Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Opel Mokka-e Δοκιμή / Test drive

Opel Mokka-e Δοκιμή / Test drive

Το Opel Mokka-e είναι ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει την ηλεκτροκίνηση με τις διαστάσεις ενός οχήματος πόλης, την σχετικά προσιτή τιμή και τον περιπετειώδη χαρακτήρα ενός SUV.

Opel Mokka-e 023Η Opel πριν βρει λιμάνι στην Stellantis πέρασε από πολλά κύματα τον τελευταίο καιρό και έτσι είναι μεγάλη η χαρά όταν διαπιστώνουμε ότι η πρώτο δείγμα γραφής που μας παρουσιάζει στην νέα αυτή φάση της είναι ένα αυτοκίνητο που ενσωματώνει όλες τις “trendy” τάσεις της αγοράς.

Πιστέυω ότι η λογική της ηλεκτροκίνησης σήμερα βρίσκει την πραγματική της εφαρμογή στα supermini σαν το Peugeot e208, που συνδυάζουν τις μαζεμένες διαστάσεις και τους χώρους που χρειαζόμαστε στην αστική μας καθημερινότητα με την σχετικά χαμηλή τιμή κτήσης.

Το Opel Mokka-e βασίζεται στην πλατφόρμα «e-CMP» του Ομίλου PSA, κάτι που εξασφαλίζει το χαμηλό για ηλεκτρικό αυτοκίνητο κόστος κτήσης, όμως ξεφεύγει από τα δημιουργήματα των Γάλλων καθώς το ψηλό SUVειδές αμάξωμα του προσφέρει την εμφάνιση και τους κορυφαίους εσωτερικούς χώρους που αναζητά ο σύγχρονος οδηγός της πόλης.

Χρειαζόμαστε ελαφριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης με απλά ζωντανές επιδόσεις, που να κινούνται από μικρές απλές μπαταρίες που θα επιτρέπουν την πλήρη φόρτιση τους στο απλό οικιακό ρεύμα μέσα σε μερικές ώρες.

Πόσες φορές μετρήσατε την λέξη “απλά”?

Opel Mokka-e 024Αυτή την στιγμή τέτοιου είδους μικρά EV’s μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και συγκεκριμένα είναι 4-5 αφού μιλάμε για το MINI Cooper SE, το eHonda, το Fiat 500e, Opel Corca-e, το Peugeot e208 και φυσικά το αυτοκίνητο της δοκιμής μας που διαφοροποιείται πλήρως από τoν ανταγωνισμό  χάρη στον περιζήτητο από τους καταναλωτές Crossover σχεδιασμό του.

Το eMini έχει μια πολύ μικρή μπαταρία που του δίνει μια αυτονομία περίπου 170 χλμ μέσα στην πόλη κάνοντας το όμως ελαφρύ και εξαιρετικά διασκεδαστικό στην οδήγηση, το 500e έχει επιλέξει και αυτό μικρή μπαταρία καταφέρνοντας να διατηρεί το κόστος του χαμηλά, το e Honda είναι τόσο φορτωμένο με τεχνολογία που δυστυχώς η τιμή κτήσης του μοιάζει να ξεφεύγει προς την πιο πάνω κατηγορία- την ώρα που η αυτονομία του παραμένει μικρή –και έτσι μέχρι την έλευση το Mokka-e, το Peugeot e208 ήταν μαλλον η πιο πρακτική αγορά.

Το Opel Mokka-e διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του Γάλλου συγγενή, όμως με τις λίγο αυξημένες διαστάσεις του (Μήκος: 4,151 μ., Πλάτος: 1,791 μ., Υψος: 1.534 μ.), και το ψηλό B-SUV αμάξωμα του καταφέρνει να προσφέρει πολύ πιο άνετους χώρους χωρίς να ξεπέρνα στην βασική του έκδοση το ψυχολογικό φράγμα κόστους των € 30K ( Τιμή με επιδότηση 29.020€).

Opel Mokka-e 025Βέβαια καλό είναι να θυμάστε ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής με επίπεδο εξοπλισμού Ultimate έχει μια τιμή που φτάνει τα €39Κ- και περίπου €35,000 με την επιδότηση που είναι ένα ποσό που αν το σκεφτείτε… φτάνει για να αγοράσετε δύο Βενζινοκίνητα Mokka!

Ας συμφωνήσουμε δηλαδή ότι για να αγοράσετε με οικονομοτεχνικά κριτήρια ένα Opel Mokka-e θα πρέπει να θέλετε και να μπορείτε να πάρετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο-και ότι το αυξημένο κόστος της εξέλιξης που πληρώνουν οι πρώιμοι ενστερνιστές της νέας τεχνολογίας δεν σας ενοχλεί…

Όμως και και η εμφάνιση του Mokka δείχνει την ανάγκη που έχουν οι γερμανοί να περιγράψουν την επόμενη ημέρα της εταιρείας τους που από ότι φαίνεται προδιαγράφεται ηλιόλουστη.

Εμφάνιση 

Opel Mokka-e 014Το Opel Mokka-e με το σχετικά υπερυψωμένο αμάξωμα του θυμίζει τα εχθρικά προς το αστικό περιβαλλον SUV’s, όμως επειδή ο σχεδιασμός του περιέχει πολλά φουτουριστικά στοιχεία-τα οποία μάλιστα αναδεικνύονται από το πράσινο χρυσόμυγί χρώμα του, νομίζω ότι τελικά γίνεται ευπρόσδεκτο από τους κατοίκους της πόλης που το κοιτούν με ενδιαφέρον και συμπάθεια από όπου και αν περάσει.

Κοιτάζοντας το αυτοκίνητο από μπροστά εκείνο που κυριαρχεί είναι το γυαλιστερό πλαστικό (που η Opel το ονομάζει visor) που έχει αντικαταστήσει τις παραδοσιακές γρίλιες της μάσκας  –και που μαζί με την έλλειψη αεραγωγών στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα δηλώνουν στον γνώστη ότι αυτή είναι η ηλεκτροκίνητη έκδοση του Mokka.

Opel Mokka-e 011Ο σχεδιασμός της μάσκας και τα μοντέρνα αλλά και κάπως μελαγχολικά στο ύφος τους φωτιστικά σώματα συνδυάζονται με το κορυφαίο για εμένα σχεδιαστικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του-που δεν είναι άλλο από το επίπεδο καπό με το νεύρο στην μέση και τους τονισμένους «ώμους» που φέρνει στο μυαλό το πρώτο Kadett A του 1962 και φυσικά τα Manta της σειράς Α.

Ήταν και εκείνο ένα αυτοκίνητο ορόσημο για την Opel το οποίο σηματοδότησε την αλλαγή και την μετάβαση της εταιρείας σε μια νέα εποχή άνθισης και τεχνολογικής υπεροχής που την καθιέρωσε στην συνείδηση όλων μας.

Ελπίζω το ίδιο να συμβεί και με το Mokka, αλλά και με τα νέα μοντέλα της Opel που θα κατασκευαστούν κάτω από την στέγη της Stellantis.

Opel Mokka-e 022Το αμάξωμα στέκεται ψηλά πάνω στις μεγάλες αεροδυναμικές ζάντες που φορούν ελαστικά  215/55R18 με την απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 15,5 εκ. και να πρωταγωνιστεί στις περιπετειώδεις off-road ονειρώξεις του οδηγού του καθώς κινείται «οικολογικά» προς την δουλεία του στην πηγμένη Κηφισίας.

Έτσι και αλλιώς η καθημερινότητα στην χώρα της «ελάχιστης προσπάθειας» είναι μια περιπέτεια από μόνη της-οπότε τα SUV μοιάζει να κερδίζουν ακόμη μια δικαιολογία για να κυλούν τους τροχούς τους ανάμεσα μας!

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι παρά το σχετικά μεγάλο ύψος- και κυρίως τους ψηλούς και ογκώδεις προφυλακτήρες που προσδίδουν έναν έντονο off road χαρακτήρα, το Opel Mokka-e καταφέρνει να συνδυάζεται αρμονικά με τη γνώριμη σχεδιαστική γραμμή της Opel  και ταυτόχρονα να μην ενοχλεί στο αστικό περιβαλλον.

Opel Mokka-e 012Το χρυσομυγί χρώμα του αυτοκινήτου έρχεται σε αντίθεση με τις μαύρες κολώνες της οροφής –και την μαύρη οροφή-δημιουργώντας την προσφιλή στους σχεδιαστές της Opel εικόνα της “αιρούμενης οροφής”-ευρύτερα γνωστή στην ειδική καθομιλουμένη και ως «Φλώ-Ρού» (από τον αγγλικό όρο Floating Roof που ατύχησε οικτρά)!

Στο πίσω μέρος αναπαράγεται ο σχεδιασμός της μπροστινής σχεδίασης, ωστόσο αισθητικά είναι λιγότερο εντυπωσιακός καθώς απουσιάζει το μαύρο γυαλιστερό τμημα της μάσκας που η Opel ονομάζει “Visor”επειδή σύμφωνα με την εταιρεία θυμίζει την ζελατίνα του μοτοσικλετιστικού κράνους.

Εσωτερικό

Opel Mokka-e 033Η είσοδος στο εσωτερικό του Opel Mokka-e αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη καθώς η ποιότητα των υλικών τόσο με τα αφρώδη πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό όσο και η απομίμηση ανθρακονημάτων στο τμήμα μπροστά από τον συνοδηγό καλωσορίζουν αμέσως τους επιβάτες.

Μπορεί τα πλαστικά στο πάνω μέρος της πόρτας να είναι περίεργα σκληρά και δυσάρεστα στην αφή, όμως η επένδυση από σουέτ που καλύπτει το μέσον του εσωτερικού της πόρτας σίγουρα αποζημιώνει-όπως άλλωστε και η ποιότητα συναρμογής.

Opel Mokka-e 038Ουσιαστικά το ταμπλό κυριαρχείται από την ψηφιακή οθόνη 12’’ του πίνακα οργάνων και από την αντίστοιχη οθόνη αφής 10’’του συστήματος πολυμέσων να δημιουργούν έναν ενιαίο σώμα.

Ωστόσο χάρη στην οδηγοκεντρική τοποθέτηση των οθονών -που ουσιαστικά περικυκλώνουν τον οδηγό-και κυρίως χάρη στην εξαιρετική εργονομία του Mokka –αυτό το εσωτερικό αποτελεί μια ευπρόσδεκτη “Ψηφιακή Αποτοξίνωση” μέσα στο matrix της αλόγιστης ψηφιοποίησης!

Τα γραφικά των οθονών δεν κουράζουν με πολύπλοκες διατάξεις, ενώ οι λειτουργίες των συστημάτων γίνονται με μεγάλα αναλογικά κουμπιά και πλήκτρα που κάνουν την καθημερινότητα τόσο απλή και άνετη…

Opel Mokka-e 040Το «ράδιο» και η φωνή ρυθμίζονται από παραδοσιακούς περιστρεφόμενους διακόπτες όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον αποδοτικό κλιματισμό που διαθέτει δική του ξεχωριστή κονσόλα και περιστροφικούς ρυθμιστές.

Το Opel Mokka-e έχει για εμένα τον πιο ενδιαφέροντα πίνακα οργάνων της κατηγορίας -και όχι μόνο-όπου το μοντέρνο ισορροπεί με την εργονομία σε ένα έντονα ψηφιακό, αλλά και κλασσικά οδηγοκεντρικό και λειτουργικό ταμπλό που διευκολύνει την καθημερινότητα και ομορφαίνει την ζωή του οδηγού του.

Όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να μπουν μέσα σε ένα Mokka και να καταλάβουν ότι άλλοι πολύ-και άλλοι λιγότερο-κάπου έχουν χάσει τον δρόμο.

Τι άλλο να πω … Πραγματικά συγχαρητήρια στους σχεδιαστές του εσωτερικού της Opel, προσωπικά εντυπωσιάστηκα!

Χαμηλότερα θα βρείτε ένα χώρο για το κινητό και πιο πίσω θα τον επιλογέα με τις θέσεις P,R, N και D/B με την θέση Β να κάνει πιο δυνατό το φρενάρισμα της ανάκτησης ενέργειας επιτρέποντας τις περισσότερες φορές να οδηγείτε μόνο με ένα πετάλι.

Πίσω από τον επιλογέα υπάρχει ένας διακόπτης για το ηλεκτρικό χειρόφρενο και δεξιά του ο επιλογέας ρύθμιση του προγράμματος οδήγησης στις θέσεις Eco, Normal και Sport.

Opel Mokka-e 035Στο Eco, πρόσθετες λειτουργίες άνεσης, όπως θέρμανση, κλιματισμός (A/C) και θέρμανση περιορίζονται ή απενεργοποιούνται με σκοπό την αύξηση της αυτονομίας, ενώ στο Sport χρησιμοποιούνται χάρτες με μία πιο άμεση καμπύλη στο σύστημα διεύθυνσης και στον ηλεκτροκινητήρα.

Το Opel Mokka-e είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών, της αυτόματης διατήρησης λωρίδας, του αυτόματου cruise control  … και άλλων πολύ ενδιαφερόντων συστημάτων που μπορείτε να αναζητήσετε και να διαβάσετε σε άλλα sites!

Χώροι Άνεση

Opel Mokka-e 030Η μπαταρία βάρους 300 κιλών(!) και ισχύος 50 kWh έχει τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα του Opel Mokka-e, στο μέσον του αμαξώματος, αυξάνοντας ανάλογα το συνολικό βάρος σε σχέση με το βενζινοκίνητο μοντέλο, άλλα  χαμηλώνοντας ταυτόχρονα το κέντρο βάρους κατά 25 mm .

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άνετος και θα βολέψει ψηλούς οδηγούς, ενώ τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλά, σε μια «ημι-SUV» θέση εξασφαλίζοντας καλή ορατότητα στην κίνηση.

Μια λεπτομέρεια που θα εκτιμήσουν οι ρομαντικοί είναι ότι οδηγώντας το βλέμμα εντοπίζει αμέσως την αντίθεση που κάνει το μοντέρνο ψηφιακό ταμπλό με το επίπεδο καπό –που με τα ρετρό νεύρα να θυμίζουν Kadett του ’60, υπενθυμίζουν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο σκέψης την μακρά αλλά και ταραχώδη ιστορία της εταιρείας.

Πίσω στα «γήινα», με τα μπροστινά καθίσματα είναι κάπως σκληρά και στενά για τους πολύ εύσωμους επιβάτες, όμως να παρέχουν ικανοποιητική στήριξη και να προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό να οδηγήσει σε ένα δρόμο με στροφές.

Opel Mokka-e 034Η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό είναι μεγάλη και έτσι τελικά δύο ή και τρεις ενήλικες -με κάποιες παραχωρήσεις στους ώμους – θα βρουν ικανοποιητικούς χώρους για τα πόδια και το κεφάλι τους.

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:60 και η είσοδος στο εσωτερικό είναι άνετη τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους γονείς που θέλουν να δέσουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα.

Opel Mokka-e 013Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μασπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατά την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα.

Ο χώρος αποσκευών των 310 λίτρων είναι κάτω από τον μέσο όρο και επιπλέον η πίσω πόρτα έχει αρκετά μικρό άνοιγμα περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την τοποθέτηση μεγάλων αποσκευών.

Κινητήρας/Μετάδοση

Opel Mokka-e 09Κάτω από το μπροστινό καπό του Opel Mokka-e βρίσκεται ένας σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει 136 ίππους και 270 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 3,200 σ.α.λ!

Η δύναμη περνά απευθείας στους μπροστινούς τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος.

Ακόμη και όταν επιλέγει όπισθεν ο οδηγός αυτό επιτυγχάνεται απλά αντιστρέφοντας την φορά περιστροφής του μοτέρ.

Η συστοιχία των μπαταριών ονομαστικής ισχύος 50kWh((45 kWhη πραγματική)  βρίσκεται όπως είπαμε κάτω από τους επιβάτες και βοηθά το βάρους 1,598 κιλών αυτοκίνητο να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ω σε περίπου 9 δλ. ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται από τον ηλεκτρονικό κόφτη στα 152 km/h.

Opel Mokka-e 010Η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στις 17,5 kWh/100 km, ενώ με προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει στις 15kWh/100 km και η αυτονομία να ξεπεράσει τα 300 km.

Στον αντίποδα αν θέλετε να ταξιδέψετε στον αυτοκινητόδρομο γυρίζοντας τον ηλεκτροκινητήρα στον κόφτη  που αντιστοιχεί στα 152 χλμ/ω της τελικής-τότε θα δείτε την κατανάλωση να εκτοξεύεται στα 23 kWh/100 km και η αυτονομία να επαρκεί για μόλις 200χλμ. ή και λιγότερα…

Η φόρτιση στο οικιακό ρεύμα από εντελώς άδειες μπαταριές στο 100% διαρκεί περίπου 24 ώρες, όμως αν κάνετε μέχρι 150 χλμ την ημέρα αρκεί να αφήνετε το αυτοκίνητο σας για 10 ώρες το βράδυ και το πρωί θα είναι γεμάτο.

Αν βεβαία έχετε ένα Wallbox 7,4 kW θα χρειαστούν 7 ώρες και 20 λεπτά, ενώ βρείτε έναν ταχυφορτιστή 100 kW το Mokka-e  χρειάζεται μόλις 30 λεπτά για να φτάσει το 80%!

Αναρτήσεις-Φρένα

Opel Mokka-e 07Οι αναρτήσεις του Opel Mokka-e αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω ο οποίος είναι ενισχυμένος στην στήριξη του προκειμένου να ελέγχει το αυξημένο βάρος και την εγγενή τάση για αναπηδήσεις της πίσω ανάρτησης της PSA.

Ελπίζουμε να δούμε αυτή την διάταξη και στα 3008/5008 που την χρειάζονται πολύ περισσότερο.

Χωρίς να είναι πλαδαρή, η ανάρτηση μετά απο μια συνειδητή επιλογή των ανθρώπων της Opel είναι σχεδιασμένη για να συνεργάζεται με τους μεγάλους τροχούς έτσι ώστε να προσφέρει άνεση μέσα στην πόλη θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την συμπεριφορά στους «Διονυσους» και τις «Ριτσώνες» που έτσι και αλλιώς αποτελούν ένα περιβάλλον στο οποίο σπάνια θα εκτεθεί το e SUV της Opel.

Η ανάρτηση, λόγω των αυξημένων διαδρομών, επιτρέπει κλίσεις στις στροφές, ενώ η πραγματικά ακλόνητη και με ελάχιστες αναπηδήσεις πίσω διάταξη της ανάρτησης θα προβληματίσει τελικά όπως θα δούμε την μπροστινή ανάρτηση που για λόγους άνεσης έχει παραμείνει μάλλον με την ίδια στήριξη και παρεμβύσματα συνδέσμων με εκείνη της βενζινοκίνητης έκδοσης .

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα-με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και μεγαλύτερα σε διάμετρο από εκείνα των βενζινοκίνητων εκδόσεων προκειμένου να ανταποκριθούν και αυτά στο αυξημένο κατα 400 κιλά βάρος της ηλεκτροκίνησης.

 Στην Πόλη

Opel Mokka-e 04Πιέζεις λοιπόν το κουμπί “Start-Stop” του Opel Mokka-e και δεν ακούγεται τίποτα που να σε προϊδεάζει ότι λειτουργεί κάποιος κινητήρας.

Τίποτε δεν συμβαίνει …εκτός βέβαια από κάποια λαμπάκια που ανάβουν και κάποιες ενδείξεις στο ταμπλό!

Ωστόσο χάρη στην ροπή των 260Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής  του κινητήρα η αντίδραση του αυτοκινήτου στην εκκίνηση είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Είναι πια ξεκάθαρο σε όποιον έχει ζήσει έστω και μια μέρα με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε αστικό περιβαλλον ότι η οδήγηση του είναι τόσο πιο άνετη και πολιτισμένη που κάνει ακόμη και τα πολυτελή θερμικά αυτοκίνητα να μοιάζουν κουραστικά.

Opel Mokka-e 03Δεν χρειάζεται να αλλάξεις ταχύτητες, ή να περιμένεις να ανεβάσει στροφές ο κινητήρας για να επιταχύνεις στο φανάρι.

Όλα γίνονται τόσο εύκολα και πολιτισμένα μέσα στην πόλη που η επιστροφή σε ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ.. ακόμη και αν είναι βενζινοκίνητη Mercedes στην αρχή ενοχλεί.

Λίγη συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας όπου όταν επιλεγεί η θέση “Β” λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζουν οι μπαταρίες και όχι σε άχρηστη ζέστη.

Κατά τα αλλά, πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στην άνετη ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει ούτε ένας κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα!

Opel Mokka-e 043

Η ησυχία, ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες, είναι απόκοσμη!

Το τιμόνι χρειάζεται περίπου 3 στροφές από άκρη σε άκρη και ο κύκλος στροφής είναι περίπου 11 μέτρα και έτσι το αυτοκίνητο κινείται με άνεση μέσα στα στενά της πόλης, ενώ η άψογη ορατότητα του SUV αμαξώματος βοηθά στους ελιγμούς και τη αλλαγή λωρίδας μέσα στην κίνηση.

Opel Mokka-e 100Οι άνετες και με σχετικά μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις μαζί με τις μεγάλης διαμέτρου τροχούς καταπίνουν κάθε ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας, χαρίζοντας  μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης ακόμη και αν ζεις στο ακραίο περιβάλλον του Δήμου Διονύσου, που με τα νέα έργα αποχέτευσης που κάνει για να διορθώσει τις βλάβες που έπαθε το δίκτυο που παρέλαβε πριν δύο χρόνια.. κατέστρεψε την άσφαλτο που είχε στρώσει σε κάποιους δρόμους πριν μερικούς μήνες…

“Μάγκες Οργανωθείτε”, που λεει και ένα ανέκδοτο!

Το όφελος του Δημοτικού Λακκουβοδρομίου Διονύσου για τις δοκιμές των αναρτήσεων των αυτοκίνητων του Autoholix είναι απλά ανεκτίμητο!

Πισω στην αυτονομία που μεσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφού κυμαίνεται μεταξύ 270-310 χλμ, ενώ το κόστος κίνησης ανά 100 χλμ όταν φορτίζετε στο σπίτι σας είναι μόλις €2,2/100 χλμ!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Opel Mokka-e 018Παρότι οι αεροδυναμικοί θόρυβοι στον αυτοκινητόδρομο είναι ελάχιστοι και γίνονται αντιληπτοί μόνο λόγο της έλλειψης θορύβου από τον κίνητρα, το Opel Mokka-e όπως και τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θέλει να βρίσκεται εδώ.

Η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση ισορροπεί μεταξύ έλεγχου του αμαξώματος και άνεσης των επιβατών και στις ταχύτητες κοντά στα 130 χλμ/ω βοηθά την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου να σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο εάν κινείστε με αυτή την ταχύτητα η η αυτονομία πέφτει γρήγορα κάτω από τα 220 χλμ και έτσι κάθε προσπάθεια για υπεραστική μετακίνηση συνοδεύεται από μόνιμο άγχος για το εάν θα φτάσεις στον προορισμό σου.

Καθώς μάλιστα οι χρεώσεις για φόρτιση σε σταθμούς ανεφοδιασμού είναι ληστρικά υψηλές, το να ταξιδεύεις με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να αποδειχτεί μια ακριβή εμπειρία, που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει σε κόστος την κίνηση με το αντίστοιχο θερμικό μοντέλο φτάνωντας και τα 9,5€/100 χλμ.

Opel Mokka-e 017Έλεος ρε παιδιά-πόσα χρήματα θέλετε να βγάλετε από τους φορτιστές σας εκει στις Ε.Ο?

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 152 χλμ/ω που είναι σίγουρα πάνω από το όριο ταχύτητας, όμως στις μέρες μας που τα αυτοκίνητα κινούνται με πιο υψηλές ταχύτητες ο περιορισμός της τελικής και μάλιστα με αυτόν τον απότομο τρόπο ενοχλεί και μπορεί να γίνει και επικίνδυνος.

Έτσι και αλλιώς η αυτονομία εάν κινείστε με ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 140 χλμ πέφτει απότομα κάτω από τα 200 χλμ και έτσι η επιλογή του κόφτη μοιάζει κάπως πιο λογική.

 Στις Στροφές

Opel Mokka-e 016Καταρχήν αν βρεθείτε στο επαρχιακό δίκτυο, η επάρκεια ροπής και άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές, κάνουν το Opel Mokka-e ένα ασφαλές αυτοκίνητο για να προσπεράσεις.

Είναι πραγματικά απολαυστικός ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η ροπή, αν και θέλει λίγη προσοχή στις χαμηλές κυρίως ταχύτητες γιατί οι μπροστινοί τροχοί λόγω της μεγάλης ροπής έχουν την τάση να σπινάρουν εύκολα αποσταθεροποιώντας στιγμιαία –μέχρι να επέμβουν τα ηλεκτρονικά-το αυτοκίνητο.

Αυτή η δυσκολία διαχείρισης της μεγάλης ροπής του ηλεκτροκινητήρα από τους μπροστινούς τροχούς είναι ίσως και ένας επιπλέον λόγος που τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κατά κύριο λόγο σχεδιασμένα ως πισωκίνητα.

Opel Mokka-e 015Αν οδηγήσεις το ηλεκτρικό Mokka αμέσως μετά την πιο σφικτή βενζινοκίνητη έκδοση θα εκπλαγείς από την επίπτωση που έχει το παραπανήσιο βάρος σε ένα τόσο καλοστημένο αυτοκίνητο.

Εκεί που το βενζινοκίνητο αλλάζει πορεία με την σκέψη και δεν έχει αντιδράσεις παλινδρόμησης στην εξισορρόπηση των  δυνάμεων που προκαλεί η μεταφορά του βάρους μέσα στην στροφή, το ηλεκτρικό Mokka παλεύει με το βάρος αλλά και η μεγαλύτερη διαδρομή των αναρτήσεων του εξαναγκάζοντας το αρχικά σε αρκετά έντονες κλίσεις που σίγουρα αποθαρρύνουν την γρήγορη οδήγηση.

Opel Mokka-e 020Ακόμη και αν οδηγήσεις με καθαρές γραμμές και πιέσεις προοδευτικά, το τιμόνι σε ενημερώνει εγκαίρως ότι παρουσιάζεται μια ανισσοροπία στην συμπεριφορά των δυο αξόνων.

Έχεις τον πίσω άξονα που αρνείται να γλιστρήσει και έτσι όσο φορτώνεις ταχύτητα νοιώθεις να δημιουργείται μια κυματοειδής ανησυχία που ξεθυμαίνει στον πιο ενδοτικό μπροστινό άξονα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί το βάρος του αμαξώματος.

Το τιμόνι που είναι ίδιο με εκείνο των βενζινοκίνητων εκδόσεων και είναι ακριβέστατο μεταφέρει στα χέρια ακόμη και ενός μέτριου οδηγού πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί μπροστά.

Opel Mokka-e 021Οι μεγάλες κλίσεις και η μεγαλύτερη ενδοτικότητα της εμπρός ανάρτησης σε σχέση με την πίσω μεταβάλλει την γωνία επαφής των μπροστινών ελαστικών με τον δρόμο και δημιουργεί υποστροφή που έρχεται αρκετά νωρίς …και σε κύματα!

Όποιος καταλαβαίνει τι συμβαίνει παύει να πιέζει σεβόμενος τον χαρακτήρα και τον ξεκάθαρο αστικό προσανατολισμό του αυτοκινήτου, ενώ όποιος είναι άπειρος ή παράτολμος αργά ή γρήγορα θα παραδοθεί στον ηλεκτρονικό έλεγχο ευστάθειας που θα τον επαναφέρει στην τάξη αφού πρώτα τον τρομάξει!

Μετά από λίγα χιλιόμετρα ακόμη και ο πιο τολμηρός οδηγός θα κόψει τον ρυθμό του και θα απολαύσει την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα που με την διαρκή και γραμμική παροχή ροπής  εξασφαλίζει μια γοργή αλλά σε καμία περίπτωση σπορ μετακίνηση.

Opel Mokka-e 019Προλαβαίνω όλες τις αντιδράσεις από τους πιο γρήγορους Autoholix λέγοντας ότι η άνετη ρύθμιση της ανάρτησης είναι μια ξεκάθαρή επιλογή της Opel που την αξιολογώ ως εξαιρετικά εύστοχη και που αναδεικνύει τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου εκεί που πραγματικά χρησιμοποιείται-δηλαδή μέσα στην πόλη.

Όποιος επιλέξει το Opel Mokka-e θα πρέπει να γνωρίζει από την αρχή ότι η πολύ καλή ποιότητα στο αστικό δίκτυο έχει κάποιο κόστος στην χαρά της οδήγησης στις στροφές-και ότι θα πρέπει απλά να προσαρμόσει τον τρόπο που οδηγεί στα χαρακτηριστικά της ανάρτησης του αυτοκινήτου.

Τέλος τα φρένα μπορεί να έχουν λίγο περίεργη αίσθηση, ωστόσο σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας αποδείχθηκαν πανίσχυρα και ανθεκτικά στην πίεση.

Συμπέρασμα

Opel Mokka-e 00Είχα βρεθεί σε μια παρουσίαση μια εταιρείας ενεργείας όπου ένα slide παρουσίαζε τρία χαρακτηριστικά της υπηρεσίας τους σαν κύκλους-και εκεί που τεμνόντουσαν οι κύκλοι βρισκόταν συμπτωματικά το προϊόν τους.

Επειδή στην παρουσίαση είχα πάει με το Mokka-e, σκέφτηκα ότι αν υπάρχουν τρεις κύκλοι με τα θέλω που προβάλει το σύγχρονο Marketing στους καταναλωτές αυτοκινήτου -και ο πρώτος κύκλος είναι η μόδα των SUV για να δείχνουμε περιπετειώδεις τύποι, o δεύτερος κύκλος είναι  η χαμηλή τιμή για να είμαστε πιο προσγειωμένοι και ο τρίτος κύκλος είναι η ηλεκτροκίνηση για να είμαστε πιο οικολόγοι – τότε, το Opel Mokka-e τοποθετείται ακριβώς εκεί που οι τρεις κύκλοι τέμνονται!

Εκτός από την μαρκετινίστικη θεωρία όμως, το Opel Mokka-e είναι ένα «προσιτό» -για ηλεκτρικό- αυτοκίνητο που προσφέρει άπλετους χώρους για τους επιβάτες αλλά όχι για τις αποσκευές τους, κορυφαία εργονομία και πολύ καλή ποιότητα κύλισης.

Το μόνο πραγματικά μελανό σημείο είναι η δυσκολία του να χαρίσει χαμόγελα στον οδηγό του σε μια στριφτερή διαδρομή, καθώς η ανάρτηση του που έχει ρυθμιστεί για να προσφέρει άνεση μέσα στην πόλη δυσκολεύεται να διαχειριστεί το αυξημένο βάρος της ηλεκτροκίνησης στις στροφές.

Όμως αλήθεια… Ποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να συγκριθεί με ένα θερμικό στην αγαπημένη μας διαδρομή όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο προσόν ενός σπορ αυτοκινήτου είναι το χαμηλό βάρος?

Η απάντηση είναι Κανένα!

Με αυτή την γνώση στο μυαλό το Opel Mokka-e είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα ήθελα να έχω-αν ήθελα ή αν μπορουσα να είχα και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Η καθημερινότητα μαζί του μέσα στην πόλη είναι μια χαλαρωτική εμπειρία που σε προετοιμάζει να βρεθείς στην δουλεία σου ξεκούραστος και αυτό συμβαινει μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος μετακίνησης (…χαμηλότερο από το κόστος ενός λεωφορείου).

Είναι εξαιρετική η συγκυρία πάνω στην οποία παρουσιάστηκε αυτό το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Opel και προτείνω όσοι ψάχνετε για ένα προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να εκμεταλλευτείτε τα οικονομοτεχνικά και φορολογικά προνόμια που προσφέρει η χρήση τους να συλλογιστέιτε και αυτό στις κορυφαίες επιλογές σας.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η περιορισμένη αυτονομία στον αυτοκινητόδρομός και ο μικρός χώρος αποσκευών
  • Το αυξημένο βάρος και η μετρία συμπεριφορά του όταν οδηγείται με σκοπό την ευχαρίστηση.

Θα Θυμάμαι

  • Τον άψογο συνδυασμό SUV αμαξώματος με ένα προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
  • Το εργονομικότερο ταμπλό της αγοράς και την ποιότητα κύλισης.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Opel Mokka-e

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο