Saturday, August 13, 2022
HomeΔοκιμεςMercedes A 250 e Δοκιμή / Test drive

Mercedes A 250 e Δοκιμή / Test drive

H Mercedes A 250 e, όπως όλα τα PHEV (Plug in Hybrid) λειτουργεί σαν μια προσωρινή γέφυρα μεταξύ του σημερινού κόσμου των κινητήρων εσωτερικής καύσης και του μελλοντικού της ηλεκτροκίνησης που έχει τελεσίδικα αποφασιστεί από τους άρχοντες του κόσμου να επικρατήσει στην αυτοκίνηση.

Βέβαια, η σειρά  “EQ Power” της Mercedes επειδή κρατά την σημαία ενός από πιο τεχνολογικά προηγμένων κατασκευαστών, οφείλει από τα αποδυτήρια να είναι η πιο ολοκληρωμένη λύση PHEV της αγοράς-και είναι!

Η Mercedes A 250 e εκτός από το να είναι φθηνότερη ηλεκτροκίνητη επιλογή με σήμα το αστέρι, καταφέρνει ταυτόχρονα  να είναι μια από τις πιο χρηστικές προτάσεις Υβριδικών /Ηλεκτροκίνητων ( PHEV) αυτοκίνητων,  αφού πριν χρησιμοποιήσει τον κινητήρα της μπορεί στα αλήθεια να κινηθεί σαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο για λίγο πάνω από 60-65 χλμ.

Αυτή είναι μια επίδοση που ξεπερνά κατά πολύ τον ανταγωνισμό-ακόμη και τον εσωτερικό!

Αυτή A Class είναι ίσως το πιο εύστοχο PHEV της αγοράς και αξίζει να αναζητήσουμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αναζητά ο Σύγχρονος Οδηγός (Σ.Ο.)και ίσως όλα εκείνα που απλά δεν τον ενδιαφέρουν πια!

Άλλωστε ο Σ.Ο. κινεί την αγορά και όλοι εκείνον θέλουν να προσεγγίσουν.

 

Εμφάνιση

H Mercedes A 250 e είναι πολύ διακριτική και καταφέρνει να κρύψει τα ηλεκτρικά της κάλλη.

Για να την αναγνωρίσετε θα πρέπει να αναζητήσετε το διακριτικό σήμα “EQ Power στα μπροστινά φτερά και το ότι διαθέτει ένα πορτάκι για την τάπα της βενζίνης στα αριστερά και ένα πορτάκι για την φόρτιση στα δεξιά.

Κατά τα άλλα, τα στενά φωτιστικά σώματα και η ευμεγέθης μάσκα με το πολυπόθητο αστέρι συμπληρώνεται από τις αεροδυναμικές λεπτομέρειες και τους λειτουργικούς αεραγωγούς του πακέτου ΑΜG, ενώ η τύπου «καρχαρίας» μάσκα δημιουργεί ταυτόχρονα μια πολύ επιθετική εικόνα αλλά και συνειρμούς που σχεδιαστικά οδηγούν το μυαλό σε ταξίδια από την Σκανδιναβία μέχρι την Άπω Ανατολή…

Η νέα σχεδιαστική σχολή της Mercedes θέλει τις επιμέρους επιφάνειες του αμαξώματος να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες καμπύλες δημιουργώντας μια «πρωτόγονη αγριάδα» και μια υπεροχή που θυμίζει τα μεγαλύτερα Coupe της εταιρείας.

Ωστόσο, παρά τις ακμές των πάνελ, με έναν ιδιοφυή τρόπο το προφίλ της Mercedes A 250 e είναι απόλυτα αρμονικό και αεροδυναμικό (Cd 0,25) κρύβοντας έντεχνα το ότι 5θυρο Hatchback αμάξωμα έχει μήκος 4,419 μέτρα και φάρδος 1,796 μέτρα.

Παρατηρώντας το προφίλ γίνεται εμφανές το πόσο χαμηλά κάθεται το αυτοκίνητο πάνω στις πανέμορφες ζάντες της AMG που φοράνε ελαστικά διαστάσεων 225/45/R18.

Το πίσω μέρος της θυμίζει περισσότερο την παλιά Mercedes A Class αλλά τα πιο αιχμηρά LED φωτιστικά σώματα σε συνδυασμό με τις παραλληλόγραμμες απολήξεις των εξατμίσεων –που δεν είναι αληθινές- κάνουν την Mercedes A 250 e να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

Εδώ κοιτώντας τις «εικονικές εξατμίσεις» κατάλαβα πόσο πολύ μπορεί να διαφέρει κάτι που μοιάζει με πρώτη ματιά ίδιο, αφού στο πίσω μέρος τελικά δεν υπάρχει καθόλου σωλήνας για εξάτμιση!

Βλέπετε προκειμένου να τοποθετηθούν οι μπαταρίες κάτω από το πίσω κάθισμα οι σχεδιαστές υποχρεώθηκαν αρχικά να μειώσουν τον όγκο του χώρου αποσκευών κατά 60 λίτρα και του δοχείου καυσίμων κατά 8 λίτρα, στα 35 λίτρα- και μάλιστα χρειάστηκε να το μεταφέρουν πιο πίσω.

Ο χώρος που χρειάζεται η εξάτμιση για να περάσει προς τα πίσω, απλά δεν υπάρχει πια…

Ψάχοντας το αυτοκίνητο από κάτω, μετά από πολύ ψάξιμο, ξετρύπωσα το τελικό της εξάτμισης να βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον οδηγό-κατά τα αμερικανικά HotRod πρότυπα!

Μια ενδιαφέρουσα πινελιά που όμως κάνει τα εικονικά τελικά στον πίσω προφυλακτήρα να δείχνουν ακόμη πιο περιττά, αλλά και φυσικά επηρεάζει την ησυχία της καμπίνας ειδικά όταν εμπλέκεται ο κινητήρας για να βοηθήσει στην ηλεκτροκίνηση.

Πάντως σε ότι αφορά την εμφάνιση, ειλικρινά πιστεύω ότι οι σχεδιαστές της Mercedes θα μπορούσαν να τολμήσουν ακόμη περισσότερο και να υιοθετήσουν τον σχεδιασμό που να δήλωνε περισσότερο την ηλεκτρική φύση του αυτοκινήτου.

Η νέα A Class “EQ Power” παρά το προκλητικά μεγάλο σήμα που έχει στην μάσκα και τις “fake” παραλληλόγραμμες εξατμίσεις της, είναι για εμένα μάλλον το πιο όμορφο Hatchback που κυκλοφορεί σήμερα στους δρόμους μας.

Εσωτερικό

Αν θυμηθεί κανείς την εικόνα του εσωτερικού στην προηγουμένη γενιά της A-Class  θα δει ότι στο εσωτερικό της νέας Mercedes A 250 e έχει γίνει μια πραγματική επανάσταση, οπότε ξεχάστε τα στατικά αναλογικά όργανα- που είναι ίδια κάθε μέρα για όλη την ζωή του αυτοκινήτου- και υποδεχθείτε την ψηφιακή εποχή όπου δύο οθόνες 10,25’’ δημιουργούν μια μοντέρνα και δυναμική εικόνα, οι οποίες προσφέρουν τόσες πολλές επιλογές παραμετροποίησης που σίγουρα δεν θα κουραστείτε να παίζετε μαζί τους για αρκετό καιρό…

Η εικόνα που θα αντικρίζετε κάθε ημέρα μπορεί να είναι διαφορετική και μάλιστα διαμορφωμένη σύμφωνα με τα δικά σας γούστα-και ενώ το φουτουριστικό ταμπλό θα σας  εντυπωσιάζει δείχνοντας το μέλλον, οι τρεις ποιοτικότατοι στρογγυλοί αλουμινένιοι αεραγωγοί στο κέντρο του ταμπλό (σήμα κατατεθέν) θα σας θυμίζουν διαρκώς ότι το αυτοκίνητο που οδηγάτε διαθέτει μια παράδοση 120 χρόνων.

Σε ότι αφορά την εργονομία- αρχικά ξενίζει  η τοποθέτηση του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων από την κεντρική κονσόλα στην κολώνα του τιμονιού, αλλά όταν το συνηθίσεις  καταλαβαίνεις ότι πρόκειται  μια πολύ έξυπνη ιδέα αφού η μεταφορά αυτή ελευθέρωσε χώρο για ένα πολύ βαθύ και πρακτικό ντουλάπι στην κεντρική κονσόλα.

Σίγουρα η χρήση του συστήματος του διζωνικού κλιματισμού παραμένει δύσκολη για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την εργονομική διαφορετικότητα των αυτοκινήτων από την Στουτγάρδη, καθώς τα μικρά πλήκτρα και η πολύ μικρή γραμματοσειρά που προβάλει τις ενδείξεις στο κάτω μέρος της κεντρικής οθόνης κάνουν την ζωή του οδηγού δύσκολη…

Όμως η  ευκολία χειρισμού του συστήματος πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience) είτε από την οθόνη αφής, είτε από το μάλλον υπερευαίσθητο pad στην κεντρική κονσόλα, ή από το mini pad που βρίσκεται πάνω στο υπέροχο οπτικά τιμόνι προσθέτει πόντους στην καθημερινή εμπειρία της συμβίωσης.

Η όλη εικόνα στο εσωτερικό μοιάζει υπερβολικά με εκείνη που θα συναντήσετε μέσα σε μια S-Class και έτσι ο οδηγός κατακλύζεται από  μια υπέροχη αίσθηση πολυτέλειας και τεχνολογικής υπεροχής

Αν εξαιρέσουμε ότι στον πίνακα οργάνων το στροφόμετρο έχει δώσει την θέση του σε ένα όργανο διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, τότε δεν θα βρούμε διαφορές της PHEV Mercedes A 250 e με τις πιο συμβατικές θερμικές εκδόσεις και το εσωτερικό της εξακολουθεί να  εκπέμπει την γνώριμη ποιότητα και ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Η ποιότητα τα των υλικών στο εσωτερικό κυμαίνεται από άριστη, αν βλέπετε το επάνω μέρος του ταμπλό έως μέτρια αν αρχίσετε να βλέπετε τα πλαστικά στα χαμηλά τμήματα των θυρών και της κονσόλας.

Mercedes A 250 e autoholix 44Παρόλα αυτά οδηγώντας στο καλοσχεδιασμένο Δ.Λ.Δ.- που διατίθεται δωρεάν στους δημότες του Δήμου Διονύσου σαν πεδίο ελέγχου συναρμογής αυτοκινήτων δεν παρουσιάστηκε κανένας τριγμός στο ειδικό τριγμόμετρο του Autoholix- και έτσι η Mercedes A 250 e βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια!

Χώροι /Άνεση

Ο οδηγός στην Mercedes A 250 e της δοκιμής κάθεται χαμηλά σε ένα ζευγάρι πανέμορφα μπάκετ καθίσματα που είναι επενδεδυμένα με δέρμα και σουέτ προσφέροντας μια χορταστική αίσθηση πλευρικής στήριξης, αλλά που αποδεικνύονται σκληρά σε μεγάλες αποστάσεις.

Παράλληλα το μαξιλάρι του αυχένα είναι ενσωματωμένο στο κάθισμα-και ενώ δεν ρυθμίζεται ούτε στο ύψος ούτε στην κλίση-έχει από την κατασκευή του μια κλίση προς τα μπροστά σπρώχνοντας το κεφάλι προς τα κάτω σε μια σκυφτή θέση που μετά από λίγο κουράζει αρκετά τον αυχένα όσων οδηγούν σε πολύ όρθια θέση-όπως εγώ.

Οι χώροι στα πίσω καθίσματα δεν είναι οι κορυφαίοι, όμως τα μεγάλα πίσω παράθυρα που έχουν κατέβει χαμηλότερα στις πόρτες, κάνουν το εσωτερικό πολύ πιο φωτεινό και έτσι τώρα μοιάζει πολύ πιο άνετο από εκείνο του προηγούμενου μοντέλου.

Ο χώρος τόσο για το κεφάλι όσο και για τα γόνατα είναι επαρκέστατος για δύο εύσωμους ενήλικες, ή για μια οικογένεια με τρία παιδιά.

Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον χώρο αποσκευών που επειδή κάτω από το πάτωμα του φιλοξενεί τους  φορτιστές για εναλλασσόμενο (7,4 kW) και συνεχές ρεύμα (22 kW),  έχει χάσει 60 λίτρα χώρου και τώρα διαθέτει μόλις 310 λίτρα. Τουλάχιστον, χάρη στο άνοιγμα της πίσω πόρτας που έχει μεγαλώσει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο είναι εύχρηστος και πρακτικός.

Κινητήρες

Η Mercedes A 250 e εξοπλίζεται με τον γνωστό τετρακύλινδρο κινητήρα 1,33 λίτρων που βρίσκουμε στην A class, ο οποίος με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας και τον άμεσο ψεκασμό αποδίδει 160 ίππους και 250 Nm ροπής στην περιοχή μεταξύ 1.350 και 4.250 σαλ.

Στην συνέχεια ο βενζινοκινητήρας συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει ακόμη 75 kW (102 PS) και 300Nm ροπής, ανεβάζοντας έτσι την συνολική ισχύ στα 218 άλογα και 450 Nm ροπής!

Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται μέσα στο «καβούκι» του οκτατάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη( DCT) και συνεισφέροντας με την δύναμη του πριν το κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ τροφοδοτείται από μια υδρόψυκτη συστοιχία μπαταριών Li-ion 15,6 kWh.

Το πλεονέκτημα αυτής της διάταξης είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιεί τις σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι ιδιαίτερα αργόστροφος (1,950σαλ) και συνεπώς πιο οικονομικός και αθόρυβός.

Το μειονέκτημα είναι ότι επειδή τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη έχουν πιο απότομη λειτουργία  όταν εμπλέκεται ο κινητήρας παρουσιάζεται ένα ελαφρύ σκορτσάρισμα καθώς η τροφοδοσία ανεβάζει ψηλές στροφές (2-2,500 σαλ )για να συγχρονιστεί με τον ηλεκτροκινητήρα.

Αυτό σε συνδυασμό με την ησυχία της ηλεκτροκίνησης και της τοποθέτησης της εξάτμισης κάτω από το πάτωμα του οδηγού ενοχλεί και ηχητικά μέχρι να συγχρονιστεί ο βενζινοκινητήρας με την ταχύτητα περιστροφής της μετάδοσης.

Σίγουρα όλη η λειτουργία του συστήματος θα ταίριαζε καλύτερα με ένα κιβώτιο με μετατροπέα ροπής όμως τελικά ίσως να έχανε σε απόδοση και οικονομία…

Παντού συμβιβασμοί!

Αν όλα αυτά να σας φαίνονται περίπλοκα, θα χαρείτε να μάθετε πάντως ότι στην πράξη η χρήση του αυτοκίνητου είναι εξαιρετικά απλή και ότι όλα γίνονται αυτόματα με έναν σχεδόν ανεπαίσθητο τρόπο και χωρίς να χρειαστεί να καταβάλετε καμία προσπάθεια.

Επιδόσεις/Οικονομία

Χάρη στην ροπή των 450Νm, και τους 218 ίππους η Mercedes A 250 e είναι ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο που επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 6.7 sec, ενώ η τελική του ταχύτητα σύμφωνα με το εργοστάσιο φτάνει τα 230 km/h. Προσωπικά δεν τόλμησα να φτάσω αυτή την ταχύτητα, αλλά με διαβεβαίωσαν για αυτό οι κατάπτυστοι «καμικάζι» και εγώ δεν έχω λόγο να τους αμφισβητήσω.

Οι εκπομπές CO2 με τις μπαταριές πλήρως φορτισμένες βρίσκονται στα 33 g/km και η κατανάλωση σύμφωνα με το εργοστάσιο βρίσκεται στα μόλις 1,9 lt/100 km-αλλά όπως μαντέψατε αυτά όλα είναι θεωρητικά.

Το νούμερο αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά θα εκμεταλλεύεστε την ηλεκτροκίνηση και από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες.

Η πραγματική μέση κατανάλωση που πέτυχα ήταν περίπου 3,5 lt/100km για αστικές μετακινήσεις μήκους περίπου 140 χιλιομέτρων, ενώ στο ταξίδι για απόσταση περίπου 300 χλμ η κατανάλωση σκαρφάλωσε περίπου στα 6. 5 λίτρα/100 χλμ

Η αυτονομία αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια στην πόλη είναι περίπου 60-65 χιλιόμετρα με την σωστή οδήγηση.

Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 60 χλμ από το σπίτι σας  μπορείτε με μια φόρτιση -που υπολόγισα ότι κοστίζει περίπου €2,00 να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε χρήματα για καύσιμα…

Το κόστος αυτό είναι θεωρητικά χαμηλότερο από το να πηγαίνατε στην δουλειά σας με την αστική συγκοινωνία!

Ο χρόνος φόρτισης σε οικιακό ρεύμα είναι απόλυτα λογικός και δεν ξεπέρνα τις 8-10 ώρες κάνοντας την νυκτερινή φόρτιση δυνατή.

Ανάρτηση /Πλαίσιο

Σε ότι αφορά την ανάρτηση η Mercedes μοιάζει να έχει κάνει και εδώ κάποιες υποχωρήσεις, καθώς ενώ παραμένουν τα γόνατα McPherson μπροστά, πίσω οι ανεξάρτητες αναρτήσεις των εκδόσεων ανάλογης ιπποδύναμης έδωσαν την θέση τους σε έναν ημιάκαμπτο άξονα.

Αυτό δεν γίνεται για λόγους οικονομίας όπως αρχικό μπορεί να νομίσετε, αλλά κυρίως επιβάλλεται από την χωροταξία του πατώματος που στο πίσω μέρος του φιλοξενεί τις μπαταριές, τους φορτιστές και το μετατοπισμένο δοχείο καυσίμων.

Όπως γνωρίζουμε οι αναρτήσεις πολλαπλών συνδέσμων απαιτούν περισσότερο χώρο-και η Mercedes A 250 e δεν έχει χώρο ούτε για να περάσει την εξάτμιση προς τα πίσω!

Οπότε βολευόμαστε με ένα καλοστηριγμένο ημιάκαμπτο-οκ!

Ωστόσο παρά το αυξημένο βάρος του αυτοκινήτου που φτάνει τα 1,700 κιλά και μάλιστα με το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται στο πίσω μέρος του, η ανάρτηση είναι χαλαρά ρυθμισμένη με μαλακά ελατήρια και σχετικά γρήγορη απόσβεση επαναφοράς.

Για να το πω πιο απλά μοιάζει-αλλά σίγουρα δεν είναι- σαν η ανάρτηση να είναι η ίδια με εκείνη της απλής Α200 αδιαφορώντας για τα επιπλέον 300 κιλά της…

Αντίστοιχα τα τέσσερα δισκόφρενα έχουν την απαραίτητη δύναμη και αντοχή, όμως η αίσθηση στο πετάλι λόγω της λειτουργίας ανάκτησης ενέργειας χαλάει την εικόνα καθώς το πετάλι δεν έχει γραμμική απόδοση.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση στην θέση Normal και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, δυστυχώς στις στροφές με στεναχώρησε κάπως με την αίσθηση του.

Στην Πόλη

Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να νοιώσω αμέσως άνετα πίσω από το τιμόνι της Mercedes A 250 e καθώς η εξαιρετικά άνετη ανάρτηση περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Η Mercedes A 250 εκκινεί πάντα με τον ηλεκτροκινητήρα και όσο οι μπαταρίες είναι γεμάτες αυτό δημιουργεί μια ευπρόσδεκτη ησυχία στο εσωτερικό που ικανοποιεί τους επιβάτες παρά τις απότομες εκκινήσεις και αλλαγές ταχυτήτων που κάνει το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Πάντως μέσα στην πόλη το ρεύμα συνήθως επαρκεί και επιλέγοντας το πρόγραμμα «Electric» και χρησιμοποιώντας τα paddles στο τιμόνι μπορεί να καθοριστεί το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας σε τέσσερα στάδια: D+, D, D- και D— επιτρέποντας και την οδήγηση με ένα μόνο πετάλι.

Το μαλακό ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι κάνει την διαδικασία της κίνησης μέσα στα στενά της πόλης να μοιάζει με παιχνίδι, ενώ είναι άξιο αναφοράς το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού σε μόλις 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη.

Το παρκάρισμα δεν αποτελεί πρόβλημα αφού το σύστημα Park Assist με την κάμερα και τους αισθητήρες οπισθοπορείας κάνουν την διαδικασία άνετη και ασφαλή.

Η ορατότητα της Mercedes A 250 e είναι άριστη προς τα εμπρός και στα πλάγια, ενώ πίσω το μικρό παράθυρο, τα ψηλά μαξιλάρια της πλάτης και οι φαρδιές κολώνες απαιτούν κάποια προσοχή στην αλλαγή λωρίδας και στους επιτόπιους ελιγμούς.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Ουσιαστικά σε ταχύτητες ταξιδιού πάνω από τα 140km/h το Mercedes A 250 e λειτουργεί με τον βενζινοκινητήρα και ενώ εκεί έχει την δύναμη ενός Α200 on demand σε μια προσπέραση και για μπορεί να γίνει εξίσου δυνατή όσο μια Α35-τουλάχιστόν σε ροπή!

Όμως συνολικά η Α200, η όποια ενώ έχει τον ίδιο κυβισμό είναι και 300 κιλά ελαφρύτερη στα μεγάλα ταξίδια- όπου η αυτονομία της μπαταρίας θα εξαντληθεί μετά από 45 περίπου χιλιόμετρα, είναι πιο οικονομική από την Mercedes A 250 e, της οποίας η τεχνολογία μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο στο αστικό περιβάλλον.

Το βάρος βέβαια σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί.

Αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ κάνει το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με υψηλές ταχύτητες κάνοντας τις  παρατεταμένες στροφές του αυτοκινητοδρόμου να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα μαλακά αμορτισέρ.

Στρίβοντας

Φέρνοντας στο μυαλό το πόσο ζυγισμένη και απολαυστική είναι η «απλή» Α 200 στις στροφές θα περίμενες ότι η πολύ πιο δυνατή Mercedes A 250 θα ήταν τουλάχιστον το ίδιο διασκεδαστική.

Ωστόσο πριν φτάσεις σε κάποιο ορεινό δρόμο με στροφές γίνεται εμφανές ότι η Mercedes A 250 έχει κάνει πολλούς συμβιβασμούς σε ότι αφορά τον χαρακτήρα της, ο οποίος διαμορφώνεται γενικά υπό την πίεση του αυξημένου βάρους της.

Αν βρεις κάποια κυματοειδή ανωμαλία στον αυτοκινητόδρομο θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει μια ένδειξη πλεύσης, ενώ ακόμη και μέσα στην πόλη αν χρειαστεί να στρίψεις σε μια διασταύρωση φρενάροντας δυνατά θα διαπιστώσεις ότι το αυτοκίνητο έχει την τάση να συνεχίσει ευθεία.

Αν βυθίσεις το πόδι σου βαθιά στο γκάζι θα διαπιστώσεις την ευκολία με την οποία οι μπροστινοί τροχοί χάνουν την πρόσφυση τους και θα νοιώσεις συμπαράσταση προς το ESP που προσπαθεί με συνέπεια να αποτρέψει το τιμόνι από το να κοσκινίσει.

Δεν είναι μόνο η τερατώδης ροπή που φτάνει στους μπροστινούς τροχούς και η  κάπως απότομη στις εκκινήσεις DCT, αλλά είναι και η ταυτόχρονη μεταφορά του κέντρου βάρους του αυτοκινήτου από τον μπροστινό άξονα της A 200 στον πίσω της Mercedes A 250.

Οι προδιαγραφές του αυτοκινήτου είναι ξεκάθαρες και έτσι παρά το επιπλέον κατά 300 κιλά βάρος οι αναρτήσεις επιλέχθηκε να είναι μαλακές και με γρήγορη απόσβεση επαναφοράς έτσι ώστε να προσφέρουν βελτιωμένη άνεση στις ήρεμες μετακινήσεις.

Φτάνεις κάπως γρήγορά στην στροφή και το τιμόνι σε προειδοποιεί ότι το μπροστινό μέρος δεν πατά όπως σε έχει κακομάθει η απλή A Class, ενώ αν σκεφτείς ότι η λύση θα έρθει από το γκάζι τότε πιέζοντας το πεντάλ η ασάφεια του μπροστινού γίνεται ακόμη πιο έντονη.

Νοιώθεις το βάρος να βρίσκεται στον πίσω άξονα και καταλαβαίνεις ότι η γεωμετρία του μπροστινού είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψει την πιθανή υπερστροφή από την μεταφορά βάρους στο φρενάρισμα ή την στροφή.

Σε αλλεπάλληλες στροφές νοιώθεις το πίσω μέρος να βαραίνει και το μπροστινό να γίνεται ασαφές και καταλαβαίνεις ότι η ισορροπία του άψογου πλαισίου της A Class έχει διαταραχτεί.

Όσο ο συντελεστής τριβής του δρόμου είναι καλός η Mercedes A 250-παρα τις αυξημένες κλίσεις – θα σου επιτρέψει να κινηθείς κάπως γοργά, όμως αν την πιέσεις παραπάνω από το επιτρεπτό ή εάν ο δρόμος γλιστρά, τότε τα ηλεκτρονικά πιάνουν δουλειά από νωρίς και κάθε προσπάθεια διασκέδασης απλά αποτυγχάνει.

Η Υβριδική έκδοση της Α Class μοιάζει εμφανισιακά  με την απλή, όμως σε ότι αφορά την δυναμική της συμπεριφορά  είναι ακριβώς το αντίθετο –και αυτό με μπέρδεψε.

Σε αντίθεση με την A200, η Mercedes A 250 e δεν είναι αυτό που λέμε το «αυτοκίνητο του οδηγού».

Δεν την πίεσα περισσότερο και χωρίσαμε αγαπημένες και εντελώς εξηγημένες…

Η  Mercedes A 250 είναι ένα προηγμένο τεχνολογικά αυτοκίνητο προορισμένο για εξαιρετικά οικονομικές καθημερινές μετακινήσεις και για καθημερινούς οδηγούς χωρίς οδηγικές ανησυχίες.

Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι οδηγοί –να μην πω ότι είναι η πλειοψηφία- που θα την οδηγήσουν και δεν θα καταλάβουν τίποτε από όσα λέω εδώ… Κυρίως όμως δεν τους ενδιαφέρει να καταλάβουν!

Συμπέρασμα

Θέλω να αφήσω πίσω την οδική συμπεριφορά που στοχεύει στην άνεση και στην καθημερινότητα του μέσου οδηγού που έτσι και αλλιώς είτε θα κινείται πιο αργά από τις δυνατότητες της 250αρας, είτε αν ξεφύγει θα τον αναλάβουν τα ηλεκτρονικά.

Δεν είναι αυτό το θέμα…

Το θέμα είναι ότι η Mercedes A 250 είναι το πιο εύστοχο, ικανό και προσιτό PHEV στην γκάμα της Mercedes-και όχι μόνο-και το ότι προσφέρει ταυτόχρονα και την οικονομία της ηλεκτροκίνησης, αλλά και την ελευθερία των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Αυτό σημαίνει ότι στην καθημερινότητα μέσα στην πόλη η Mercedes A 250 e πολύ σπάνια θα χρειαστεί να καταναλώσετε βενζίνη για να τροφοδοτήσετε τον κινητήρα των 1.33 λίτρων που συνυπάρχει με τον ηλεκτροκινητήρα κάτω από το καπό και ότι στο ταξίδι θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σας καταναλώνοντας μικρές ποσότητες καυσίμου.

Έτσι αν κάποιος «Σύγχρονος Οδηγός» αγόραζε αυτό το αυτοκίνητο σαν εταιρικό με Leasing και οδηγούσε 65 χλμ την ημέρα, τότε αντί να πληρώνει 4,5 λίτρα αμόλυβδης Χ 1,6 €= 7 € (Υπολογίζουμε την κατανάλωση μιας Α200 στα 7λιτρα/100 χλμ),  θα χρειαζόταν για την ίδια απόσταση λιγότερα από2,00€ για το απαιτούμενο ρεύμα.

Κάθε μέρα ο Σ.Ο. θα εξοικονομούσε 5 €, δηλαδή €150τον μήνα… δηλαδή μόνο από την εξοικονόμηση καυσίμων θα μπορούσε να πληρώσει την μισή δόση του leasing, για να μην συζητήσουμε και για τις διαφορές φοροαπαλλαγές που με ένα καλό λογιστή θα εξαφανίσουν και την υπόλοιπη μισή…

Αν κάνετε περισσότερα από 60 χλμ/ημέρα , η απλοϊκή αυτή άσκηση μεταβάλλεται -προς το καλύτερο εάν μπορείτε να φορτίζετε και στο σπίτι και στην δουλειά-και προς το χειρότερο εάν δεν μπορείτε.

Με αυτό το παράδειγμα θέλω να πω ότι κάτω από προϋποθέσεις η τιμή της Mercedes A 250 e που ξεκινά από 43.601€ χωρίς κρατική επιδότηση και απόσυρση- και μπορεί να πέσει στα €37.600 αν χρησιμοποιήσετε τα κίνητρα, δεν είναι καθόλου εξωφρενική αν μελετήσετε το πακέτο απέναντι στις ανάγκες σας..

Αν “γυρνάτε στην αγορά” με σκοπό να αγοράσετε ένα εταιρικό αυτοκίνητο που να μοιάζει σε όλα με μια Α Class, αλλά να είναι πιο οικονομικό και συμφέρον τότε εδώ είστε! Μην ψάχνετε άλλο!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το αυξημένο και πισώβαρα μοιρασμένο βάρος που επηρεάζει διασκεδαστική οδήγηση στις στροφές.
  • Τον θόρυβο από την εξάτμιση του κινητήρα όταν ζορίζεται και την περίεργη αίσθησης στα φρένα.

Θα θυμάμαι

  • Την κορυφαία επίδοση στην πραγματική ηλεκτρική αυτονομία στην κατηγορία των PHEV
  • Την οικονομία στην χρήση και την χαμηλή τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty