Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADHonda HR-V 1.5 CVT-SemiVeteranCar_Test Drive

Honda HR-V 1.5 CVT-SemiVeteranCar_Test Drive

Έχοντας μια τεράστια επιτυχία το Honda HR-V πρώτης γενιάς (1999-2006) και μετά από ένα μακρύ διάλειμμα 9ετών, η Honda παρουσίασε το δεύτερης γενιάς Honda HR-V 1.5 CVT το οποίο έχει ένα σύγχρονο και ξεχωριστό design που της επιτρέπει να σταθεί δυνατά απέναντι στον ανταγωνισμό.

Εξωτερικός σχεδιασμός

Το HR-V κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον. Είναι όμορφο και κομψό σαν Coupe αλλά μεγάλο και στιβαρό σαν SUV. Το νέο HR-V μοιράζεται το ίδιο πάτωμα με το Honda Jazz τρίτης γενίας, όμως οι διαστάσεις και οι χώροι του είναι αρκετά μεγαλύτεροι.

Οι αναλογίες του είναι σχεδόν τέλειες (ύψος 1605mm, πλάτος 1772mm και μήκος 4294mm), ούτε πολύ μεγάλες, ούτε πολύ μικρές -και όπως το Civic έχει τις πίσω χειρολαβές των πορτών κρυμμένες στην στήλη “C”, κάνοντας έτσι το HR-V να μοιάζει με coupe.

Από αισθητική άποψη το εξωτερικό είναι όμορφο και είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από την προηγούμενη γενιά η οποία δεν είχε κάτι ξεHonda HR-V 1.5 CVT autoholix pic1χωριστό να δείξει εμφανισιακά.

Εσωτερικό/Χώροι

Το εσωτερικό του HR-V είναι άνετο και πρωτότυπο και όταν κάθεσαι στη θέση του οδηγού αποκομίζεις μια ευχάριστη αίσθηση.

Η κεντρική κονσόλα είναι εκλεπτυσμένη και καλoφτιαγμένη, ενώ στο εσωτερικό τα πλαστικά δείχνουν όμορφα και έχουν καλή συναρμογή.

Θα μπορούσε κάποιος να παραπονεθεί για τα σκληρά στην αφή υλικά στην κορυφή του ταμπλό, όμως στο εσωτερικό τίποτε δεν τρίζει και όλα μοιάζουν ότι θα κρατήσουν για μια ζωή.

Η μοντέρνας σχεδίασης κεντρική κονσόλα που φιλοξένει τον μοχλό του αυτομάτου κιβωτίου συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων και το ηλεκτρικό χειρόφρενο, είναι επενδεδυμένη με λακαρισμένο πλαστικό δίνοντας  μια έντονη  αίσθηση πολυτέλειας.

Η διάταξη του συστήματος της κεντρικής κονσόλας κρύβει από κάτω έναν έξυπνο χώρο αποθήκευσης και φυσικά μια ολόκληρη σειρά με USB και HDMI υποδοχές. Πιο ψηλά στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μία οθόνη αφής 7ιντσών η οποία επιτρέπει τη  πλοήγηση στα συστήματα του media center μέσω ενός πολύ φιλικού  λειτουργικού android.

Το γνωστό δερμάτινο τιμόνι της Honda <πασπαρτού> εφοδιάζει και το HR-V, δινοντας μια σπορ αίσθηση. Το σύστημα κλιματισμού είναι πανίσχυρο, ενώ το το media center είναι εύχρηστο και με πολύ καλό ήχό .

Οι μπροστινές θέσεις παρέχουν πολύ καλή πλευρική υποστήριξη στο σώμα αλλά η βάση  του καθίσματος είναι κάπως κοντή και κάθετη κουράζοντας τα γόνατα των ψηλών οδηγών.

Πίσω τα καθίσματα που η Honda τα ονομάζει «μαγικά καθίσματα»  έχουν ένα μηχανισμό που τους επιτρέπει να διπλώνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Όταν διπλώσουν προς τα εμπρός δημιουργούν ένα εντελώς επίπεδο χώρο φόρτωσης, ενώ όταν διπλώσουν προς τα πίσω επιτρέπουν να φορτωθούν πίσω από τις θέσεις του οδηγού πολύ ψηλά αντικείμενα όπως για παράδειγμα ένα ποδήλατο 26” χωρίς να χρειαστεί να λύσετε την ρόδα!

Επίσης όταν βρίσκονται στην κανονική τους θέση, εκτός του ότι παρέχουν άπλετο χώρο για τα γόνατα και τις πλάτες τριών επιβατών, αποκαλύπτουν έναν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Όταν κοιτάς από έξω αυτό το αυτοκίνητο είναι αδύνατον να Honda HR-V 1.5 CVT autoholix pic2 φανταστείς  τους χώρους που κρύβει μέσα του.

Οι πόρτες που ανοίγουν σε ορθή γωνιά επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στο πίσω κάθισμα (κάτι πολύ σημαντικό για όσους έχουν παιδιά) ενώ το πίσω κάθισμα όταν διπλωθεί αποκαλύπτει έναν επίπεδο χώρο φόρτωσης .

Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 393 λίτρα με πολύ τετράγωνο και κανονικό σχήμα, ενώ επιπλέον διαθέτει ένα κρυφό διαμέρισμα κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών ανεβάζοντας την χωρητικότητα στα 475ltrs.

Κινητήρας-Μετάδοση

Κάτω από το καπό, υπάρχει ο βενζινοκινητήρας των 1.5 λίτρων, με απόδοση 130 ίππων στις 6600 σ.α.λ. και 155 Nm ροπής στις 4600 σ.α.λ. Η Honda ισχυρίζεται ότι η μέση κατανάλωση είναι 5,2ltrs/100km.

Στο οικονομικό πρόγραμμα και με προσεχτική οδήγηση, έφτασα πολλές φορές σε αριθμούς κοντά στα 5,0λτρ, οπότε οι ισχυρισμοί της Honda επαληθεύονται απόλυτα! Όταν όμως οδήγησα το αυτοκίνητο σε πιο γρήγορους ρυθμούς οι ενδείξεις ανέβηκαν πάνω από 8,0 ltrs/100km, ενώ όταν αποφάσισα να το πιέσω πολύ,το CVT σε συνδυασμό με τον υψηλόστροφο κινητήρα εκτόξευσε τη κατανάλωση στα 12ltrs/100km.

Αναρτήσεις

Σε ότι αφορά την ρύθμιση των αναρτήσεων, οι μηχανικοί της Honda έχουν δώσει προτεραιότητα στην ποιότητα κύλισης χωρίς όμως να παραβλέπουν την διασκεδαστική οδήγηση.

Η ανάρτηση είναι έξυπνα ρυθμισμένη για την άσφαλτο με γνώμονα την άνεση και ενώ το αυτοκίνητο παίρνει σχετικά μεγάλες κλίσεις, αυτό δεν ενοχλεί γιατί ούτε η πορεία του επηρεάζεται, αλλά και γιατί αυτό είναι αναμενόμενο από τον crossover χαρακτήρα του.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη η καλή ορατότητα και οι άνετες αναρτήσεις- που πραγματικά καταπίνουν τις κακοτεχνίες, καταφέρνουν να μετακινούν τους επιβάτες με άνεση και ασφάλεια. Σε επαρχιακούς δρόμους με την μαλακά ρυθμισμένη του ανάρτηση το αυτοκίνητο απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστή στον προορισμό.

Μέσα στην πόλη το HR-V παρουσιάζεται χαλαρό, άνετο και εξαιρετικά οικονομικό στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις όταν θελήσετε για παράδειγμα να ξεκινήσετε σε ένα ανηφορικό σταυροδρόμι.

Εκεί το κιβώτιο ταχυτήτων αρχίζει να πατινάρει και ο οδηγός πατάει το γκάζι στο πάτωμα με το αυτοκίνητο να επιταχύνει επικίνδυνα αργά. Εάν βρεθείτε σε μια τέτοια περίπτωση και δεν έρχεται κανείς στην διασταύρωση έχει καλώς-εάν όμως έρχεται -θα ιδρώσετε…

Στρίβωντας

Εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή γίνεται ελαφρά υποστροφικό, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να κρατήσει γρήγορους ρυθμούς καθώHonda HR-V 1.5 CVT autoholix pic3ς και τα φρένα αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Η ιδιαιτερότητα όμως του HRV της δοκιμής μας έγκειται στο κιβώτιο ταχυτήτων τύπου CVT, το οποίο κάνει το αυτοκίνητο ακατάλληλο για όσους θέλουν εκμεταλλευτούν τον δυνατό κινητήρα και το καλό κράτημα.

Όπως προείπα το HR-V της δοκιμής εξοπλίζεται με το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων και δυστυχώς η δύναμη του κινητήρα εξαφανίζεται κάπου μέσα στο κιβώτιο κάνοντας τον οδηγό να πατά με απόγνωση το πετάλι του γκαζιού ψάχνοντας να βρει την δύναμη που θα του επιτρέψει να στρίψει ή να προσπεράσει.

Το κιβώτιο διαθέτει ένα πρόγραμμα οικονομίας (στην θέση D), ένα σπορ πρόγραμμα( στην θέση S) και φυσικά παρέχει την δυνατότητα να αλλάζεις τις ταχύτητες σε επτά προκαθορισμένες θέσεις του CVT από δύο pads στο τιμόνι.

Στην πράξη αν κάποιος θέλει να κινηθεί σβέλτα, τα δύο πρώτα προγράμματα είναι μάλλον απογοητευτικά, ενώ η κατάσταση βελτιώνεται- κάπως- εάν κινήστε με τα pads στο τιμόνι χωρίς όμως να παύει να ενοχλεί η διαρκής αίσθηση πατιναρίσματος.

Εάν όμως συμβιβαστείτε να τοποθετήσετε τον μοχλό στην θέση D και αποφασίσετε να οδηγήσετε χαλαρά, το CVT αναδικνύει την εξαιρετική ποιότητα κύλισης του HR-V.

Πραγματικά αυτό το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων είναι ο παράδεισος και η κόλαση μαζί. Αν βιάζεστε και θέλετε να προσπεράσετε αρνείται να συνεργαστεί, όμως αν ζείτε καθημερινά μαζί του μέσα στην πόλη σας ηρεμεί και σας χαρίζει άνεση και απίστευτη οικονομία! Δυστυχώς νοιώθω την υποχρέωση να Honda HR-V 1.5 CVT autoholix pic4αποτρέψω κάποιον από το να αγοράσει την αυτόματη έκδοση.

Καλύτερα να ανακατεύετε τις ταχύτητες με το χέρι και να γυμνάζετε άσκοπα το αριστερό σας πόδι με τον συμπλέκτη.

Στις στροφές είμαι σίγουρη ότι η χειροκίνητη έκδοση θα μπορούσε να βάλει όλη την δύναμη του κινητήρα στην στροφή και να στρίψει το HR-V πιο γρήγορα από όσο υπόσχονται οι προδιαγραφές του αυτοκινήτου.

Συμπέρασμα

Σε κάθε περίπτωση το αυτοκίνητο με το CVT απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρει η γρήγορη οδήγηση – αλλά η ασφαλής και οικονομική καθημερινή μετακίνηση. Αν έχετε σπορ ανησυχίες η επιλογή του εξαιρετικού χειροκίνητου κιβωτίου έξι ταχυτήτων είναι υποχρεωτική, ενώ θα σας γλιτώσει και από ένα επιπλέον κόστος  €2.000.

Παρόλα τα προβλήματα που δημιουργεί το CVT, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι όμορφα διαφορετικό και με απόλυτα ποιοτικό χαρακτήρα .

Φυσικά σαν Honda που είναι -και επειδή κατασκευάζεται στην Ιαπωνία -είναι και πολύ ακριβό, έτσι οι τιμές των περίπου 17-19.000 ΕΥΡΩ που κοστίζει ένα μεταχειρισμένο ΜΥ19 στην Ελλάδα, είναι υψηλές.

Αποτελεί μια εναλλακτική λύση απέναντι στο BMW X1 ή στο Audi Q3 και σίγουρα θα ικανοποιήσει όλους όσους έχουν κουραστεί από τις λύσεις που προσφέρουgν οι γερμανοί στην κατηγορία.

Σαν αυτοκίνητο, το HR-V είναι όμορφο, άνετο και έξυπνο  αν διαλέξετε την έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο. Στην χειροκίνητη έκδοση το HR-V βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή της κατηγορίας σε ότι αφορά τον χαρακτήρα, τους χώρους και την οικονομία, ενώ αποτελεί μια επιλογή που κάνουν όσοι ξέρουν και τολμούν να ξεχωρίζουν.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το κιβώτιο ταχυτήτων CVT.
  • Η τσιμπημένη τιμή.

 Θα θυμάμαι

  • Τους απίστευτους χώρους, τις έξυπνες λύσεις  και την ποιότητα κύλισης
  • Την πραγματική οικονομία στα καύσιμα και το ξεχωριστό design.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο