Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςPlug In Electric Vehicles (PHEV)MINI Cooper SE Countryman ALL4 Δοκιμή / Test drive

MINI Cooper SE Countryman ALL4 Δοκιμή / Test drive

Το MINI Cooper SE Countryman ALL4 είναι αυτή την στιγμή-τουλάχιστον τεχνολογικά- η αιχμή του δόρατός του εξαιρετικά πετυχημένου οικογενειακού μοντέλου Countryman.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 030Είναι γνωστό ότι όσοι αγαπούν την «Βρετανική» εταιρεία σπάνια μετράνε τα ευρώ στην τσέπη τους όταν το αποτέλεσμα τους κάνει να μετράνε πιο δυνατούς κτύπους στην καρδία τους. Και αυτό είναι κάτι που οι σχεδιαστές της MINI το γνωρίζουν καλά.

Έχοντας λοιπόν την ελευθερία να ξεφύγουν σε ότι αφορά το κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό, μας έχουν προσφέρει τα χρονιά που ακολούθησαν την αναγέννηση του θρύλου της ΜΙΝΙ το 2004 πολλά μοντέλα που δημιούργησαν ιδιαίτερες σχέσεις με τους ιδιοκτήτες τους.

Η BMW από την αρχή σεβάστηκε την Βρετανική παράδοση και κρατώντας την εμφάνιση και τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του θρυλικού MINI -που μεσουράνησε για τρεις δεκαετίες- χάρισε από την αρχή διασκεδαστική οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια που χρειάζεται να έχει ένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στους σημερινούς δρόμους.

Αργότερα η μόδα των SUV έφερε στο προσκήνιο το Countryman το οποίο παρά την προσθήκη δύο επιπλέον θυρών που επιβάλλονται από το ψηλόσωμο αμάξωμα κατάφερε να συγκινήσει και τους ανθρώπους με οικογένεια- την ώρα που διατηρεί τον ιδιαίτερο ρετρό χαρακτήρα ενός ΜΙΝΙ.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 029Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα άλλο μοντέλο άλλης εταιρείας που να καταφέρνει να δείχνει ρετρό, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει άπλετους χώρους και διασκεδαστική οδική συμπεριφορά.

Η επιτυχία του Countryman ήταν προδιαγεγραμμένη, ακόμη και στους δρόμους του πολύπαθου Φορολογιστάν καθώς ο 1500αρης τρικύλινδρος κινητήρας «σουπερατού» το έκανε αόρατο στο βλέμμα του έφορα!

Εκείνος ξενύχτησε σκεπτόμενος τρόπους για να το φορολογήσει, αλλά οι περιστάσεις και η τεχνολογική τάση της εποχής που θέλει την υβριδική και την ηλεκτρική τεχνολογία να επικρατεί γέννησαν το MINI Cooper SE Countryman ALL4 που έκανε τον συμπαθή υπάλληλο να μην μπορεί πλέον να το ακουμπήσει!

Βλέπετε ο νέος νόμος που ευνοεί την ηλεκτροκίνηση χαρίζει μηδενικό φόρο σε καθεστώς εταιρικής κατοχής και χρήσης, μηδενίζει τα  τέλη κυκλοφορίας και του επιτρέπει να κυκλοφορεί κάθε μέρα μέσα στον δακτύλιο.

Αυτό κάνει το MINI Cooper SE Countryman ALL4 εξαιρετικά δημοφιλές στα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών που τώρα μπορούν να οδηγούν ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο χωρίς να μπορεί να τους αγγίξει η νοοτροπία του Φορολογιστάν.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 031Παράλληλα το PHEV μοντέλο της ΜΙΝΙ  λειτουργεί σαν ένα τεχνολογικό λάβαρο, για την  BMW  που κατάφερε όπως θα δούμε πιο κάτω να λύσει έναν γρίφο που μοιάζει να μην λύνεται! Οι μηχανικοί της κατάφεραν να διατηρήσουν σχεδόν ανέγγιχτο τον κοφτερό και ανάλαφρο χαρακτήρα του MINI παρά τα 1800 κιλά του βάρους που επιβάλλουν οι μπαταρίες.

Aυτό το ΜΙΝΙ παρά τα όποια θεωρητικά μειονεκτήματα προκύπτουν από την PHEV αρχιτεκτονικήτου μπορεί να μην με έπεισε λόγω του ήχου του κινητήρα του ότι αξίζει το γράμμα «S», όμως κατάφερε να είναι το πρώτο αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει- με υβριδική τεχνολογία-που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη την ευελιξία και την ελαφρότητα των μοντέλων με ΚΕΚ.

Εξωτερική εμφάνιση

MINI Cooper SE Countryman ALL4 07Τα κλασσικά σχήματα μοιάζει να μην χάνουν ποτέ την λάμψη τους και έτσι παρά τις διαφοροποιήσεις και τις προσθήκες, ο κόσμος εξακολουθεί να αγαπά το ΜΙΝΙ που είναι φτιαγμένο για να ξυπνά τα κοιμισμένα συναισθήματα των ανθρώπων του 21ου αιώνα.

Ακόμη και όταν είναι SUV!

Το MINI Cooper SE Countryman ALL4 ειδικά στο γκρι-λαδί χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής εξακολουθεί να είναι πολύ όμορφο- θυμίζοντας έντονα το ένδοξο παρελθόν της φίρμας και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι… οι νέοι- και οι πιο νέοι!

Το γνωστό θυμωμένο μουτράκι έχει έντονες μαύρες  γρίλιες εξαερισμού με την ένδειξη S να δεσπόζει στο δεξί μέρος της μάσκας, ενώ τα νέα LED φωτιστικά σώματα αν και διαθέτουν περισσότερες γωνίες δεν παύουν να είναι απολύτως αναγνωρίσιμα σαν MINI.

Επειδή είναι και Countryman αλλά και Cooper S, ο προφυλακτήρας κατεβαίνει χαμηλά ώστε να μην επιτρέπει στον αέρα να περάσει από το κάτω μέρος του αυτοκινήτου και να αναστατώνει την συμπεριφορά του στις υψηλές ταχύτητες, ενώ οι αεραγωγοί στις ακμές του προφυλακτήρα είναι πλήρως λειτουργικοί και φροντίζουν για την εξομάλυνση του αέρα που κυλά γύρω από τους μπροστινούς τροχούς.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 02Αντίθετα οι κίτρινοι αεραγωγοί που βρίσκονται στα μπροστινά φτερά και σχηματίζουν το γράμμα «Ε» δεν είναι αληθινοί και μάλιστα ο αριστερός ανοίγει σαν τάπα αποκαλύπτοντας τις υποδοχές για την φόρτιση των μπαταριών.

Οι πανέμορφες αλουμινένιες ζάντες που φιλοξενούν τα Goodyear Eagle 3 διαστάσεων 225/45R19 γεμίζουν πειστικά τους θόλους και κάνουν το MINI Cooper SE Countryman ALL4, να

Έχει τις αισθητικές αναλογίες που οφείλει να έχει ένα ΜΙΝΙ- και όχι εκείνες που πρέπει να έχει ένα SUV.

Ναι, είναι ογκώδες αν το δεις δίπλα σε ένα κανονικό αυτοκίνητο, όμως έχει τις απόλυτες αναλογίες ενός ΜΙΝΙ!

Τα φιμέ παράθυρα που κρύβουν τις πίσω κολώνες του αμαξώματος, μαζί με την μπροστινή κολώνα που είναι βαμμένη μαύρη κάνουν την μαύρη οροφή να μοιάζει σαν να αιωρείται πάνω από τα νίκελ του αμαξώματος.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 06Μια μικρή παραφωνία βλέπω στις έντονες αλουμινένιες ράγες οροφής, αλλά μάλλον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Countryman οφείλει να ικανοποιεί και του λάτρεις των SUV’s..οπότε οκ!

Ακριβώς η ιδία εικόνα και στο πίσω μέρος με την αεροτομή και τα παραδοσιακά LED φωτιστικά σώματα να σχηματίζουν την βρετανική σημαία και την κίτρινή ένδειξη Cooper S να ενημερώνει μαζί με το «Ε»  όσους ακολουθούν ότι αυτό είναι το PHEV μοντέλο της ΜΙΝΙ!

Εσωτερικό

MINI Cooper SE Countryman ALL4 016Η είσοδος στο εσωτερικό του MINI Cooper SE Countryman ALL4 δεν μου προκάλεσε καμία έκπληξη καθώς βρήκα εκεί ακριβώς ότι περίμενα να δω- και την ιδιαίτερη αισθητική, αλλά και την περίεργη εργονομία ενός ΜΙΝΙ.

Το ταμπλό είτε σου αρέσει, είτε το μισείς ωστόσο δεν μπορείς να μην παραδεχτείς την ευθυβολία των σχεδιαστών στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν έναν χαρακτήρα με αίσθηση ΜΙΝΙ με όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 024Το δερμάτινο τιμόνι με την απολαυστική του λαβή και το άψογο μέγεθος κερδίζει το βλέμμα και την αφή, ενώ περικλείει κάποια κουμπάκια που για όποιον οδηγά BMW/ΜΙΝΙ είναι γνωστά.

Το ταχύμετρο έχει μετακομίσει σε ένα νέο ψηφιακό πίνακα / πολυόργανο που στηρίζεται στην κεντρική κολόνα του τιμονιού και συμπεριλαμβάνει την ένδειξη για την διαχείριση της ενέργειας, την ένδειξη για την μπαταρία, την ταχύτητα και μια σειρά άλλων ενδείξεων στην κεντρική οθόνη του ταχύμετρου.

Ο νέος ψηφιακός πίνακας είναι μεν μινιμαλιστικός και μοντέρνος αλλά νομίζω ότι δείχνει πολύ μέτριος όταν συγκρίνεται με το αναλογικό cluster οργάνων που υπήρχε παλαιοτέρα.

Τα πλαστικά είναι ποιοτικά και αφράτα σε όλες τις επιφάνειες του ταμπλό, ενώ στο κέντρο του αν μη τι άλλο πρωτοτύπου ταμπλό υπάρχει ακόμη το χαρακτηριστικό στρογγυλό όργανο που φιλοξένει πλέον το σύστημα πολυμέσων με την έγχρωμη οθόνη αφής 8,8 ιντσών και υψηλής ευκρινείας.

Τα γραφικά είναι προσαρμοσμένα στο πιο χαρούμενο ύφος του ΜΙΝΙ και όπως έχω ξαναπεί έχει την πιο φιλική και άμεση λειτουργία από ότι άλλο υπάρχει εκεί έξω, ενώ διαθέτει ενσύρματη συνδεσιμότητα με συσκευές IoS και Android .

Χαμηλότερα θα βρείτε τους τρεις περιστροφικούς ρυθμιστές τους διζωνικού κλιματισμού, ενώ ακόμη χαμηλότερα υπάρχει μια κονσόλα με τέσσερις  βασικούς και αντιεργονομικούς διακόπτες αεροπορικού τύπου!

Το κεντρικό πλήκτρο είναι το μεγαλύτερο και  είναι βαμμένο κίτρινο καθώς εκκινεί τον κινητήρα, ενώ ο διακόπτης αριστερά του ρυθμίζει τα προγράμματα ηλεκτρικής λειτουργίας σε τρεις θέσεις: την υβριδική, την αμιγώς ηλεκτρική που λειτούργει μέχρι τα 135 km/h και μια που διατηρεί ή φορτίζει την μπαταρία για χρήση μέσα στην πόλη, ή όπου χρειαστεί οικολογική κίνηση.

Δεξιά από τον διακόπτη εκκίνησης υπάρχει ένας διακόπτης που απομονώνει πλήρως DSC και ένας ακόμη που επιλέγει τις τρεις χαρτογραφήσεις λειτουργίας (Green, Mid και Sport) του συστήματος κίνησης..

Το Sport mode διαφέρει από τη στάνταρ ρύθμιση MID, με μία πιο άμεση χαρτογράφηση του κινητήρα και του κιβωτίου και με μια πιο σκληρή ρύθμιση του τιμονιού.

Στην θέση GREEN mode οι πρόσθετες λειτουργίες άνεσης, όπως η θέρμανση, ο κλιματισμός (A/C) και η θέρμανση καθισμάτων περιορίζονται ή απενεργοποιούνται με σκοπό την αύξηση της ηλεκτροκίνητης αυτονομίας..

MINI Cooper SE Countryman ALL4 023Μια λωρίδα από θαμπό αλουμίνιο διατρέχει το ταμπλό και σε συνδυασμό με πολλές νικελένιες λεπτομέρειες, αλλά και τα αφράτα πλαστικά που έχουν το ίδιο καφέ χρώμα με τα δερμάτινα καθίσματα, ολοκληρώνεται μια όμορφη, αλλά και λίγο άναρχη από πλευράς εργονομίας εικόνα.

Το πλαστικό στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι αφράτο και ποιοτικό ενώ κατεβαίνοντας στα χαμηλότερα τμήματα της κονσόλας και των θυρών χαλάει ποιοτικά.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 020Φυσικά επειδή εκεί στην BMW δεν είναι τίποτε παιδάκια έχουν δημιουργήσει ένα αόρατο οπτικό φράγμα με μια φάσα του αλουμινίου στο ταμπλό- και τμήματα πραγματικού αλουμινίου στις πόρτες- που «απαγορεύουν» στο μάτι να ψάξει χαμηλότερα!

Τα καφέ δερμάτινα καθίσματα παρέχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη και κυρίως είναι επενδεδυμένα με ένα υπέροχο και απαλό καφέ δέρμα! Δεν είμαι φαν της πολυτέλειας, αλλά όταν συνδυάζεται με καλό γούστο κάποιες φορές την ζηλεύω!

Χώροι/Άνεση

MINI Cooper SE Countryman ALL4 017Η MINI έχτισε το MINI Cooper SE Countryman ALL4 πάνω στην κοινή πλατφόρμα του BMW Χ1 και του BMW X2 και αυτό απλά σημαίνει ότι οι εσωτερικοί χώροι παραμένουν όσο καλοί όσο εκείνοι της BMW Χ1- με εξαίρεση βέβαια το κατά 50 λίτρα μικρότερο χώρο αποσκευών που οφείλεται στο κατά 10 εκ. μικρότερο συνολικό μήκος του ΜΙΝΙ.

Χάρη στο σχεδόν κάθετο παρμπρίζ η ορατότητα προς εμπρός είναι άριστη, ενώ ίδια είναι και η αίσθηση όταν κοιτάς προς τα πίσω και τα πλάγια, αφού τα παράθυρα του χώρου αποσκευών είναι μεγάλα και κάθετα επιτρέποντας στον οδηγό να βλέπει από αυτά στις διασταυρώσεις.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 022Μόνο όταν βρέχει ίσως κάποιοι να παραπονεθούν ότι ο αστεία μικρός πίσω καθαριστήρας δεν καθαρίζει αρκετά το πίσω παρμπρίζ, αλλά αυτό δεν είναι ένα αυτοκίνητο που σου αφήνει χρόνο για να κοιτάς πίσω, οπότε… who cares!

Το MINI Cooper SE Countryman ALL4 μπορεί να μεταφέρει τρεις κανονικούς επιβάτες με κάποιους μικρούς συμβιβασμούς στα πόδια του μεσαίου, ενώ βρήκα διάσπαρτους πολλούς χώρους για μπουκάλια, ποτά κτλ.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 018Οι χώροι σε ότι αφορά τα γόνατα και το φάρδος είναι πολύ καλοί-και θα ήταν άριστοι αν το άνοιγμα από τις στενές πίσω πόρτες σε συνδυασμό με τους μεγάλους θόλους που εισέρχονται στην καμπίνα, δεν ανάγκαζε τους ενήλικες επιβάτες να χρειάζεται να σκύψουν σαν να ήταν να μπουν σε περίπτερο.

Αυτό φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα για τα παιδιά μας που και μπαίνουν άνετα μέσα στο Countryman, αλλά και απολαμβάνουν μια εξαιρετική θέα προς τα έξω αφού τα πλαϊνά παράθυρα είναι μεγάλα και κάθετα.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 012Ο χώρος αποσκευών των 405 λίτρων μπορεί να είναι 50 λίτρα μικρότερος από εκείνον ενός μη υβριδικού Countryman, όμως δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν επαρκεί.

Έχει απόλυτα «τετράγωνο» σχήμα όμως επειδή κάτω από το πάτωμα του βρίσκεται ο ηλεκτροκινητήρας που μεταδίδει την κίνηση στον πίσω άξονα έχει χαθεί ο πρακτικός αποθηκευτικός του χώρος.

Κάτω από τα καθίσματα βρίσκεται η μπαταρία ιόντων λιθίου ονομαστικής χωρητικότητας 9,6 kWh  (8,8 kWh καθαρή) που με την σειρά της έχει «κλέψει» αλλά14 λίτρα χωρητικότητας από το δοχείο καυσίμων που τώρα χωρά μόλις 36 λίτρα επηρεάζοντας έτσι σημαντικά την συνολική αυτονομία που έχει πέσει στα 520 χλμ το πολύ.

Κινητήρες

MINI Cooper SE Countryman ALL4 013Κάτω από το μπροστινό καπό θα βρείτε τον νέο τρικύλινδρο αλουμινένιο κινητήρα TwinPower Turbo των 1499 c.c. που διαθέτει μεταβλητό βύθισμα βαλβίδων VALVETRONIC και χρονισμό εκκεντροφόρων εισαγωγής-εξαγωγής (DOUBLE VANOS).

Για να επιτευχθεί καλύτερος έλεγχός της θερμοκρασίας των καυσαερίων και να μειωθούν οι ρύποι, η πολλαπλή εξαγωγής με το τούρμπο είναι τώρα ενσωματωμένα πάνω στην κεφαλή με αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις επιδόσεις να παραμείνει η ροπή αμετάβλητη στα 220 Nm/1.500-4.100 rpm, αλλά η συνολική ισχύς να πεσει από τους 136 ίππους στους 125!

Η ροπή από τον μικρό βενζινοκινητήρα της BMW μεταφέρεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός κλασσικού κιβωτίου με μετατροπέα ροπής 6 ταχυτήτων χωρίς να συνδέεται μηχανικά με τον πίσω άξονα.

Η τετρακίνηση ALL4 αλλά και η ηλεκτροκίνηση προκύπτει από την συνέργεια ενός ηλεκτρικού κινητήρα μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει 95 ίππους με μέγιστη ροπή και πάλι 165 Nm στις 0-2,600 σαλ.

Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος μεταξύ των δύο πίσω τροχών και συνδυάζεται ηλεκτρονικά με τον βενζινοκινητήρα όταν απαιτείται τετρακίνηση ή η πλήρης συνδυασμένη ιπποδύναμη των 220 ίππων και των 385 Nm ροπής.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 027Εκτός εάν έχει επιλεχτεί το πρόγραμμα διατήρησης του ρεύματος, η εκκίνηση γίνεται πάντα με τον ηλεκτροκινητήρα στους πίσω τροχούς εξασφαλίζοντας ησυχία και άνεση.

Το MINI Cooper SE Countryman ALL4 μπορεί να κινηθεί σαν ηλεκτροκίνητο για περίπου 45-50 χλμ μέσα στην πόλη αν επιλεχτεί το πρόγραμμα αποκλειστικής ηλεκτροκίνησης και μόλις εξαντληθεί η μπαταρία ο βενζινοκινητήρας μπαίνει στο παιχνίδι, αναλαμβάνοντας την κίνηση και φορτίζοντας την μπαταρία, ώστε να μπορεί το ΜΙΝΙ να ανταποκριθεί με αξιοπρέπεια σε ένα προσπέρασμα ή να κινηθεί με την τετρακίνηση.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι με τις αλλαγές που έγιναν στην εξαγωγή ο ήχος του κινητήρα έχει γίνει δυσάρεστος ειδικά όταν είναι κρύος και έρχεται σε αντίθεση με την απόλυτη ησυχία της ηλεκτροκίνησης.

Μπορεί το MINI Cooper SE Countryman ALL4 να επιταχύνει στα 100 χλμ.ω με εμένα στο τιμόνι σε 7,3 ( επίσημο 6,8 δλ) και η τελική να φτάνει στα 200 χλμ/ω, όμως ένα αυτοκίνητο που γράφει Cooper S στο πίσω μέρος του αξίζει να ακούγεται ανάλογα.

Όταν ζεσταθεί ακούγεται κάπως καλύτερα, όμως σε σχέση με τους προηγούμενης γενιάς αντίστοιχους κινητήρες αυτός ακούγεται έντονα τρικύλινδρος και δεν ταιριάζει στο αυτοκίνητο.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση… αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 40-50 χλμ από το σπίτι σας  μπορείτε με μια φόρτιση -που υπολόγισα ότι κοστίζει περίπου €2,0 να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε καθόλου χρήματα για καύσιμα. Το κόστος αυτό είναι θεωρητικά χαμηλότερο από το να πηγαίνατε στην δουλειά σας ακόμη και με την αστική συγκοινωνία!

Οι εκπομπές CO2 με τις μπαταριές πλήρως φορτισμένες βρίσκεται στα 39 g/km και η κατανάλωση στα μόλις 3,5 lt/100 km-αλλά αυτά όλα είναι θεωρητικά.

Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι το νούμερο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς εξαρτάται από το πόσο συχνά θα εκμεταλλεύεστε την ηλεκτροκίνηση και από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες.

Η πραγματική  μέση κατανάλωση που πέτυχα ήταν περίπου 6-6,5 lt/100km-και αυτό με προσεκτική οδήγηση..

Η φόρτιση της μπαταρίας στο 80% απαιτεί περίπου 7 ώρες σε οικιακό ρεύμα, ενώ για την πλήρη φόρτιση απαιτούνται σχεδόν 9 ώρες στο οικιακό ρεύμα ή 2,5 ώρες αν χρησιμοποιήσετε Wallbox.

Ανάρτηση /Φρένα

MINI Cooper SE Countryman ALL4 014Η ανάρτηση του MINI Cooper SE Countryman ALL4 αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω και προκειμένου να ανταποκριθεί στο αυξημένο κατά 300 κιλά βάρος- σε σχέση με τις μη υβριδικές εκδόσεις, είναι σφικτά ρυθμισμένη.

Περιέργως όμως χάρη στις μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης και στις ελαστικές βάσεις στήριξης που έχουν τα αμορτισέρ, η άνεση στην πόλη δεν επηρεάζεται όσο θα περίμενα παρά τις 19αρες ζάντες..

Το σύστημα φρένων έχει επανασχεδιαστεί διαθέτοντας αεριζόμενα δισκόφρενα και στους δύο άξονες, όμως λόγω του συστήματος ανάκτησης της ενέργειας κατά το φρενάρισμα έχουν μια περίεργη αίσθηση στο πετάλι, αν και είναι και δυνατά και ανθεκτικά.

Το τιμόνι έχει άριστη σχέση υποβοήθησης και μεταφέρει την μοναδική αίσθηση του δρόμου που περιμένει κάνει από ένα σύγχρονο ΜΙΝΙ. Χρειάζεται 2,7 στροφές από άκρη σε άκρη και ο κύκλος στροφής διαμέτρου 11,5 μέτρων είναι εντυπωσιακός εάν αναλογιστούμε το μέγεθος των ελαστικών.

Στην Πόλη

MINI Cooper SE Countryman ALL4 028Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι δεν είναι όσο μαλακό θα ήθελα, όμως είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί του MINI Cooper SE Countryman ALL4,ενώ η ορατότητα μέσα στην πόλη είναι εξαιρετική προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις διαστάσεις του αυτοκινήτου που ενώ είναι μεγάλο (4.297 x 1.822 x 1.559 mm), παραμένει εύκολο να καταλάβεις που βρίσκονται οι άκρες του όταν το παρκάρεις.

Την ώρα που οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης της Αθήνας έχουν αρχίσει να στρώνονται με καινούρια άσφαλτο… υποταγμένοι στην ευρωπαϊκή νοοτροπία που κυριαρχεί (?!), υπάρχει ένα μικρό χωριό στα Βόρεια που ονομάζεται Διονυσόμπουντρουμ και αρνείται να υποταχτεί!

MINI Cooper SE Countryman ALL4 034(Αυτό για την ευρωπαϊκή νοοτροπία και την καινούρια άσφαλτο μην το πάρετε στα σοβαρά, είναι συγγραφική αδεία, κτλ, κτλ, που λένε δηλαδής)!

Ο Δήμαρχος Σπασαναρτησίξ όπως ξέρουμε κινείται με βαστάζους πάνω σε ασπίδα και έτσι δεν έχει προσέξει ακόμη τις λακκούβες που φτιάχνει πάνω σε λακκούβες που δημιουργήθηκαν όταν μπάλωσε όπως να’ναι κάποιες λακκούβες, που έγιναν από έργα που δεν τέλειωσαν ποτέ γιατί εντωμεταξύ ξεκίνησαν άλλα πάνω στης λακκούβες που έγιναν για να τελειώσουν τα προηγούμενα…

Δήμαρχε- στα σοβαρά τώρα, στις εκλογές που θα έρθουν, θα κάνω ότι μπορώ για να καταλάβεις ότι οι παραπάνω γραμμές δεν είναι αστείο… Ντροπή σου που έχεις κάνει ένα από τα πιο όμορφα προάστια της πόλης να μοιάζει με το Μπαγκλαντές!

Πίσω στο ΜΙΝΙ μας τώρα!

MINI Cooper SE Countryman ALL4 032Στα διαβόητα λακκουβοδρόμεια του ανυπότακτου Διονυσόμπουντρουμ που έχουν κερδίσει μάχες με δεκάδες ελαστικά και ζάντες, οι σκληρές αναρτήσεις του MINI Cooper SE Countryman ALL4 κάνουν ότι μπορούν για να καταπιούν τις ανωμαλίες που τόσο εύστοχα έχουν τοποθετησεί οι δημοτικοί υπάλληλοι- και παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ και τις τεράστιες ζάντες, με ένα περίεργο τρόπο καταφέρνουν να προσφέρουν ένα αποδεκτό επίπεδο άνεσης.

Στο εσωτερικό λοιπόν οι επιβάτες νοιώθουν τις λακκούβες όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ενοχληθούν, αντίθετα εάν το αυτοκίνητο κινείται με τον μικρό τρικύλινδρο η ηχομόνωση δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά μέσα στην πόλη αδυνατώντας να σταθεί στο ύψος της τιμής κτήσης του αυτοκινήτου.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 0384Φυσικά, εάν έχετε φροντίσει να έχετε φορτισμένες μπαταρίες η ησυχία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου όταν κινείται ηλεκτρικά στο αστικό περιβαλλον είναι απολαυστική και εθιστική!

Αν σηκώσετε το κάθισμα του οδηγού ψηλά η θέση οδήγησης αποκτά μια σχεδόν SUV αίσθηση που επιτρέπει να βλέπετε μακριά μέσα στην κίνηση ενώ η ορατότητα προς τα πλάγια στις διασταυρώσεις είναι εξαιρετική.

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 5 λίτρα για έναν αστικό κύκλο 100 χλμ, ενώ ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας τα νούμερα αυτά μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα.

Στον αυτοκινητόδρομο

MINI Cooper SE Countryman ALL4 09Ουσιαστικά σε ταχύτητες ταξιδιού πάνω από τα 140km/h το MINI Cooper SE Countryman ALL4 λειτουργεί με τον βενζινοκινητήρα του ενώ το υβριδικό σύστημα είναι εκεί για να προσφέρει βοήθεια όποτε ο οδηγός χρειαστεί περισσότερη δύναμη.

Το αυξημένο βάρος σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί, αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους που του εξασφαλίζει η τοποθέτηση των μπαταριών χαμηλά αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Περιέργως τις υψηλές ταχύτητες η ηχομόνωση από τον χώρο του κινητήρα δεν ενοχλεί ενώ η στήριξη των αναρτήσεων στις νέες ελαστικές βάσεις μοιάζει να αποδίδει αφού καταφέρνουν να φιλτράρουν την κύλιση των φαρδιών ελαστικών 225/45/19 ακόμη και σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου με τραχιά επιφάνεια.

Εκεί που μας τα χαλάει το ΜΙΝΙ είναι στους αεροδυναμικούς θορύβους που μετά τα 130 μέχρι τα 160χλμ/ω ακούγεται ένα ενοχλητικό βούισμα από τις σχάρες, το οποίο μεταφέρεται στις εμπρός κολώνες και ενισχύεται μετά από αυτή την ταχύτητα.

Η κατανάλωση σε ένα μεγάλο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 7,0 λίτρα/100 χλμ εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 12-13 λίτρα ανά 100χλμ.-που είναι πολλά!

Στρίβοντας

MINI Cooper SE Countryman ALL4 04Στην σβέλτη αλλά με γραμμές οδήγηση το MINI Cooper SE Countryman ALL4 είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Το τιμόνι εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη καθώς το αυτοκίνητο χάρη στην έξυπνη τετρακίνηση χτίζει την ταχύτητα του μέσα στην διαδρομή χωρίς torque-steering διατηρώντας πεντακάθαρες γραμμές με την ροπή να περνά ατόφια στον δρόμο.

Πιέζοντας βαθιά το πετάλι του γκαζιού νοιώθεις την δύναμη να μεταδίδεται αρχικά στο πίσω μέρος πατώντας μέσα στην στροφή το μπροστινό μέρος που απλά αρνείται να ανοίξει την τροχιά του.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 035Η ανάκτηση ενέργειας στο φρενάρισμα μπορεί να γίνει ενοχλητική καθώς δεν είναι γραμμική-με την έννοια ότι ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πόσο ακριβώς θα φρενάρει το αυτοκίνητο όταν άφηνα το πόδι από το γκάζι.

Ο ήχος του κινητήρα στην γρήγορη οδήγηση μειώνει τον ενθουσιασμό καθώς ακούγεται σαν να προσπαθεί πολύ ή να έχει χαλάσει η εξάτμιση του, ενώ και το κιβώτιο ταχυτήτων που είναι αργό στις επιλογές του σώζεται μόνο από την ηλεκτροκίνηση που έρχεται να προσφέρει τις σωστές ποσότητες ροπής που ξελασπώνουν το πλαίσιο..

Ωστόσο, με επιλεγμένο το πρόγραμμα Sport και πιέζοντας το αυτοκίνητο σε μια αγαπημένη διαδρομή, η  μπαταρία θα εξαντληθεί περίπου σε 20 χλμ και έτσι το πίσω μέρος θα χάσει την έντονη συμμετοχικότητα του στην οδήγηση.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 000Ο οδηγός φυσικά θα υποχρεωθεί να κόψει τον ρυθμό του καθώς ο μικρός κινητήρας δεν έχει την απαιτουμένη δύναμη που χρειάζεται να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό και να τραβήξει το αυτοκίνητο μέσα στην στροφή από τον μπροστινό άξονα.

Και όμως εδώ ήταν που θαύμασα την δουλεία που έχει γίνει στην ανάρτηση του MINI Cooper SE Countryman ALL4 καθώς είναι το πρώτο PHEV που οδήγησα που η οδική του συμπεριφορά δεν επηρεάζεται από το αυξημένο βάρος του.

Οδήγησα τον τελευταίο καιρό πολλά υβριδικά αυτοκίνητα και κατάλαβα ότι αλλά λιγότερο όπως η ΒMW 330e   και αλλά περισσότερο όπως όλα τα Volvo PHEV και η Mercedes Α250e όταν βρίσκονται σε μια αλληλουχία στροφών το επιπλέον βάρος τους μπερδεύει την ανάρτηση στις συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 0360Το MINI Cooper SE Countryman ALL4 συμπεριφέρεται φυσιολογικά χωρίς να «μπουρδουκλώνεται» από το επιπλέον βάρος της ηλεκτροκίνησης-και αυτό είναι αξιο θαυμασμού.

Βεβαία το μεγαλύτερο ερώτημα είναι γιατί να υποβάλλω ένα οικολογικό PHEV σε τέτοιου είδους οδήγηση?

Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στον τίτλο του site και σε ένα σημα που είναι κολλημένο στο δεξί μέρος της πίσω πόρτας αυτού του Countryman.

Αν ένα αυτοκίνητο φέρει το λογότυπο Cooper S τότε οφείλει να το τιμά-και εμείς θα πρέπει να το διερευνήσουμε!

Συμπέρασμα

MINI Cooper SE Countryman ALL4 02Το Countryman είναι ένα εξαιρετικό SUV που σε όλες του τις εκδόσεις θα ικανοποιήσει τους αγοραστές του με τους χώρους, την οδηγική συμπεριφορά και την ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό. Όλα αυτά μαζι δημιουργούν ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο-φτιαγμένο για να δημιουργεί συναισθήματα.

Το MINI Cooper SE Countryman ALL4 συνδυάζει τα χαρακτηριστικά όλων των Countryman με μια κορυφαία υβριδική τεχνολογία εξασφαλίζοντας στον ιδιοκτήτη του τα φορολογικά και οικονομικά προνόμια που περιγράψαμε.

Για ένα στέλεχος σε μια εταιρεία το υψηλό κόστος κτήσης που ξεκινά από τα  €40.780 –και που για ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο σαν αυτό της δοκιμής σίγουρα ξεπερνά τα €50Κ- έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς θα αγοραστεί με leasing που έχει φορολογικά προνόμια για την εταιρεία και ο οδηγός του δεν θα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο για την χρήση.

MINI Cooper SE Countryman ALL4 038Είναι ένα αυτοκίνητο που δείχνει το προφίλ ενός ευκατάστατου ιδιοκτήτη που είναι οικολογικά ευαίσθητος, δραστήριος και που έχει ξεχωριστό γούστο.

Ωστόσο το πρόβλημα που έχει το  MINI Cooper SE Countryman ALL4 είναι αυτό το “S” στο όνομα του…

Βλέπετε, μόλις ξεφορτίσουν οι μπαταρίες του, δεν έχει ούτε τις επιδόσεις, ούτε τον ήχο που αξίζουν το γράμμα «S».  Ένα είναι το Cooper S… και είναι σκέτο S!

Στα αλήθεια όμως, πάρα την αντικειμενικά υψηλή τιμή κτήσης δεν υπάρχει κανένα άλλο αυτοκίνητο που να έχει τόσο ξεχωριστή «ρετρομοντέρνα εμφάνιση και να είναι ταυτόχρονα τόσο τεχνολογικά προηγμένο και οικονομικό στην χρήση…

Αν δεν υπήρχε και το “Cooper SD” τότε θα ήταν μονόδρομος για όποιον ¨ψάχνει για SUV και αγαπά τα MINI-τώρα όμως θέλει πολλή σκέψη!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η περιορισμένη αυτονομία και η υψηλή τιμή κτήσης.
  • Ο ήχος του κινητήρα και η αυξημένη κατανάλωση στα μεγάλα ταξίδια.

Θα Θυμάμαι

  • Είναι το πρώτο PHEV με ενδιαφέρουσα οδική συμπεριφορά και φυσικά την οικονομία στην αστική μετακίνηση.
  • Τους άνετους χώρους και το ακαταμάχητε διαχρονικό στυλ

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες MINI Cooper SE Countryman ALL4

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο