Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADKia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD GT-Line Δοκιμή/Test drive

Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD GT-Line Δοκιμή/Test drive

Το Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD είναι σαν ένα βιβλίο που περιγράφει την ιστορία του ανθρώπου της διπλανής πόρτας, ο οποίος μέσα από πολύ δουλειά και σκέψη πρόκοψε και έγινε περιζήτητος-και πλέον «αξιοθαύμαστος» -και που ενώ παλιά όλοι έκαναν ότι δεν τον ξέρουν, τώρα οι ίδιοι έχουν να πουν μια ιστορία για να δείξουν ότι τον γνώριζαν από παλιά!

«Από μικρός φαινόταν ότι θα προκόψει» λένε…

Και  όμως στο πρώτο Sportage που είχα οδηγήσει προς τα τέλη της δεκαετίας του 90 τίποτε δεν θα με έκανε να πω κάποια καλή κουβέντα για την συμπεριφορά του στον δρόμο, ούτε όμως και να προβλέψω σωστά την θέση που έφτασε να βρίσκεται σήμερα!

«Αποκλείεται να προκόψει το τρακτέρι» έλεγα τότε!

Παρά την δική μου άποψη, το Sportage ανέκαθεν ήταν ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό αυτοκίνητο για την δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ν.Κορέας, καθώς είναι εκείνο που το 1993 την έκανε ουσιαστικά γνωστή στο ευρωπαϊκό κοινό.

Εκείνη την εποχή- που είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται ότι τα «μοντερνoSUVειδή» τύπου Toyota RAV και Honda CRV θα κέρδιζαν την μάχη από τα «σκληροπυρηνοSUVειδή» τύπου Suzuki Vitara και Jeep Wrangler, η ΚΙΑ σκέφτηκε να παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο που θα έδειχνε εμφανισιακά σαν RAV, αλλά θα είχε ταυτόχρονα τα εκτός δρόμου χαρακτηριστικά ενός Vitara!

Είχε ξεχωριστό σασί, άκαμπτο άξονα πίσω, κοντές σχέσεις, LSD διαφορικό (που χάλαγε συχνά), έναν δίλιτρο δεκαεξαβάλβιδο κινητήρα της Mazda, πολλούς χώρους και το πιο περίεργο ABS- που έχει φτιαχτεί ever, αφού ενεργούσε μόνο στους πίσω τροχούς που είχαν μάλιστα και ταμπούρα…

Από τότε το νερό κύλισε στο αυλάκι και σήμερα το 1/3 των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην κατηγορία των” lightweight SUV’s”, ενώ η KIA από εντελώς ανεξάρτητη που ήταν τότε, υπόκυψε στην λογική της παγκοσμιοποίησης και μοιράζεται τα πατώματα και την τεχνογνωσία της με την Hyundai.

Το σημερινό KIA Sportage 5ης γενιάς που παράγεται στην στη Zilina της Σλοβακίας μοιάζει με εκείνο το σκληροτράχηλο Sportage της πρώτης γενιάς, όσο και το νέο Suzuki Vitara με εκείνο του 1990…

Καθόλου δηλαδή!

Κοιτώντας πίσω η εξέλιξη στον σχεδιασμό και οι τεχνολογίες αιχμής που ενσωματώνει το Sportage  της 5ης γενιάς σε συνδυασμό με γενικότερη αίσθηση ποιότητας που εξέπεμπε θα αποτελούσε σήμερα μια μεγάλη έκπληξη, εάν δεν είχα οδηγήσει το ετεροζυγωτικό δίδυμο αδελφάκι του (Tucson)που επισης βασίζεται στην πλατφόρμα N3.

Μια πλατφόρμα που διατηρεί το σύστημα πολλαπλών συνδέσμων πίσω σε όλες τις εκδόσεις και που είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα ήπια υβριδικά, τα υβριδικά και τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά συστήματα κίνησης που θα έχει το Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD.

Το V 2WD GT-Line μοιράζεται το ίδιο πάτωμα και μηχανικά μέρη με το θαυμάσιο Hyundai Tuscon– και έτσι εκτός από την μοντέρνα και ξεχωριστή εμφάνιση έχει ενσωματώσει την Mild Hybrid 48V τεχνολογία που στην θεωρία –και μερικώς στην πράξη-βελτιώνει την κατανάλωση καυσίμων και μειώνει τους ρύπους.

Είναι ένα απλό και ελαφρύ σύστημα υβριδικής τεχνολογίας που πετυχαίνει να αποθηκεύει αρκετή από την ενέργεια που πάει χαμένη όταν επιβραδύνουμε και έτσι στην θεωρία αξίζει το μπλε σηματάκι « Hybrid» που κοσμεί το πίσω μέρος του.

Ένα μπλε σηματάκι που για το τμήμα Marketing αξίζει χρυσάφι!

Εμφάνιση

H μοντέρνα εμφάνιση του Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD υπακούει στο νέο σχεδιαστικό δόγμα της Kia με την ονομασία Opposites United ή (Συνύπαρξη των Αντιθέτων) που παντρεύει τα κλασσικά χαρακτηριστικά της σχεδιαστικής γλώσσας της εταιρείας όπως έιναι η μάσκα με τις μοντέρνες τάσεις όπως αυτές εκφράζονται με τα LED φωτιστικά σχήματος μπούμερανγκ στις ακμές του αμαξώματος.

Με υποκειμενικά κριτήρια η εμφάνιση του μπροστινού μέρους του Sportage –αν και μοντέρνα-μου φαίνεται  εύκολα αποδεκτή σε αντίθεση με εκείνου του Tuscon το οποίο με την προκλητική του μάσκα και φωτιστικά σώματα πολώνει τους παρατηρητές χωρίζοντας τους σε εκείνους που το λατρεύουν και σε εκείνους που το μισούν!

Το Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD  κερδίζει όλες τις ματιές και την ώρα που οι περισσότεροι κατασκευαστές κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν τον όγκο των SUV τους σε αυτή την κατηγορία, το Kia Sportage επιλεγεί να είναι και να δείχνει ογκώδες, ψηλό και ευχάριστά προκλητικό.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι γίνεται εμφανές ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να κρυφτούν τα 4,52 μέτρα του μήκους, τα 1,87 μέτρα του πλάτους και τα 1,65 μέτρα του ύψους, ενώ η μετατόπιση της καμπίνας προς τα μπροστά και το αιχμηρό σχήμα του αυτοκινήτου κάνουν το Kia Sportage να μοιάζει από το πλάι-εκτός από το Tuscon- σαν ένα  αυτοκίνητο μεγαλύτερης σε κόστος κατηγορίας -κάτι μεταξύ Jaguar και Lexus!

Το προφίλ του αυτοκινήτου με το μεταξόνιο των 2,68 μ. τοποθετεί τις όμορφές ζάντες οι οποίες στην έκδοση GT Line φορούν Continental Premium Contact 6 σε διάσταση 235/50/19 (οι πιο ταπεινές εκδόσεις έρχονται με 235/55R18) όσο γίνεται στις άκρες του αμαξώματος και υπόσχεται ικανοποιητικούς χώρους στο εσωτερικό.

Το πίσω μέρος ολοκληρώνει την «ψαρωτική» εμφάνιση με την αεροτομή να θυμίζει κάτι από EV6 με τα φωτιστικά σώματα να ακολουθούν την τελευταία λέξη της μόδας και ενώνονται με μια οριζόντια LED λωρίδα που ενεργοποιείται στο φρενάρισμα.

Εσωτερικό

Η αρχική αίσθηση ποιότητας που οφείλεται τόσο στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος του, όσο και κυρίως το ενιαίο κοίλο πάνελ που φιλοξενεί την οθόνη των 12,3” του πίνακα οργάνων και την τεράστια οθόνη του συστήματος πολυμέσων που έχει επίσης  διαγώνιο 12,3” στις εκδόσεις εξοπλισμού από titanium και επάνω.

Το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό που φοβάμαι ότι οι εκδόσεις Dynamic που εξοπλίζονται με αναλογικά όργανα και μια οθόνη 8’’-και με τιμές που ξεκινούν στην χειροκίνητη έκδοση από €31.4Κ) να μοιάζουν σαν φτωχός συγγενής…

Το επίπεδο εξοπλισμού που οφείλετε να επιλέξετε είναι από Titanium και πάνω που με αυτόματο κιβώτιο ξεκινά από €36, ενώ η έκδοση GT Line φτάνει τα €39.500Κ.

Οπώς είπαμε πίνακας οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας που αλλάζει τα γραφικά της ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεχθεί  (Eco, Normal και Sport) και είναι εκκρίνεις και εξαιρετικά πληροφοριακός.

Το σύστημα έχει ένα ευκατανόητο μενού με γρήγορες αντιδράσεις, ενώ διαθέτει διασύνδεση Android Auto και το Apple CarPlay

Εκεί όμως που εντυπωσιάστηκα ήταν η έξυπνη χρήση  των δύο περιστροφικών διακοπτών στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας που με την πίεση ενός πλήκτρου χρησιμοποιούνται είτε για τον ανθρώπινο χειρισμό του ηχοσυστήματος, είτε για την ρύθμιση του αποδοτικού συστήματος  κλιματισμού με τις τρεις ζώνες.

Ανάλογα με την επιλογή οι ενδείξεις στην ανεξάρτητη  touch  screen που βρίσκονται μεταξύ των περιστροφικών διακοπτών  δείχνει είτε τα χειριστήρια του κλιματισμού, είτε εκείνα του ηχοσυστήματος που ρυθμίζεται επιτέλους πανεύκολα.

Στις σημειώσεις που πάντα κρατώ με μολύβι, γράφω : «Μαθήματα εργονομίας για διεθνές ακροατήριο σχεδιαστών εσωτερικού χώρου σε αυτοκίνητα με οθόνες»….

Στην ογκώδη κονσόλα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο καθισμάτων βρούμε τον περιστροφικό επιλογέα (D,N,R και P) του “Drive By Wire” 7-τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, έναν ακόμη περιστροφικό διακόπτη επιλογής των προγραμμάτων οδήγησης και κάποια πλήκτρα για το θερμαινόμενο τιμόνι,  καθίσματα και το Hill Descent.

Το εσωτερικό λοιπόν έχει άριστη  συναρμογή με μηδενικούς τριγμούς στο Δ.Λ.Δ  και ενώ είναι εξίσου προκλητικό με το εξωτερικό -και παρότι είναι χρωματικά μουντό και σκουρόχρωμο, δημιουργεί μια hi-tech εικόνα που όμως συνδυάζεται και με πολύ εργονομία.

Και μπορεί όπως πλέον συνηθίζεται όσο κοιτάζουμε προς τα πιο χαμηλά μέρη του εσωτερικού και στις πίσω πόρτες τα πλαστικά να γίνονται λιγότερο ποιοτικά, όμως η ύπαρξη θερμαινόμενων καθισμάτων για τους πίσω επιβάτες είναι πραγματικά πρωτόγνωρη για εμένα και σίγουρα απογειώνει τον Wow Factor για τα παιδία μας που συνήθως κάθονται εκεί.

Χώροι

Τα θερμαινόμενα καθίσματα του Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD είναι άνετα και με σχετικά ικανοποιητική πλευρική στήριξή ενώ μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι πολύ ψηλά σε μια καθαρόαιμη SUV θέση που εξασφαλίζει καλή ορατότητα και στην κίνηση αλλά και στις άκρες του αμαξώματος.

Το τιμόνι αντίστοιχα ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα περισσότερα χειριστήρια είναι εργονομικά τοποθετημένα επιτρέποντας στα χέρια να πέφτουν πάνω τους με φυσικό τρόπο.

Οι χώροι για τα πόδια και το κεφάλι του οδηγού είναι άνετοι όπως άλλωστε και η ορατότητα του οδηγού που χάρη στους μεγάλους εξωτερικούς καθρέπτες, το μεγάλο πίσω παράθυρο που κατεβαίνει χαμηλά στην πόρτα και την κάμερα οπισθοπορείας ελάχιστα περιορίζεται από τις φαρδιές κολώνες.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα χάρη στο φάρδος του αμαξώματος και το σχεδόν επίπεδο πάτωμα θα φιλοξενήσουν τρεις ενήλικες σε ένα ταξίδι, ενώ στην κονσόλα μπροστά από τα πόδια του μεσαίου επιβάτη υπάρχουν δύο θύρες USB.

Η πλάτη των καθισμάτων ρυθμίζεται και ανακλίνεται σε ποσοστό 40:20:40 με μοχλούς στον χώρο αποσκευών, ενώ όταν πέσουν τα καθίσματα ο χώρος αποσκευών από 572 λίτρα μπορεί να φτάσει και τα 1751 λίτρα!

Παράλληλα ο χώρος αποσκευών έχει τετράγωνο σχήμα και επίπεδο δάπεδο, αφού η πίσω πόρτα κατεβαίνει μέχρι χαμηλά τον προφυλακτήρα για να διευκολύνει την φόρτωση.

Τέλος στο εσωτερικό υπάρχουν πολλά ντουλάπια, ποτηροθήκες, θύρες USB και πλαφονιέρες με ρυθμιζόμενη φωτεινότητα.

Κινητήρας

Το Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD  της δοκιμής μας εξοπλίζεται με έναν τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1.600 cc που αποδίδει 180 ίππους στις 5,500 σαλ και 265 Nm ροπής μεταξύ των 1-500-4,500σαλ.

O κινητήρας διαθέτει άμεσο ψεκασμό με αντλία στα 2,000 psi και συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό των βαλβίδων της εισαγωγής και της εξαγωγής. Η κίνηση των εκκεντροφόρων γίνεται με καδένα για περιορισμό του κόστους συντήρησης, ενώ η πολλαπλή εξαγωγής είναι ενσωματωμένη στο μπλοκ για να ζεσταίνεται πιο γρήγορα ο καταλύτης και να αποδίδει καλύτερα ο υπερσυμπιεστής.

Ο επιλογέας για τα προγράμματα λειτουργίας του κινητήρα σε 3 θέσεις λειτουργίας Normal, Eco και Sport επηρεάζει την λειτουργία του κιβωτίου σε ότι αφορά τις αλλαγές ταχυτήτων, την χαρτογράφηση του κινητήρα, αλλά και η σκληρότητα του τιμονιού.

Στην πράξη ο κινητήρας τραβά από χαμηλά και είναι τόσο γραμμικός που θυμίζει στον τρόπο που ανεβάζει στροφές ένα μεγάλο 2,5 λιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα.

Μετά τις 5,000 σαλ όμως ο θόρυβος από τον κινητήρα γίνεται αρκετά τραχύς και περνά μέσα στην καμπίνα ενοχλώντας τους επιβάτες ειδικά όταν ζορίζεται προσπεράσματα.

Ο κινητήρας συμπληρώνεται από το σύστημα Hybrid 48V που διαθέτει μια ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης (γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας) 16 ίππων που αντικαθιστά το γνωστό μας «δυναμό» και είναι συνδεδεμένη απευθείας στον σφόνδυλό και βοηθά τον κινητήρα παρέχοντας του «δωρεάν» ισχύ περίπου 16,3 ίππων στις επιταχύνσεις από τις 1,100 έως τις 2.800 σ.α.λ..

Το συμβατικό 12V ηλεκτρικό σύστημα χρησιμοποιείται μόνο για την αρχική εκκίνηση, εάν το λάδι του κινητήρα είναι ακόμα κρύο και απαιτείται υψηλότερη ροπή εκκίνησης. Η υβριδική μίζα/γεννήτρια βοηθάει τον κινητήρα κατά την γρήγορη επιτάχυνση παρέχοντας πρόσθετη ροπή και ισχύ.

Όταν το αυτοκίνητο κινείται κανονικά το σύστημα Hybrid 48V φορτίζει την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι λειτούργει σαν μια ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων  λιθίου ωφέλιμης χωρητικότητας 0,44 kWh που βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα.

Έτσι θεωρητικά η ενέργεια του ρολαραρίσματος, ή του φρεναρίσματος  σε μια κατηφόρα που θα πήγαινε χαμένη στο περιβάλλον σαν θερμότητα, μετατρέπεται εδώ σε ηλεκτρική ενέργεια και αποθηκεύεται στην μπαταρία  για να αξιοποιηθεί προσφέροντας οικονομία στην κίνηση.

Η ηλεκτρογεννήτρια φροντίζει και για την αθόρυβη αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος εκκίνησης Start-Gο, αντλώντας ενέργεια από την 48V μπαταρία.

Παράλληλα στην θεωρία το σύστημα βοηθά στο να περιορίζεται η υστέρηση στην απόκριση (turbo-lag) μέσω της παραπανήσιας ροπής του ηλεκτροκινητήρα που επιτρέπει στον κινητήρα εσωτερικής καύσης να περιστρέφεται ταχύτερα διατηρώντας έτσι ψηλά την πίεση στο τούρμπο.

Η λειτουργία του Hybrid 48V γίνεται αισθητή μόνο εάν πατάτε βαθιά το γκάζι με χαμηλές στροφές -όπου προσφέρει λίγο περισσότερη ζωντάνια στις μεσαίες στροφές.

Ωστόσο το να πατάς το γκάζι βαθιά δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για οικονομική οδήγηση, ενώ αν οδηγείτε πιέζοντας το πετάλι της επιτάχυνσης απαλά, προβλέποντας από νωρίς τις ανάγκες για περισσότερη δύναμη, με έκπληξη θα διαπιστώσετε στην ειδική οθόνη ότι το Hybrid 48V εμπλέκεται ελάχιστα στην κίνηση του αυτοκινήτου.

Ταυτόχρονα όταν ο κινητήρας πιεστεί σε υψηλές στροφές το σύστημα δεν συμμετέχει στην κίνηση καθώς ο ρυθμός περιστροφής του μοτέρ/γεννήτριας δεν μπορεί να ακολουθήσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα πάνω από τις 2,800 σαλ.

Το όφελος σε οικονομία και επιδόσεις δεν είναι το βέλτιστο όμως είναι εμφανές ότι χάρη στην ισχυρή μπαταρία λιθίου το σύστημα 48V επιτρέπει στο σύστημα Sailing να αποσυμπλέκει τον κινητήρα μόλις αφήνουμε το γκάζι στα προγράμματα eco και normal-και εφόσον κινούμαστε μέχρι 130 χλμ/ω.

Κιβώτιο- Μετάδοση

Στο Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD βρίσκουμε το γνωστό 7-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7-DCT της εταιρείας που προσφέρει και την δυνατότητα αλλαγής των σχέσεων και χειροκίνητα από τα paddles από το τιμόνι.

Συνήθως οι αλλαγές σχέσεων γίνονται ανεπαίσθητα και η λειτουργία των προγραμμάτων του είναι σωστή, όμως υπάρχουν φορές που το κιβώτιο μπερδεύεται-ειδικά στην διαδικασία της εκκίνησης όπου αν ξεκινήσετε πατώντας δυνατά το γκάζι μοιάζει να «κλωτσάει».

Με την χρήση του αυτοκινήτου μαθαίνεις ανεβάζεις ελαφρά τις στροφές λίγο πριν ξεκινήσεις έτσι ώστε η διαδικασία να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Όταν το αυτοκίνητο οδηγείται γρήγορα σε ένα δρόμο με στροφές ακόμη και με το πρόγραμμα Sport τότε οι αλλαγές καθυστερούν να γίνουν αυτόματα και χρειάζεται να γίνονται χειροκίνητα από τα Paddles στο τιμόνι.

Σημειώστε ότι το ESP απενεργοποιείται σε δύο στάδια (αν πιέσετε το πλήκτρο για περίπου 5 δευτερόλεπτα) δίνοντας αρκετή ελευθερία στα ηλεκτρονικά για πιο ευχάριστη οδήγηση.

Οικονομία-Επιδόσεις

Μέσα στην κίνηση της  πόλης με προσεκτική οδήγηση η κατανάλωση είναι μάλλον υψηλή και κυμαίνεται στα γύρω στα 7.5 -8.3 λίτρα, ενώ αν πιεστεί στον αυτοκινητόδρομο το οικονομόμετρο θα γράψει ευχαρίστως και 11 λίτρα!

Η μέση κατανάλωση για τα περίπου 600 χιλιόμετρα που κάλυψα στην δοκιμή και περιελάμβανε, κίνηση στην πόλη, τον αυτοκινητόδρομο, λίγο χώμα και αρκετή γρήγορη οδήγηση ήταν 8 λίτρα/100 χιλιόμετρα, αλλά είναι σίγουρο ότι με λίγη προσοχή μπορεί να πέσει στα 7.5 λίτρα.

Παρά το αυξημένο βάρος των 1,700 κιλών το Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD χάρη στο 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο και τους 180 ίππους χρειάστηκε στις δοκιμές που έκανα περίπου 8,5 δευτερόλεπτα για να φτάσει 100km/h, ενώ το κοντέρ με υπομονή μπορεί να ξεπεράσει τα 205 Km/h-από ότι μου έχουν πει κάποιοι που το δοκίμασαν.

Αναρτήσεις-Τιμόνι-Φρένα

Η ανάρτηση του Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD αποτελείται από γόνατα Μc Pherson με ψαλίδια βάσης και ξεχωριστό υποπλαίσιο στήριξης εμπρός -και πολλαπλούς συνδέσμους Multi-link (2 άνω και ένα κάτω εγκάρσια μπράτσα) και ξεχωριστό υποπλαίσιο στήριξης πίσω.

Η ρύθμιση της ανάρτησης έγινε από τον  ο κ. Albert Biermann  του BMW M Division οποίος  μετά την μεταγραφή του στον όμιλο Hyundai-KIA, πως δεν ξέχασε τίποτε από την δουλειά που έκανε εκεί.

Η διαδρομή της σφικτής ανάρτησης είναι σχετικά μεγάλη εξασφαλίζοντας και το απαραίτητο για SUV ύψος από το έδαφος των 17 εκ., όμως ο έλεγχος του ψηλού αμαξώματος και ο τρόπος που διαχειρίζεται το σύνολο των ανωμαλιών του οδοστρώματος μοιάζει ύποπτα πολύ με εκείνον που θα συναντήσετε σε μια BMW X1-και αυτό είναι καλό!

Σε σχέση με το Tucson το Sportage είναι ακόμη πιο σφικτό στην ανάρτηση του και χάρη στα πιο σκληρά ελατήρια και την πιο ενισχυμένη μπροστινή αντιστρεπτική εμφανίζεται πιο δεμένο μέσα στην στροφή και με σχεδόν μηδενικές κλίσεις.

Το ότι Hyundai είναι πιο άνετο μέσα στην πόλη δεν σημαίνει ότι  το Sportage κουράζει στην πόλη, αντίθετα προσωπικά πιστεύω ότι είναι λιγότερο φλύαρο στις εγκάρσιες ανωμαλίες των δρόμων μας και τελικά το προτιμώ.

Τα δύο ίδια αυτοκίνητα έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και ξεκάθαρα όποιος θέλει άνεση θα κινηθεί προς το Hyundai, ενώ όποιος ψάχνει την χαρά  στις στροφές( …και επιμένει SUV) θα δει το ΚΙΑ.

Το Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD διαθέτει ηλεκτρική υποβοήθηση τιμονιού με το μοτέρ υποβοήθησης πάνω στην κρεμαγιέρα (R-MDPS) που παίρνει κίνηση από ιμάντα-και ενώ ρυθμίστηκε έτσι ώστε να ταιριάζει με τον χαρακτήρα της ανάρτησης του αυτοκινήτου στην πράξη χωρίς να είναι ιδιαιτέρα μαλακό, στερείται ανάδρασης από τους τροχούς.

Τα φρένα που αποτελούνται από αεριζόμενα δισκόφρενα εμπρός και απλά πίσω έχουν μέτρια αίσθηση στο πετάλι,  είναι οριακά σε δύναμη  για το βάρος του αυτοκίνητου , όμως έχουν αρκετή αντοχή στην ταλαιπωρία που τα υπέβαλλα!

Στην Πόλη

Η ορατότητα είναι καλή και ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τους μεγάλους καθρέπτες, ενώ το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη δείχνει πολύ κάλο χαρακτήρα στις αστικές συνθήκες.

Το Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο και έτσι στην αρχή θα χρειαστεί λίγο συνήθεια για να κινηθεί στα στενά της πόλης- και κυρίως για να παρκάρει. Ευτυχώς στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι εμφανίζεται  μαλακό (στην θέση comfort), ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί στα στενά.

Στο ανελέητο τεστ του Δημοτικού Λακκουβοδρομείου Διονύσου το Kia Sportage λόγω των ακόμη πιο σκληρών ελατηρίων και της πιο γρήγορης επαναφοράς σε σχέση με το Tuscon εμφανίζεται πιο σκληρό για τις αισθήσεις των επιβατών, ωστόσο έχει πολύ καλύτερη ηχομόνωση και πιο αποτελεσματικά παρεμβύσματα απόσβεσης  στην στήριξη του υποπλαισίου που ενώνει την ανάρτηση με το κυρίως πλαίσιο και έτσι είναι πιο ήσυχο στην κύλιση.

Το Sportage έχει γενικά καλύτερη ηχομόνωση, αλλά το Tuscon υπερέχει στην ποιότητα κύλισης της ανάρτησης, όποτε δείτε τι σας βολεύει και τι ζητάτε πριν αποφασίστε με αποκλειστικό κριτήριο την εμφάνιση…

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο αντιλαμβάνεσαι ότι η ανάρτηση του Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD λειτουργεί καλύτερα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα καθώς δεν φαίνεται πια σφικτή  και ελέγχει το βαρύ αμάξωμα στις διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητοδρόμων με εντυπωσιακή ακρίβεια.

Το κιβώτιο γρήγορα περνά στην μακριά 7η σχέση ρίχνοντας τις στροφές του κινητήρα και το επίπεδο θορύβου στο εσωτερικό και έτσι όταν ταξιδεύετε με 140 χλμ ο κινητήρας του  γυρνά στις περίπου 2,400 σαλ εξασφαλίζοντας ακόμη περισσότερη ησυχία στο εσωτερικό που διαχειρίζεται εξίσου καλά και τους αεροδυναμικούς θορύβους.

Η αίσθηση της αρχοντικής ποιότητας κύλισης παραμένει και στον αυτοκινητόδρομο, όπου όλοι οι επιβάτες μετά από λίγο θα ορκίζονται ότι βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ ακριβότερο αυτοκίνητο-από εκείνα που για να αποκτήσεις το «πρεστίζ» τους θα πρέπει να πληρώσεις πολύ περισσότερα χρήματα.

Φορτωμένο με 5 άτομα και τα πράγματα τους καταναλώνει με νόμιμες ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο περίπου 7,8 λίτρα καυσίμου-που μάλλον θεωρείται υψηλή συγκρινόμενη με τον ανταγωνισμό.

Στις Στροφές

Δεν μου αρέσουν οι μεγάλες κουβέντες, αλλά σαν αποτέλεσμα έχω την υποψία ότι το Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD στέκεται μέσα στην στροφή το ίδιο ή ακόμη και πιο σωστά από μια X1 και αυτό είναι δεν θα πρέπει να σας εκπλήσσει αφού και τα δύο αυτοκίνητα στην ρύθμιση τους έχουν το DNA του ίδιου «δημιουργού».

Βεβαία  το τιμόνι του Sportage στερείται την αίσθηση που θα βρείτε στο γερμανικό SUV, όμως οι περιορισμένες κλίσεις που εξασφαλίζει η ισχυρή μπροστινή αντιστρεπτική θα σας κάνουν να το εμπιστευτείτε και να καταλάβετε ότι παρότι δεν το νοιώθετε, το μπροστινό μέρος στέκεται «διαβήτης»  κρατώντας με τους μπροστινούς τροχούς την πορεία που έχετε χαράξει.

Μέτα από περίπου 50 χιλιόμετρα παρότι το τιμόνι φιλτράρει υπερβολικά την πληροφορία από τους τροχούς προς τα χέρια έχεις μάθει να το εμπιστεύεσαι και μπορείς να κινηθείς  πολύ γρήγορα και με ασφάλεια.

Τα φρένα κάτω από πίεση περιέργως διατηρούν την ανθεκτικότητα τους, όμως το πετάλι μοιάζει και αυτό κάπως απόμακρο και η δύναμη στο φρενάρισμα σου δίνει την αίσθηση ότι είναι οριακή για το βάρος του αυτοκινήτου.

Ο κινητήρας έχει την δύναμη που χρειάζεται για να πάει γρήγορα μέσα στις στροφές όμως το κιβώτιο αρνείται να κατεβάσει δευτέρα πριν τις φουρκέτες και συχνά σου χαλάει τον ρυθμό.

Η χρήση της χειροκίνητης επιλογής είναι επιβεβλημένη, αν και εκεί το κατέβασμα από 3η  σε 2η τις περισσότερες φορές αργεί περισσότερο από όσο  θα ήθελα, αλλά δεν παραπονιέμαι γιατί στο ανέβασμα οι αλλαγές είναι πολύ γρήγορές.

Τελικά όλα συνηθίζονται εκτός από τον τόνο του θορύβου που παράγεται από τον κινητήρα στις υψηλές στροφές λειτουργίας του κάνοντας τον οδηγό να παρακαλά για ένα «σύστημα ψηφιακής βελτίωσης του ήχου» σαν αυτ΄απου βάζει η BMW (..και άλλοι πολλοί)  στο πρόγραμμα σπορ.

Μπορείς να οδηγείς γρήγορα με καθαρές γραμμές μέσα στην στροφή και να νοιώθεις το αυτοκίνητο να κάθεται σταθερά στον μπροστινό του άξονα χωρίς κανένα πρόβλημα, με τα ηλεκτρονικά να περιορίζουν το σπινάρισμα του εσωτερικού τροχού χωρίς να προκαλούν κλοτσήματα στο τιμόνι.

Όταν το παρακάνεις ή όταν επιλέγεις για τους σκοπούς της  δόκιμης να πάρεις μια λάθος γραμμή δεν θα νοιώσεις την δυσάρεστη αίσθηση της υποστροφής, αλλά θα καταλάβεις ότι τα ηλεκτρονικά έχουν πιάσει δουλειά και σε προστατεύουν.

Ένα πολύ καλοστημένο SUV μπορεί τελικά να προσφέρει οδηγική ευχαρίστηση-και το Sportage με ελάχιστες παραχωρήσεις στην άνεση τα καταφέρνει καλά στις στροφές.

Στο Χώμα

Η μπροστινή (μόνο) κίνηση και οι χαμηλοί πρόβολοι με τις αεροδυναμικές ποδιές εμπρός δεν προϊδεάζουν για φοβερές εκτός δρόμου επιδόσεις.

Έτσι παρά τα 17 εκατοστά της απόστασης από το έδαφος όταν βλέπετε αναχώματα και πολύ βαθιές λακκούβες θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην γρατζουνίσετε τους όμορφους προφυλακτήρες του Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD.

Το μεγάλο βάρος θα κάνει τους τροχούς να σπινάρουν εύκολα στην λάσπη ή στο χιόνι και έτσι γρήγορα θα καταλάβετε ότι το Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD δεν είναι για σκληρές εκτός δρόμου διαδρομές.

Είναι ένα SUV φτιαγμένο για την άσφαλτο και εκεί λάμπει. Παρόλα αυτά δεν θα πει όχι στο να κινηθεί σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση (χιόνι, λάσπη) και να σας πάει με ασφάλεια στο χιονοδρομικό ή την αγαπημένη σας παραλία.

Συμπέρασμα

Το Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD είναι ένα SUV που έχει φτιαχτεί όπως απαιτεί η Απωανατολική φιλοσοφία με απεριόριστό σεβασμό προς τον πελάτη.

Η αυξημένη σχετικά με τον ανταγωνισμό κατανάλωση σίγουρα θα προβληματίσει κάποιους από τους υποψήφιους αγοραστές, όμως οι επιδόσεις του ζωντανού κινητήρα, οι άπλετοι χώροι στο εσωτερικό, η τεχνολογία αιχμής,  το υπέροχο στρίψιμο και η απρόσμενα καλή ποιότητα κύλισης  θα σας αποζημιώνουν σε κάθε χιλιόμετρο που θα κάνετε.

Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι το κόστος κτήσης είναι υψηλό για ένα αυτοκίνητο που δεν έχει το πρεστίζ που απαιτεί η πλατεία στο χωριό ή στο Κολωνάκι-το ίδιο είναι!

Μια ματιά στο περιβάλλον της αγοράς σήμερα θα σε κάνει να καταλάβεις ότι με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών τα πάντα έχουν ξεφύγει-και ότι ειδικά τα αυτοκίνητα, ανεξαρτήτως κατασκευαστή  έχουν πάρει την ανιούσα

Κοιτάς την τιμή (Δείτε τιμοκατάλογους ΕΔΩ), την επταετή εγγύηση με το δωρεάν service για 5 χρόνια  και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΚΙΑ (Δείτε ΕΔΩ), την ατελείωτη λίστα με τον εξοπλισμό που παίρνεις με αυτή την τιμή (δείτε τον εξοπλισμό στο τέλος του άρθρου) –και ξεπερνάς εύκολα γνώμη που έχουν όλοι όσοι δεν γνωρίζουν…

Το Sportage σήμερα είναι αντικειμενικά ένα από τα πιο ολοκληρωμένα SUV’s της αγοράς και αυτό σε μια τόσο δυνατή κατηγορία λέει πολλά σε όσους θέλουν να καταλάβουν.

Δεν με ευχαρίστησε

 • Το μεγάλο βάρος και η αυξημένη τιμή ..
 • Η αίσθηση στο τιμόνι και η υψηλή κατανάλωση.

Θα θυμάμαι

 • Τις επιδόσεις, τον εξοπλισμό και τους χώρους του εσωτερικού.
 • Την εντυπωσιακή οδική συμπεριφορά και τον ξεχωριστό σχεδιασμό (μέσα και έξω)

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

 

Αυτοκίνητο Δοκιμής : Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V GT-Line

Τιμή :€38,790

Εξοπλισμός :

 • ABS (Anti-lock Braking System) – Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών
 • ESC (Electronic Stability Control) – Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας
 • Ζάντες αλουμινίου 19″ με ελαστικά διαστάσεων 235/50R19 κινητήρες
 • Κυρτός (curved) πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3″
 • Integrated Curved Display – Πλήρως ψηφιακή και διαδραστική κεντρική οθόνη αφής 12,3″ υψηλής ανάλυσης σε ενιαία διάταξη με τον πίνακα οργάνων
 • Εργοστασιακό σύστημα πλοήγησης
 • Αερόσακοι οδηγού, συνοδηγού, πλευρικοί, τύπου κουρτίνας
 • Κεντρικός αερόσακος ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα
 • Διακόπτης απενεργοποίησης αερόσακου συνοδηγού
 • Πέντε ζώνες ασφαλείας (οι εμπρός ρυθμιζόμενες καθ’ ύψος) Υποδοχές παιδικού καθίσματος isofix
 • Speed Limiter – Περιοριστής ταχύτητας
 • TMPS (Tire Pressure Monitoring System) – Σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών με ενδείξεις στον πίνακα οργάνων
 • HAC (Hill-start Assist Control) – Σύστημα Υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα ή κατηφόρα
 • DBC (Downhill Brake Control) – Σύστημα Υποβοήθησης φρεναρίσματος σε κατηφόρα
 • TSA (Trailer Stability Assist) – Σύστημα ελέγχου ευστάθειας ρυμουλκούμενου
 • MCB (Multi Collision Brake) – Σύστημα αυτόματης πέδησης μετά από πρόσκρουση (για την αποφυγή πολλαπλής σύγκρουσης)
 • LKA (Lane Keeping Assist) – Σύστημα αποφυγής παρέκκλισης από την λωρίδα κυκλοφορίας LFA (Lane Following Assist) – Σύστημα διατήρησης οχήματος στο μέσον της λωρίδας κυκλοφορίας
 • FCA (Forward Collision Avoidance Assist) – Σύστημα ηχητικής προειδοποίησης και αυτόματης έκτακτης πέδησης για την αποφυγή εμπρόσθιας σύγκρουσης με αυτοκίνητα, δίκυκλα και πεζούς
 • FCA JX (Forward Collision Avoidance Assist Junction) – Σύστημα αυτόματης πέδησης για την αποφυγή σύγκρουσης σε διασταύρωση με αντιθέτως κινούμενο όχημα (επίπεδο 1) — DAW (Driver Attention Warning) – Σύστημα προειδοποίησης απόσπασης προσοχής οδηγού LVDA (Leading Vehicle Departure Alert) – Σύστημα ειδοποίησης εκκίνησης προπορευόμενου οχήματος
 • ISLA (Intelligent Speed Limit Assist) – Σύστημα αναγνώρισης ορίων ταχύτητας και προειδοποίησης σε περίπτωση υπέρβασής τους
 • ΗDA (High way Driving Assist) – Σύστημα διατήρησης σταθερής ταχύτητας, πορείας και απόστασης από το προπορευόμενο όχημα (επίπεδο 1)
 • EAHP (Electrically Assisted Handling Performance) – Σύστημα ηλεκτρικής υποβοήθησης της πρόσφυσης του οχήματος κατά την εναλλαγή λωρίδων κυκλοφορίας (μόνο για HEV)
 • E-Call – Άμεση κλήση πανευρωπαϊκού αριθμού εκτάκτου ανάγκης (112)
 • Αυτόματος κλιματισμός τριών ζωνών (οδηγού, συνοδηγού, πίσω επιβατών) με λειτουργία αποθάμβωσης
 • Αεραγωγοί για την πίσω σειρά καθισμάτων
 • Πίνακας πλήκτρων αφής στο ταμπλό για έλεγχο συστήματος κλιματισμού και πολυμέσων
 • Τιμόνι ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος και τηλεσκοπικά
 • Πολυλειτουργικό τιμόνι με ρυθμίσεις τηλεφώνου, ηχοσυστήματος, ταχύτητας και bluetooth Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω
 • Παράθυρο οδηγού με λειτουργία “auto down”
 • Παράθυρα οδηγού & συνοδηγού με λειτουργίες “auto up/down” και “safety”
 • Κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό και αναδιπλούμενο κλειδί
 • Έξυπνο κλειδί με αισθητήρα εγγύτητας
 • Πλήκτρο εκκίνησης κινητήρα “Start”
 • Ένδειξη εξωτερικής θερμοκρασίας
 • Υπολογιστής ταξιδίου
 • SCC (Smart Cruise Control) – Έξυπνος ρυθμιστής ταχύτητας για αυτόματη επιβράδυνση, ακινητοποίηση, εκκίνηση και επιτάχυνση του οχήματος
 • ISG (Idle Stop & Go) – Σύστημα αυτόματης απενεργοποίησης και ενεργοποίησης του κινητήρα για εξοικονόμηση καυσίμου
 • Εργοστασιακοί αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω
 • EPB (Electric Parking Brake) – Ηλεκτρικό χειρόφρενο με σύστημα “Αuto Ηold”
 • Drive Mode – επιλογή προφίλ οδήγησης (Eco, Normal και Sport)
 • SBW (Shift By Wire) – Επιλογέας αυτόματου κιβωτίου με περιστροφικό διακόπτη Paddle Gear Shifts – Χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι
 • iMT Intelligent Manual Transmission – Προηγμένη λειτουργία εξοικονόμησης καυσίμου εν κινησει (μόνο με χειροκίνητο κιβώτιο 48V Hybrid

 

Φωτογραφίες Kia Sportage 1.6 T-GDi 180 PS 48V 2WD

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES