Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADFord Ranger Raptor 3.0 V6 Ecoboost twin turbo Δοκιμή / Test drive

Ford Ranger Raptor 3.0 V6 Ecoboost twin turbo Δοκιμή / Test drive

Καθώς στεκόμουν μπροστά από το Ford Ranger Raptor 3.0  V6 Ecoboost ένοιωσα τον όγκο του να σκιάζει το βλέμμα μου και τους τροχούς του να θέλουν να πατήσουν την «πισταδόρικη» αυτοκινητική μου φύση…

Αν θέλεις να τρομάξεις τότε κάτσε μπροστά από το Ford Ranger Raptor 3.0  V6 Ecoboost twin turbo που απέχει 27 εκ. από το έδαφος, επέλεξε το πρόγραμμα Baja που ελευθερώνει τον θόρυβο της εξάτμισης και ζήτα από κάποιον που εμπιστεύεσαι να μαρσάρει το μοτέρ-και…αν δεν τα κάνεις πάνω σου γράψε μου!

Στην παρουσίαση που έγινε στον Ελληνικό τύπο είχα την ευκαιρία να το οδηγήσω στο φυσικό του περιβάλλον-και καθώς είναι γνωστό ότι είμαι ψιλοάσχετη στο χώμα, προσπάθησα να καταλάβω τι βρίσκουν όλοι αυτοί που «ψηλώνουν» τα τετρακίνητα οχήματα τους ξοδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε αναρτήσεις και σε διαφορά αλλά «σίδερα» με σκοπό να πάνε να τα λασπώσουν και να τα ταλαιπωρήσουν!

Την σύντομη συμβίωση με το «ερπετό» είχαν στήσει οι άνθρωποι της Ford σε μια διαδρομή στην Πεντέλη αλλά και στο φιλόξενο Iaveris Park στη Μαλακάσα και συνολικά λειτούργησε σαν ένα ισχυρό σοκ στην ασφάλτινη αυτοκινητική κουλτούρα μου.

Όποτε βρίσκομαι στο τιμόνι ενός εκτός δρόμου οχήματος σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, σαν αυτές που αντιμετωπίσαμε συνήθως τρομάζω, όμως εδώ δεν τρόμαξα καθόλου γιατί όσο τρομακτική και να δείχνει η εμφάνιση του Ford Ranger Raptor 3.0 V6 Ecoboost όταν το οδηγείς καταλαβαίνεις αμέσως ότι η δουλειά που έχει γίνει στην ανάρτηση και την μετάδοση μεταμορφώνουν τις συνθήκες που θεωρούσες δύσκολες σε κάτι εύκολο και καθημερινό!

Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο pick-up  αλλά μια σπουδή έμπειρων μηχανικών της Ford στο θέμα της off road περιπέτειας!

Το όνομα Raptor χρησιμοποιείται στην Αμερική από την ακόμη πιο ογκώδη σειρά F150 όμως μελετώντας τις διαστάσεις αυτού εδώ του τέρατος απορώ γιατί κάποιος από την άλλη πλευρά του ατλαντικού μπορεί να χρειαστεί κάτι πιο μεγάλο από αυτό εδώ που με διατάσεις ΜxΠxΥ:5.360×2.028×1.926 χιλ. και μεταξόνιο 3.270 χιλ….μόνο μικρό δεν δείχνει.

Εμφάνιση

Βλέποντας το Ford Ranger Raptor αμέσως γίνεται γνωστή η καταγωγή του “τέρατος” καθώς η Αμερικανικής αισθητικής μάσκα επιβάλλεται στο έτσι και αλλιώς τρομακτικό μπροστινό μέρος του αυτοκίνητου που μαζί με την τεράστια αλουμινένια ποδιά δημιουργούν μια επιβλητική εικόνα.

Η μάσκα με το ανάγλυφο Ford και τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρα

τιστικά σώματα LED Matrix θυμίζει αρκετά εκείνη του ακόμη μεγαλύτερου Ford F150 Raptor- το οποίο φυσικά κάτω από το καπό του έχει έναν θηριώδη αμερικάνικο V8  όπως αρμόζει κανονικά σε ένα πραγματικό Αμερικανικό Truck, ωστόσο και το «μικρό» ερπετό της Ford καταφέρνει να κερδίσει το μάτι .

Το συνολικό ύψος του Ford Ranger Raptor που επιτυγχάνεται και χάρη στους τεράστιους τροχούς με τις μαύρες 17’’ ζάντες- που φορούν τα 285/70 R17 χωμάτινα ελαστικά της BF Goodrich που εξασφαλίζουν 27,2 εκατοστά απόστασης από το έδαφος και εντυπωσιακές επιδόσεις στο χώμα, τη λάσπη ή το χιόνι αλλα και την διάβαση ποταμιών με βάθος μέχρι 85 εκ.

Προκειμένου να επιτευχθεί η μεγάλη γωνιά πρόσπτωσης των 31ο μπροστά και 24ο πίσω, οι προφυλακτήρες είναι κοντοί και απέχουν περίπου 74 εκατοστά από το έδαφος, ενώ μια πανέμορφη αλουμινένια ποδιά θα πείσει και τον πιο ανυποψίαστο παρατηρητή ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι ιδιαίτερο.

Οι προφυλακτήρες είναι κοντοί και αφήνουν σε κοινή θέα τα υπέροχα διπλά ψαλίδια της μπροστινής ανάρτησης και τα αμορτισέρ αγωνιστικών προδιαγραφών της Fox Racing με σύστημα Position Sensitive Damping.

Το «τέρας» μέσα στην πόλη σίγουρα αγχώνει τους οδηγούς που κινούνται γύρω του ή εκείνους που βλέπουν τους 2,5 τόνους του Ford Ranger Raptor3.0  V6 Ecoboost που τους ακολουθεί να γεμίζουν τους καθρέπτες τους…

Το πίσω μέρος αναπαράγει τον σχεδιασμό του μπροστινού μέρους με τα τετράγωνα φωτιστικά σώματα LED  και μαζί με τις ευμεγέθεις διπλές εξατμίσεις που δίνουν στο φορτηγό της Ford εκείνο που χρειάζεται για να ξεχωρίζει από τα εκείνα των άλλων εταιρειών!

Αυτά… τίποτε άλλο 😉

Εσωτερικό

2022_NEXT-GEN_RANGER_RAPTOR_EXTERIOR_03Οι χώροι στο εσωτερικό επαρκούν για πέντε άτομα και στο ταμπλό τα πάντα θυμίζουν την γνώριμη σχεδιαστική γραμμή της Ford -με μια σαφώς πιο αμερικάνικη επιρροή που ταιριάζει απόλυτα στην εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου.

Στο επάνω μέρος του ταμπλό τα πλαστικά είναι ποιοτικά και έχουν μια επιφάνεια που θυμίζει ή μπορεί  και να είναι πραγματικό δέρμα που είναι ραμμένο με μια όμορφη πορτοκαλί ραφή στην ακμή του.

Το ταμπλό καθορίζεται από την τεράστια καθετή οθόνη που προέρχεται από το Mustang mach e και έχει ένα κάρο λειτουργίες που θα αναλύσουν σε άλλους ιστότοπους Ειδικοί-Οθονολόγοι.

Η ποιότητα συναρμογής είναι καλή και κατά την διάρκεια της δοκιμής δεν ακούστηκαν ποτέ τριγμοί στο εσωτερικό παρά τις δοκιμασίες που υποβάλαμε το αυτοκίνητο.

Το τιμόνι είναι πολύ όμορφο αισθητικά και χοντρό στην λαβή του-με μια πορτοκαλοκόκκινη ρίγα να δείχνει την ευθεία θέση του, ενώ τα καθίσματα είναι τύπου bucket και προσφέρουν απίστευτη άνεση και ταυτόχρονα καλή πλευρική στήριξη στις εκτός δρόμου περιπέτειες!

Πίσω από το τιμόνι υπάρχουν paddles για την χειροκίνητη αλλαγή των 10 ταχυτήτων, ενώ πάνω του υπάρχουν και πλήκτρα για την ρύθμιση της σκληρότητας της ανάρτησης και του θορύβου που παράγει η εξάτμιση-που κυμαίνεται από την θέση «Quiet» μέχρι την θέση «Baja» η οποία απελευθερώνει τον υπέροχο θόρυβο του V6 έτσι ώστε όταν οδηγείτε στην φύση να «βροντούν οι κάμποι κι τρέμν’ οι ραχούλς’»!

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα αποκαλύπτοντας ένα εντυπωσιακά άνετο χώρο για τους πίσω επιβάτες που έχουν στην διάθεση τους επιπλέον αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους, θύρα USB και ποτηροθήκες στο υποβραχιόνιο.

Χάρη στο σχήμα της καμπίνας οι πλάτες στα πίσω καθίσματα δεν είναι κάθετες όπως συνηθίζεται στα αυτοκίνητα της κατηγορίας, αλλά έχουν μια κλίση που τα κάνει σχεδόν όσο άνετα όσο εκείνα ενός κανονικού SUV.

Η καρότσα χωράει τις μοτοσικλέτες σας-αν έχετε- και είναι καλυμμένη με αντιολισθητικό πλαστικό, ενώ η πίσω πόρτα κλείνει ηλεκτρικά και κάνει το κλείσιμο της βαριάς πόρτας παιχνίδι ακόμη και για πιο ηλικιωμένα κοριτσάκια σαν την υπογράφουσα !

Κινητήρας μηχανικά μέρη

Το Ford Ranger Raptor 3.0  V6 Ecoboost εξοπλίζεται με τον γνωστό 3.0L Ecoboost twin turbo με ένα turbo σε κάθε πλευρά του V και αποδίδει ισχύ 292 ίππων στις 5,500 σαλ -και ροπή 491 Nm

2022_NEXT-GEN_RANGER_RAPTOR_EXTERIOR_03Την μετάδοση της ροπής στους άξονες την αναλαμβάνει ένα κιβώτιο 10 σχέσεων με μετατροπέα ροπής που προέρχεται από το Ford Mustang και ταιριάζει γάντι σε «μικρούς Αμερικάνικους» κινητήρες που έχουν να διαχειριστούν βαριά αμαξώματα καθώς τους επιτρέπουν να βρίσκονται μονίμως στις σωστές στροφές.

Και σαν να μην έφταναν οι δέκα σχέσεις του κιβωτίου, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει να κινείται και με «κοντό κιβώτιο» με την ροπή να μοιράζεται μέσω μίας νέας τετρακίνησης με transfer case και πολύδισκο συμπλέκτη.

Τέλος, υπάρχει και ελεγχόμενο διαφορικό, τόσο για τον εμπρός όσο και για τον πίσω άξονα απογειώνοντας τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

Σ

Έτσι στα δύσκολα ο οδηγός μπορεί να μπλοκάρει τα διαφορικά, ενώ από το σύστημα μετάδοσης Terrain Management μπορεί να επιλέξει 7 προγράμματα λειτουργίας (Normal, Sport, Grass/Gravel/Snow, Mud/Sand, Rock και Baja Mode) από την κεντρική οθόνη πολυμέσων την ώρα που η λειτουργία τους απεικονίζεται από πολύ όμορφα και αναλυτικά γραφικά.

2022_NEXT-GEN_RANGER_RAPTOR_EXTERIOR_03Ο κινητήρας έχει άμεση απόκριση και τραβά από τις 1.200 σαλ μέχρι τις 5,500 σαλ ενώ έχει ένα υπέροχο θόρυβο τόσο για τους τυχερούς στο εσωτερικό όσο και για τους «ζηλεύοντες τους τυχερούς του εσωτερικού», στο εξωτερικό.

Το «ερπετό» της Ford επιταχύνει στα 100 χλμ/ω σε 8 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα του περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ/ω, τιμές που είναι ικανοποιητικές ,αλλά που σε καμία περίπτωση δεν θα φτάνουν τις επιδόσεις των Αμερικάνων συγγενών που με τους τεραστίους βενζινοκινητήρες δίνουν άλλου τύπου χαρά στους οδηγούς τους.

Η κατανάλωση ήταν γενικά ικανοποιητική….για τον ΟΠΕΚ που βλέπει τελευταία την τιμή του μαύρου χρυσού να πέφτει!

Ανάρτηση

Η ανάρτηση του Ford Ranger Raptor 3.0  V6 Ecoboost αποτελείται από διπλά ψαλίδια από χυτό αλουμίνιο στον εμπρός άξονα, ενώ πίσω υπάρχει ένας άκαμπτος άξονας που χρησιμοποιεί μια στήριξη τύπου Watt για επιπλέον στιβατότητα και περιορισμό των διαμηκών μετακινήσεων- χωρίς όμως να περιορίζεται η ελευθερία άρθρωσης των αναρτήσεων που έχουν περισσότερα από 33 εκατοστά διαδρομής!

Σε σχέση με το απλό Ranger το επιτρεπόμενο βάρος φόρτωσης έχει πέσει από τα 1.000 κιλά στα 700 κιλά προκειμένου τα αμορτισέρ αγωνιστικών προδιαγραφών της Fox Racing να συνδυάσουν την άνεση και τις εκτός δρόμου δυνατότητες με τον καλύτερο τρόπο.

Το Ford Ranger Raptor 3.0 V6 Ecoboost έχει ακόμη μεγαλύτερα δισκόφρενα από εκείνα των απλών Ranger και στον λίγο χρόνο που είχα στην διάθεση μου είδα ότι ενώ στην αρχή το πετάλι έχει μια σπογγώδη αίσθηση, τελικά είναι πανίσχυρα και ακούραστα, ενώ όπως είχα την ευκαιρία να δω συνεργάζονται άψογα και με το σύστημα Hill Descent Control.

Βασικός Εξοπλισμός

Ο στάνταρ εξοπλισμός του νέου Ford Ranger Raptor περιλαμβάνει:

 

 • 10-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων E-Shifter &  ηλεκτρικό χειρόφρενο
 • Κλείδωμα εμπρός και πίσω διαφορικού &  4 επιλογές μετάδοσης κίνησης: 2H, 4A, 4H & 4L
 • Εμπρός-πίσω γάντζοι ρυμούλκησης &  εμπρός-πίσω δισκόφρενα τροχών
 • Σύστημα αποτροπής σύγκρουσης (Collision Mitigation System), ευστάθειας οχήματος (ESC), αντι-ανατροπής (RSC), υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας (Lane Keeping Aid), αναγνώριση πινακίδων ορίου ταχύτητας (Traffic Sign Recognition), υποβοήθηση των φρένων κατά την όπισθεν (Reverse Brake Assist), σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων (BLIS) με δυνατότητα επιτήρησης και του ρυμουλκούμενου, επιτήρηση πίεσης ελαστικών (Tyre Pressure Monitor System)
 • Αερόσακοι (οδηγού, συνοδηγού, πλευρικοί, οροφής, γονάτων οδηγού/συνοδηγού, πλευρικός οδηγού τύπου far side)
 • Aνάρτηση Ford Performance
 • 7 επιλέξιμες λειτουργίες οδήγησης (Drive Modes): Normal, Sport, Slippery, Mud/Ruts, Rock Crawl, Sand, & Baja
 • Adaptive Cruise Control
 • Σύστημα εισόδου και εκκίνησης/διακοπής κινητήρα χωρίς κλειδί – Keyless Entry/Start
 • Hλεκτρικά θερμαινόμενοι, ρυθμιζόμενοι & αναδιπλούμενοι εξωτερικοί καθρέφτες
 • Εμπρός προβολείς τεχνολογίας Matrix LED με φώτα ημέρας LED, εμπρός προβολείς ομίχλης LED και πίσω φώτα LED
 • Aυτόματη εναλλαγη μεγάλης/μεσαίας σκάλας προβολέων με τεχνολογία Glare Free High-Beam
 • Aυτόματοι υαλοκαθαριστήρες με αισθητήρα βροχής
 • Έγχρωμη ψηφιακή οθόνη 12,4” πίνακα οργάνων οδηγού &  κεντρική ψηφιακή οθόνη αφής 12″
 • Ford SYNC 4 με Σύστημα Πλοήγησης, Bluetooth, Κλήση Έκτακτης Ανάγκης, θύρες USB & Eνσωματωμένο Modem
 • Hχοσύστημα Β&Ο με ψηφιακό ραδιόφωνο DAB και 8 ηχεία
 • Αυτόματο διζωνικό ηλεκτρονικό σύστημα κλιματισμού (DEATC)
 • Kάμερα θέασης 360ο &  αυτόματο σύστημα παρκαρίσματος με εμπρός-πίσω αισθητήρες στάθμευσης
 • Δερμάτινη επένδυση καθισμάτων & θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα 10 κατευθύνσεων
 • Δερμάτινο, θερμαινόμενο τιμόνι με ενσωματωμένα χειριστήρια και paddle shifters για αλλαγή ταχυτήτων
 • 4 ηλεκτρικά παράθυρα, θερμαινόμενο εμπρός παρμπρίζ & πίσω φιμέ κρύσταλλα
 • Ασύμαρτη φόρτιση συσκευών (Wireless Charging) &  2 ενσωματωμένες πρίζες 400W (σε καμπίνα & καρότσα)
 • Θύρα USB στον εσωτερικό κεντρικό καθρέφτη για φόρτιση συσκευών και τοποθέτηση συσκευών DashCam
 • Φωτισμός οχήματος 360ο (Zone Lighting) 4 ζωνών
 • Ζάντες ελαφρού κράματος 17″ με ελαστικά παντός εδάφους (AllTerrain) και διαστάσεις ελαστικών 285/70 R17
 • Eργοστασιακός συναγερμός με αισθητήρα όγκου &  13-πινη ηλεκτρική σύνδεση κοτσαδόρου

 

Επιπρόσθετος Εξοπλισμός

 • Σπορ μπάρα &  ηλεκτρικά συρόμενο κάλυμμα καρότσας σε ρολό

 

Στον Δρόμο

Καταρχήν κάθεσαι πολύ ψηλά έχοντας πολύ καλή ορατότητα προς τους έντρομους οδηγούς που μοιράζονται τον δρόμο μαζί σου και που τρομαγμένοι στην θέα του όγκου και της μάσκας τύπου MAD MAX ανοίγουν όπως-όπως δρόμο για να περάσεις!

Για κάποιο περίεργο λόγο δεν βρέθηκε κάνεις να με παροτρύνει να πάω να πλύνω κανένα πιάτο ούτε μου είπε κάνεις «δεν φταίς εσύ αλλά ο μ@λ@κα@ς που μου το πήρε»… ειδικά όταν το γυρνούσα λασπωμένο!

Είναι εντυπωσιακό και -ίσως αν έχεις την προδιάθεση και απωθημένα, η οδήγηση ενός τόσο τρομακτικού για το κοινωνικό σύνολο οχήματος θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην διαμόρφωση του οδηγικού σου χαρακτήρα-και αυτό δεν είναι καλό…

Τα καθίσματα είναι άψογα και σε συνδυασμό με το τιμόνι που ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις επιτρέπουν σε όλους τους σωματότυπους να βολευτούν μέσα στο πανύψηλο Raptor.

Το τιμόνι είναι προς το βαρύ –πιθανότατα λόγω των μεγάλων τροχών, αλλά κόβει αρκετά κάνοντας τα 5,5 μέτρα του «ερπετού» να βολεύονται σε σχετικά στενούς δρόμους.

Το κιβώτιο με τις 10(!) σχέσεις αλλάζει διαρκώς σχέσεις διατηρώντας τον κινητήρα στην ωφέλιμη περιοχή του και μειώνοντας τον θόρυβο στο εσωτερικό, ειδικά εάν έχει επιλεχθεί το πρόγραμμα θορύβου Quiet .

Μιλώντας για θόρυβο τα τεράστια τρακτερωτά λάστιχα δεν ακούγονται όσο θα περίμενα στο εσωτερικό-κάτι που δείχνει την δουλειά που έγινε στην ηχομόνωση, ενώ έμαθα σε μια συζήτηση από τους ανθρώπους της Ford ότι αρκετός από τον θόρυβο του κινητήρα που ακούγεται στο εσωτερικό παράγεται ψηφιακά και μεταδίδεται στα αυτιά των επιβατών μέσα από τα ηχεία.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσουν μια σπορ αίσθηση-η οποία όμως έτσι και αλλιώς μπορεί να επιτευχθεί με το πρόγραμμα της ελεύθερής εξάτμισης που θα ήταν η θέση προεπιλογής αν είχα αυτό το αυτοκίνητο.

Ίσως πάλι να μην απευθύνονται σε «καρεκλάδες» αντικοινωνικούς, «ρυπαρούς» τύπους σαν την υπογράφουσα, αλλα να στοχεύουν στον καθώς πρέπει οικογενειάρχη που θα το αγοράσει για τις μετακινήσεις των παιδιών και το σούπερ μάρκετ της εβδομάδας.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τους αεροδυναμικούς θορύβους που μετά τα 120 χλμ/ω κάνουν αισθητή την παρουσία τους-και πολύ καλά κάνουν αφού για όσους ξεχάστηκαν… εδώ μιλάμε για ένα φορτηγό!

Έχουμε μάθει να είμαστε αχόρταγοι και να τα θέλουμε όλα δικά μας. Και να πηγαίνει παντού και να έχει την ησυχία ενός X5… Για να συνέλθουμε λιγάκι παρακαλώ! 😎

Η ανάρτηση στην στεγνή άσφαλτο είναι μια ευχάριστη έκπληξη καθώς διαχειρίζεται τις λακκούβες χωρίς αναπηδήσεις και με ικανοποιητικότατο για «φορτηγό» τρόπο χάρη στα θεϊκά αμορτισέρ, όμως όπως είναι αναμενόμενο τα ελαστικά με το έντονο τακούνι δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη σε υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο-και ειδικά με βροχή θέλουν πολύ προσοχή.

Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρετε ότι τα BF Goodrich που φορά το Ford Ranger Raptor 3.0 V6 Ecoboost αποτελούν την μοναδική επιλογή που υπάρχει για το αυτοκίνητο καθώς οι διαστάσεις των ελαστικών έχουν φτιαχτεί ειδικά και μόνο για το Raptor.

Οι Asfatlosaurus Autoholix θα πρέπει να θυμάστε ότι εάν κρατήσετε καθαρές γραμμές και δεν κάνετε «τιμονιές» το Ford Ranger Raptor 3.0 V6 Ecoboost twin turbo μπορεί και θα στρίψει εντυπωσιακά  γρήγορα- αν αναλογιστείτε το ψηλό κέντρο βάρους, τις μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων και τα χωμάτινα λάστιχα.

Μπορείτε να παίζετε οδηγώντας με το πλάι σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση, όμως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για απότομες αντιδράσεις και παρεμβάσεις του ESP καθώς όταν είναι ξεφόρωτο  το Raptor είναι ξεκάθαρα μπροστινόβαρο.

Η δύναμη του κινητήρα σίγουρα επαρκεί για ασφαλή προσπεράσματα, αλλά στην αυτόματη λειτουργία την ηρεμία χαλάει κάπως  το κιβώτιο που δεν αντιδρά άμεσα στο kick down αναγκάζοντας τον οδηγό να χρησιμοποιεί την χειροκίνητη λειτουργία για περισσότερη ασφάλεια.

Στον αυτοκινητόδρομο όσο δεν βρέχει είναι εξαιρετικά σταθερό και παρότι την ημέρα της δοκιμής φυσούσε πολύ δυνατός αέρας το Ford Ranger Raptor 3.0  V6 Ecoboost twin turbo ταξίδευε ακλόνητο χωρίς να επηρεάζεται από τους πλευρικούς άνεμους.

Επιταχύνοντας στον αυτοκινητόδρομο τα πρώτα 160 χλμ/ω έρχονται πολύ εύκολα, όμως όταν ξεπεραστεί η ταχύτητα των 150 χλμ/ω παρουσιάζεται μια πλεύση στην ανάρτηση που σε αποθαρρύνει από το να δοκιμάσεις να κινηθείς με ηρωικές ταχύτητες…

Η κατανάλωση με ήρεμη οδήγηση σε ημιαστικούς δρόμους μοιάζει να μπορεί να πέσει στα 18 λίτρα ενώ στον αυτοκινητόδρομο αν δεν ξεπερνάτε τα 120 -130 μπορεί να φτάσει και τα 12-13 λίτρα-που είναι εξαιρετικά λίγα για ένα αυτοκίνητο με αεροδυναμική περίπτερου και βάρος ελέφαντα!

Συμπερασματικά θα μπορούσα να ανεχτώ τον macho χαρακτήρα του στην καθημερινότητα μου μόνο εάν κάθε σαββατοκύριακο εκμεταλλευόμουν τις εκτός δρόμου δυνατότητες του στο έπακρο, ωστόσο το ασφάλτινο μυαλό μου με τα €72.336+  (Diesel 2.0L €68,970+) που κοστίζει το Raptor σαν επαγγελματικό μπορεί να σκεφτεί αρκετές πιο διασκεδαστικές εναλλακτικές  – (αυτοκίνητο δοκιμής €75.570).

Εκτός Δρόμου

Φυσικά το Ford Ranger Raptor 3.0 V6 Ecoboost είναι ένα εργαλείο φτιαγμένο για τα δύσκολα και είναι στις εκτός δρόμου διαδρομές που πραγματικά νοιώθεις τον σκοπό που έχει σχεδιαστεί αυτό το μοναδικό αυτοκίνητο.

Είναι εντυπωσιακό το πως περνάει πάνω από κροκάλες, φυτεμένες πέτρες και σκαλοπάτια χωρίς να υπάρχουν αναπηδήσεις σε κανένα από τους δύο άξονες.

Η εκτός δρόμου διαδρομή που είχε επιλεχθεί στην Πεντέλη περιλάμβανε το κομμάτι με το φλάτ χώμα που οδηγεί κάτω από τους Πυλώνες Υψηλής τάσης της ΔΕΗ από την μονή Παντελεήμονα μέχρι την Λ. Αθηνών στον Διόνυσο…λίγο πιο πάνω από το σπίτι μου.

Μια διαδρομή που δεν χρειάζεται κάποιο εξαιρετικό off-roader και που την έχω κάνει με πολλά SUV -ακόμη και προσθιοκίνητα.

Οι οδηγίες ήταν σαφείς και έλεγαν να μην στρίψουμε δεξιά σε κάποιο σημείο με φουρκέτα μετά από μερικά χιλιόμετρα γιατί ο δρόμος είναι κλειστός με ένα ανάχωμα στην αρχή, έχει απίστευτα απότομη ανηφόρα και είναι αδιέξοδο με δύσκολη αναστροφή.

Επειδή όσοι δοκιμάζουμε αυτοκίνητα δεν είμαστε και πολύ έξυπνα παιδιά ήταν σαν να ακούσαμε «βρείτε αυτόν τον δρόμο και στρίψτε»…και εμείς τον βρήκαμε και στρίψαμε!

Το μεγάλο ύψος επιτρέπει το πέρασμα πάνω από βράχους, ενώ οι κοντοί προφυλακτήρες που στηρίζονται απευθείας πάνω στο σασί μαζί με το ύψος τους να επιτρέπει στο Ford Ranger Raptor3.0  V6 Ecoboost twin turbo να προσεγγίζει και να υπερπηδά με ευκολία εμπόδια σαν το ανάχωμα που προανέφερα- που με την πρώτη ματιά μοιάζουν αδύνατον να περάσουν.

Περνώντας εύκολα το ανάχωμα και στρίβοντας εκεί που μας είπαν να μην στρίψουμε… βρήκαμε μια τρομακτικά κάθετη ανηφόρα που είχε πολύ σαθρό χώμα και την οποία το Ford Ranger Raptor 3.0  V6 Ecoboost πάρα την βροχή που «έπεφτε right through» την ανέβηκε με τόσο μεγάλη ευκολία που δεν πρόλαβα να συνειδητοποιήσω πόσο απότομη και κάθετη ήταν, παρά μόνο όταν φτάσαμε στην κορυφή και χρειάστηκε να κάνουμε αναστροφή στην πλαγία και να κατέβουμε πάλι για να δοκιμάσω το HDC…

Τρόμαξα, αλλα το Raptor έκανε τα πάντα να μοιάζουν εύκολα, ενώ σας ορκίζομαι δεν ήταν!

Στην συνέχεια κατέβηκα την σχεδόν κάθετη κατηφόρα με την βοήθεια των κοντών σχέσεων και του DSC με τόση ευκολία που ξεπέρασα με ευκολία τον φόβο της απειρίας μου.

Εντυπωσιακό, είμαι πια Off Roader! Τι, όχι?

Η κίνηση πάντως σε χωματόδρομους με μεγάλη ταχύτητα είναι μια πολύ θετική εμπειρία για οδηγό και επιβάτες, αφού οι αναρτήσεις στην αρχή της διαδρομής τους είναι σχετικά μαλακές επιτρέποντας της να συνεργάζεται με τα τεράστια ελαστικά που απορροφούν τις λακκούβες και τις πέτρες που συναντούν στο διάβα τους.

Είναι μια πολύ σοφά ρυθμισμένη ανάρτηση που δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει σχεδιαστεί από το ίδιο το εργοστάσιο που φτιάχνει το αυτοκίνητο, αφού παρότι έχει μεγάλες διαδρομές και καταφέρνει να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο στο χώμα, παραμένει σχετικά άνετη και ασφαλής στον δρόμο.

Iaveris Park

Μετά από αρκετή ώρα οδήγησης μέσα σε έναν κατακλυσμό, βρεθήκαμε στο Iaveris Park (για πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)  όπου η οικογένεια Μαρκουίζου κατάφερε με την φιλοξενία και τα χαμόγελα της να ζεστάνει την κρυάδα που πήραμε όταν αντικρίσαμε την ποσότητα της λάσπης που είχε συσσωρευθεί πάνω στην έξυπνη πίστα που έχει σχεδιάσει εκεί ο κ. Τάσος και τα παιδιά.

Οδήγησα ή μάλλον «έπλευσα» μέσα σε ένα βούρκο λάσπης που ήταν τόσο γλιστερός που χωρίς υπερβολή ήταν αδύνατον να σταθείς όρθια και βρήκα ακατανόητο το γιατί το αυτοκίνητο έστω και με δυσκολία μπορούσε να κινηθεί και να στρίψει σε αυτό τερέν!

Όταν οδήγησε ο Κωνσταντίνος και κάθισα στην θέση του συνοδηγού μπόρεσα να νοιώσω καλύτερα τις εξωφρενικές δυνατότητες  του Ford Ranger Raptor 3.0 V6 Ecoboost.

Σίγουρα θα ήθελα να ήταν στεγνή η πίστα για να οδηγήσω και λίγο πιο «ραλιάρικα» μέσα στην έξυπνα χαραγμένη πίστα και να περάσω τα πολλά εμπόδια που είχαν σκαρώσει οι Ιαβέρηδες για να αποκαλύψουν τις δυνατότητες που έχει αυτό το φορτηγό.

Σε κάθε περίπτωση το να βρίσκεσαι και μόνο με ανθρώπους που έχεις τόσο κοινό παρελθόν στους αγώνες και που τους σέβεσαι για το ήθος τους -όπως είναι ο Κωνσταντίνος και ο Άρης, είναι κάτι που σίγουρα χρειαζόταν να το απαθανατίσω στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Τι είναι το νέο Ford Ranger Raptor;

Το Ford Ranger Raptor είναι ένα Offroad Pick-Up το οποίο παρότι χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη αμερικάνικη αισθητική –τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, είναι βέβαιο ότι βλέποντας το οι φίλοι της εκτός δρόμου κίνησης θα βρούνε το νέο όνειρο για να αποκοιμούνται εύκολα τα βράδια μετρώντας Raptorακια να κάνουν άλματα!

Τo σκληροτράχηλο DNA του Ford Ranger Raptor 3.0 V6 Ecoboost βρίσκεται στις αγωνιστικού τύπου αναρτήσεις, στο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα μετάδοσης, στο ενισχυμένο πλαίσιο, αλλά και στον πανίσχυρο bi-turbo τρίλιτρο βενζινοκινητήρα με τους 300 ίππους και τη ροπή των 490Nm δείχνει πρόθυμο να πάει πέρα από εκεί που φαντάζεσαι.

Παράλληλα έχει τη δυνατότητα ρυμούκλησης μέχρι 2,500 kg, ενώ μπορείτε να φορτώσετε στην καρότσα ότι αγαπάτε (σερφ, μοτοσικλέτες) και να πάτε με πολύ στυλ την εκδρομή σας.

Η τιμή εκκίνησης των €68Κ ακόμη και για το δίλιτρο πετρελαιοκίνητο είναι μάλλον τσουχτερή με το μυαλό μιας οδηγού που αγαπά την άσφαλτο, αλλά όσοι στο αίμα τους κυλά λάσπη καταλαβαίνουν τι βλέπουν και τους ακούγεται εντελώς λογική!

Αυτό γιατί ξέρουν ότι αν προσπαθήσετε να μετατρέψετε μόνος σας ένα άλλο Pick Up και να του προσθέσετε όλα τα καλούδια που προσφέρει μέσα στην τιμή το Raptor, θα χρειαστείτε πολύ περισσότερα χρήματα και στο τέλος ίσως να μην μπορέσετε ποτέ να πετύχετε την ισορροπία μεταξύ χώματος και ασφάλτου που προσφέρει απλόχερα η Ford.

Επιπλέον το Ford Ranger Raptor είναι πολύ δημοφιλές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έτσι όσοι ενδιαφέρονται για να το βελτιώσουν έτι περαιτέρω είναι σίγουρο ότι θα βρουν έτοιμες και σε χαμηλές τιμές λύσεις που θα καλύπτουν τις έκτος δρόμου απαιτήσεις τους.

Το Ford Ranger Raptor 3.0 V6 Ecoboost twin turbo και το μικρό αδελφάκι του βρίσκονται ήδη ετοιμοπαράδοτα στην Ελλάδα και σίγουρα όσοι έχουν πάθος με την εκτός δρόμου οδήγηση νοιώθουν ήδη την φαγούρα στις παλάμες τους…

Αν λοιπόν είστε «ειδικός τύπος» οδηγού και έχετε την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσετε, τότε τι άλλο μπορεί να ζητήσετε?

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Φωτογραφίες Ford Ranger Raptor 3.0 V6 Ecoboost twin turbo

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
  0
  Το Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειο