Saturday, August 13, 2022
HomeΔοκιμεςMINI Cooper 5d Steptronic Δοκιμή / Test drive

MINI Cooper 5d Steptronic Δοκιμή / Test drive

Το MINI Cooper 5d Steptronic παρά την προσθήκη δύο επιπλέον θυρών ανήκει σε μια κατηγορία αυτοκινήτων που διαθέτουν  έναν ρετρό ιδιαίτερο χαρακτήρα όπως είναι το Fiat 500  και το VW Beetle.

MINI Cooper 5d Steptronic 32Η BMW από την αρχή σεβάστηκε την Βρετανική παράδοση και κρατώντας την εμφάνιση και τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του θρυλικού MINI -που μεσουράνησε για τρεις δεκαετίες- χάρισε από την αρχή στο αναγεννημένο μοντέλο μαζί με την διασκεδαστική οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια που χρειάζεται να έχει ένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στους σημερινούς δρόμους.

Η ανταπόκριση των καταναλωτών ήταν τόσο θερμή που τα ΜΙΝΙ διατηρώντας τις αναλογίες και το χαρακτηριστικό στυλ, από το 2004 παρουσίασαν εκδόσεις με εκρηκτικούς κινητήρες, με τετρακίνηση και SUV αμαξώματα, αλλά και πιο πρακτικές εκδόσεις της βασικής ιδέας, όπως είναι το MINI Cooper 5d Steptronic που γνωρίζουμε σε αυτή την δοκιμή.

Οι λάτρεις του στυλ που αγάπησαν τα ΜΙΝΙ απέκτησαν τώρα οικογενειακά βάρη και έτσι για να ανταποκριθεί το ΜΙΝΙ στις ανάγκες τους οι χώροι του τρίπορτου μοντέλου μεγάλωσαν με την επιμήκυνση του βασικού πατώματος επιτρέποντας και την προθήκη δύο επιπλέον θυρών.

MINI Cooper 5d Steptronic 33Το MINI Cooper 5d Steptronic έχει 16 εκατοστά μεγαλύτερο μήκος από την τρίπορτη έκδοση φτάνοντας τα 4,04 μέτρα, κάτι που του επιτρέπει να έχει 7,2 εκ μεγαλύτερο μεταξόνιο( 2,57μ.) ώστε να προσφέρει αυξημένους χώρους στους επιβάτες και 8,8 εκ. μεγαλύτερο πίσω πρόβολο ώστε να αυξηθεί ο χώρος  αποσκευών.

Όσοι προσεξαν ότι το μήκος του MINI Cooper 5d ξεπέρασε τα 4 μέτρα-και θυμούνται ότι ο πρωταθλητής της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του πιο άσχημου αυτοκινήτου όλων των εποχών-FIAT MULTIPLA,  είχε χώρους για έξι επιβάτες και τις αποσκευές τους στις ίδιες διαστάσεις, ίσως θα απογοητευτούν αν μάθουν ότι το MINI δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά στην εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων.

Αντίθετά οι μηχανικοί δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του ΜΙΝΙ 5D και διατήρησαν το χαρακτηριστικό αμάξωμα με το χαμηλό κέντρο βάρους και την πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων που μαζί εγγυούνται την οδηγική ευχαρίστηση και την αισθητική ικανοποίηση των φίλων της μάρκας.

Έχω την βεβαιότητα ότι εάν ο Sir Άλεκ Ισιγόνης  ζούσε σήμερα θα σχεδίαζε το αυτοκίνητο με τον ίδιο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν περήφανος που οι μηχανικοί τηςΜΙΝΙ το (ξανά) κατασκεύασαν με τόσο μεράκι και με τέτοια ποιότητα.

Τα κλασσικά σχέδια μοιάζει να μην χάνουν ποτέ την λάμψη τους και έτσι παρά τις διαφοροποιήσεις και τις προσθήκες, ο κόσμος εξακολουθεί  αγαπά το ΜΙΝΙ που είναι φτιαγμένο για να ξυπνά τα κοιμισμένα συναισθήματα των ανθρώπων του 21ου αιώνα.

Εξωτερικός Σχεδιασμός

MINI Cooper 5d Steptronic 05Το MINI Cooper 5d Steptronic εξακολουθεί να είναι πολύ όμορφο- θυμίζοντας έντονα το ένδοξο παρελθόν της φίρμας και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι… οι νέοι- και οι πιο νέοι!

Σε αντίθεση με το 500αρι το οποίο έχει ένα πιο γυναικείο προσανατολισμό-και πολύ καλά κάνει- το ΜΙΝΙ έχει μια μαγική ικανότητα να έλκει και τα δύο φύλα γιατί παρόλο που είναι κάπως πιο «αρρενωπό» δεν στοχεύει  τον άνθρωπο στο φύλου του, αλλά στην ανάγκη του να είναι νέος.

Το ΜΙΝΙ ακόμη και την πεντάπορτη έκδοση του ξυπνά τα νιάτα που όλοι έχουν μέσα τους ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Εάν είσαι νέος γιορτάζεις τα νιάτα σου οδηγώντας το, ενώ εάν είσαι λιγότερο νέος ξαναθυμάσαι τα νιάτα σου- και μετά από λίγο… καθώς ξεχνιέσαι, γιορτάζεις για τα νιάτα που έζησες!

MINI Cooper 5d Steptronic 01Το ΜΙNI Cooper 5d Steptronic το οδηγούν όλοι: «νέοι και νέες» όλων των ηλικιών … και έτσι το ότι η μπροστινή του όψη δεν διαφέρει καθόλου από την βασική τρίπορτη έκδοση δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη.

Το γνωστό θυμωμένο μουτράκι έχει χάσει τις περισσότερες γρίλιες του εξαερισμού για το ψυγείο καθώς ο προφυλακτήρας- που είναι βαμμένος στο χρώμα του αμαξώματος καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της μάσκας, επιτρέποντας την ψύξη να γίνεται μόνο από μια στενή γρίλια στο επάνω μέρος και φυσικά από το κάτω μέρος της μάσκας του.

Η μάσκα περικλείεται από ένα μαύρο σιρίτι που αναπαράγεται και στα LED φωτιστικά σώματα, ενώ οι χαρακτηριστικές εισαγωγές αέρα στο στα άκρα του προφυλακτήρα μπορεί να μην οδηγούν τον αέρα πουθενά καθώς είναι ταπωμένες , όμως σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της μάσκας «δηλώνουν» ξεκάθαρα ότι το MINI Cooper  έχει σπορ βλέψεις ακόμη και όταν είναι πεντάπορτο.

MINI Cooper 5d Steptronic 21Το προφίλ του ΜΙΝΙ δεν κρύβει το αυξημένο μεταξόνιο, όμως είναι απολύτως γνώριμο με το κάθετο παρμπρίζ και τα μεγάλα παράθυρα να το κάνουν άκρως αναγνωρίσιμο παρά τις δύο επιπλέον μικρές πόρτες που εξυπηρετούν την άνεση πρόσβασης των πίσω επιβατών.

Στην κορυφαία έκδοση εξοπλισμού John Cooper Works του αυτοκινήτου της δοκιμής που θα σας επιβαρύνει με επιπλέον €5.940, η διχρωμία της οροφής δένει με τις μαύρες γυάλινες επιφάνειες και τα μαύρα πλαίσια τους, ενώ τα φιμέ παράθυρα κρύβουν τις πίσω κολώνες του αμαξώματος μαζί με την μπροστινή κολώνα που είναι βαμμένη μαύρη και κάνουν την οροφή να μοιάζει σαν να αιωρείται πάνω από το γκρι αμάξωμα.

Αντίθετα, οι «Pulse Spoke» τροχοί 18” μπορεί να εντυπωσιάζουν τους περαστικούς και τους ιδιοκτήτες των άλλων ΜΙΝΙ- που διαρκώς με ρωτούσαν που τις βρήκα (€1,900!), όμως προσωπικά δεν μου άρεσαν καθόλου καθώς βγάζουν μια «κυριλίλα» που δεν ταιριάζει με το ύφος του αυτοκινήτου.

Επιπλέον τα ελαστικά Run Flat Pirelli P Zero (205/40 R18)ανεβάζουν το μη αναρτώμενο βάρος επηρεάζοντας αρνητικά την άνεση αλλά και την ικανότητα του αυτοκινήτου στις στροφές.

Προσωπικά θα το προτιμούσα με κανονικά ελαστικά και 17ρηδες τροχούς σε πιο διακριτικές ζάντες, αλλά όπως έχουμε πει τόσες φορές… «κολοκυθόπιτα»!

MINI Cooper 5d Steptronic 06Στο πίσω μέρος τα πάντα δείχνουν όμορφα με τα ευρηματικά φωτιστικά σώματα LED «Union Jack» να σχηματίζουν την Βρετανική σημαία, ενώ για να μην υπάρχει καμία σύγχυση το λογοτυπο στα δεξιά  γράφει ξεκάθαρα “Cooper ”!

Ο πίσω προφυλακτήρας του κουστουμιού JCW σχηματίζει κάποια αεροδυναμικά βοηθήματα (?) τα οποία ενώ είναι υπερβολικά για ένα καθημερινό αυτοκίνητο, νομίζω ότι τελικά προσθέτουν στην εμφάνιση.

Εσωτερικό 

MINI Cooper 5d Steptronic 34Με όλα αυτά τα «διακριτικά» να συμβαίνουν στο εξωτερικό του MINI Cooper 5d Steptronic, η είσοδος στο εσωτερικό δεν μου προκάλεσε καμία έκπληξη καθώς βρήκα ακριβώς ότι περίμενα να δω- και την ιδιαίτερη αισθητική, αλλά και την περίεργη εργονομία ενός ΜΙΝΙ.

Το ταμπλό είτε σου αρέσει, είτε το μισείς ωστόσο δεν μπορείς να μην παραδεχτείς την ευθυβολία των σχεδιαστών στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν έναν χαρακτήρα με αίσθηση ΜΙΝΙ με όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς.

Τα πλαστικά είναι ποιοτικά και αφράτα σε όλες τις επιφάνειες του ταμπλό, ενώ το παχύ δερμάτινο τιμόνι με την απολαυστική του λαβή και το άψογο μέγεθος κερδίζει το βλέμμα και την αφή-χωρίς δεύτερη κουβέντα.

MINI Cooper 5d Steptronic 19Μια λωρίδα από γυαλιστερή μαύρη λάκα  διατρέχει το ταμπλό και σε συνδυασμό με πολλές νικελένιες λεπτομέρειες , αλλά και τα αφράτα πλαστικά που έχουν το ίδιο καφέ χρώμα με τα δερμάτινα καθίσματα, ολοκληρώνουν μια όμορφη, αλλά και λίγο άναρχη από πλευράς εργονομίας εικόνα.

Τα καφέ δερμάτινα καθίσματα παρέχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη και κυρίως είναι επενδεδυμένα με ένα υπέροχο και απαλό καφέ δέρμα που έχει ραμμένους με κλωστή σε όλη την επιφάνεια του ρόμβους!

Δεν είμαι φαν της πολυτέλειας, αλλά όταν συνδυάζεται με καλό γούστο κάποιες φορές την ζηλεύω!

MINI Cooper 5d Steptronic 42Στο κέντρο του αν μη τι άλλο πρωτοτύπου ταμπλό υπάρχει ακόμη το χαρακτηριστικό στρογγυλό όργανο που φιλοξένει πλέον το σύστημα πολυμέσων που προέρχεται αυτούσιο από την BMW και χρησιμοποιεί μια έγχρωμη οθόνη αφής 8,8 ιντσών  και υψηλής ευκρινείας .

Τα γραφικά είναι προσαρμοσμένα στο πιο χαρούμενο ύφος του ΜΙΝΙ και όπως έχω ξαναπεί έχει την πιο φιλική και άμεση λειτουργία από ότι άλλο υπάρχει εκεί έξω, ενώ διαθέτει ενσύρματη συνδεσιμότητα με συσκευές IoS και Android .

MINI Cooper 5d Steptronic 37Αυτό που με παραξένεψε είναι ότι το χειριστήριο στο μέσον της κονσόλας για έναν ανεξήγητο λόγο κάνει τα πάντα ανάποδα από ότι εκείνο που θα βρείτε σε μια BMW. Έτσι αν είστε ταυτόχρονα κάτοχος BMW και ΜΙΝΙ θα βλέπετε ότι ενώ στην βάση τους τα μενού και οι λειτουργίες είναι ίδιες, πρέπει τελικά να περιστρέψετε την ροδέλα προς την ανάποδη φορά. Είναι πολύ δύσκολο να νικήσεις την συνήθεια!

Το ταχύμετρο έχει μετακομίσει σε ένα νέο ψηφιακό πίνακα / πολυόργανο που στηρίζεται στην κεντρική κολόνα του τιμονιού και συμπεριλαμβάνει επίσης το στροφόμετρο, την ένδειξη για την βενζίνη και μια σειρά άλλων ενδείξεων στην κεντρική οθόνη του ταχύμετρου.

MINI Cooper 5d Steptronic 35Ο νέος ψηφιακός πίνακας είναι μεν μινιμαλιστικός και μοντέρνος αλλά νομίζω ότι δείχνει πολύ μέτριος όταν συγκρίνεται με το αναλογικό cluster οργάνων που υπήρχε παλαιοτέρα.

Η μετριότητα συνεχίζεται και στα χωρίς φαντασία γραφικά του που δεν είναι αρκετά φωτεινά, έχουν μικρή γραμματοσειρά και δεν έχουν να προσφέρουν καμία δυνατότητα προσωπικών ρυθμίσεων στις ομάδες των πληροφοριών και την εμφάνιση τους.

Χαμηλότερα θα βρείτε τους τρεις περιστροφικούς ρυθμιστές τους διζωνικού κλιματισμού, ενώ ακόμη χαμηλότερα υπάρχει μια κονσόλα με τέσσερις  βασικούς και αντιεργονομικούς  διακόπτες αεροπορικού τύπου!

MINI Cooper 5d Steptronic 18Το κεντρικό και μεγαλύτερο πλήκτρο εκκινεί τον κινητήρα, ο διακόπτης αριστερά του απομονώνει το σύστημα Start/Stop, ενώ δεξιά από τον κόκκινο διακόπτη εκκίνησης υπάρχει ένας διακόπτης που απομονώνει πλήρως DSC και ένας ακόμη που επιλέγει τις τρεις χαρτογραφήσεις λειτουργίας (Green, Mid και Sport) του κινητήρα.

Το Sport mode διαφέρει από τη στάνταρ ρύθμιση MID, με μία πιο άμεση χαρτογράφηση του κινητήρα και του κιβωτίου, με μια πιο σκληρή ρύθμιση του τιμονιού και- νομίζω  γιατί δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω πουθενά- με την αλλαγή της ρύθμισης των αμορτισέρ.

Σε ότι αφορά την συνολική εργονομία… κάντε “zoom-out” και κοιτάξτε το σύνολο του ταμπλό.. Δεν σας μοιάζει σαν να αφήσατε ένα παιδάκι να τοποθετήσει τα κουμπάκια και τα χρώματα όπως εκείνο θα ήθελε?

Δεν λέω… και με ΜΙΝΙ μοιάζει- και χαρούμενο είναι, αλλά η εργονομία υποφέρει με όλα αυτά τα κουμπάκια που είναι σκορπισμένα πάνω-κάτω και «επί τα αυτά» !

Άνεση-Χώροι

MINI Cooper 5d Steptronic 25Οι χώροι για τους μπροστινούς επιβάτες είναι άριστοι με τον οδηγό να απολαμβάνει την άριστη ορατότητα που εξασφαλίζει το κάθετο παρμπρίζ, οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και οι σχετικά στενές κολώνες.

Τα δερμάτινα  καθίσματα παρέχουν εξαιρετική πλευρική στήριξη, τοποθετούν τον οδηγό πολύ χαμηλά και κοντά στο πάτωμα, ενώ είναι φτιαγμένα από ένα ποιοτικότατο  δέρμα που συγκαταλέγεται στα πιο καλόγουστα που έχω δει..

Η πρόσβαση στα πίσω καθίσματα γίνεται από τις στενές πίσω πόρτες που όμως ανοίγουν πλήρως στις 90ο για να μετριάσουν το μικρό του μέγεθος και έτσι οι επιβάτες τελικά δεν δυσκολεύονται ιδιαιτέρα για να μπουν.

MINI Cooper 5d Steptronic 26Μην φανταστείτε ότι στο πίσω κάθισμα θα βρείτε τους χώρους για τα γόνατα και το κεφάλι που προσφέρουν τα παρομοίων διαστάσεων  ένα Seat Ibiza, ή Ford Fiesta… γιατί θα στεναχωρηθείτε!

Το πίσω κάθισμα διαθέτει θεωρητικά θέσεις για τρεις επιβάτες, όμως ακόμη και δύο ενήλικες με ύψος πάνω από 1,85 θα δυσκολευτούν να βολευτούν.

Φυσικά αν έχετε τρία μικρά παιδία θα χωρέσουν άνετα στο πίσω κάθισμα που διαθέτει τρεις ζώνες και  δύο θέσεις Isofix για παιδικά καθίσματα, ενώ ακόμη μια ακόμη θέση Isofix βρίσκεται και στο κάθισα του συνοδηγού.

MINI Cooper 5d Steptronic 13Ο χώρος αποσκευών των 278  λίτρων μπορεί να είναι μικρός και να μην έχει ρεζέρβα, όμως το άνοιγμα της πόρτας του είναι φαρδύ διευκολύνοντας την φόρτωση ογκωδών αντικειμένων όταν πέσουν τα πίσω καθίσματα.

Στα μείον θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ότι όταν πέφτουν τα πίσω καθίσματα δεν δημιουργούν επίπεδο χώρο φόρτωσης και ότι για να βγάλετε τις αποσκευές σας θα πρέπει να τις σηκώσετε λίγο γιατί το πάτωμα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την πόρτα.

Κινητήρας

MINI Cooper 5d Steptronic 17Το MINI Cooper 5d Steptronic εξοπλίζεται  με τον νέο τρικύλινδρο αλουμινένιο κινητήρα των 1499 c.c. που διαθέτει μεταβλητό βύθισμα βαλβίδων VALVETRONIC και χρονισμό εκκεντροφόρων εισαγωγής-εξαγωγής (DOUBLE VANOS).

Ο κινητήρας έχει μόνο τρεις κυλίνδρους προκειμένου να επιτύχει το ιδανικό μέγεθος του κυλινδρισμού των 500 κ.εκ ανά κύλινδρο που λέγεται ότι προσφέρει οικονομία και χαμηλούς ρύπους.

Οι 136 ίπποι που αποδίδει από τις 4.500-6.500 σαλ αντιμετωπίζουν εύκολα το βάρος του MINI Cooper 5d Steptronic και έτσι σε συνδυασμό με την ροπή των 220 Nm/1.500-4.100 rpm  και το κοντό και ταχύτατο 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη οι επιδόσεις δεν θα στεναχωρήσουν κανένα.

MINI Cooper 5d Steptronic 16Το Steptronic διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεις διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από το joystick στην κονσόλα, αλλά για κάποιο περίεργο δεν διαθέτει paddles αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι…

Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει αφού σπάνια θα χρειαστεί να αλλάξετε ταχύτητα χειροκίνητα καθώς ζώντας με το αυτοκίνητο θα διαπιστώσετε ότι κινείται πάντα με την καλύτερη δυνατή σχέση.

Τα 1300 κιλά που ζυγίζει το τετράπορτο ΜΙΝΙ επιταχύνουν στα 100χλμ/ω σε περίπου 8,4 δλ,  δευτερόλεπτα και συνεχίζουν να επιταχύνουν –σύμφωνα με κακόφημες πηγές-μέχρι το κοντέρ να δείξει σχεδόν 220 χλμ/ω!

Στην πράξη ο κινητήρας τραβά θετικά μετά τις 1300 σ.α.λ. και ανεβαίνει γραμμικά μέχρι το κόκκινο με την αίσθηση της ροπής να είναι άφθονη σε όλο το φάσμα λειτουργίας του.

Είναι ένας εξαιρετικά ήσυχος κινητήρας που σε καμία περίπτωση δεν ακούγεται σαν τρικύλινδρος και που δεν έχει καθόλου κραδασμούς, αλλά που θα ήθελα να είναι λίγο πιο οικονομικός ειδικά μέσα στην πόλη.

Στην καθημερινή αστική χρήση καταναλώνει περίπου 7,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, που είναι μια τιμή που προφανώς δεν το τοποθετεί στην κορυφή της κατηγορίας..

Ανάρτηση /Φρένα

MINI Cooper 5d Steptronic 15Η ανάρτηση το MINI Cooper 5d Steptronic αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω και χωρίς να είναι μαλακό δεν χαρακτηρίζεται σαν «τούβλο» χαρίζοντας μια σχεδόν άνετη καθημερινή συμβίωση τόσο στην πόλη όσο και στις στροφές.

Στο πρόγραμμα Sport όμως μου έδινε διαρκώς την εντύπωση ότι η απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ ήταν λίγο πιο αργή , ωστόσο επειδή αυτό δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω με καμία πηγή το αναφέρω με επιφύλαξη.

Ίσως να αποκομίζω λάθος εντύπωση επειδή το βαρύ τιμόνι με την εκπληκτική αίσθηση του δρόμου γίνεται ακόμη βαρύτερο στο πρόγραμμα σπορ, ενώ παράλληλα και το κιβώτιο επιβάλλει στον κινητήρα να γυρνά σε πιο ψηλές στροφές δημιουργώντας μια πιο σφικτή και θορυβώδη αίσθηση.

Αν κάποιος γνωρίζει καλυτέρα μας ενημερώνει!

Τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά φρένα χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους πίσω σταματούν το αυτοκίνητο σε μόλις 38 μέτρα, ενώ παρέμειναν ακούραστα σε κάθε μαρτύριο που τα υπέβαλλα.

Στην Πόλη

MINI Cooper 5d Steptronic 30Παρόλο που το κάθισμα τοποθετεί τον οδηγό του MINI Cooper 5d Steptronic πολύ χαμηλά και πολύ κοντά στον δρόμο, η ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πολύ καλή και οι διαστάσεις του αυτοκινήτου γίνονται απόλυτα κατανοητές με το που κάθεσαι μέσα.

Καθώς το πλάτος παραμένει το ίδιο με εκείνο της τρίπορτης έκδοσης δύσκολα κάποιος θα ενοχληθεί από τα 16 επιπλέον εκατοστά του μήκους της τετράπορτης έκδοσης τόσο μέσα στα στενά όσο και στο παρκάρισμα.

MINI Cooper 5d Steptronic 29Το τιμόνι χρειάζεται περίπου 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη και ο κύκλος στροφής είναι περίπου 10,50 μέτρα. Έτσι το αυτοκίνητο κινείται με άνεση μέσα στα στενά της πόλης.

Η ανάρτηση χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί άνετη ανταποκρίνεται στις κακοτεχνίες των πιστοποιημένων λακκουβοδρομίου στον Διόνυσο.

Φυσικά το «Πέρασμα της Καλκούτα» θέλει αρκετή προσοχή αν δεν θέλετε να προκαλέσετε ζημίες στις ιδιαίτερες 18αρες ζάντες που αντιπαθούν τις εκπληξούλες που κρύβει το διαβόητο Δ.Λ.Δ.

Στον Αυτοκινητόδρομο

MINI Cooper 5d Steptronic 12Στον αυτοκινητόδρομο το MINI Cooper 5d Steptronic παρουσιάζει κάποιους ελαφρούς αεροδυναμικούς θορύβους ψηλά στην πόρτα  και λίγο πίσω από την μπροστινή κολώνα, όμως η απουσία θορύβου από τον κινητήρα σε όλες τις ταχύτητες αποζημιώνει σε κάθε περίπτωση.

Θα ήταν όλα τέλεια αν το αυτοκίνητο της δοκιμής δεν είχε ελαστικά τύπου run-flat τα οποία-παρά τα πλεονεκτήματα τους,  όπως είναι γνωστό παράγουν ένα βουητό που καμία ηχομόνωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει εντελώς…

Η ουσία όμως είναι ότι το Mini ταξιδεύει ακλόνητο και επιτρέπει στον οδηγό να διατηρεί υψηλή μέση ταχύτητα.

MINI Cooper 5d Steptronic 11Το τιμόνι είναι σφικτό και ο οδηγός νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει, ενώ το ακλόνητο πάτημα του αυτοκινήτου και η «αναισθησία» του στους πλευρικούς ανέμους θα σας ενθουσιάσει στις ανοικτές καμπές και θα σας κάνει να ανυπομονείτε για την στιγμή που βρεθείτε στην αγαπημένη σας ορεινή διαδρομή.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 10 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

MINI Cooper 5d Steptronic 09Το MINI Cooper 5d Steptronic  παρά το αυξημένο μήκος του έχει εξαιρετικό πλαίσιο και τα όρια πρόσφυσης εντυπωσιάζουν σε κάθε οδόστρωμα.  Θα μπορούσα να πω μάλιστα ότι το αυξημένο μεταξόνιο κάνει την πεντάπορτη έκδοση λίγο πιο σταθερή στις πιο γρήγορες καμπές χωρίς να επηρεάζεται υπερβολικά η ευκινησία του στις σφικτές διαδρομές.

Έτσι στις στροφές υψηλών ταχυτήτων το MINI Cooper 5d Steptronic  παραμένει πεισματικά ουδέτερο και αν πιεστεί πολύ παρουσιάζει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα και γραμμικά αφήνοντας το γκάζι.

Τα περιθώρια πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης που προσφέρει η ανάρτηση μπορούν με άνεση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός μεγαλύτερου κινητήρα και έτσι σύντομα θα διαπιστώσετε ότι γρήγορα μαζεύετε φόρα και κινείστε με απίστευτες ταχύτητες μέσα στις στροφές!

MINI Cooper 5d Steptronic 10Είναι σχεδόν αδύνατον να νοιώσεις ότι το DSC κόβει τον κινητήρα καθώς οι φαρδιοί τροχοί και η καλοσχεδιασμένη  ανάρτηση μεταφέρουν με άνεση όλη την  ροπή του τρικύλινδρου κινητήρα  στον δρόμο και το ΜΙΝΙ πετιέται μπροστά-και μέσα στην στροφή.

Στην θέση σπορ η αίσθηση μέσα στην στροφή  βελτιώνεται δραματικά και το MINI Cooper 5d Steptronic κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα: σημαδεύεις την στροφή, πατάς γκάζι και το μπροστινό μέρος μένει καρφωμένο στην θέση του με την δύναμη του κινητήρα να περνά ατόφια στον δρόμο και κρατώντας την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα.

Μαθαίνοντας το πώς συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο σε αυτούς τους ρυθμούς, μετά από λίγο για να παίξω άρχισα να παίρνω λίγο πιο κλειστές γραμμές προβλέποντας την ελαφριά πλαγιολίσθηση που ακολουθούσε και άρχισα να στρίβω με ένα τρόπο οδήγησης που θα κάνει πάλι πολλούς πιο έμπειρους δοκιμαστές να μου κάνουν παρατηρήσεις για το πώς οδηγώ.

MINI Cooper 5d Steptronic 100Ίσως θα πρέπει και εγώ να επικεντρωθώ περισσότερο στο Infotainment System όπως οι ειδικοί… ή μήπως όχι? Μάλλον όχι… δηλαδή σίγουρα όχι!

Βλέπετε όλα τα προϊόντα της BMW εμπιστεύονται τον οδηγό τους και όταν πιέσεις το πλήκτρο DSC για μερικά δευτερόλεπτα γίνεσαι κυρίαρχος του αυτοκινήτου αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των πράξεων σου.

Με τα ηλεκτρονικά κλειστά το MINI Cooper 5d Steptronic είναι ένα αυτοκίνητο που είναι στημένο για να χαρίζει ευχαρίστηση πάρα τον οριακό σε σχέση με τις δυνατότητες του πλαισίου κινητήρα του.

Έτσι χρειάζεται να μαζέψετε φόρα-ίσως και να οδηγείτε σε κατηφόρα- για να δείτε ότι όταν ξεπεράσει τα όρια του αρχικά θα υποστρέψει ελαφρά και στην συνέχεια εάν ρυθμίσεις σωστά το γκάζι θα νοιώσεις το πίσω μέρος να ανοίγει την τροχιά του και να σε βάζει ξανά στην ιδανική γραμμή.

MINI Cooper 5d Steptronic 39Ακόμη καλύτερα, εάν πριν την στροφή αφήσεις το γκάζι ή-ακόμα πιο σωστά -τσιμπήσεις λιγάκι το φρένο, τότε το υπέροχο αυτό όχημα θα σου επιτρέψει να οδηγάς κοιτώντας από το πλαϊνό παράθυρο… και αυτό αποτελεί ευχάριστη έκπληξη σε ένα αυτοκίνητο με «οικογενειακό χαρακτήρα».

Αυτό εδώ είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο που στέκεται στις στροφές πολύ καλύτερα-και κυρίως πιο ευχαρίστα από όσο κοστίζει.

Συμπέρασμα.

MINI Cooper 5d Steptronic 230Όποιος σκέφτεται ότι τα €24,5Κ που κοστίζει η βασική έκδοση του MINI Cooper 5d Steptronic έχει δίκιο,όμως  αφήνει την λογική του να υπερισχύει του συναισθήματος και προφανώς δεν είναι ο ιδανικός ιδιοκτήτης ενός τέτοιου αυτοκινήτου.

Όλα εδώ έχουν να κάνουν με την αίσθηση ποιότητας που προσφέρει το ΜΙΝΙ Cooper και την χαρά να βρίσκεσαι μέσα σε ένα αυτοκίνητο που σε εκφράζει τόσο αισθητικά όσο και οδηγικά.

MINI Cooper 5d Steptronic 23Οι περιορισμένοι χώροι στο εσωτερικό συγκρινόμενοι με εκείνους που προσφέρουν αλλά «συνηθισμένα» αυτοκίνητα παρόμοιων διαστάσεων χάνουν την σημαντικότητα τους όταν συνειδητοποιείς ότι η καλορυθμισμένη πίσω ανάρτηση έχει πολλαπλούς συνδέσμους, ενώ και η εργονομική αναρχία στο εσωτερικό συγχωρείται όταν διαπιστώνεις ότι ζώντας με αυτό το μικρό αυτοκίνητο κάθε διαδρομή σου φτιάχνει την διάθεση.

Φορτωμένο με πολλές σελίδες έξτρα το αυτοκίνητο της δοκιμής ξεπερνά τα €31Κ και ίσως η απόκτηση του να φαίνεται παράλογη ακόμη και στους ρομαντικούς που σίγουρα θα βρουν άλλες κατασκευές που με τόσα χρήματα τελικά θα τους παρέχουν περισσότερο αυτοκίνητο και συγκινήσεις.

MINI Cooper 5d Steptronic 24Ναι, με απόλυτα οικονομοτεχνικά κριτήρια ο καθένας μπορεί να βρει πολλά αλλά αυτοκίνητα που θα καλύπτουν απόλυτα τα κριτήρια του και θα προσφέρουν και περισσοτέρους ίππους ή χώρους.

Δεν διαφωνώ με αυτό, όμως το MINI Cooper 5d Steptronic στην πολυτελή μορφή που το γνωρίσαμε δεν απευθύνεται απλά σε ρομαντικούς οπαδούς του καλού στυλ, αλλά σε πλούσιους οπαδούς του καλού στυλ… που πιθανότατα θα το αγοράσουν σαν δεύτερο καθημερινό αυτοκίνητο πόλης.

Έτσι απλά γιατί εκείνοι μπορούν-και μπράβο τους!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ακατανόμαστη εργονομία και η μέτρια εκμετάλλευση των χώρων στο εσωτερικό.
  • Η υψηλή τιμή κτήσης και η μέτρια οικονομία στα καύσιμα.

Θα θυμάμαι

  • Το ασφαλές και διασκεδαστικό στήσιμο στις στροφές και την άψογη λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου.
  • Την ποιότητα κατασκευής και την αίσθηση διαφορετικότητας που σου φτιάχνει την διάθεση όπου και αν οδηγείς.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες MINI Cooper 5d Steptronic

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty