Volkswagen Golf 1,5 TSi ACT 150 PS Δοκιμή/Test Drive

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 1439

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 093Οδήγησα το Volkswagen Golf 1,5 TSi ACT 150 PS στην δημοσιογραφική παρουσίαση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας που έγινε σε ένα κλίμα που αντανακλούσε την σοβαρότητα του εγχειρήματος.

Όλοι οι παράγοντες  είχαν μέσα στο βλέμμα τους την σιγουριά και το άγχος του πρωτοπόρου. Το αυτοκίνητο είναι σίγουρα καλό… όμως με το νέο μοντέλο θα διατηρούν άραγε την πρωτοπορία απέναντι στον ανταγωνισμό-και αν ναί για πόσο καιρό ακόμη?

«Καθρέφτη –καθρεφτάκι μου… ποιο είναι το καλύτερο του κόσμου»?

Όπως τις παλιές καλές ημέρες της Ελληνικής Αγοράς η δοκιμή ήταν διήμερη και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο να οδηγήσω αρκετά με το νέο Golf, αλλά και να ακούσω με προσοχή τους ανθρώπους της αντιπροσωπείας να μας μιλούν για τα χαρακτηριστικά και τις τεχνολογίες που ενσωματώνει .

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 1425Ανέκαθεν ο ανταγωνισμός για το Golf ήταν το Ford Focus, το Opel Astra και φυσικά τα εξ’ ανατολών Honda Civic, Hyundai i30 και KIA Ceed- εταιρείες που στα χρόνια που πέρασαν δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και παρουσίασαν όλοι εξαιρετικά αυτοκίνητα που αμφισβητούν το “κατεστημένο”.

Εκτός όμως από τους εχθρούς, το Golf έχει να ανταγωνιστεί και με τον εσωτερικό ανταγωνισμό από την “αδελφή εταιρεία” SEAT, η οποία παρουσίασε πρόσφατα το νέο Leon το οποίο όπως γνωρίζετε έχει πολλά κοινά στοιχεία με το Golf -και από ότι βλέπω στις φωτογραφίες είναι προικισμένο και με μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.

Καλώς ή κακώς, το Golf αποτελεί ένα στάνταρ της βιομηχανίας αυτοκινήτων εδώ και δεκαετίες. Τα πάντα επάνω σε ένα Golf οφείλουν να βρίσκονται σε ισορροπία, να είναι σωστά σχεδιασμένα και κυρίως να δένουν μεταξύ τους με εκείνη την μοναδική αρμονία που μέσα από δεκαετίες συνεχούς εξέλιξης έχει δημιουργήσει ένα σχεδόν κορυφαίο σύνολο-που πάντα πλησιάζει το τέλειο.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 1436Έχοντας πουλήσει 35 εκατομμύρια μονάδες τα τελευταία 45 χρόνια, το μεγάλο πρόβλημα που είχε στα χέρια της η VW όταν σκέφτηκε να παρουσιάσει το νέο Golf ήταν να μην κάνει κάτι παραπάνω, ή κάτι λιγότερο και χαλάσει την συνταγή του Golf!

Πως το λένε στο μπάσκετ? «Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις»!

Μιλάμε για μια σχεδιαστική αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στην κλασσική «Golfίλα» που αφήνει αρκετά περιθώρια στον ικανό ανταγωνισμό να εντυπωσιάσει όσους αγοράζουν αυτοκίνητα κλωτσώντας τα λάστιχα και ρωτώντας τους γνωστούς αν τους φαίνεται όμορφο το αυτοκίνητο –και εάν εκείνοι φαίνονται όμορφοι μέσα σε αυτό!

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 12Και ενώ δυστυχώς αυτή η κατηγορία αγοραστών αποτελεί μάλλον την πλειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων, η VW τολμά να τους βάλει στην διαδικασία να ψάξουν, να διαβάσουν και να καταλάβουν ότι αυτό είναι το «Νέο Golf» –υποθέτοντας ότι ακόμη ξέρουν ή θυμούνται  τι σημαίνει αυτό…

Ωστόσο, βλέποντας το  νέο Volkswagen Golf 1,5 TSi ACT 150 PS στο παρκινγκ της αντιπροσωπείας δεν μπόρεσα να κρύψω τον προβληματισμό μου από την ομοιότητα που είχε η σιλουέτα του Golf Mk8 με εκείνη του προηγούμενου μοντέλου.

Μάλλον φταίει ότι βλέποντας την πρόοδο που έκαναν οι άπω ανατολίτες κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια περίμενα ότι η απάντηση της VW θα ήταν αποστομωτική. Δεν περίμενα τίποτε λιγότερο από ένα «διαστημόπλοιο» και το αυτοκίνητο που θα οδηγούσα ήταν ξεκάθαρα ένα…Golf!

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 16Γνωρίζοντας ότι το  Volkswagen Golf 1,5 TSi ACT 150 PS στηρίζεται στην πλατφόρμα MQB προετοιμάστηκα για να οδηγήσω ένα αυτοκίνητο που για να δικαιολογήσει τον τίτλο του «νέου Golf» θα είχε να προσφέρει μια πειστική σειρά λύσεων σε ότι αφορά τους κινητήρες, τις τεχνολογίες ασφάλειας και διάδρασης του οδηγού με τα συστήματα του αυτοκίνητου –και κυρίως μια άψογα ρυθμισμένη ανάρτηση που θα συνδύαζε την άνεση με την σπορτίφ συμπεριφορά.

Με λίγα λόγια καθώς η εμφάνιση –παρότι είναι μοντέρνα και αντικειμενικά αισθητικά ευχάριστη- δεν κάνει την διαφορά, το Golf MK8 έπρεπε να είναι ουσιαστικά νέο στον τρόπο που ζεις μαζί του.

Και… ξέρετε τι;

Είναι νέο, απλά δεν απευθύνεται σε αυτούς που πιστεύουν στον κεραυνοβόλο έρωτα!

Εμφάνιση

Είχα δει φωτογραφίες του αυτοκινήτου, όμως κάποια σαν εμένα που δεν έχει εντρυφήσει στις διαφοροποιήσεις των μοντέλων του Golf τα τελευταία χρόνια, δύσκολα θα νοιώσει εντυπωσιασμένος από αυτό που βλέπει…

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 1429Οι διαστάσεις του MK8 είναι σχεδόν οι ίδιες και  διατηρούνται συμπαγείς με: μήκος 4.284 mm, πλάτος 1.789 mm και ύψος 1.456 mm.

Το μεταξόνιο είναι 2.636 mm. ενώ μια γρήγορη ματιά στις αεροδυναμικές τιμές επιβεβαιώνει ότι ο συντελεστής οπισθέλκουσας (τιμή Cd) έχει μειωθεί στα 0,275 από 0,3.

Το νέο Golf διατηρεί ατόφιο το design του προηγούμενου μοντέλου με τις καθαρές γραμμές και αποδεκτές σε όλους αναλογίες, αλλά δεν πρέπει να πώ ότι εντυπωσιάζει..

Το νέο Golf έχοντας ως κυρίαρχο σχεδιαστικό στοιχείο τις χαρακτηρίστηκες πίσω κολόνες (C-pillar) διατηρεί το αυθεντικό σχήμα του Golf και εστιάζει σε ένα πιο ρευστό σχεδιασμό του μπροστινού μέρους – που σαν στόχο έχει να το κάνει να δείχνει πιο μοντέρνο και πιο αεροδυναμικό.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 1430Το αποτέλεσμα την αεροδυναμική είναι εντυπωσιακό όμως το αισθητικό αποτέλεσμα του μπροστινού μέρους δεν με κέρδισε και αυτό παρότι η εξαιρετικά λεπτή και διακριτική μάσκα έρχεται σε αντίθεση με τις  «δεινοσαυρικής αισθητικής» μάσκες που μισώ!

Την ώρα που το Volkswagen Golf 1,5 TSi ACT 150 PS στην ουσία προορίζεται για να είναι   το “καλύτερο αυτοκίνητο της κατηγορίας” στην σχεδίαση του εξωτερικού απουσιάζει η πρωτοτυπία και η φρεσκάδα.

Ανασχεδιασμένη είναι η εισαγωγή αέρα, με πιο αεροδυναμικό ρύγχος, ενώ διαφορετικοί και πιο οπτικά έντονοι είναι και οι αεραγωγοί χαμηλά στην μάσκα. Προσθέστε τα καινούρια φωτιστικά σώματα τύπου LED εμπρός και πίσω και ..και τέλος-αυτά!

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 06Το προφίλ του νέο- Golf ειδικά στο άσπρο χρώμα που είχα στην διάθεση μου-καθώς τα εντυπωσιακά χρώματα που «γράφουν» στον φακό  και τα υβριδικά  τα είχαν καβατζάρει δικαιωματικά οι ειδικοί-παραλίγο να με κάνει να πιστέψω ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου, αλλα ευτυχώς πρόσεξα την τελευταία στιγμή τον τρόπο με τον οποίο τα μπροστινά φωτιστικά σώματα εισβάλλουν βαθειά μέσα στο εμπρός φτερό.

Πράγματι αυτή η λεπτομέρεια είναι ενδιαφέρουσα και σχεδιαστικά εμπνευσμένη.. αλλά φοβάμαι ότι δεν φτάνει για να εντυπωσιάσει!

Το πίσω μέρος ..μοιάζει με Golf και Tiguan και T RoC και…και νομίζω ότι δεν έχω να πω κάτι άλλο!

Εσωτερικό

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 03Εδώ η εικόνα αδιαμφισβήτητα αντιστρέφεται με ένα σχεδιασμό που VW τον ονομάζει “Innovision Cockpit” ( Innovation+vision) και ουσιαστικά πρόκειται για  τον συνδυασμό ενός ψηφιακού πίνακα οργάνων 10 ιντσών και του συστήματος Infotainment με οθόνη αφής 8,25 ιντσών σε μία ενιαία μονάδα, ala Mercedes A-Class.

Το συγκεκριμένο ταμπλό βρίσκεται στο βασικό εξοπλισμό του νέου Golf και είμαι το εμφανέστερο από τα μοναδικά χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας του μοντέλου.

Στο ταμπλό του Volkswagen Golf 1,5TSi ACT 150 PS εκτός από τον διακόπτη επείγουσας στάσης (hazards) δεν θα βρείτε πουθενά αναλογικά πλήκτρα, καθώς όλα έχουν αντικατασταθεί από διακόπτες αφής και τα περιστροφικά χειριστήρια του κλιματισμού χρησιμοποιούν τώρα συρόμενους διακόπτες (slider) αφής.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 09Ακόμη και ο παραδοσιακός περιστροφικός διακόπτης για τα φώτα αριστερά από το τιμόνι τώρα έχει αντικατασταθεί από ένα πάνελ αφής  κάνοντας τα κανονικά κουμπιά για τον χειρισμό των καθρεπτών που βρίσκονται ακόμη πιο αριστερά στην πορτών να δείχνουν παράφωνα.

Είναι η επιλογή της VW να καταργήσει τους κανονικούς διακόπτες μια ευκολία για την  καθημερινότητα μας?

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 07«Σίγουρα όχι», εάν ο οδηγός δεν έχει συνηθίσει ακόμη το αυτοκίνητο (όπως εγώ), «μάλλον ναι» όταν έχει ζήσει για αρκετό καιρό με το αυτοκίνητο- και απολύτως βολικό, εάν έχει επιλέξει την έκδοση με το συστημα φωνητικών εντολών και ξέρει άριστα αγγλικά και είναι καλός στα νεύματα.

Βεβαία, τότε, αν σας βλέπει κάποιος από μακριά θα νομίζει ότι έχετε κάποιο είδος  νευρολογικής πάθησης, ή θα νομίζει ότι του κάνετε χειρονομίες!

Για τον μέσο Autoholix βέβαια που επιζητά από ένα διακόπτη την επιβεβαίωση της λειτουργιας του με το γνωστό μας κλικ, οι διακόπτες αφής αφήνουν μια απογοήτευση στην χρήση που μοιάζει με αδυναμία ολοκλήρωσης…If you know what I mean!

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 01Πίσω στους οδηγούς του μέλλοντος… που θα εκτιμήσουν τις «διαισθητικά προσβάσιμες λειτουργίες» που προσδίδουν «Ανθρωποκεντρική Προσέγγιση», τον “καινοτόμο φωνητικό έλεγχο” με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, την “αναπαραγωγή μουσικής από την Alexa”και  της Google και μια σειρά από πολλά ακόμη ακατανόητα συστήματα που προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ μου, άλλα που φοβάμαι ότι τα παιδιά μου θα τα βρίσκουν πιο ενδιαφέροντα από την οδήγηση!

Λοιπόν νιάτα μου: Πληροφορίες για αυτά τα συστήματα αναζητήστε σε άλλες παρουσιάσεις  γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω –και δεν θέλω να καταλάβω τίποτα!

Σε ότι αφορά την ποιότητα των υλικών δεν θα βρεθεί ούτε ένας «γρουσούζης» που θα νοιώσει ότι γινόταν καλύτερα… Τα πλαστικά στο ταμπλό είναι αφράτα και ποιοτικά και συνεχίζουν και στις εμπρός πόρτες των οποίων ακόμη και οι θήκες είναι επενδυμένες με μοκέτα.

Η εικόνα χαλάει κάπως στις πίσω πόρτες και το κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας που χρησιμοποιούν σκληρά πλαστικά.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 1423Ο οδηγοκεντρικός σχεδιασμός του ταμπλό βοηθά τόσο στον χειρισμό των πολλών συστημάτων που περιβάλλουν τον οδηγό, ενώ βρίσκεται σε αρμονία με την κεντρική κονσόλα που ανηφορίζει προς το ταμπλό, δίνοντας μια σπορ νότα.

Πάνω στην κονσόλα βρίσκονται ο επιλογέας, το κουμπί εκκίνησης και του ηλεκτρονικού χειρόφρενου καθώς και μερικές θήκες για κινητό και ποτήρια… Αν μάλιστα επιλέξετε την έκδοση με το DSG ο διακόπτης του επιλογέα είναι ιδιαίτερα μικρός και θυμίζει αυτόν της Porsche 911!

Χώροι /Άνεση

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 0Ο οδηγός του Volkswagen Golf 1,5 TSi ACT 150 PS κάθεται σε ένα άνετο κάθισμα που δεν κουράζει στα ταξίδια, άλλα θα έπρεπε να έχει λίγο καλύτερη πλευρική στήριξη όταν αρχίζετε να στρίβετε με πάθος!

Ωστόσο, η ορατότητα είναι άριστη χάρη στον σχεδιασμό της πίσω κολώνας και το φινιστρίνι που βρίσκεται στην εμπρός κολώνα.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 10Το νέο Volkswagen Golf προσφέρει ικανοποιητικό χώρο για πέντε άτομα, τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι, ενώ ο χώρος αποσκευών προσφέρει  380 λίτρα και χωρητικότητα φόρτωσης αυξάνεται στο μέγιστο των 1.237 λίτρων εάν η ασύμμετρα αναδιπλούμενη πλάτη των πίσω καθισμάτων διπλωθεί.

Διαθέσιμοι Κινητήρες

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 094Το νέο Volkswagen Golf διατίθεται με κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου, φυσικού αερίου (CNG), καθώς και με ήπια υβριδικά και plug-in υβριδικά κινητήρια συστήματα. Όλοι οι βενζινοκινητήρες και οι πετρελαιοκινητήρες διαθέτουν turbocharger.

Tα επίπεδα ισχύος τους κυμαίνονται μεταξύ 110 PS και άνω των 200 PS, ενώ δεν θα υπάρχει αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση καθώς η Volkswagen έχει ήδη παρουσιάσει το ID3 και ID4 που θα είναι η απάντηση της εταιρείας στα οχήματα μηδενικών ρύπων.

Βενζινοκινητήρες (TSI).

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 097Οι κινητήρες TSI που είναι εξοπλισμένοι με φίλτρο σωματιδίων βενζίνης παράγουν 110 PS, 130 PS και 150 PS. Ο κινητήρας που παράγει 110 PS είναι τρικύλινδρος 1.0 λίτρου που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο Golf (διαθέσιμος Μάιο-Ιούνιο).

Οι κινητήρες TSI με ισχύ 130 PS και 150 PS είναι κινητήρες 1,5 λίτρου με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την Ενεργή Διαχείριση Κυλίνδρων (ACT – Active Cylinder Management). Όλα τα αυτοκίνητα με ισχύ έως 130 PS διαθέτουν την αποτελεσματική διαδικασία του κύκλου καύσης TSI Miller και έναν turbocharger με μεταβλητή γεωμετρία στροβίλου (VTG).

Οι κινητήρες TSI έχουν συνδυαστεί με ένα μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ως στάνταρ. Από την ισχύ των 110 PS, θα είναι επίσης διαμορφωμένοι ως mild hybrid μονάδες (eTSI) με σύστημα 48V και κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (DSG).

Όπως πάντα, τρεις κινητήρες TSI 2.0-λίτρων για τα Golf GTI, Golf GTI TCR και Golf R, δύο plug-in μοντέλα, καθώς και ένα TGI 1,5 λίτρου κατάλληλο για λειτουργία με φυσικό αέριο (CNG), θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Mild Hybrid (eTSI).

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 098Οι τρεις eTSI mild hybrid εκδόσεις του Golf αποτελούν παγκόσμιες πρεμιέρες. Πρόκειται για βενζινοκινητήρες που συνδέονται με ένα σύστημα 48 V και ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 ταχυτήτων (DSG).

Μια γεννήτρια εκκίνησης 48 V με ιμάντα, μια μπαταρία ιόντων λιθίου 48 V και η τελευταία γενιά πρωτοποριακών, αποδοτικών κινητήρων TSI εγγυώνται τέλεια απόδοση ενώ μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου.

Οι mild hybrid κινητήρες θα διατίθενται με 110 PS, 130 PS και 150 PS. Όλα τα μοντέλα eTSI διαθέτουν ισχυρή λειτουργία ανάκτησης ενέργειας πέδησης.

Plug-in hybrid.

Η σειρά υβριδικών plug-in θα χωριστεί σε μια έκδοση με μέγιστη εμβέλεια, η οποία θα παράγει 150 kW / 204 PS, και μια έκδοση GTE σχεδιασμένη για επιδόσεις, που παράγει 180 kW / 245 PS. Το plug-in hybrid κινητήριο σύστημα περιλαμβάνει έναν κινητήρα TSI 1,4 λίτρων, τον ηλεκτροκινητήρα και το DSG 6 ταχυτήτων καθώς και μια μπαταρία ιόντων λιθίου.

Η νέα μπαταρία χαρακτηρίζεται από 50% περισσότερη ενεργειακή χωρητικότητα (13 kWh) και ως εκ τούτου μια βελτιωμένη αυτονομία με ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι καθημερινές διαδρομές εντός αστικού περιβάλλοντος μπορούν να καλυφθούν χωρίς να δημιουργηθούν εκπομπές ρύπων κατά την κίνηση.

Πετρελαιοκινητήρας (TDI).

Η Volkswagen ανέπτυξε τον κινητήρα άμεσου ψεκασμού πετρελαίου για την όγδοη γενιά Golf από την αρχή. Ο κινητήρας TDI 2.0-λίτρων παράγει 150 PS. Θα είναι διαθέσιμος για παραγγελία με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και DSG. Ο βαθμός απόδοσης έχει βελτιστοποιηθεί σημαντικά, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2 ενώ διακρίνεται και από καλύτερη απόκριση.

Ο Κινητήρας που οδήγησα.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 02Το Volkswagen Golf 1,5TSi ACT 150 PS ήταν εφοδιασμένο με την αναβαθμισμένη έκδοση του τετρακύλινδρου EVO TSi των 1498 κ. εκ που αποδίδει ισχύ 150 PS στις 5.000-6.000 rpm και ροπή 25.5 kgm/1.500-3.500 rpm.

Ο νέος βενζινοκινητήρας του Volkswagen Golf 1,5TSi ACT 150 PS είναι στα αλήθεια κατά 10% πιο οικονομικός σε σχέση με άλλους συγκρίσιμους κινητήρες του ανταγωνισμού, με την μέση κατανάλωση να κυμαίνεται στα 6,3-7 λίτρα/100χλμ.χωρις να γίνεται κατά την διάρκεια της δοκιμής καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια για οικονομική οδήγηση.

Ο κινητήρας υιοθετεί το νέο κύκλο καύσης TSI Miller και χρήσιμοποιεί έναν hi-tech υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας (VTG) που εξασφαλίζει καλύτερη απόδοση όταν λειτουργεί στην περιοχή μερικού φορτίου του.

Ο κινητήρας απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους  κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. και ταχύτητες μέχρι τα 130 χλμ./ώρα.

Η αλλαγή από την τετρακύλινδρη στη δικύλινδρη λειτουργία (και τούμπαλιν) είναι ανεπαίσθητη και γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό μόνο από την ένδειξη «2κύλινδρη λειτουργία» στον πίνακα οργάνων.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 1424Ο κινητήρας είναι γενικά πρόθυμος από χαμηλά και είναι γενικά αθόρυβος εφόσον δεν ξεπεράσει τις 5,800 σαλ, όπου από εκεί και μέχρι την κόκκινη περιοχή δείχνει να δυσανασχετεί με αυξημένους κραδασμούς και με τραχύ θόρυβο.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός σαφέστατου εξατάχυτου κιβωτίου με πυκνή διάταξη που θα ήθελα να έχει μια ελαφρά πιο κοντή 3η καθώς στην γρήγορη οδήγηση σε δρόμους με σφικτές στροφές έβλεπα ένα κενό εκεί.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους κάτω από 9 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100 (VW: 8.5 δλ.), ενώ δεν οδηγούσα εγώ όταν με τρόμο είδα ότι το ταχύμετρο έδειχνε άνετα τα 210 χλμ/ω. (VW:224 χλμ/ω)

Ανάρτηση /Φρένα

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 18Η ανάρτηση του Volkswagen Golf 1,5TSi ACT 150 PS αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω και είναι «γερμανικά σφικτή», προσφέροντας αρκετή άνεση στην πόλη (όσο πρόλαβα να καταλάβω) και ελέγχοντας ταυτόχρονα ικανοποιητικά και τις κλίσεις του αμαξώματος μέσα στις στροφές.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους πίσω και ενώ στην αρχή έχουν ικανοποιητικό «δάγκωμα» και δεν κατάφερα να τα κάνω να κουραστούν στις «εκτός έδρας» διαδρομές που το οδήγησα.

Τώρα τι θα γίνει όταν –κάποτε μετά από καιρό – το οδηγήσω στον Διόνυσο στην  μακροχρόνια δοκιμή, θα το δούμε… όταν το δόυμε!

Το τιμόνι με την μεταβλητή κλιμάκωση έχει μια περίεργα ελαφριά αίσθηση που όμως συνηθίζεται γρήγορα, ενώ κόβει πολύ και με μόλις 2 στροφές από άκρη σε άκρη δίνει ένα μεγάλο ατού στο αυτοκίνητο.

Στην Πόλη

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 14Οδήγησα το Volkswagen Golf 1,5 TSi ACT 150 PS μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων και ελάχιστα στο Μαρούσι, ωστόσο αμέσως κατάλαβα ότι βολεύεται παντού εύκολα και εξαφανίζει τα 4,3 μέτρα του μήκους και κυρίως τα 1500 κιλά του βάρους του.

Το μυστικό βρίσκεται στην άψογη ορατότητα και κυρίως στο ότι για κάποιο περίεργο λόγο οι διαστάσεις και το σχήμα του αυτοκινήτου μοιάζουν να είναι γνωστές σε κάθε οδηγό που θα κάτσει πίσω από το κάθισμα του αυτοκινήτου.

Δηλαδή με μια λέξη είναι Golf!

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 15Στο παρκάρισμα «γνώριζα» ακριβώς πόση απόσταση είχα από τα αυτοκίνητα εμπρός και πίσω σαν το Volkswagen Golf 1,5TSi ACT 150 PS να αποτελούσε μια προέκταση του σώματος μου.

Παρόμοια ήταν και η εμπειρία στους στενούς δρόμους των Ιωαννίνων, ενώ η ηχομόνωση της ανάρτησης που απομονώνει τον θόρυβο κύλισης στους δρόμους αλλά και στα πέτρινα καλντερίμια της πανέμορφής πρωτεύουσας της Ηπείρου!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Ήταν η μορφή της παρουσίασης τέτοια που ταξιδεύοντας προς τα Ιωάννινα μέσω της γέφυρας του Ρίου-Αντιρρίου είχα την δυνατότητα να αποκωδικοποιήσω την συμπεριφορά του νέου Golf στον ανοιχτό δρόμο.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 1426Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το Volkswagen Golf 1,5TSi ACT 150 PS βρίσκεται εκεί που θα ήθελε να κυκλοφορεί πάντα, αφού χάρη στο εξαιρετικά αεροδυναμικό του σχεδιασμό του αμαξώματος και την πολύ καλή ηχομόνωση ταξιδεύει άνετα, δίνοντας μονίμως την αίσθηση στον οδηγό ότι έχει ικανοποιητικά αποθέματα ιπποδύναμης να προσπεράσει ή να πάει πιο γρήγορα αν δεν φοβάται τις κλήσεις.

Η ησυχία στο εσωτερικό είναι εντυπωσιακή- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα, ενώ μέσα σε αυτό το απόλυτα ήσυχο περιβάλλον το μόνο που βρήκα να ενοχλεί είναι ένας αεροδυναμικός θόρυβος από τους καθρέπτες μετά τα 150 χλμ/ω. και ο θορυβος κύλισης σε πολύ τραχία οδοστρώματα με υψηλή ταχύτητα.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 1427Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το Volkswagen Golf 1,5 TSi ACT 150 PS που είναι εξαιρετικά ευθύβολο, δεν γέρνει και δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 8,5 λίτρα ανά 100χλμ.

Στις Στροφές

Όταν ξεκινάς να γράφεις  για ένα αυτοκίνητο που είναι ο «πήχης» για την κατηγορία ξέρεις τι θα συμβεί από τους μαχητές του Facebook! Ωστόσο, αυτό δεν θα αλλάξει την τάση μου να λέω την γνώμη μου αφιλτράριστη και ας λένε οι Γερμανοί ότι «τα παίρνω» από τους Ιάπωνες, οι Ιταλοί ότι τα «παίρνω» από τους Γερμανούς και οι Ιάπωνες από τους Κορεάτες!

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 0499Ο ανταγωνισμός των εταιρειών έχει αρχίσει να παράγει εξαιρετικά αυτοκίνητα σε αυτή την κατηγορία –και φυσικά σε αυτές τις γραμμές δεν θα αποφύγω να πω που κατα την κρίση μου διακρίνεται ο κάθε κατασκευαστής μέσα στις στροφές.

Η Volkswagen έχει ρυθμίσει το Volkswagen Golf 1,5TSi ACT 150 PS με έναν τρόπο που ενώ είναι σφικτό στις στροφές παραμένει άνετο. Αυτό άλλωστε  κάνουν όλοι οι γερμανοι… και κάποιοι Κορεάτες που παιρνουν τις ρυθμίσεις έτοιμες από ένα γαλανόλευκο ντοσιεδάκι!

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 05Η εντύπωση που αποκομίζω είναι πως τα ελατήρια δεν είναι ιδιαιτέρα σκληρά, όμως τα αμορτισέρ έχουν αρκετά δυνατή απόσβεση επαναφοράς και σφικτή συμπίεση. Αυτά σε συνδυασμό με τις σωστά στηριγμένες αντιστρεπτικές δίνουν στο Golf ένα εντυπωσιακό πάτημα που σίγουρα θυμίζει το προηγούμενο μοντέλο, αλλά που εδώ μοιάζει να αποδίδουν πολύ πιο σωστά στα πολλά χιλιόμετρα.

Το Volkswagen Golf 1,5TSi ACT 150 PS σε γρήγορους –αλλά λογικούς ρυθμούς με γραμμές, είναι ασφαλές και στρίβει χωρίς να κρύβει εκπλήξεις επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο και σε λιγότερο έμπειρους οδηγούς να κινηθούν εκπληκτικά γρήγορα χωρίς να τρομάξουν ποτέ.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 13Η συμπεριφορά του πίσω μέρους δεν θα κουράσει με αναπηδήσεις και απότομες μετατοπίσεις ακόμη και σε έντονες διαμήκεις ανωμαλίες του οδοστρώματος μέσα σε στροφές.

Η ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση στο τιμόνι δεν είναι πολύ ισχυρή και η πληροφόρηση μέσα στην στροφή είναι ικανοποιητικότατη χωρίς όμως να φτάνει στα απόλυτα επίπεδα αίσθησης που θα βρείτε σε ένα Ford Focus… ας πούμε! 😉

Ο κινητήρας είναι αρκετά ζωντανός και συμμετέχει στην κατευθυντικότητα του Volkswagen Golf 1,5TSi ACT 150 PS παρέχοντας όση δύναμη χρειάζεται.

Ταυτόχρονα τα ηλεκτρονικά με την βοήθεια ενός συστήματος Torque Vectoring, φροντίζουν έτσι ώστε να υπάρχει σταθερότητα μέσα στην στροφή και ταχύτατες αντιδράσεις στην αλλαγή κατεύθυνσης.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 11Αν ανεβάσετε ρυθμό -εκει στα όρια της λογικής, η βασική συμπεριφορά παραμένει με το αυτοκίνητο να πατάει στους μπροστινούς του τροχούς και το πίσω μέρος να ακολουθεί εκεί που το γκάζι και το τιμόνι σημαδεύουν.

Παρότι δεν είχα τον χρόνο και την ελευθερία να το πιέσω υπερβολικά πολύ, έφτασα σε ένα σημείο που είχα την αίσθηση ότι η πλευρική πρόσφυση ξεπερνούσε αρκετά  εκείνη του ΚΙΑ CEED GT Line και πλησίαζε αν όχι ισοφάριζε εκείνη του Ford Focus όταν βρίσκεται σε πλαγιολίσθιση.

To Golf όμως θα σταθεί αρωγός σε ένα μέτριο/καλό οδηγό και θα του επιτρέψει να πάει γρήγορα και ξεκούραστα, ενώ το Ford Focus για να οδηγηθεί γρήγορα χρειάζεται μεγάλη εμπειρία.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 1432Προσωπικά προτιμώ τον τρόπο που στρίβει το Focus, όμως γνωρίζω ότι η διασκεδαστική του συμπεριφορά απαιτεί εγρήγορση και γνώση. Αντίθετα το Golf δεν θα τρομάξει ποτέ, θα κινηθεί αρκετά πιο γρήγορα από ένα Ceed, όμως δεν θα χαρίσει ποτέ το χαζό χαμόγελο που δίνει το Ford στους “χαζεμένους” Autoholix…

Στην γρήγορη οδήγηση το Golf.. είναι απλά Golf και διατηρεί τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου που ορίζει την κατηγορία και αποφεύγει τις εκπλήξεις, άλλα και τις συγκινήσεις.

Θα ήθελα να κρατήσω αρκετές επιφυλάξεις για το πώς θα συμπεριφέρεται όταν βρεθώ μόνη μου μαζί του σε ένα δρόμο που γνωρίζω καλά. Έχω την εντύπωση ότι σε πιο ελεγχόμενο περιβάλλον το Golf θα μπορέσει να γίνει πιο διασκεδαστικό μέσα στις στροφές.

Συμπέρασμα

Αν ο λόγος που διαλέξατε τον σύντροφο σας είναι η εξωτερική εμφάνιση, τότε το Golf δεν θα σας ενθουσιάσει καθώς θα θυμίζει πάντα την πρώην σας. Όμως τα αυτοκίνητα τα οδηγούμε από μέσα-και εκεί οι περισσότεροι θα εκτιμήσουν τον ποιοτικό εσωτερικό κόσμο και τα πολλά ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας και άνεσης του Volkswagen Golf 1,5TSi ACT 150 PS.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 08Ο πίνακας οργάνων με τις δύο οθόνες και τα διαισθητικά πλήκτρα αφήνει άφωνο τον ανταγωνισμό και θυμίζει τις προτάσεις πολύ ακριβότερων αυτοκινήτων όπως η Mercedes A Class.

Μιλώντας για την τιμή, βρίσκω ότι τα €23,500 για ένα αυτοκίνητο με τόσο πλούσιο εξοπλισμό και ποιότητα στο εσωτερικό είναι μια απόλυτα λογική τιμή.

Είναι ο συνδυασμός χαρακτηριστικών και τιμής  που κάνει τους Κορεάτες να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν, το Focus να σώζεται τελευταία στιγμή από την απαιτητική, άλλα διασκεδαστική του συμπεριφορά στις στροφές και τους Ιάπωνες να έχουν όλο το πακέτο χαρακτηριστικών αλλά τελικά λόγω τιμής να αναγκάζονται να σταθούν δίπλα με τις ακριβότερες A Class και την Σειρά 1 της BMW.

Volkswagen Golf 1,5 TSi autoholix 1439Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει ο εσωτερικός κόσμος του επόμενου αυτοκινήτου σας τότε μάλλον η λογική θα σας οδηγήσει προς το πιο σύγχρονο Golf και θα συγχωρήσετε την συνηθισμένη του αισθητική, ενώ εάν δεν σας ενδιαφέρουν και οι απόλυτες επιδόσεις θα πρότεινα να κοιτάξετε και την μικρότερη έκδοση των 1,000κ.εκ που έχει το ίδιο επίπεδο εξοπλισμού, αλλά κοστίζει €3,000 λιγότερο!

Το Volkswagen Golf 1,5TSi ACT 150 PS είναι ένα αυτοκίνητο που έχει διαχρονικές αξίες και απευθύνεται στους ανθρώπους που παραδοσιακά αγόραζαν Golf αδιαφορώντας για τον μοντέρνο αλλά και προκλητικό σχεδιασμό του ανταγωνισμού.

Περισσότερα, ή μάλλον ουσιαστικότερα όταν θα φτάσει το Golf στα χέρια μου για μακροχρόνια δοκιμή. 😉

Δεν με ευχαρίστησε

 • Η εξωτερική εμφάνιση απαιτεί πτυχίο VAGιτη για να εντοπίσεις τις διαφορές από το Golf Mark 7.
 • Το εσωτερικό μάλλον θα κουράσει τους πιο παραδοσιακούς και ηλικιωμένους οδηγούς.

Θα Θυμάμαι

 • Το πρωτότυπο εσωτερικό σχεδιασμό και την πληθώρα των στάνταρ τεχνολογιών.
 • Τον δυνατό και οικονομικό κινητήρα που ταιριάζει γάντι στο νέο Golf.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Golf –Επίπεδα Εξοπλισμού

Life – Βασικός εξοπλισμός

 • Προβολείς και πίσω φώτα LED
 • Innovision Cockpit
 • Digital cockpit – Ψηφιακός πίνακας οργάνων 10 ιντσών
 • Σύστημα Infotainment “Composition Media” με έγχρωμη οθόνη αφής 8,25 ιντσών

DRIVE

 • Επικοινωνία Car2X
 • Front Assist (σύστημα επιτήρησης περιβάλλοντος χώρου) με City Emergency Braking (σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης) και Pedestrian & Cyclist Monitoring (λειτουργία αναγνώρισης πεζών και ποδηλατών)
 • Lane Assist (ενεργό σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, με ενεργή υποβοήθηση στο τιμόνι)
 • Adaptive Cruise Control (ACC) με Speed Limiter – ενεργό σύστημα ελέγχου ταχύτητας και απόστασης από προπορευόμενα οχήματα, με λειτουργία προνοητικής ρύθμισης ταχύτητας (λειτουργία διαθέσιμη σε συνδυασμό με σύστημα πλοήγησης)
 • Park Pilot
 • Fatigue Detection – σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού
 • XDS Ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό
 • Κλήση έκτακτης ανάγκης Emergency Call
 • Εσωτερικός φωτισμός Ambient 10 χρωμάτων
 • Ασύρματη (επαγωγική) φόρτιση κινητού τηλεφώνου
 • We Connect App
 • We Connect Υπηρεσίες
 • Αυτόματος κλιματισμός Air Care Climatronic
 • Αισθητήρες φωτεινότητας
 • Ζάντες αλουμινίου 16”
 • Golf Style (εξοπλισμός επιπλέον της βασικής έκδοσης)
 • Προβολείς LED Plus

DRIVE

Travel Assist

Κάθισμα οδηγού ergo-Active 14 ηλεκτρικών ρυθμίσεων με λειτουργία μνήμης, μασάζ και ρυθμιζόμενη υποστήριξη των μηρών

Εσωτερικός φωτισμός Ambient 30 χρωμάτων

Τριζωνικός αυτόματος κλιματισμός Air Care Climatronic

Αισθητήρας βροχής και αντιθαμβωτικός εσωτερικός καθρέπτης

Ζάντες αλουμινίου 17”

 ΤΙΜΕΣ

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκδόσεις του νέου Volkswagen Golf που είναι άμεσα διαθέσιμες για παραγγελία. Παράλληλα, να σημειωθεί ότι νωρίς την άνοιξη θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία και η έκδοση του Golf 1.0 TSI 110 PS, με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6-σχέσεων, με προτεινόμενη τιμή λιανικής 20.500 €.

ΒενζίνηLifeStyle
Golf 1.5 TSI ACT 130PS21.800
Golf 1.5 TSI ACT 150PS23.85025.950
Mild Hybrid
Golf 1.5 eTSI ACT 150PS DSG Mild Hybrid25.05028.100
Diesel
Golf 2.0 TDI SCR 150PS DSG26.750

 

Φωτογραφίες

Previous articleΤο νέο Nissan Roox κατηγορίας «Kei wagon»
Next articleΚεφάλαιο Ηλεκτροκίνηση – μόδα των καιρών ή επιτακτική ανάγκη
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National