Saturday, August 13, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADMercedes GLA 200 Δοκιμή / Test drive

Mercedes GLA 200 Δοκιμή / Test drive

Η δεύτερη γενιά της Mercedes GLA 200 χάρη στην τεράστια αντίθεση που υπάρχει μεταξύ του φορολογικού και του κοινωνικού της προφίλ  βρίσκεται αυτή την στιγμή κοντά στην κορυφή των πωλήσεων στην κατηγορία των SUV’s στην Ελλάδα.

Mercedes-Benz GLA 200 28Βλέπετε τα έχει όλα: είναι Mercedes, έχει τους χώρους ενός SUV, έχει έναν οικονομικότατο βενζινοκινητήρα χαμηλού κυβισμού και κυρίως- απαρνήθηκε τον ιδιαίτερο CUV σχεδιασμό της πρώτης γενιάς υποτασσόμενη και αυτή στην μανία των σχεδιαστικών αρχών των SUV, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Η πρώτη γενιά ήταν ουσιαστικά μια ψιλωμένη A Class και απευθυνόταν σε νέους ανθρώπους της πόλης με μικρές οικογενειακές υποχρεώσεις  οι οποίοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να ικανοποιούν το αισθητικό τους κριτήριο και την ανάγκη για σπορτίφ συμπεριφορά βάζοντας όμως την πρακτικότητα και την άνεση ενός SUV «στον πάγο».

Η γνώριμη γειτονιά των SUV έχει παντού “λογικά σοκάκια” που εξηγούν τον λόγο γιατί επικράτησε το «ισχυρό είδος» εξαφανίζοντας τον διαφορετικό σχεδιασμό της πρώτης γενιάς.

Mercedes-Benz GLA 200 011Βλέπετε παρότι ήταν ένα αγαπημένο και ιδιαίτερο αυτοκίνητο, υπέφερε από την μέτρια ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό και κυρίως από την έλλειψη χώρων για τους επιβάτες –κυρίως τους  πίσω.

Σαν ήρθε η στιγμή να παρουσιαστεί η επόμενη γενιά της A Class ήταν αναμενόμενο η  Mercedes να πατήσει πάνω στην νέα πλατφόρμα και να προσπαθήσει να προσφέρει τους χώρους που έλλειπαν από την πρώτη GLA.

Και το κατάφερε απολύτως καθώς το νέο μοντέλο παρότι έχει μικρότερο μήκος καταφέρνει να μην υπολείπεται σε ευρυχωρία από το την BMW X1, το Volvo XC40 και το AUDI Q3 που είναι και οι άμεσοι ανταγωνιστές της.

Αυτό που απολαμβάνω στο αυτοκίνητο αυτής της δοκιμής μας, είναι ότι επιτέλους πρόκειται για την απολύτως βασική έκδοση, δηλαδή εκείνη την GLA που μπορεί να αγοράσει κανείς όταν διαβάζει «τιμή από 35.850€»!

Kαι όμως, δεν νοιώθω να του λείπει κάτι σημαντικό από τον εξοπλισμό ή την εμφάνιση του!

Εμφάνιση

Mercedes-Benz GLA 200 015Η Mercedes GLΑ 200 βασίζεται στο «πάτωμα MFA2 «που έχει εγκάρσια αρχιτεκτονική κινητήρα -και χάρη στην έξυπνη σχεδίαση και το κατά 10 εκατοστά μεγαλύτερο ύψος  σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, καταφέρνει πλέον να έχει την ογκώδη παρουσία που περιμένει κανείς να βρει σε μια Mercedes SUV.

Η εμφάνιση της Mercedes GLΑ 200 ξεκαθαρίζει ότι αυτό το SUV ανήκει στην Premium κατηγορία όχι μόνο από το δυναμικό σχήμα του, αλλά και από τις πολλές μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που το κάνουν Mercedes.-Benz!

Το μεγάλο αστέρι στην ευμεγέθη μπροστινή γρίλια και τα χαρακτηριστικά LED φωτιστικά σώματα διαχωρίζουν την Mercedes GLΑ 200 από τα κοινά  SUV που οδηγούν οι πτωχότεροι!

Mercedes-Benz GLA 200 0150Μπορεί οι αεραγωγοί που βλέπετε χαμηλά στον προφυλακτήρα  να είναι «ταπωμένοι» και να μην οδηγούν στα φρένα, ή σε κάποια ψυγεία, ωστόσο σίγουρα είναι ο λόγος για τον οποίο η μεγάλη μάσκα αυτής της Mercedes δείχνει αρμονική πάνω στο αυτοκίνητο ακόμα και στο καθόλου «σέξι» λευκό χρώμα του.

Ωστόσο, αισθητικά επειδή οι ώμοι του αμαξώματος πάνω από τους μπροστινούς τροχούς είναι αρκετά χαμηλοί (λόγω της κοινής πλατφόρμας με την A-Class), η καμπίνα των επιβατών όταν κοιτάς το αυτοκίνητο στα ¾ από μπροστά και στο προφίλ μοιάζει σαν μια φουσκωμένη A Class- και αυτό μου χαλάει λίγο την macho εικόνα που έχει το μπροστινό μέρος.

Mercedes-Benz GLA 200 016Οι αναλογίες και ο σχεδιασμός στο πίσω μέρος του προφίλ θυμίζουν το προηγούμενο μοντέλο όμως γρήγορα γίνεται εμφανές ότι η νέα  Mercedes-Benz GLΑ 200 έχει πολύ μεγαλύτερο μεταξόνιο και κυρίως πιο ψηλές πόρτες που κάνουν τα πίσω παράθυρα να φαίνονται μικρά.

Όσο πλησιάζει κανείς στην πίσω πόρτα είναι αδύνατον να μην δει τους φουσκωμένους θόλους που προκύπτουν από αυξημένο κατά 4 εκ. μετατρόχιο και την ανάγκη να χωρέσουν οι μεγαλύτερης διαμέτρου τροχοί.

Παρότι οι διαστάσεις των ελαστικών είναι «μόνο» 215/65R17, το αυτοκίνητο της δοκιμής δεν μοιάζει να υπολείπεται της αίγλης που εκπέμπει μια Mercedes  -κυρίως χάρη στον όμορφο σχεδιασμό που έχουν οι αλουμινένιες ζάντες του.

Mercedes-Benz GLA 200 33Η πίσω όψη με τα «χαμογελαστά» LED φωτιστικά σώματα και την  αεροτομή στο πίσω μέρος να βοηθά στην επίτευξη του αεροδυναμικού συντελεστή CX 0,27, κάνουν την Mercedes GLΑ όμορφη και θα τολμούσα να πω πιο αριστοκρατική από τα άλλα SUV’s.

Τέλος, επειδή έχουμε ένα αυτοκίνητο με το απολύτως βασικό επίπεδο εξοπλισμού, εδώ δεν θα βρείτε τις γνωστές τετράγωνες  «εξατμίσεις μούφα» που εξοπλίζουν τις πιο ακριβές εκδόσεις εξοπλισμού και που με διασκεδάζουν άσχετα από τον κατασκευαστή που τις χρησιμοποιεί.

Απλά και τίμα πράγματα εδώ-κάτι που έκανε αυτή την GLA να ανέβει στην εκτίμηση μου!

Εσωτερικό

Mercedes-Benz GLA 200 21Η είσοδος στο εσωτερικό της Mercedes GLΑ200 δεν επιφυλάσσει καμία έκπληξη και βρίσκεται σε αρμονία με τα ταμπλό που έχουμε δει τόσο στις διάφορες εκδοχές της A-Class.

Η ψηφιακή εποχή έχει έρθει για τα καλά στην Στουτγάρδη και έτσι στο επάνω μέρος του ταμπλό έχουν τοποθετηθεί δύο οθόνες  7,25’’(αντί για 10,25’ που έχουν οι πιο ακριβές εκδόσεις ) που για κάποιους ίσως να δημιουργούν μια λιγότερο εντυπωσιακή εικόνα.

Επί της ουσίας η εικόνα στο ταμπλό είναι απόλυτα μοντέρνα σε ύφος και δυναμικότητα προσφέροντας ταυτόχρονα πολλές επιλογές παραμετροποίησης.

Mercedes-Benz GLA 200 26Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο επάνω –ορατό μέρος του ταμπλό να είναι ποιοτικότατα, ενώ οι τρεις στρογγυλοί αλουμινένιοι αεραγωγοί στο κέντρο του ταμπλό (σήμα κατατεθέν της ΜΒ) βρίσκονται πάνω σε ένα ποιοτικό και γουστόζικο πλαίσιο αλουμινίου που διατρέχει το ταμπλό.

Η Mercedes GLΑ 200 είναι τόσο καλοφτιαγμένο που σε προκαλεί να ψάξεις για ατέλειες…  Έτσι σίγουρα η κονσόλα με τα χειριστήρια του κλιματισμού που κουνιέται σύσσωμη όταν την πιέζεις, μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου –ενώ και τα πλαστικά στο κάτω μέρος των θυρών και της κονσόλας θα ήθελα να ήταν καλύτερα σε μια Μερσεντές.

Mercedes-Benz GLA 200 36Σε ότι αφορά την εργονομία η τοποθέτηση του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων από την κεντρική κονσόλα στην κολώνα του τιμονιού είναι μια πολύ έξυπνη και λειτουργική ιδέα που ελευθέρωσε χώρο για ένα πολύ βαθύ και πρακτικό ντουλάπι στην κεντρική κονσόλα.

Η ευκολία χειρισμού του συστήματος πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience) έφερε μια επανάσταση στην εργονομία των Mercedes και τα πάντα ρυθμίζονται από το pad στην κεντρική κονσόλα, ή από το mini pad που βρίσκεται πάνω στο υπέροχο τιμόνι.

Με το touchpad μπορείτε να ρυθμίσετε σχεδόν τα πάντα- και μετά στα διαλλείματα του παιχνιδιού με τα μπλιμπλίκια να οδηγείτε κιόλας-όταν  ευκαιρήσετε!

Mercedes-Benz GLA 200 37Στα σοβαρά όμως, επειδή είναι σίγουρο ότι παίζοντας θα αφαιρεθείτε από την οδήγηση, η Mercerdes έχει εξοπλίσει την GLΑ με διαφορά ηλεκτρονικά βοηθήματα που θα κρατήσουν το αυτοκίνητο στην λωρίδα του, ή θα φρενάρουν όταν εσείς αντί να κοιτάτε τον δρόμο θα μπλιμπλικίαζεστε…

Σε τέτοια εκτίμηση έχουν τον σύγχρονο οδηγό.

Ωστόσο οφείλω να αναφέρω ότι ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος διατήρησης της πορείας εντός των λωρίδων κυκλοφορίας είναι τόσο παρεμβατικός που τελικά γίνεται επικίνδυνος.

Εκεί που οδηγάς αμέριμνη, αν τολμήσεις να πλησιάσεις την διαρκή διαγράμμιση στο δεξί τμήμα του δρόμου το αυτοκίνητο φρενάρει απότομα τραβώντας το τιμόνι δεξιά.

Την πρώτη φορά που μου συνέβη τρόμαξα πάρα πολύ γιατί το αυτοκίνητο που ακολουθούσε παραλίγο να πέσει πάνω μου, αλλά αμέσως μετά έμαθα να απενεργοποιώ το σύστημα πριν ξεκινήσω.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και όταν το απενεργοποιείς το σύστημα, εκείνο επανέρχεται πάντα σε κάθε εκκίνηση, ενώ ακόμη και στην πιο ήπια ρύθμιση του παραμένει ενοχλητικό.

Πίσω στην GLΑ, όλη η εικόνα στο εσωτερικό κατακλύζει τον οδηγό με μια υπέροχη αίσθηση πολυτέλειας και τεχνολογικής υπεροχής.

Mercedes-Benz GLA 200 20Η τεχνολογική υπεροχή επιβεβαιώνεται- εάν ξέρετε Αγγλικά- από το σύστημα φωνητικού ελέγχου LINGUATRONIC που σας καταλαβαίνει χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιες συγκεκριμένες εντολές, αλλά που με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καταλάβει τι θέλετε να πείτε.

Ατελείωτες ώρες χαράς και παιχνιδιού την ώρα που χειρίζεστε ένα αυτοκίνητο που μπορεί να μετατραπεί σε φονικό εργαλείο..

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!

Άνεση –Χώροι

Mercedes-Benz GLA 200 248Μια ματιά στον πίνακα που ακολουθεί θα σας διαφωτίσει  με τον καλύτερο τρόπο για την σοβαρή δουλεία που έχει γίνει από τους μηχανικούς για να σταθεί η νέα GLA επάξια απέναντι σε ότι προσφέρουν όλοι οι ανταγωνιστές, δηλαδή χώρους στο εσωτερικό!

Ο πίνακας συγκρίνει τις διαστάσεις των δύο γενεών της GLA και πραγματικά είναι εντυπωσιακό ότι ο χώρος για τα πόδια των πίσω έχει αυξηθεί κατά 11,6 εκατοστά.

Δείτε:

GLA Προηγούμενο μοντέλο Διαφορά
εξωτερικές διαστάσεις
Μήκος mm 4410 4424 -14
Πλάτος mm 1834 1804 +30
Πλάτος με εξωτερικούς καθρέφτες mm 2020 2022 -2
Ύψος mm 1611 1507 +104
Μεταξόνιο mm 2729 2699 +30
Μετατρόχιο, εμπρός mm 1605 1559 +46
Μετατρόχιο, πίσω mm 1606 1560 +46
Εσωτερικές διαστάσεις
Μέγ. εσωτερικό ύψος μπροστά mm 1037 1015 +22
Εσωτερικό ύψος, πίσω mm 969 975 -6
Χώρος ποδιών, μπροστά mm 1045 1063 -18
Χώρος ποδιών, πίσω mm 976 860 +116
Πλάτος στο ύψος των αγκώνων, μπροστά mm 1456 1422 +34
Πλάτος στο ύψος των αγκώνων, πίσω mm 1455 1410 +45
Πλάτος στο ύψος των ώμων, μπροστά mm 1419 1391 +28
Πλάτος στο ύψος των ώμων, πίσω mm 1393 1350 +43
Μέγ. πλάτος χώρου φόρτωσης mm 1272 1187 +85
Μέγ. βάθος χώρου φόρτωσης mm 1422 1395 +27
Πλάτος ανοίγματος πορτμπαγκάζ mm 1050 1045 +5
Χωρητικότητα πορτμπαγκάζ, VDA l 435 421 +14

 

Mercedes-Benz GLA 200 24Η νέα Mercedes GLA 200 έχει 1,5 εκατοστά μικρότερο μήκος, όμως εκμεταλλευόμενη τα 10 επιπλέον εκατοστά ύψους και τα 3 εκ. πλάτους προσφέρει τους χώρους που έχουν όλα τα ανταγωνιστικά μοντέλα και ας έχει χαθεί το σπορ πνεύμα της παλιάς GLA.

Τα μπροστινά καθίσματα είναι κάπως στενά για τους πολύ εύσωμους επιβάτες, όμως παρέχουν ικανοποιητική στήριξη και προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό να απλώσει τα χέρια του πάνω στο πανέμορφο τιμόνι με το ποθητό αστέρι!

Mercedes-Benz GLA 200 23Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και (επιτέλους) θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς και καθώς το εσωτερικό ύψος στο μπροστινό μέρος είναι άπλετο τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλά, σε μια τυπική SUV θέση, εξασφαλίζοντας εξαιρετική ορατότητα στην κίνηση μέσα από τα μεγάλα και κάθετα παράθυρα.

Η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό είναι πραγματικά μεγάλη και σε συνδυασμό με το χαμηλό τούνελ της μετάδοσης τελικά τρεις ενήλικες θα βρουν ικανοποιητικούς χώρους για τα πόδια και το κεφάλι.

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:20:40 και η είσοδος στο εσωτερικό είναι άνετη τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους γονείς που θέλουν να δέσουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα.

Mercedes-Benz GLA 200 012Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μασπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατά την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα.

Ο χώρος αποσκευών των 435 λίτρων είναι κάτω από τον μέσο όρο και ίσως να σας φανεί χρήσιμο να προσθέσετε το έξτρα πίσω συρόμενο κάθισμα που σας επιτρέπει να μεταβάλετε τον χώρο αποσκευών, σε βάρος του χώρου των επιβατών- και τούμπαλιν.

Κινητήρας

Mercedes-Benz GLA 200 017Κάτω από το καπό της Mercedes  GLΑ 200 δεν θα βρείτε κάποιον δίλιτρο κινητήρα όπως ίσως υποδεικνύει το σήμα”200″ του αυτοκινήτου, αλλά το νέο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα M 282 των 1,33 λίτρων που έχει εξελιχτεί μαζί με την Renault/Mitshubishi/Nissan και αποδίδει 163 ίππους και 250 Nm ροπής (από τις 1.200 έως τις 4.000 rpm.).

To μπλοκ κινητήρα είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής, ελαφρό κράμα αλουμίνιου ενώ ο υπερσυμπιεστής καυσαερίων είναι δύο σταδίων για βέλτιστη ανταπόκριση στις χαμηλές στροφές περιστροφής με ταυτόχρονη αύξηση της ισχύος ψηλά.

Διαθέτει την γνωστή τεχνολογία που απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. προσφέροντας επιπλέον οικονομία.

Mercedes-Benz GLA 200 25Είναι γενικά πρόθυμος από πολύ χαμηλά, αλλά παράλληλα είναι τραχύς στην λειτουργία σε όλο το φάσμα των στροφών του, ενώ μετά τις 5,000 σαλ, δείχνει να δυσανασχετεί παράγωντας έναν θόρυβο που δεν ταιριάζει σε Mercedes.

Θα ήθελα να δω πιο απορροφητικές βάσεις στον κινητήρα και πιο ισχυρή ηχομόνωση έτσι ώστε να μετριαστεί η «αντιμερσεντεδική συμπεριφορά» του και να έρθει η γενική ποιότητα στο κορυφαίο επίπεδο που επιβάλλουν οι αναρτήσεις και ο νέος χαρακτήρας  της Mercedes  GLΑ 200.

Η ουσία βέβαια αυτού βενζινοκινητήρα είναι η χαμηλή κατανάλωση που κυμαίνεται στο εντυπωσιακό 6,8-7,5 λίτρων/100χλμ!

Η λειτουργία του κινητήρα σε ότι αφορά την διαχείριση του καυσίμου, την απόκριση του πεντάλ της επιτάχυνσης και του αυτομάτου κιβωτίου γίνεται από ένα διακόπτη στην κονσόλα σε τρία προγράμματα οδήγησης (Eco, Normal και Sport). Οι διαφορές όμως μεταξύ των προγραμμάτων είναι τουλάχιστον δυσδιάκριτες…

Σε συνδυασμό με το κιβώτιο που έχει δυνατότητα απεμπλοκής (sailing mode) όταν το αυτοκίνητο κινείται χωρίς φορτίο, η Mercedes GLA 200 παράγει αποτελέσματα τόσο σε ότι αφορά την χαμηλή κατανάλωση όσο και στις επιδόσεις.

Το 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7G-DCT της Mercedes-Benz GLB 200 μεταφέρει την κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς.

Ο προγραμματισμός του είναι κάπως απότομος στην εκκίνηση, ωστόσο κατά την λειτουργία του εν κινήσει είναι εύστοχος αλλάζοντας τις ταχύτητες όταν πρέπει και με ομαλό τρόπο, ενώ οι πυκνές και κοντές σχέσεις διατηρούν τον κινητήρα στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας του εξασφαλίζοντας οικονομία και ζωντάνια.

Mercedes-Benz GLA 200 000Σαν παράπονο θα έλεγα ότι η όπισθεν αρκετές φορές καθυστερεί να εμπλακεί- και ότι όταν προσπερνάτε και το κιβώτιο κάνει kick down, τότε το κιβώτιο κρατά την χαμηλή σχέση και αφού έχει ολοκληρωθεί το προσπέρασμα διατηρώντας τον κινητήρα σε υψηλές στροφές για αρκετή ώρα.

Αυτό συμβαίνει ακόμη και με το πρόγραμμα eco που θεωρητικά επιλεγεί πάντα την υψηλότερη σχέση και θα χρειαστεί οι άνθρωποι από την Στουτγάρδη να σκύψουν με λίγη περισσότερη αγάπη πάνω από τον προγραμματισμό του κιβωτίου.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους γύρω στα 9 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ μου είπαν κάποιοι ότι το ταχύμετρο δείχνει άνετα νούμερα που ξεπερνούν την δεύτερη εκατοντάδα…

Απίστευτα πράγματα για ένα κινητήρα 1,33 λίτρων που είναι τοποθετημένος σε ένα ογκώδες αμάξωμα 1,5 τόνων.

Ανάρτηση /Φρένα

Mercedes-Benz GLA 200 30Η ανάρτηση της Mercedes GLA 200 αποτελείται από αλουμινένια γόνατα MacPherson εμπρός και μια διάταξη τεσσάρων αλουμινένιων συνδέσμων πίσω και ενώ είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει άνεση σε όλες τις συνθήκες, καταφέρνει χάρη την σωστή στήριξη της να μην επιτρέπει μεγάλες κλίσεις στις στροφές και να μην δίνει πουθενά την αίσθηση χαλαρότητας.

Τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ακούραστα φρένα χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους πίσω και σταματούν το αυτοκίνητο σε μόλις 37 μέτρα, ενώ να διαχειριστούν άψογα τους ρυθμούς στους οποίους μπορεί να κινηθεί η Mercedes GLA 200.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση στην θέση Normal και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, δυστυχώς στις στροφές με στεναχώρησε κάπως με την αίσθηση του.

Στην Πόλη

Mercedes-Benz GLA 200 32Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να νοιώσω αμέσως άνετα πίσω από το τιμόνι της Mercedes GLA 200 καθώς η εξαιρετική ανάρτηση περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων του αγαπημένου μας Δημοτικού Λακκουβοδρομίου Διονύσου χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Την θεϊκή εικόνα χαλούν οι κραδασμοί του κινητήρα και οι απότομες αλλαγές του κιβωτίου που όταν πιεστεί γίνεται άτσαλο στις αλλαγές του υποχρεώνοντας τους τροχούς να χάσουν την ελκτική τους πρόσφυση νωρίς κατά την εκκίνηση.

Mercedes-Benz GLA 200 27Το μαλακό ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι κάνει την διαδικασία της κίνησης μέσα στα στενά της πόλης να μοιάζει με παιχνίδι, ενώ είναι άξιο αναφοράς το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού σε μόλις 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη.

Η ορατότητα που εξασφαλίζει η αρχοντική SUV θέση οδήγησης επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει τους πληβείους πολύ μακριά μέσα στην κίνηση, ενώ οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες βοηθούν και αυτές στις διασταυρώσεις.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Mercedes-Benz GLA 200 019Η Mercedes GLA 200 «ξυπνά» στον αυτοκινητόδρομο καθώς  όλα τα επιμέρους τμήματα του αυτοκινήτου αρχίζουν να βρίσκονται σε αρμονία.

Και ενώ η ανάρτηση τα κάνει όλα σωστά και οι θόρυβοι από την κύλιση των ελαστικών δεν ενοχλούν, δυστυχώς γίνεται αισθητή η τραχύτητα του κινητήρα με τον δυσάρεστο θόρυβο που παράγει μετά τις 4,000 σαλ να περνά την καμπίνα και να ενοχλεί όχι τόσο με την δυνατή του ένταση, αλλά με την «αντιMercedes» χροιά του ήχου του.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορη την GLA που είναι εξαιρετικά ευθύβολη, δεν γέρνει υπερβολικά, ενώ πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος δεν επηρεάζεται ιδιαιτέρα από τους πλευρικούς ανέμους.

Mercedes-Benz GLA 200 018Η Mercedes GLA 200 είναι ένας άριστος ταξιδευτής που κινείται με έναν μοναδικό τρόπο όταν αποφασίσατε να ταξιδέψετε ήρεμα με ταχύτητες μέχρι 140 χιλιόμετρα την ώρα, όπου τότε ο κινητήρας με 7η ταχύτητα γυρνά στις μόλις 2,500 σαλ και δεν κάνει καθόλου αισθητή την παρουσία του.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 12,5 λίτρα ανά 100χλμ.

Στις Στροφές

Mercedes-Benz GLA 200 02Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει για εμένα στο επαρχιακό δίκτυο η νέα  Mercedes GLA 200… είναι απλά το πόσο καλή ήταν η παλιά GLA!

Δεν θέλω στα αλήθεια να μπω στην διαδικασία σύγκρισης καθώς η παλιά ήταν ένα μοναδικό αυτοκίνητο που ενώ έδειχνε σαν SUV, ή Crossover αν επιθυμείτε, τελικά ήταν ρυθμισμένη για να συμπεριφέρεται σαν ένα hatchback –και μάλιστα από τα καλά.

Σβήνοντας αυτή την μνήμη από το μυαλό μου, στο επαρχιακό δίκτυο η νέα  Mercedes GLA 200 με την πιο άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση και το ψηλότερο κέντρο βάρους είναι αναμενόμενο πως δεν θα βολεύεται τόσο καλά .

Mercedes-Benz GLA 200 014Σε ότι αφορά λοιπόν την συμπεριφορά της, η Mercedes GLA 200 έχει κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τον χορό που έχει στήσει κυρίως η BMW, η όποια χρόνια τώρα προσπαθεί επίμονα να κερδίσει την φύση κάνοντας τα «περίπτερα» να στρίβουν σχεδόν σαν Gti.

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές και μακριά από τα όρια της είναι ουδέτερη, φρενάρει αποτελεσματικά και όσο το οδόστρωμα έχει καλή πρόσφυση θα στρίβει με ταχύτητες που δεν ταιριάζουν με τον SUV χαρακτήρα της.

Το κιβώτιο που μέσα στα φανάρια της πόλης αργούσε να εκκινήσει, εδώ κάνει τις αλλαγές με καταιγιστικό ρυθμό επιλέγοντας στο πρόγραμμα Sport τις σωστές σχέσης για την περίσταση .

Η ανάρτηση είναι μεν σχετικά σφικτή σε ότι αφορά την συμπίεση και την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ, όμως δεν παύει να έχει μεγάλες διαδρομές για να μπορεί να κινείται και εκτός δρόμου και σχετικά αδύναμες αντιστρεπτικές δοκούς για να μην κοπανάει μέσα στην πόλη.

Mercedes-Benz GLA 200 013Η συνταγή της Mercedes είναι ξεκάθαρη και περιέχει προδιαγεγραμμένες δόσεις προοδευτικής υποστροφής που θα αποτρέψουν το πίσω μέρος να συμμετέχει στην οδήγηση και να τρομάξει τον σύγχρονο οδηγό.

Στο καλό οδόστρωμα η υποστροφή θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση της, όμως εάν ο δρόμος γλιστράει το τιμόνι ελαφρώνει και το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει με το μπροστινό του μέρος του να βρίσκεται σε δυσκολία κοιτώντας τον “Mεγάλο Aδελφό” στα μάτια για βοήθεια.

Ευτυχώς τα ηλεκτρονικά μαζεύουν γρήγορα και διακριτικά την κατάσταση και έτσι όλα βρίσκονται πάντα υπό έλεγχο!

Αν πάρετε ακόμη περισσότερη φόρα τότε η Mercedes GLA θα στρίψει καλά μέχρι ένα σημείο, όμως μετά από λίγο θα νοιώσετε το βάρος να μεταφέρεται στον εξωτερικό μπροστινό τροχό –και στην συνέχεια να χάνει την πρόσφυση του λόγω της κλίσης του αμαξώματος.

Mercedes-Benz GLA 200 03Εκείνη την στιγμή αν επιταχύνετε μέσα σε μια φουρκέτα η ελκτική πρόσφυση επηρεάζεται από το μεγάλο βάρος και την ροπή που περνά στον δρόμο μόνο από τους μπροστινούς τροχούς, αναγκάζοντας τους τροχούς να σπινάρουν και έτσι το ESP επεμβαίνει μειώνοντας την δύναμη του κινητήρα.

Χρειάζεται λοιπόν να οδηγείτε με καθαρές γραμμές και εάν θέλετε να πάτε ακόμη πιο γρήγορα… τότε  ίσως θα πρέπει να ξεχάσετε όσα θυμάστε από την παλιά GLA και να αγοράστε ακόμη ένα αυτοκίνητο που θα είναι φτιαγμένο για αυτή την δουλεία.

Άλλωστε για να διαβάζετε για μια Mercedes…λεφτά έχετε! Τι? Όχι?

Στο Χώμα

Mercedes-Benz GLA 200 38Το αυξημένο ύψος από το έδαφος των περίπου 19εκ. είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, και η ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση θα φροντίσει για την άνεση των επιβατών.

Όμως ενώ η διαδρομή της ανάρτησης είναι ικανοποιητική δεν συμβαίνει το ίδιο με την γεωμετρία της πίσω ανεξάρτητης ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων-που είναι φυσικά σχεδιασμένη για την άσφαλτο και έτσι επιτρέπει πολύ εύκολα να σηκωθούν οι τροχοί.

Σε συνδυασμό με την έτσι και αλλιώς προβληματική ελκτική πρόσφυση κατά την εκκίνηση-που οφείλεται στο απότομο κιβώτιο- η Mercedes GLA 200 θα ακινητοποιηθεί εύκολα σε ένα δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι και έτσι θα πρέπει να κινείστε παντού και πάντα με φόρα.

Mercedes-Benz GLA 200 39Είναι απόλαυση σε ομαλούς χωματόδρομους όπου κινείται ισοπεδώνοντας τις λακκούβες και τις πέτρες, όμως στην λάσπη ..και υποθέτω στο χιόνι θα χρειαστεί ιδιαίτερη μαεστρία και αλυσίδες νωρίς  για να μην κολλήσει.

Δεν πιστεύω ότι θέλει κάποιος να οδηγήσει έκτος δρόμου ένα ακριβό αυτοκίνητο, όμως σίγουρα όλοι αν κινηθούν με προσοχή στις συνήθως ήπιες χωμάτινες διαδρομές που οδηγούν στις αγαπημένες μας παραλίες, η ανάρτηση και το στιβαρό πλαίσιο θα προφέρουν μια κορυφαία αίσθηση άνεσης και ασφάλειας που δεν θα απογοητεύσει.

Συμπέρασμα

Mercedes-Benz GLA 200 00Αν ήμουν ο μέσος οδηγός που οδηγά 10-20 αυτοκίνητα στην ζωή του θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένη από την Mercedes GLA 200 καθώς έχει μεγάλους χώρους, είναι μάλλον όμορφη, οικονομική, έχει μια άνετη-αλλά όχι πλαδαρή ανάρτηση, ενώ είναι γεμάτη τεχνολογία.

Όμως η έντονη μνήμη από την παλιά GLA με μπέρδεψε στην αρχή και με έκανε να παραβλέψω ότι εάν εξαιρέσετε την BMW X1 όλα τα σημερινά SUV κάπως έτσι συμπεριφέρονται.

Mercedes-Benz GLA 200 31Είναι ασφαλή και ικανότατα, αλλά δεν έχουν φτιαχτεί για να ικανοποιούν τους περίεργους τύπους που διαβάζουν Autoholix.

Φυσικά οι περισσότεροι από αυτούς γνωρίζουν ότι τα SUV είναι αυτοκίνητα που σχεδιαστήκαν μέσα από πολλούς συμβιβασμούς και έτσι εάν μπορούν έχουν στο γκαράζ τους κρυμμένο και ένα ακόμη αυτοκίνητο που τους κάνει τα χατίρια όταν έχουν ορέξεις!

Mercedes-Benz GLA 200 01Η Mercedes GLA 200 με εντυπωσίασε για το γεγονός ότι ακόμη και στην πιο «φτωχή» της έκδοση παραμένει πιστή στο όνομα και την παράδοση της και προσφέρει ένα πλήρες πακέτο εξοπλισμού και μια ποιότητα κύλισης που δικαιολογούν το αστέρι στην μάσκα της.

Αυτό όμως που την Mercedes GLA 200 κάνει μοναδική είναι ότι χάρη στον οικονομικό κινητήρα φορολογικό ατού των 1,33 η απόκτηση της με €36K και η καθημερινότητα μαζι της είναι εξαιρετικά συμφέρουσα και προσιτή -για Mercedes!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ότι χάθηκε ό ιδιαίτερος σπορτίφ χαρακτήρας του προηγούμενου μοντέλου και φυσικά το ενοχλητικό ηλεκτρονικό σύστημα διατήρησης πορείας.
  • Ο θορυβώδης κινητήρας στις ψηλές στροφές και το απότομο στις αλλαγές κιβώτιο ταχυτήτων.

Θα θυμάμαι

  • Τους άπλετους χώρους και την προσφερόμενη τεχνολογεί του εσωτερικού
  • Την ασφαλή οδική συμπεριφορά και τον οικονομικό κινητήρα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη  Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Mercedes-Benz GLA 200

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty