Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV Test drive / Δοκιμή

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV Test drive / Δοκιμή

Το Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV είναι ένα πολυτάλαντο αυτοκίνητο που κάτω από την γνωστή πλέον εμφάνιση του φιλοξενεί τον πιο δυνατό χιλιάρη παραγωγής και τεχνολογία Mild hybrid 48V.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 33

Είναι το μοντέλο συνεχιστής των θρυλικών Fiesta XR2- και καθώς βρίσκεται ένα σκαλί κάτω από το απόλυτο Fiesta ST με τους 200 ίππους από τον τρικύλινδρο χιλιοπεντακοσάρη, είναι ο πιο προσιτός τρόπος για να οδηγάτε καθημερινά ένα ταχύτατο σουπερμίνι.

Οδηγώντας αυτές τις ημέρες το Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV ο μικρός-σε κυβισμό- κινητήρας συνδυαζόμενος με την 48βολτη ήπια υβριδική τεχνολογία με έπεισε για την δύναμη και κυρίως για την ροπή που διαθέτει.

Παρότι τα Β-SUV αρχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και στην μικρή κατηγορία  με το νέο Ford Puma είναι αυτή την στιγμή το πιο επίκαιρο μοντέλο της Ford, είναι καλό να θυμόμαστε ότι τα μικρά Hatchbacks συνεχίζουν όχι μόνο να προηγούνται στον αριθμό πωλήσεων, αλλά ουσιαστικά να ορίζουν και τα τεχνολογικά πλαίσια των Β-SUV, που όπως γνωρίζουμε χρησιμοποιούν τις ίδιες πλατφόρμες και κινητήρες.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 34

Το προηγούμενο Fiesta πάντα ήταν ένα πολύ καλό αυτοκίνητο που διέθετε μια αξιόλογη γκάμα μοντέρνων κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου, όμως το Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV με την αναβάθμιση του μικρού κινητήρα απευθύνεται ξεκάθαρα σε πιο νέους οικογενειάρχες που έχουν «οδηγικές ανησυχίες on a budget»!

Τα €19,500 που απαιτούνται για να αποκτήσει κανείς αυτό το μικρό “Hot Hatch” ακούγονται μάλλον πολλά χρήματα, όμως μια ματιά στον ανταγωνισμό δείχνει ξεκάθαρα ότι για όποιον αναζητά αξιοπρεπείς επιδόσεις σε αυτή την τιμή, αυτό το μικρό Ford αποτελεί μονόδρομο .

Εξωτερικός Σχεδιασμός/Εμφάνιση

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 36

Ο σχεδιασμός του νέου Fiesta βασίζεται στο τολμηρό στυλ του απερχόμενου Fiesta, με πιο φινετσάτη και αρμονική εμφάνιση σχεδίαση.

Πολλοί εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με τα μεγαλύτερα πίσω φωτιστικά σώματα, όμως ειλικρινά πιστεύω ότι τουλάχιστον στο Ford Fiesta ST Line με τα πιο φαρδύ αεροδυναμικό κιτ, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία και αναδεικνύουν το μεγαλύτερο πλάτος του μεγαλύτερου μικρού της Ford.

Στο Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV το μάτι εστιάζει στην χαρακτηριστική «μαύρη και κακή» κυψελώδη μάσκα που σε συνδυασμό με το χαμηλό ύψος δίνουν με την πρώτη ματιά μια πρόγευση στον απολύτως διαφορετικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 35

Οι σχεδιαστές στην προσπάθεια τους να δώσουν στο ένα Ford Fiesta ST Line μια ενδιαφέρουσα εμφάνιση, το έχασαν λίγο.. και το έκαναν να δείχνει πολύ- μα πολύ πιο γρήγορο από ότι στα αλήθεια είναι!

Σε σχέση με το απλό Fiesta, το πακέτο ST Line προσδίδει μια εξαιρετικά επιθετική εμφάνιση, ενώ το εμπρός σπόιλερ κατεβαίνει μέχρι χαμηλά και σε συνδυασμό με την νέα τραπεζοειδή μάσκα κάνει το «μεγάλο χιλιαράκι» της Ford να μοιάζει με.. Aston Martin τσέπης! 

Αν δεν με πιστεύετε- όταν το δείτε κάπου σταματημένο- σκύψτε μπροστά του και δείτε το από χαμηλά. Με λίγη φαντασία θα καταλάβετε τι εννοώ..

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 25

Από το πλάι το αμάξωμα του αυτοκινήτου της δοκιμής με την βοήθεια των επιπρόσθετων αεροδυναμικών βοηθημάτων είναι όμορφο και σπορτίφ, αλλά αυτό που κλέβει την παράσταση είναι σίγουρα οι πανέμορφες Rock Metallic ζάντες με τα φαρδιά 205/45/17 ελαστικά τους.

Παρόλα αυτά- για να γκρινιάξω και λίγο, βρίσκω ότι η γενικότερη εμφάνιση του Fiesta δεν έχει αλλάξει δραματικά για πάνω από 10 χρόνια και προσωπικά αυτό με κουράζει-όσο άλλωστε με κουράζει και στο VW Polo.

Εσωτερικό

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 07

Ανοίγοντας την πόρτα καταλαβαίνεις αμέσως πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα Ford, καθώς ο σχεδιασμός του ταμπλό ακολουθεί τον νέο οικογενειακό σχεδιασμό της εταιρείας που τον συναντάμε πια σε όλα τα μοντέλα.

Ο συνδυασμός του μαύρου με τις κόκκινες λεπτομέρειες κυριαρχεί στα χρώματα των καθισμάτων αλλά και σε πολλές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα στις ραφές του δερμάτινου τιμονιού και τα πατάκια.

Ο πίνακας οργάνων είναι ευανάγνωστος, φωτίζεται με ένα χαρούμενο θαλασσί φωτισμό, ενώ σε μια οθόνη 4,2’’που βρίσκεται στο κέντρο του παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 06

Στην οθόνη αυτή προβάλλεται και η λειτουργία του 48V υβριδικού συστήματος βοηθώντας τον οδηγό ρυθμίζει την οδήγηση του στα πρότυπα που απαιτεί η παγκόσμια οικολογική συνείδηση-που είναι της μόδας!

Ωστόσο ο πίνακας οργάνων είναι περίεργα τοποθετημένος -με ανάποδη αρνητική κλήση μπροστά από τον οδηγό- και δυστυχώς δημιουργεί μια περίεργη αίσθηση που δεν μπόρεσα να συνηθίσω με τίποτε!

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 05

Τα πλαστικά είναι μαλακά και ποιοτικά στο επάνω μέρος του ταμπλό και στις πόρτες, αλλά καθώς κοιτάς πιο κάτω από το ύψος των αεραγωγών η ποιότητα των πλαστικών γίνεται προοδευτικά πιο σκληρή στην όψη και την αφή.

Στα πλαστικά του Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV κυριαρχεί το μαύρο χρώμα και παρά την όμορφή τραβέρσα που μοιάζει να είναι φτιαγμένη από ανθρακονήματα και διατρέχει το ταμπλό, το εσωτερικό μοιάζει κάπως σκοτεινό και μουντό.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 04

Φυσικά η ποιότητα συναρμογής βρίσκεται στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Ford και έτσι στο εσωτερικό δεν ακούγεται ο παραμικρός τριγμός, ενώ η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με όλα τα χειριστήρια βρίσκονται εκεί που πρέπει έχοντας την γνωστή ποιοτική λειτουργία.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής του συστήματος SYNC3, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, τον κλιματισμό και το κινητό τηλέφωνο. Το σύστημα πολυμέσων είναι εύχρηστο και γρήγορο στην εναλλαγή των μενού, ενώ διαθέτει διασυνδεσιμότητα Android Auto και Apple CarPlay.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 014

Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα-ευτυχώς ξεχωριστά-χειριστήρια του ηχοσυστήματος ενώ στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού, καθώς η Ford είναι από τις λίγες εταιρίες που αντιστέκονται στην μόδα που θέλει τον χειρισμό του κλιματισμού να γίνεται μέσα από την οθόνη.

Το τιμόνι είναι φυσικά πολυχρηστικό και γεμάτο κουμπάκια, σωστό σε διάμετρο και λαβή, ενώ είναι flat-bottom έτσι ώστε να μην ενοχλεί τα πόδια. 

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 03

Πίσω από των επιλογέα, σε μια αρκετά δυσπρόσιτη από πλευρά εργονομίας θέση, υπάρχει ένα πλήκτρο που δίνει στον οδηγό την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ 3 διαφορετικών προφίλ οδήγησης (Normal, Sport και Eco).

Χώροι/ Άνεση

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 09

Η θέση οδήγησης του Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV ρυθμίζεται τόσο σε ότι αφορά το όμορφο τιμόνι όσο και σε ότι αφορά το κάθισμα, προς κάθε δυνατή κατεύθυνση- και έτσι βολεύτηκα αμέσως!

Μια μικρή γκρίνια κρίνεται απαραίτητη για τον περιστρεφόμενο ρυθμιστή της κλίσης της πλάτης που βρίσκεται στριμωγμένος μεταξύ καθίσματος και κεντρικής κολώνας κάνοντας, την ρύθμιση του δύσκολη εν κινήσει .

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 015

Τα τύπου bucket καθίσματα είναι χάρμα οφθαλμών, τοποθετούν τον οδηγό χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο και παρέχουν αρκετά καλή πλευρική στήριξη και το μόνο που χαλά την αρμόνια είναι το υποβραχιόνιο που στις αλλαγές ταχυτήτων ενοχλεί τον δεξί αγκώνα .

Τα καθίσματα με ευχαρίστησαν ιδιαίτερα στην γρήγορη οδήγηση όπου χωρίς να είναι σκληρά, κρατούν σωστά το σώμα μέσα στην στροφή κάνοντας την αίσθηση της οδήγησης ακόμη πιο διασκεδαστική.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 012

Χάρη στο μεγάλο πίσω παράθυρο και την λεπτή πίσω κολώνα, η ορατότητα προς τα πίσω είναι εξαιρετική και διαφέρει από τις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού που το πίσω παράθυρο θυμίζει πολεμίστρα!

Ταυτόχρονα η ορατότητα προς τα εμπρός είναι άριστη-χάρη στα φινιστρίνια που βρίσκονται στις εμπρός κολώνες-και το μόνο που ενοχλεί εμας τους πωρωμένους είναι εκείνο που πιθανολογώ ότι  ευχαριστεί τους περισσότερους…

Μιλάμε για την οθόνη των πολυμέσων..

Η τοποθέτηση της οθόνης ψηλά στο ταμπλό-και με μια ελαφριά κλίση προς τον οδηγό- δίνει μια οδηγοκεντρική διαρρύθμιση στο ταμπλό που είναι απολύτως ευπρόσδεκτη, όμως πιστεύω ότι σε ένα αυτοκίνητο με σπορ προσανατολισμό η μεγάλη οθόνη περιορίζει την ορατότητα του οδηγού στις στροφές και θα έπρεπε είτε να είχε τοποθετηθεί είτε πιο χαμηλά, ή ακόμη καλύτερα να ήταν στενότερη.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 01

Σε ένα άριστο μάλιστα σενάριο-για εμας τους Autoholix, θα μπορούσε να απουσίαζε και τελείως χωρίς να ενοχλούσε και κανέναν!

Με διαστάσεις μόλις 4.040/1.783/1.476 mm(Μ/Π/Υ), οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι σαφώς βελτιωμένοι σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο καθώς προσφέρουν 2εκ μεγαλύτερο χώρο για τα πόδια, όμως εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας- όπως άλλωστε και ο χώρος των αποσκευών με τα 292 λίτρα.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 08

Σε ότι άφορα τους πίσω επιβάτες, υπάρχει αρκετός χώρος για δύο ενήλικες-ή τρία παιδιά- όμως τα φαρδιά μπροστινά καθίσματα περιορίζουν την ορατότητα προς τα εμπρός.

Αν συγκρίνεις τον χώρο για τα γόνατα και το κεφάλι με το Polo, ή το i20, μπορείς εύκολα να δεις ότι ο ανταγωνισμός υπερέχει πολύ στην φιλοξενία ενήλικων επιβατών στο πίσω κάθισμα, αλλά σίγουρα αυτό δεν θα επηρεάσει το κοινό που θα επιλέξει αυτό το Fiesta για τις επιδόσεις του.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 010

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα για να διευκολύνουν την είσοδο στο εσωτερικό και την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα, όμως τα παράθυρα στις πίσω πόρτες δεν ανοίγουν μέχρι κάτω-κάτι που το καλοκαίρι μάλλον θα στενοχωρήσει τα παιδιά μας…

Στο εσωτερικό υπάρχουν γενικά επαρκείς χώροι για μικροαντικείμενα, USB και αναψυκτικά, όμως οι θήκες στις πίσω πόρτες είναι μικρές και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τα διαφορά μπλιμπλίκια των παιδιών μας.

 Κινητήρας/Μετάδοση

Ο κινητήρας με τους 155 ίππους συνδυάζεται με ένα ακόμη μεγαλύτερο turbo αποδίδοντας 155 ίππους και ροπή 240 Nm στις 2.500 rpm.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 013

Αυτό επιτυγχάνεται  φυσικά και με τη βοήθεια του ηλεκτρικού μοτέρ του EcoBoost Hybrid που προσφέρει τις υπηρεσίες του στις χαμηλές-μεσαίες  στροφές λειτουργίας.

Η τεχνολογία EcoBoost Hybrid αναβαθμίζει τον βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost με μία ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG) 11.5 kW που παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα. Αντικαθιστώντας τον στάνταρ εναλλάκτη, το σύστημα BISG επιτρέπει την ανάκτηση και αποθήκευση της ενέργειας σε μία αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt.

Προσφέροντας ροπή στις χαμηλές στροφές επέτρεψε στους μηχανικούς της Ford να μειώσουν τη σχέση συμπίεσης του 1.0L EcoBoost κινητήρα στο 10:1 και χρησιμοποιώντας παράλληλα ένα μεγαλύτερο υπερσυμπιεστή να ανεβάσουν την απόδοση του κινητήρα σε αυτά τα εντυπωσιακά επίπεδα.

Με το BISG περιορίζεται η υστέρηση στην απόκριση (turbo-lag) μέσω της παραπανήσιας ροπής του ηλεκτροκινητήρα που επιτρέπει στον κινητήρα εσωτερικής καύσης να περιστρέφεται ταχύτερα στις υψηλές σαλ διατηρώντας έτσι ψηλά την πίεση στο τούρμπο.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 02

Οι κινητήρες 1.0EcoBoost Hybrid διαθέτουν επίσης το πρώτο στην αυτοκινητοβιομηχανία σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρου για τρικύλινδρο κινητήρα, που θέτει αυτόματα εκτός λειτουργίας τον έναν κύλινδρο όταν δεν είναι απαραίτητη όλη η ισχύς, όπως συμβαίνει στο ρολάρισμα ή στο ταξίδι με χαμηλό φορτίο.

Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιεί και να ενεργοποιεί εκ νέου τον έναν κύλινδρο μέσα σε 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Στην πράξη το BISG με την ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG) 11.5 kW γίνεται ευχάριστα αντιληπτό στην οδήγηση με χαμηλές στροφές, όπου εμφανώς υποβοηθά κινητήρα να επιταχύνει γραμμικά, ενώ δίνει «ψυχή» στις επιταχύνσεις με τον κινητήρα να βρίσκεται στις μεσαίες στροφές πάνω σε ένα προσπέρασμα.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 31

Όταν το αυτοκίνητο κινείται κανονικά το BISG φορτίζει και την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι λειτουργεί σαν μια ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου.

Καθώς το κιβώτιο ταχυτήτων είναι μηχανικό η φόρτιση γίνεται μόνο όσο το αυτοκίνητο φρενάρει με ταχύτητα, ενώ η ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης αντικαθιστά την μίζα φροντίζοντας για την αθόρυβη λειτουργιά του συστήματος εκκίνησης Start-GO.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 32

Ωστόσο θα βρείτε ότι είναι ίσως ενοχλητικό όταν αφήνετε το πόδι από το πεντάλ του γκαζιού, καθώς το «ηλεκτρικό φρένο» που προσφέρει κατά την διαδικασία ανάκτησης της ενεργείας είναι έντονο και θέλει συνήθεια στην γρήγορη οδήγηση επηρεάζοντας την ροή στις στροφές.

Ένα πυκνής κλιμάκωσης και με πολύ θετικό κούμπωμα κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς.

Σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη, το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων καταφέρνει να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον χαρισματικό μικρό κινητήρα-αν και θα ήθελα να έχει λίγο πιο μακριά δευτέρα καθώς χρειάζεται να αλλάξεις από δευτέρα σε τρίτη στα 90χλμ/ω.

Αυτό όπως θα δούμε δυσκολεύει την κίνηση σε κλειστές διαδρομές καθώς ο πολύ δυνατός κινητήρας τελειώνει την δευτέρα μέσα στην στροφή απατώντας μια επιπλέον αλλαγή.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 00

Από πλευράς κατανάλωσης είδα περίπου 6,5 λίτρα/100χλμ που ενώ σαν νούμερο ίσως δεν εντυπωσιάζει απέναντι στον ανταγωνισμό, είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο εύκολα και σταθερά επιτυγχάνεται αυτή η τιμή σε ένα τόσο δυνατό μοτέρ.

Οι επιταχύνσεις 0-100 που μέτρησα με την εφαρμογή στο κινητό μου ήταν σταθερά κάτω από 9 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα σύμφωνα με φήμες φτάνει σχετικά εύκολα τα 215 χλμ/ω στο κοντέρ.

Αναρτήσεις/Τιμόνι/Φρένα

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 0

Οι αναρτήσεις δεν καινοτομούν σχεδιαστικά- και έτσι θα βρείτε ότι αποτελούνται τα κλασικά γόνατα McPherson εμπρός και έναν ημιάκαμπτο άξονα πίσω- όμως η ρύθμιση τους βρίσκεται σε αρμονία με τον χαρακτήρα του Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV και του χαρίζουν στο έναν μοναδικό χαρακτήρα.

Τα αμορτισέρ είναι κατά 15% πιο σφικτά από εκείνα της νορμάλ έκδοσης, έχουν 10mm πιο μικρές διαδρομές -και οι σκληρές αντιστρεπτικές μαζί με τους σκληρότερους συνδέσμους που έχουν χρησιμοποιηθεί περιορίζουν τις κλίσεις στις στροφές.

Η αίσθηση του τιμονιού βοηθά τον οδηγό να νοιώθει ακριβώς τι γίνεται με τους μπροστινούς τροχούς μέσα στις στροφές, την ώρα που ακόμη και μέσα στην πόλη είναι όσο μαλακό χρειάζεται.

Τα φρένα με τα τέσσερα δισκόφρενα είναι δυνατά και ακούραστα εμπνέοντας τον οδηγό να κινηθεί όλο και πιο γρήγορα!

Στην Πόλη

Οδηγώντας μέσα στην πόλη με την οδήγηση τύπου «Hybriding», προσπαθείς να αφήνεις τον κινητήρα να φρενάρει για να φορτίσει την μπαταρία, ενώ όταν επιταχύνεις νοιώθεις την ροπή του ηλεκτροκίνητα να σε βοηθά να κινείσαι πιο  οικονομικά.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 38

Μετά από λίγο μαθαίνεις την λειτουργία του mHEV και αρχίζεις να κινείσαι πολύ σβέλτα καταναλώνοντας περίπου 6-6,5 λίτρα μέσα στην πόλη χωρίς ιδιαίτερη προσοχή.

Η κατανάλωση αυτή μπορεί να επιτευχθεί ή και να ξεπεραστεί από το Polo όμως εκεί χρειάζεται πολύ προσοχή και πρέπει να οδηγάς εκνευριστικά αργά για να παραμείνει το αυτοκίνητο οικονομικό.

Και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνολογία mHEV σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ότι δηλαδή μπορεί να κινείται οικονομικά μέσα στην πόλη επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη του να το οδηγεί με έναν φυσιολογικό καθημερινό του ρυθμό.

Επίσης εκείνο που μου άρεσε ιδιαιτέρα είναι ο ανεπαίσθητος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα Start-Stop καθώς με την βοήθεια του mHEV η εκκίνηση του κινητήρα γίνεται τόσο άμεσα και χωρίς κραδασμούς που κάνει το αυτοκίνητο στα φανάρια να είναι ήσυχό σαν ηλεκτρικό!

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 37

Το Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV νοιώθει άνετα όταν κινείται στην πόλη, με τις μικρές του διαστάσεις να κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά παιχνιδάκι. Το ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι με τις μόλις 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη είναι «κοφτερό» και μαλακό μέσα στην πόλη.

Τέλος παρά την σφικτή ανάρτηση και τα χαμηλού προφίλ ελαστικά το Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV ολοκλήρωσε με επιτυχία και χωρίς να κουράσει τους επιβάτες  την εβδομαδιαία δοκιμασία κίνησης στο πιστοποιημένο με σήμα Bangladesh (+)® λακκουβοδρόμιο του Δήμου Διανύσου.

Το Autoholix  φυσικά ευχαριστεί τον Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου Διονύσου που μας επιτρέπουν την δωρεάν δοκιμή των αυτοκινήτων μας σε ένα τόσο extreme περιβαλλον.

 Στον Αυτοκινητόδρομο

Όσο ο οδηγός κινείται μέσα στα πλαίσια του νόμου-χάρη στο αεροδυναμικό αμάξωμα, την πολύ καλή ηχομόνωση και τον πανίσχυρο κινητήρα του, το Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV κινείται πολιτισμένα και οικονομικά καταναλώνοντας σταθερά κάτω από 7 λίτρα/100 χλμ.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 26

Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι λιγοστοί, ενώ στο ταξίδι με υψηλές ταχύτητες ο θόρυβος του τρικύλινδρου κινητήρα δεν φτάνει στα αυτιά των επιβατών χάρη κυρίως στο κιβώτιο με την μακριά 6 η σχέση.

Ενδεικτικά, όταν το αυτοκίνητο κινείται με 150 και 6η ταχύτητα ο κίνητρα γυρνά με περίπου 3,000 σαλ. και έτσι η ησυχία στο εσωτερικό είναι εντυπωσιακή- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του τρικύλινδρου κινητήρα και του αέρα ακόμα και όταν κινείται με ταχύτητες κοντά στα 180 χλμ… όπως μου είπαν δηλαδή!

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 27

Ωστόσο, στα ιδιαιτέρα τραχιά οδοστρώματα του αυτοκινητοδρόμου τα χαμηλού προφίλ ελαστικά παράγουν ένα μπάσο θόρυβο που είναι αδύνατον να μην φτάσει στην καμπίνα.  

Το μικρό Ford ταξιδεύει άνετα, παραμένοντας στην πορεία του και δεν επηρεάζεται ιδιαιτέρα  για τους πλάγιους ανέμους και για τις διαμήκεις ανωμαλίες- παρά τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα, ενώ τιμώντας το λογότυπο ST στρίβει σε παρατεταμένες στροφές με όσα και αν έρχεται!

Στις Στροφές

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 019

Βγαίνοντας στις γνωστές διαδρομές του βουνού μου με αυτό το Fiesta που έχει 155 άλογα οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις είναι σίγουρα αυξημένες καθώς το κόκκινο χρώμα και ιπποδύναμη φέρνουν στο μυαλό την ευχαρίστηση που μου χάρισε πριν χρόνια η οδήγηση ενός Fiesta ST, το οποίο ναι μεν είχε τον διπλάσιο σε κυβισμό κινητήρα, άλλα είχε την μισή ροπή!

Η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα αυτοκίνητα πολλές φορές χάνεται πίσω από τις οθόνες και τα ηλεκτρονικά που έχουν πάρει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην συζήτηση των αυτοκινήτων.

Εκεί που κάποτε μιλούσαμε για αναρτήσεις και ίππους τώρα μιλάμε για οθόνες, torque steering και τάρανδους!

Όλα έχουν κατηγοριοποιηθεί, έχουν μπει σε πινακάκια που λένε την «αλήθεια με αριθμούς», ενώ όσα δεν είναι μετρήσιμα και εύκολα αντιληπτά από όποιον έχει κλείσει τα αισθητήρια του κατά την οδήγηση, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 018

Η σύγκριση του Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV με το Fiesta ST του 2006, δείχνει ακριβώς την πρόοδο που έχει γίνει σε όλους τους τομείς καθώς το νέο είναι πιο ταχύ, πιο άνετο, πιο οικονομικό  και πιο αποτελεσματικό σε όλα.

Φυσικά τα ηλεκτρονικά πλέον δεν απενεργοποιούνται εντελώς και έτσι τα μαγικά που έκανε το παλιό ST είναι αδύνατον να επαναληφθούν…

Πίσω στο μικρό-μεγάλο Fiesta λοιπόν όπου αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι χάρη στα πολύ καλά χαρακτηριστικά του πλαισίου και τις σχεδόν μηδενικές κλίσεις στην στροφή μπορείς πάντα να κινηθείς πολύ γρήγορα με καθαρές γραμμές και ροή.

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές είναι ουδέτερο, φρενάρει αποτελεσματικά ενώ το μπροστινό μέρος μένει καρφωμένο στην θέση του με την δύναμη του κινητήρα να περνά ατόφια στον δρόμο κρατώντας την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 21

Εκείνο που ενοχλεί είναι η εμπλοκή της γεννήτριας στο φρενάρισμα όταν αφήνεις το γκάζι που είναι έντονη, απότομη και χωρίς γραμμικότητα απαιτώντας συνήθεια σε όποιον θέλει να υπολογίσει το πλασάρισμα πριν την στροφή.

Η συμπεριφορά του πίσω άξονα δεν θα κουράσει ποτέ με αναπηδήσεις και απότομες μετατοπίσεις, ενώ τα φρένα έχουν καλή αίσθηση και διάρκεια.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα μια αίσθηση στο τιμόνι ότι το πίσω μέρος θέλει να φύγει και αυτό είναι κάτι που ίσως να τρομάξει τους λιγότερο έμπειρους οδηγούς εάν χρειαστεί να κάνουν ένα φρενάρισμα πανικού μέσα σε μια στροφή..

Βέβαια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ο “μεγάλος αδελφός” παραμονεύει, επεμβαίνει και συγχωρεί…

Το Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV στις στροφές απλά είναι «χαρούμενο» και θυμίζει ένα σκύλο που παίζει κουνώντας την ουρά του… και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ford-σαν άλλος Χαρδαλιάς- δεν επιτρέπει την πλήρη απενεργοποίηση του ESP!

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 23

Είναι να απορείς πως ένα τόσο καλοστημένο αυτοκίνητο δεν σου δίνει την δυνατότητα της πλήρους απενεργοποίησης του ESP, όμως αμέσως το μυαλό τρέχει στον μεγάλο έρωτα που και εκείνος φορά ηλεκτρονικές χειροπέδες και αμέσως θυμάσαι ότι ζεις σε έναν «καθώς πρέπει» κόσμο.

Σε ένα κόσμο που θυμίζει το κρεβάτι του Προκρούστη , εκείνοι που δεν μπορούν καθορίζουν πλέον τι θα κάνουν εκείνοι θέλουν και μπορουν… Τα ηλεκτρονικά κατάφεραν να αντιστρέψουν το σκηνικό της οδήγησης δίνοντας δύναμη στους πιο «αδύναμους» και αφαιρώντας την από τους πιο «δυνατούς».

Έτσι όλοι βρισκόμαστε  χωρίς πολλές επιλογές σε έναν νέο, πιο ελέγξιμο μέσο όρο που η εποχή μας αγαπά- και δεν εκπλήσσει κανέναν.     

Επειδή ήδη βλέπω να έρχεται το σχόλιο όσων ζούν λακωνίζοντας να γράφει «πολύ μπλα, μπλα ρε παιδάκι μου», γυρνώ στο θέμα!  😉

Αν ανεβάστε τον ρυθμό και αφήσετε το γκάζι πριν την στροφή θα νοιώσετε το πίσω μέρος να πλασάρεται με έναν γλυκό τρόπο πολύ πριν επέμβουν τα ηλεκτρονικά επιτρέποντας στο Fiesta να πηγαίνει για λίγο με τις “πόρτες”!

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 014

Μετά πατώντας το γκάζι περισσότερο αυτοκίνητο αμέσως το βρίσκει ξανά την αρχική του ισορροπία και συνεχίζει να κάθεται πάνω στο ακλόνητο μπροστινό που το τραβά μέσα στην στροφή.

Στηριζόμενη στην πραγματικά εξαιρετική αίσθηση του τιμονιού, μετά από μερικές στροφές αποφάσισα να προκαλέσω την μεταφορά βάρους αφήνοντας στιγμιαία το γκάζι και πατώντας γλυκά το φρένο πριν την στροφή…

Και το θαύμα έγινε!

Το Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV επέτρεψε στο πίσω μέρος να φύγει ελαφρά και το αυτοκίνητο μπήκε σε μια «ισορροπημένη πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα» που ήταν απόλυτα ελεγχόμενη από το πολύ γκάζι και το τιμόνι.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 22

Φυσικά οι μηχανικοί που ρύθμισαν το Fiesta δεν είναι τίποτε παιδάκια-και έτσι με το που θα στρίψεις το τιμόνι με υπερβολική νευρικότητα για να προκαλέσεις περισσότερη υπερστροφή από όση επιτρέπει η κοινωνία μας, τα ηλεκτρονικά καταλαβαίνουν με ποιο τύπο οδηγού έχουν να κάνουν και σε κερνάνε αμέσως απότομα φρένα και κόψιμο της ροπής!

Για να κοροϊδέψεις το σύστημα πρέπει πάντα να προσποιείσαι ότι πας με τα νερά του –και εκείνο τότε είτε πράγματι δεν σε καταλαβαίνει, ή συνήθως είναι ρυθμισμένο να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει…

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι ενώ ο κινητήρας έχει και την ροπή- και την διάρκεια ψηλά, οι κοντές πρώτες τρεις σχέσεις του κιβωτίου σαμποτάρουν την ευχαρίστηση στην οδήγηση, κάνοντας υποχρεωτική στην αγαπημένη μου διαδρομή την χρήση 2ας, ή το πολύ 3ης ταχύτητας με τον κινητήρα να γυρνά μια ανάσα πριν τον πολύ απότομο κόφτη.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 020

Αυτό είναι μια δύσκολη άσκηση που θα γινόταν πολύ πιο εύκολη με μια πιο μακριά δευτέρα που θα επέτρεπε στο αυτοκίνητο να κινείται στις κλειστές διαδρομές χωρίς πολλές αλλαγές.  

Αν ξέρετε να οδηγείτε ομαλά όπως όταν οδηγούμε μέσα σε πίστα θα το λατρέψετε και θα βρείτε τον τρόπο να πάρετε χαρά απο το Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV, όμως αν αρχίσετε να προσποιήστε ότι είστε οδηγός ράλι κάνοντας ατσούμπαλες τιμονιές στην στροφή, θα πρέπει να συνηθίσετε τν ηλεκτρονική σφαλιάρα που θα σας υπενθυμίζει με συνοπτικές διαδικασίες ότι πρέπει να βελτιώσετε τον τρόπο που οδηγείτε…

Συμπέρασμα

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 000

To μικρό-μεγάλο Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV με τον τρικύλινδρο χιλιάρη κινητήρα των 155 ίππων θα ήταν πριν από δέκα χρόνια ένα καθαρόαιμο παιχνίδι για το Σαββατοκύριακο, όμως η Ford το σχεδίασε σαν ένα καθημερινό αυτοκίνητο και έτσι οι περιορισμένοι συγκριτικά με τον ανταγωνισμό χώροι στο πίσω κάθισμα και η υψηλή κατανάλωση ξαφνικά σημαντικό πρώτο ρόλο…

Σαν μητέρα τριών παιδιών που μεγαλώνουν με εξωπραγματικούς ρυθμούς, βρίσκω ότι οι χώροι στο πίσω κάθισμα δεν επαρκούν για τις ανάγκες μας- και αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση, θα με έκανε να μην το προτιμήσω παρότι στις στροφές έχει εύκολα την πιο διασκεδαστική συμπεριφορά από όλους τους αντίπαλους του.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 32

Και κάπου εδώ καταλαβαίνω ότι δεν είναι το Fiesta λάθος επιλογή για εμένα, αλλά εγώ είμαι ακατάλληλη για εκείνο!

Το Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV είναι ξεκάθαρα το μοναδικό αυτοκίνητο ενός νεανικού κοινού που ζει στην πόλη αλλά που τα σαββατοκύριακα θα θελήσει να ευχαριστηθεί οδήγηση σε ένα επαρχιακό δρόμο με την αγαπημένη του συντρόφια.

Σε ένα περιβάλλον που όλα τα αυτοκίνητα μοιάζουν ίδια και συμπεριφέρονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, το Fiesta τολμά να διαφέρει προβληματίζοντας ανθρώπους σαν εμένα που σε αυτή την κατηγορία αναζητούν ένα αυτοκίνητο «απόλυτο μέσο όρο» για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της οικογένειας τους στην πόλη.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS autoholix 07

Το σύστημα MHEV 48V δεν έρχεται να προσφέρει μόνο ένα όπλο στο μάρκετινγκ για να πουλήσει περισσότερα προϊόντα, αλλά στην ουσία επιτρέπει στον μικρού κυβισμού κινητήρα να αποδίδει  155 ίππους χωρίς να έχει τρύπες στις χαμηλές σαλ ή κοιλιές στην καμπύλη της ροπής του.

Για αυτό και προσωπικά το καλωσορίζω παρότι ανεβάζει το βάρος στα σχεδόν 1300 κιλά χωρίς να τα καταφέρνει και πολύ καλά στην οικονομία καύσιμων.

Αν οι χώροι έρχονται λοιπόν σε δεύτεροι μοίρα και σας ευχαριστεί η οδήγηση,  το Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV αποτελεί μια έξυπνη επιλογή.

Το Fiesta 1.0 EcoBoost 155 PS ST-Line MHEV είναι το πιο φτηνό, γρήγορο, αυτοκίνητο που μπορείτε να αγοράσετε και να ευχαριστηθείτε οδήγηση όχι μόνο για τους 155 του κινητήρα του, αλλά κυρίως για το διασκεδαστικό πλαίσιο που με το στήσιμο του επιτρέπει στην ροπή να κατέβη στον δρόμο με ευκολία.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Οι περιορισμένοι χώροι για τους πίσω επιβάτες και η κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου στις τρεις πρώτες σχέσεις.
  • Το ESP που δεν απενεργοποιείται πλήρως και οι μέτριες τιμές κατανάλωσης .

Θα θυμάμαι.

  • Την διασκεδαστική οδική συμπεριφορά και την αίσθηση στο τιμόνι.
  • Τον πολύ δυνατό κινητήρα και την τεχνολογία MHEV που ταιριάζει στον χαρακτήρα-χωρίς να ενοχλεί.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου   

Follow me και στο Instagramfabiatouismini

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο