Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADCUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS Δοκιμή / Test drive

CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS Δοκιμή / Test drive

Η ξεχωριστή εμφάνιση και η διαφορετικότητα του CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS σε σχέση με τον ανταγωνισμό οφείλεται στο γεγονός πως η Cupra, δημιουργήθηκε μόλις το 2018 και δεν έχει χρέη στην ιστορία και την παράδοση του.

Αυτό το κάνει φρέσκο και ενδιαφέρον-και εξηγούμαι:

Η τάση που ξεκίνησε από την αναγέννηση κλασσικών μοντέλων της ιστορίας της αυτοκίνησης  όπως το ΜΙΝΙ και το Fiat 500-και το VW Beatle  αγκαλιάστηκε από όλους μας όταν έγινε με τον σωστό τρόπο- και απορρίφτηκε, όταν έγινε με τον τρόπο της VW που δεν μπόρεσε, ή δεν θέλησε να ρίξει την απαραίτητη ποσότητα αγάπης στον σχεδιασμό του νέου σκαθαριού.

Η BMW διάβασε σωστά τις τάσεις των καταναλωτών και δημιούργησε από την αρχή ένα νέο brand με πολλά μοντέλα, ενώ η FIAT επέλεξε να είναι λίγο πιο επιφυλακτική περιμένοντας την επιβράβευση των πωλήσεων να την οδηγήσουν στην «μπραντοποίηση» του «500» και την δημιουργία νέων μοντέλων.

Σε κάθε περίπτωση εμπορικά η επιτυχία της αναγέννησης του παρελθόντος έκανε και άλλους κατασκευαστές είτε να κοιτάξουν στα «συρτάρια με τις φωτογραφίες της ιστορίας τους »για να επωφεληθούν από την τάση, είτε αν δεν είχαν να επιδείξουν μια μακρόχρονη ιστορία να εκμεταλλευτούν την φήμη των επιτυχημένων τους μοντέλων τους.

Παρουσιάστηκαν λοιπόν τα DS που όσο καλά και άνετα είναι… δεν παύουν να είναι περιποιημένα Citroen SUV, ενώ η SEAT με μια κίνηση που ήταν αδύνατον να την καταλάβει κανείς όταν έγινε  χρησιμοποίησε την εμπορική επιτυχία των γρήγορων εκδόσεων «CUPRA» των μοντέλων της για να αποσχιστεί από την μετριοπάθεια που ακολουθεί τα μοντέλα της  στην αρχή της ιστορίας της.

Η DS μάλλον έβαλλε μεγάλο μπελά στο κεφάλι της- αφού είναι απλά αδύνατον να αναγεννήσουν την «Θεά», όμως η SEAT με την CUPRA- καθώς δεν χρωστά τίποτε σε καμία παράδοση και δεν χρειάζεται να «μοιάζει με κάτι», είναι ελεύθερη να διαμορφώσει μια σειρά αυτοκινήτων με σπορ και πολυτελή χαρακτήρα που συνδυάζεται στην περίπτωση του αυτοκινήτου της δοκιμής με μια εντελώς ξεχωριστή εμφάνιση.

Καλή είναι  η παράδοση, όμως σε γεμίζει βάρη και πολλές φορές θέτει περιοριστικά πλαίσια για την εξέλιξη. Τελικά η ελευθερία είναι η ύψιστη αξία-ωστόσο όπως λέει ο συμπατριώτης μου Ανδρέας Κάλβος …. «Θέλει αρετήν και τόλμην…»!

Το CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS είναι ένα C-SUV που μοιάζει να έχει σχεδιαστεί σε λευκό χαρτί και έχει το θάρρος να μην θυμίζει κανένα άλλο μοντέλο της SEAT αλλά και την εξυπνάδα να χρησιμοποιεί τα καλύτερα στοιχεία που διαθέτει σε ότι αφορά πλαίσιο και κινητήρα το VAG Group.

Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα MQB Evo που θα βρούμε στο Tiguan και τον άριστο σε χαρακτηριστικά και οικονομία 1,5 TSi, όμως σχεδιαστικά ακουμπά-και κατά την άποψη μου ξεπερνά το Audi Q3 Sportback που δείχνει λιγότερο εμπνευσμένο σε όλες τις λεπτομέρειες –και αυτό παρά την χαμηλότερη τιμή του Ισπανού.

Ταυτόχρονα η ξεχωριστή γραμμή που θυμίζει μια υπερυψωμένη έκδοση του Leon κρύβει τα 4,45 μέτρα του μήκους, 1,84 του φάρδους και 1,52 του ύψους –και χρειάζεται να βρεθείς πολύ κοντά του για να καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αυτοκίνητο που διαθέτει ένα χαρακτήρα που τολμά να  κοιτά κατάματα όχι μόνο το Q3 της Audi, αλλά και την αγαπημένη και πανάκριβη BMW X2.

Είναι το CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS, ένα Premium Value for Money SUV?(… που λέμε στα Ελληνικά).

Εξωτερική σχεδίαση

Το CUPRA Formentor πήρε το όνομα του από ένα άγριας ομορφιάς ακρωτήριο της Μαγιόρκα-και σύμφωνα με την Cupra οι σχεδιαστές του εμπνεύστηκαν από τα χαρακτηριστικά αυτής της τοποθεσίας και τα πέρασαν-όπως λένε, στην εξωτερική σχεδίαση του crossover τους.

Πράγματι ο τρόπος που συνδυάζονται οι  καμπύλες και ακμές στο προφίλ του αμαξώματος είναι μοναδικός και σίγουρα δεν παραπέμπει σε κανένα μοντέλο του ομίλου.

Το χαμηλό καπό σε συνδυασμό με την coupe οροφή και την μεγάλης κλίσης μπροστινή κολώνα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι η καμπίνα  είναι μετατοπισμένη προς τα πίσω χαρίζοντας στο SUV αμάξωμα με πραγματικές αναλογίες κουπέ αμαξώματος.

Είναι και οι τονισμένοι ώμους στους πίσω θόλους, ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του πίσω παραθύρου και οι  τονισμένες ποδιές στο κάτω μέρος του αμαξώματος που το κάνουν δείχνει –ειδικά στο λαμπερό άσπρο χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής , σπορ και κλασσικό μαζί.

CUPRA Formentor 1,5 031Οι ιδιαίτερης σχεδίασης τροχοί με το χάλκινο σήμα της Cupra στο κέντρο γεμίζουν πειστικά τους θόλους και φορούν τα πολύ καλά Ecoontact 6 της Continental σε διάσταση 245/45R18, ενώ οι πιο ακριβές και ισχυρές εκδόσεις εφοδιάζονται με τροχούς 19΄’’.

Όμορφη είναι η εικόνα και στο μπροστινό μέρος με την μάσκα να διατηρεί λογικές διαστάσεις και να μην υποκύπτει στην Ασιατική μόδα που θέλει την μάρκα του αυτοκινήτου να γίνεται ορατή από το διάστημα!

Ο ανάγλυφος προφυλακτήρας συνδυάζει τους στρογγυλούς προβολείς ομίχλης που βρίσκονται στο μέσον του με τις οριζόντιες ακμές που σχηματίζουν τα φωτιστικά σώματα και οι  λειτουργικοί κάθετοι αεραγωγοί που στέλνουν τον αέρα στο εξωτερικό των τροχών για να ομαλοποιήσουν την αεροδυναμική του αμαξώματος.

Οι προβολείς LED που βρίσκονται στις ακμές των φτερών προσφέρουν εξαιρετική ορατότητα στην νυχτερινή οδήγηση και διαθέτουν εντυπωσιακά φώτα ημέρας που αναπαράγουν και αυτά το σήμα της εταιρείας.

Το πίσω μέρος ολοκληρώνει την σπορ εμφάνιση με την μεγάλη αεροτομή στο πάνω μέρος και το μικρό και επικλινές πίσω παράθυρο να θυμίζει κάτι από Stelvio και την  ηλεκτρική Mustang!

Κλασσικά και μοντέρνα μαζί είναι και τα πολυπεπίπεδα πίσω φωτιστικά σώματα που ακολουθούν την τελευταία λέξη της μόδας και ενώνονται με μια οριζόντια LED λωρίδα που ενεργοποιείται στο φρενάρισμα.

Το χάλκινο σήμα της Cupra πάνω στην λαβή ανοίγματος του χώρου αποσκευών είναι φτιαγμένη από πραγματικά ανθρακονήματα, ενώ περιέργως πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα του μοντέλου-κάτι που παραξενεύει ακόμη περισσότερο τους περαστικούς που προπαθούν να καταλαβουν γιατί το βλέμμα τους μαγνητίζεται από το ιδιαίτερο αυτό αμάξωμα.

Οι εικονικές παραλληλόγραμμες απολήξεις της εξάτμισης (..που στα αλήθεια είναι μονή και βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τον προφυλακτήρα)  δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτε για ναμε αποτρέψουν να κατατάξω το CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS μέσα στην τριάδα των πιο όμορφων- για εμένα- SUV’s.

Εσωτερικό

Η εικόνα στο ταμπλό του CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS είναι γνώριμη στους πελάτες της Seat καθώς ο σχεδιασμός στηρίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά σε εκείνον του SEAT Leon όμως εδώ έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ πιο ποιοτικά υλικά-ειδικά στο επάνω μέρος του.

Τα πλαστικά είναι αφράτα και πιο ποιοτικά τόσο στο επάνω μέρος του ταμπλό όσο και στο πάνω μέρος των θυρών, ενώ η όμορφη λωρίδα που βαμμένη στο χρώμα του νίκελ διατρέχει το ταμπλό χωρίζοντας το σε δύο περιοχές.

Η ποιότητα των υφασμάτων είναι άριστη ενώ και τα πλαστικά που βρίσκονται χαμηλά είναι ικανοποιητικά σε ποιότητα.

Όπως συμβαίνει και με τον πρωτεξάδελφο Golf , στο CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS οι σχεδιαστές μοιάζει να έχουν «τσακωθεί» με τους αναλογικούς διακόπτες και έχουν αντικαταστήσει τις περισσότερες λειτουργίες με πλήκτρα αφής που μαζί με τις οθόνες αποτελούν βέβαια μόδα, άλλα στη πράξη σκοτώνουν την φιλικότητα και την εργονομία.

Ακόμη και ο παραδοσιακός περιστροφικός διακόπτης για τα φώτα αριστερά από το τιμόνι τώρα έχει αντικατασταθεί από ένα πάνελ με διακόπτες αφής κάνοντας τα κανονικά κουμπιά για τον χειρισμό των καθρεπτών που βρίσκονται πιο αριστερά στην πόρτα να δείχνουν παράφωνοι.

Μιλώντας για οθόνες θα ήθελα ο χειρισμός του κλιματισμού να είχε την λογική του Α3 που διαθέτει διαφορετική κονσόλα και φυσικούς διακόπτες και όχι εκείνη του Golf που όλα ρυθμίζονται από την οθόνη ή από διακόπτες αφής χωρίς αίσθηση.

Στο CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS για παράδειγμα στην αρχή θα αγανακτήσετε με την λειτουργία του ανεμιστήρα που γίνεται μέσα από την οθόνη, ενώ ακόμη και όταν συνηθίσετε… θα νοιώθετε ότι ο χειρισμός του φτάνει να είναι εξίσου πολύπλοκος με εκείνον του Golf-αλλά πιστέψτε με δεν είναι!

Δέχομαι αυτό που λένε πολλοί αναγνώστες ότι δηλαδή, όταν πρόκειται για το δικό σου αυτοκίνητο, επισκέπτεσαι την οθόνη μια φορά κάθε τόσο και μετά δεν την αγγίζεις για αρκετό καιρό, ωστόσο η δική μου δουλειά είναι να κρίνω την πρακτικότητα και την εργονομία αυτών των συστημάτων που πλέον βρίσκονται στο εσωτερικό των περισσοτέρων σύγχρονων αυτοκινήτων. .

Κλείνοντας με την γκρίνια γύρω από τις οθόνες, με ενόχλησε ότι για να επιλέξεις τα προγράμματα λειτουργίας του κινητήρα θα πρέπει να πλοηγηθείς μέσα από το μενού σε δυο-τρεις διαφορετικές οθόνες του κατά τα άλλα πολύ ευχάριστου συστήματος πολυμέσων που διαθέτει και συνδεσιμότητα με Carplay και Android Auto.

Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι η πρώτη που σκέφτηκε ότι ένας διακόπτης στην κονσόλα για την επιλογή των προγραμμάτων του κινητήρα θα έκανε την δουλειά καλύτερα…

Το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι που με το χάλκινο σήμα της Cupra ”, είναι D-shaped για περισσότερη άνεση είναι χάρμα οφθαλμών και αφής, ενώ  πίσω από αυτό βρείτε ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων ο οποίος αποτελείται  από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 10,25’’ η οποία δύναται να προβάλλει με διαφορετικά γραφικά διαφορετικές πληροφορίες ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού.

Είναι παραμετροποιησιμός, υπερπλήρης, ευδιάκριτος και προσφέρει σχεδόν όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να δείτε και στην οθόνη του infotainment.

Άνεση- Χώροι

Τα καθίσματα τοποθετούν τον οδηγό του CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS σχετικά χαμηλά για αυτοκίνητο SUV και εκτός από καλή εμφάνιση διαθέτουν και αρκετά καλή πλευρική στήριξη χωρίς να είναι ιδιαίτερα σκληρά.

Η ορατότητα προς εμπρός είναι καλή, αλλά η έντονη κλίση της κολώνας ενοχλεί το βλέμμα μέσα στην στροφή όταν χρειάζεται να δεις την κορυφή της.

Το να κοιτάξεις προς τα πίσω είναι βέβαια κάπως προβληματικό καθώς το μικρό πίσω παράθυρο και οι φαρδιές κολώνες μπορεί να συμβάλουν στο να είναι το CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS όμορφο, όμως δυσκολεύουν την ορατότητα του οδηγού-κυρίως στην αλλαγή λωρίδας και στο παρκάρισμα.

Χάρη στο μεταξόνιο των 2.679 χλστ. στο πίσω καθισμα οι χώροι σε ότι αφορά τα γόνατα και το φάρδος είναι αξιοπρεπείς -και ενώ περίμενα να έχει περιορισμένο ύψος για το κεφάλι των πίσω επιβατών λόγω της σπορ σχεδίασης, με έκπληξη είδα ότι υπάρχει χώρος για το κεφάλι ακόμη και ψηλών επιβατών.

Οι χώροι τελικά είναι επαρκείς για μια πενταμελή οικογένεια -κυρίως σε ότι αφορά το πλάτος και το σχήμα του πίσω καθίσματος που μπορεί να φιλοξενεί τρία ενηλικά άτομα, ενώ οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα κάνοντας εύκολη την πρόσβαση επιβατών ή την πρόσδεση παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Το CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS είναι προικισμένο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και θήκες για ποτήρια, ενώ χαμηλά στην κονσόλα θα βρείτε μια ολόκληρη σειρά με USB- C υποδοχές  και οι επιβάτες στο πίσω κάθισμα έχουν στην διάθεση τους δύο αεραγωγούς και ένα USB για να φορτίζονται τα κινητά.

Ο χώρος αποσκευών των 450lt μπορεί να είναι οριακά μικρότερος από τον μέσο όρο της κατηγορίας , όμως δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν επαρκεί καθώς έχει απόλυτα «τετράγωνο» σχήμα και διαθέτει έναν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο κάτω από το πάτωμα στον οποίο μπορεί να κρύψετε πράγματα ή το κάλυμμα του χώρου αποσκευών όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS θα βρούμε τον γνωστό και πολύ καλό  τετρακύλινδρο EVO TSi των 1498 κ. εκ που αποδίδει ισχύ 150 PS στις 5.000-6.000 rpm και ροπή 250 Nm/1.500-3.500 rpm .

Ο κινητήρας υιοθετεί το νέο κύκλο καύσης TSI Miller και με την χρήση ενός hi-tech υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας (VTG) -που εξασφαλίζει καλύτερη απόδοση όταν λειτουργεί στην περιοχή μερικού φορτίου του.

Ταυτόχρονα για λόγους οικονομίας ο κινητηρας απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους  κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. και ταχύτητες μέχρι τα 130 χλμ./ώρα.

Η αλλαγή από την τετρακύλινδρη στη δικύλινδρη λειτουργία (και τούμπαλιν) είναι ανεπαίσθητη και γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό μόνο από την ένδειξη «2κύλινδρη λειτουργία» στον πίνακα οργάνων.

Ο κινητήρας είναι γενικά πρόθυμος μετά τις 1,600 σαλ και είναι γενικά αθόρυβος εφόσον δεν ξεπεράσει τις 5,600 σαλ, όπου από εκεί και μέχρι την κόκκινη περιοχή δείχνει να δυσανασχετεί με αυξημένους κραδασμούς και με τραχύ θόρυβο.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους γύρω στα 9,2 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ μου είπαν κάποιοι που τολμούν, ότι το ταχύμετρο δείχνει άνετα νούμερα που ξεπερνούν την δεύτερη εκατοντάδα, φτάνοντας στο ηλεκτρονικό κοντέρ τα 210 χλμ/ω ( πραγματική εργοστασιακή τιμή 204 χλμ/ω).

Η ουσία εδώ είναι ότι ο βενζινοκινητήρας του VW Group είναι στα αλήθεια κατά 10% πιο οικονομικός σε σχέση με άλλους συγκρίσιμους κινητήρες του ανταγωνισμού, με την μέση κατανάλωση στην δοκιμή να κυμαίνεται στο εντυπωσιακό-για ένα SUV 1,450 κιλών 6,5 λίτρά/100χλμ.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός σαφέστατου εξατάχυτου κιβωτίου με ακριβές κούμπωμα και πυκνή διάταξη που θα ήθελα ίσως να έχει μια ελαφρά πιο κοντή 3η καθώς στην γρήγορη οδήγηση σε δρόμους με σφικτές στροφές έβλεπα ένα κενό εκεί.

Φυσικά όσοι επιθυμούν και διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα καλό είναι ένα επιλέξουν την έκδοση με το αυτόματο εφτάρι διπλού συμπλέκτη (DSG) που χαρακτηρίζεται από την ομαλή λειτουργία και την ακόμη καλύτερη οικονομία στα καύσιμα.

Ανάρτηση /Φρένα

Η ανάρτηση του CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω και ενώ είναι κάπως σφικτή στις αντιδράσεις της σίγουρα προσφέρει αρκετή άνεση στην πόλη λαμβάνοντας υπόψη τις σκληρές αντιστρεπτικές που χρησιμοποιούνται για να περιοριστούν οι κλίσεις στις στροφές.

Τα φρένα αποτελούνται από δίσκους εμπρός και πίσω που έχουν ικανοποιητικό «δάγκωμα», ενώ χρειάζεται ιδιαίτερα βάρβαρη συμπεριφορά για να αρχίσουν να κουράζονται. Σε κάθε περίπτωση τα φρένα μπορούν να διαχειριστούν άψογα τους ρυθμούς στους οποίους μπορεί να κινηθεί το CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS.

Στην Πόλη

Βλέποντας τον γενικότερο σπορ χαρακτήρα του CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS αποτελεί μεγάλη έκπληξη το πόσο άνετο και κοφτερό είναι το τιμόνι, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων και τα πετάλια είναι όλα θετικά και μαλακά στην χρήση τους κάνοντας την καθημερινότητα πιο εύκολη.

Η ορατότητα είναι άριστη προς τα εμπρός και στα πλάγια, ενώ πίσω το μικρό παράθυρο, τα ψηλά μαξιλάρια της πλάτης και οι φαρδιές κολώνες απαιτούν κάποια προσοχή στην αλλαγή λωρίδας και στους επιτόπιους ελιγμούς.

Αν σηκώσετε το κάθισμα του οδηγού ψηλά η θέση οδήγησης αποκτά μια σχεδόν SUV αίσθηση που επιτρέπει να βλέπετε μακριά μέσα στην κίνηση όμως ακόμη και τότε οι φαρδιές πίσω κολώνες και το όμορφο αλλά μικρό παράθυρο πίσω  θέλουν την προσοχή τους .

Ευτυχώς σε ότι αφορά την στάθμευση η κάμερα οπισθοπορείας προβάλει μια εικόνα υψηλής ανάλυσης προς τα πίσω που ουσιαστικά ακυρώνει το πρόβλημα κατά το παρακαριθισμα.

CUPRA Formentor 1,5 031Η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού της πόλης, αλλά και των υπολοίπων επιβατών.

Η ανάρτηση μπορεί να είναι ρυθμισμένη προς το σφικτό ωστόσο προκαλεί έκπληξη το πώς λειτουργούν οι ανεξάρτητοι πολλαπλοί σύνδεσμοι της πίσω ανάρτηση, που προσφέρει εντυπωσιακή ποιότητα κύλισης ακόμη και στο Τεμπελχανείο του Δημοτικού Λακκουβοδρομίου  Διονύσου.

Στο αστικό περιβάλλον η  χαμηλή κατανάλωση σε καύσιμα έρχεται να προσθέσει μια ευχάριστη νότα στις αστικές  μετακινήσεις καθώς με προσοχή μπορεί να κρατηθεί γύρω στα 6,8 λίτρα/100 χλμ μέσα στην πόλη αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία της VAG λειτουργεί και στην πράξη.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS βρίσκεται στο περιβάλλον που ταιριάζει σε ένα αμάξωμα που χάρη στο αεροδυναμικό του σχεδιασμό (Cx 0,29) και την καλή ηχομόνωση ταξιδεύει με κορυφαία άνεση.

Η συγκροτημένη ανάρτηση και το μεγάλο μεταξόνιο δίνουν στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται μέσα σε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, ενώ χάρη στην πολύ καλή ηχομόνωση και τον ροπάτο κινητήρα ταξιδεύει άνετα δίνοντας μονίμως την αίσθηση στον οδηγό ότι έχει ικανοποιητικά αποθέματα ιπποδύναμης να προσπεράσει ή να πάει πιο γρήγορα αν τολμά.

Αν κάτι ενοχλεί αυτό είναι σε ταχύτητες μετά τα 150 χλμ/ω το σφύριγμα που έρχεται από τις σχάρες οροφής που δεν είναι δυνατό, αλλά έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την γενικότερη ησυχία του εσωτερικού.

Ο οδηγός κρατά στα χέρια του ένα σφικτό τιμόνι και νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει την ώρα που το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6,3 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα μέχρι τα 120-130 χλμ/ω, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ και της τύχης σας (..με τόσες κάμερες που υπάρχουν πια στους  αυτοκινητοδρόμους) θα ξεπεράσει τα 10 λίτρα ανά 100χλμ. σε κατανάλωση- και τα €600/ ταξίδι  σε κλήσεις της τροχαίας!

Στις Στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους η καλοκαρδισμένη ανάρτηση καταφέρνει να απορροφά τις περισσότερες ανωμαλίες του οδοστρώματος και αυτό σε συνδυασμό με τον ροπάτο στις μεσαίες στροφές κινητήρα παρασύρει τον οδηγό σε πιο ήρεμους ρυθμούς που του επιτρέπουν να απολαύσει την διαδρομή και να φτάσει ξεκούραστη/ος στον προορισμό σου.

Επιλέγοντας το πρόγραμμα Sport το «άρπαγμα» του κινητήρα βελτιώνεται ανεπαίσθητα, όμως το μυστικό του CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS είναι το ηλεκτρομηχανικό τιμόνι που με την βοήθεια της τεχνολογίας «R-EPS Progressive steering» δείχνει τον δρόμο στα περισσότερα SUV.

Είναι κοντό σε κλιμάκωση, όσο πρέπει σκληρό και στην αίσθηση και θυμίζει έντονα εκείνο του Cupra Leon διαβάζοντας τον δρόμο και μεταφέροντας στα χέρια του οδηγού ακριβώς τι συμβαίνει . Δηλαδή είναι άψογο!

Το απόλυτο βάρος του αυτοκινήτου δεν είναι μεγάλο –δεδομένων των διαστάσεων του, ενώ το ύψος των 16 εκατοστών «σβήνεται» από το φαρδύ μετατρόχιο χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους  και  βοηθώντας την συμπεριφορά του αυτοκινήτου να θυμίζει ένα κανονικό hatchback.

Το μπροστινό μέρος μένει καρφωμένο στην θέση του με την δύναμη του κινητήρα να περνά ατόφια στον δρόμο να κρατά την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα  με τα ηλεκτρονικά να περιορίζουν το σπινάρισμα του εσωτερικού τροχού όταν χρειάζεται.

Μπορείς να οδηγείς γρήγορα με καθαρές γραμμές μέσα στην στροφή και να νοιώθεις το αυτοκίνητο να κάθεται σταθερά στον μπροστινό του άξονα χωρίς κανένα πρόβλημα, με τα ηλεκτρονικά να περιορίζουν το σπινάρισμα του εσωτερικού τροχού χωρίς να προκαλούν κλοτσήματα στο τιμόνι.

Όταν το παρακάνεις ή όταν επιλέγεις για τους σκοπούς της  δόκιμης να πάρεις μια λάθος γραμμή δεν θα νοιώσεις την δυσάρεστη αίσθηση της υποστροφής, αλλά θα καταλάβεις ότι τα ηλεκτρονικά έχουν πιάσει δουλειά και σε προστατεύουν.

Αν ανέβει ο ρυθμός λίγο ακόμη μπορεί ο οδηγός προκαλώντας μεταφορά του βάρους πριν την στροφή να κάνει το πίσω μέρος να ανοίξει την τροχιά του και να βοηθήσει στο πλασάρισμα του αυτοκινήτου, αφού τα ηλεκτρονικά δεν είναι πολύ αυστηρά με το πίσω μέρος .

Αν βρεις αυτή την λεπτή ισορροπία τότε μπορείς ακόμη και  να διασκεδάσεις πολύ με αυτό το SUV αφού στην συνεχεία ο κινητήρας έστω και οριακά έχει την δύναμη και οι μπροστινοί τροχοί διαθέτουν την ελκτική πρόσφυση που χρειάζεται για να τραβήξουν το αυτοκίνητο εκεί ακριβώς εκεί που βλέπουν οι τροχοί!

Μπορείς λοιπόν με το CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS να περάσεις όμορφά σε μια ορεινή διαδρομή και το μόνο που σε βάζει σε σκέψεις είναι το πόσο καλύτερη θα είναι η μεγάλη έκδοση με τους 310 ίππους!

Στο Χώμα

Το αυξημένο ύψος από το έδαφος θα του επιτρέψει να κινηθεί παρέα με τα περισσότερα μπροστοκίνητα SUV όσο η πρόσφυση του εδάφους δεν απαιτεί τετρακίνηση καθώς τα φαρδιά χαμηλού προφίλ ελαστικά εκτός από ευαίσθητα στις πέτρες μοιάζει να χάνουν εύκολα την πρόσφυση τους σε δρόμους με λάσπη ή νερά.

Σε γενικές γραμμές αυτό δεν είναι ένα όχημα που χαίρεται να πατά στο χώμα και αυτό θα πρέπει να το έχετε πάντα στο μυαλό σας όταν κινείστε εκτός δρόμου οπού οι μεγάλοι πρόβολοι και οι σπορ προφυλακτήρες μπορεί εύκολα να βρουν σε κάποια πέτρα και να τραυματιστούν.

Συμπέρασμα

Η ελευθερία λοιπόν της δημιουργίας από την αρχή -έστω και αν χρησιμοποιούνται υπάρχοντα υλικά-δίνει την δυνατότητα στους σχεδιαστές της Cupra να μας παρουσιάσουν κάτι απρόσμενο.

Τα SUV είναι καταπληκτικά στην καθημερινότητα μέσα στην πόλη γιατί έχουν την άνεση των χώρων για όλη την οικογένεια και την ποιότητα κύλισης που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να κυκλοφορούμε στους κατεστραμμένους δρόμους της Ελλάδας χωρίς να κάνουμε ένα διαρκές σάλο ανάμεσα στις λακκούβες.

Είναι όμως ψηλά κτη,  συνήθως βαρετά στις στροφές, ενώ επειδή βρίσκονται κοντά μας για αρκετό καιρό η κάθε εταιρεία έχει διαμορφώσει μια παράδοση και  έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό τον οποίο οφείλουν να έχουν τα μοντέλα της έτσι ώστε οι πελάτες της να μπορούν να αναγνωρίσουν και να ταυτιστούν με αυτόν.

Και ξαφνικά οδηγείς το  CUPRA Formentor 1,5 TSI 150 PS, ένα SUV χωρίς βαρύ παρελθόν και παράδοση αλλά με πολύ φαντασία και λαμπρό μέλλον!

Μπορεί η εργονομία να υποφέρει από την κατάργηση των αναλογικών πλήκτρων και από την αντικατάσταση τους με το πολύπλοκο σύστημα πολυμέσων που έχει αναλάβει να ελέγχει τα πάντα, όμως το Formentor έχει κατασκευαστεί για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες και λογικές μιας νέας εποχής .

Ως αντιστάθμισμα έχει έναν οικονομικό και δυνατό κινητήρα ποίημα, μια ανάρτηση που ελέγχει το αμάξωμα χωρίς να χτυπά ή να κουράζει και ένα τιμόνι ακριβείας που θα ξετρελάνει όσους ξέρουν να οδηγούν.

Πραγματικά είχα καιρό να εντυπωσιαστώ από ένα αυτοκίνητο με «λογική τιμή» τόσο πολύ που να σκεφτώ ότι θα ήταν λογικό- και θα ήθελα- να γίνει δικό μου!

Αυτό το C-SUV είναι οριακά μέσα στις οικονομικές δυνατότητες μιας μέσης οικογένειας που αναζητά το ένα και μοναδικό της αυτοκίνητο που να συνδυάζει, χώρους και ασφάλεια για τα μέλη της, αλλά και ξεχωριστό στυλ, αλλά και ευχάριστη οδική συμπεριφορά για τον οδηγό του.

Για ένα αυτοκίνητο που ξεκινά από τα €28,900 και φτάνει στα €31,5Κ (Τιμοκατάλογος) στο επίπεδο εξοπλισμού του αυτοκινήτου της δοκιμής δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο άλλο SUV στην αγορά που να είναι τόσο εύκολο στην καθημερινότητα και ταυτόχρονα τόσο όμορφό και διασκεδαστικό όταν θελήσει ο οδηγός να ευχαριστηθεί οδήγηση.

Αν το Formentor είναι το πρώτο μοντέλο που έφτιαξε από την αρχή η Cupra, τότε στο μέλλον θα δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η εργονομία και η χρηστικότητα που επηρεάζεται πολύ από τα πλήκτρα αφής και την υπερσυγκέντρωση λειτουργιών στην οθόνη.
  • Η ποιότητα των ορισμένων πλαστικών.

Θα θυμάμαι

  • Τον ξεχωριστό σχεδιασμό, τους χώρους και την οδική συμπεριφορά
  • Τον δυνατό και οικονομικό κινητήρα-και φυσικά την χαμηλή για όσα προσφέρονται τιμή.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram  fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο