Monday, November 28, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADBMW X3 30e Δοκιμή/Test drive

BMW X3 30e Δοκιμή/Test drive

H BMW X3 είναι ενα αυτοκίνητο που από το 2004 με την επιτυχία του άλλαξε την πορεία όχι μόνο της BMW, αλλά και ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας, δείχνοντας την ανάγκη των ευρωπαίων για αυτοκίνητα με περιπετειώδη προβολή χαρακτήρα.

Προσωπικά πάντως όποτε οδηγώ SUV’s σαν την BMW X3 30e μου γίνεται ξεκάθαρο ότι αντιπαθώ τα SUV -παρότι οδηγώ καθημερινά ένα μοντέλο αυτής της κατηγορίας.

Συμβολίζουν για εμένα την απόλυτη δήλωση ενός συμβιβασμού ο οποίος τώρα με την προσθήκη των υβριδικών τεχνολογιών γίνεται ακόμη πιο πνιγηρός καθώς ακόμη και τα πιο  «ευδιάθετα» αυτοκίνητα της κατηγορίας σαν την Χ3 2.0d γίνονται ακόμη πιο βαριά και δύστροπα στις στροφές.

Έχοντας κάνει οικογένεια με τον “κ. Χ3”- που αν ήταν φίλος των τατουάζ το πρώτο πράγμα που θα χτύπαγε στο μπράτσο του θα ήταν το λογότυπο της Χ3, έχω εντρυφήσει σε όλες τις γενιές και facelifts του μεσαίου SUV της BMW σε διάφορους κυβισμούς, χρώματα, αριθμούς κυλίνδρων και καυσίμου… οπότε αφήστε να έχω μια σχετική εμπειρία…

Τι έχει συμβεί όμως και από το 2003 που παρουσιάστηκε η Χ3 μέχρι σήμερα υπήρξαν τουλάχιστον 1,500,000 άνθρωποι που λάτρεψαν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κάνοντας το μεσαίο SUV της BMW ένα από τα πιο καλοπουλημένα αυτοκίνητα της κατηγορίας?

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η Χ3 ήταν τόσο καλή που έμοιαζε σχεδόν εξωγήινη συγκρινόμενη με ότι υπήρχε τότε στην αγορά. Σίγουρα είχε κοστίσει πολλά χρήματα η εξέλιξη της, αλλά το σχέδιο των γερμανών ήταν καλοστημένο και όπως θα δείτε παρουσιάζοντας μια πλατφόρμα που ήταν μπροστά από την εποχή της η BMW είχε μια βάση που της επέτρεψε να «αρμέγει» την αγορά για 14 χρόνια με σχεδόν το ίδιο αυτοκίνητο.

Η E83 το 2003 είχε ζωντανή-σχεδόν σπορτίφ-συμπεριφορά στον δρόμο, ήταν πολύ δυνατή, σχετικά όμορφη και αξιόπιστη. Με ένα αστείο facelift παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι το 2011 που παρουσιάστηκε η F25, που παρότι έδειχνε αρκετά διαφορετική και μεγαλύτερη, ουσιαστικά είχε πολλές συγγένειες με την E83.

Και καθώς γέμιζαν τα ταμεία της BMW και η F25 άρχισε να δείχνει τα χρόνια της, οι απαντήσεις της Mercedes GLC, του Volvo XC60 και  της Alfa Romeo Stelvio ήταν πλέον αποστομωτικές…

Οι ανταγωνιστές είχαν τον χρόνο να μελετήσουν την F25 και να επενδύσουν σε νέα μοντέλα και έτσι παρουσίασαν τα μεσαία τους SUV που ήταν καλύτερα από την F25, η οποία όμως συνέχιζε να πουλά λόγω κεκτημένης ταχύτητας!

Η BMW άφησε τον ανταγωνισμό να παρουσιάσει τις απαντήσεις του και τελικά το 2017 παρουσίασε την G01, η οποία μοιράζεται την πανάκριβη πλατφόρμα “CLAR” με την Χ5 και που προφανώς με μερικές ανανεώσεις θα είναι κοντά μας και τα επόμενα 14 χρόνια έτσι ώστε οι γερμανοί να βγάλουν πάρα πολλά χρήματα…

Η νέα BMW X3 αποτελεί και σήμερα μέτρο σύγκρισης για τον ανταγωνισμό και είναι ένα αυτοκίνητο που έχει την αυτοπεποίθηση της υπεροχής σε ότι αφορά όλες τις αξίες της κατηγορίας, εκτός- ίσως- της εμφάνισης.

Η οδήγηση, η οικονομία, οι χώροι και η τεχνολογία της δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στον ανταγωνισμό -που ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει πιο όμορφος, καθώς οι βαυαροί για το δικό μου γούστο ήταν εξαιρετικά άτολμοι με την σχεδίαση της νέας Χ3.

Βέβαια η BMW X3 30e της δοκιμής εκτός από ένα διακριτικό face lift έχει πλέον ασπαστεί πλήρως την τεχνολογία Plug-in Hybrid και λειτουργεί σαν ένα τεχνολογικό λάβαρο που προσκαλεί τους εύπορους συμπολίτες μας να προβάλουν τις οικολογικές τους ανησυχίες.

Για εμένα η BMW X3 30e αποτελεί έναν γρίφο αφού με ένα βάρος που φτάνει σχεδόν τους 2 τόνους  γεμάτη- μάλλον θα υπάρχουν προβλήματα που θα την κάνουν να μην μπορεί να πλησιάσει την ενδιαφέρουσα δυναμική συμπεριφορά των πιο ελαφριών εμβολοφόρων εκδόσεων του μοντέλου.

Όποιος έχει οδηγήσει ακόμη και την Χ3 2.0d έχει εντυπωσιαστεί από την ανταπόκριση του πλαισίου, το ακριβές τιμόνι και την ενδιαφέρουσα για SUV οδική συμπεριφορά.

Αντίθετα η BMW X3 30e η οποία δέχεται το επιπλέον βάρος των 350 περίπου κιλών- που είναι το βάρος των μπαταριών, μοτέρ και των υπόλοιπων συστημάτων της ηλεκτροκίνησης- από την πρώτη επαφή δίνει την εντύπωση ενός κατά πολύ βαρύτερου αυτοκινήτου.

Με όλο αυτό το επιπλέον βάρος ένοιωσα από την αρχή ότι οδηγώ μια Χ7 και όχι μια Χ3-και σε αυτό συνηγόρησε και η απίστευτη ποιότητα κύλισης παρά τις απίστευτα όμορφες 21 ζάντες χαμηλού προφίλ της Μ Sport με τα πίσω ελαστικά 275/35 R21!

Στην θεωρία λόγω βάρους-δεν μοιάζει να έχει τις προδιαγραφές για να είναι ούτε οικονομική σαν μια Χ3 2.0d, αλλά ούτε και να έχει την άριστη δυναμική συμπεριφορά μιας ελαφρύτερης βενζινοκίνητης έκδοσης.

Σε ότι αφορά την οικονομία όταν κινείται με βενζίνη ο κινητήρας έχει να υπερνικήσει το επιπλέον βάρος των μπαταριών, ενώ όταν κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα ο ηλεκτροκινητήρας επιβαρύνεται με το επιπλέον βάρος του αδρανούς βενζινοκινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων, που συνδυαστικά υπερβαίνουν τα 350 κιλά που δεν θα υπήρχαν εάν ήταν αμιγώς ηλεκτρική.

Φυσικά η BMW X3 30e έχει εκείνη την αυτοπεποίθηση που προέρχεται από την τεχνολογική υπεροχή των βαυβαρών, αλλά… όπως λέει μια παράφραση του γνωστού ρητού από την ελληνική ταινία: «…είναι πολλά τα κιλά Άρη».

Εμφάνιση 

Η νέα BMW X3 30e έχει σίγουρα μια επιβλητική παρουσία καθώς τα 4,7 μέτρα του μήκους της και η ογκώδης μάσκα μοιάζει πολύ με την μεγαλύτερη Χ5- με την οποία όπως είπαμε έχει χτιστεί στο ίδιο πάτωμα.

Μπροστά, η γνωστή ευμεγέθης μάσκα με τα μεγάλα θυμωμένα «ρουθούνια» και το χαρακτηριστικό νεφροειδές σχήμα που καθορίζει όλες τις BMW δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την προέλευση του αυτοκινήτου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εντυπωσιάζει όσο εκείνη της εκλεπτυσμένης μάσκας μιας Alfa Romeo Stelvio,ή έστω όσο εκείνη ενός Volvo XC60 που του δίνει μια συβαριτική εμφάνιση.

Είναι ΟΚ, αλλά σίγουρα την έχουμε συνηθίσει σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας να είναι σχεδόν ίδια- και καθώς εγώ προσωπικά την βλέπω πολύ συχνά, με έχει κουράσει!

Θα ήθελα να δω μια καινούρια σχεδιαστική προσέγγιση στις BMW, αλλά και πάλι αν είναι να πάει προς την κατεύθυνση των ακόμη μεγαλύτερων γριλιών, τότε δεν πειράζει ας μείνει όπως είναι!

Αυτή η μόδα με τις μεγάλες γρίλιες που βλέπουμε τελευταία σε όλους τους κατασκευαστές προσωπικά με προβληματίζει και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραδόθηκαν στα κίτς γούστα των πλούσιων Κινέζων καταναλωτών που γουστάρουν να προβάλλουν την μάρκα του αυτοκινήτου τους σαν ένα μέρος της επιτυχίας τους, ή ίσως κάτι άλλο πιο δικό τους και πιο προσωπικό…

Στα αλήθεια θα προτιμούσα κάτι πιο διακριτικό και ίσως αεροδυναμικό στην όψη- αν και σε ότι αφορά την αεροδυναμική, οι τεράστιες γρίλιες της Χ3 κλείνουν με έναν μηχανισμό στις υψηλές ταχύτητες ή όταν έχει κρύο, διατηρώντας την αεροδυναμική της BMW X3 30e σε άριστα για την κατηγορία επίπεδα.

Σε ότι αφορά το προφίλ τα πράγματα είναι κάπως πιο ενδιαφέροντα καθώς οι αναλογίες είναι σωστές, ενώ χάρη στην διαμήκη τοποθέτηση του κινητήρα πίσω από τον μπροστινό άξονα, εξασφαλίζεται στα εμβολοφόρα μοντέλα ίση κατανομή βάρους 50/50 μπροστά-πίσω- και φυσικά ο κοντός πρόβολος που δίνει ένα πιο εκτός δρόμου παρουσιαστικό.

Εξωτερικά είναι ίδια με όλες τις άλλες Χ3 G01 και μόνο οι παρατηρητικοί θα διακρίνουν το πορτάκι της φόρτισης στο αριστερό εμπρός φτερό και τις ενδείξεις edrive στην πίσω κολώνα.

Η πισωκίνητη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τα 20 εκατοστά απόστασης από το έδαφος δίνουν στην BMW X3 30e γωνία προσέγγισης 26 μοιρών, ράμπας 19μοιρών και φυγής 23 μοιρών- τιμές που σίγουρα ικανοποιούν αν λάβουμε υπόψη την στόχευση του αυτοκινήτου.

Οι πανέμορφες ζάντες 21’’(!!) είναι εντελώς έξτρα, αλλά γεμίζουν με πειστικό τρόπο τους θόλους των τροχών, ενώ ο  «εικονικός» αεραγωγός στον μπροστινό θόλο του τροχού θα ήθελα πολύ να ήταν αληθινός…

Το πίσω μέρος είναι το σημείο του αυτοκίνητου το τμήμα που εποφελήθηκε περισσότερο από την ανανέωση καθώς τα πίσω φωτιστικά σώματα τεχνολογίας full LED ειναι αναγλήφα και ένα τρισδιάστατο περίγραμμα σχηματίζει μια όμορφη φουρκέτα όταν ο οδηγός πατάει το φρένο.

Ωστόσο η BMW X3 30e εξακολουθεί να μοιάζει πολύ από πίσω με την Χ1 και πολλές φορές στον δρόμο χρειάζεται να δω το σήμα Χ3 πάνω δεξιά στην πόρτα του πορτμπαγκάζ, ή τους αεραγωγούς πίσω από τον μπροστινό τροχό για να καταλάβω ότι δεν βλέπω την πιο «ταπεινή» Χ1.

Ναι η αλήθεια είναι ότι ο σχεδιασμός κρύβει με εντυπωσιακό τρόπο τον όγκο και τα 2,000 κιλά του μεγάλου αμαξώματός, όμως η σχεδιαστική ομοιότητα με την επιτυχημένη στην χώρα μας Χ1 δεν νομίζω ότι κολακεύει τον ιδιοκτήτη της Χ3 που πληρώνει κατά μέσο όρο €20.000 περισσότερα χωρίς αυτό να φαίνεται ξεκάθαρα…

Η σύγκριση της Χ3 με το όμορφο macho αμάξωμα ενός Volvo XC60 την αδικεί, ενώ σε ότι αφορά την σύγκριση με την εμφάνιση της αντίστοιχης ιταλίδας ντίβας και η διαφορά στα συναισθήματα που προκαλούνται είναι απλά χαοτική.

Ωστόσο, παρόλα ο αγαπημένος κ.Χ3 εξακολουθεί να τοποθετεί την BMW X3 μπροστά από ηλιοβασιλέματα και να την θαυμάζει καθώς ο ήλιος χάνεται στην θάλασσα… Προφανώς εδώ κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει-και θα το βρούμε με την βοήθεια ειδικών ψυχοερευνητών!

Εσωτερικό.

Ανοίγοντας την πόρτα δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την σικάτη πολυτέλεια που εκπέμπουν η ποιότητα των υλικών, ο σχεδιασμός και ή άνεση του χώρου σε περιβάλλει.

Η πόρτα κλείνει με ένα βαρύγδουπο ήχο-και χάρη στα ειδικά ηχοαπορροφητικά παράθυρα, απομονώνει την καμπίνα από τους εξωτερικούς θορύβους.

Την ίδια στιγμή όραση, αφή και όσφρηση (χάρη στον ειδικό μηχανισμό που αρωματίζει τον χώρο) κάνουν υπερωρίες γεμίζοντας τον εγκέφαλό με ευχάριστα μηνύματα.

Ο κ.Χ3 – και οι όμοιοι του, βρίσκουν όλους τους διακόπτες ακριβώς εκεί που ήταν και πριν 18 χρόνια στην πρώτη τους Χ3 – κάτι που τους κάνει να νοιώθουν άνετα από την πρώτη στιγμή που μπαίνουν στο αυτοκίνητο.

Οι διακόπτες για τα παράθυρα και τα φώτα, τα πλήκτρα του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού, οι λεβιέδες για τους καθαριστήρες και τα φλάς, όλα βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση –και το μόνο που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι η ακόμη πιο ποιοτική λειτουργία τους.

Όλα είναι ταξινομημένα με ιδιαίτερη εξυπνάδα και λειτουργικότητα, γι αυτό αισθάνεσαι την άνεση του χώρου τόσο στις μπροστινές όσο και στις πίσω θέσεις. Αν κάτι μου φάνηκε κάπως περίεργο αυτό ήταν ότι οι μπροστινές ζώνες δεν μπορούσαν να ρυθμιστούν σε ύψος -κάτι ακατανόητο για ένα τόσο πλούσια εξοπλισμένο αυτοκίνητο.

Τα καθίσματα είναι υπενδεδυμένα με ποιοτικό δέρμα που δεν γλιστράει και αγκαλιάζουν τέλεια το σώμα με ένα ηλεκτρικό μηχανισμό που εφαρμόζει το κάθισμα γύρω από την μέση, ενώ διαθέτουν και ρύθμιση τριών διαφορετικών επιλογών.

Ο σχεδιασμός του ταμπλό ενστερνίζεται την νέα σχεδιαστική γλώσσα της εταιρείας και είναι εξαιρετικά πρακτικός διαθέτοντας πολλούς χώρους αποθήκευσης, ενώ φυσικά είναι και εργονομικός καθώς τα πάντα βρίσκονται ακριβώς εκεί που πρέπει.

Το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τις μαύρες ραφές δεν σε αφήνει να βγάλεις τα χέρια σου από πάνω του και επιτρέπει στον οδηγό να χειρίζεται τις βασικότερες λειτουργίες των συστημάτων του μέσα από μια σειρά πλήκτρων που διαθέτει.

Θα προτιμούσα τα paddles να μην περιστρέφονται μαζί με το τιμόνι και να είναι σταθερά πάνω στην κολώνα όπως συμβαίνει στην Alfa Romeo Stelvio, όμως δεν θέλω να γίνομαι και πολύ γκρινιάρα…

Ο πίνακας οργάνων είναι πλέον ψηφιακός και αποτελείται από μια οθόνη LCD 12,5’’ που αλλάζει την γραφική της απεικόνιση ανάλογα με το πρόγραμμα λειτουργιάς (Sport, Normal, Comfort,) που επιλέγει ο οδηγός.

Ο νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι μοντέρνος ενσωματώνοντας όλες τις υβριδικές λειτουργίες  και παρέχει πολλές πληροφορίες με ευανάγνωστο τρόπο.

Το σύστημα πλοήγησης βρίσκεται “αιωρούμενο” στην κορυφή της κονσόλας και είναι στάνταρ μαζί με μια έγχρωμη οθόνη 10,5 ιντσών που έχει την πιο άμεση απόκριση και την πιο εύκολη χρήση από όλα τα ανάλογα συστήματα που έχω συναντήσει σε άλλα αυτοκίνητα.

Χαμηλότερα υπάρχει η κονσόλα με τα χειριστήρια ρύθμισης του διζωνικού κλιματισμού και χαμηλότερα θα βρείτε ένα ντουλάπι που περιέχει θήκες για τους καφέδες σας και μια θήκη για την επαγωγική φόρτιση του κινητού σας (… αν έχετε τέτοιο κινητό που συνήθως είναι Android)!

Χώροι/Άνεση

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό λίγο πιο χαμηλά από ότι στην E83 και την F25, όμως ακόμη και έτσι οδηγώντας την BMW X3 30e μέσα στην κίνηση εξακολουθείς βρίσκεσαι ψηλότερα από τους υπόλοιπους κοινούς ανθρώπους που δεν έχουν SUV!

Τα μπροστινά θερμαινόμενα καθίσματα που είναι άνετα και παρέχουν ικανοποιητική στήριξη, προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό να απλώσει τα χέρια του πάνω στο πανέμορφο τιμόνι με την προπελίτσα στο κέντρο.

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς που τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υπομένουν αυτοκίνητα που το κεφάλι τους ακουμπά μόνιμα στην οροφή.

Σε ότι αφορά την ορατότητα, κοιτώντας προς τα μπροστά είναι άριστη, ενώ και η ορατότητα προς τα πίσω είναι εξίσου καλή με το μεγάλο πίσω παράθυρο και τις πίσω κολώνες-επιτέλους – να μην είναι όσο φαρδιές όσο απαιτεί η μόδα…

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι με μια λέξη άψογοι- τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι-και οφείλω να πω ότι είναι από τα λίγα αυτοκίνητα που έχω δοκιμάσει που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει με άνεση τρεις ενήλικες επιβάτες στο πίσω κάθισμα.

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:20:40 και το κάτω μέρος τους σύρεται σε δύο διαφορετικά τμήματα με ποσοστό 60:40.

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα κάνοντας την διαδικασία του δεσίματος των παιδιών στα ειδικά καθίσματα εύκολη, ενώ τα μεγάλα παράθυρα εξασφαλίζουν πολύ καλή ορατότητα στα παιδιά που θα μπορούν απολαμβάνουν το ταξίδι τους κοιτώντας την φύση έξω από το παράθυρο.

Ο χώρος αποσκευών έχει χάσει άκομψα 100 από  550 λίτρα που έχει προκειμένου να φιλοξενήσει στο πάτωμα του την μπαταριά με την ωφέλιμη χωρητικότητα 11,2 kW και παρά την δυσκολία φόρτωσης που προκαλεί το υπερυψωμένο πάτωμα θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό τετράγωνο σχήμα του.

Εξοπλισμός

Στον τομέα του εξοπλισμού, η BMW X3 30e παρέχει σημαντικά πακέτα στον στάνταρ εξοπλισμό, που περιλαμβάνει από συστήματα ασφάλειας τύπου Active Auto Pilot, μέχρι Ambient Lightning και δερμάτινα θερμαινόμενα καθίσματα.

Στάνταρ είναι οι 8 αερόσακοι, το σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος( PDC), η αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων και καθαριστήρων, η πανοραμική οροφή, ο διζωνικός κλιματισμός, η ηλεκτρική πίσω πόρτα, η αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων και καθαριστήρων, τα θερμαινόμενα δερμάτινα καθίσματα… και αλλά πολλά… που προσπαθούν να δικαιολογήσουν την τιμή που πλησιάζει τα €75.000 στην έκδοση εξοπλισμού που δοκιμάζουμε (βασική τιμή από €66,000).

Κινητήρας-Μετάδοση

Η BMW X3 30e εξοπλίζεται με τον γνωστό 2λιτρο Twinpower Turbo τετρακύλινδρο κινητήρα που βρίσκουμε στην Χ3 30i, που αποδίδει 184 ίππους και 300 Nm ροπής στην περιοχή μεταξύ 1.350 και 4.250 σαλ.

Στην συνέχεια ο βενζινοκινητήρας συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει άλλους 108 ίππους, ανεβάζοντας έτσι την συνολική ισχύ στα 292 άλογα και 420 Nm ροπής!

Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται μέσα στο «καβούκι» του αυτόματου κιβωτίου, καταλαμβάνοντας τον χώρο του μετατροπέα ροπής.

Το πλεονέκτημα αυτής της διάταξης είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιεί τις σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι ιδιαίτερα αργόστροφος και συνεπώς πιο οικονομικός.

Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται περίπλοκα, όμως στην πράξη η χρήση του αυτοκίνητου είναι εξαιρετικά απλή και όλα γίνονται αυτόματα με έναν ανεπαίσθητο τρόπο και χωρίς να χρειαστεί να καταβάλετε καμία προσπάθεια.

Για να καταλάβετε πόσο μελετημένο είναι το αυτοκίνητο, όταν κινήστε με τον ηλεκτροκινητήρα τα λάδια και τα ψυκτικά υγρά του βενζινοκινητήρα θερμαίνονται και διατηρούνται ζεστά, έτσι ώστε αν ο κινητήρας πάρει μπροστά να είναι πάντα σε θερμοκρασία λειτουργίας και να μην έχει φθορές!

Στην συνέχεια- και ανάλογα με τις περιστάσεις, η δύναμη που παράγεται- είτε από τον κάθε κινητήρα χωριστά, είτε από την συνεργασία των δύο κινητήρων- μεταφέρεται στο καλύτερο αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.

Το Steptronic των 8 σχέσεων το έχουμε γνωρίσει σε πολλά μοντέλα της εταιρείας και διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από δύο λεβιεδάκια πίσω από το τιμόνι, αλλά πραγματικά σπάνια θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε καθώς ζώντας με το αυτοκίνητο θα διαπιστώσετε ότι κινείται πάντα με την καλύτερη δυνατή σχέση.

Η χρήση του XtraBoost μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και όταν η μπαταρία έχει φορτιστεί ελάχιστα, ενώ βοηθά και το kickdown και στις θέσεις «M» ή «S» του επιλογέα σχέσεων.

Μετάδοση

Η ροπή αφήνει το κιβώτιο ταχυτήτων και φτάνει στους τροχούς μέσω του συστήματος τετρακίνησης xDrive, που στέλνει την κίνηση στους πίσω τροχούς- και όταν χρειαστεί, με ανεπαίσθητο τρόπο στέλνει την ροπή και στους μπροστινούς τροχούς.

Για να επιτευχθεί μια πιο ζωντανή συμπεριφορά, το νέο xDrive είναι ρυθμισμένο να μοιράζει την ροπή σε ποσοστό 45% εμπρός και 55% πίσω, εξασφαλίζοντας στην Χ3 μια εμφανώς πισωκίνητη συμπεριφορά που είναι απολύτως καλοδεχούμενη.

Το σύστημα  «κλειδώνει» με την πίεση του DSC απομονώνοντας ταυτόχρονα και το antispin κάτι που μπορεί να φανεί αρκετά διασκεδαστικό σε όσους ξέρουν-και θέλουν- να παίξουν σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση.

Επιδόσεις/Οικονομία

Χάρη στην ροπή των 420Νm, και τους 292 ίππους  η BMW X3 30e –παρά το βάρος της είναι ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο που επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 6,3 sec, ενώ η τελική του ταχύτητα σύμφωνα με το εργοστάσιο φτάνει τα 220 km/h.

Προσωπικά δεν τόλμησα να φτάσω αυτή την ταχύτητα, αλλά με διαβεβαίωσαν οι κατάπτυστοι «καμικάζι» και εγώ δεν έχω λόγο να τους αμφισβητήσω.

Βρισκόμενη σε συμφωνία με τους ειδικούς του χώρου, το Autoholix σαν Politically Correct μέσο σας αποτρέπει από το να κινείστε με ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 130 χλμ/ω και σας υπενθυμίζει- μόνο-  όταν κινείστε με αυτή την ταχύτητα με την BMW X3 30e να μην ανοίξετε τις πόρτες για να κατεβείτε…

Οι εκπομπές CO2 με τις μπαταριές πλήρως φορτισμένες βρίσκεται στα 44 g/km και η κατανάλωση στα μόλις 1,9 lt/100 km-αλλά αυτά όλα είναι θεωρητικά.

Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι το νούμερο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς εξαρτάται από το πόσο συχνά θα εκμεταλλεύεστε την ηλεκτροκίνηση και από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες.

Η πραγματική μέση κατανάλωση που πέτυχα ήταν περίπου 6-7 lt/100km-και αυτό με προσεκτική οδήγηση.

Η αυτονομία του BMW αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια είναι περίπου 40-55 χιλιόμετρα με την σωστή οδήγηση. Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε με την αρχική διαδρομή του φρένου ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ή θέρμανση τον χειμώνα..

Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 40-50 χλμ από το σπίτι σας  μπορείτε με μια φόρτιση -που υπολόγισα ότι κοστίζει περίπου €2,50 να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε χρήματα για καύσιμα. Το κόστος αυτό είναι θεωρητικά χαμηλότερο από το να πηγαίνατε στην δουλειά σας με την αστική συγκοινωνία!

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να κινήστε με ταχύτητες κάτω από 140 χλμ/ω και να μην επιταχύνετε κάνοντας Kick-Down γιατί τότε αυτόματα λειτουργεί ο κινητήρας.

Η φόρτιση της μπαταρίας στο 80% απαιτεί περίπου 7 ώρες σε οικιακό ρεύμα, ενώ για την πλήρη φόρτιση απαιτούνται σχεδόν 9 ώρες…

Ανάρτηση/Φρένα

Η ανάρτηση της BMW X3 30e αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πέντε αρθρώσεων πίσω. Η ανάρτηση αποτελείται κυρίως από τμήματα που είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο έτσι ώστε να έχει μικρό μη φερόμενο βάρος και να έχει πιο άμεσες αντιδράσεις στην αντιμετώπιση των ανωμαλιών του οδοστρώματος.

Η ρύθμιση της είναι εύστοχη αποτελεί καθώς μπορεί να έχει μια σφικτή αίσθηση όπως συνηθίζει η BMW, όμως χάρη στην ελαστική στήριξη των υποπλασιών της δεν γίνεται πότε απότομη στις λακκούβες θυμίζοντας σε άνεση το XC60, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα στα αμορτισέρ μια σφικτή συμπίεση και απόσβεση επαναφοράς που ελέγχουν απόλυτα τους τροχούς ακόμη και στην θέση Comfort του συστήματος Adaptive Suspension.

Η διαδρομή της ανάρτησης στην BMW X3 30e δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και έτσι, οι σκληρές αντιστρεπτικές ράβδοι καταφέρνουν να περιορίσουν αρκετά τις κλίσεις στις στροφές μειώνοντας ίσως σε αντάλλαγμα τις εκτός δρόμου δυνατότητες σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο( F25).

Τα φρένα χρησιμοποιούν μεγάλους αεριζόμενους δίσκους σε όλους τους τροχούς και σταματούν το πολύ βαρύ αυτοκίνητο σε μόλις 38 μέτρα από τα 100 χλμ/ω, ενώ έχουν και πολύ καλή αίσθηση στο πετάλι όσο δεν το παρακάνεις. Αν ξεφύγεις σε μια κατηφορική διαδρομή το μεγάλο βάρος του αυτοκίνητου μπορεί να τα αναγκάσει να χάσουν ένα μέρος αίσθησης τους – όμως τελικά δεν χάνουν τίποτε από την αποτελεσματικότητα τους.

Στην Πόλη

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό (στην θέση comfort), ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού. Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα έλεγχου του παρκαρίσματος το να σταθμεύσεις την BMW X3 30e μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν είναι ο εφιάλτης που φαντάζεστε.

Η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που διατηρείται ακόμη και όταν μπαίνει σε λειτουργία ο βενζινοκινητήρας καθώς και πάλι δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε!

Όμως αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που η ανάρτηση φιλτράριζε τον θόρυβο κύλισης των ελαστικών χαμηλού προφίλ που όπως είναι γνωστό κάνουν αρκετά περισσότερη φασαρία από τα συμβατικά.

Οι αναρτήσεις καταπίνουν κάθε… ανώμαλη ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας, ενώ η άριστη ηχομόνωση σε συνδυασμό με τα άνετα καθίσματα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης στους επιβάτες.

Η ορατότητα χάρη στην «SUVειδή» θέση οδήγησης είναι πολύ καλή γύρω-γύρω και γενικά η οδήγηση στην πόλη ταιριάζει γάντι στην BMW X3 30e παρά τις τεράστιες διαστάσεις της και τα 2000 κιλά γεμάτου βάρους.

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 7,5 λίτρα ανά 100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Η BMW X3 30e έχει φτιαχτεί για να καλύπτει τεράστιες αποστάσεις στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους- και έτσι αυτό είναι το περιβάλλον που ταιριάζει στο αμάξωμα του.

Ουσιαστικά σε ταχύτητες ταξιδιού πάνω από τα 140km/h το αυτοκίνητο λειτουργεί με τον βενζινοκινητήρα και ενώ εκεί έχει την δύναμη μιας Χ3 30i η όποια ενώ έχει τον ίδιο κυβισμό (ουσιαστικά είναι το ίδιο μοτέρ με δύο τούρμπο) είναι και 350 κιλά ελαφρύτερη και έτσι είναι πιο οικονομική στο ταξίδι από την BMW X3 30e, της οποίας η τεχνολογία ταιριάζει περισσότερο στο αστικό περιβάλλον.

Το βάρος βέβαια σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί. Αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί ακόμη χαμηλότερα με τις μπαταρίες να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα.

Η ανάρτηση παραμένει άνετη και δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται πάνω σε ένα μαγικό χαλί την ώρα που ο οδηγός με την βοήθεια του τιμονιού χαλαρώνει απολαμβάνοντας την διαδρομή, χωρίς να απασχολείται από πλευρικούς ανέμους, ενώ δεν παρουσιάζει μετατοπίσεις ή φαινόμενα «πλεύσης» ακόμη και αν συναντήσετε κάποια ανωμαλία μέσα σε μια στροφή.

Στις παρατεταμένες στροφές μου είπαν ότι δεν παρουσιάζονται έντονες κλίσεις ακόμη και όταν η BMW X3 30e στρίβει με ταχύτητες αφαίρεσης αδείας οδήγησης και τροχών, ενώ αν κινείστε μέχρι 140-150 χλμ την ώρα δεν υπάρχει απολύτως τίποτε που θα μπορούσε να χαλάσει την ηρεμία των επιβατών.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 8,0 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 15 + λίτρα ανά 100χλμ.

Στις Στροφές

Η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την προσπάθεια διαχείρισης του επιπλέον βάρους και κυρίως στην αντιμετώπιση της διαταραχής της ισορροπίας 50/50 του βάρους μεταξύ των δύο αξόνων λόγω της τοποθέτησης της μπαταρίας στο πάτωμα του χώρου αποσκευών.

Η κατανομή του βάρους στην BMW X3 30e είναι τώρα 55/65 (εμπρός/πίσω) και έτσι παρά τις σχετικά μικρές διαδρομές της και την σωστή στήριξη της πίσω αναρτησης, η BMW X3 30e δείχνει συγκροτημένη όσο δεν της ζητάς να κάνει πράγματα που δεν είναι καθως πρέπει-και που η απλή Χ3 επέτρεπε.

Με τον κινητήρα τοποθετημένο στον διαμήκη άξονα, την αλουμινένια ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων και την «πισωκίνητη» ρύθμιση της τετρακίνησης που στέλνει συνήθως την ροπής στους πίσω τροχούς, ο οδηγός ξέρει ακριβώς τι να περιμένει και το τιμόνι τον ενημερώνει διαρκώς για το τι συμβαίνει.

Οι στροφές του κινητήρα ανεβαίνουν πολύ κοντά στο κόκκινο των 6,500 σαλ πριν αλλάξουν, ενώ τα κατεβάσματα που πετυχαίνει το κιβώτιο έρχονται να συμπληρώσουν την τάση που έχει το πίσω μέρος να ανοίξει την τροχιά του λόγω της πισωκίνητης κατανομής της ροπής όταν φρενάρεις δυνατά πριν την στροφή χωρίς ηλεκτρονικά.

Μέσα στην στροφή το μπροστινό μέρος μοιάζει για πολύ λίγο να γλιστρά και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να νοιώσεις το πίσω μέρος να συμμετέχει στο στρίψιμο είναι να μείνεις στο πετάλι του γκαζιού.

Στην σβέλτη αλλά με γραμμές η οδήγηση της BMW X3 30e είναι ουδέτερη και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Μπορείς να κινείσαι με εντυπωσιακές ταχύτητες αρκεί η οδήγηση να είναι στρωτή και να μην επιζητάς την μεταφορά βάρους για να πλασάρεις το αυτοκίνητο.

Οι νόμοι της φυσικής δεν κοιμούνται και βρίσκονται εκεί για να σε επαναφέρουν σύντομα στην τάξη όταν αποφασίσεις να συμπεριφερθείς στην BMW X3 30e σαν να ήταν κάποιο σπορ αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για ατέλειωτα πλασαρίσματα από την μια στροφή στην άλλη σε μια ορεινή διαδρομή με εναλλασώμενες στροφές.

Η αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης μεταφοράς βαρόυς από την μια στροφή στην άλλη δεν είναι η καλύτερη δυνατή- και σύντομα η Χ3 30 e μπουρδουκλώνεται και σε αντιθεση με τις πιο απλές εκδόσεις της, η υβριδική Χ3 παραδίδεται νωρίς στα ικανότατα ηλεκτρονικά της.

Η Χ3 όπως την έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν ήταν-και έιναι- το πιο διασκεδαστικό μεγάλο SUV, όμως με την προσθήκη των υβριδικών βαρών και την διαταραχή της ισορροπίας του βάρους στους δύο άξονες, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που φοβάμαι ότι χάθηκε.

Η BMW X3 30e είναι πλέον ένα ικανότατο ταξιδιάρικο οικογενειακό αυτοκίνητο πολυτελείας, με ταυτόχρονο προσανατολισμό προς τις αστικές μετακινήσεις, οπότε ηρεμήστε και απολαύστε αυτό που είναι σχεδιασμένη να σας προσφέρει -εσείς και οι αγαπημένοι σας!

Στο χώμα

Εκτός δρόμου αυτό που θα ενοχλήσει από την αρχή είναι οι μεγάλες διαστάσεις της BMW X3 30e που μοιάζει να είναι τόσο φαρδύ που δεν χωρά με ευκολία στους στενούς χωματόδρομους.

Η γνώση ότι οδηγάς ένα αυτοκίνητο που η αξία του πλησιάζει τα €75.000 γρήγορα σε κάνει να σκεφτείς ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να συμβεί είναι να γρατζουνίσεις το βαθύ του χρώμα σε κάποιο κλαδί, ή το να σκίσεις ένα λάστιχο από τους τροχούς των 21’’.

Η ανάρτηση παραμένει απρόσμενα άνετη στις εκτός δρόμου διαδρομές κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους. Σε πιο δύσκολες διαδρομές θα εκτιμήσεις τον κοντό πρόβολο που επιτρέπει να πλησιάσεις με θάρρος λακκούβες και εμπόδια, όμως οι μικρές διαδρομές της ανάρτησης και οι σκληρές αντιστρεπτικές θα επιτρέψουν στους τροχούς να χάσουν την επαφή τους με το έδαφος εύκολα και να φέρουν σε δύσκολη θέση την τετρακίνηση.

Επίσης αν κινηθείτε σε βαθειά άμμο, σαν αυτή που έχει στον Σχινιά το μεγάλο βάρος του Χ3 θα σας υπενθυμίσει πάντα ότι καλό θα ήταν να μην χάσετε την φόρα σας…

Σίγουρα όμως σε ένα χιονισμένο ορεινό δρόμο η Χ3 θα κινηθεί με άνεση, ενώ απενεργοποιώντας τα ηλεκτρονικά είναι σίγουρο ότι θα περάσετε πολύ καλά μαζί της!

Συμπέρασμα

Η BMW X3 30e είναι τόσο καλά σχεδιασμένη που είναι δύσκολο να την συγκρίνεις με οτιδήποτε άλλο θα ήθελε να συγκριθεί μαζί της ακόμη και όταν η ακαιρεότητα του χαρακτήρα της επιρεαζεται από την τάση της εποχής προς την υβριδική τεχνολογία.

Το αυξημένο βάρος είναι κάτι που επηρεάζει αρνητικά όλα τα ανταγωνιστικά μοντέλα-και αν θέλετε την γνώμη μου η Χ3 διαχειρίζεται το επιπλέον βάρος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Απλά είναι που χωρίς τις μπαταρίες είναι τόσο καλύτερη που μοιάζει με κάποιο άλλο αυτοκίνητο.

Έχει τους χώρους την τεχνολογία, την δύναμη και την ποιότητα κύλισης να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την μεταβατική κατηγορία, όμως η συντηριτική εμφάνιση και η δικαιολογημένα υψηλή τιμή της κανουν την επιλογή της μια δύσκολη άσκηση για ανθρώπους με βαθύ πορτοφόλι και εμμονή στα αυτοκίνητα με προπελάκι στο σήμα του καπώ.

Έτσι η BMW X3 30e στην Ελλάδα είναι ένα αυτοκίνητο που απευθύνεται σε εξαιρετικά ευκατάστατους ανθρώπους που έχουν την πολυτέλεια να έχουν οικολογικές ανησυχίες όταν μετακινούνται στην πόλη- χωρίς όμως να τους ενδιαφέρει η απόλυτη ευχαρίστηση στην οδήγηση όταν βγουν στα στροφιλίκια…

Τα αυστηρότερα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εκπομπές CO2, αλλά και τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα που παρέχουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δικαιολογούν απόλυτα την ύπαρξη του BMW X3 30e.

Αν για παράδειγμα ήσασταν στην Αγγλία και είχατε ένα BMW X3 30e θα γλιτώνατε το congestion tax-έναν φόρο σαν διόδια -κόστους περίπου €5,00, που με την ανάγνωση της πινακίδας από κάμερες πληρώνουν κάθε ημέρα τα μη ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισέρχονται στο κέντρο του Λονδίνου με την αυτόματη χρέωση της πιστωτικής κάρτας του οδηγού…

Αυτό όμως για εμάς εδώ στο Ελλαδιστάν δεν λέει τίποτε οπότε, ο εσωτερικός ανταγωνισμός στην BMW X3 30e από τα επίσης δίλιτρα Χ3 20d και Χ3 30i είναι απλά αμείλικτος…

Θέλω να πω ότι ένα αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει ατέλειωτα χιλιόμετρα σε αυτοκινητοδρόμους, καλό θα ήταν το χρησιμοποιήσετε ακριβώς για ότι έχει σχεδιαστεί να κάνει-και τότε το πετρέλαιο είναι η καλύτερη επιλογή!

Εκτός… αν είστε λάτρης της τεχνολογίας και θέλετε να διαφέρετε κινούμενοι έστω και για μερικά χιλιόμετρα με ηλεκτρισμό.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι γνωρίζω ανθρώπους που την συλλογίζονται…

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ατολμία και η έλλειψη μοναδικότητας  στην σχεδίαση του εξωτερικού
  • Η υψηλή τιμή και η έλλειψη της σπορ συμπεριφοράς που πάντα είχαν η\οι Χ3.

Θα Θυμάμαι

  • Την ποιότητα κύλισης, την ασφαλή οδική συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες και τις φοβερές επιδόσεις.
  • Τους μεγάλους χώρους και την οικονομία στην κίνηση της μέσα στην πόλη.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ BMW X3 xDrive30e

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty