Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςRenault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC Δοκιμή / Test drive

Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC Δοκιμή / Test drive

Το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 είναι η Coupe εκδοχή του πετυχημένου Capture και αποτελεί την σχεδιαστική απάντηση του Γαλλικού εργοστάσιου σε ένα κόσμο που επηρεασμένος από την ηλεκτροκίνηση αλλάζει πλέον με ρυθμούς που θα ήταν αδύνατον να προβλευθεί πριν μόλις 10 χρόνια.

Τα CUV (…Coupe Utility Vehicles) προέκυψαν ξαφνικά όταν η BMW σκέφτηκε να παρουσιάσει ένα Fastback αμάξωμα που θα βασίζεται στην Χ5(!) σχεδιάζοντας έτσι το- με διαφορά- πιο άσχημο αυτοκίνητο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στο Μόναχο: την Χ6!

Η ιδέα ήταν: «πάρε το Χ5 φαλτσόκοψε την μισή οροφή πάνω από τον χώρο αποσκευών πρόσθεσε +1 μονάδα στον κωδικό ακριβαίνοντας την τιμή κατά μερικές δεκάδες ευρώ -και μάξεψε τα λεφτά»!

Όσο καιρό βεβαία η BMW δοκίμαζε την Χ6, οι Κορεάτες με το μνημειώδες SsangYong Actyon και οι Αμερικάνοι με το ακόμη χειρότερο Pontiac Aztec παρουσίασαν μερικούς μήνες νωρίτερα το πρώτο CUV…σπάζοντας ταυτόχρονα τα ασχημόμετρα- και προετοιμάζοντας τον κόσμο του αυτοκινήτου για το επερχόμενο luxury coupe SUV από την Γερμανία!

Παρότι όταν παρουσιάστηκε η Χ6 ο κόσμος του αυτοκινήτου είχε ήδη φάει την πρώτη κρυάδα από τους Κορεάτες, όπως αποδεδείχθηκε και από την ψηφοφορία των Autoholix «Το πιο Άσχημο Autoholix Αυτοκίνητο στην Ιστορία»,  τα πρώτα CUV έγιναν κάτι σαν μονάδα μέτρησης για την ασχήμια των αυτοκινήτων!

Και όμως, υπήρξαν λαμπρές εξαιρέσεις όπως το KIA XCeed, η BMW X2 και αργότερα το Cupra Formentor που αποδείχθηκαν εξαιρετικές ασκήσεις στο θέμα και έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί και αυτή να γεννήσει πανέμορφα αυτοκίνητα.

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη της ηλεκτροκίνησης να συνδυάσει την τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα του αμαξώματος για χαμηλό κέντρο βάρους –κάτι που απαιτεί ψηλά SUVειδή αμαξώματα- με την ταυτόχρονη ανάγκη για άριστη αεροδυναμική έκανε τα CUV’s να γίνουν πολύ πιο όμορφα και αποδεκτά απ΄όλους μας.

Και εδώ έρχεται το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 που βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα CMF-B του γαλλικού ομίλου και έχει μήκος 4,56 μέτρα, ύψος 1,57 μέτρα και μεταξόνιό 2,72 μέτρα.

Σχεδιάστηκε αρχικά για την αγορά της Ρωσίας, αλλά χάρη στην δημοτικότητα των CUV βρήκε τον δρόμο του και για τις ευρωπαϊκές αγορές!

Οι τιμές ξεκινούν από τα 25.290 ευρώ για την 1.3 TCe 140hp EDC Hybrid MHEV έκδοση των 1,333κ.εκ και από τα 29.390 ευρώ για την πιο Hi-tech έκδοση HYBRID E-TECH 145hp των 1,600 κ.εκ. Υπάρχουν τρία επίπεδα εξοπλισμού, Expression, Expression Plus και Dynamic που δίνουν την δυνατότητα στους φίλους της ιδιαίτερης αυτής κατηγορίας να αυξήσουν το κόστος των αυτοκινήτων τους μέχρι και τα 34.000 ευρώ που κοστίζει το αυτοκίνητο που οδηγούμε.

Εμφάνιση

Παρότι χρησιμοποιεί το ίδιο πάτωμα με το Captur, το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 είναι 33 ολόκληρα εκατοστά πιο μακρύ από αυτό έχοντας 8 εκατοστά μεγαλύτερο μεταξόνιο που δίνει επιπλέον χώρο στους πίσω επιβάτες και 25 εκατοστά μεγαλύτερο πίσω πρόβολο δημιουργώντας ένα σπηλαιώδη χώρο αποσκευών.

Στο μπροστινό μέρος διατηρείται απαράλλακτη η μοντέρνα γραμμή του Captur με τους προφυλακτήρες να είναι ολοκληρωτικά βαμμένοι στο χρώμα του αυτοκινήτου, τα νεύρα στις πόρτες και το καπό είναι έντονα και τα φωτιστικά σώματα εμπρός έχουν το χαρακτηριστικό σχεδιασμό.

Η μάσκα με τον ευμεγέθη ρόμβο στο κέντρο της δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την ταυτότητα του αυτοκινήτου, ενώ τα LED φώτα ημέρας είναι ξεχωριστά από τα κυρίως φωτιστικά, έχουν σχήμα μπούμερανγκ «εισβάλλοντας» μέσα στον προφυλακτήρα και να δίνουν επιπλέον πόντους εντυπωσιασμού – ειδικά το βράδυ.

Κατά τα αλλά οι καθαριστήρες κρύβονται μέσα στο καπό ενώ οι αεραγωγοί στις κάτω ακμές του προφυλακτήρα κάνουν το Γαλλικό SUV να αφήνει σχετικά ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για εντυπωσιακές επιδόσεις!

Σε ότι αφορά το προφίλ του Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS, αυτό παραμένει σχεδόν απαράλλακτο με το Captur μέχρι την μεσαία κολώνα, ενώ από εκεί και πίσω διαφοροποιείται απόλυτα υιοθετώντας μια χαμηλή και αεροδυναμική «κοψιά» που θα ικανοποιήσει κάποιους και θα προβληματίσει κάποιους άλλους.

Προσωπικά δεν βρίσκω αρμονική την επιμήκυνση του μεταξονίου πίσω από την μεσαία κολώνα που δείχνει ξεκάθαρα ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια επιμηκυμένη έκδοση του Captur.

Από την άλλη πλευρά καταγράφω την θετική αντίδραση που προκαλεί κυρίως στα νεώτερα σε ηλικία «πλήθη» η Fastback οροφή που είναι πιο sexy και ξεχωριστή.

Το πίσω μέρος ξεχωρίζει εκτός από την Coupe χαμηλή οροφή και από τα φωτιστικά σώματα που σχηματίζουν ένα «C» και ενώνονται με μία λωρίδα που διατρέχει όλο το πλάτος της πίσω πόρτας που στο κέντρο της γράφει ευκρινώς το όνομα του μοντέλου.

Εσωτερικό

Η είσοδος Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS γίνεται με την χρήση μιας κάρτας που εξασφαλίζει το «Keyless Entry». Αρκεί να έχεις την κάρτα στην τσέπη σου και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

Ανοίγεις την πόρτα μπαίνεις μέσα και εκκινείς τον κινητήρα από το πλήκτρο στο ταμπλό.

Στο εσωτερικό η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται διαφοροποιείται ελάχιστα από το Captur και ξεχωρίζει μόνο χάρη σε μια αλουμινένια φάσα που διατρέχει το ταμπλό και φτάνει ως την μέση της πόρτας.

Οι φίλοι της Renault θα δυσκολευτούν να βρουν τις διαφορές στο εσωτερικό του Renault Arkana με το Captur που μοιράζονται και τον ίδιο πίνακα οργάνων, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιες ελάχιστες διαφορές στο ταμπλό μπροστά από τον συνοδηγό όπου υπάρχει μια αλουμινένια φάσα και φυσικά στο αίσθημα ευρυχωρίας στο πίσω κάθισμα.

Η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλή τόσο στο ταμπλό όσο και στα καθίσματα, καθώς τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι αφρώδη και μαλακά στην αφή, ωστόσο στα χαμηλότερα τμήματα και στα κάτω τμήματα στις πόρτες τα πλαστικά είναι πιο σκληρά και χαμηλότερης ποιότητας.

Αυτή όμως είναι μια πρακτική που συνηθίζεται πια από τους περισσότερους κατασκευαστές.

Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 10,3’’και παρέχει με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός και που διαφοροποιεί έξυπνα την εμφάνιση του ανάλογα με το πρόγραμμα χαρτογράφησης που επιλέγεται.

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί ποτέ να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.

Από έναν διακόπτη στην μέση της κεντρικής κονσόλας ο οδηγός μπορεί να επιλέξει τα ακόλουθα τρία προφίλ κίνησης που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος κινητήρα-κιβωτίου ταχυτήτων:

  • To Eco που δίνει έμφαση στην οικονομία καυσίμων ρυθμίζοντας μια πιο ήπια λειτουργία του κλιματισμού, αλλάζοντας τις σχέσεις σε χαμηλές στροφές και σβήνοντας και τον κινητήρα, ώστε να ρολάρει το αυτοκίνητο με την φόρα του.
  • Το Νορμάλ που οι ρυθμίσεις φροντίζουν για την οικονομία αλλά και την πλήρη άνεση των επιβατών
  • Την σπορ,όπου το κιβώτιο κρατά χαμηλές σχέσεις ώστε να έχει άμεση απόκριση και περισσότερη δύναμη, ενώ και η χαρτογράφηση του κινητήρα του επιτρέπει να λειτούργει με μεγαλύτερη άνεση στις πιο ψηλές σαλ.

Όλες οι λειτουργίες απεικονίζονται στον πίνακα οργάνων που αλλάζει τα γραφικά του αναλόγως με το πρόγραμμα, αλλά και στην οθόνη αφής 9’’του συστήματος πολυμέσων που βρίσκεται τοποθετημένος στο επάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας και περιλαμβάνει επίσης το σύστημα πλοήγησης, το ηχοσύστημα και ένα καλό επίπεδο συνδεσιμότητας για ψηφιακές συσκευές.

Το σύστημα κλιματισμού ελέγχεται ευτυχώς από τρεις κυκλικούς διακοπές- πρακτικούς και όμορφους στη λειτουργία τους, ενώ πιο κάτω η κονσόλα φιλοξενεί τον επιλογέα, κάποιες έξυπνες θήκες αποθήκευσης- και φυσικά τα USB ports.

Το τιμόνι είναι φυσικά δερμάτινο και έχει σωστό μέγεθος και λαβή όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια που με μπερδεύουν!

Χώροι/Άνεση

Τα καθίσματα του Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS τοποθετούν τον οδηγό σε μια όρθια και ψηλή θέση που του επιτρέπει να έχει καλή ορατότητα κοιτώντας προς τα μπροστά μέσα στην κίνηση της πόλης.

Ωστόσο, επειδή η επιμήκυνση του μεταξονίου έγινε από την πίσω κολώνα και προς τα πίσω, ο οδηγός έχει την αίσθηση ότι κάθεται πολύ μπροστά και ότι πίσω από αυτόν το μήκος του αυτοκινήτου είναι δυσανάλογα μεγάλο.

Αυτή την αίσθηση όμως θα την συνηθίσει γρήγορα, ενώ αντίθετα θα βρει ενοχλητική την ορατότητα προς τα πίσω που εμποδίζεται από την φαρδιά πίσω κολώνα και το μικρό επικλινές πίσω παράθυρο-το οποίο επιπλέον δεν διαθέτει καθαριστήρα για την βροχή.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής διαθέτει μια εξαιρετική κάμερα οπισθοπορείας που λύνει ένα μέρος του προβλήματος, ωστόσο η αλήθεια είναι πως το κόστος του διαφορετικού “ντιζάιν” είναι υψηλό…

Η ψηλή τοποθέτηση των καθισμάτων ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει τον χώρο για τα κεφάλια των μπροστινών επιβατών, ενώ τα καθίσματα είναι εντυπωσιακά άνετα και δεν με κούρασαν καθόλου στην μέση μου παρότι που δεν μου παρείχαν την πλευρική στήριξη που θα ήθελα.

Η μόνη περίεργη έλλειψη στην άνεση των μπροστινών επιβατών είναι η αδικαιολόγητη έλλειψη χειρολαβής οροφής για τον συνοδηγό  που όταν το αυτοκίνητο κινείται σε στροφές ψάχνει εναγωνίως να κρατηθεί από κάπου-τσακίζοντας τελικά τα νεύρα του οδηγού!

Η χαμηλή γραμμή της οροφής του Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS τα μικρά σπορ παράθυρα στις πίσω πόρτες και οι φαρδιές χαμηλές πίσω κολώνες είναι όμορφα όταν τα βλέπεις από έξω, αλλά μοιραία διαμορφώνουν ένα εσωτερικό που στο πίσω μέρος είναι σκοτεινό… και χαμηλοτάβανο!

Οι πίσω επιβάτες έχουν αρκετό χώρο για τα γόνατα τους, όμως εάν πίσω καθίσουν ψηλοί επιβάτες με ύψος πάνω από 1,85 θα έχουν πρόβλημα με το κεφάλι τους που θα ακουμπά στην οροφή στις πίσω κολώνες αναγκάζοντας τους να γέρνουν το κεφάλι προς το εσωτερικό.

Το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS είναι προικισμένο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θέσεις για μικροαντικείμενα και φυσικά τα απαραίτητα πλέον USB Ports ενώ εντυπωσιάζει το συρόμενο ντουλάπι του συνοδηγού που έχει χωρητικότητα 27 λίτρων!

Αυτό που μου έλειψε ήταν το συρόμενο σε μήκος 16 εκατοστών(!) πίσω κάθισμα που βρείτε στο Captur, ωστόσο χάρη στο κατά 8 εκ. του μεγαλύτερου μεταξονίου το πίσω κάθισμα του Arkana προσφέρει 211 χιλιοστά για τα γόνατα και 305 χιλιοστά για τα πόδια των πίσω επιβατών- που είναι οι κορυφαίες τιμές της κατηγορίας.

Όλοι θα εκτιμήσουν τον χώρο αποσκευών των 513 λίτρων (480 λίτρα για την έκδοση E-TECH Hybrid που φιλοξενεί μεγαλύτερες μπαταρίες κάτω από το πάτωμα) που αποτελεί μεγάλο ατού σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο.

Το κατώφλι φόρτωσης είναι ψηλό, ευτυχώς όμως ο χώρος αποσκευών είναι επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα διαμορφώνει ένα χώρο φόρτωσης 1300 λίτρων.

Κινητήρας

Το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 εξοπλίζεται τον γνωστό 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα turbo αμέσου ψεκασμού 1.33 TCe  που αποδίδει 140 ίππους/ 6.000rpm και ροπή 260 Nm/1.750 rpm.

To μπλοκ του κινητήρα είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής, ελαφρό κράμα αλουμίνιου ενώ ο υπερσυμπιεστής καυσαερίων είναι δύο σταδίων για βέλτιστη ανταπόκριση στις χαμηλές στροφές περιστροφής με ταυτόχρονη αύξηση της ισχύος ψηλά.

Διαθέτει την γνωστή τεχνολογία που απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. προσφέροντας επιπλέον οικονομία.

Είναι γενικά πρόθυμος από πολύ χαμηλά αλλά παράλληλα είναι τραχύς στην λειτουργία σε όλο το φάσμα των στροφών του, ενώ μετά τις 5,000 σαλ, δείχνει να δυσανασχετεί παράγοντας έναν θόρυβο που δεν εμπνέει να τον πιέσεις.

Ο 1,33Τ συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα κινητήρα/ γεννήτρια ώστε να ανακτά την ενέργεια που θα πήγαινε χαμένη κατά την διαδικασία του φρεναρίσματος και να την αποθηκεύει σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου 12V που βρίσκεται  τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού.

Το Arkana τροφοδοτεί με αυτήν την ενεργεία τα βοηθητικά συστήματα και το Start/Stop του κινητήρα, αλλά και να συνδράμει ελαφρά τον κίνητρα κατά την εκκίνηση.

Ο επιτυχημένος κινητήρας /πασπαρτού 1,33Τ συνδυάζεται με το γνωστό αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC 7 σχέσεων εξασφαλίζοντας με την βοήθεια της μικροϋβριδικής τεχνολογίας 8% χαμηλότερη κατανάλωση και έως και κατά 8,5% μειωμένες εκπομπές ρύπων CO2 .

Το 1.336 κιλών Arkana επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ/ω σε 9,8 δλ. και έχει μια αξιοπρεπέστατη τελική ταχύτητα που σύμφωνα με φήμες φτάνει τα 205 χλμ./ώρα, όμως η ουσία αυτού του βενζινοκινητήρα είναι η χαμηλή κατανάλωση που κυμαίνεται στο εντυπωσιακό 6,5-7 λίτρων/100χλμ!

Το 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC7 μεταφέρει την κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς και ο προγραμματισμός του είναι κάπως απότομος στην εκκίνηση.

Ωστόσο κατά την λειτουργία του εν κινήσει είναι εύστοχος αλλάζοντας τις ταχύτητες όταν πρέπει και με ομαλό τρόπο, ενώ οι πυκνές και κοντές σχέσεις διατηρούν τον κινητήρα στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας του εξασφαλίζοντας οικονομία και ζωντάνια.

Σαν παράπονο θα έλεγα ότι η όπισθεν αρκετές φορές καθυστερεί να εμπλακεί- και ότι όταν προσπερνάτε και το κιβώτιο κάνει kick down, τότε το κιβώτιο κρατά την χαμηλή σχέση και αφού έχει ολοκληρωθεί το προσπέρασμα διατηρώντας τον κινητήρα σε υψηλές στροφές για αρκετή ώρα.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, έχει μεγάλες διαδρομές που συνδυάζονται με τα 200mm απόστασης από το έδαφος και  είναι ρυθμισμένη με σχετικά σφικτό τρόπο και όπως είναι αναμενόμενο από τα σύγχρονα Renault ισορροπεί περίφημα μεταξύ άνεσης και έλεγχου του αμαξώματος.

Για να περιορίσει τις αυτονόητες κλίσεις που έχουν τα ψηλά αμαξώματα έχει μια πολύ σκληρή μπροστινή αντιστρεπτική που κάνει εξαιρετική δουλειά μέσα στην στροφή.

Ωστόσο, η γρήγορη απόσβεση επαναφοράς και τα σκληρά ελατήρια στον πίσω άξονα μπορεί να συμβάλουν στον αποτελεσματικό έλεγχο του αυτοκινήτου όταν είναι φορτωμένο, όμως επιτρέπουν κάποιες μετατοπίσεις στον πίσω άξονα όταν το αυτοκίνητο περνά από οδοστρώματα με εγκάρσιες ανωμαλίες και διαφορετική ποιότητα οδοστρώματος στις δυο πλευρές του δρόμου…

Τιμόνι/Φρένα

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 χρειάζεται λιγότερες από 2,6 στροφές από άκρη σε άκρη και παρότι έχει μάλλον υπερβολική υποβοήθηση παρέχει ικανοποιητικότατηακρίβεια και αίσθηση.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους 280 χλστ εμπρός και απλούς 280 χλστ πίσω και είναι πανίσχυρά και ανθεκτικά.

Στην Πόλη

Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να νοιώσω αμέσως άνετα πίσω από το τιμόνι του Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 καθώς η εξαιρετική ανάρτηση περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων του αγαπημένου μας Δημοτικού Λακκουβοδρομίου Διονύσου χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Την καλή εικόνα χαλούν οι κραδασμοί του κινητήρα και οι απότομες αλλαγές του κιβωτίου που όταν πιεστεί γίνεται άτσαλο στις αλλαγές του υποχρεώνοντας τους τροχούς να χάσουν την ελκτική τους πρόσφυση νωρίς κατά την εκκίνηση.

Σε αυτό σίγουρα παίζουν κάποιο ρόλο και τα φθαρμένα λάστιχα του αυτοκινήτου της δοκιμής που είχε περίπου 20.000 χλμ δημοσιογραφικής ταλαιπωρίας…

Από την άλλη το μαλακό ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι κάνει την διαδικασία της κίνησης μέσα στα στενά της πόλης να μοιάζει με παιχνίδι, ενώ είναι άξιο αναφοράς το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού.

Η ορατότητα που εξασφαλίζει η αρχοντική SUV θέση οδήγησης επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει τους πληβείους πολύ μακριά μέσα στην κίνηση, ενώ οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες βοηθούν και αυτές στις διασταυρώσεις όσο κινείται το αυτοκίνητο προς τα μπροστά.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Το αεροδυναμικό σχήμα του  Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 «ξυπνά» στον αυτοκινητόδρομο καθώς  όλα τα επιμέρους τμήματα του αυτοκινήτου αρχίζουν να βρίσκονται σε αρμονία.

Και ενώ η ανάρτηση τα κάνει όλα σωστά και οι θόρυβοι από την κύλιση των ελαστικών δεν ενοχλούν, δυστυχώς γίνεται αισθητή η τραχύτητα του κινητήρα με τον δυσάρεστο θόρυβο που παράγει μετά τις 4,000 σαλ να περνά την καμπίνα και να ενοχλεί όχι τόσο με την ένταση, αλλά με την χροιά του.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 που είναι εξαιρετικά ευθύβολο, ενώ πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος δεν επηρεάζεται ιδιαιτέρα από τους πλευρικούς ανέμους.

Το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 είναι ένας ταξιδευτής που κινείται με έναν μοναδικό τρόπο όταν αποφασίσατε να ταξιδέψετε ήρεμα με ταχύτητες μέχρι 140 χιλιόμετρα την ώρα, όπου τότε ο κινητήρας με 7η ταχύτητα γυρνά στις μόλις 2,500 σαλ και δεν κάνει καθόλου αισθητή την παρουσία του.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 12 λίτρα ανά 100χλμ.

Στις Στροφές

Στο επαρχιακό δίκτυο το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 με την ανάρτηση να ισορροπεί έξυπνα μεταξύ άνεσης και έλεγχου του αμαξώματος έχει να αντιμετωπίσει το ψηλό κέντρο βάρους που επιβάλλει το μεγάλο ύψος από το έδαφος.

Σε ότι αφορά λοιπόν την συμπεριφορά του Arkana, η Renault έχει κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τον χορό που έχει στήσει κυρίως η BMW με την Χ1, η όποια χρόνια τώρα προσπαθεί επίμονα να κερδίσει την φύση κάνοντας τα «περίπτερα» να στρίβουν σχεδόν σαν Gti.

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές και μακριά από τα όρια του είναι ουδέτερο, φρενάρει αποτελεσματικά και όσο το οδόστρωμα έχει καλή πρόσφυση θα στρίβει με ταχύτητες που δεν ταιριάζουν με τον CUV χαρακτήρα του.

Το κιβώτιο που μέσα στα φανάρια της πόλης αργούσε να εκκινήσει, εδώ κάνει τις αλλαγές με καταιγιστικό ρυθμό επιλέγοντας στο πρόγραμμα Sport τις σωστές σχέσης για την περίσταση.

Η ανάρτηση είναι μεν σχετικά σφικτή σε ότι αφορά την συμπίεση και την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ, όμως δεν παύει να έχει μεγάλες διαδρομές για να μπορεί να κινείται και εκτός δρόμου και σχετικά αδύναμες αντιστρεπτικές δοκούς για να μην κοπανάει μέσα στην πόλη.

Η συνταγή της Renault είναι ξεκάθαρη και περιέχει προδιαγεγραμμένες δόσεις προοδευτικής υποστροφής που θα αποτρέψουν το πίσω μέρος να συμμετέχει στην οδήγηση και να τρομάξει τον σύγχρονο οδηγό.

Στο καλό οδόστρωμα η υποστροφή δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση της, όμως εάν ο δρόμος γλιστράει το τιμόνι ελαφρώνει και το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει με το μπροστινό του μέρος του να βρίσκεται σε δυσκολία κοιτώντας τον “Mεγάλο Aδελφό” στα μάτια για βοήθεια.

Ευτυχώς τα ηλεκτρονικά μαζεύουν γρήγορα και διακριτικά την κατάσταση και έτσι όλα βρίσκονται πάντα υπό έλεγχο!

Αν πάρετε ακόμη περισσότερη φόρα τότε θα στρίψει καλά μέχρι ένα σημείο, όμως μετά από λίγο θα νοιώσετε το βάρος να μεταφέρεται στον εξωτερικό μπροστινό τροχό –και στην συνέχεια να χάνει την πρόσφυση του λόγω της κλίσης του αμαξώματος.

Εκείνη την στιγμή αν επιταχύνετε μέσα σε μια φουρκέτα η ελκτική πρόσφυση επηρεάζεται από το μεγάλο βάρος και την ροπή που περνά στον δρόμο μόνο από τους μπροστινούς τροχούς, αναγκάζοντας τους τροχούς να σπινάρουν και έτσι το ESP επεμβαίνει μειώνοντας την δύναμη του κινητήρα.

Όλα αυτά τα γράφω με την υποσημείωση ότι με ένα ζευγάρι καινούρια λάστιχα-και όχι με τα ταλαιπωρημένα του αυτοκινήτου της δοκιμής, η συμπεριφορά σε ότι αφορά τουλάχιστον την ελκτική πρόσφυση θα ήταν παντού εντυπωσιακά καλύτερη.

Στο Χώμα

Το αυξημένο ύψος από το έδαφος των περίπου 20εκ. είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, όμως ενώ η διαδρομή της ανάρτησης είναι ικανοποιητική δεν συμβαίνει το ίδιο με την γεωμετρία της ανάρτησης που έχει πολύ ισχυρή αντιστρεπτική ράβδο και επιτρέπει πολύ εύκολα να χάσουν οι τροχοί την επαφή τους με το έδαφος.

Σε συνδυασμό με την έτσι και αλλιώς προβληματική ελκτική πρόσφυση κατά την εκκίνηση-που οφείλεται στο απότομο κιβώτιο- θα ακινητοποιηθεί εύκολα σε ένα δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι και έτσι θα πρέπει να κινείστε παντού και πάντα με φόρα.

Δεν πιστεύω ότι θέλει κάποιος να οδηγήσει έκτος δρόμου με ένα τέτοιο αυτοκίνητο, όμως σίγουρα αν κινηθεί με προσοχή στις συνήθως ήπιες χωμάτινες διαδρομές που οδηγούν στις αγαπημένες μας παραλίες, η ανάρτηση και το στιβαρό πλαίσιο θα προφέρουν μια άριστη αίσθηση ασφάλειας που δεν θα απογοητεύσει.

Συμπέρασμα

Με μια εμφάνιση που σίγουρα ξεχωρίζει και με μια τιμή που ξεκινά από τα €26Κ, το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 σίγουρα βρει την θέση του μέσα στην αγορά και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον κυρίως την νέων οικογενειών που θέλουν χώρους αλλά και σπορτίφ εμφάνιση.

Μεγάλο ατού είναι ο δυνατός και οικονομικός κινητήρας που συνδυάζεται αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων που κάνει την καθημερινότητα πολύ εύκολη μέσα στην πόλη και εξασφαλίζει οικονομία καυσίμων σε όλες τις συνθήκες.

Οι περισσότερο συνειδητοποιημένοι αγοραστές και φίλοι της Renault πιθανότατα θα στραφούν στο οικονομικότερο Captur, ωστόσο η σχεδιαστική του ομοιότητα με προτάσεις του “premium” ανταγωνισμού το κάνουν να φαντάζει σαν μια μοναδική ευκαιρία για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ορατότητα προς τα πίσω και η ποιότητα κάποιων πλαστικών στην κονσόλα
  • Οι απότομη εκκίνηση του κιβωτίου ταχυτήτων και ο τραχύς θόρυβος του κινητήρα

Θα θυμάμαι

  • Την ξεχωριστή εμφάνιση και τον οικονομικό κίνητρα
  • Τον πλούσιο εξοπλισμό και τους άπλετους χώρους για όλους τους επιβάτες.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο