Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)BYD Atto 3 (204 PS) Δοκιμή / Test drive

BYD Atto 3 (204 PS) Δοκιμή / Test drive

Η γνωριμία με το BYD Atto 3 (204 PS) ήταν μια θετική έκπληξη που για να γίνει «πολιτισμικά»αποδεκτή θα χρειάζονταν- εκτός από το να μάθω περισσότερα για την εταιρεία- να ξεπεράσω και πολλές προκαταλήψεις που κυλούν στο αίμα μου χρόνια τώρα, τόσο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσο και κυρίως για τα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα.

Η αλήθεια είναι ότι πριν ο Όμιλος Σφακιανάκη αναλάβει την αντιπροσώπευση της BYD στην Ελλάδα γνώριζα λίγα πράγματα για την εταιρεία και ότι κάθε πληροφορία για αυτή καταχωρείτο κάτω από το γενικότερο Φίλτρο «Ηλεκτροκίνητο»… και στην συνέχεια καταχωνιαζόταν κάπου στην Υποκατηγορία “Made in China”.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ζωή μου που οι προκαταλήψεις με οδήγησαν σε λάθος συμπεράσματα καθώς κάποτε-για ανεξερεύνητους λόγους- θεωρούσα πως τα αυτοκίνητα της Citroen ήταν αστεία επειδή έγερναν στις στροφές… μέχρι που οδήγησα μια DS και ερωτεύτηκα γενικά όλα τα γαλλικά αυτοκίνητα- σε τέτοιο βαθμό που το πρώτο και μοναδικό αυτοκίνητο που αγόρασα με 2000 δόσεις στην ζωή μου ήταν ένα SAXO 120 VTS.

Μετά από πολλά χιλιόμετρα με ηλεκτρικά οι προκαταλήψεις μου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να ομολογήσω πως έχουν πλέον λειανθεί -καθώς η εξέλιξη τους τα τελευταία χρόνια ήταν ραγδαία και σε γενικές γραμμές εύστοχη, ωστόσο παρότι το κινητό μου τηλέφωνο είναι κινεζικής κατασκευής -και είμαι πολύ χαρούμενη με αυτό,  ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθώ ότι κάτι τόσο πολύπλοκο όσο ένα αυτοκίνητο θα μπορούσε να γίνει καλό εκεί…

Παρέλαβα το αυτοκίνητο από τους εξαιρετικά ευγενικούς ανθρώπους της BYD στην Λ.Κηφισίας με ένα μυαλό γεμάτο επιφυλάξεις, αμφιβολίες και προκαταλήψεις και αφού οδήγησα για μόλις μερικά μέτρα κατάλαβα ότι αυτό ήταν ένα αυτοκίνητο με πολυτελές και καλοσυναρμολογημένο εσωτερικό, είχε ένα τιμόνι που είχε την αίσθηση που αναζητώ καιρό τώρα ακόμη και σε ιτάλικά SUV λατρεμένης μάρκας.

Στάθηκα στην άκρη για να περιεργαστώ το πολύλογάδικό αλλά και ταυτόχρονα πουτελες εσωτερικό.

Παρά τον καύσωνα των ημερών το εξαιρετικό σύστημα κλιματισμού μου επέτρεψε να ασχοληθώ με το αγαπημένο μου άθλημα: το γκουγλάρισμα στα δελτία τύπου που έχω ήδη δημοσιεύσει στο Autoholix –για την BYD (ΕΔΩ)-και που προφάνώς δεν είχα διαβάσει με την απαιτούμενη προσοχή…

Διαβάζω λοιπόν ότι η BYD το 2023 ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής πωλήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (NEV), για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σημειώνοντας αύξηση 61,9% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 3.024.417 αυτοκίνητα!!!

Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού η εταιρεία πριν από 18 χρόνια μπήκε στον χώρο της τεχνολογικής εξελιξης και κατασκευής μπαταριών και σήμερα  κατάφερε να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μπαταριών στον κόσμο πίσω από την CATL και εμπρός από την LG, προμηθεύοντας μάλιστα και την ανταγωνίστρια Tesla με μπαταρίες LFP.

Μια εταιρεία που κατασκευάζει μπαταρίες, τρένα, φορτηγά, λεωφορεία και φυσικά αυτοκίνητα βρίσκεται πίσω από αυτό το κινέζικό ηλεκτρικό SUV με το περίεργο όνομα  που κέρδισε με την πρώτη επαφή την προσοχή μου!

Εκτός από το ΑΤΤΟ 3 η BYD διαθέτει στην Ελλάδα το σουπερμίνι  Dolphin, το Han (sedan),το BYD Tang (μεγάλο SUV)… και φυσικά το εντυπωσιακό αντίTesla, BYD Seal που παρεμπιπτόντως οδηγώ εντυπωσιαζόμενη καθώς γράφω αυτές τις γραμμές!

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο (ΕΔΩ) η τιμή για το  ετοιμοπαράδοτο (!) ATTO 3 με την αρωγή του «Κινούμαι Ηλεκτρικά Γ’ Φάση» -και την πριμοδότηση των €3,000 μέχρι τις 31 Ιουλίου από τον Όμιλο Σφακιανάκη -διαμορφώνεται στα 26.525 ευρώ, ενώ αν σε αυτά προστεθούν και τα προσφερόμενα 3 χρόνια δωρεάν σέρβις το συνολικό όφελος φτάνει τα €12Κ.

Συμφωνα με το προγραμμα Κ.Η 3 ο αγοραστής καταβάλει το πλήρες πόσο που είναι €38Κ πλήν τα €3Κ της πριμοδότησης της αντιπροσωπείας και μέτα από 4-5 μήνες λαμβάνει σαν επιστροφή την επιδότηση των €8,465, ενώ αν ο αγοράστής έχει στην κατοχή του για περισσότερο από 1,5 χρόνια και κανένα σαραβαλάκι για αποσυρση επωφελείται ακόμη €2Κ!

Το value for money λοιπόν είναι δεδομένο, ωστόσο εδώ έχω να παλέψω με τις προκαταλήψεις μου και θα ψάξω να βρω ότι μπορώ για να τις δικαιολογήσω… ξεκινώντας ακόμη και από φιλοσοφικά θέματα, όπως το πλήρες όνομα της εταιρείας έτσι όπως αυτό εμφανίζεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου:

«Build Your Dreams», γράφει- και πραγματικά αναρωτιέμαι αν κάτι φανταστικό και άυλο σαν τα όνειρα χτίζονται, ή απλώς κάποιος από την Κίνα προσπάθησε να γράψει κάτι που να αρέσει στους ευρωπαίους βασιζόμενος σε τρία αρχικά…

Σε κάθε περίπτωση μέχρι να συζητήσουμε και να αντιπαραθέσουμε τις απόψεις μας για το εάν χτίζονται τα όνειρα, ας συμφωνήσουμε ότι μια καλή ιδέα θα ήταν να αφαιρεθούν τα γράμματα από την πίσω πόρτα!

Το BYD Atto 3 έχει «στηθεί» πάνω στην καινοτόμο e-Platform 3.0  η οποία εξασφαλίζει μεγάλο μεταξόνιο για χώρους στο εσωτερικό και για ασφάλεια στις προσκρούσεις κάτι που πιστοποιήθηκε από τα 5 αστέρια EuroNCAP (δείτε βίντεο ΕΔΩ).

Ωστόσο ο εξωτερικός σχεδιασμός θα έλεγα ότι δεν αντανακλά τις προσδοκίες του Wolfgang Egger ο οποίος έχοντας διατελέσει σχεδιαστής στην Alfa Romeo, Audi και Lamborghini σίγουρα θα ήθελε να δείξει κάτι περισσότερο από το διακριτικό αμάξωμα του ATTO3.

Εμφάνιση

Θα ακούσω κάθε φωνή που θα βρει ομοιότητες με αυτοκίνητα του άμεσου ανταγωνισμού όπως είναι το EQA, το Cupra Born και το Id4, ενώ θα προσθέσω ότι ακόμη και λεπτομέρειες όπως ο σχεδιασμός στις ζάντες με τα Continental EcoContact 6 σε διάσταση 235/50R18 μοιάζουν δανεισμένες από κάποιο ΚΙΑ Sportage.

Με διαστάσεις (Μ/Π/Υ) 4.455 x 1.875 x 1.615 mm το BYD Atto 3 είναι ένα αρκετά μεγάλο αυτοκίνητο με διαστάσεις που πλησιάζουν εκείνες ενός μεγαλομεσαίου SUV όπως είναι το GLA, όμως επειδή έχει φτιαχτεί πάνω σε μια ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα το μεταξόνιο πλησιάζει τα 3 μέτρα και έτσι οι εσωτερικοί χώροι-ειδικά στο πίσω κάθισμα  ευνοούνται.

Το μπροστινό μέρος του ATTO 3 με το ενιαίο κρύσταλλο και την γραμμή LED να ενώνει τα επίσης τεχνολογίας LED φωτιστικά σώματα θυμίζει κάτι από Mitsubishi Eclipse και Id4 μαζί, ενώ το σχετικά χαμηλό μπροστινό καπό μπορεί καταρχήν να μην προσθέτει τον «κοινωνικό όγκο καταξίωσης» στην πλατεία του χωριού, όμως –δευτερευόντως για τους οπαδούς του πρωτεύοντος- εξασφαλίζει πολύ καλή ορατότητα προς τα μπροστά από την θέση του οδηγού.

Το μεγάλο μεταξόνιο και οι ακροβολισμένοι στα άκρα του αμαξώματος τροχοί φωνάζουν από μακριά για την άνεση του εσωτερικού, όμως οι τροχοί των 18’’ εδώ μοιάζουν να μην γεμίζουν πειστικά τους θόλους και να δείχνουν μικροί, ενώ δεν είναι.

Οι πόρτες είναι μεγάλες και έχουν μεγάλες γυάλινες επιφάνειες εξασφαλίζοντας άνετη πρόσβαση και φωτεινότητα στο εσωτερικό, ενώ το παιχνίδισμα τύπου Cupra Born στην πίσω κολώνα δείχνει παράταιρο –ειδικά σε σκούρα χρώματα σαν αυτό της δοκιμής,αλλα διασκεδάζει το μάτι.

Το πίσω μέρος είναι μαλλον η πιο όμορφη άποψη του αυτοκινήτου με τα μεγάλα και «κατηφορικά” φωτιστικά σώματα που ενώνονται με μια λωρίδα να θυμίζουν έντονα EQA!

Αν έλλειπε και το Build Your Dreams από την πόρτα θα είχαμε να κάνουμε με κάτι πολύ όμορφο και αρμονικό.

Σε κάθε περίπτωση το BYD Atto 3 είναι συμπαθητικό σαν σύνολο, αλλά ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά διακριτικό και συνηθισμένο και αυτό κάποιες φορές μπορεί να ενοχλήσει το κοινό ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αναζητά τον φουτουριστικό σχεδιασμό.

Εσωτερικό

Αν κάποιοι βρουν το εξωτερικό συνηθισμένο και αδιάφορο σχεδιαστικά, σίγουρα ανοίγοντας την πόρτα θα βρουν κάτι ιδιαίτερο για το οποίο αξίζει να μιλάς πολύ ώρα!

Αρχικά αυτό που θα τραβήξει την προσοχή είναι η ποιότητα των υλικών που σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων της ηπείρου μας που έχουν βολευτεί με το να μας προσφέρουν κακής ποιότητας και αφής πλαστικά και εμείς έχουμε μάθει να τα αποδεχόμαστε με ανταλλαγμα τις προσιτές (:) τιμές

Τολμώ να πω ότι το BYD Atto 3 στέκεται άνετα-και ίσως ποιοτικά να ξεπερνά- δίπλα σε αυτοκίνητα της Mercedes, της Audi και άλλων ευγενών Ευρωπαίων με τις χορταστικές επιφάνειες του ταμπλό και των θυρών να είναι υπενδεδυμένες με οικολογικό (…η χαρά των βίγκαν!) συνθετικό δέρμα και εξαιρετικής ποιότητας πλαστικά που φτάνουν μάλιστα μέχρι πολύ χαμηλά. Τόσο χαμηλά που δυσκολεύεσαι να βρεις τα σκληρά πλαστικά ακόμη και αν ψάξεις … όμως όπως λένε «αν φτάσεις να ψαχουλεύεις τόσο χαμηλά, συνήθως είναι αργά για να αλλάξεις γνώμη». 😎

Η ποιότητα συναρμογής είναι κορυφαία και πέρασε με ευκολία τη βάσανο του Δ.Λ.Δ (…που με την νέα δήμαρχο γνωρίζει μεγάλες, ακόμη πιο ένδοξες στιγμές) όμως οι χρωματικές επιλογές και κάποιοι επιμέρους σχεδιαστικές λεπτομέρειες στο ταμπλό δημιουργούν ένα «sensory overload».

Το μπλε οικολογικό δέρμα πάνω στο ταμπλό ζητείται να συνδυαστεί με μαύρα (ποιοτικά) πλαστικά κοντά στις οθόνες που βρίσκονται μπροστά από μία εκρού μαλακή επένδυση που διατρέχει το ταμπλό και τις πόρτες, με τα γκρι- μαύρα καθίσματα να έχουν κόκκινες ραφές, και τους διαφορετικού μπλε χρώματος αεραγωγούς να θυμίζουν τις θήκες που είχαμε παιδιά για να αποθηκεύουμε τα CD μας…

Κάθε στοιχείο από αυτά έχει πολλές λεπτομέρειες που εντυπωσιάζουν,όπως για παράδειγμα το πόμολο της πόρτα που στέκεται σαν φρύδι πάνω από ένα ηχείο, ωστόσο συνδυαζόμενα όλα αυτά μαζί μοιάζουν σαν να έχουν φτιαχτεί από τρεις διαφορετικές ομάδες που καμία δεν ήθελε να κάνει πίσω-και το αφεντικό στο τέλος είπε ναι σε όλα!

Οφείλω να πω ότι αυτή είναι προσωπική μου άποψη και πως τα παιδιά μου και οι φίλοι τους ενθουσιαστήκαν με την καμπίνα που χάρη στις δύο οθόνες και τον μεγάλο επιλογέα τους θύμιζε κάτι από διαστημόπλοιο-και την βρήκαν πολύ του γούστου τους!

“O Tempora, O Mores” είπε η αυτοκινητοσαυρίνα και έκανε ότι καταλαβαίνει τον τρόπο που σκέπτονται οι πολύ νεώτεροι… που θα κληρονομήσουν « Αυτόν τον Κόσμο τον Καλό, τον Χιλιομπαλωμένο».

Εκεί πάντως που τα βρήκαμε όλοι ήταν στις κόκκινες χορδές στις πλαϊνές θήκες που με την μουσική που παράγουν είναι το πιο ευφάνταστο δωράκι που έχω δει σε αυτοκίνητο μέχρι σήμερα!

Εμπρός από τον οδηγό υπάρχει μια μικρή οθόνη LCD που θυμίζει ID3  με διαγώνιο πέντε ίντσες που παρέχει πληροφορίες για την ταχύτητα, την αυτονομία, την θερμοκρασία την στάθμη της μπαταρίας και τα mode οδήγησης (Eco, Normal, Sport).

Για το τέλος άφησα την εργονομία και το σύστημα πολυμέσων που είναι μάλλον ότι καλύτερο και πιο εύχρηστο υπάρχει εκεί έξω μετά την εξαφάνιση των ξεχωριστών διακοπτών!

Αντιπαρέρχομαι την δυνατότητα να περιστρέφεται η οθόνη ηλεκτρικά (…και μάλιστα από πλήκτρο στο τιμόνι) γιατί νομίζω ότι όλοι τελικά θα την έχουν στην θέση landscape που δεν επηρεάζει την ορατότητα του οδηγού και θέλω να αναφερθώ στην ευκολία με την οποία μπορείς να περιηγηθείς στα προγράμματα και τις λειτουργίες.

Υπάρχει μάλιστα ένα πλήκτρο στο τιμόνι που πατώντας το βρίσκεσαι πάντα στο αρχικό μενού από όπου μπορείς να πλοηγηθείς στις λειτουργίες, ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν φυσικά πλήκτρα που γρήγορα σου επιτρέπουν να μπεις στο μενού του κλιματισμού, να ρυθμίσεις το πρόγραμμα οδήγησης σε ECO, Comfort και Sport και να επιλέξεις τον βαθμό ανάκτησης ενέργειας στο φρενάρισμα.

Τα γραφικά στις οθόνες έχουν εξαιρετική ευκρίνεια, οι εφαρμογές ανταποκρίνονται άμεσα στις εντολές, οι φωνητικές εντολές στα αγγλικά λειτουργούν άψογα και χειρίζονται τα πάντα-μέχρι τα παραθυρα ξεχωριστά και την οροφή, ενώ το android auto συνδέεται αξιόπιστα χωρίς να κολλά πότε!

Κάποτε οι Ευρωπαίοι έβαλαν οθόνες για να εντυπωσιάσουν εμάς τους καταναλωτές (…και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους εξαφανίζοντας τους φυσικούς διακόπτες) ‘ομως επειδή ήθελαν να κερδίσουν ακόμη περισσότερα έδωσαν όλη την τεχνογνωσία τους και ανάθεσαν την κατασκευή τους στους κινέζους…

Σήμερα οι Κινέζοι φτιάχνουν τις οθόνες καλύτερα από τους Ευρωπαίους-και μάλιστα μέσω των διαρκών updates που κάνουν (υπήρξαν 2 νέες εκδόσεις το διάστημα της δοκιμής) διορθώνουν και τα πιθανά μικροπροβλήματα –όπως είχα την δυνατότητα να διαπιστώσω με την εξαφάνιση ενός προβλήματος που υπήρχε στο σύστημα αυτόματης πλοήγησης το οποίο ήταν πολύ «συντηρητικό» στις αποστάσεις που κρατούσε στον αυτοκινητόδρομο-και τελικά  εξαφανίστηκε όταν ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση!

Σκεφτείτε πόσο έχουν αλλάξει τα αυτοκίνητα που είναι πλέον διασυνδεδεμένα τα προβλήματα φτιαχνονται με updates σαν να ήταν κινητά…

Και έδω υπάρχει θέμα για γενικότερη συζήτηση, αλλα προσπερνάμε!

Άνεση –Χώροι

Τα vegan δερμάτινα, θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα του BYD Atto 3 είναι κάπως στενά για τους πολύ εύσωμους επιβάτες, όμως παρέχουν ικανοποιητική στήριξη και προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό να απλώσει τα χέρια του πάνω στο τιμόνι με την πολύ καλή αίσθηση στον δρόμο.

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς, ενώ επειδή το εσωτερικό ύψος στο μπροστινό μέρος είναι ικανοποιητικό, τα ηλεκτρικά ρυθμιζομενα- με μνήμη- καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλά,σε μια τυπική SUV θέση που εξασφαλίζει εξαιρετική ορατότητα στην κίνηση μέσα από τα μεγάλα παράθυρα.

Η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό είναι πραγματικά μεγάλη και το ίδιο ισχύει και για το πλάτος που θα βολέψει τρεις ενήλικες που όμως στεναχωρηθούν από τον χαμηλό πάγκο που δεν υποστηρίζει σωστά τους μηρούς των πίσω επιβατών κουράζοντας στις μεγάλες διαδρομές.

Επίσης ο μαλλον στενός χώρος αποσκευών των 410 λίτρων είναι 100 λίτρα μικρότερος από τον μέσο όρο της κατηγορίας των SUV λόγω του χώρου που καταλαμβάνουν οι μπαταριές ενώ και το πίσω κάθισμα δεν έχει την δυνατότητα να σύρεται μπροστά πίσω μεταβάλλοντας την χωρητικότητα..

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:60 και η είσοδος στο εσωτερικό είναι άνετη τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους γονείς που θέλουν να δέσουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα.

Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μασπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατά την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα.

Εξοπλισμός

Στην ακριβότερη έκδοση Comfort της δοκιμής, που είναι €2.000 ακριβότερη και διαφοροποιείται από την βασική έκδοση Design μόνο στην  κεντρική οθόνη είναι 15,1’’ αντί για 12,3’’και την ηλεκτρικά ανοιγμένη πίσω πόρτα, τα συστήματα πολυμέσων είναι μάλλον ότι καλύτερο και πιο εύχρηστο υπάρχει εκεί έξω, μετά την εξαφάνιση των ξεχωριστών διακοπτών.

Ακόμη και στην βασική έκδοση Design, ο στάνταρ εξοπλισμός του Atto 3 διαθέτει

  • Ανοιγμένη πανοραμική ηλιοροφή,
  • Ηλεκτρικά και θερμαινόμενα καθίσματα
  • Ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών,
  • Ηλεκτρικά περιστρεφόμενη οθόνη αφής 12,8 ιντσών (15,3 στην έκδοση design)
  • Ασύρματο επαγωγικό φορτιστή smartphone,
  • Σύστημα κάμερας 360°
  • Φωνητικό έλεγχο με την εντολή «Hi BYD»
  • Φωτισμό Εσωτερικού περιβάλλοντος
  •  Ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW,
  • Αντλία θερμότητας
  • Χορδές που παράγουν μουσικούς ήχους στις πόρτες! 😎

 (Ηλεκτρο)Κινητήρας

Κάτω από το καπό του BYD Atto 3 βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει 204 ίππους και 310 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 15,000 σ.α.λ!

Η δύναμη περνά απευθείας στους μπροστινούς τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος. Ακόμη και όταν επιλέγει όπισθεν ο οδηγός από τον περιστροφικό διακόπτη στην κονσόλα αυτό επιτυγχάνεται απλά αντιστρέφοντας την φορά περιστροφής του μοτέρ.

Το Atto 3 φοράει μια συστοιχία μπαταριών ονομαστικής ισχύος 68 kWh ( με καθαρή χωρητικότητα 60,5 kWh) και βάρος 420 κιλών, τεχνολογίας Blade LFP ή αλλιώς «Cell To Pack» της BYD που αποτελείται από 126 κελιά σε σχήμα λεπίδας τοποθετημένα εγκάρσια και συνδέονται σε σειρά για να σχηματίσουν μια ενιαία μονάδα.

Αυτή η μέθοδος, που σχετίζεται με τη χημεία LFP (χωρίς κοβάλτιο), κάνει την μπαταρία πιο οικολογική, πιο ασφαλή σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ χάρη στην καλύτερη ψύξη της έχει μεγάλη διάρκεια ζωής 5.000 κύκλων ή δύο αλλιώς εκατομμυρίων χιλιομέτρων!

Η «εκκίνηση» του μοτέρ γίνεται από ένα κουμπί στην κονσόλα το οποίο όταν πατηθεί προσφέρει την ίδια συγκίνηση που προσφέρει και το πλήκτρο εκκίνησης της καφετιέρα σας! Τίποτε δεν συμβαίνει μεχρι να αρχίσει να κυλά ο καφές …

Ωστόσο χάρη στην ροπή των 310Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής του κινητήρα η αντίδραση του αυτοκινήτου είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας θα ήθελα να είχε την δυνατότητα να είναι πιο αποτελεσματικό και να επιτρέπει την οδήγηση με ένα πετάλι ωστόσο λειτουργεί με προοδευτικό και με αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι για να φρενάρουμε το αυτοκίνητο με τον κινητήρα.

Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει μέχρι και τις 14,8 Kwh /100 χλμ, η μέση του τεστ ήταν 17,5 Kwh/100 χλμ, ενώ μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 24 Kwh/100 χλμ. αν υπάρχει όρεξη για πιο ζωηρή οδήγηση .

Σε ότι αφορά την αυτονομία λοιπόν όλοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι αφού με μια φόρτιση το ΑΤΤΟ 3 μπορεί να ξεπεράσει τα 420 χλμ, ενώ στον αυτοκινητόδρομο αν κινείστε μέχρι 120 χλμ/ω μπορεί με ασφάλεια να καλύψει 330-350 χλμ.

Η σωστή οδήγηση και το περιβάλλον μέσα στο οποίο οδηγάτε παίζουν σπουδαίο ρόλο. Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε χρησιμοποιώντας στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα, να μην το παρακάνετε με τον κλιματισμό/θέρμανση κτλ.

Μιλώντας για την θέρμανση, χάρη στην αντλία θερμότητας που είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού, η αποβαλλόμενη θερμότητα από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης και των μπαταριών αξιοποιείται για τη θέρμανση της καμπίνας επιβατών και έτσι μειώνεται δραστικά η κατανάλωση μπαταρίας από το σύστημα θέρμανσης.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προκλιματισμού στο εσωτερικό ATTO3 πριν την έναρξη μιας διαδρομής.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις το BYD Atto 3 χάρη στα… μόλις 1,750 κιλά του (…ναι για ηλεκτρικό είναι λίγα!) είναι σβέλτο χωρίς να «βάζει φωτιά στην άσφαλτό»,αφού μέτρησα ότι τα πρώτα 100 χλμ/ω έρχονται σε περίπου 8 δευτερόλεπτα και η τελική φημολογείται ότι περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 163 χλμ/ω.

O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει το ATTO 3 είναι περίπου 36 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα, 9,5 ώρες σε wallbox με ισχύ 7,2 kW και μόλις 48 λεπτά για την φόρτιση από 20% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας σε ταχυφορτιστή DC των 75kW.

Αν λοιπόν αποφασίσετε να αγοράσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να σκεφτείτε να αποκτήσετε και ένα Wallbox 7 ή 11 KW.

Ανάρτηση /Φρένα

Η ανάρτηση του BYD Atto 3 αποτελείται από αλουμινένια γόνατα McPherson εμπρός και μια ιδιαιτερη διάταξη τεσσάρων αλουμινένιων συνδέσμων πίσω που ελεγχονται από μια ισχυρη αντιστρεπτική.

Είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει άνεση σε όλες τις συνθήκες, αλλά χάρη στις ισχυρές αντιστρεπτικές καταφέρνει να μην επιτρέπει τις μεγάλες κλίσεις στις στροφές πουπροδιαγραφουν ο ιμεγαλες διαδρομές της αναρτησης και το SUV αμάξωμα.

Τα φρένα λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του πεντάλ πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει θέλουν κάποια συνήθεια.

Ωστόσο στην συνέχεια χάρη στους 4 δίσκους (να τα ακούν αυτά οι ευρωπαίοι που ακόμη βολεύονται με ταμπούρα πίσω!) οι 1,75 τόνοι του βάρους φρενάρουν πολύ καλά και χωρίς να παρουσιάζεται κόπωση από το σύστημα πέδησης.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει την αισθηση που πρέπει και η μπροστινή ανάρτηση έχει τέτοια γεωμετρία που μπορεί να παραδίδεται πιο νωρίς στην υποστροφή, όμως με αυτό τον τρόπο τα ηλεκτρονικά εξασφαλίζουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν την συμπεριφορά με ασφάλεια και ο οδηγός να διαβάσει με το τιμόνι τις αντιδράσεις.

Αυτές είναι ξεκάθαρες επιλογές για την ασφάλεια και την άνεση του μέσου οδηγού και πιθανολογώ ότι στην γρήγορή οδήγηση η παρεμβατικότητα των ηλεκτρονικών ίσως να δυσαρεστήσει τους πιο έμπειρους ή όσους δεν κατάλαβαίνουν τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου που οδηγούν.

 Στην Πόλη

Το BYD Atto 3 έχει παρόμοιες  διαστάσεις με ένα Volvo XC40 P6 και θα περίμενε κανείς ότι θα δυσκολευόταν να ελιχτεί μέσα στο αστικό περιβάλλον όπου θα περάσει και το 90% της ζωής του μεταφέροντας την οικογένεια στην εργασία, το σχολείο ή τις δραστηριότητες.

Είναι πια ξεκάθαρο σε όποιον έχει ζήσει έστω και μια μέρα με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε αστικό περιβάλλον ότι η οδήγηση του είναι τόσο πιο άνετη και πολιτισμένη που κάνει ακόμη και τα πολυτελή θερμικά αυτοκίνητα να μοιάζουν κουραστικά.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις ταχύτητες, ή να περιμένεις να ανεβάσει στροφές ο κινητήρας για να επιταχύνεις στο φανάρι- πατάς το γκάζι και το BYD Atto 3  αρχίζει να κυλά πάνω στην άνετη ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει ούτε ένας κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα!

Όλα γίνονται τόσο εύκολα και πολιτισμένα μέσα στην πόλη που η επιστροφή σε ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ.. ακόμη και αν είναι βενζινοκίνητη Mercedes στην αρχή ενοχλεί. Εδώ η ησυχία, ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες, είναι απόκοσμη!

Οι λακκούβες και τα σαμαράκια που με τόσους και φρέντους και κόπο έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους εξαφανίζονται με «παλιό γαλλικό» τρόπο, ενώ ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών κάνοντας μετακινήσεις ήσυχες και απολαυστικές.

Ο πολιτισμένος τρόπος που αποδίδεται η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα παρασύρει τον οδηγό σε μια ράθυμη και απολύτως οικολογική οδήγηση που τον επιβραβεύει με μια εντυπωσιακή οικονομία και μια ανέμελη από άποψη αυτονομίας καθημερινότητα.

Η αυτονομία μέσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφού κυμαίνεται μεταξύ 360 έως 420 χλμ, ενώ το κόστος κίνησης ανά 100 χλμ όταν φορτίζετε στο σπίτι σας είναι μόλις €3,5/100 χλμ!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Παρότι αυτό είναι το περιβάλλον στο όποιο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ακόμη «δρόμο να διανύσουν» με το BYD Atto 3 ταξίδεψα στην πανέμορφη παραλία της Χιλιαδούς που απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα να πάς και άλλα τόσα για να γυρίσεις.

Φορτωμένο με 5 άτομα, τον κλιματισμό στο φουλ ταξιδέψαμε με περίπου 130-140 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο προς την Χαλκίδα όπως θα κάναμε με οποιοδήπτε θερμικό SUV.

Στον αυτοκινητόδρομο παρουσιάζονται κάποιοι αεροδυναμικοί θόρυβοι μετά τα 130 χλμ που προέρχονται κυρίως από την πανοραμική οροφή, όμως δεν υπάρχει θόρυβος από τον ηλεκτροκινητήρα ή την κύλιση  των τροχών και έτσι με λίγη μουσικούλα από το καλό ηχοσύστημα όλα είναι υπό έλεγχο!

Μετά την Χαλκίδα για να αποφύγουμε την Κυριακάτική κίνηση στην Νέα Αρτάκη πήγαμε από Καθενούς προσθέτοντας μερικά χιλιόμετρα στην διαδρομή μας αλλά απολαύσαμε μια πιο όμορφή διαδρομή μέχρι την Στενή.

Από εκεί ανεβήκαμε την Δίρφυ προσπερνώντας ότι κινείτο με την βοήθεια από τον ηλεκτροκινητηρα και όταν πάλι πέσαμε στην παραλία της Χιλιαδούς  είχαμε ακόμη 61% μπαταρία και καθόλου άγχος για την επιστροφή.

Το απόγευμα στην επιστροφή δεν πήγαμε από τον αυτοκινητόδρομο αλλά οδηγήσαμε προς Αυλώνα Ωρωπό και Κάλαμο προσθέτοντας ακόμη περισσότερα χιλιόμετρα και υψομετρικές διαφορές, αλλά απολαύσαμε περισσότερη θάλασσα, θέα και παγωτό-όπως θα κάναμε και με ένα οποιοδήποτε θερμικό αυτοκίνητο.

Συνολικά τα 240 χιλιόμετρα της διαδρομής έγιναν 300 και όταν φτάσαμε στο σπίτι είχαμε μόλις 12% μπαταρία που μας έδινε πριν μπρiζοθούμε θεωρητικά ακόμη 50 χιλιόμετρα.

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες «σφίγγει» και παρέχει καλή πληροφόρηση και το μόνο παράπονο που είχα ήταν η ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους που έβρισκαν στην μεγάλη πλευρική επιφάνεια του BYD Atto 3 και διατάρασσαν την ηρεμία του οδηγού.

Στις Στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους σαν εκείνους που σκαρφαλώνουν  την Δίρφυ με την άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση σχετικά βαρύ και με ψηλό κέντρο βάρους το φορτωμένο BYD Atto 3 είναι αναμενόμενο πως δεν θα βολεύεται και θα δυσανασχετεί… καθώς όταν αυξηθεί ο ρυθμός αρχιζουν και παρατηρούνται κλίσεις που κουράζουν και τους επιβάτες στο επιπεδο πίσω κάθισμα που δεν έχει καθόλου πλευρική στήριξη .

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές και μακριά από τα όρια της, το Κινέζικό ηλεκτρικό παραμένει ουδέτερο, φρενάρει αποτελεσματικά και όσο το οδόστρωμα έχει καλή πρόσφυση στρίβει με ταχύτητες που δεν ταιριάζουν ούτε με τον SUV, αλλά ούτε και με τον ηλεκτρικό του χαρακτήρα.

Πλησιάζοντας όμως “φορτωμένη με αρκετά  χιλιόμετρα” την πρώτη στροφή της ορεινής διαδρομής είδα ότι γρήγορα το BYD Atto 3 «κάθεται» αμέσως  στον εμπρός εξωτερικό τροχό της και αρχίζει να γέρνει… εξαντλώντας την διαδρομή της ανάρτησης και προκαλώντας την ακατανόμαστη.

Η συνταγή της BYD είναι ξεκάθαρη και περιέχει προδιαγεγραμμένες δόσεις προοδευτικής υποστροφής που θα αποτρέψουν το πίσω μέρος να συμμετέχει στην οδήγηση και να τρομάξει τον σύγχρονο οδηγό.

Λίγο πιο σιγά αν πάτε θα βρείτε ότι η ανάρτηση ελέγχει το αμάξωμα  σε ότι αφορά την συμπίεση και την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ, όμως οι 2 τόνοι του βάρους με τους επιβάτες κάνουν το ΑΤΤΟ 3  να εμφανίζεται δυσκίνητο στις διαρκείς εναλλαγές πορείας μέσα σε μια σφικτή διαδρομή.

Μοιάζει ότι οι αναρτήσεις δεν προλαβαίνουν να διαχειριστούν την απότομη και διαρκή μεταφορά βάρους από την μια πλευρά στην άλλη- και τούμπλαλιν- και έτσι υποχρεώνουν τον οδηγό να υποχωρήσει και να μειώσει τον ρυθμό του.

Εάν ο δρόμος γλιστράει το άριστο τιμόνι προειδοποιεί άμεσα ελαφρώνοντας και την ώρα που το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει με το μπροστινό του μέρος τα ηλεκτρονικά μαζεύουν γρήγορα και διακριτικά την κατάσταση και έτσι όλα βρίσκονται πάντα υπό έλεγχο

Χρειάζεται λοιπόν να οδηγείτε με καθαρές γραμμές και εάν θέλετε να πάτε ακόμη πιο γρήγορα… τότε  ίσως θα πρέπει να κοιτάξετε κάτι που είναι φτιαγμένο για να προσφέρει χαρά στην οδήγηση σε ορεινούς δρόμους-και αυτό συνήθως δεν είναι ούτε ηλεκτρικό αλλα ούτε και SUV…

Ένα ηλεκτρικό οικογενειακό μπροστοκίνητο SUV σίγουρα δεν είναι φτιαγμένο για αυτή την δουλειά…

Στο χώμα

Παρατηρώντας το προφίλ του BYD Atto 3 βλέπεις ότι οι γωνίες προσέγγισης ράμπας και αναχώρησης και ράμπας είναι καλές καθώς οι πρόβολοι είναι μικροί- κάτι που σε συνδυασμό με το ύψος των 16 εκατοστών από το έδαφος προδιαθέτουν για κάποιες ήπιες εκτός δρόμου εξορμήσεις- σε τεραίν με καλή πρόσφυση που δε θα φέρουν σε δύσκολη θέση την μέτρια ελκτική πρόσφυση που προσφέρει η μπροστινή κίνηση.

Επίσης το μεγάλο βάρος που έχει μεταφερθεί προς το πίσω μέρος του αμαξώματος επηρεάζει αρνητικά την κατανομή στους δύο άξονες και επιβαρύνει την ελκτική πρόσφυση στην εκκίνηση σε σαθρό έδαφος.

Σε συνδυασμό με την έτσι και αλλιώς προβληματική ελκτική πρόσφυση κατά την εκκίνηση η λόγω της άμεσης ροπής το  BYD Atto 3 θα ακινητοποιηθεί εύκολα σε ένα δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι και έτσι θα πρέπει να κινείστε παντού και πάντα με φόρα.

Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι απόλαυση σε ομαλούς χωματόδρομους όπου κινείται ισοπεδώνοντας τις λακκούβες και τις πέτρες, όμως στην λάσπη (..και υποθέτω στο χιόνι) θα χρειαστεί ιδιαίτερη μαεστρία για να μην κολλήσει στα δύσκολα.

Συμπέρασμα

Η συμβίωση με το BYD Atto 3 μου έδειξε ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πραγματικά προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα περίμενα να συναντήσω το γνωρίσω

Το σίγουρό είναι ότι οι ενδοιασμοί που είχα λόγω της προέλευσης του έχουν πλέον διαλυθεί καθώς οι χώροι για 5 άτομα  και η ποιότητα συναρμογής και υλικών του εσωτερικού ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Η ανάρτηση που με στεναχώρησε στις γρήγορες διαδρομές με την ενδοτικότητα της έχει επιλέξει μια ρύθμιση που προσφέρει πολύ καλή ποιότητα κύλισης μέσα στην πόλη και τις λακκούβες της.

Με ένα από τα πιο φιλικά συστήματα πολυμέσων, με ένα υπερπλήρη εξοπλισμό και με μια τιμή να κυμαίνεται ανάλογα με την έκδοση στα €26-28Κ εύκολα συγχωρώ τον χωρίς φαντασία εξωτερικό σχεδιασμό αλλά και τον υπερβολικό σχεδιασμό του εσωτερικού που έχει φτιαχτεί για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νεώτερων γενεών.

Αυτό που παρατηρώ γενικά είναι ότι σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Κ.Η.3 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα έχουν πλησιάσει σε τιμές τα θερμικά, ενώ αν κάποιος κινείται κυρίως μέσα στην πόλη και έχει την δυνατότητα να φορτίζει στο σπίτι ή την  εργασία  του θα νοιώσει σίγουρα τον πειρασμό να δοκιμάσει ηλεκτρικά.

Oι πεντάστερες επιδόσεις του ATTO 3 στα Crash Test, η 6 ετης βασική εγγύηση (ή 150.000 χιλιόμετρα) και η 8ετής εγγύηση σε μπαταρία και κινητήρα (ή 150.000 χιλιόμετρα) σίγουρα βοηθούν τον αγοραστή να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει και να το εντάξει στην κορυφή των επιλογών του.

Τέλος σε ότι αφορά την δική μου προκατάληψη απέναντι στα Κινεζικά αυτοκίνητα, οδήγησα το ATTO 3 και το πολύ γρήγορο SEAL 3.8s είμαι σίγουρη όχι μόνο ότι πλέον δεν υπάρχει, αλλά και ότι η σχέση τιμής-χαρακτηριστικών που προσφέρουν θα πρέπει να αφυπνίσουν τους «παραδοσιακούς» κατασκευαστές που αν δεν καταφέρουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί θα αντιμετωπίσουν και αυτοί δύσκολες στιγμές στο κοντινό μέλλον παρά τους δασμούς που θα επιβάλλουν στην Ευρώπη..

Το BYD Atto 3 δεν θα κάνει τις καρδίες να χτυπήσουν πιο δυνατά με το ντιζάιν ή τις επιδόσεις του, όμως το εξαιρετικό value for money που προσφέρει αποτελέσει πρόκληση για το μυαλό κάθε λογικού ανθρώπου που σκέπτεται να αγοράσει το επόμενο του αυτοκίνητο.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο