Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςPlug In Electric Vehicles (PHEV)Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid Δοκιμή / Test drive

Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid Δοκιμή / Test drive

Δοκιμάζοντας χρόνια τώρα αμέτρητα καθημερινά αυτοκίνητα είχα πάντα την αίσθηση μιας μονοτονίας που η δοκιμή του Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid σίγουρα την ανέτρεψε.

Ford Tourneo Custom hybrid 018Το να οδηγάς, να μιλάς και να γράφεις έστω και για πολύ καλά sedan, hatchbacks και SUV’s δεν είναι τόσο διασκεδαστικό όσο φαντάζεστε καθώς σήμερα όλα τα αυτοκίνητα είναι καλά –και έτσι στην διάρκεια της δοκιμής ψάχνεις να βρεις ψύλλους στα άχυρα και να ανακαλύψεις μικρά μειονεκτήματα.

Για να μην είμαι αχάριστη έχω και τα τυχερά μου όταν οδηγώ μια Alfa Romeo Giulia, μια Mercedes AMG A45s, ή ένα MINI Countryman JCW, όμως τις περισσότερες φορές τα αυτοκίνητα που οδηγώ μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους.

Ford Tourneo Custom hybrid 026Στην επιβατική έκδοση του Ford Transit που δοκιμάζουμε σήμερα όλα μοιάζουν ενδιαφέροντα για εμένα και σαν αίσθηση και σαν τεχνολογία. Αυτό εδώ είναι το πρώτο VAN με υβριδική τεχνολογία PHEV που διατίθεται στην αγορά και έτσι υπάρχουν πολλά σημεία που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και με βοήθησαν να δω την λογική και τον πραγματικό σκοπό αυτού του οχήματος.

Η αγάπη μου για τα Van της Ford με πάει πολλές δεκαετίες πίσω όταν με ένα θαλασσί Transit- που μετά από κάποιες μετατροπές βρέθηκε με ένα πολύ δυνατό δίλιτρο μοτέρ κάτω από το καπό, ταξιδέψαμε σε όλη την Ελλάδα είτε πηγαίνοντας διακοπές, είτε φορτωμένοι με καρτ και εργαλεία στις πίστες για τους αγώνες.

Το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid είναι ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο για υπηρεσίες πολυτελούς  μεταφοράς επιβατών μέσα στις πόλεις και με μήκος 4,97 μέτρα και μεταξόνιο 2,97μ. διαθέτει αρκετό χώρο για 7+1 επιβάτες προσφέροντας άπλετους χώρους και πολυμορφικές λύσεις.

Ford Tourneo Custom hybrid 019Έχοντας σχεδιαστεί με σκοπό να μείνει κοντά μας για αρκετά χρόνια το Tourneo Custom, αλλά και το Transit, είναι το πρώτο επαγγελματικό αυτοκίνητο που έχει αποσπάσει 5 αστέρια για την προστασία των επιβατών του στα τεστ πρόσκρουσης.

Είναι διαθέσιμο και με τα γνωστά δίλιτρα diesel της Ford με 135 και 185 ίππους, όμως το σήμα PlugIn Hybrid στο πίσω μέρος σημαίνει ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα όχημα που συμφωνα με την Ford μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για περίπου 50 χιλιόμετρα.

Εμφάνιση

Ford Tourneo Custom hybrid 020Η όλη εικόνα που δίνει το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid είναι εξαιρετικά γνώριμη τόσο στους επαγγελματίες που το εμπιστεύονται χρόνια τώρα, όσο και για εμάς τους απλούς οδηγούς που αναγνωρίζουμε τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της Ford με την πρώτη ματιά.

Η χαρακτηριστική μάσκα που έκανε την εμφάνιση της πριν από πέντε με έξι χρόνια στα Ford Fiesta περιβάλλεται από ένα νικελένιο σιρίτι και συνδυάζεται με τα φωτιστικά σώματα LED που δίνουν μια αδιαμφισβήτητη μορφή που θυμίζει Ford με την πρώτη ματιά.

Το παρμπρίζ κατεβαίνει χαμηλά στο κοντό καπό εξασφαλίζοντας καλή ορατότητα προς τα μπροστά σε ένα σχεδιασμό ενός όγκου που αν εξαιρέσετε του τεράστιους «επαγγελματικούς» καθρέπτες θυμίζει έντονα το Ford S-Max.

Ford Tourneo Custom hybrid 023Οι πιο παρατηρητικοί θα καταλάβουν άμεσα την ιδιαιτερότητα αυτού του Van καθώς στην αριστερή μπροστινή γωνία του προφυλακτήρα υπάρχει μια μεγάλη τάπα για την φόρτιση της μπαταρίας των 13,4 KWh που διαθέτει το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid.

Το προφίλ του οχήματος αποκαλύπτει τον ξεκάθαρο επαγγελματικό προσανατολισμό του σχεδιασμού με την καμπίνα να είναι μετατοπισμένη μπροστά και τον κινητήρα να καταλαμβάνει τον χώρο χαμηλά και μπροστά από τους τροχούς εξασφαλίζοντας χώρους για εμπορεύματα και επιβάτες.

Ford Tourneo Custom hybrid 011Η μεγάλη πόρτα της καμπίνας των μπροστινών επιβατών αποτελείται από τεράστια παράθυρα που κατεβαίνουν χαμηλά εξασφαλίζοντας άριστη ορατότητα στον δρόμο αλλά και προς τους καθρέπτες που σε αυτά τα οχήματα αποτελούν σημαντικό εργαλείο του οδηγού.

Οι πίσω πόρτες είναι συρόμενες και περιλαμβάνουν τα συρόμενα φυμέ παράθυρα που μαζί με τα μεγάλα πίσω παράθυρα που φτάνουν στην άκρη του αμαξώματος εξασφαλίζουν καλή ορατότητα και φωτεινότητα στο εσωτερικό.

Οι τροχοί είναι αλουμινένιοι και η αλήθεια είναι ότι φαίνονται αισθητικά μικροί για το μακρύ αμάξωμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι και αυτοί είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να προσφέρουν όσο γίνεται περισσότερους χώρους στο εσωτερικό.

Ford Tourneo Custom hybrid 021Το πίσω μέρος είναι εντελώς κάθετο και λιγότερο περιπετειώδες και σε αυτό βρίσκουμε σαν σημείο αναφοράς μόνο τα μακρόστενα κάθετα πίσω φωτιστικά σώματα στις πίσω κολώνες να θυμίζουν την κληρονομία των Transit.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ψηλή πίσω πόρτα με το διακριτικό σημα PHΕV στο δεξί μέρος της που ανοίγει προς τα πάνω εξασφαλίζοντας ένα στεγασμένο χώρο για την φόρτωση των αποσκευών όταν βρέχει.

Εσωτερικό

Ford Tourneo Custom hybrid 0190Για να μπει ο οδηγός στο Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid σκαρφαλώνει σε ένα σκαλάκι που τον ανεβάζει σε μια καμπίνα που δεν θυμίζει καθόλου επαγγελματικό αυτοκίνητο!

Τα πλαστικά είναι γενικά σκληρά, όμως ο πραγματικά όμορφος και πρακτικός σχεδιασμός του ταμπλό σε συνδυασμό με το μαλακό υλικό στο επάνω μέρος του δημιουργούν μια ευχάριστη εικόνα που βελτιώνεται ακόμη περισσότερο από τα μεγάλα παράθυρα που κάνουν την καμπίνα πολύ φωτεινή.

Ο πίνακας οργάνων θα μπορούσε να προέρχεται από οποιοδήποτε σύγχρονο επιβατικό Ford και περιέχει ένα όργανο διαχείρισης της ενέργειας στο αριστερό μέρος, μια οθόνη πληροφοριών στο κέντρο- με τους δείκτες στάθμης καυσίμου και φορτίου της μπαταρίας από κάτω του- και φυσικά ένα ταχύμετρο δεξιά.

Η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όλα τα χειριστήρια και οι διακόπτες βρίσκονται εκεί που πρέπει και έχουν ποιοτική λειτουργία, ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, αν θέλει τον κλιματισμό και το κινητό τηλέφωνο.

Ford Tourneo Custom hybrid 09Επιπρόσθετα μέσω ενός πλήκτρου στο τιμόνι ο οδηγός ενεργοποιεί το σύστημα SYNC 3, με το οποίο αν ξέρει καλά Αγγλικά, μπορεί να ενεργοποιεί και να χειρίζεται με αξιόπιστο τρόπο όλα τα παραπάνω συστήματα, ενώ το σύστημα παρέχει και κεντρική διανομή Wi-Fi μέχρι σε 10 συσκευές στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μέσω της sim card του κινητού του οδηγού.

Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα ξεχωριστά χειριστήρια του ηχοσυστήματος όπου επιτέλους μπορείς να ψάχνεις τους σταθμούς όπως τα παλιά-καλά- χρόνια περιστρέφοντας ένα κουμπί, ενώ στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα ξεχωριστά χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού που διαθέτει ξεχωριστές ρυθμίσεις για την ισχύ του ανεμιστήρα στην θέση αυτόματης ρύθμισης της θερμοκρασίας.

Ford Tourneo Custom hybrid 010Δεξιά και αριστερά από την μεγάλη κεντρική οθόνη υπάρχουν δύο πολύ μεγάλοι αεραγωγοί, ενώ χαμηλότερα υπάρχει ο επιλογέας ταχυτήτων και ένας μεγάλος αποθηκευτικό χώρος.

Κάτω από τον αριστερό αεραγωγό θα βρείτε τρεις διακόπτες για την απενεργοποίηση του ESP, το σύστημα παρκαρίσματος και για την επιλογή του προγράμματος λειτουργίας του υβριδικού συστήματος στις ακόλουθες 4 θέσεις:

  1. «EV Auto», που επιλεγεί αυτόματα τα πότε θα λειτουργεί ο βενζινοκινητήρας με γνώμονα την οικονομία και τον περιορισμό των ρύπων στην πόλη.
  2. «EV Now», που επιτρέπει στο όχημα να κινείται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα όσο υπάρχει φορτίο στην μπαταρία.
  3. «EV Later»: που ενεργοποιεί τον βενζινοκινητήρα για την παροχή ενεργείας (πχ. στον αυτοκινητόδρομο) έτσι ώστε να φυλάξει την ενέργεια των μπαταριών για την πόλη ή μια απαιτητική διαδρομή.
  4. «EV Charge», που ο βενζινοκινητήρας/γεννήτρια ρεύματος παράγει επιπλέον ενέργεια ώστε να γεμίζει την μπαταρία.

Ford Tourneo Custom hybrid 012Μέσα στο Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid τα πάντα είναι ανθρωπινά και σίγουρα νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω την Ford που αντιστέκεται στην μόδα «κάντα όλα από την οθόνη».

Το κλασσικό δερμάτινο τιμόνι της Ford έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια που με μπερδεύουν!

Χώροι/ Άνεση

Ford Tourneo Custom hybrid 0Τα μπροστινά καθίσματα και το τιμόνι ρυθμίζονται πολλαπλώς και έτσι ο οδηγός βρίσκεται σε μια ψηλή θέση οδήγησης που εποπτεύει τον δρόμο από ψηλά και πάνω από τα επιβατικά που κινούνται στον δρόμο.

Τα καθίσματα είναι ευρύχωρα και επιτρέπουν την εύκολη είσοδο στο εσωτερικό όμως παρέχουν περιορισμένη πλευρική στήριξη στις στροφές.

Χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, τους επαγγελματικούς καθρέπτες και την κάμερα οπισθοπορείας η ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια είναι άριστη, κάτι που διευκολύνει πολύ το παρκάρισμα και την κίνηση μέσα στα στενά της πόλης.

Ford Tourneo Custom hybrid 0Το μεγάλο φάρδος της καμπίνας εξασφαλίζει εντυπωσιακούς χώρους τόσο για τους μπροστινούς επιβάτες όσο και για τους πίσω, ενώ παντού υπάρχει η αίσθηση του άπλετου χώρου τόσο για τα πόδια όσο και για το κεφάλι.

Οι συρόμενες πόρτες επιτρέπουν να επιβιβαστούν με άνεση μέχρι 6 επιβάτες στο πίσω μέρος της καμπίνας και διαθέτουν πολλαπλές δυνατότητες διαμόρφωσης των έξι ξεχωριστών καθισμάτων..

Ford Tourneo Custom hybrid 029Έτσι τα καθίσματα της μεσαίας σειράς μπορούν να τοποθετηθούν είτε κοιτάζοντας προς τα μπροστά για μεγάλες αποστάσεις, είτε αντικριστά με την Τρίτη σειρά καθισμάτων έτσι ώστε οι επιβάτες να συνομιλούν μεταξύ τους σε μια αστική μετακίνηση.

Τα μεσαία καθίσματα αν πέσουν δημιουργούν ενδιάμεσα τραπεζάκια με ποτηροθήκες, ενώ εάν επιθυμεί ο οδηγός μερικά ή όλα τα καθίσματα αφαιρούνται δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο φόρτωσης με (ΜήκοςΧΠλάτοςΧΎψος) 2,42Χ 1,20Χ1,40 μέτρα.

Επιπλέον η πίσω πόρτα φτάνει μέχρι τον προφυλακτήρα και έχει ύψος ανοίγματος 1,40 μ. αποκαλύπτοντας ένα χώρο τετράγωνο αποσκευών 1,200 λίτρων που θα καλύψει σίγουρα τις ανάγκες των 8 επιβατών του αυτοκινήτου.

Παντού στο εσωτερικό υπάρχουν αεραγωγοί, αποθηκευτικοί χώροι, ποτηροθήκες και φωτιστικά σποτ για όλους τους επιβάτες, ενώ στο επάνω μέρος του ταμπλό υπάρχουν και δυο μεγάλα ντουλάπια για έγγραφα ή κινητά τηλέφωνα.

 Εξοπλισμός

Το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid με το πακέτο εξοπλισμού ST Line κοστίζει €63,078 (δείτε τον τιμοκατάλογο ΕΔΩ) και ο εξοπλισμός του μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • 8 ανεξάρτητες ανατομικές θέσεις με ποιοτικά υφάσματα
  • 8αερόσακους,
  • Σύστημα πολυμέσων SYNC-3 με δυνατότητα σύνδεσης Apple CarPlay και Android Auto
  • Διζωνικό κλιματισμό
  • Adaptive Cruise Control (ενεργητικό Cruise Control)
  • Speed Sign Recognition (αναγνώριση σήμανσης δρόμου)
  • Driver Fatigue Detection ( επιτήρηση κούρασης οδηγού)
  • BLIS (έλεγχος τυφλών σημείων)
  • Σύστημα διατήρησης λωρίδας
  • Κάμερα οπισθοπορείας
  • σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 8 ιντσών
  • ζάντες αλουμινίου 17’’
  • Φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED
  • ‘Όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, προβολείς ομίχλης κ.λπ.
  • Αυτορρυθμιζόμενο σύστημα σταθερής ταχύτητας
  • Φορητό φορτιστή για την μπαταρία κίνησης

Κινητήρας

Ford Tourneo Custom hybrid 02Κάτω από το στενό άνοιγμα του καπό θα βρείτε τον γνώριμο σε εμας τους αυτοκινητάδες τρικύλινδρο κινητήρα 1.0 Ecoboost που για την περίσταση αποδίδει με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή 120 ίππους.

Στο Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid ο Ecoboost δεν κινεί απευθείας το αυτοκίνητο, αλλά παίζει τον ρόλο γεννήτριας ρεύματος για την συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου χωρητικότητας 13,6 kWh και λειτουργεί ουσιαστικά σαν «range extender» ενός ηλεκτροκίνητα 130 ίππων και 335Nm ροπής που φροντίζει για την κίνηση του αυτοκινήτου.

Ford Tourneo Custom hybrid 01Καθώς ο Ecoboost δεν συμμετέχει απευθείας στην κίνηση του οχήματος, όταν υπαρξει ανάγκη για επιπλέον ενέργεια, λειτούργει σε σταθερές στροφές υψηλής απόδοσης κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις υψηλού φορτίου παράγει μια ηχητική «γκρίνια» στο εσωτερικό που κάνει τον οδηγό να ψάχνει το CVT…

Είναι προφανές ότι ο επιλογέας στην κονσόλα δεν καταλήγει σε κάποιο κιβώτιο ταχυτήτων αφού ο ηλεκτροκινητήρας δίνει σταθερά κίνηση στους μπροστινούς τροχούς μέσο ενός διαφορικού, ενώ όταν χρειαστεί να κάνει όπισθεν απλά αντιστρέφει στην λειτουργία του.

Ford Tourneo Custom hybrid 010Η θέση «L» του επιλογέα ο ηλεκτροκινητήρας παρέχει ισχυρότερη ανάκτηση ενέργειας και επιτρέπει στο αυτοκίνητο να οδηγηθεί με την χρήση μόνο ενός πεταλιού επιτυγχάνοντας και τις μέγιστες τιμές ανάκτησης ενέργειας.

Στην πράξη ο ηλεκτροκινητήρας κινεί αθόρυβα το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη και αν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες και μάθετε να οδηγείτε έτσι όπως χρειάζεται για να αποθηκεύετε την ενέργεια του φρεναρίσματος, θα καλύψετε μέχρι και 50 χλμ μέσα στην πόλη μόνο με ηλεκτρισμό!

Ford Tourneo Custom hybrid 014Το βάρος του Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid είναι 2,600 κιλά (άδειο) και έτσι η επιτάχυνση των 16,5 περίπου δευτερόλεπτων για τα 100 χιλιόμετρα είναι αποδεκτή, όμως η τελική ταχύτητα που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 125 χλμ/ω θα προβληματίσει στον αυτοκινητόδρομο.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση όλα έχουν να κάνουν με το πόσο φορτισμένες είναι οι μπαταριές. Έτσι αν έχετε την δυνατότητα να φορτίζετε συχνά το αυτοκίνητο, θα μπορείτε να κινείστε χωρίς να καταναλώνετε καθόλου βενζίνη!

Ωστόσο αν έχετε την δυνατότητα μιας μόνο βραδινής φόρτισης το επόμενο πρωί θα καταναλώσετε περίπου 3 λίτρα/100 αν καλύψετε μεχρι 100 χλμ απόστασης, 6,7 λίτρα αν καλύψετε περίπου 200 χλμ απόστασης, ενώ αν θελήσετε να ταξιδέψετε πιο μακριά θα χρειαστείτε τουλάχιστον 11 λίτρα/100 χλμ.

Το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid χρειάζεται περίπου 5 ώρες για να φορτίσει πλήρως την μπαταρία του χρησιμοποιώντας τροφοδοσία σπιτιού 240-volt 10-amp, ή 3 ώρες χρησιμοποιώντας φορτιστή οχήματος AC τύπου 2.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι σαν υβριδικό που είναι αποθηκεύει στην μπαταρία του ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας του φρεναρίσματος που θα πήγαινε χαμένη στο περιβάλλον σαν θερμότητα.

Στην Πόλη

Το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid έχοντας «επαγγελματική καταγωγή» διαθέτει ένα ισχυρό άκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος που παρά την μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης του επιτρέπει να μεταφέρει φορτίο μέχρι 1,600 κιλών!

Ford Tourneo Custom hybrid 05Φυσικά τα πίσω αμορτισέρ για να προσφέρουν απαραίτητη άνεση στην επιβατική φύση του Τourneo έχουν υποβοήθηση με αέρα που φροντίζει επίσης για την σταθερή διατήρηση του ύψους όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο.

Οι αναπηδήσεις στον πίσω άξονα είναι σπάνιες ακόμη και στο αμείλικτο Δ.Λ.Δ., ωστόσο η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης δημιουργεί πλεύσεις στο αμάξωμα με το ψηλό κέντρο βάρους που είναι κουραστικές για τους επιβάτες.

Η εικόνα αλλάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν το αυτοκίνητο βρεθεί στο κέντρο της πόλης όπου οι ταχύτητες είναι μικρές και το οδόστρωμα πολύ καλύτερο.

Εκεί η ησυχία στο εσωτερικό και η ποιότητα κύλισης θυμίζουν μια πραγματική λιμουζίνα κάνοντας το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid ιδανικό μέσο για την μετακίνηση VIP πελατών από ξενοδοχεία σε προορισμούς εντός πόλεως.

Ford Tourneo Custom hybrid 030Η ορατότητα είναι εξαιρετική προς όλες τις κατευθύνσεις για όλους τους επιβάτες και το μαλακό τιμόνι προσδίδει μικρή ακτίνα στροφής και ευελιξία στους ελιγμούς και το παρκάρισμα στην πόλη.

Γενικά το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid λάμπει μέσα στην πόλη και αποτελεί ένα απόλυτο εργαλείο μετακίνησης που έκτος από άνεση προσφέρει και την αίσθηση στους επιβάτες ότι δεν μολύνουν το περιβάλλον-κάτι που μετράει πολύ στην εποχή μας..

Στον αυτοκινητόδρομο

Ford Tourneo Custom hybrid 022Το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid στον αυτοκινητόδρομο δεν νοιώθει ιδιαιτέρα άνετα και θα καλύψει το πολύ 30 χιλιόμετρα μεχρι να εξαντληθούν οι μπαταρίες του.

Μετά θα πάρει μπροστά ο τρικύλινδρος κινητήρας-γεννήτρια και θα αρχίσει να λειτουργεί στην περιοχή μεγίστης απόδοσης του (περίπου 4,500 σαλ) δημιουργώντας αρκετή και περίεργη φασαρία στο εσωτερικό.

Η όλη αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός –ειδικά όταν εξαντληθεί η μπαταρία- είναι ότι οδηγά ένα βαρύ αυτοκίνητο με έναν αδύναμο κινητήρα και ότι κάπου στην αλυσίδα κίνησης βρίσκεται ένα κιβώτιο τύπου CVT να μετατρέπει την ισχύ του σε ηχητική γκρίνια.

Παράλληλα, ο περιοριστής ταχύτητας στα 125 χλμ/ω είναι υπερβολικός και προβληματίζει καθώς το αυτοκίνητο αδυνατεί να ακολουθήσει την ροή της κίνησης, ενώ αν χρειαστεί ο οδηγός να προσπεράσει μπορεί να βρεθεί ξαφνικά εκτεθειμένος.

Ford Tourneo Custom hybrid 035Βέβαια μιλάμε για επαγγελματικό αυτοκίνητο οπότε ορθά έχει περιοριστή ταχύτητας, αν και πιστεύω ότι όποιος χρειαστεί ένα Tourneo για ταξείδια σε αυτοκινητόδρομο θα προτιμήσει τον κατά περίπου €15Κ φτηνότερο κινητήρα πετρελαίου που με 185 ίππους έχει και περισσότερη δύναμη αλλά και καλύτερη οικονομία.

Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι θα ενοχλήσουν μόνο τον οδηγό που θα αντιληφτεί ένα σφύριγμα στις μπροστινές κολώνες-προερχόμενο από τους μεγάλους καθρέπτες, το οποίο «σβήνει» μέχρι να φτάσει στους πίσω επιβάτες/πελάτες που δεν θα ενοχληθούν.

Στις στροφές

Ford Tourneo Custom hybrid 04Αν κάποιος σκέπτεται να αγοράσει ένα Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid σαν μια εναλλακτική σε ένα Ford Galaxy μάλλον θα απογοητευτεί όταν ξεκινήσει να ταξιδεύει εκτός πόλης.

Η φυσική είναι αμείλικτη, (Gravity Always Wins που λένε οι Radiohead στην τραγουδάρα ΕΔΩ ) και το ψηλό κέντρο βάρους σε συνδυασμό με τις αυξημένες διαστάσεις κάνουν το αυτοκίνητο να δυσανασχετεί όταν ζορίζεται στις στροφές.

Το όχημα κρατά την πορεία του και δεν έχει αναπηδήσεις στον πίσω άξονα όμως όταν κινείται φορτωμένο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζυγίζει περίπου 3,5 τόνους και αυτό δεν συνάδει με τις στροφές…

Ford Tourneo Custom hybrid 017Οι άνετες αναρτήσεις τύπου «μαγικό χαλί για την πόλη» επιτρέπουν έντονες κλίσεις στις στροφές- και αυτό σε συνδυασμό με την φτωχή πλευρική στήριξη των καθισμάτων θα κάνει τους επιβάτες να υποφέρουν ψάχνοντας να κρατηθούν από κάπου.

Ο οδηγός οφείλει σε αυτούς που τον πληρώνουν να σεβαστεί την άνεση τους και να μειώσει τον ρυθμό εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι ο θόρυβος από τον κινητήρα δεν θα φτάνει στα αυτιά τους.

Μιλώντας για τον κινητήρα, μόλις εξαντληθεί το ρεύμα στην μπαταρία και το αυτοκίνητο μπει σε μια ορεινή διαδρομή ο οδηγός θα ορκίζεται ότι οδηγά κιβώτιο CVT καθώς όταν πατά το γκάζι το μόνο που ουσιαστικά πετυχαίνει είναι να αυξάνει τον θόρυβο… χωρίς να μεταβάλλεται η κινητική κατάσταση!

Ο οδηγός για να προσφέρει άνεση σε μια ορεινή χρειάζεται να έχει στρατηγική και να κάνει σωστές επιλογές.

Έτσι αν ξέρει ότι θα ταξιδέψει πρώτα στον αυτοκινητόδρομο και μετά έχει να κινηθεί σε έναν ορεινό δρόμο, θα πρέπει να έχει φροντίσει να ξεκινήσει με πλήρως φορτισμένες μπαταριές και στην διαδρομή να έχει επιλέξει το πρόγραμμα «EV Later» έτσι ώστε όταν φτάσει στις ανηφορικές στροφές ο ηλεκτροκινητήρας να τροφοδοτείται κυρίως από την μπαταρία και όχι από την ενέργεια που παράγει εκείνη την στιγμή ο Ecoboost.

Ford Tourneo Custom hybrid 07Τα φρένα πάντως είναι πανίσχυρα και σε συνδυασμό με την ανάκτηση ενέργειας του ηλεκτροκινητήρα θα αποδειχθούν ακούραστοι σύμμαχοι του οδηγού αν βρεθεί σε μια κατηφορική διαδρομή φορτωμένος.

Τέλος η αίσθηση στο τιμόνι θυμίζει ένα κανονικό επιβατικό αυτοκίνητο καθώς έχει μηδενικό τζόγο στην θέση της ευθείας και μεταφέρει με ακρίβεια το τι συμβαίνει στους μπροστινούς τροχούς.

Συμπέρασμα

Ford Tourneo Custom hybrid 000Το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid είναι ένα ειδικό αυτοκίνητο που απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες οδηγούς που μεταφέρουν VIP επιβάτες μέσα στην πόλη.

Σε αυτή την «στενή χρήση» δύσκολα θα βρεθεί κάποιο άλλο αυτοκίνητο να προσφέρει τόσο  πολιτισμένο περιβαλλον στο εσωτερικό του και αντίστοιχη οικονομία στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος αν έχει την δυνατότητα να φορτίζει το αυτοκίνητο συχνά μέσα στην ημέρα θα μπορέσει να αντισταθμίσει μέσα σε 3 χρόνια το κόστος των €63Κ που κοστίζει το αυτοκίνητο σε σχέση με τα €45Κ του αντιστοίχου Diesel.

Οι περιορισμοί που θέτει το αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο και στο επαρχιακό δίκτυο είναι εξίσου καθοριστικοί με τα οφέλη που προσφέρει η υβριδική τεχνολογία μέσα στην κίνηση της πόλης.

Ford Tourneo Custom hybrid 100Συνεπώς ένας πολύτεκνος οικογενειάρχης, ή ένας επαγγελματίας που χρησιμοποιούν το Van για πιο γενικές μετακινήσεις θα επιλέξουν σίγουρα το πετρελαιοκίνητο αδελφάκι που είναι φτηνότερο, πιο οικονομικό, πιο γρήγορο και πιο ελαφρύ στις στροφές.

Με λίγα λόγια όσο εντυπωσιακό και να είναι το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid μου δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο, ή για κάποιο πείραμα που κάνει η Ford-με τα χρήματα των καταναλωτών της-για να δει την αντίδραση και το ενδιαφέρον των επαγγελματιών στην υβριδική τεχνολογία.

Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά σίγουρα θα δούμε μια έκδοση με πιο δυνατό ηλεκτροκινητήρα και την διπλάσια σε χωρητικότητα μπαταρίας να διορθώνει όλα τα σημεία στα οποία υποφέρει σήμερα το Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid.

Μέχρι τότε «πετρελαιάκι και Άγιος ο Θεός»!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το μεγάλο βάρος και οι περιορισμοί της υβριδικής τεχνολογίας εκτός πόλης
  • Η υπερβολικά υψηλή τιμή κτήσης και την αυξημένη κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο

Θα θυμάμαι

  • Την άνεση, την ησυχία και το πολιτισμένο περιβάλλον που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση μέσα στην πόλη
  • Την άνετη ανάρτηση στην πόλη, τους μεγάλους χώρους και τις δυνατότητες διαμόρφωσης των καθισμάτων

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο