Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) Δοκιμή / Test drive

Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) Δοκιμή / Test drive

Επειδή το ολοκαίνουριο Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία οδήγησης από εκείνη της πρώτης γενιάς του C40 P6 (MY22) –και επειδή τα δύο μοντέλα εμφανισιακά μοιάζουν σαν «δυο σταγόνες νερού», μου φαίνεται σαν ένα σπουδαίο παράδειγμα που αναδεικνύει η τελευταία αίσθηση που πρέπει να εμπιστευόμαστε στις εκτιμήσεις μας… είναι τελικά η όραση!

Ναι μοιάζουν σε όλα, όμως ένα μόλις χρόνο μετά την παρουσίαση της προσθιοκίνητης  έκδοσης του C40 P6 ΜΥ22 (…και του ηλεκτρικού XC40 P6 ΜΥ22)  η Volvo ανταποκρίθηκε στην κριτική που αφορούσε την δυνατότητα διαχείρισης της ροπής του ηλεκτροκινητήρα των 231 μόνο από τους μπροστινούς τροχούς και έτσι μετά από 25 χρόνια η Volvo βρέθηκε να διαθέτει πάλι ένα πισωκίνητο μοντέλο στην γκάμα της, έστω και αν αυτό είναι ηλεκτρικό!

Πέρυσι είχαμε παρουσιάσει το εκρηκτικό Volvo C40 P8  το oποιο χάρη στην τετρακίνηση διαχειριζόταν με άνεση τους 408 ίππους του,όμως το προσθιοκίνητο XC40 P6 που επίσης παρουσιάσαμε πέρυσι κατά την διάρκεια της επιτάχυνσης δυσκολευόταν με την πρόσφυση των μπροστινών τροχών προκαλώντας αντιδράσεις και στο τιμόνι.

Η Volvo έχοντας ήδη διαθέσιμες όλες τις τεχνολογίες πήρε την απόφαση πως οι δικίνητες εκδόσεις των ηλεκτρικών της μοντέλων από έδω και στο εξής θα πρέπει να μεταδίδουν την ροπή στον πίσω άξονα έτσι ώστε κατά την επιτάχυνση να μην επηρεάζεται ο άξονας που είναι επιφορτισμένος με το στρίψιμο.

Για το 2024 λοιπόν εκτός λοιπόν από το τετρακίνητο «τέρας» της Volvo παρουσιάστηκαν και δύο πισωκίνητες εκδόσεις του C40 (και του XC 40)- μια με ιπποδύναμη 238 ίππων (..από 231 που είχε η προσθιοκίνητη) και μπαταρία 69KWh και μια πιο ισχυρή με ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει 252 ίππους και εξοπλίζεται με την μεγάλη μπαταρία των 82 KWh που έχει πλέον και το τετρακίνητο P8 Extended Range.

H αυτονομία (WLTP) της έκδοσης με την μπαταριά 69KWh αυξήθηκε στα 476 km, έναντι 438 χιλιομέτρων προηγουμένως ενώ η έκδοση extended range με την μπαταρία των 82 KWh φτάνει θεωρητικά στα 533 km.

Εμείς δοκιμάζουμε το πισωκίνητο Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) με την μεγάλη μπαταρία και τον δυνατό κινητήρα που έχοντας λύσει τα προβλήματα της πρόσφυσης σίγουρα αποτελεί την πιο ισορροπημένη επιλογή γι αοποιον ενδιαφέρεται για το C40.

Το C40 είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της Volvo που διατίθεται αποκλειστικά σαν ηλεκτροκίνητο δείχνοντας ξεκάθαρα τον δρόμο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Σουηδική εταιρεία στο μέλλον.

Το Coupe SUV αμάξωμα με την εντυπωσιακή Fastback οροφή το κάνει να δείχνει το πιο μοντέρνο-και κυρίως το κάνει να μοιάζει με το Model Y και το Ford Mustang Mach-E τα οποία έχοντας επιλέξει επίσης Coupe SUV αμάξωμα απολαμβάνουν ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό από την αγορά των ηλεκτροκίνητων οικογενειακών αυτοκίνητων.

Παράλληλα το χαμήλωμα του κέντρου βάρους, το νέο σετάρισμα της ανάρτησης και η έξυπνα πισωκίνητη συμπεριφορά κάνουν το C40 όχι απλά ένα ενδιαφέρον ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά- σε ότι με αφορά,το πιο ενδιαφέρον οικονομοτεχνικά μοντέλο στην γκάμα της Volvo.

Η βάση είναι η αρθρωτή πλατφόρμα CMA- και οι διαστάσεις σε σχέση με το XC 40 έχουν ελάχιστες διαφορές με το πλάτος να είναι κατά 1 εκ. μεγαλύτερο και το ύψος 5,6 εκ. μικρότερο-κάτι που οφείλεται κυρίως στην χαμηλότερη γραμμή της οροφής αλλά και την απόσταση από το έδαφος που μειώθηκε κατά 2 εκ στα 17,5 εκ.

Το αμάξωμα λοιπόν είναι φαρδύτερο χαμηλότερο από εκείνο του XC40 όμως το μήκος παραμένει το ίδιο στα 4.431 mm-όπως και το μεταξόνιο στα 2.702 mm εξασφαλίζοντας τους ιδίους  εξαιρετικούς χώρους για τους επιβάτες με το XC40.

To βάρος των σχεδόν 2,100 κιλών παραμένει λόγω της μεγάλης μπαταρίας του αυτοκινήτου της δοκιμής όμως οι ρυθμίσεις στο πλαίσιο καταφέρνουν να το εξαφανίσουν από τα χέρια του οδηγού-και αυτό δείχνει το πόσο διαφορετικό γίνεται το δικίνητο C40 όταν η κίνηση μεταδίδεται στον σωστό άξονα!

Εμφάνιση

Το Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) εμφανισιακά δεν διαφέρει σε τίποτε από το την πρώτη γενιά του C40 και εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον μας σε σχέση με ένα  XC40 κυρίως από την πιο έντονη κλίση της οροφής στο πίσω μέρος, τα νέα φωτιστικά σώματα και μια πιο πολύ ενδιαφέρουσα σε σχεδίαση στην πίσω αεροτομή.

Η κάθετη μάσκα- σήμα κατατεθέν του σουηδού κατασκευαστή, δεν χρειάζεται να ψήχει το ψυγείο κάποιου θερμικού κινητήρα και έτσι οι γρίλιες της εκφυλλίστηκαν και σύμφωνα με την θεωρία του Δαρβίνου εξαφανίστηκαν.

Ωστόσο η εμφάνιση δεν αφήνει αμφιβολίες για την καταγωγή του αυτοκινήτου ενώ η τοποθέτηση των χαρακτηριστικών φωτιστικών σωμάτων Pixel–LED προσδίδουν την γνωστή σκανδιναβική εμφάνιση.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι αμέσως γίνεται εμφανής η fastback οροφή, αλλά και οι χαμηλότερες κολώνες της οροφής που δίνουν ένα πιο αεροδυναμικό σχεδιασμό και μια αθλητική φυσιογνωμία που όπως θα δούμε βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις εξωφρενικά συμπαθητικές επιδόσεις!

Το Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) της δοκιμής εξοπλίζεται με τις νέες πιο αεροδυναμικές ζάντες  που φορούν ελαστικά 235/50 R19 μπροστά- και πίσω τα φαρδύτερα 255/45 R19 που σίγουρα συμβάλουν στο «αισθητικό γέμισμα» των μεγάλων θόλων .

Η εξεζητημένη σχεδίαση της πίσω κολώνας είναι πρωτότυπη-και για κάποιους πολύ όμορφη, αλλά γνωρίζοντας τα προβλήματα ορατότητας που αυτή δημιουργεί σε συνδυασμό με το μικρό και έντονα επικλινές πίσω παρμπρίζ πρέπει να μετριάσουμε τον ενθουσιασμό μας όταν βλέπουμε τα μέτρια οφέλη που αυτή έχει στον αεροδυναμικό συντελεστή (CX 0,31 από το 0,33 του XC40).

Αυτό όμως που με κέρδισε είναι η σχεδίαση των πίσω LED φωτιστικών σωμάτων και φυσικά η πρωτότυπη αεροτομή πάνω από το πίσω παράθυρο που αποτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα.

Εσωτερικό

Υπάρχει κάτι στο εσωτερικό των Volvo που σου φτιάχνει την διάθεση.

Είναι ο μινιμαλιστικός σκανδιναβικός σχεδιασμός που συνδυάζει ποιοτικά υλικά, με την έλλειψη υπερβολής και τους σεμνούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) είναι μαλακά και η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, ενώ η απόφαση της Volvo να μην προσφέρει σε καμιά έκδοση εξοπλισμού δερμάτινα καθίσματα το καθιστά το πρώτο ολοκληρωτικά vegan (!) μοντέλο στην γκάμα της.

Οι κάθετοι αεραγωγοί εκατέρωθεν της οθόνης και στα άκρα δείχνουν να είναι ογκώδεις, όμως ο σχεδιασμός τους γεννά συνειρμούς από το Volvo 144 και ο χειρισμός τους είναι τόσο χορταστικός, που το μάτι είναι πολύ δύσκολο να εστιάσει σε κάποιες τις μικρολεπτομέρειες όπως είναι τα σκληρά πλαστικά στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας που χαλούν κάπως την υπέροχη εικόνα.

Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 12,3’’και παρέχει με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός. Θα ήθελα να έχει περισσότερες εππιλογές παραμετροποίησης ή επιλογής διαφορετικής διαταξης των ενδείξεων, αλλα είπαμε ότι έδω έχουμε να κάνουμε με μια άσκηση μινιμαλισμού.

Στην κεντρική κονσόλα βρίσκεται η γνωστή κάθετα τοποθετημένη οθόνη 9“touch-screen” του συστήματος πολυμέσων που λειτουργεί με το νέο λογισμικό Android της Google το οποίο προσωπικά με προβλημάτισε στην χρήση του καθώς είναι δύσκολο να επιλεχθεί χειροκίνητα ένας σταθμός ραδιοφώνου διαφορετικός από εκείνον που ήδη υπάρχει στις μνήμες, ή να βρεθείς σε διαφορες επιλογές (πχ κλιματισμός) χωρις να πάρεις το βλεμμα σου από τον δρόμο.

Φυσικά τις αδυναμίες στις λειτουργίες τις καλύπτουν οι φωνητικές εντολές που ενεργοποιούνται αν υπάρχει σύνδεση με το internet και πεις «Hey Google», ενώ οι συνεχείς αναβαθμίσεις που κάνει η Google είναι σίγουρο ότι τελικά θα λύσουν όλα τα προβλήματα και θα εμπλουτίσουν τις λειτουργίες.

Εντύπωση μου προκάλεσε η έλλειψη διακόπτη για την εκκίνηση, αφού ένας πιεζοηλεκτρικός διακόπτης που βρίσκεται μέσα στο κάθισμα αντιλαμβάνεται ότι κάθεται σε αυτό ο οδηγός και εκκινεί αυτόματα όλα τα συστήματα.

από την αλλη πλευρα όταν θέλεις να περιμένεις μέσα στο αυτοκίνητο τα φώτα μένουν ανοικτά και καταναλώνουν πολύτιμη ενέργεια χωρίς λόγο. Ένας γενικός διακοπτής δεν θα με χάλαγε…

Το Volvo C40 προσπαθεί να γίνει όσο γίνεται πιο απλό στην χρήση και έτσι δεν υπάρχει ούτε επιλογή «B» για πιο έντονη ανάκτηση ενεργείας, ούτε επιλογές λειτουργίας ECO και Sport –που προσωπικά θα ήθελα να υπάρχουν γιατί συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην οικονομία ενέργειας.

Τελικά ψάχνοντας στα “σεντούκια” των υπο-μενού του συστήματος πολυμέσων θα βρεις την ενεργοποίηση της έντονης ανάκτησης ενεργείας και μια επιλογή που ευτυχώς αλλάζει την υποβοήθηση του τιμονιού από υπερβολικά ισχυρή- σε απλά κανονική!

Χώροι/Άνεση

Παρά το χαμηλότερο ύψος της οροφής το εσωτερικό του Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) έχει μια μοναδική αίσθηση ευρυχωρίας που προέρχεται από το απλό και ρηχό σε μήκος ταμπλό του.

Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς όσο ευρύχωρο είναι το XC40 παρά τις πιο χαμηλές κολώνες, ενώ η θέση οδήγησης  τοποθετεί τον οδηγό ψηλά όπως αρμόζει σε ένα SUV, χαρίζοντας του καλή ορατότητα προς τα μπροστά και επιεικώς μέτρια προς τα πίσω εξαιτίας της πολύ φαρδιάς πίσω κολώνας.

Φυσικά το πρόβλημα μετριάζεται από τους μεγάλους καθρέπτες και τις κάμερες 360 μοιρών που δίνουν μια πολύ καλή ψηφιακή εικόνα για τον περίγυρο του αυτοκινήτου μετριάζοντας το πρόβλημα.

Οφείλω ωστόσο να πω ότι η χαμηλότερη κατά 4 εκατοστά  οροφή θα προβληματίσει την είσοδο των πολύ ψηλών (πάνω από 1,85++) επιβατών που θα δουν ότι η είσοδος στο εσωτερικό (μπροστά και πίσω) δεν γίνεται απρόσκοπτα όπως στο ΧC40, αλλά ότι το κεφάλι τους βρίσκει στις κολώνες και τους αναγκάζει να σκύψουν.

Και ενώ η απρόσκοπτη είσοδος στο εσωτερικό που χαρακτηρίζει τα SUV’s θυσιάζεται στο C40 για χάρη της αεροδυναμικής και του εντυπωσιακού σχεδιασμού,μόλις καθίσεις στο κάθισμα το ύψος για τα κεφάλια των επιβατών παραμένει επαρκές παρά την ύπαρξη της γυάλινης –μη ανοιγμένης οροφής που είναι κατασκευασμένη από φωτοχρωμικό γυαλί.

Η οροφή δεν διαθέτει ούτε σκίαστρο, όμως οι μηχανικοί δηλώνουν πως το τζάμι σκουραίνει αρκετά με τον έντονο ήλιο και δεν ενοχλεί-κάτι που αποδείχθηκε και στην χρήση.

Οι χώροι για μικροαντικείμενα και ποτήρια είναι άπλετοι και υπάρχουν στοιχεία του σχεδιασμού που με εντυπωσίασαν όπως τα ηχεία στις μπροστινές πόρτες που έχουν εγκαταλείψει την κλασσική τους θέση- και έχουν μεταφερθεί τα woofers πίσω από το ταμπλό, και τα tweeters ψηλά κοντά στα πόμολα- ελευθερώνοντας έτσι έναν μεγάλο και πρακτικό χώρο για μπουκάλια- και άλλα σχετικά ογκώδη αντικείμενα-χωρίς να επηρεάζεται η πιστότητα του ήχου.

Τα καθίσματα είναι μαλακά και άνετα, αλλά η πλευρική στήριξη δεν είναι σπουδαία και ευτυχώς οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι ικανοποιητικοί τόσο για τα γόνατα όσο και για τους ώμους.

Το τούνελ της μετάδοσης (κληροδότημα των θερμικών XC40)  θα προβληματίσει τα πόδια του μεσαίου επιβάτη, ενώ αν στο πίσω κάθισμα κάθονται παιδιά, τότε η ψηλή πίσω πόρτα σε συνδυασμό με τα μικρά και κοφτά πίσω παράθυρα θα επηρεάσουν την ορατότητα τους προς τα έξω.

Ο χώρος αποσκευών βρίσκεται στα 419 λίτρα που δεν είναι ο κορυφαίος της κατηγορίας, όμως σίγουρα θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης, ενώ κάτω από το μπροστινό καπό υπάρχει ακόμη ένας χώρος 51 λίτρων που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα όλα τα καλώδια της φόρτισης .

Κινητήρας/Επιδόσεις/Κατανάλωση

Τo Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) διαθέτει ένα σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου -κάτω από το πάτωμα -και αποδίδει 252 ίππους και 385 Νm ροπής που μεταδίδονται απευθείας στους πίσω τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος.

Οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπείς σε ότι αφορά τα 7,5 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να φτάσει στα 100 χλμ/ω από στάση… και νόμιμες σε ότι αφορά τα 164 χλμ/ω που μπορεί να τα δει στο κοντέρ κάποιος (…όχι εγώ που πότε δεν ξεπερνώ το όριο ταχύτητας) εξαιτίας του ηλεκτρονικού κόφτη που σύμφωνα με φήμες έρχεται γρήγορα και απότομα.

Η συστοιχία των μπαταριών φτάνει σε χωρητικότητα τις 76 ωφέλιμες kWh (82 ονομαστικές), βρίσκεται κάτω από τους επιβάτες και περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφάλειας που είναι φερόμενο τμήμα του αμαξώματος συνεισφέροντας στην ακαμψία του πλαισίου.

Σημειώστε ότι το Volvo C40 Recharge επιβραβεύτηκε με αξιολόγηση πέντε αστέρων στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP για το 2022, παίρνοντας θέση δίπλα στα άλλα μοντέλα της Volvo Cars, ως ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο.

Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει μέχρι και στο εκπληκτικό 14,7 Kwh /100 χλμ, η μέση του τεστ ήταν 17,5 Kwh/100 χλμ, ενώ μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 24 Kwh/100 χλμ. αν υπάρχει όρεξη για σπατάλη.

Σε ότι αφορά την αυτονομία λοιπόν όλοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι με το Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) αφού με μια φόρτιση μπορεί να μην ξεπερνά τα 500 χλμ που υπόσχεται η Volvo όμως σίγουρα θα ξεπεράσει τα 440 χλμ στην πόλη, ενώ στον αυτοκινητόδρομο αν κινείστε μέχρι 120 χλμ/ω μπορεί με ασφάλεια να καλύψει 380+ χλμ.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τις κρύες ημέρες του χειμώνα η λειτουργία της θέρμανσης επιβαρύνει την κατανάλωση κατά περίπου  10% μεταβάλωντας αρνητικά την αυτονομία.

O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει το Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) είναι 38 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα,9 ώρες σε wallbox με ισχύ 11 kW. Η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει αναβαθμισμένη φόρτιση 200 kW σε συνεχές ρεύμα (η προηγούμενη μέγιστη τιμή ήταν 150 kW), ενώ η φόρτιση από το 10% έως το 80% απαιτεί περίπου 28 λεπτά.

Αναρτήσεις/ Φρένα

Το Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) μοιράζεται την ίδια αρχιτεκτονική αναρτήσεων με τα XC 40 και διαθέτει γόνατα Μc Pherson εμπρός και μια διάταξη με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω που όμως είναι τόσο διαφορετικά σεταρισμένες που είναι αδύνατον να πιστέψεις ότι οδηγάς το ίδιο αυτοκίνητο!

Το Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) είναι 3 εκατοστά πιο χαμηλό από το XC40, έχει μικρότερες διαδρομές στα αμορτισέρ, ακλόνητες αντιστρεπτικές, σκληρά ελατήρια και αυτό που σώζει την άνεση-που δεν είναι κακή- είναι ο περίεργος συνδυασμός της γρήγορης απόσβεσης συμπίεσης με την αργή απόσβεση επαναφοράς.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα διαμέτρου 340 mm πίσω και 345 mm εμπρός και οι μπροστινές δαγκάνες έχουν αντικριστά έμβολα.

Σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενεργείας τα φρένα είναι ακούραστα και πανίσχυρα, ενώ καθώς ο ηλεκτροκινητήρας  «γλυκαίνει» το φρενάρισμα δεν βλέπουμε την τάση που υπάρχει στα θερμικά Volvo XC 40 να παραδίδονται νωρίς στο ABS στα απότομα φρεναρίσματα.

Ωστόσο, η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τα φρένα του.

Το ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, στις στροφές η αίσθηση του δεν ενθουσιάζει και απαιτεί κάποια συνήθεια.

Στην Πόλη

Το Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) μπορεί να είναι κάπως ογκώδες για το αστικό περιβάλλον, αλλά ο οδηγός του απολαμβάνει την αίσθηση που χαρίζουν τα μεγάλα SUV, ενώ χάρη το τετραγωνισμένο σχήμα είναι αρκετά εύκολο να ορίσεις τις διαστάσεις του μέσα στην κίνηση.

Η ανάρτηση σε συνδυασμό με τις 19ρες ζάντες επηρεάζουν ελάχιστα την άνεση του αυτοκινήτου-κυρίως  όπου υπάρχει οδόστρωμα με διαφορετικές επιφάνειες στο δεξί με το κεντρικό μέρος του δρόμου.

Στην Ελλάδα που όλοι οι δρόμοι είναι σκαμμένοι-για κάποιο ή για κανένα συγκεκριμένο λόγο στο δεξί μέρος τους- το  σετάρισμα της ανάρτησης θα ενοχλήσει αφού όταν οι δρόμοι γίνουν άθλιοι σαν του ΔΛΔ παρουσιάζονται αναπηδήσεις στον εγκάρσιο άξονα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Όταν όμως ο δρόμος είναι αποδεκτός σε ότι αφορά την ποιότητα του οδοστρώματος η απόλαυση της ησυχίας που χαρίζει ο ηλεκτροκινητήρας που πλέον βρίσκεται πίσω από τους επιβάτες είναι άριστή ενώ τα ηχομονωτικά παράθυρα αφήνουν την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών.

Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στην ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα που τώρα είναι ακόμη πιο ήσυχός αφού βρίσκεται στο πίσω μέρος.

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος χάρη στο αναβαθμισμένο λειτουργικό του controller αντιδρά ακόμη πιο βελούδινα και με ακρίβεια.

Χάρη στην μετάδοση στον πίσω άξονα τώρα στις εκκινήσεις με πλήρη δύναμη το τιμόνι παραμένει ακλόνητο κάνοντας το νέο μοντέλο να συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα από το προηγούμενο που παρουσίαζε «ψαρέμα» και κλώτσημα στο τιμόνι κατά την εκκίνηση.

Στον αυτοκινητόδρομο

Όταν το Volvo C40 Recharge P6 RWD βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι η βελτιωμένη αεροδυναμική σε σχέση με το XC40 ωφελεί το αυτοκίνητο που μοιάζει να γλιστρά πιο άνετα μέσα στον αέρα δημιουργώντας ελάχιστους αεροδυναμικού θορύβους που όμως βρίσκουν τον δρόμο τους προς τα αυτιά των επιβατών μόνο από την πανοραμική οροφή μετά τα 130 χλμ/ω.

Δυστυχώς όσο ήσυχα και να είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι σταθερές ταχύτητες γύρω στα 130-140 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο μειώνουν την συνολική αυτονομία κάτω από τα 350 χιλιόμετρα και δημιουργούν επιπλέον άγχος στον οδηγό.

Μειώνοντας την ταχύτητα στα 120 χλμ/ω η αυτονομία συμφωνά με τον υπολογιστή πλησιάζει τα 450 χλμ ωστόσο είναι σίγουρο ότι όταν η μπαταρία θα πέσει κάτω από το 25% θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν από τα 330-350 χλμ.

 Στις Στροφές

Με χαμηλό κέντρο βάρους, πιο σωστό ζύγισμα, 250 ηλεκτρικά άλογα και ροπή βαποριού τα 2100 κιλά του Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) ελέγχονται με ακρίβεια στο στεγνό οδόστρωμα όπου τα πολύ φαρδιά ελαστικά προσφέρουν ανείπωτες ποσότητες πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης.

Η ανάρτηση είναι σφικτή ενώ χάρη τις στιβαρές αντιστρεπτικές και το χαμηλό κέντρο βάρους που οφείλεται στην τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα, οι κλίσεις μέσα στην στροφή είναι πολύ λιγότερες από ότι είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει ο οδηγός.

Μπορεί κατά την απότομη επιτάχυνση να κάθεται το πίσω μέρος και να ελαφρώνει κάπως το τιμόνι του, όμως κατά την διάρκεια της βίαιης επιτάχυνσης δεν προκαλείται καμία αντίδραση που να ενοχλεί τον οδηγό!

Το ESP είναι σχεδόν αδύνατον να επέμβει κατά την επιτάχυνση και στο τιμόνι που ζωντανεύει νοιώθεις την ροπή να βρίσκει ευκολά τον δρόμο της προς την άσφαλτό χάρη στην πίσω κίνηση.

Στην σβέλτη αλλά με γραμμές η οδήγηση είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Ανεβάζοντας ρυθμό βλέπεις ότι μέσα στην στροφή το μπροστινό μέρος μοιάζει για πολύ λίγο να γλιστρά και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να νοιώσεις το πίσω μέρος να συμμετέχει στο στρίψιμο είναι να μείνεις στο πετάλι του γκαζιού.

Η υποστροφή είναι ελάχιστη,ενώ υπάρχει και μια τάση του πίσω μέρους να ανοίγει την τροχιά στο γκάζι και να βοηθά το μπροστινό μέρος να πηγαίνει προς τα εκεί που στοχεύει το τιμόνι.

Η πληροφόρηση από το τιμόνι δεν είναι ικανοποιεί,όμως αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται και έτσι μετά από λίγο πατάς το ποτενσιόμετρο νωρίς μέσα στην στροφή και το αυτοκίνητο εκτινάσσεται προς τα εκεί που έχεις σημαδέψει με την ροπή να εκμηδενίζει την ευθεία που ακολουθεί.

Βέβαια οι νόμοι της φυσικής σε επαναφέρουν σύντομα στην τάξη όταν νομίσεις ότι μπορείς να συμπεριφερθείς στο βαρύ Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) να ήταν κάποιο σπορ αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για ατέλειωτα πλασαρίσματα από την μια στροφή στην άλλη σε μια ορεινή διαδρομή με εναλλασσόμενες στροφές.

Η αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης μεταφοράς βάρους από την μια στροφή στην άλλη δεν είναι η καλύτερη δυνατή- και έτσι σύντομα το Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) μπουρδουκλώνεται και παραδίδεται νωρίς στα ικανότατα ηλεκτρονικά.

Το Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) έχει μια εξαιρετική συμπεριφορά στους επαρχιακούς δρόμους και όσο δεν οδηγείτε σε οριακούς ρυθμούς δεν πρόκειται ποτέ να σας προβληματίσει ή να σας τρομάξει.

Παράλληλα η άμεση ανταπόκριση του ηλεκτροκινητήρα θα σας εξασφαλίσει άμεσα προσπεράσματα στο επαρχιακό δίκτυο και η καλορυθμισμένη ανάρτηση θα κρατήσει τους επιβάτες ξεκούραστους.

Συμπέρασμα

Τα μηνύματα ήταν και είναι μπερδεμένα όταν βλέπεις ένα C-SUV που εκπέμπει οικολογικά μηνύματα μέσω της ηλεκτροκίνησης να είναι τόσο βαρύ και μεγάλο σε διαστάσεις…

Από την μια πλευρά τα «premium C-SUV» απευθύνονται σε ανθρώπους με ανάγκες σε χώρους για τα ταξίδια και – γιατί όχι – πολυτελή χαρακτήρα για χαλάρωση στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις, ενώ από την άλλη η φυσιογνωμικά ευγενής Greta Thunberg με τα επικερδή προβλήματα θυμού της, προστάζει πως οι αστικές μετακινήσεις πρέπει να γίνονται με μικρά και ελαφριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι φιλικά στο επιβαρυμένο από τους ρύπους περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων… or else!

Παντρεύεις αυτά τα αντικρουόμενα χαρακτηριστικά, ή είναι προσωρινό σύμφωνο συμβίωσης? Δεν ξέρω… ή μάλλον νομίζω ότι ξέρω, αλλα θα βεβαιωθώ όταν οδηγήσω το ΕΧ30.

Οι μηχανικοί της Volvo δείχνοντας ξεκάθαρα ότι όταν θέλουν μπορούν, μετέφεραν την κίνηση του C40 P6 εκεί που πρέπει και κατάφεραν να κάνουν την μικρή έκδοση του C40 οδηγικά ενδιαφέρουσα και οικονομοτεχνικά συμφέρουσα.

Ο όρος οικονομοτεχνικά συμφέρον είναι σχετικός και καθορίζεται από το εξωφρενικό επίπεδο τιμών που χαρακτηρίζει όλη την αγορά αλλά και την γνώση πως τα Σουηδικά αυτοκίνητα δικαίως χαρακτηρίζονται σαν premium και ότι διατηρούν το δικαίωμα των υψηλότερων τιμών.

Το Volvo C40 P6 ξεκινά από τα €55,924 ευρώ για την έκδοση με την μικρή μπαταρία και φτάνει τα €57,908, χωρίς να περιλαμβάνει την έκπτωση της κρατικής επιδότησης “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και της απόσυρσης συμβατικού αυτοκίνητου, που προσφέρουν όφελος 8.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

Φυσικά απαλλάσσεται από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας, ενώ επιτρέπεται να  κυκλοφορεί ελεύθερα στον Δακτύλιο και να παρκάρει δωρεάν για 2 χρόνια στην Αθήνα…

Για να τελειώνουμε με τα οικονομοτεχνικά σημειώστε πως καλύπτεται από πέντε χρόνια ή 100.000 χλμ. εγγύηση (οκτώ χρόνια ή 160.000 χλμ για την μπαταρία), έχουν δωρεάν συντήρηση για τρία έτη και πενταετή οδική βοήθεια Volvo Assistance.

Το C40 έχει χώρους και μια ξεχωριστή εμφάνιση που πιθανότατα να μην αρέσει σε όλους αλλά που προκαλεί τα βλέμματα με την διαφορετικότητα του, ενώ το άνετο και ποιοτικό εσωτερικό του εκπέμπει ποιότητα μέσα από την απλότητα- χωρίς να κουράζει το μάτι.

Για την ώρα το  Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) είναι το απόλυτα λογικό και οδηγικά ενδιαφέρον ηλεκτρικό Volvo που με τα 252 άλογα του ταιριάζει γάντι στην καθημερινότητα και την πολυτελή διαβίωση του ιδιοκτήτη του..

Οι πιο γρήγοροι φίλοι της Volvo μπορούν να σκεφτούν και την τετρακίνητή έκδοση Ρ8 των 408 ίππων, αλλά όταν η επιλογή είναι θέμα λογικής…. τότε νομίζω ότι το Volvo C40 P6 RWD Extended Range (252PS) αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η υψηλή τιμή αγοράς και η κατανάλωση ενεργείας
  • Η πρόσβαση στο εσωτερικό για ψηλούς επιβάτες που θυμίζει sedan-αν όχι coupe αυτοκίνητο

 Θα θυμάμαι

  • Την μεταμόρφωση που επέφερε η πίσω κίνηση στην οδηγική ευχαρίστηση.
  •  Τους μεγάλους χώρους και το μινιμαλιστικά πολυτελές εσωτερικό

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

MY Racing CV

 

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Volvo C40 P6 RWD Extended Range 

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο