Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςPlug In Electric Vehicles (PHEV)Volvo S60 T8 TwinEngine Δοκιμή / Test drive

Volvo S60 T8 TwinEngine Δοκιμή / Test drive

Το Volvo S60 T8 TwinEngine  με την εμφάνιση, την τεχνολογία και την φιλοσοφία του σε κάνει να ανατρέχεις πίσω στην ιστορία της Σουηδικής εταιρείας και στα μεσαία/μεγάλα σεντάν που έχει παράγει στην θαυμαστή ιστορία της.

Τα πάντα άλλαξαν για την Volvo το 1957 όταν παρουσίασε ένα οικογενειακό sedan που έγινε γνωστό ως Volvo Amazon στη Σουηδία και ως 121 και 122S στον υπόλοιπο κόσμο καθιερώνοντας  την εταιρεία σαν πρωτοπόρο στην ασφάλεια και στην ασυμβίβαστα καλή ποιότητα κατασκευής.

Η Αμαζόνα δεν είχε ιδιαίτερα σπορ χαρακτηριστικά και ούτε οι 69 ίπποι της απλής έκδοσης 121 ή οι 90 ίπποι της 122S έβαζαν φωτιά στον δρόμο, όμως το ατσάλι που χρησιμοποιούσε ήταν θρυλικό για την ποιότητα του και η αντισκωρική προστασία στο κάτω μέρος του αμαξώματος ήταν πρωτόγνωρη για την εποχή.

Ένα αυτοκίνητο που έμελε να γράψει ιστορία καθώς το 1959 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που εφοδιάζονταν στάνταρ όχι μόνο με «άθραυστο» παρμπρίζ, αλλά και με την πατέντα της Volvo που έμελε να σώσει τους περισσότερους ανθρώπους κατά τις συγκρούσεις από οποιοδήποτε άλλο σύστημα έχει εφευρεθεί πότε… Μιλάμε φυσικά για τις ζώνες τριών σημείων που ήταν στάνταρ στα μπροστινά καθίσματα όλων των Volvo από τότε-και που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές…

Συνεχιστής της θρυλικής «Αμαζόνας» είναι ξεκάθαρα η σειρά «S» της Volvo όπου είτε σαν S60, είτε σαν S90 συνεχίζουν μια παράδοση που θέλει τα οικογενειακά Sedan της εταιρείας να είναι ποιοτικά, ασφαλή και να προσφέρουν άνεση και κορυφαία ποιότητα κύλισης.

Τα 4,5 μήκους και τα 1,100 κιλά της του Volvo B121 μπορεί να έφτασαν στο Volvo S60 T8 TwinEngine της δοκιμής μας τα  4,76- και το βάρος να έχει σχεδόν διπλασιαστεί στα 2,050 κιλά(! ) όμως η συνδυαστική ισχύς των 391 ίππων υπόσχεται-και παραδίδει- εκρηκτικές επιδόσεις.

Η ομοιότητα στην εμφάνιση του S60 με την Amazon δείχνει πόσο πιστή είναι η εταιρεία στις αρχές της και ότι παρά τους δύο πανίσχυρους κινητήρες του αυτοκινήτου της δοκιμής, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που ανταγωνίζεται την Alfa Romeo Giulia, ή την BMW M3.

Η προτεραιότητα εδώ είναι η άνεση, η ασφάλεια, η λελογισμένη πολυτέλεια και η «πράσινη διαφοροποίηση» που γίνεται από την επιτυχημένη ενσωμάτωση της τεχνολογίας PHEV και την υιοθέτηση της οικολογικής (?) και πολύ «καθώς πρέπει» ανώτατης τελικής ταχύτητας των 180 χλμ/ω.

Καθώς τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν μπορούν ακόμη να προσφέρουν την ελευθερία που απαιτεί ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, η Volvo παρουσίασε το Volvo S60 T8 TwinEngine  που αποτελεί παιδί των δυο αντικρουόμενων τάσεων- της ηλεκτροκίνησης και των βενζινοκινητήρων, μεταφέροντας μέσα του τα οφέλη αλλά και τα προβλήματα των δύο κόσμων…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά για να δούμε αν η εξελιγμένη Plug-in Hybrid τεχνολογία της Volvo κάνει την αστική καθημερινότητα μιας σύγχρονης οικογένειας πιο εύκολη και πιο οικολογική.

Εμφάνιση

Με µήκος  4.761mm, πλάτος 1.850 και ύψος 1.431mm, το Volvo S60 T8 TwinEngine ξεπερνά τις διαστάσεις της αντίστοιχης νέας BMW σειράς 3 – και πλησιάζει σε διαστάσεις την σειρά 5. Πριν λίγα χρόνια ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο θα μπορούσε να ήταν μια λιμουζίνα… όμως η ανθρώπινη πλεονεξία έχει ξεχειλώσει τα πάντα… Οι γενιές του ιντερνέτ θέλουμε περισσότερα, μεγαλύτερα… και ευκολότερα-αμέσως τώρα- και αν γίνεται δωρεάν!

Το S60 είναι βασισμένο στην πλατφόρμα PMA που σχεδιάστηκε για τα ηλεκτροκίνητα Volvo επιτρέποντας την τοποθέτηση των μπαταριών χαμηλά στο τούνελ της μετάδοσης μεταξύ των καθισμάτων, ώστε να μην επηρεάζουν σημαντικά τους χώρους και το κέντρο βάρους του οχήματος.

Οι σχεδιαστικές αναφορές του Volvo S60 T8 TwinEngine  με το Volvo Amazon και την ιστορία της Volvo προκύπτουν-καθόλου τυχαία, για όσους αφήσουν την σκέψη τους ελεύθερη από τους χαμηλούς «ώμους» που συνεχίζουν στο προφίλ του αυτοκινήτου, το φουσκωμένο καπό και την κάθετη μάσκα που θυμίζει κάπως και την επόμενη γενιά των Volvo 244.

Η κάθετη μάσκα -σήμα κατατεθέν του σουηδού κατασκευαστή- και ο ανάγλυφος προφυλακτήρας δεν αφήνουν αμφιβολίες για την καταγωγή του αυτοκινήτου.

Ωστόσο είναι η τοποθέτηση των χαρακτηριστικών LED φωτιστικών- που αλλάζουν την κατεύθυνση της δέσμης τους όπως γυρνάτε το τιμόνι, αλλά κυρίως των φωτιστικών ημέρας σχεδίασης «σφυρί του Θωρ» όπως τα ονομάζει η Volvo, ψηλά στις ακμές των φτερών που προσδίδουν μια δυναμική αλλά ταυτόχρονα διακριτικής  εμφάνισης.

Την ώρα που με μια BMW  οι άνθρωποι τριγύρω σε αντιμετωπίζουν σαν να είσαι ο «κακός εκατομμυριούχος», με το Volvo S60 καταφέρνεις να «την σκαπουλάρεις» και να ανακατεύεσαι μέσα στην κίνηση της πόλης χωρίς να σε κοιτούν με μίσος οι ταλαιπωρημένοι από τις κρίσεις συμπολίτες σου.

Volvo S60 T8 39Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι εύκολα διακρίνεις την οικογενειακή ταυτότητα της Volvo, ωστόσο με την μόδα των SUV να έχει κυριαρχήσει δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την εμφάνιση του S60 συντηρητική ή ακόμη και ξεπερασμένη.

Συντηρητικό ή όχι, το προφίλ του Volvo S60 T8 TwinEngine  προδίδει για τους πιο παρατηρητικούς την υβριδική του φύση από το πορτάκι που υπάρχει στο εμπρός αριστερό φτερό επαναφέροντας στην πραγματικότητα  όσους το χαρακτήρισαν «ξεπερασμένο» .

Το πίσω τμήμα του πορτμπαγκάζ που σχηματίζει μια ενσωματωμένη αεροτομή δίνοντας grand coupe αναλογίες σε ένα αυτοκίνητο που κατά τα άλλα είναι υποχρεωμένο να περιορίζεται από την αισθητική της κατηγορίας των sedan.

Βέβαια η τρισδιάστατη πίσω όψη με τα ανάγλυφα και σχεδιαστικά πολύπλοκα φωτιστικά σώματα LED, αλλά και οι τετράγωνες εξατμίσεις στο κάτω μέρος που δεν είναι εντελώς αληθινές το κάνουν να δείχνει δυναμικό. Για την ιστορία, οι αληθινές στρογγυλές εξατμίσεις κρύβονται μέσα στα εντυπωσιακά παραλληλόγραμμα πλαίσια.

Ένα εξαιρετικά διακριτικό σηματάκι στο κάτω δεξί μέρος της πόρτας γράφει «Τ8/R-Design/TwinMotor και AWD», είναι όμως γραμμένο με τόσο μικρά γράμματα που δεν μπορεί να προειδοποιήσει τους ραλίστες των φαναριών για το ξύλο που θα φάνε όταν ανάψει το πράσινο…

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό του Volvo S60 T8 TwinEngine  θα βρείτε το γνωστό μινιμαλιστικό σκανδιναβικό σχεδιασμό με τα ποιοτικά υλικά και την έλλειψη υπερβολής.

Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 12,3’’και είναι στάνταρ σε όλα τα μοντέλα παρέχοντας με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα ο πίνακας διαφοροποιείται γιατί στο δεξιό τμήμα του δεν εμφανίζεται το στροφόμετρο, αλλά ένα κυκλικό όργανο διαχείρισης της ενέργειας κατά την οδήγηση. Το στροφόμετρο με την κόκκινη γραμμή στις 6,500 σαλ εμφανίζεται μόνο στο πρόγραμμα για την γρήγορη οδήγηση «Pole-Star».

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται είναι μαλακά και η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, ωστόσο θα ήθελα να τονίσω κάποιες αντιθέσεις που εμένα με ενόχλησαν σε ένα αυτοκίνητο που η αξία του πλησιάζει τα €65,000.

Από την μία έχεις τα πανέμορφα γκρι μαύρα καθίσματα που προσφέρουν αρίστη πλευρική στήριξη στις στροφές και από την άλλη τα υπέροχα αυτά καθίσματα δεν είναι θερμαινόμενα!

Από την μια το ταμπλό μπροστά από τον συνοδηγό πλαισιώνεται από ένα υπέροχο αληθινό φιλέτο αλουμινίου που σου φτιάχνει την διάθεση για όλη την ημέρα-και από την άλλη έχεις την κεντρική κονσόλα στο κάτω μέρος της να είναι φτιαγμένη από ένα σκληρό στην αφή πλαστικό που θα σε ενοχλήσει ακόμη και αν το δεις σε ένα αυτοκίνητο με 7 φορές μικρότερο κόστος…

Από την μία έχεις keyless start/stop και από την άλλη οι πόρτες δεν ξεκλειδώνουν μόνες τους όταν πλησιάζεις, αλλά χρειάζεται να τις ξεκλειδώσεις από το χειριστήριο…

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες αποτελούν μια παραφωνία σε ένα εσωτερικό στο οποίο το ταμπλό είναι καλυμμένο με δέρμα, η οροφή έχει δέρμα σουέτ και τα δερμάτινα καθίσματα έχουν τόσο ποιοτικό δέρμα που μπορείς να περάσεις την ημέρα σου χαϊδεύοντας τα!

Γνώριμα στο κέντρο του ταμπλό ξεχωρίζει μια κάθετα τοποθετημένη οθόνη 9 “touchscreen” που δίνει μια «Tesla-like» ατμόσφαιρα στο εσωτερικό και πλαισιώνεται από δυο ευμεγέθεις αεραγωγούς με υπερβολικά καλή ποιότητα κατασκευής και χορταστική στην αφή λειτουργία.

Όλα τα συστήματα ελέγχονται από αυτήν την κεντρική κονσόλα και την οθόνη και έτσι όλα τα παραδοσιακά κουμπάκια για τον χειρισμό του κλιματισμού απουσιάζουν, καθαρίζοντας αισθητικά το εσωτερικό.

Σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος για να συνηθίσεις την λειτουργία του συστήματος πολυμέσων, αλλά ευτυχώς η απόκριση του έχει γίνει άμεση προσθέτοντας πόντους στην εμπειρία χειρισμού από κάποιον που είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία.

Για να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα η Volvo έχει τοποθετήσει κάτω από την οθόνη μια σειρά από πλήκτρα που επιτρέπουν την απευθείας ρύθμιση του ηχοσυστήματος και κάποιων άλλων βασικών λειτουργιών χωρίς να χρειάζεται να πάρει ο οδηγός το βλέμμα του από τον δρόμο για πολύ χρόνο, ενώ μια σειρά από συστήματα φροντίζουν για την ασφάλεια του οχήματος, ακόμη και αν ο οδηγός δεν προσέχει τον δρόμο!

Πρόκειται για το σύστημα αποφυγής εμπρόσθιων συγκρούσεων (City Safety), το σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο (Run–Off Road Mitigation) και το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα (Oncoming Lane Mitigation).

Χώροι/Άνεση

Το εσωτερικό του Volvo S60 T8 TwinEngine  έχει μια μοναδική αίσθηση ευρυχωρίας που προέρχεται από το μεγάλο μεταξόνιο, το σχετικά κάθετο και ρηχό ταμπλό και την γνήσια απλότητα των υλικών που έχει κατασκευαστεί.

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό σχετικά χαμηλά χωρίς όμως να του περιορίζει την  ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ την κάμερα οπισθοπορείας η οδήγηση γίνεται παιχνιδάκι!

Τα καθίσματα είναι μαλακά και άνετα αλλά ταυτόχρονα η πλευρική στήριξη είναι σπουδαία όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε ένα δρόμο με πολλές στροφές.

Οι χώροι για μικροαντικείμενα και ποτήρια είναι καλοί, όμως η ψηλή κεντρική κονσόλα έχει μηδενικούς αποθηκευτικούς χώρους, επειδή από κάτω της βρίσκονται οι μπαταριές, ενώ και ο χώρος που βρίσκεται μπροστά από τον επιλογέα δεν χωρά τα καινούρια κινητά με τις τεράστιες οθόνες.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι αναμενόμενα άνετοι – τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι-ωστόσο το κεντρικό τούνελ και η κονσόλα επειδή φιλοξενούν τις μπαταρίες είναι ογκώδη και θα ενοχλήσουν τα πόδια του μεσαίου επιβάτη σε μια μεγάλη διαδρομή.

Επίσης εντύπωση προκαλεί ότι στο πίσω μέρος της κονσόλας δεν υπάρχουν ούτε αεραγωγοί (που δεν χωρούν αφού η μπαταρία πιάνει όλο τον χώρο) αλλά ούτε και USB ports για την φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών των παιδιών.

Ο χώρος αποσκευών με τα 391 λίτρα μπορεί να είναι από τους μικρότερους  της κατηγορίας, όμως σίγουρα θα καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης.

Τέλος, οι πίσω πόρτες για κάποιο λόγο δεν ανοίγουν διάπλατα στις 90ο και αυτό μπορεί να μην ενοχλεί την είσοδο των επιβατών όμως σίγουρα θα δυσκολεύει την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Κινητήρες

Το Volvo S60 T8 TwinEngine  από ότι ίσως να καταλάβατε από την ονομασία… εξοπλίζεται με δύο ανεξαρτήτους κινητήρες! 😎

Όλα ξεκινούν με τον γνωστό 2λιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα που με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή εξάτμισης και ενός κομπρέσορα αποδίδει 303 ίππους στις 6.000 rpm και 400 Nm ροπής μεταξύ των 2,200 και 4.800 σαλ. Η ισχύς αυτού του κινητήρα μεταφέρεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 7 σχέσεων με μετατροπέα ροπής.

Πριν το κιβώτιο ταχυτήτων είναι τοποθετημένος ένας δευτερεύοντας βοηθητικός ηλεκτροκινητήρας/γεννήτρια με ισχύ 6 ίππων, που φροντίζει για τη φόρτιση των µπαταριών, τη λειτουργία ως start/stop αλλά και ως booster του κινητήρα όταν απαιτηθεί.

Ο βασικός ηλεκτροκινητήρας είναι υδρόψυκτος και ζυγίζει μόλις 34 κιλά αποδίδοντας επιπλέον 88 ίππους και 240Nm ροπής που μεταφέρονται αποκλειστικά στον πίσω άξονα μέσω του διαφορικού που ακολουθεί.

Ενδιαφέρον είναι ότι οι δύο άξονες του αυτοκινήτου δεν συνδέονται μηχανικά και έτσι όταν το αυτοκίνητο κινείται σαν ηλεκτροκίνητο (Pure Mode) η ροπή μεταδίδεται αποκλειστικά στον πίσω άξονα από τον ηλεκτροκινητήρα.

Στον χώρο του κεντρικού τούνελ μετάδοσης-εκεί που θα υπήρχε ο άξονας μετάδοσης του συμβατικού μοντέλου, έχει τοποθετηθεί µία συστοιχία µπαταριών ιόντων λιθίου χωρητικότητας 11,6 kWh που φροντίζει για  την αποθήκευση της ενέργειας είτε από την φόρτιση μέσω πρίζας του δικτύου, είτε από την ανακτώμενη ενεργεία κατά την επιβράδυνση του οχήματος.

Η συνδυασμένη ισχύς και των δύο κινητήρων φτάνει τα 391 άλογα ενώ η συνδυασμένη ροπή είναι εξωπραγματική φτάνοντας τα 640 Nm!

Καθώς δεν υπάρχει κεντρικός άξονας μετάδοσης για την τετρακίνηση, τον ρόλο αυτόν έχει αναλάβει ένας υπολογιστής που ανάλογα το πρόγραμμα λειτουργίας που έχει επιλεχτεί μοιράζει την ροπή μεταξύ των δύο αξόνων χρησιμοποιώντας τον ηλεκτροκινητήρα όποτε απαιτείται ροπή στον πίσω άξονα, ή τον βενζινοκινητήρα όταν απαιτείται ροπή εμπρός.

Τα προγράμματα λειτουργίας είναι τα ακόλουθα:

 • Hybrid, που ουσιαστικά αποτελεί και την προεπιλεγμένη θέση λειτουργίας. Εδώ το σύστημα χρησιμοποιεί και τους δύο κινητήρες με προτεραιότητα στον ηλεκτροκινητήρα εφόσον υπάρχει επάρκεια ρεύματος στις μπαταρίες και το GPS δεν τοποθετεί το αυτοκίνητο σε κάποιο αυτοκινητόδρομο. Εάν βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο τότε η προτεραιότητα δίνεται στον βενζινοκινητήρα και ο ηλεκτροκινητήρας ενεργοποιείται όσο γίνεται λιγότερο για να διατηρηθεί το ρεύμα στις μπαταριές.
 •  Pure, όπου χρησιμοποιείται μόνο ο ηλεκτροκινητήρας μεχρι την ταχύτητα των 130χλμ/ω δίνοντας μια θεωρητική αυτονομία 55 χιλιόμετρων. Στην πράξη υπολογίστε ότι με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία που διαρκεί περίπου 5 ώρες στην πρίζα του σπιτιού σας, μπορείτε να καλύψετε περίπου 45 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη.
 • Constant AWD, όπου εμπλέκονται διαρκώς και οι δύο κινητήρες μέχρι τα 50 χλμ/ω, ενώ μετά από αυτή την ταχύτητα το σύστημα γυρνά αυτόματα στην λειτουργία Hybrid.
 • PoleStar Engineering (Power), όπου όσο οι μπαταρίες έχουν πάνω από 30% φόρτισης οι δύο κινητήρες συνδυάζονται στο μέγιστο της απόδοσης τους με τον βενζινοκίνητα να δουλεύει με χάρτη υψηλής απόδοσης. Είναι το πρόγραμμα στο οποίο το αυτοκίνητο διαθέτει 390 ίππους.

Στην πράξη ο βενζινοκινητήρας συνδυάζεται αποτελεσματικά με τον ηλεκτροκινητήρα και η εμπλοκή του γίνεται χωρίς να μπορεί να αντιλήφθη κάτι ο οδηγός.

Στο πρόγραμμα Pure η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα είναι αρκετή για να καλύψει τις αστικές ανάγκες και σε συνδυασμό με την απίστευτη ηχομόνωση εξασφαλίζει ηρεμία και αίσθηση οικολογικής ολοκλήρωσης.

Εάν χρειαστεί περισσότερη δύναμη, ενεργοποιείται ο KΕΚ που έχει ένα πολύ σπορ ήχο που προκαλείται από το βούισμα του compressor όταν επιταχύνει το αυτοκίνητο με πλήρη ισχύ ικανοποιώντας τα ακουστικά κριτήρια των πιο απαιτητικών οδηγών.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις η δύναμη και η ροπή υπερνικούν εύκολα τους 2 τόνους του βάρους του και επιταχύνουν το Volvo από 0 στα 100 χλμ/ω σε 5,5 δλ, ενώ η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ/ω, προφανώς συμμορφούμενο στην νέα πολιτική της Volvo όπου το Care Key βάζει όριο ταχύτητας στα 180 km/h (*διαβάστε σχετικά).

Η κατανάλωση εξαρτάται από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, από τον τρόπο που οδηγείται το αυτοκίνητο.

Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 40-45 χλμ από το σπίτι σας μπορείτε με μια φόρτιση -που υπολόγισα ότι κοστίζει περίπου €2,50- να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε ούτε ένα ευρώ για καύσιμα!

Αντίθετα αν θέλετε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο η κατανάλωση φτάνει εύκολα τα 11 λίτρα/100 χλμ, ενώ αν αφήσετε εμένα στον αγαπημένο μου Διόνυσο να προσπαθώ να καταλάβω πως στρίβει το S 60 υπό πίεση …διπλασιάστε το προηγούμενο νούμερο!

Πάντως η μέση κατανάλωση που είχα μεσα στην πόλη με την χρήση που κάναμε στην οικογένεια μας καλύπτοντας περίπου 130 χλμ/ ημέρα κυμάνθηκε στα περίπου 5,5-6 λίτρα/100 χλμ.

Αναρτήσεις

Η ανάρτηση του Volvo S60 T8 TwinEngine  αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω με εγκάρσιο φύλλο σούστας αντί για ελατήρια και η ρύθμιση της να είναι κάπως σφικτή χωρίς όμως να ξεχνά την άνεση-όπου και καταφέρνει να πάρει όλα τα εύσημα.

Φρένα/Τιμόνι

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα που είναι δυνατά και ανθεκτικά, όμως η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή, λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση που δίνει ένα μέρος της διαδρομής στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τους δίσκους του.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό πολύ ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη, στον αυτοκινητόδρομο kai στις στροφές θα ήθελα να δίνει πολύ καλύτερη αίσθηση, ειδικά γύρω από την θέση της ευθείας

Στην Πόλη

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού χάρη στην μεταβλητής σχέσης κρεμαγιέρα.

Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα έλεγχου του παρκαρίσματος το να σταθμεύσεις το Volvo S60 T8 TwinEngine  μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης γίνεται με ευκολία.

Οι αναρτήσεις με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος, παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ 235/45 R18 συνδυάζονται με το άκαμπτο πλαίσιο και τα πολύ άνετα καθίσματα μεταμορφώνοντας τους δρόμους της πόλης από αφρικανικών προδιαγραφών κατσικόδρομους, σε ευρωπαϊκούς!

Οι αναρτήσεις καταπίνουν τις λακκούβες με εντυπωσιακή άνεση για σεντάν 400 ίππων, ενώ η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που διατηρείται ακόμη και όταν μπαίνει σε λειτουργία ο βενζινοκινητήρας καθώς και πάλι δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε όταν δεν ζορίζεται.

Όμως αυτό που με εντυπωσίασε στο Volvo S60 T8 TwinEngine  ο τρόπος που η ανάρτηση φιλτράριζε τον θόρυβο κύλισης των ελαστικών χαμηλού προφίλ που όπως είναι γνωστό κάνουν αρκετά περισσότερη φασαρία από τα συμβατικά.

Τόσο ο θόρυβος του κινητήρα, όσο και εκείνοι των ελαστικών και του αέρα μένουν έξω από την καμπίνα που θυμίζει σε ησυχία –και μάλλον ξεπερνά- εκείνη των καλυτέρων ανταγωνιστών από την Γερμανία.

Εκεί που ίσως θα βρείτε διασκεδαστικό Volvo S60 T8 TwinEngine  είναι όταν βρεθεί δίπλα σας στο κόκκινο φανάρι εκείνος ο ανυποψίαστος αγωνιστής των φαναριών θα μείνει με το στόμα ανοιχτό!

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 6,5 λίτρα ανά 100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.

Στον αυτοκινητόδρομο

Ουσιαστικά σε ταχύτητες ταξιδιού πάνω από τα 140km/h το αυτοκίνητο λειτουργεί με τον βενζινοκινητήρα και ενώ έχει την δύναμη ενός Τ6 on demand μπορεί να γίνει και Τ8!

Το βάρος σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί. Αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Αυτό οφείλεται στο ότι το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί ακόμη χαμηλότερα με τις μπαταρίες να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα και στο κεντρικό τούνελ.

Ο οδηγός νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 8 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 13-14 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

Στην σβέλτη αλλά με γραμμές το Volvo S60 T8 TwinEngine  είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Η αντιστρεπτική της ανάρτησης κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τις κλίσεις μέσα στην στροφή όμως το βάρος των 2 τόνων τελικά την νικά, υποχρεώνοντας το Volvo S60 T8 TwinEngine να κάθεται στον εξωτερικό μπροστινό τροχό που αδυνατεί να προσφέρει την πρόσφυση που απαιτεί το βάρος του.

Οι νόμοι της φυσικής δεν κοιμούνται και βρίσκονται εκεί για να σου θυμίζουν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της οδήγησης είναι το αυξημένο βάρος.

Κάθε προσπάθεια δημιουργίας μεταφοράς βάρους πριν ή μέσα στην στροφή (πλασάρισμα, σκανδιναβικά φλίκ και τέτοια κόλπα κτλ) αναγνωρίζεται από τα ηλεκτρονικά και πατάσσεται χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Κάθε προσπάθεια μεταφοράς ροπής στον πίσω άξονα με την ταυτόχρονη χρήση των φρένων πριν ή μέσα στην στροφή γίνεται αμέσως αντιληπτό και πατάσσεται από τα ηλεκτρονικά συστήματα!

Κάθε προσπάθεια δημιουργίας παρατεταμένης υπερστροφής ισχύος ακόμη και σε ολισθηρά οδοστρώματα πατάσσεται από τα ηλεκτρονικά συστήματα!

Ακόμη και αν επιλεχτεί το πρόγραμμα Constant 4WD που θεωρητικά επιτρέπει την απενεργοποίηση του ESP μέχρι τα 50 χλμ/ω σε μια φουρκέτα, η «απατεωνιά» αναγνωρίζεται εν τη γενέσει  ….και πατάσσεται αμέσως από τα ηλεκτρονικά συστήματα!

‘Όπως είπαμε αυτό είναι ένα άνετο βαρύ αυτοκίνητο που δίνει έμφαση στην ποιότητα κύλισης και όταν πιεστεί πέρα από το όριο τελικά ξέρει να κάνει μόνο ένα πράγμα.. να υποστρέψει.

Αλλά και τότε όπως καταλάβατε ισχύουν τα ίδια καθώς η υποστροφή αναγνωρίζεται από τα ηλεκτρονικά… και πατάσσεται ως ανεπιθύμητη επιστρέφοντας στην ουδέτερη συμπεριφορά!

Σε ένα δρόμο με στροφές η «δικτατορία των ηλεκτρονικών» ανταμείβει  τους «καθώς πρέπει» οδηγούς με απίστευτη ασφάλεια και τιμωρεί τους «οδηγοπίθηκους» (σαν την υπογράφουσα) αφού δεν βρίσκουν κανένα τρόπο να νικήσουν τον Μεγάλο Αδελφό και τελικά υποτάσσονται, ή μήπως όχι;

Η αλήθεια είναι ότι αν βρεις τα όρια του Big Brother και παίζεις λίγο κάτω από αυτά, ανακαλύπτεις την  αίσθηση δύναμης και ροπής από τον ηλεκτροκινητήρα που ενεργεί στον πίσω άξονα άμεσα σε κάθε άγγιγμα του γκαζιού.

Ένα κλικ πιο σιγά λοιπόν και το Volvo S60 T8 TwinEngine  παραμένει ουδέτερο με τον ηλεκτροκινητήρα μπαίνει στην μάχη λίγο πριν τον βενζινοκινητήρα όταν πατάς βαθιά το γκάζι προσφέροντας άμεσα ροπή και κάνοντας την συμπεριφορά κάπως πιο πισωκίνητη…

Έτσι και αλλιώς όμως η χαρά δεν έχει την διάρκεια που χρειάζεται καθώς το ρεύμα στην μπαταρία εξαντλείται και το Volvo S60 T8 Twin Engine αρχίζει να μετατρέπεται σε ένα βαρύ αυτοκίνητο που υποστρέφει ελεγχόμενα από τα παρεμβατικά του ηλεκτρονικά.

Τα φρένα, αφού συνηθίσεις την αρχική αδράνεια που περιγράψαμε νωρίτερα, είναι πανίσχυρα και ανθεκτικά-παρά το βάρος του αμαξώματος.

Το Volvo S60 T8 Twin Engine είναι ένα ταξιδιάρικο οικογενειακό αυτοκίνητο πολυτελείας με κορυφαία ποιότητα κύλισης και ταυτόχρονο προσανατολισμό προς τις αστικές μετακινήσεις οπότε ηρεμήστε και απολαύστε το εσείς και οι αγαπημένοι σας έτσι όπως σας αξίζει!

Συμπέρασμα

60 χρόνια μετά την Αμαζόνα οι άνθρωποι αλλάξαμε, τα αυτοκίνητα άλλαξαν και ο κόσμος μας έχει γίνει πιο πολύπλοκος.

Το Volvo S60 T8 Twin Engine απευθύνεται  στον εύπορο οικογενειάρχη που απαιτεί και αναζητά την κορυφαία ασφάλεια που του προσφέρουν τα προηγμένα ηλεκτρονικά, την κορυφαία ποιότητα κύλισης στην κατηγορία που προσφέρει η άνετη ανάρτηση  και-γιατί όχι, την διακριτική διαφοροποίηση από τους λιγότερο εκλεπτυσμένους εύπορους που πέφτουν με τα μούτρα στα γερμανικά σήματα, είτε επειδή ξέρουν και θυσιάζουν την άνεση για την χαρά της οδήγησης, ή είτε επειδή δεν ξέρουν τίποτε και αγοράζουν αυτοκίνητο για να εντυπωσιάσουν την πλατεία στο χωριό.

Ναι με μια πρώτη ματιά το Volvo S60 T8 Twin Engine απευθύνεται στον ίδιο αγοραστή που θα πάρει μια Mercedes  Class, μια Alfa Romeo Giulia ή μια BMW 330 PHEV αλλά όλοι εδώ στο Autoholix καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Παρά τις εντυπωσιακές  επιδόσεις το Volvo S60 T8 Twin Engine δεν έχει φτιαχτεί για να προσφέρει οδηγικές συγκινήσεις, αλλά αντίθετα έχει φτιαχτεί για να ξεκουράζει με την τεχνολογία και την πολυτέλεια του τον κάτοικο της πολύβουης πόλης.

Την ώρα που οι κατασκευαστές πολυτελών αυτοκινήτων μάχονται για την ικανοποίηση ενός οδηγού που αναζητά πολυτέλεια και οδηγική ευχαρίστηση, η Volvo πολύ έξυπνα έχει επιλέξει να παίζει μόνη της προσφέροντας πολυτέλεια και άνεση, έστω και με ένα πιο συντηρητικό περίβλημα.

Βρείτε ακριβώς ποιος είστε και τι πραγματικά ζητάτε από ένα αυτοκίνητο-και τότε επιλέξτε.

Το Volvo S60 T8 Twin Engine δίνει προτεραιότητα στις ίδιες αξίες που πρέσβευε το Volvo Amazon πριν 60 χρόνια. Τελικά, οποίος δεν θαμπωθεί από τις εκρηκτικές επιδόσεις του θα δει ένα ξεχωριστό και τεχνολογικά προηγμένο αυτοκίνητο ταγμένο στην ασφάλεια και την άνεση των επιβατών του.

 

 Δεν με ευχαρίστησε

 • Το μεγάλο βάρος και τα παρεμβατικά ηλεκτρονικά.
 • Η τσιμπημένη τιμή, η τελική ταχύτητα των 180 χλμ/ω και ο μικρός χώρος αποσκευών.

Θα θυμάμαι

 • Το υπέροχο σαλόνι με τα ποιοτικά υλικά και την κορυφαία ποιότητα κύλισης.
 • Την οικονομία στις κοντινές αστικές μετακινήσεις και τις επιδόσεις από τους πανίσχυρους κινητήρες.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Volvo S60 T8 TwinEngine

 

 

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
  0
  Το Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειο