Tuesday, August 9, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADNissan Navara N-Guard 190PS Δοκιμή / Test drive

Nissan Navara N-Guard 190PS Δοκιμή / Test drive

Το Nissan Navara N-Guard 190PS είναι η κορυφαία έκδοση ενός μοντέλου που έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην κατηγορία των «διπλοκάμπινων φορτηγών» διατηρώντας τις παραδοσιακές αξίες του βασικού μοντέλου αλλά προσφέροντας επιπλέον ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα πιο απλά μοντέλα της πολύ επιτυχημένης και στην Ελλάδα σειράς Navara.

Nissan Navara N Guard 016Συγκριτικά με τον ανταγωνισμό των Mitsubishi L200 και του Ford Ranger Raptor ακόμη και η πρόσφατα ανανεωμένη εμφάνιση του Nissan Navara δείχνει σχεδιαστικά άτολμη κρύβοντας επιμελώς τις σημαντικές αλλαγές στα μηχανικά μέρη του «φορτηγού», που κυριολεκτικά μεταμόρφωσαν τον χαρακτήρα του.

Η εντελώς διαφορετική πίσω ανάρτηση με την στήριξη 5 συνδέσμων, τα πίσω δισκόφρενα που αντικατέστησαν τα ταμπούρα και το πίσω μπλοκέ διαφορικό της έκδοσης N-Guard της δοκιμής, δεν αντικατοπτρίζονται στις περιορισμένες αλλαγές που έφερε το πρόσφατο facelift.

Nissan Navara N Guard 08Παρότι η έκδοση Nissan Navara N-Guard 190PS δεν στοχεύει άμεσα στον επαγγελματία -που πιθανότατα θα έπαιρνε το μονοκάμπινο King Cab με την μεγάλη καρότσα των 1.788mm, ή τουλάχιστον μια πιο απλή έκδοση του Double Cab, αυτό εδώ είναι ένα έκτος δρόμου όχημα φτιαγμένο να συντροφεύει τις αποδράσεις στην φύση.

Δεν πιστεύω ότι θα το δούμε πότε να μεταφέρει σακιά τσιμέντου βάρους 1,100 κιλών, αλλά πιθανότατα θα περάσει δίπλα μας ρυμουλκώντας ένα σκάφος βάρους μέχρι 3,5 τόνους με το στάνταρ κοτσαδόρο του, ή θα είναι φορτωμένο με τις σανίδες του windsurf.

Είναι ένα ειδικό όχημα που με όλα όσα προσφέρει δικαιολογεί το όχι ευκαταφρόνητο αντίτιμό των €37.040 για την έκδοση N-Guard με το χειροκίνητο κιβώτιο( βασική έκδοση Double Cab N-Connecta €32.940) και των €38.840 για την αυτόματη της δοκιμής.

Εμφάνιση

Nissan Navara N Guard 025Οι θηριώδεις διατάσεις (Μ/Π/Υ): 5.330/1.850/1.840 mm και ο ειδικός σκοπός του Nissan Navara N-Guard 190PS σαν «έκτος δρόμου φορτηγό» καθορίζουν απόλυτα και χρηστικά την εμφάνιση του.

Προκειμένου να συνδυάσει την φιλοξενία πέντε επιβατών με την μεγάλη καρότσα φόρτωσης μήκους 1578 mm, το μεταξόνιο έφτασε τα 3.150 mm επιβάλλοντας στο μπροστινό μέρος να εξέχει ελάχιστα μπροστά από τους τροχούς και να έχει ένα κοφτό, υπερυψωμένο, άλλα και ογκώδη προφυλακτήρα.

Nissan Navara N Guard 022Η απόσταση από το έδαφος είναι 224mm, ενώ οι γωνίες προσέγγισης, διαφυγής και ράμπας είναι αντίστοιχα 31ο, 29ο και 26ο, εξασφαλίζοντας μαζί με τους τεράστιους τροχούς 255/60R18Η που φορούν τα ικανότατα Continental Conti Cross Contact τις απαιτούμενες εκτός δρόμου ικανότητες το οχήματος.

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της μάσκας θα μπορούσα να πω ότι μετά το facelift έχει δεχθεί κάποιες ελάχιστες αλλαγές που αφορούν το μαύρο χρωματισμό της και την πλήρη ενσωμάτωση των προφυλακτήρων .

Τα φωτιστικά σώματα είναι LED με καλή απόδοση, όμως ο σχεδιασμός του μπροστινού μέρους δεν φτάνει σε τίποτε την «υπερπαραγωγή» του L200 ή την αγριάδα του Ranger.

Nissan Navara N Guard 031Το προφίλ του αυτοκινήτου δεν παρουσιάζει κάποια έκπληξη και αυτό που ξεχωρίζει στην έκδοση N-Guard είναι οι ράγες της οροφής, οι νέες μαύρες ζάντες και φυσικά η… αυτοκόλλητη μαύρη λάσπη στο κάτω μέρος των θυρών.

Κάτι που βρίσκω ότι προσθέτει τόσο αισθητικά όσο και κυρίως αεροδυναμικά είναι το πτυσσόμενο-σαν ρολό- κάλυμμα της καρότσας  που συνδυάζεται με μια διακριτική αεροτομή πάνω από την πίσω πόρτα.

Από την πίσω πλευρά, προσωπικά, όλα τα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας μοιάζουν ίδια- και αν δεν διαβάσω την μάρκα πότε δεν είμαι σίγουρη τι βλέπω!

Εσωτερικό

Nissan Navara N Guard 045Οι χώροι στο εσωτερικό του Nissan Navara N-Guard 190PS επαρκούν οριακά για πέντε άτομα και στο ταμπλό τα πλαστικά, αν και σκληρά, παραμένουν ποιοτικά θυμίζοντας ένα σύγχρονο SUV με την οθόνη των 8’’ του συστήματος πολυμέσων να βρίσκεται ενσωματωμένη στην κεντρική κονσόλα.

Μια ευχάριστη έκπληξη είναι η ηλεκτρική οροφή που με το άφθονο φως που επιτρέπει να μπει κάνει το εσωτερικό να θυμίζει περισσότερο ένα SUV, παρά ένα σκληροτράχηλο φορτηγό.

Nissan Navara N Guard 044Η ποιότητα συναρμογής είναι καλή και κατά την διάρκεια της δοκιμής δεν ακούστηκαν τριγμοί στο εσωτερικό παρά τις δοκιμασίες που το υποβάλαμε.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης και παραμένει αναλογικός προερχόμενος στην βάση του από τα αλλά μοντέλα της εταιρείας και έτσι είναι φυσικά πολύ ευκρινής και πληροφοριακός.

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.

Πάντως κάποιοι διακόπτες (ειδικά εκείνοι που βρίσκονται αριστερά και κάτω από το τιμόνι) έχουν μια παλιομοδίτική εμφάνιση σε σύγκριση με το υπόλοιπο εσωτερικό.

Το τιμόνι είναι ογκώδες και σχεδιαστικά αδιάφορο ενοχλώντας την λαβή των χεριών, αλλά περιέχει όλα τα πλήκτρα για το σύστημα πολυμέσων και το cruise control.

Στο μέσον μεταξύ των δύο κεντρικών οργάνων, υπάρχει μια μεγάλη οθόνη που εκτός από τις συνηθισμένες λειτουργίες του “trip computer” προβάλει τις ενδείξεις του navigator και τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες  που αφορούν την λειτουργία και την χρήση των προγραμμάτων της τετρακίνησης.

Nissan Navara N Guard 047Όπως συμβαίνει και με άλλα Nissan προβληματίστηκα με την με την απόδοση του συστήματος ψυχαγωγίας NissanConnect, που χρησιμοποιεί  μια ενσωματωμένη οθόνη αφής υψηλής ευκρινείας 8’’στην κεντρική κονσόλα η οποία σε ότι αφορά τον τρόπο χειρισμού και την απόκριση στις εντολές μοιάζει να μην είναι όσο προηγμένο όσο εκείνο που θα βρείτε στο Ford Ranger, αλλά που μοιάζει σαν κομμάτι από τo Enterprise του Star Trek αν το συγκρίνετε με εκείνο του Mitsubishi L200.

Nissan Navara N Guard 048Χαμηλότερα στο κέντρο υπάρχει μια οθόνη και τα χειριστήρια του πολύ καλού διζωνικού κλιματισμού και ακόμη χαμηλότερα σε μια «παλαιού τύπου» κονσόλα, βρίσκεται ένας «ρετρό» περιστροφικός διακόπτης που κάνει όμως μια πολύ σημαντική δουλειά, δηλαδή να ελέγχει το μπλοκάρισμα του πίσω διαφορικού και των κοντών σχέσεων.

Δεξιά από αυτόν τον διακόπτη θα βρείτε το πλήκτρο που χαρακτηρίζει το N-Guard 190PS, που δεν είναι άλλο εκείνο που κλειδώνει το πίσω διαφορικό εκτινάσσοντας τις εκτός δρόμου δυνατότητες του Navara, ενώ ακριβώς δίπλα του βρίσκεται το πλήκτρο που ενεργοποιεί το Hill Descent και Hill Assist.

Μια σειρά απο ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας με εντυπωσιακά ονόματα συμπληρώνουν την λίστα με τον εξοπλισμό.

Χώροι/Άνεση

Nissan Navara N Guard 042Τα δερμάτινα θερμαινόμενα καθίσματα με την κίτρινη ραφή προσφέρουν άνεση αλλά ίσως απογοητεύσουν σε ότι αφορά την πλευρική στήριξη που προσφέρουν αφού ο σχεδιασμός τους εστιάζει στην ευκολία επιβίβασης κατά την διάρκεια των εργασιών και όχι στην ικανοποίηση οδηγών με αγωνιστικό DNA.

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά και η ορατότητα είναι άριστη προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ το τιμόνι και ο επιλογέας πέφτουν σωστά στα χέρια του οδηγού.

Nissan Navara N Guard 043Αυτό που σου φτιάχνει την διάθεση όταν κοιτάς προς τα μπροστά είναι τα φουσκωμένα φτερά σε αντίθεση με το πιο χαμηλό καπό στην μέση, που συνδυαστικά δίνουν μια καθαρόαιμη αίσθηση στον οδηγό του Nissan Navara N-Guard 190PS.

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα αποκαλύπτοντας τον  χώρο για τους πίσω επιβάτες που μου φάνηκε πιο μικρός από εκείνον του Mitsubishi L200, ενώ οι σχεδόν κάθετες πλάτες τους περιορίζουν την άνεση στα μακρινά ταξίδια.

Nissan Navara N Guard 010Το καλό είναι ότι υπάρχει ξεχωριστός αεραγωγός για τους πίσω επιβάτες, ενώ τα καθίσματα διαθέτουν και isofix για παιδικά καθίσματα!

Αν ρίξετε την πίσω πόρτα η καρότσα χωράει τις δύο εντούρο μοτοσικλέτες σας-αν έχετε- και είναι καλυμμένη με αντιολισθητικό πλαστικό, ενώ το σχήμα της είναι τετραγωνισμένο και οι θόλοι των τροχών εισβάλουν ελάχιστα στον χώρο.

Επιπλέον οι μοτοσικλέτες θα δεθούν με ασφάλεια στις συρόμενες «δέστρες»–κάτι που είναι κύριο selling point για όλους τους εντουράδες που θα το προτιμήσουν.

Το συρόμενο κάλυμμα της καρότσας προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη πρακτικότητα άλλα απαιτεί ξεχωριστό κλειδί και δεν δείχνει όσο ποιοτικό είναι το υπόλοιπο αυτοκίνητο, καθώς κλείνει δύσκολα και μοιάζει να μαζεύει σκόνη και λάσπη στον σιδηρόδρομο του.

Κινητήρας μηχανικά μέρη

Nissan Navara N Guard 0110Το Nissan Navara N-Guard 190PS εξοπλίζεται με τον γνωστό τετρακύλινδρο 2.298cc bi-turbo dCi πετρελαιοκινητήρα με άμεσο ψεκασμό καυσίμου, ισχύ 190 ίππων και ροπή 450 Nm από τις 1.500-2.500 σ.α.λ.

Χάρη στην αρχιτεκτονική με τα δύο τούρμπο, ο κινητήρας τραβά καλά από τις 1.300 σαλ μέχρι τις 4,200 σαλ και είναι αρκετά θορυβώδης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, χωρίς όμως αυτό να ενοχλεί αφού εδώ γνωρίζουμε ότι μιλάμε για “φορτηγό”.

Με τον κινητήρα να ανταποκρίνεται άμεσα στις χαμηλές στροφές η αίσθηση τραβήγματος μεγεθύνεται και από τον αρκετά χαλαρό μετατροπέα ροπής του 7τάχυτου αυτόματου κιβωτίου που επιτρέπει στον κινητήρα να πατινάρει αρκετά-ειδικά στις δύο πρώτες σχέσεις.

Nissan Navara N Guard 049Μετά το κιβώτιο ταχυτήτων η ροπή μεταδίδεται στους πίσω τροχούς, αλλά ο οδηγός μπορεί να επιλέξει να εμπλέξει και το πίσω διαφορικό, ενώ στην επόμενη θέση του περιστροφικού διακόπτη μπορεί να επιλέξει και το «κοντό κιβώτιο».

Κάτι που ίσως ενοχλήσει είναι ότι για να εμπλακούν οι κοντές σχέσεις είναι απαραίτητο το αυτοκίνητο να είναι ακινητοποιημένο και να έχει επιλεγεί νεκρό, ενώ απαιτείται αρκετός χρόνος για την εμπλοκή.

Nissan Navara N Guard 0114Συμπληρωματικά στα δύσκολα ο οδηγός μπορεί να μπλοκάρει το πίσω διαφορικό μετατρέποντας το N-Guard σε ένα απόλυτο αναρριχητή, όπως θα δούμε σε λίγο.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, ο κινητήρας  χρειάστηκε περίπου 12 δευτερόλεπτα για αν επιταχύνει τα περίπου 2,100 κιλά του γεμάτου Navara και είμαι σίγουρη ότι αν τολμούσα να ξεπεράσω τον φόβο της ταχύτητας το ταχύμετρο θα έφτανε τα 190 χιλιόμετρα με μια πρωτόγνωρη σταθερότητα για φορτηγό που μάλλον οφείλεται στην σκεπασμένη καρότσα-όπως λένε οι φήμες.

Η μέση κατανάλωση της δοκιμής ήταν 10,8 λίτρα στα 100 χλμ… που για τον όγκο και το βάρος του αμαξώματος κρίνεται ικανοποιητική.

Ανάρτηση

Nissan Navara N Guard 019Η ανάρτηση του Nissan Navara N-Guard 190PS έχει μπροστά την ίδια διάταξη με το προηγούμενο μοντέλο, δηλαδή διπλά ψαλίδια βάσης, ελικοειδή ελατήρια και αντιστρεπτική δοκό, αλλά πίσω ο άκαμπτος άξονας δεν στηρίζεται πλέον σε φύλλα σούστας αλλά σε ελικοειδή ελατήρια και μια διάταξη πέντε συνδέσμων που ελαχιστοποιεί τις εγκάρσιες μετακινήσεις και τις αναπηδήσεις.

Τα αμορτισέρ έχουν μεγάλες διαδρομές και είναι αρκετά άνετα με αργή απόσβεση επαναφοράς που βοηθά στην μείωση των αναπηδήσεων. Είναι μια ανάρτηση με ξεκάθαρο εκτός δρόμου προσανατολισμό.

Τα χαρακτηριστικά της σε συνδυασμό με το υψηλό κέντρο βάρους που επιβάλει το σασί τύπου σκάλας και οι μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης καθορίζουν τελικά την συμπεριφορά του αυτοκινήτου τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα.

Δεν υπάρχει καμία έκπληξη σε αυτά που συμβαίνουν… οπότε δεν μπορώ να πω ότι εξεπλάγην σε καμία περίπτωση.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους 296mm εμπρός με μονοπίστονες δαγκάνες και απλούς δίσκους της ιδίας διαμέτρου πίσω.

Στην Πόλη

Nissan Navara N Guard 038Πατάς το σκαλοπάτι και σκαρφαλώνεις στην καμπίνα του Nissan Navara N-Guard 190PS όπου κάθεσαι πολύ ψηλά έχοντας πολύ καλή ορατότητα προς τους οδηγούς που μοιράζονται τον δρόμο μαζί σου και που τρομαγμένοι στην θέα του όγκου που γεμίζει τους καθρέπτες τους ανοίγουν δρόμο για να περάσεις!

Δεν μπορώ πάρα να σημειώσω ότι όλοι γίνονται πιο πρόθυμοι στην θέα ενός τέτοιου οχήματος μέσα στην πόλη να παραχωρήσουν με ευγένεια, ή ίσως και τρόμο, προτεραιότητα στις διασταυρώσεις .

Nissan Navara N Guard 039Το τιμόνι είναι πιο βαρύ από ότι θα ήθελα και με κούρασε, αλλά και κόβει αρκετά (διάμετρος κύκλου στροφής 13 μ.) επιτρέποντας στα 5,3 μέτρα του «θηρίου» να τα καταφέρνουν στους στενούς δρόμους της πόλης και διευκολύνοντας το παρκάρισμα.

Όπως είναι αναμενόμενο η ανάρτηση διαχειρίζεται με άνεση τις λακκούβες του Δ.Λ.Δ, χωρίς να παρουσιάζει εγκάρσιες μετατοπίσεις, κάτι που δείχνει ότι ο σχεδιασμός της στήριξης του άξονα λειτουργεί αποτελεσματικά.

Παρά την έξυπνη στήριξη του, το μεγάλο μη αναρτώμενο βάρος του άκαμπτου άξονα δεν μπορεί να ακολουθήσει τις μικρές ανωμαλίες που βρίσκονται στο δεξί μέρος της κεντρικής λεωφόρου του Δήμου Διονύσου που είναι βομβαρδισμένη από τα «φρέντα του δεν βαριέσαι» και παρουσιάζει αναπηδήσεις που όμως δεν ενοχλούν στο τιμόνι.

Nissan Navara N Guard 037Ευτυχώς τα άνετα καθίσματα κρατούν τους επιβάτες χαρούμενους καθώς βλέπουν όσα συμβαίνουν από ψηλά απολαμβάνοντας την απρόσκοπτη ορατότητα που προσφέρουν τα εκτός δρόμου οχήματα στο αστικό περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση οδηγώντας μέσα στην πόλη μετά από μερικές ημέρες ο οδηγός συνηθίζει τις διαστάσεις του και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ούτε στους στενούς δρόμους, αλλά ούτε και στο παρκάρισμα όπου η κάμερα οπισθοπορείας «βγάζει τα λεφτά της».

Στον αυτοκινητόδρομο

Nissan Navara N Guard 035Στις υψηλές ταχύτητες του αυτοκινητόδρομου γίνεται εμφανές ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο εκτός δρόμου καθώς το ψηλό κέντρο βάρους, οι μεγάλες διαδρομές στις αναρτήσεις και τα ελαστικά με το ψηλό προφίλ απαιτούν να γνωρίζεις τι οδηγείς για να μην στενοχωρηθείς.

Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, αλλά κάτι που συμβαίνει σε όλα τα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας –που πατάνε με ελαστικές βάσεις πάνω σε ένα σασί τύπου σκάλας που στέκεται σχεδόν 30 εκατοστά πάνω από το έδαφος…

Είναι η διαβολεμένη κυριαρχία της φυσικής που βρίσκεται παντού γύρω μας και επιβάλλεται στον κόσμο μας ότι και αν κάνουμε εμείς!

Nissan Navara N Guard 052Ωστόσο πρέπει να παραδεχτώ ότι τηρουμένων των αναλογίων το Nissan Navara N-Guard 190PS έχει πολύ καλή αίσθηση γύρω από την θέση της ευθείας και ότι έχει περιορισμένη ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους.

Στις υψηλές ταχύτητες ο θόρυβος από τον κινητήρα που μαζί με τους αεροδυναμικούς θορύβους βρίσκουν τον δρόμο προς τα αυτιά των επιβατών σίγουρα θα ενοχλήσουν όσους νόμιζαν ότι θa οδηγήσουν κάτι που μοιάζει με SUV.

Είναι όλα αυτά τα λογικά πράγματα που συμβαίνουν εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε τι οδηγείτε ή εάν πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε!

Nissan Navara N Guard 053Από την μια οι ειδικοί σου λένε ότι τα sport trucks συμπεριφέρονται όπως ένα SUV- και από την άλλη όταν τα οδηγείς νοιώθεις στο τιμόνι σου τις ταλαντώσεις που δημιουργούνται από τα ψηλά ελαστικά, τις μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης, την άθλια αεροδυναμική και το μη αποφερόμενο αμάξωμα που είναι φτιαγμένα για να ανταποκρίνονται στις κακουχίες της εκτός δρόμου χρήσης.

Λοιπόν για να το ξεκαθαρίσω-για να είμαι εγώ εντάξει απέναντι σας: τα sport trucks δεν συμπεριφέρονται στον δρόμο σαν τα SUV’s, όπως τα SUV’s δεν συμπεριφέρονται σαν coupe, όσο καλά και να είναι.

Θα ήθελα όμως να γράψω κάτι που με εντυπωσίασε στο Nissan Navara N-Guard 190PS και που αφορά όλους όσους έχουν τέτοιου είδους φορτηγά-και αυτό είναι το αεροδυναμικό όφελος που έχει το αυτοκίνητο σε οικονομία και σταθερότητα από το κάλυμμα της καρότσας.

Η καρότσα αν μείνει η στιβαρή πόρτα ανοιχτή μπορεί να φιλοξενήσει δύο μηχανές εντούρο που θα δεθούν με ασφάλεια στις συρόμενες «δέστρες» που βρισκονται στο πάτωμα–κάτι που είναι κύριο selling point για όλους τους εντράδες που θα το προτιμήσουν.

Η ιδια η καρότσα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι

Nissan Navara N Guard 014Όσα φορτηγά αυτού του είδους έχω οδηγήσει (…όχι περισσότερα από τέσσερα!), όλα, εκτός από το  Nissan Navara N-Guard 190PS, μετά τα 140 χλμ/ω υποφέρουν από τους στροβιλισμούς που δημιουργεί ο αέρας μέσα στην καρότσα.

Το Navara N-Guard 190PS ταξιδεύει με την τελική του ταχύτητα χωρίς στροβιλισμούς του αέρα στην καρότσα, ενώ παραμένει σχετικά οικονομικό στις χαμηλότερες ταχύτητες καταναλώνοντας περίπου 9,5 λίτρα/100 χιλιόμετρα αν ταξιδεύετε με το όριο ταχύτητας.

Συμπέρασμα: Βάλτε όλοι aftermarket σκληρά καλύμματα στις καρότσες των φορτηγών σας!

Στον Δρόμο

Είναι πολλά- και ψηλά τα κιλά Άρη…

Nissan Navara N Guard 034Στις στροφές οι κλίσεις του Nissan Navara N-Guard 190PS δεν εκπλήσσουν, όμως εκείνο που δεν περίμενα είναι ότι το βαρύ τιμόνι τελικά δεν θα είχε καλή αίσθηση πάνω στο στρίψιμο… παρότι στον αυτοκινητόδρομο είχε καλή αίσθηση στην θέση της ευθείας.

Η γενικότερη συμπεριφορά είναι έντονα υποστροφική μέχρι να γίνει ξαφνικά υπερστροφική και όλα αυτά μέσα από μια αίσθηση ελαστικότητας που εμφανίζεται υπό το καθέτως των αυξημένων κλίσεων που επιβάλλονται από τις μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης.

Nissan Navara N Guard 033Αν αρχίσετε να το πιέζετε στις στροφές εκτός από τις κλίσεις θα πρέπει να συνηθίσετε και τις διαμαρτυρίες των ψηλού προφίλ ελαστικών που τσιρίζουν στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν την πρόσφυση σε ένα τερέν για το οποίο δεν έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν.

Ευτυχώς  το ESP δεν απομονώνεται εντελώς όταν χρησιμοποιείται μόνο η πίσω κίνηση.

Μπορείτε να παίζετε οδηγώντας στα πρόθυρα της υπερστροφής σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση, όμως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για απότομες αντιδράσεις και παρεμβάσεις του ESP καθώς λόγω της καρότσας το αυτοκίνητο είναι ξεκάθαρα μπροστινόβαρο στην κατανομή του βάρους μεταξύ των δύο αξόνων.

Nissan Navara N Guard 011Τουλάχιστον η δύναμη του κινητήρα επαρκεί για ασφαλή προσπεράσματα-αν και στο επαρχιακό δίκτυο θα πρέπει πάντα να θυμάστε τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και να προσαρμόζετε την οδήγηση σας σε αυτά.

Τέλος το μεγάλο βάρους του αυτοκίνητου γίνεται αισθητό και κατά την διάρκεια του φρεναρίσματος όπου οι μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης επιτρέπουν στο Nissan Navara N-Guard 190PS να «βουτά» στον μπροστινό του άξονα πετυχαίνοντας περίεργες γωνίες που τρομάζουν τους/τις νεοφερμένους/ες  στα εκτός δρόμου οχήματα οδηγούς.

Το μυστικό εδώ είναι πάντα «λίγο πιο σιγά» και τότε το Navara μεταμορφώνεται σε ένα αρκετά ασφαλές όχημα που περιμένει υπομονετικά να βρεθεί στο χώμα για να λάμψει!

Στο Χώμα (Μ.Μ)

Nissan Navara N Guard 03Το Nissan Navara N-Guard 190PS είναι ένα fun machine με τέτοια ποιότητα συναρμολόγησης, που όταν το οδηγείς off road νιώθεις να είναι ολόκληρο φτιαγμένο από ένα ενιαίο κομμάτι σίδερο.

Κι αν δει κανείς πόσα Navara της δεκαετίας του ’90 βγάζουν ακόμα μεροκάματο στην Ελληνική επαρχία, μπορεί να προβλέψει ότι το ίδιο θα νιώσουν και τα παιδιά του, όταν βγάλουν δίπλωμα και το οδηγήσουν.

Τα τεχνικά και τα ασφάλτινα σας τα είπε η Ισμήνη.

Εγώ θα σας πω μόνο ότι περάσαμε με το Nissan Navara N-Guard 190PS τα βράχια του trail που δοκιμάζουμε τα βελτιωμένα 4Χ4 σε ανάβαση.

Nissan Navara N Guard 023Ότι είναι το πρώτο εντελώς νορμάλ pick up αντιπροσωπείας που έκανε αυτή την ανάβαση, χωρίς να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια εκεί που τα συνηθισμένα 4Χ4 συνήθως χρειάζονται βοήθεια ακόμα και στην κατάβαση.

Ο συνδυασμός του πολύ έξυπνα ρυθμισμένου μοτέρ που δίνει σε κάθε στιγμή τη ροπή που θέλεις γιατί δεν μένει ποτέ χωρίς πίεση στο τούρμπο, του εξαιρετικού αυτόματου κιβωτίου με τη σφιχτή κλιμάκωση των πρώτων τεσσάρων σχέσεων από τις επτά συνολικά που διαθέτει και τις πίσω ανάρτησης με ελικοειδή ελατήρια, πολλαπλούς συνδέσμους, ράβδο πανάρ και διαφορικό που κλειδώνει ηλεκτρικά 100% συνετέλεσαν σε αυτό.

Nissan Navara N Guard 029Το game changer είναι τα ελικοειδή ελατήρια που επιτρέπουν στους τροχούς να ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους με τρόπο διαφορετικό  από μία ανάρτηση με φύλλα σούστας, όπως αυτές που συναντάμε εδώ και δεκαετίες στο πίσω άξονα όλων των pick up trucks.

Ναι, τα φύλλα σούστας έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Απλότητα και στιβαρότητα στην κατασκευή, μεγάλη ικανότητα για μεταφορά φορτίων, μακροζωϊα. Όμως μία ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων με το μέγεθος και την ποιότητα κατασκευής αυτής που έχει το Navara N-Guard, έχει την ίδια στιβαρότητα και μακροζωϊα χαρίζοντας παράλληλα στο όχημα “πάτημα” ανάλογο ενός Land Cruiser, ενός Wrangler ή ενός Nissan Patrol (διαλέξτε όποιο θέλετε, τυχαία η σειρά).

Nissan Navara N Guard 026Το σύστημα μετάδοσης αποτελείται από 7άρι αυτόματο κιβώτιο, transfer case που δίνει κίνηση σταθερά στον πίσω άξονα και κατόπιν εντολής του οδηγού εμπλέκει εντελώς και το μπροστινό διαφορικό, χωρίς να επιτρέπει ποσοστό ολίσθησης μεταξύ των δύο διαφορικών.

Η σύμπλεξη γίνεται 100% μηχανικά, απλώς γίνεται μέσω ηλεκτρικού μοτέρ και όχι μοχλού, με την περιστροφή του σχετικού διακόπτη στο ταμπλό.

Nissan Navara N Guard 021Υπάρχει φυσικά και η επιλογή των αργών σχέσεων όπως σε κάθε σοβαρό 4Χ4. Το πίσω διαφορικό είναι μεγέθους 8.5 ιντσών και η αντοχή του είναι ίδια με του New Generation Dana44. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιεί ακριβώς ίδιας διαμέτρου και πάχους κορώνα, ρουλεμάν και πηνίο και έχει την δυνατότητα εμπλοκής 100% (locker) κατόπιν της σχετικής εντολής από τον οδηγό.

Το εμπρός διαφορικό είναι ανάποδης περιστροφής (high pinion) για αυξημένη αντοχή, δίνει την κίνηση σε δύο ευμεγέθη ημιαξόνια με CVs και δεν περιέχει μηχανισμό εμπλοκής (locker).

Συμπέρασμα (Μ.Μ)

Nissan Navara N Guard 012Μου άρεσε πάρα πολύ το κιβώτιο. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα τέτοιο όχημα, σε μια τέτοια διαδρομή, με χειροκίνητο κιβώτιο.  Ειδικά το 7άρι κιβώτιο του N-Guard με επιλογή σειριακής ή εντελώς αυτόματης λειτουργίας ήταν ιδανικό για την περίσταση.

Μου άρεσε η στιβαρότητα.  Απολύτως κανένας τριγμός ή διαμαρτυρία στο crawling με 1η low αλλά και στα γρήγορα κομμάτια με την φρικτή φυτευτή πέτρα που είναι ικανή να κάνει οποιοδήποτε πλαίσιο να διαμαρτυρηθεί τρίζοντας.

Μου άρεσε η ανάρτηση, όπως έγραψα στην προηγούμενη παράγραφο.

Nissan Navara N Guard 013Μου άρεσε η εμφάνιση. Ιδίως στο λευκό χρώμα με τις μαύρες ζάντες που είναι ο “σωστός” και αγαπημένος μου συνδυασμός, για κάθε off road όχημα που σέβεται τον εαυτό του.

Τι θα ήθελα διαφορετικό. Θα ήθελα πιο γρήγορη απόκριση στις εντολές κλειδώματος του πίσω διαφορικού και αλλαγής από 2H σε 4H και σε 4LOW στο transfer.

Για να μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιεί εν κινήσει ακόμα και για λίγα μέτρα, όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στα αγωνιστικά. Αλλά ίσως αυτή η επιθυμία μου να είναι υπερβολική.

Nissan Navara N Guard 01Θα ήθελα ακόμα πιο τολμηρή εμφάνιση.  Κακά τα ψέματα, κανείς δεν θα πάρει το Nissan Navara στην έκδοση N-Guard για εργαλείο στα χωράφια.

Θα τo πάρει για να φορτώνει επάνω τον εξοπλισμό περιπέτειας και να ζει την outdoor ζωή του. Kαι παράλληλα για το περιπετειώδες στυλ που θα δώσει στην καθημερινή του ζωή.

Σε αυτή τη λογική θα μου άρεσε ένας πιο off road πίσω προφυλακτήρας, ένα snorkel και περισσότερες μπάρες για φόρτωμα στην οροφή.

Nissan Navara N Guard 035Θα ήθελα σίγουρα μεγαλύτερους τροχούς και ελαστικά με πιο επιθετικό πέλμα. Οι τροχοί των 30 ιντσών που έχει είναι μικροί για off road με αποτέλεσμα να «σπρώχνουν» βράχια αντί να ρολάρουν περνώντας γλυκά από πάνω τους.

Επιπλέον, τα μικρά και ασφάλτινα ελαστικά το αδικούν οπτικά. Με ελαστικά μεικτής χρήσης 32 ή ακόμα και 33 ιντσών, θα ήταν πραγματικά το ικανότερο pick up που έχω οδηγήσει και πολύ πιο όμορφο.

Θα ήθελα να είναι δικό μου.  Με τέτοια τιμή, τέτοια στιβαρότητα και τέτοια φιλικότητα προς τον χρήστη που συγκρίνεται απευθείας με αυτή των μεγάλων επιβατικών 4Χ4, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η κάπως συντηρητική εμφάνιση και οι χώροι στο πίσω κάθισμα.
  • Η αργή απόκριση στις εντολές κλειδώματος του πίσω διαφορικού και αλλαγής από 2H σε 4H και σε 4LOW στο transfer.

Θα θυμάμαι

  • Τις εκπληκτικές εκτός δρόμου δυνατότητες και την άνετη ανάρτηση στον δρόμο.
  • Τον ροπάτο κινητήρα με το βελούδινο αυτόματο κιβώτιο και την στιβαρή κατασκευή του αμαξώματος.

Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση,

Μιχάλης Μισκής/ Ισμήνη Φαμπιάτου

 

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες Nissan Navara N-Guard 190PS

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty