Saturday, August 13, 2022
HomeΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Chevrolet Lacetti 1.6 SX 5d MY06 - VeteranCar Test Drive

Chevrolet Lacetti 1.6 SX 5d MY06 – VeteranCar Test Drive

Το Chevrolet Lacetti πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα WTCC, κάτι που δείχνει αν μη τι άλλο την διάθεση που έχει η Αμερικάνικη εταιρεία να εισχωρήσει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Chevrolet Europe.

lancetti 5To Lacetti –μπορεί να ξεκίνησε την καριέρα του σαν ένα μικρομεσαίο κορεάτικο αυτοκίνητο της Daewoo, αλλά κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του- και με την βοήθεια του σήματος της Chevrolet- απέκτησε μια ανέλπιστη αίγλη.

Η χαμηλή τιμή και το καλό“value 4 money” βοήθησαν το συγκεκριμένο μοντέλο να σημειώσει μια λαμπρή πορεία στην αγορά.

Εμφάνιση

lancetti 7Η εξωτερική του εμφάνιση είναι ευρωπαϊκή και ακόμα και αν αισθητικά είναι λίγο κουρασμένη, σίγουρα είναι διαφορετική από τον απωανατολίτικο προσανατολισμό του ανταγωνισμού.

Μου φαίνεται ότι αυτό που το κάνει την εμφάνιση του κάπως ξεπερασμένη είναι μάλλον οι μικρής διαμέτρου τροχοί, ενώ το αναβαθμισμένο πρεστίζ σίγουρα οφείλεται στον χρυσό σταυρό που στολίζει την μάσκα του Lacetti.

Εσωτερικό

lancetti 2Εσωτερικά τα σκληρά πλαστικά, η απομίμηση αλουμινίου και τα μέτριας ποιότητας υφάσματα των καθισμάτων αρχικά δημιουργούν μια αρνητική εντύπωση.

Ζώντας όμως με το αυτοκίνητο διαπιστώνεις ότι το Lacetti έχει μια πολύ καλή θέση οδήγησης και ένα εργονομικό ταμπλό που περιέχει τα πάντα που χρειάζεται ο οδηγός.

Ο πίνακας οργάνων δεν εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό του- αλλά με την πληρότητα των ενδείξεων, ενώ στην κεντρική κονσόλα ο ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενος κλιματισμός κλέβει την παράσταση.

lancetti 6Οι χώροι στο εσωτερικό βρίσκονται στον μέσο όρο της κατηγορίας, αλλά υπάρχουν παντού πολλοί αποθηκευτικοί χώροι για μικροπράγματα που κάνουν την ζωή των επιβατών πιο εύκολη. Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι καλή και τίποτα δεν έτριζε στο αυτοκίνητο της δόκιμης.

Ο εξοπλισμός ασφαλείας περιλαμβάνει δύο αερόσακούς και ABS, ενώ αυτό που λείπει είναι το ESP και οι πλευρικοί αερόσακοι.

Κινητήρας

lancetti 4Ο κινητήρας των 1,600 κ.εκ. αποδίδει 109 ίππους στις 5,800 σαλ ενώ η μεγαλύτερη τιμή της ροπής εμφανίζεται στις 3,600 σαλ και φτάνει τα 150 Nm.

Στην πράξη ο κινητήρας είναι πρόθυμος στις μεσαίες στροφές αλλά γίνεται τεμπέλης μετά τις 5,700 σαλ- κάτι που φυσικά έχει αντίκτυπο στις επιδόσεις του lacetti. Στις ψηλές στροφές ο κινητήρας δείχνει την δυσαρέσκεια του παράγοντας έναν δυσάρεστο ήχο που σε υποχρεώνει να αλλάξεις γρήγορα ταχύτητα…

Και εδώ βρίσκεται το σημείο που μου δημιούργησε την πιο αρνητική εικόνα σε αυτό το Chevrolet: το κιβώτιο ταχυτήτων! Είναι ασαφές, σκαλώνει στις γρήγορες αλλαγές, έχει μεγάλη διαδρομή και πολύ απλωμένη κλιμάκωση που δεν βοηθά τον κινητήρα να υπερνικήσει τα 1170 κιλά του αμαξώματος.

Έτσι τα 10,7 δευτερόλεπτα της επιτάχυνσης στα 100 χλμ/ω που υπόσχεται ο κατασκευαστής θα επιτευχθούν μάλλον δύσκολα, αλλά τουλάχιστον τα 9 λίτρα ανά 100 χλμ που χρειάζεται στην πόλη το Lacetti το κατατάσσουν στα οικονομικότερα μοντέλα της κατηγορίας (..Σ.Σ για να δείτε πόσο έχουν βελτιωθεί τα αυτοκίνητα τα τελευταία 15 χρόνια!).

Στην πόλη

Στην πόλη το αυτοκίνητο κινείται με άνεση με τις αναρτήσεις ν απορροφούν τις κακοτεχνίες των δρόμων μας και το υδραυλικό τιμόνι να βοηθά στο παρκάρισμα.

Στον ανοικτό δρόμο ταξιδεύει με σταθερότητα αν και με ενόχλησε λίγο ο αυξημένος θόρυβος του κινητήρα στις υψηλές ταχύτητες.

Σε ανοικτές καμπές στον αυτοκινητόδρομο η ανάρτηση επιτρέπει στο αμάξωμα να πάρει κάποιες κλίσεις οι οποίες όμως δεν επηρεάζεται η πορεία του.

Σε πιο κλειστές διαδρομές με στροφές το αυτοκίνητο με εξέπληξε! Έχοντας υπνωτιστεί από την ράθυμη λειτουργία του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων μετά την πρώτη στροφή που έστριψα, απλά δεν πίστευα στα μάτια μου!

Παρά τις μαλακές αντιστρεπτικές το αυτοκίνητο είναι απολύτως ουδέτερο και δεν επηρεάζεται από τις ανωμαλίες μέσα στην στροφή διατηρώντας πεισματικά την τροχιά του.

Στηρίχθηκα στα φρένα και ανέβασα λίγο ακόμα τον ρυθμό μου για να διαπιστώσω με χαρά ότι το Lacetti είχε «γυρίσει σελίδα» μαζί μου και είχε γίνει προβλέψιμα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον.

Mε μια συμπεριφορά που μου θύμισε το MG ZR (το μόνο καλό πράγμα πάνω στο αυτοκίνητο που έκλεισε την μεγαλύτερη αγγλική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν η συμπεριφορά του στον δρόμο).

Το Lacetti δεν σταμάτησε να με εντυπωσιάζει με την ελεγχόμενη υπερστροφή που παρουσιάζει στο όριο, ενώ παράλληλα το μπροστινό σύστημα έδινε την εντύπωση πως ήταν πάνω σε ράγες..

lancetti 3Περίεργο… Τι ευχάριστη έκπληξη! Έπαιξα αρκετή ώρα μαζί του ώστε να βεβαιωθώ ότι δεν έτυχε να συμβεί αυτό, ή ότι απλά είχα κέφια.

Ναι λοιπόν… θα το πω! Το πιο δυνατό σημείο-έκπληξη του Lacetti δεν είναι η χαμηλή τιμή και ο πλήρης εξοπλισμός, αλλά η αξιοπρεπής και διασκεδαστική συμπεριφορά του στις στροφές που πραγματικά με έπιασε στον ύπνο!!

Το Chevrolet Lacetti είναι μια τίμια επιλογή στην κατηγορία του που μπορεί σχεδιαστικά να έχει κάποια χρόνια στην πλάτη του, αλλά η πολύ καλή οδική του συμπεριφορά θα αφαιρέσει με ευκολία μερικά χρόνια από την δική σας πλάτη!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το κιβώτιο ταχυτήτων και ο θορυβώδης κινητήρας.
  • Η κάπως μουντή εμφάνιση του εσωτερικού.

Θα θυμάμαι

  • Το καλό Value for money.
  • Την πραγματικά εξαιρετική οδική συμπεριφορά!

Ισμήνη Φαμπιάτου

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty