με αρκετή κίνηση.

Όλη την διαδρομή την έκανα με μπαταριές και ο κινητήρας πήρε μπροστά για να φορτίσει όταν έφτασα στην Κηφισιά.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 17Ωστόσο χρειάστηκε να οδηγήσω χωρίς να ξεπεράσω πουθενά τα100 χλμ/ω, ενώ όπου χρειαζόταν να φρενάρω απέφευγα το πετάλι των φρένων και προσπαθούσα να μεγιστοποιήσω την ανάκτηση ενέργειας.

Θέλει τρόπο και υπομονή για να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα αλλά όταν γύρισα σπίτι είχα κάνει 61 χλμ καταναλώνοντας μόλις 1,7 λίτρα βενζίνης ανά 100χλμ (!) και σύμφωνα με τον ειδικό μετρητή στο infotainment  €2,20 ρεύμα επιπλέον!

Έκανα δηλαδή 61 χλμ με περίπου €4,5-κάτι που είναι εντυπωσιακό αν σκεφτείτε τον όγκο και το βάρος του τετρακίνητου SUV…

Στον αυτοκινητόδρομο

Όταν το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι το πλαίσιο μπορεί να είναι φτιαγμένο για να κινείται στον αυτοκινητόδρομο, ωστόσο  μόλις εξαντληθεί το ρεύμα από τις μπαταρίες και ξεκινήσει η λειτουργία του κινητήρα η στάθμη του θορύβου ανεβαίνει κατακόρυφά.

Ουσιαστικά σε ταχύτητες ταξιδίου πάνω από τα 140km/h το αυτοκίνητο λειτουργεί μόνιμα με τον βενζινοκινητήρα, όπως ακριβώς το Jeep Renegade 4×4 180 PS, που ενώ έχει τον ίδιο κυβισμό είναι 350 κιλά ελαφρύτερο και έτσι είναι πολύ πιο οικονομικό στο ταξίδι.

Το βάρος βέβαια σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί. Αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Αυτό οφείλεται στο ότι το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί ακόμη χαμηλότερα με τις μπαταρίες να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα και στο κεντρικό τούνελ.

Ο οδηγός νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει. Το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με παράνομες ταχύτητες κάνοντας τις  παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα εκπληκτικά αμορτισέρ.

Στρίβοντας

Στο επαρχιακό δίκτυο το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid λόγω της άνετα ρυθμισμένης ανάρτησης και την πρόσφυση της τετρακίνησης που περνά με άνεση όλη την δύναμη των δύο κινητήρων στον δρόμο, αρχικά δείχνει να μην βολεύεται στις κλειστές στροφές, καθώς οι κλίσεις του αμαξώματος επηρεάζουν την συμπεριφορά του .

Ωστόσο, αν επιλέξετε το πρόγραμμα Sport η δύναμη από τον ηλεκτροκινητήρα που αντιδρά άμεσα στο πετάλι του γκαζιού δίνει μια απροσδόκητη πισωκίνητη αίσθηση μέσα στην στροφή και σε συνδυασμό με γενικότερη καλή ελκτική πρόσφυση που χαρίζει η τετρακίνηση σε προκαλούν  οδηγήσεις γρήγορα παρά τις κλίσεις που παίρνει το αμάξωμα.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 23Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι πραγματικά απροσδόκητο και έχει να κάνει σίγουρα με το χαμηλό κέντρο βάρους που προσδίδουν οι μπαταρίες που έχουν τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα, το πληροφοριακό τιμόνι και κυρίως την άψογη συνεργασία των δύο κινητήρων μέσω των διαχειριστικών προγραμμάτων.

Ο τρόπος με τον οποίο η τετρακίνηση μοιράζει την ροπή στους δύο άξονες αποτελεί το κλειδί αυτής της περίεργα ευχάριστης συμπεριφοράς…

Όταν γλιστρά ένα τετρακίνητο SUV με ΚΕΚ, οι αισθητήρες του ESP στέλνουν ένα σήμα στον υπολογιστή που με την σειρά του λέει στον κινητήρα «κόψε γιατί  πάμε για το χαντάκι» και ενώ εκείνος θέλει να συνεργαστεί  λόγω της αδράνειας των περιστρεφόμενων μερών του, είναι αδύνατον να αντιδράσει άμεσα.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 00Έτσι με την δύναμη να εξακολουθεί να μοιράζεται μέσα στο σύστημα μετάδοσης και τον κεντρικό άξονα ο υπολογιστής αποφασίζει να του πνίξει τα καύσιμα και έτσι ξεκινά μια υποστροφή που καταλήγει να πνίγεται μέσα στο «τρίξιμο» του ESP που προσπαθεί όχι μόνο να επαναφέρει το αυτοκίνητο στην τάξη άλλα και να διαχειριστεί και τα υπολείμματα ροπής που «ταξιδεύουν» μέσα στην μετάδοση..  για κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου.

Στο Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid επειδή οι δύο άξονες δεν συνδέονται μηχανικά όταν το  ESP δώσει εντολή στον βενζινοκινητήρα να κόψει δύναμη αυτό γίνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ενώ ο υπολογιστής  ενημερώνει τον πίσω ηλεκτροκινητήρα να αυξήσει την δύναμη στον πίσω άξονα.. όχι περίπου, αλλά ακριβώς τόσο- όσο χρειάζεται για να κόψει την υποστροφή και να στρίψει ουδέτερα.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 28Η δύναμη βρίσκεται μονίμως ακριβώς στον τροχό που πρέπει δημιουργώντας ένα επιθετικό  torque steering που τραβά το αυτοκίνητο προς τα εκεί που βλέπουν οι τροχοί επιταχυνόμενα και όχι αμυντικά με τα φρένα.

Δεν λέω ότι διασκεδάζεις στρίβοντας, καθώς το βάρος είναι εκεί και κάνει πάντα αισθητή την παρουσία του, όμως με έκπληξη διαπιστώνεις ότι η ηλεκτροκίνηση και ο βενζινοκινητήρας  συνεργάζονται τόσο αρμονικά μεταξύ τους που δημιουργείται ένα αίσθημα ασφάλειας.

Στο χώμα

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 30Το αυξημένο ύψος των 22 εκ. είναι υπεραρκετό για εκτός δρόμου εξορμήσεις, αρκεί να θυμάται ο οδηγός ότι ο μπροστινός πρόβολος είναι μακρύς και έτσι η προσέγγιση σε εμπόδια λόγω της γωνίας προσέγγισης των 28 μοιρών απαιτεί αυξημένη προσοχή για να μην τραυματιστεί ο όμορφος προφυλακτήρας.

Οι μαζεμένες διαστάσεις και το  χαμηλό κέντρο βάρους στο χώμα λειτουργούν σε όφελος του συνόλου επιτρέποντας στο Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid να κινείται αρκετά γρήγορα πάνω από τις ανωμαλίες κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους.

Το σύστημα τετρακίνησης ανάλογα με τις συνθήκες και το πρόγραμμα που έχετε επιλέξει  μεταφέρει πάντα την κίνηση εκεί που πρέπει, ενώ παρά την αρχιτεκτονική της πίσω ανάρτησης οι πίσω τροχοί χάνουν δύσκολα την επαφή τους με το έδαφος.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 32Η τετρακίνηση με τους ανεξαρτήτους κινητήρες  συνεργάζεται άψογα με το ESP φρενάροντας άμεσα τον τροχό που βρίσκεται στον αέρα εξασφαλίζοντας την πρόσφυση που χρειάζεται το αυτοκίνητο για να συνεχίσει..

Η ύπαρξη του 4WD low κατατάσσει από μόνο του το στην κατηγορία των “σοβαρών” εκτός δρόμου οχημάτων και πραγματικά εκτινάσσει τις δυνατότητές του. Μπορείς να οδηγείς πάνω από κροκάλες  και νεροφαγώματα με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες την ώρα που έχεις την αίσθηση ότι η ροπή περισσεύει σε κάθε δυσκολία.

Οι δυνατότητες του Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid ξεπερνούν με ευκολία εκείνες του Jeep Compass με τον δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα καθώς η λειτουργία της τετρακίνησης 4Xe ελέγχει τους τροχούς με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο από ότι η μηχανική μετάδοση.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 42Αυτό πάντως που είναι καταπληκτικό είναι το να κινείσαι στην ησυχία της φύσης μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα και να οδηγάς με ανοιχτά τα παράθυρα ακούγοντας  το κελάρυσμα του νερού στο ποτάμι που περνάς ή το κελαΐδισμα των πουλιών.

Πολλά πρόκειται να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια  με την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης και φυσικά τα εκτός δρόμου αυτοκίνητα θα ακολουθήσουν την τάση.

Αυτό που έμαθα με έκπληξη από το Renegade 4xe είναι ότι η ηλεκτρική/ηλεκτρονική  τετρακίνηση είναι πιο αποτελεσματική από την κλασσική μηχανική τετρακίνηση.

Εξοπλισμός -Τιμές

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 27Σε ένα αυτοκίνητο αξίας €43,100 περιμένεις να βρεις πολλά πράγματα και το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid στο επίπεδο εξοπλισμού δεν θα σας απογοητεύσει!

Με αυτά τα χρήματα αγοράζετε ένα άνετο αυτοκίνητο με στάνταρ όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, δερμάτινα καθίσματα και τιμόνι, ηλιοροφή, infotainment με οθόνη αφής 8,4’’ διζωνικό κλιματισμό,  αυτομάτως ενεργοποιούμενα φώτα LED, αισθητήρες παρκαρίσματος, κάμερα οπισθοπορείας, 8 αερόσακους σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος και διατήρησης πορείας, ενεργό cruise control, τετρακίνηση, όμορφες ζάντες αλουμινίου 19’.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 26Ωστόσο πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι η σειρά Jeep Renegade 4xeδιατιθεται σε πέντε εκδόσεις εξοπλισμού (Longitude, Limited, 80th Anniversary, S και Trailhawk), δύο επίπεδα απόδοσης με 190 και 240 ίππους και πάντα με κίνηση και στους 4 τροχούς με το σύστημα 4xe.

Η γκάμα είναι διαθέσιμη από τις 37.900 ευρώ, με 4ετη εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 160.000χλμ. και αντίστοιχης ισχύος υπηρεσία οδικής βοήθειας.

Τέλος όλες εκδόσεις Renagade 4xe εξασφαλίζουν ότι οι χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων δεν θα καταβάλουν φόρο χρήσης.

Συμπέρασμα

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 270Με κάποιες μικρές πινελιές ανανέωσης στον σχεδιασμό του, το Renegade παραμένει απόλυτα φρέσκο παρά τα χρόνια που έχει στην πλάτη του, ενώ έχει τις ιδανικές διαστάσεις που χρειάζονται έτσι ώστε να ελίσσεται με άνεση στην πόλη την ώρα που προσφέρει χώρους για όλη την οικογένεια.

Η προσθήκη του συστήματος PHEV κάνουν το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid ιδανικό καθημερινό σύντροφο καθώς δίνει την δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να κινούνται με την οικονομία της ηλεκτροκίνησης για 45-50 περίπου χιλιόμετρα στην πόλη και ταυτόχρονα να μπορεί το Σαββατοκύριακο να τους μεταφέρει σε όμορφες διαδρομές μέσα στην φύση.

Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid 02Είναι ένα απολαυστικό αυτοκίνητο για να ζεις μαζί του, ωστόσο η υψηλή τιμή κτήσης που ξεκινά από τα €37Κκαι φτάνει στα €43Κ για το αυτοκίνητο της δοκιμής και η περιορισμένη αυτονομία που οφείλεται στο μικρό δοχείο καύσιμων θα προβληματίσουν αρκετούς.

Σε ότι αφορά την υψηλή τιμή κτήσης είναι σίγουρο ότι υπάρχουν αρκετοί πρώιμοι ενστερνιστείς της νέας τεχνολογίας που προτίθενται  και διαθέτουν τα χρήματα για  να πληρώσουν την εξέλιξη της, αλλά σε ότι αφορά την μικρή αυτονομία πιστεύω ότι αποτελεί ένα σοβαρά μειονέκτημα για ένα SUVπου μαζί του θα θελήσεις να χαθείς στα βουνά.

Το Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid είναι η πρώτη εφαρμογή της νέας τεχνολογίας τετρακίνησης της Jeep και σαν τέτοιο προκαλεί θαυμασμό με τις  δυνατότητες που έχει εντός -και εκτός δρόμου.

Αν ο σημαιοφόρος της τετρακίνησης βαδίζει προς την ηλεκτροκίνηση-και μάλιστα βελτιώνοντας τις επιδόσεις των αυτοκίνητων του, τότε καλό είναι να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι σε δέκα χρόνια τα 4X4 θα κινούνται με αρμονία και σεβασμό μέσα στην φύση χωρίς να την μολύνουν με θόρυβο και καυσαέρια.

If you can’t beat them, join them!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Δεν με ευχαρίστησε

 • Το αυξημένο βάρος και η μικρή συνολική αυτονομία
 • Η αλμυρή τιμή κτήσης και η υψηλή κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο.

Θα θυμάμαι

 • Τον όμορφο κλασσικό σχεδιασμό και την καλή εκμετάλλευση των χώρων
 • Τη τεχνολογία της τετρακίνησης 4xe και την οδική συμπεριφορά  όντος και εκτός δρόμου.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Jeep Renegade 4xe Plug-in Hybrid

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES