Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Ford PUMA 1.0 ECOBOOST 125PS (mHEV) - Δοκιμή… και Tips για την...

Ford PUMA 1.0 ECOBOOST 125PS (mHEV) – Δοκιμή… και Tips για την χειμερινή οδήγηση!

To Ford PUMA 1.0 ECOBOOST 125PS (mHEV) αποτελεί σήμερα (… αφού το Fiesta δεν παράγεται πια  το εισαγωγικό μοντέλο στην γκάμα της Ford, με τα € 24.350 που κοστίζει η έκδοση TITANIUM να εξασφαλίζουν μια ευχάριστη οδηγική εμπειρία -ακόμη και στην μικρή έκδοση των 125 ίππων.

Θεωρούσα πως η έκδοση των  155 ίππων που είχα παρουσιάσει (Δείτε τεστ ΕΔΩ ) παλιότερα αποτελεί μια ιδανική πρόταση για τον ανήσυχο οδηγικά νέο οικογενειάρχη που αναζητά μοντέρνο σχεδιασμό, χώρους αλλά και χαμογελαστό βλέμμα όταν οδηγεί.

Είναι περίεργο που ενώ μέχρι σήμερα είχα οδηγήσει ακόμη και λατρεμένη αντικοινωνική έκδοση  Puma ST (διαβάστε την εμπειρία ΕΔΩ) εν έτυχε ποτέ να συναντηθώ με την μικρή έκδοση των 125 ίππων.

Οδηγώντας την μικρή- σε ιπποδύναμη έκδοση, οφείλω να ομολογήσω ότι  δεν ένοιωσα να υστερεί στην καθημερινότητα  από την πιο δυνατή έκδοση, ενώ το κρύο που ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση αυτές τις ημέρες μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ένα μικρό ταξιδάκι στα κρύα και μα συμπεριλάβω στην δοκιμή δυο λόγια την αρωγή που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά συστήματα σε ολισθηρές-όχι απαραίτητα χιονισμένες συνθήκες οδήγησης.

Επιπλέον, επειδή τις ημέρες των Χριστουγέννων προβληματίστηκα ιδιαίτερα με τα δυστυχήματα που σημειώθηκαν στους δρόμους θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την ευκαιρία αυτής της παρουσίασης για να σας θυμίσω μερικά από τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε  ώστε να οδηγούμε στις χειμερινές συνθήκες με ασφάλεια.

Εμφάνιση

Το Puma στηρίζεται στο πάτωμα και στα μηχανικά μέρη του Fiesta, είναι όμως 14,6 εκ. μακρύτερο(4186mm),7 εκ φαρδύτερο (1805mm) και 5 εκ ψηλότερο(1550mm) και είναι είναι ταυτόχρονα άγριο και συμπαθητικό, διατηρώντας ωστόσο την  αστική εμφάνιση που το κάνει αποδεκτό και ποθητό από όλους.

Τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα, η μεγάλη χαμογελαστή μάσκα που θυμίζει Focus και οι εικονικοί αεραγωγοί στους προφυλακτήρες που φιλοξενούν τους προβολείς ομίχλης αντανακλούν με ακρίβεια τον χαρακτήρα του B-SUV της Ford.

Ενδιαφέρον είναι και το προφίλ του αυτοκινήτου που με τα ανάγλυφα πάνελ στα φτερά και  την καμπυλωτή γραμμή της οροφής συνθέτουν ένα σπορ και ταυτόχρονα διακριτικό χαρακτήρα.

Σε γενικές γραμμές ο σχεδιασμός του Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 125 PS είναι απολύτως του γούστου μου, ενώ  επειδή το σύνολο δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδες και ψηλό δεν μου ξυπνά το γνωστό αντιSUVικό  σύνδρομο….

Εσωτερικό

Στο Ford PUMA 1.0 ECOBOOST 125PS (mHEV)  τα περισσότερα πλαστικά είναι μαλακά και ποιοτικά τόσο στο επάνω μέρος του ταμπλό, όσο και χαμηλότερα, ενώ στο ύψος των αεραγωγών υπάρχει μια όμορφη λωρίδα που προσποιείται ότι είναι φτιαγμένη από ανθρακονήματα-έτσι για να μας φτιάχνει το κέφι!

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων  προφέρεται στην έκδοση εξοπλισμοί ST Line (€ 26,500)και   έχει την δυνατότητα να αλλάζει τα γραφικά του και την θέση των ενδείξεων σύμφωνα με τα κέφια του οδηγού και το πρόγραμμα χαρτογράφησης που επιλέγει.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μια οθόνη 8’’ αφής μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS,  ενώ  υπάρχει πλήρης συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto™.

Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα ξεχωριστά χειριστήρια του ηχοσυστήματος, ενώ στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα ανεξάρτητα χειριστήρια του συστήματος του ηλεκτρονικού κλιματισμού.

Η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όλα τα χειριστήρια και οι διακόπτες βρίσκονται εκεί που πρέπει και έχουν ποιοτική λειτουργία.

Στο εσωτερικό όλα είναι τακτοποιημένα χαρίζοντας άνετο χώρο για τους εμπρός επιβάτες και απλά αρκετό για τους πίσω, παρέχοντας όμως τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους-καθώς και αρκετές θύρες USB.

Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι σαφώς βελτιωμένοι σε σχέση με το Fiesta που αποτελεί την βάση του Puma όμως παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας που διαθέτει αρκετές πιο ευρύχωρες επιλογές.

Ο χώρος αποσκευών είναι φαρδύς και βαθύς με ιδιαίτερα μεγάλο άνοιγμα της πόρτας προσφέροντας τον μεγαλύτερο χώρο φόρτωσης στην κατηγορία του (456 λίτρα). Είναι να είναι μόλις ένα λίτρο μεγαλύτερος από του T-Cross, αλλά οι αγώνες κερδίζονται ακόμη και με έναν πόντο!

Σημείο αναφοράς εδώ είναι το καινοτόμο MegaBox, ένας βαθύς και ευέλικτος αποθηκευτικός χώρος 80 λίτρων κάτω από το ρυθμιζόμενο δάπεδο του χώρου αποσκευών, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να τοποθετηθεί σε τρεις διαφορετικές θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες .

Κινητήρας

Ο τρικύλινδρος κινητήρας των 1000 κ.εκ  ίππων συνδυάζεται με ένα turbo, έχει συμπίεση 10.0:1 αποδίδοντας  125 ίππους- και με  τη βοήθεια του ηλεκτρικού μοτέρ του EcoBoost Hybrid.

Καρδία του μικρουβριδικού συστήματος mHEV είναι μια μίζα/γεννήτρια (BISG) 11.5 kW που παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα και επιτρέπει την ανάκτηση και αποθήκευση της ενέργειας σε μία αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt.

Το σύστημα γίνεται αντιληπτό στην οδήγηση στις χαμηλές στροφές, όπου εμφανώς υποβοηθά κινητήρα να επιταχύνει γραμμικά, ενώ δίνει «ψυχή» στις επιταχύνσεις με τον κινητήρα να βρίσκεται στις μεσαίες στροφές πάνω σε ένα προσπέρασμα.

Σε σχέση με τον κινητήρα των 155 ίππων , ο μικρός κινητήρας  με τους  125 ίππους είναι περίπου 1 λίτρο/ 100 χλμ πιο οικονομικός,  ενώ παρότι στις ψηλές σαλ η διαφορά στην δύναμη είναι εμφανής παρουσιάζει καλύτερη απόκριση στις χαμηλές στροφές και έχει  λιγότερους κραδασμούς στην  λειτουργία του.

Ένα πυκνής κλιμάκωσης και με πολύ θετικό κούμπωμα κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς.

Σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη, το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων καταφέρνει να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον χαρισματικό μικρό κινητήρα-αν και θα ήθελα να έχει λίγο πιο μακριά δευτέρα καθώς χρειάζεται να αλλάξεις από δευτέρα σε τρίτη στα 90χλμ/ω.

Από πλευράς κατανάλωσης είδα κατά μέσο όρο περίπου 6,2 λίτρα / 100 χλμ αλλά αυτές οι τιμές επιτυγχάνονται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και θυσίες στην οδήγηση, εντυπωσιακό το πόσο εύκολα και σταθερά επιτυγχάνεται αυτή η τιμή.

Οι επιταχύνσεις 0-100 που μέτρησα με την εφαρμογή στο κινητό μου ήταν σταθερά κάτω από 10,5 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα σύμφωνα με φήμες φτάνει τα 195 χλμ/ω στο κοντέρ.

Ανάρτηση/Φρένα/Τιμόνι

Σε ότι αφορά την ανάρτηση το Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 125 PS εξοπλίζεται με γόνατα McPherson στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και ημι-άκαμπτο άξονα πίσω. Η ανάρτηση παρά την σχετικά μεγάλη της διαδρομή είναι σφικτή περιορίζοντας τις κλίσεις στις στροφές με έναν πολύ πειστικό τρόπο.

Παράλληλα, χάρη στην αργή απόσβεση επαναφοράς και τις σκληρές αντιστρεπτικές δεν κοπανά πουθενά, ενώ και ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας είναι τόσο καλά στηριγμένος που δεν παρουσιάζει αναπηδήσεις πουθενά.

Τα φρένα περιλαμβάνουν αεριζόμενους δίσκους  στους μπροστινούς τροχούς  και παρά τα ταμπούρα στους πίσω  τροχούς αποδεικνύονται αρκετά για τα 1280 κιλά του Puma.

Το τιμόνι έχει εξαιρετική αίσθηση-και μοιάζει σαν να προέρχεται κατευθείαν από το Focus…. Καθώς είναι απολαυστικά ακριβές και ευαίσθητο μεταφέροντας με ακρίβεια όλες τις πληροφορίες για το τι συμβαίνει στον δρόμο στα χέρια του οδηγού.

Στην Πόλη

Η οδήγηση του Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 125 PS μέσα στην πόλη είναι άνετη καθώς χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις του καταφέρνει να «σφηνώνει» στα κενά της κίνησης.

Το μεγάλο πίσω παράθυρο και η λεπτή πίσω κολώνα  βελτιώνουν  την ορατότητα  προς τα πίσω διαφοροποιώντας το Puma  από τις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού που το πίσω παράθυρο μάλλον θυμίζει πολεμίστρα.

Η ανάρτηση είναι σαφώς πιο σφικτή από ότι μας έχουν συνηθίσει τα SUV τον τελευταίο καιρό, όμως δεν μπόρεσα παρά να θαυμάσω την σοφή στήριξη του πίσω άξονα που δεν παρουσιάζει καμία αναπήδηση ακόμη και στο ΔΛΔ.

Στον αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 125 PS δίνει την εντύπωση μεγαλύτερου αυτοκίνητου, ενώ  χάρη στον αεροδυναμικό σχεδιασμό (Cx 0,29) και την καλή ηχομόνωση ταξιδεύει με εντυπωσιακή για την τιμή του αυτοκινήτου άνεση και ησυχία.

Το τιμόνι είναι σφικτό και ο οδηγός νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει στον αυτοκινητόδρομο την ώρα που το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 9,5 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

Στις στροφές το  Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 125 PS  δεν συμπεριφέρεται απλά με ασφάλεια αλλά καταφέρνει να χαρίζει και μια απρόσμενη ευχαρίστηση στον οδηγό-κάτι που σπανίζει στην κατηγορία των SUV/CUV, ειδικά με  αυτή την τιμή.

Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει ο ανταγωνισμός για να φτάσει να χαρίζει την χαρά στην οδήγηση του Puma, όμως νομίζω ότι εδώ η Ford με τις επιλογές της δεν άφησε κανένα περιθώριο στους άλλους…

Χάρη στα πολύ καλά χαρακτηριστικά του πλαισίου μπορείς να κινηθείς πολύ γρήγορα με καθαρές γραμμές και ροή όμως αν θελήσεις να ακούσεις τις «σειρήνες» θα ανακαλύψεις  μια πολύ ενδιαφέρουσα συμπεριφορά.

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές το Ford Puma είναι ουδέτερο, φρενάρει αποτελεσματικά ενώ το μπροστινό μέρος μένει καρφωμένο στην θέση του με την δύναμη του κινητήρα να περνά ατόφια στον δρόμο κρατώντας την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα.

Αν ανεβάστε τον ρυθμό λίγο ακόμη και αφήσετε το γκάζι πριν την στροφή θα νοιώσετε το πίσω μέρος να πλασάρεται με έναν γλυκό τρόπο πολύ πριν επέμβουν τα ηλεκτρονικά.

Το Puma βλέπετε επιτρέπει στο πίσω μέρος να φύγει για λίγο και να μπει εύκολα σε μια «ισορροπημένη πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα» που είναι  απόλυτα ελεγχόμενη από το γκάζι! Εδώ μιλάμε για CUV, έτσι? Μην ξεχνιόμαστε!!

Μετά πατώντας το γκάζι περισσότερο αμέσως το αυτοκίνητο βρίσκει ξανά την αρχική του ισορροπία και συνεχίζει να κάθεται πάνω στο ακλόνητο μπροστινό που το τραβά μέσα στην στροφή!

Μπορείς αν θέλεις  φτάνοντας στην είσοδο της στροφής να αποσταθεροποιήσεις το πίσω μέρος πατώντας φρένο και κάνοντας κάνοντάς χρήση του παραδοσιακού μηχανικού χειρόφρενου να υποχρεώσεις   την ουρά να γυρίσει- ωστόσο όσο εντυπωσιακό και διασκεδαστικό και εάν είναι αυτό, σίγουρα  δεν προσφέρει τίποτε σε απόλυτη ταχύτητα ούτε ταιριάζει στον χαρακτήρα το αυτοκινήτου.

Απλά σας το λέω για να το ξέρετε!

Όταν ο δρόμος γλιστρά επιλέγουμε Slippery Mode!

Πέρα από τα ήδη γνωστά προγράμματα Normal, Sport και Eco, το Ford PUMA 1.0 ECOBOOST 125PS (mHEV) διαθέτει και το  πρόγραμμα Slippery ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό σε επιφάνειες μειωμένης τριβής (λάσπη, χιόνι, πάγος) ρυθμίζοντας την απόκριση του γκαζιού, τα χαρακτηριστικά απόδοσης του ABS και τουTraction Control.

Στην πράξη όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους  4 βαθμούς κελσίου, ακόμη και χωρίς φαινόμενα όπως χωρίς βροχή ή χιόνι, οι δρόμοι αρχίζουν αν γλιστρούν περισσότερο καθώς η υγρασία της ατμόσφαιράς βαραίνει και πέφτει στην άσφαλτό -ειδικά το βράδυ.

Η επιλογή του προγράμματος  Slippery σε συνθήκες ολισθηρότητας θα μειώσει την ροπή του κινητήρα στις χαμηλο-μεσαίες στροφές  επιλέγοντας πιο επίπεδη χαρτογράφηση στην ανάφλεξη αποτρέποντας έτσι τους μπροστινούς τροχούς να γλιστρήσουν κατά την εκκίνηση  ή  μέσα στην στροφή

Ακόμη και αν γλιστρήσει το αυτοκίνητο η επιλογή του Slippery Mode κάνει το σύστημα ευστάθειας ιο ευαίσθητο προλαβαίνοντας την λατρεμένη από τους Autoholix υπερστροφική τάση που  χαρακτηρίζει το Puma εν τη γένεσι της και επιτρέποντας ακόμη  και σε λιγότερο έμπειρους οδηγούς να κινούνται χωρίς κανένα  άγχος σε συνθήκες ολισθηρότητας.

Η επιλογή του Slippery Mode είναι ιδιαιτέρα χρήσιμη -και σας συνιστώ να το επιλέγετε- όταν γίνεται χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή «κουβερτών» στον πάγο ή το χίονι καθώς τα πλεονεκτήματα του συστήματος γίνονται πιο ωφέλιμα όσο περισσότερο γλιστρά ο δρόμος.

Συμβουλές για την Χειμερινή οδήγηση

Οι συνθήκες οδήγησης τον χειμώνα είναι επιβαρυμένες καθώς οδηγούμε με χαμηλό φωτισμό και ορατότητα ενώ και η πρόσφυση του δρόμου είναι χαμηλή. Παράλληλα οι πιθανότητες για να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο είτε από βλάβη είτε εξαιτίας των συνθηκών είναι αυξημένες.

Θα ήθελα τώρα που επιτέλους πλησιάζει ο χειμώνας  να μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω σε όλους μερικά tips που θα κάνουν την οδήγηση όλων μας πιο ασφαλή όταν ταξιδεύουμε!

Εννοείται ότι πολλά μυστικά μπορεί να  μου διαφεύγουν οπότε σας παρακαλώ να μου τα επισημάνετε ώστε να τα συμπεριλάβω.

Πάμε λοιπόν:

Προετοιμασία οδηγού:

Ξεκινήστε το ταξίδι σας ξεκούραστοι. Τον χειμώνα ένα ταξίδι απαιτεί περισσότερη προσοχή και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζετε.

 • Μην τρώτε βαριά πριν οδηγήσετε και μην πίνετε αλκοόλ-έλεος δηλαδή!
 • Μην καπνίζετε. Τον χειμώνα τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι κλειστά και ο καπνός γίνεται ακόμη πιο ενοχλητικός για τους επιβάτες (που συνήθως είναι τα ίδια μας τα παιδιά ).
 • Ντυθείτε σωστά! Εσείς και οι επιβάτες να έχετε μαζί σας-και πρόχειρα- ζεστά ρούχα, αλλά να μην ντύνεστε σαν τον Α. Βασίλη όταν οδηγείτε γιατί τα πολλά ρούχα μειώνουν την δυνατότητα αντίδρασης και μετά από λίγο δημιουργούν δυσφορία.
 • Φορτίστε τα κινητά σας και ενημερώστε τους οικείους σας για την διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
 • Έχετε πρόχειρα νερό ή καφέ αν προτιμάτε, αλλά μην το παρακάνετε γιατί θα χρειαστεί να κάνετε συχνές στάσεις. μερικά μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό, μπισκότα  και ξηρούς καρπούς να υπάρχουν. Πότε δεν ξέρετε πότε θα χρειαστούν.
 • Δείτε την πρόγνωση του καιρού πριν ξεκινήσετε.
 • Ειδικά αν οδηγείτε Puma αφήστε για τον Χειμώνα στο mega box να κουτί με τρόφιμα (ξηρούς καρπούς, σοκολάτες, μπισκότα  κτλ), μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό,  ιμάντες, γάντια και φυσικά τις αλυσίδες σας.

Προετοιμασία αυτοκινήτου:

 • Ελέγξτε τους καθαριστήρες και γεμίστε το παγουράκι πλύσης του παρμπρίζ με ειδικό υγρό. Οδηγώντας σε παγωμένο περιβάλλον, εάν επιχειρήσετε να καθαρίσετε το παρμπρίζ με κοινό νερό, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα παγώσει αμέσως και δεν θα έχετε καθόλου ορατότητα.
 • Ελέγξτε τα ελαστικά σας σε ότι αφορά την πίεση και την κατάσταση τους. Ακολουθήστε τις συστάσεις του κατασκευαστή.
 • Αν κατοικείτε -ή κινείστε συχνά-σε περιοχές που χιονίζει συχνά-ή που ο χειμώνας είναι βαρύς-προμηθευτείτε χειμερινά λάστιχα . Η οδήγηση με αυτά στον πάγο είναι πραγματικά μια (ευχάριστη) εμπειρία.
 • Ελέγξτε όλα τα φώτα και το σύστημα αερισμού.
 • Ελέγξτε τα λάδια και τα υγρά ψύξης.
 • Γεμίστε πλήρως το δοχείο καυσίμων. Δεν γνωρίζετε πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο αυτοκίνητο σε περίπτωση ακινητοποίησης.
 • Καθαρίστε όλα τα παράθυρα στο εσωτερικό τους πολύ καλά και το παρμπρίζ με οινόπνευμα.
 • Ελέγξτε ότι έχετε μαζί σας , αλυσίδες, τρίγωνο και φακό.
 • Κάντε πρόβα για την τοποθέτηση των αλυσίδων και ελέγξτε την κατάσταση τους στην άνεση του σπιτιού σας. Η χιονοθύελλα δεν βοηθά στην εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης…

 

Συμβουλές για Οδήγηση στην Βροχή

 • Μειώστε την ταχύτητα σας.
 • Φροντίστε να είναι όλα τα παράθυρα καθαρά με την χρήση φρέσκου αέρα στην θέση defog . Ποτέ μην χρησιμοποιείτε την ανακύκλωση του αέρα και μην σκουπίζετε τα παράθυρα με πανιά. Αν τα παράθυρα θαμπώσουν πολύ χρησιμοποιείστε το air-condition για άμεσα αποτελέσματα.
 • Αν πέσετε σε βαθιά λακκούβα με υψηλή ταχύτητα και νοιώσετε ότι το αυτοκίνητο δεν «πατά στον δρόμο»(aqua planning), μην πατήσετε απότομα το φρένο, αλλά διατηρείστε σταθερό το γκάζι.
 • Ανάψτε τα φώτα και τα φωτά ομίχλης εμπρός και πίσω στην ομίχλη- και στον αυτοκινητόδρομο όταν τα νερά από τα προπορευόμενα δημιουργούν σπρέι. Μην ξεχάσετε να σβήσετε το πίσω φως ομίχλης όταν δεν χρειάζεται γιατί είναι πολύ-μα πολύ- ενοχλητικό για όσους ακολουθούν.
 • Μεγαλώστε την απόσταση ασφάλειας στο διπλάσιο από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.
 • Μην οδηγείτε μέσα σε λακκούβες καθώς δεν ξέρετε τι βρίσκεται κάτω από το νερό.
 • Στον αυτοκινητόδρομο προτιμήστε την μεσαία λωρίδα, καθώς στις ακριανές συσσωρεύονται συνήθως νερά.

Οδήγηση στο χιόνι

 • Αν μπορείτε να αποφεύγετε την μετακίνηση, μείνετε σπίτι και πιείτε ζεστή σοκολάτα!
 • Συμμορφωθείτε με τις υποδείξεις της τροχαίας.
 • Βάλτε αμέσως αλυσίδες στους κινητήριους τροχούς. Να είστε προνοητικοί και μην περιμένετε να τις βάλετε όταν κολλήσετε.
 • Τα SUV με τετρακίνηση (και ειδικά εκείνα με τα πολύ φαρδιά λάστιχα) γλιστρούν επίσης στις παγωμένες κατηφόρες. Αν βρεθείτε σε τέτοιες συνθήκες βάλτε τις αλυσίδες στους εμπρός τροχούς για να έχετε τιμόνι και φρένα-και αν έχετε την επιλογή επιλέξτε το πρόγραμμα που κλειδώνει την τετρακίνηση στο 50/50. Δεν είναι ντροπή…
 • Μειώστε την ταχύτητα και αυξήστε την απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο 4-5 φορές περισσότερο από ότι στο στεγνό.
 • Οδηγείτε στρωτά, χωρίς απότομα φρεναρίσματα και “τιμονιές¨.
 • Δοκιμάστε τα φρένα και το τιμόνι σας για να βρείτε τα όρια της πρόσφυσης του αυτοκινήτου σας.
 • Αν βρείτε ένα εμπόδιο που μπορείτε να αποφύγετε μην σταματήσετε.
 • Μην σπινάρετε τους τροχούς στην ανηφόρα και -αν δεν είναι ανάγκη- μην σταματάτε στην ανηφόρα.
 • Αποφύγετε τα παγωμένα και σκιερά κομμάτια- ψάξτε για φρέσκο χιόνι.
 • Αν χάσετε τον έλεγχο γυρίστε τους τροχούς προς την κατεύθυνση που κινείται το αυτοκίνητο και εσείς κοιτάτε, ή αν θέλετε προς τα εκεί που βρίσκονται οι πίσω τροχοί -είναι αυτό που λέμε “ανάποδο τιμόνι”.
 • Αν το χάσετε εντελώς προσπαθήστε να εντοπίσετε και να κατευθυνθείτε προς ένα καθαρό κομμάτι του δρόμου, μια λακκούβα με νερό, ή προς ένα σημείο με φρέσκο χιόνι. Το ΑBS και το ESP θα κάνουν τα υπόλοιπα.
 • Αν χάσετε τον έλεγχο και κατευθύνεστε επιταχυνόμενα προς γκρεμό (Θεός φυλάξει) ή ποτάμι- αντί να φύγετε από κάτω, ψάξτε να βρείτε ένα δέντρο, μια μπαριέρα, ή ένα στύλο της ΔΕΗ για να σας σταματήσει. Είναι καλύτερα να τρακάρετε από το βιώσετε την ελεύθερη πτώση…
 • Αν κολλήσετε και θέλετε να ξεκολλήσετε πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι οι τροχοί κοιτούν ευθεία.
 • Αν βρείτε ένα άδειο χιονισμένο παρκινγκ ή αλάνα προσπαθήστε να προπονηθείτε για το πώς συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο σας όταν γλιστρά. “Practice makes perfect”! Είναι απαραίτητο –και διασκεδαστικό!

Αν ακινητοποιηθείτε στα Χιόνια:

 • Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο και ειδοποιείστε άμεσα την τροχαία και τους οικείους αν έχετε σήμα στο κινητό.
 • Μην μπλοκάρετε την ΛΕΑ. Αν δεν σας ενδιαφέρουν οι άλλοι, σκεφτείτε ότι μπορεί χρειαστείτε εσείς βοήθεια..
 • Ντυθείτε ζεστά και αφήστε τα φώτα ανοικτά με τον κινητήρα σε λειτουργία. Ο αερισμός του αυτοκινήτου να γίνεται με φρέσκο αέρα από το περιβάλλον και όχι από την ανακύκλωση.
 • Βεβαιωθείτε κάθε τόσο ότι η εξάτμιση είναι ελεύθερη και δεν είναι θαμμένη στην λάσπη και τα χιόνια.
 • Αν δεν έχετε καύσιμα σβήστε το κινητήρα και τα φώτα πορείας αφήνοντας ανοιχτό το φώς στις εσωτερικές πλαφονιέρες. Έχουν μικρή κατανάλωση ρεύματος, φαίνονται από μακριά και σας φτιάχνουν την διάθεση.
 • Μην εξαντληθείτε από την προσπάθεια να σπρώξετε ή να ξεκολλήσετε το αυτοκίνητο σας. Περιμένετε για βοήθεια.
 • Μην περπατάτε στον δρόμο καθώς λόγω χαμηλής ορατότητας και ολισθηρότητας μπορεί να σας χτυπήσει άλλο αυτοκίνητο.
 • Εάν βρεθείτε ακινητοποιημένοι στην ερημία και έχετε σήμα στο κινητό μπορείτε μέσω του Google Mapς να στείλτε το στίγμα σας στους διασώστες . Μάθετε ακριβώς πως γίνεται αυτό πριν σας χρειαστεί να το κάνετε στην ανάγκη.
 • Μην χρησιμοποιείτε το χειρόφρενο για να παρκάρετε το αυτοκίνητο. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να παγώσει και ίσως να μην μπορείτε να ξεκινήσετε.

Να θυμάστε ότι κανείς δεν έχει συμβόλαιο με τον Θεό για αιώνια ασφάλεια- και όσα γράφω παραπάνω δεν είναι «για εάν συμβούν», αλλά «για όταν συμβούν»!

Ελπίζω να μην σας κούρασα!

Συμπέρασμα…για το Puma!

Μετά από αυτή την μεγάλη παρένθεση -και  επιστρέφοντας στο προκείμενο 😎 , το Ford PUMA 1.0 ECOBOOST 125PS (mHEV) εξακολουθεί να έχει την πιο ενδιαφέρουσα οδική συμπεριφορά της κατηγορίας, με καλές επιδόσεις και ποιοτικά υλικά στο εσωτερικό του-παρότι που συγκρινόμενο με τον ανταγωνισμό υστερεί στους χώρους του πίσω καθίσματος.

Ωστόσο το Ford Puma μπορεί να γίνει το μοναδικό αυτοκίνητο ενός νεανικού κοινού που ζει στην πόλη αλλά που τα σαββατοκύριακα θα θελήσει να το φορτώσει και να ταξιδέψει στην ύπαιθρο επειδή πρόκειται για ένα CUV με έναν απόλυτα διασκεδαστικό χαρακτήρα που  πολύ δύσκολα μπορεί να τον πλησιάσει ο ανταγωνισμός.

Αν είστε νέοι και ωραίοι, ή αν έχετε σχετικά μικρές απαιτήσεις χώρων στο πίσω κάθισμα , το Ford Puma αποτελεί μια θαυμάσια πρόταση που πρέπει να την δείτε-και μονόδρομο εάν επιθυμείτε  να συνδυάσετε ένα CUV με την ευχαρίστηση στην οδήγηση!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

MY Racing CV

 

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Ford PUMA 1.0 ECOBOOST 125PS (mHEV)

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
  0
  Το Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειο