Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Kia EV6 AWD 325 PS (LR) Δοκιμή / Test drive

Kia EV6 AWD 325 PS (LR) Δοκιμή / Test drive

To Kia EV6 AWD 325 PS αποτυπώνει ταυτόχρονα την εντυπωσιακή πορεία της ΚΙΑ στην ιστορία της αυτοκίνησης αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων της Ν.Κορέας που έχοντας βιώσει και αυτοί-όπως και εμείς μια βίαιη ιστορία με προαιώνιους εχθρούς και κατακτητές έχτισαν μια μοναδική νοοτροπία που συνδυάζει την υπερηφάνεια, την ταπεινοφροσύνη και την σκληρή δουλειά.

Όσοι έχουν ταξιδέψει στην Κορέα έχουν επιστρέψει εντυπωσιασμένοι από τον πολιτισμό, την τεχνολογία και τα επιτεύγματα ενός λαού που έχει περάσει και αυτός από το ΔΝΤ μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες όπως και εμείς και που δείχνει απόλυτο σεβασμό σε όσους πολέμησαν στο πλάι τους.

Η Νότια Κορέα τιμώντας τον ηρωισμό του «Εκστρατευτικού Σώματος της Ελλάδας στην Κορέα» (ρίξτε μια ματιά στην Ιστορία ΕΔΩ) ανήγειρε στην «Kοιλάδα των Hρώων», κοντά στο κέντρο της Σεούλ, ένα μνημείο για τους 186 Έλληνες πεσόντες μαχητές.

Οι Κορεάτες είχαν πάντα την εύνοια των ΗΠΑ, αλλά κρίνοντας από το αποτέλεσμα είναι ασφαλές να πούμε ότι παρά τις ομοιότητες στην ιστορία- και τις αλλεπάλληλες κακουχίες από τους κατακτητές (κυρίως τους Ιάπωνες), τελικά χάρη στην κουλτούρα τους, στο μόνο που μοιάζουν με εμάς είναι ότι και αυτοί χρησιμοποιούν την λέξη «ΝΑΙ» για την κατάφαση!

Αυτό από μόνο του είναι πραγματικά περίεργο για δύο λαούς που βρίσκονται τόσο μακριά στα πάντα…

Όσο εμείς απεργούσαμε και φρεντοπίναμε η Ν.Κορέα έχτισε βαριά βιομηχανία, ναυπηγεία, κυρίαρχες βιομηχανίες ηλεκτρονικών και σε ότι μας αφορά εδώ στο Autoholix αποφάσισαν να αναπτύξουν την αυτοκινητοβιομηχανία τους αντιγράφοντας-με άκομψο τρόπο, την τεχνογνωσία, τον σχεδιασμό και τις ιδέες Αμερικάνων, Ιαπώνων και Ευρωπαίων κατασκευαστών.

Πέρασαν λοιπόν τα χρόνια και τα τίμια αλλά οδηγικά άχαρα Hyundai Accent μας έφτασαν μέσα από μια μακριά διαδικασία εξέλιξης στα μοναδικά i20N, i30N- και από το πρώτο Sportage με τον κινητήρα της Mazda στο σημερινό μοντέλο που παίζει στα ίσια και να ξεπερνά αρκετούς από τους δυνατότερους παίχτες της πιο hot κατηγορίας.

Οι Κορεάτες δημιούργησαν τον δικό τους δρόμο με σημαία το δίπολο “value for money” και “σεβασμός στον πελάτη”-κάτι που εκφράζεται απόλυτα με την αξιοπιστία των αυτοκινήτων που κατασκευάζουν.

Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν άσχετα με ένα test drive ενός ακόμη αυτοκινήτου, αλλά δικαιολογούν πλήρως τον θαυμασμό που προκαλεί σε κάποιον το EV6 ακόμη-και αν δεν θέλει να εντυπωσιαστεί από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο όπως η υπογράφουσα!

Όλα αυτά πέρασαν από το μυαλό μου τα 3-4 λεπτά που έμεινα παγωμένη στο κάθισμα του Kia Kia EV6 AWD 325 PS προσπαθώντας να ξεπεράσω το πολιτισμικό σοκ που προκαλεί ο ξεχωριστός σχεδιασμός, η τεχνολογία και οι χώροι του.

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αριστεύουν μέσα στην πόλη με την ποιοτική και οικονομική λειτουργία τους, όμως το υψηλό κόστος κτήσης, οι περιορισμοί που θέτει η αυτονομία και το βάρος που επηρεάζει τις περισσότερες φορές την οδήγηση κάνουν δύσκολη την αποδοχή τους από τους Autoholixsaurus Colimenous σαν την υπογράφουσα.

Φυσικά έρχονται στο μυαλό μου εξαιρέσεις, με την i4 M50 να προσφέρει σε «τιμή ευκαιρίας» επιδόσεις και οδήγηση που στέκονται με άνεση δίπλα Μ3, το ταπεινό KONA ELECTRIC να λύνει με λογική τιμή το πρόβλημα της αυτονομίας και να αποτελεί για εμένα κορυφαία επιλογή αυτοκινήτου πόλης-και φυσικά το Mustang MachE να γεφυρώνει με συμβιβασμούς των δύο αυτών άκρων σε ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο που θα ήθελα να έχω αν δεν ήταν αυτό τόσο πολύ ακριβό ή εγώ τόσο φτωχή!

Κάθομαι τώρα μέσα Kia EV6 AWD 325 PS που στην πολύ γρήγορη, έκδοση Titanium που οδηγώ κοστίζει σύμφωνα με τον Τιμοκατάλογο €62.990 ή αν προτιμάτε, €52.990 με την επιδότηση του Κ.Η. 2 (αναμένενονται οι λεπτομέρειες για το ΚΗ3) και την έκπτωση των €2,000 που προσφέρει η αντιπροσωπεία.

Ακόμη πιο συμφέρουσα για ηλεκτρικό αυτοκίνητο φαντάζει η τιμή 43.990 € στην εισαγωγική έκδοση Standard Range 394km RWD 170PS- και στην πιο έξυπνη έκδοση Long Range 528km RWD 229PS κοστίζει 47.990 €.

Το κόστος αγοράς των 47.990 € μπορεί να ακούγεται εκτός πραγματικότητας για τους περισσότερους κατοίκους της χώρας μας , αλλά στις υπόλοιπες αγορές τα χρήματα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά για όσα προσφέρει ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο και δικαιολογούν σίγουρα τις υψηλές πωλήσεις στην Ευρώπη και Αμερική.

Το αν χρειάζονται τόσο μεγάλα και βαριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μεγάλη κουβέντα, όμως ήθελα να συμφωνήσουμε (..αν και δεν νομίζω να αποφύγω το σχόλιο στο φατσοβιβλίο για «το τριάρι ρετιρέ στο Παγκράτι» από τον ψηφιακό περαστικό που δεν θα έχει διαβάσει ούτε λέξη από όσα γράφω) που έπεται της ερώτησης “τιμούλα”?

Συγκριτικά με τον ανταγωνισμό (ελπίζω κάποτε να οδηγησω και τα αυτοκίνητα του Elon ώστε να μπορώ να τα αναφέρω)και όσα μοιάζει να προσφέρει το EV6 η τιμή του είναι συμφέρουσα.

Ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε ούτε να σκεφτούμε να το πάρουμε δεν  οφείλεται στην ΚΙΑ, αλλά μάλλον στις επιλογές μας τις δεκαετίες που προηγήθηκαν!

Οι Κορεάτες λοιπόν παρουσίασαν το Kia EV6, έτσι ξαφνικά- και αμέσως κέρδισαν άξια τον τίτλο του αυτοκινήτου της χρονιάς 2022, ενώ όσοι το είχαν οδηγήσει τότε δήλωναν τότε εντυπωσιασμένοι.

Και μπορεί το σουλούπι του να μοιάζει κάπως με Mach E , το μπροστινό μέρος με Jaguar E Pace το πίσω μέρος να θυμίζει  Aston Martin DBX και η άψογη ανάρτηση του να σχεδιάστηκε από τον αρχιμηχανικό της με την τεχνογνωσία της ακατανόμαστης (…που δεν αναφέρεται στο Autoholix λόγω της αγένειας των πωλητών της), όμως αντικειμενικά το σύνολο είναι πραγματικά εντυπωσιακό σε τεχνολογία, σχεδιασμό και οδική συμπεριφορά.

Εμφάνιση

Και ενώ πολλοί λένε ότι το Kia EV6 AWD 325 PS «μοιάζει με κάτι όπως και να το δεις», κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι εντυπωσιακός ο σχεδιασμός που επιτρέπει η χρήση της ειδικά εξελιγμένης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα πλατφόρμα E-GMP με αρχιτεκτονική 800V.

Αν κάποιος αλλάξει το σήμα της ΚΙΑ με εκείνο οποιασδήποτε «πρίμιου πράντμ» κατασκευαστή( που λέμε στο χωριό μου) το αποτέλεσμα θα ήταν πιστευτό από όλους, ενώ σε κάθε περίπτωση η μοντέρνα γλώσσα του σχεδιασμού δεν θυμίζει σε τίποτε όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την ΚΙΑ.

Το CUV αμάξωμα εξυπηρετεί την ανάγκη να τοποθετούνται οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάτω από το πάτωμα και ταυτόχρονά την κυρίαρχή μόδα των SUV που εξυπηρετείται ιδιαίτερα από τα 16 εκατοστά της απόστασης από το έδαφος και τους κοντούς προβόλους που κάνουν καθαρόαιμες κατασκευές να ζηλεύουν.

Αντί να επιλέξουν μια απρόσωπή μάσκα σαν εκείνη της Tesla που θυμίζει τους “Anonymous”, ή το ψάρι μέσα στην γυάλα, οι άνθρωποι της ΚΙΑ δανείστηκαν την ελιτιστική μορφή του Jaguar E Pace και χαμήλωσαν τους «ώμους» του μπροστινού καπό βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αεροδυναμική αλλά και την ορατότητα του οδηγού.

Τα στενά adaptive LED φώτα είναι απίστευτα  αποδοτικά στην νυκτερινή οδήγηση καθώς ρυθμίζουν την δέσμη τους ακολουθώντας το στρίψιμό του τιμονιού και ενεργοποιούν αυτόματα τους πανίσχυρους προβολείς όταν δεν έρχεται αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα.

Με διαστάσεις M/Π/Υ 4.695/1.890/1.550 mm και μεταξόνιο 2,9 μέτρων το Kia EV6 AWD 325 PS είναι ένα μεγάλο και φαρδύ CUV που το προφίλ του καθορίζεται από την καμπίνα των επιβατών που μετατοπισμένη στο πίσω μέρος και το μακρύ καπό να κλείνει το μάτι σε όσους σκέπτονται το Mustang MACH E.

Στο προφίλ της οι ανάγλυφες επιφάνειες στις πόρτες, τα κρυφά αεροδυναμικά πόμολα και το σχήμα της πίσω κολώνας με την διπλή αεροτομή κάνουν το Kia EV6 να κερδίζει τα βλέμματα από όπου και περάσει.

Η εικόνα από πίσω χάρη στα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα- που ενώνονται κάτω από την χαμηλή αεροτομή με μια γραμμή LED- σε συνδυασμό με το φαρδύ αμάξωμα θυμίζει σε εμένα το δημιούργημα της Aston Martin και γεμίζει την λωρίδα της κυκλοφορίας με τον πιο πειστικό τρόπο.

Με λίγα λόγια το Kia EV6 AWD 325 PS εκτός από μοντέρνο και όμορφο, δείχνει και δύο φορές πιο ακριβό!

Εσωτερικό

Η αρχική αίσθηση ποιότητας που αναδύεται από το εσωτερικό του Kia EV6 AWD 325 PS δεν οφείλεται τόσο στην μέτρια ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται ειδικά στο επάνω μέρος του -που είναι αδικαιολόγητα σκληρά, αλλά κυρίως από το ενιαίο κοίλο πάνελ που φιλοξενεί την οθόνη των 12,3” του πίνακα οργάνων και την τεράστια οθόνη του συστήματος πολυμέσων που έχει επίσης  διαγώνιο 12,3”.

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας που είναι εξαιρετικά πληροφοριακός. Το σύστημα έχει ένα ευκατανόητο μενού με γρήγορες αντιδράσεις, ενώ διαθέτει διασύνδεση Android Auto και το Apple CarPlay και τα πάντα είναι γραμμένα -επιτέλους- και στα Ελληνικά!

Εκεί όμως που εντυπωσιάστηκα ήταν η έξυπνη χρήση των δύο περιστροφικών διακοπτών στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας που με την πίεση ενός πλήκτρου χρησιμοποιούνται είτε για τον ανθρώπινο χειρισμό του ηχοσυστήματος, είτε για την ρύθμιση του αποδοτικού συστήματος κλιματισμού με τις τρεις ζώνες.

Ανάλογα με την επιλογή οι ενδείξεις στην ανεξάρτητη touch screen που βρίσκονται μεταξύ των περιστροφικών διακοπτών  δείχνει είτε τα χειριστήρια του κλιματισμού, είτε εκείνα του ηχοσυστήματος που ρυθμίζεται επιτέλους πανεύκολα.

Στις σημειώσεις που πάντα κρατώ με μολύβι, γράφω : «Μαθήματα εργονομίας για διεθνές ακροατήριο σχεδιαστών εσωτερικού χώρου σε αυτοκίνητα που επιμένουν στις οθόνες»….

Η ογκώδης αιωρούμενη κονσόλα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο καθισμάτων λειτουργεί σαν ένα υπέροχο υποβραχιόνιο και φιλοξενεί μεταξύ άλλων το πλήκτρο εκκίνησης και  τον περιστροφικό επιλογέα (D,N,R και P) ενώ εκμεταλλεύεται πλήρως το επίπεδο πάτωμα προσφέροντας χαμηλά ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για τσάντες ή μπουκάλια.

Με εξαίρεση αυτήν την όμορφή κονσόλα που θα μπορούσε να είναι πιο στιβαρή το εσωτερικό έχει άριστη συναρμογή με μηδενικούς τριγμούς στο Δ.Λ.Δ-  και ενώ είναι εξίσου προκλητικό με το εξωτερικό δημιουργεί την απαραίτητη hi-tech εικόνα που  συνδυάζεται και με πολύ εργονομία.

Χώροι

Τα ιδιαίτερης σχεδίασης μπροστινά καθίσματα του Kia EV6 GT-Line 325 PS είναι άνετα και με σχετικά ικανοποιητική πλευρική στήριξη ενώ μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι πολύ ψηλά σε μια καθαρόαιμη SUV θέση που εξασφαλίζει καλή ορατότητα και στην κίνηση αλλά και στις άκρες του αμαξώματος.

Το πρόβλημα είναι ότι ο περίεργος σχεδιασμός που έχουν τα προσκέφαλα υποχρεώνει το κεφάλι να γέρνει προς τα μπροστά επηρεάζοντας την άνεση σε μακρινά ταξίδια, όμως στις πλάτες τους υπάρχουν πολύ έξυπνα τοποθετημένες θύρες USB για τις συσκευές των παιδιών.

Το τιμόνι με τις δύο ακτίνες που ποτέ δεν μου άρεσε ούτε οπτικά αλλά ούτε και σαν αίσθηση… μέσα στο Kia EV6 είναι εκτός τόπου και χρόνου-θυμίζοντας ταξί Bluebird εποχής ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ που το οδηγά ο Χάρι Κλυν… «άμα λάχει να ούμ»!

Τουλάχιστον ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και τα χειριστήρια είναι εργονομικά τοποθετημένα επιτρέποντας στα χέρια να πέφτουν πάνω τους με φυσικό τρόπο.

Οι χώροι για τα πόδια και το κεφάλι του οδηγού είναι άνετοι ενώ η ορατότητα του οδηγού που προς τα μπροστά ενισχύεται από το χαμηλό καπό και το μεγάλο παρμπρίζ που κατεβαίνει χαμηλά, όμως προς τα πίσω είναι προβληματική λόγω του επικλινούς και μικρού πίσω παραθύρου και των ογκωδέστατων προσκέφαλων στο πίσω κάθισμα.

Η ανεξήγητη έλλειψη καθαριστήρα στο πίσω τζάμι κάνει την κατάσταση πιο δύσκολή όταν βρέχει αλλα η εξαιρετική κάμερα οπισθοπορείας «καθαρίζει» και σώζει την παρτίδα με ψηφιακό τρόπο.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι αρκετοί για τρεις ενήλικες που θα βρουν αρκετό χώρο για τα γόνατα και το κεφάλι τους, ενώ το απολύτως επίπεδο πάτωμα της νέας ηλεκτρικής πλατφόρμας πάνω στην οποία έχει χτιστεί το Kia EV6 προσφέρει άπλετο χώρο και για τα πόδια του μεσαίου επιβάτη.

Η πλάτη των πίσω καθισμάτων ρυθμίζεται για μεγαλύτερη άνεση και πέφτει ποσοστό 40:60 για να φορτώνονται μεγάλα αντικείμενα μεγαλώνοντάς τον χώρο αποσκευών από 520 λίτρα μπορεί να φτάσει και τα 1651 λίτρα, στο μπροστινό καπό υπάρχει ένας επιπλέον χώρος 52 λίτρων για τα καλώδια της φόρτισης κτλ.

Παράλληλα ο χώρος αποσκευών έχει τετράγωνο σχήμα και επίπεδο δάπεδο, αφού η πίσω ηλεκτρική πόρτα κατεβαίνει μέχρι χαμηλά στον προφυλακτήρα για να διευκολύνει την φόρτωση.

Κινητήρες/Επιδόσεις/Κατανάλωση

Για να υπερνικήσει με αξιοπρέπεια το βάρος των 2090 κιλών το Kia EV6 AWD 325 PS χρησιμοποιεί δύο ηλεκτροκινητήρες που συνολικά αποδίδουν 325 ίππους και 605Νm ροπής με τον πίσω σύχρονο κινητήρα να αποδίδει 225 ίππους και τον μπροστινό ασύχρονο 100.

Η συστοιχία των μπαταριών φτάνει σε χωρητικότητα τις 78 kWh, βρίσκεται στο πάτωμα κάτω από τους επιβάτες και περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφάλειας που είναι φερόμενο τμήμα του αμαξώματος συνεισφέροντας στην ακαμψία του πλαισίου.

Το Kia EV6 AWD 325 PS είναι «Ready to Race» σε αστικούς αγώνες dragster, αφού επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ω στον παράλογο χρόνο των 5 δευτερολέπτων και στάματα να επιταχύνει μόλις 14 δευτερόλεπτα αργότερα όταν ο κόφτης περιορίζει την τελική του ταχύτητα στα 186 χλμ/ω. (…σύμφωνα με φήμες).

Αυτές είναι επιδόσεις που πριν από μερικά χρόνια θα ντρόπιαζαν μια 911 Turbo και όταν χρησιμοποιούνται διαρκώς έχουν σοβαρή επίπτωση στην βέλτιστη κατανάλωση η οποία ενώ με πολύ προσεκτική οδήγηση φτάνει τα 16 Kwh /100 χλμ,αλλά όταν ο οδηγός υποκύπτει στην πλανεύτρα ροπή καλά θα κάνει να περιμένει καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 30 Kwh/100χλμ…και μπράβο του!

Πάντως η μέση κατανάλωση της δοκιμής ήταν 17 kWh/100 κάτι που θεωρητικά θα έδινε 500 χιλιόμετρα αυτονομίας, όμως αν η θερμοκρασία ήταν χαμηλή η αυτονομία θα επεφτε στα 380χλμ. αφού το αυτοκίνητο δεν έχει αντλία θερμότητας.

Παρόλα αυτά κατανάλωση είναι εξαιρετικά χαμηλή εάν σκεφτούμε το βάρος των 2,1 τόνων, κάτι που δείχνει την άριστη διαχείριση ενέργειας που έχουν πετύχει οι μηχανικοί της Hyundai/KIA.

Η φόρτιση στο οικιακό ρεύμα από εντελώς άδειες μπαταριές στο 100% διαρκεί περίπου 65 (!) ώρες, όμως αν κάνετε μέχρι 150 χλμ την ημέρα αρκεί να αφήνετε το αυτοκίνητο σας για 10 ώρες το βράδυ και το πρωί θα είναι γεμάτο.

Αν βεβαία έχετε ένα Wallbox 11 kW θα χρειαστούν 7 ώρες και 20 λεπτά για το 80%της φόρτισης , ενώ αν βρείτε έναν ταχυφορτιστή 150 kW (…δεν ξέρω που θα τον βρείτε) τότε το Kia EV6 θα προσλαμβάνει ρεύμα για 110 χιλιόμετρα κάθε 10 λεπτά!

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις είναι με γόνατα McPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και είναι σχετικά σφικτή στηριζόμενη περισσότερο στις σκληρές αντιστρεπτικές για να περιορίσει τις κλίσεις του βαρίου αμαξώματος.

Τα αμορτισέρ ισορροπούν άψογα σε ότι αφορά την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς κάνοντας το Kia EV6 GT-Line 325 άνετο στην καθημερινότητα και ενδιαφέρον στις στροφές.

Το τιμόνι εκτός από άσχημο στην εμφάνιση δεν εντυπωσιάζει ούτε με την αίσθηση που προσφέρει καθώς πάρα τις 20αρες ζάντες και τα θεόρατα 255/55R20, η υπερβολικά ισχυρή υποβοήθηση το κάνει φλύαρο.

Χρειάζεται μερικές ημέρες για να το συνηθίσει κάποιος και να καταλάβει τον κώδικα επικοινωνίας που εκπέμπει ώστε να διαπιστώσει ότι τελικά είναι μαλακό αλλά ακριβές.

Τα φρένα περιλαμβάνουν μεγάλους δίσκους σε όλους τους τροχούς- κάτι που δεν είναι αυτονόητο για κάποιους από τους ανταγωνιστές-και συνδυαζόμενοι και με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας  αποδεικνύονται ότι είναι πανίσχυρα και ανθεκτικά.

Στην Πόλη

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού.

Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα ελέγχου του παρκαρίσματος το να σταθμεύσεις το Kia EV6 AWD 325 PS μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν θα σας βασανίσει ιδιαίτερα.

Η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία των ηλεκτροκινητήρων χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που διατηρείται παντού και χωρίς αναπηδήσεις.

Όμως αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που η ανάρτηση φιλτράριζε τον θόρυβο κύλισης των τεράστιων ελαστικών χαμηλού προφίλ που όπως είναι γνωστό κάνουν αρκετά περισσότερη φασαρία από εκείνα που έχουν πιο ψηλό προφίλ και πιο λογικές διαστάσεις .

Οι αναρτήσεις καταπίνουν όποια «προηγμένη λακκούβα» έχει βάλει η Φρεντοκράτωρ στο Δ.Λ.Δ, ενώ το ποιοτικά συναρμολογημένο εσωτερικό που δεν τρίζει και η άριστη ηχομόνωση σε συνδυασμό με τα άνετα καθίσματα χαρίζουν μια ευπρόσδεκτη εμπειρία χαλάρωσης στους επιβάτες.

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά γλυκά και με ακρίβεια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι σε προκαλεί κάθε στιγμή να επιταχύνεις, να προσπεράσεις και να «τιμωρήσεις» στα φανάρια τους κάθε λογής γκλίγκορους … που «δεν ήξεραν… δεν ρώταγαν”… Είναι ο τρόπος που αντιδρά το αυτοκίνητο στο πάτημα του πεντάλ της επιτάχυνσης …που δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις.

Ωστόσο τα πρώτα μέτρα της οδήγησης κύλισαν γνωρίζοντας το εσωτερικό του αυτοκινήτου και προσπαθώντας να καταλάβω πως αντιδρούν οι κινητήρες στο πετάλι του γκαζιού και πόσο έντονη ήταν ή ανάκτηση ενέργειας στο άφημα του.

Οδηγώντας λοιπόν με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες είναι αδύνατον να μην δεις ότι οι άλλοι οδηγοί κοιτάζουν το εντυπωσιακό αυτοκίνητο είτε προσπαθώντας να καταλάβουν τι μάρκα είναι-είτε με το στόμα ανοιχτό μόλις συνειδητοποιούν ότι είναι ένα άλλοτε ταπεινό ΚΙΑ.

Είπαμε αισθητικά οι Κορεάτες-παρότι κάποιος έμπειρος μπορεί δει τις επιρροές τους-έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια δική τους σχολή που αρέσει ή εντυπωσιάζει σχεδόν όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης ή φύλου..

Στον αυτοκινητόδρομο

Το Kia EV6 AWD 325 PSστον αυτοκινητόδρομο εντυπωσιάζει με την αεροδυναμική και μηχανική ησυχία αλλά και από την ποιότητα κύλισης των τροχών.

Με την αεροδυναμική να περιορίζει τον θόρυβο του αέρα και τα 500 κιλά του βάρους των μπαταριών να βρίσκεται πολύ χαμηλά αυτό το αυτοκίνητο δείχνει να αδιαφορεί εντελώς για τις πλαγιομετωπικές ριπές ανέμου δείχνοντας έναν ακλόνητο χαρακτήρα.

Ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά είναι ελάχιστος και φυσικά οι ηλεκτροκινητήρες ψιθυρίζουν κατά την κίνηση δημιουργώντας ένα πολύ ήσυχο και πολυτελές περιβάλλον στο εσωτερικό.

Δυστυχώς όσο καλό και να είναι σαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οι σταθερές ταχύτητες γύρω στα 130-140 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο μειώνουν την συνολική αυτονομία κάτω από τα 330 χιλιόμετρα και δημιουργούν επιπλέον άγχος στον οδηγό.

Βέβαια στο GPS φαίνονται διαρκώς τα σημεία φόρτισης που θα βρείτε στον δρόμο σας και μάλιστα το σύστημα δημιουργεί ένα χρονοδιάγραμμα φόρτισης που θα σας δώσει την βέλτιστη αυτονομία που θα σας επιτρέψει να φτάσετε στον προορισμό σας το συντομότερο.

Μειώνοντας την ταχύτητα στα 120 χλμ/ω η αυτονομία πλησιάζει τα 400 χλμ στον υπολογιστή, ωστόσο είναι σίγουρο ότι μετά από 300-330 χιλιόμετρα θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν και θα σας υποχρεώσουν να σταματήσετε νωρίτερα σε κάποιο σταθμό φόρτισης.

Είπαμε… τα ηλεκτρικά δεν αγαπάνε τα ταξίδια!

Στις Στροφές

Με χαμηλό κέντρο βάρους, τετρακίνηση, σωστό ζύγισμα, 325 ηλεκτρικά άλογα και ροπή βαποριού τα 2100 κιλά ελέγχονται με ακρίβεια στο στεγνό οδόστρωμα όπου τα πολύ φαρδιά ελαστικά προσφέρουν ανείπωτες ποσότητες πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης.

Στην σβέλτη αλλά με γραμμές η οδήγηση είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Ανεβάζοντας ρυθμό βλέπεις ότι μέσα στην στροφή το μπροστινό μέρος μοιάζει για πολύ λίγο να γλιστρά και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να νοιώσεις το πίσω μέρος να συμμετέχει στο στρίψιμο είναι να μείνεις στο πετάλι του γκαζιού.

Η υποστροφή είναι ελάχιστη, όπως και οι κλίσεις μέσα στην στροφή, ενώ υπάρχει και μια τάση του πίσω μέρους να ανοίγει την τροχιά στο γκάζι και να βοηθά το μπροστινό μέρος να πηγαίνει προς τα εκεί που στοχεύει το τιμόνι.

Μιλώντας για το τιμόνι θα ήθελα πραγματικά η «μεταγραφή» να ξεφυλλίσει για λίγο το γαλανόλευκο μπλοκάκι που πήρε μαζί του φεύγοντας από το Μόναχο έτσι ώστε να βρεθεί και αυτό στο πολύ καλό επίπεδο που λειτουργεί η υπόλοιπη ανάρτηση.

Αυτό όμως είναι κάτι που συνηθίζεται και έτσι μετά από λίγο πατάς το ποτενσιόμετρο νωρίς μέσα στην στροφή και το αυτοκίνητο εκτινάσσεται προς τα εκεί που έχεις σημαδέψει με την ροπή των ηλεκτροκινητήρων να εκμηδενίζει την ευθεία που ακολουθεί.

Η αρχική δυσπιστία μετατρέπεται σε περιέργεια στην επόμενη στροφή και καθώς η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται διαπιστώνεις ότι ο τρόπος με τον οποίο η τετρακίνηση μοιράζει την κίνηση στους δύο άξονες αποτελεί το κλειδί αυτής της απροσδόκητα καλής συμπεριφοράς…

Το ESP ενημερώνει τον μπροστινό κινητήρα ότι κάποιος τροχός γλιστρά και εκείνος όχι μόνο αντιδρά άμεσα, άλλα ενημερώνει τον υπολογιστή για το πόσο ακριβώς «γκάζι» χρειάστηκε να κόψει.

Ο υπολογιστής του συστήματος ευστάθειας με την σειρά του ενημερώνει τον πίσω κίνητρα να αυξήσει την δύναμη στον πίσω άξονα.. όχι περίπου, αλλά ακριβώς τόσο- όσο-και έτσι η δύναμη βρίσκεται μονίμως ακριβώς στον τροχό που πρέπει δημιουργώντας ένα επιθετικό  torque steering που τραβά το αυτοκίνητο προς τα εκεί που βλέπουν οι τροχοί επιταχυνόμενα και όχι αμυντικά με τα φρένα.

Ωστόσο οι νόμοι της φυσικής δεν κοιμούνται και βρίσκονται εκεί για να σε επαναφέρουν σύντομα στην τάξη όταν νομίσεις ότι μπορείς να συμπεριφερθείς στο βαρύ Kia EV6 AWD 325 PS σαν να ήταν κάποιο σπορ αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για σπορ οδήγηση σε μια ορεινή διαδρομή με εναλλασσόμενες στροφές.

Η αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης μεταφοράς βάρους από την μια στροφή στην άλλη δεν είναι η καλύτερη δυνατή- και έτσι σύντομα το Kia EV6  μπουρδουκλώνεται και παραδίδεται νωρίς στα ικανότατα ηλεκτρονικά της ΚΙΑ.

Με λίγα λόγια δεν θα διαπρέψει θτο επιθτημονικά άχρηθτο τεθτ και…έτσι «κρυφτείτε τάρανδοι της Λ. Κηφιθίας»!

Άλλο ένα σημείο που ίσως προβληματίσει είναι η συμπεριφορά των πολύ φαρδιών ελαστικών στο βρεγμένο όπου μοιάζει να χάνουν την πρόσφυση τους απότομα και νωρίς και θα τρομάξουν όσους δεν γνωρίζουν φυσική.

Ίσως τα ελαστικά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου να ήταν ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός βρεγμένου οδοστρώματος και πολύ φαρδιών ελαστικών δεν λειτουργεί.

Το Kia EV6 AWD 325 PS έχει μια εξαιρετική συμπεριφορά στους επαρχιακούς δρόμους και όσο δεν οδηγείτε σε οριακούς ρυθμούς δεν πρόκειται ποτέ να σας προβληματίσει ή να σας τρομάξει.

Αντίθετα η άμεση ανταπόκριση των ηλεκτροκινητήρων θα σας εξασφαλίσουν άμεσα προσπεράσματα στο επαρχιακό δίκτυο και η καλορυθμισμένη ανάρτηση θα κρατήσει τους επιβάτες ξεκούραστους.

Συμπέρασμα

Το Kia EV6 AWD 325 PS έχει χώρους και μια ξεχωριστή εμφάνιση που προκαλεί τα βλέμματα με την διαφορετικότητα του και με ένα άνετο και ποιοτικό εσωτερικό που εκπέμπει ποιότητα μέσα από την απλότητα- χωρίς να κουράζει το μάτι.

Οι μηχανικοί της Kia δείχνοντας ξεκάθαρα ότι όταν θέλουν μπορούν, κατάφεραν να μας παρουσιάσουν μια εικόνα από το μέλλον της εταιρείας-σήμερα, όπου το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να συνυπάρχει με την χαρά της οδήγησης.

Το Kia EV6 δεν είναι μόνο το τεχνολογικό λάβαρο της Κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και η απόδειξη ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και την χαρά της οδήγησης χωρίς να είναι παράλογα ακριβά.

Μιλώντας για χρήματα (..που δεν έχουμε έτδι και αλλιώς!) θα ήθελα να πω ότι το μόνο CUV που μπορώ να σκεφτώ ότι προσφέρει αυτές τις επιδόσεις σε αυτά τα χρήματα είναι το ονειρεμένο Cupra Formentor, αλλά και πάλι ακόμη και αυτό υστερεί σημαντικά σε χώρους και τεχνολογία.

Οι πραγματικοί αντίπαλοι του Kia EV6 είναι το Volvo C40 P8 η Mustang Mach Ε, η Mercedes EQC-αυτοκίνητα δηλαδή που είναι πολύ -μα πολύ πιο ακριβά από το Kia EV6 χωρίς απαραίτητα να προσφέρουν αναλογικά περισσότερη ευχαρίστηση στην χρήση τους.

Παρότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να είναι τόσο μεγάλα και τόσο βαριά, αφού συνήθως κινούνται στην πόλη, δεν μπορώ να κρύψω ότι απόλαυσα την ποιότητα κύλισης και την ευκολία συμβίωσης με το Kia EV6, αλλά δεν μπόρεσα ούτε στιγμή να «αγοράσω» την αναγκαιότητα της τετρακίνησης και των 325 ίππων που-εκτός από στιγμές επίδειξης στα φανάρια- σπάνια θα χρησιμοποιηθούν .

Έτσι λοιπόν για εμένα η απολυτή εκδοχή του συγκεκριμένου αυτοκινήτου είναι το Kia EV6 Long Range RWD 229PS που κοστίζει σχεδόν €10,000 λιγότερα, είναι ελαφρύτερο, πιο οικολογικό αφού έχει μικρότερη κατανάλωση-και φυσικά έχει πολύ καλύτερη αυτονομία.

Αν σκέπτεστε λοιπόν την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκίνητου για να ζήσετε την ηλεκτροκίνηση και να εκμεταλλευτείτε τα φορολογικά κίνητρα η ερευνά σας- αν σέβεστε το πορτοφόλι σας, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε και το πισωκίνητο long range Kia EV6.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το τιμόνι με την αισθητική των 80’ς και η ποιότητα των πλαστικών στο επάνω μέρος του ταμπλό.
  • Η αίσθηση του τιμονιού και η έλλειψη αντλίας θερμότητας για τον κλιματισμό

Θα θυμάμαι

  • Το φανταστικό σχεδιασμό που είναι του γούστου μου και την άνεση χωρών στο εσωτερικό
  • Την ασφαλή και ευχάριστη οδηγική συμπεριφορά και την αίσθηση τεχνολογίας

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

 

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο