Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Jeep Avenger Δοκιμή / Test drive

Jeep Avenger Δοκιμή / Test drive

Το Jeep Avenger είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο που παρουσιάζει η ιστορική εταιρεία-και παρότι μπορεί η ηλεκτροκίνηση να φαντάζει σαν αστοχία για την παράδοση της Jeep, η αλήθεια και οι πωλήσεις αποδεικνύουν ότι αυτό είναι ένα εύστοχο αυτοκίνητο για τυπικούς αλλά και για πραγματικούς λόγους.

Όπως γνωρίζουμε η παράδοση  των Jeep επιτρέπει στην εταιρεία να διατηρεί τον «άγριο χαρακτήρα» στα μοντέλα της κάτι που φυσικά κοστίζει ιδιαίτερα στον μέσο όρο εκπομπών ρύπων της γκάμας της-κάτι που σίγουρα ανησυχεί εκείνον που καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό, δηλαδή τον όμιλο Stellantis στον οποίο ανήκει η Jeep και που επιπλέον έχει υποσχεθεί ότι από το 2030 θα πουλάει μόνο ηλεκτρικά μοντέλα στην Ευρώπη…

Έτσι η τυπικά η ανάγκη για να δημιουργηθεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό Jeep ήταν αναγκαία και  προβλέψιμή, ωστόσο η επιλογή της εταιρείας να παρουσιάσει ένα πολύ μικρό και ελαφρύ ηλεκτρικό αυτοκίνητο που να δείχνει ψηλό σαν Jeep αλλά να έχει ότι χρειαζεται ο σύχρονος κάτοικος της πόλης, είναι προφανώς ο πραγματικός λόγος που το Jeep Avenger ξεπούλησε πριν ακόμη παρουσιαστεί!

Πιστεύω ότι η λογική της ηλεκτροκίνησης σήμερα βρίσκει την πραγματική της εφαρμογή στα supermini σαν το 500e, η το πολύ σαν ένα e-KONA που συνδυάζουν τις μαζεμένες διαστάσεις και τους χώρους που χρειαζόμαστε στην αστική μας καθημερινότητα με την σχετικά χαμηλή τιμή κτήσης.

Το Jeep Avenger βασίζεται στην μικρή εκδοχή της πλατφόρμας «e-CMP2» του Ομίλου, κάτι που εξασφαλίζει το χαμηλό για ηλεκτρικό αυτοκίνητο κόστος κτήσης ξεφεύγοντας όμως σχεδιαστικά από τα δημιουργήματα των Γάλλων.

Το ψηλό SUVειδές αμάξωμα των μόλις 4 μέτρων προσφέρει ταυτόχρονα περιπετειώδη εμφάνιση, ικανοποιητικούς χώρους, ευελιξία μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης και φυσικά την οικονομία και την «οικολογία» στην κίνηση που λέγεται ότι χαρίζει η ηλεκτροκίνηση.

Χρειαζόμαστε ελαφριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης με απλά ζωντανές επιδόσεις, που να κινούνται από λογικού μεγέθους  μπαταρίες που θα επιτρέπουν την πλήρη φόρτιση τους στο απλό οικιακό ρεύμα μέσα στην νυκτερινή ανάπαυλα-και αν αυτά έχουν απόσταση από το έδαφος 21 εκατοστών και άγρια εμφάνιση τότε τόσο το καλύτερο, αφού οδηγώντας τα στην πόλη το μυαλό φαντασιώνεται αποδράσεις που μπορεί να μην προκύψουν…αλλά ξερετε τι λένε: «ελπίδα πεθαίνει τελευταία»!

Το Jeep Avenger κατασκευάζεται στην Πολωνία, ωστόσο οι Ιταλοί που το σχεδίασαν φρόντισαν να επέμβουν με πολύ διακριτικό τρόπο στον άγριο χαρακτήρα ενός Jeep και μας έδωσαν το πρώτο ηλεκτρικό SUV των Αμερικανών και το επόμενο best seller τους-τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Αυτή την στιγμή τέτοιου είδους μικρά EV’s μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και συγκεκριμένα είναι 4-5 αφού μιλάμε για το MINI Cooper SE, το eHonda, το Fiat 500e, Opel Corca-e, το e-Mokka, Hyundai eKona και φυσικά το αυτοκίνητο της δοκιμής μας που διαφοροποιείται πλήρως από τον ανταγωνισμό  χάρη στις περιζήτητες από τους καταναλωτές Offroad καταβολές στον σχεδιασμό του.

Το Jeep Avenger διατηρεί με τις συμπαγείς διαστάσεις (Μήκος: 4,08 μ., Πλάτος: 1,776 μ., Υψος: 1.528 μ.) του καταφέρνει να κινείται και να παρκάρει σαν ένα μικρό αυτοκίνητο στο φυσικό του περιβάλλον.

Κοιτώντας τον διαμορφωτή τιμών στην ιστοσελίδα της Jeep (κλικ ΕΔΩ ) είναι ξεκάθαρό ότι με τιμές που ξεκινούν από τα €38,700 ή αν θέλετε €30,700 με την επιδότηση του “κινούμαι ηλεκτρικά ΙΙ” που πήρε παράταση μέχρι τον Μάιο του 2024, το Jeep Avenger εκτός από το «πιο άγριο της κατηγορίας» είναι συνάμα και ένα από τα πιο προσιτά ηλεκτρικά που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα.

Εμφάνιση

Το Jeep Avenger θυμίζει τα εχθρικά προς το αστικό περιβάλλον SUV’s, όμως επειδή ο σχεδιασμός του περιέχει πολλά φουτουριστικά στοιχεία-τα οποία μάλιστα αναδεικνύονται από το κιτρινοχρυσομουαρδί χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής, νομίζω ότι τελικά γίνεται ευπρόσδεκτο από τους κατοίκους της πόλης που το κοιτούν με ενδιαφέρον και συμπάθεια από όπου και αν περάσει.

Δεν ξέρω πόσα Logos “Jeep” και treats σαν το αυτοκόλλητο τηλεσκόπιο κάτω αριστερά στο παρμπρίζ είδα στο Jeep Avenger, όμως ξεκινώντας από τα σήματα στο καπό και τους προφυλακτήρες, το εσωτερικό των πορτών και το ταμπλό, την κονσόλα και το τιμόνι και καταλήγοντας στις ρόδες…μέτρησα τουλάχιστόν 15 σήματα Jeep και 5  μπλε σηματάκια «e».

Οι άνθρωποι είναι περήφανοι για την παράδοση του αυτοκίνητο τους αλλά και για την συμμετοχή τους στο κύμα της ηλεκτροκίνησης-και συμφωνώ μαζί τους αφού φρόντισαν να ισορροπήσουν ακριβώς στο μέσον και των δύο!

Υπάρχουν αναφορές στην ιστορία της Jeep παντού- από το μυώδες και σχεδόν παλαιομοδίτικο προφίλ του αυτοκινήτου που θυμίζει μια σμίκρυνση του Grand Cherokee μέχρι την αναγνωρίσιμη σε όσους αγαπούν τα χώματα μάσκα με τις παραδοσιακές 7 γρίλιες.

Και μπορεί οι γρίλιες να είναι διακοσμητικές(αφού είναι ταπωμένες λόγω ηλεκτροκίνησης), όμως χαρίζουν στο αυτοκίνητο έναν “macho” χαρακτήρα που όταν το κοιτάς από μακριά ψαρώνεις γιατί θυμίζει τα τέρατα!

Ο ανταγωνισμός έτσι και αλλιώς δεν έχει απάντηση στην εκτός δρόμου ιστορία του Jeep Avenger και ακόμη και τα σύχρονα Full-LED φωτιστικά σώματα που έχουν εξαιρετική απόδοση έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν και αυτά μεγαλύτερα!

Εχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους σχεδιαστές να προσπαθούν κρύψουν τον ογκό των οχημάτων για λογους κοινωνικής ορθότητας και όταν κάποιος κάνει ακριβώς το αντιθετο όπως στην περιπτωση του Avenger, προσωπικά γουστάρω!

Το αμάξωμα στέκεται ψηλά πάνω στις όμορφές ζάντες που φορούν ελαστικά  215/55R18-και με την απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 21 εκ. και να πρωταγωνιστεί στις περιπετειώδεις off-road ονειρώξεις του οδηγού του που κινείται «οικολογικά» προς και από την δουλεία του στην πηγμένη Κηφισίας, ενα περιβαλλον όπου και ο μέτριος αεροδυναμικός συντελεστής CX 0,.33 δεν παίζει σπουδαίο ρόλο.

Έτσι και αλλιώς η καθημερινότητα στην χώρα της «ελάχιστης προσπάθειας» είναι μια περιπέτεια από μόνη της-οπότε τα SUV και το Avenger μοιάζει να κερδίζουν ακόμη μια δικαιολογία για να κυλούν τους τροχούς τους ανάμεσα μας ακόμη και σαν ηλεκτρικά!

Ξεκάθαρα, αυτό που έχει σημασία εδώ είναι ο ντόρος που προκαλεί αυτό το αυτοκίνητο στο πέρασμα του-και το ότι αρέσει στον κόσμο-που άσχετα από το πόσο πολλά γνωρίζει από αυτοκίνητα, σίγουρα αναγνωρίζει ένα Jeep..

Και εδώ είναι που το Jeep Avenger ξεκινά με γκολ από τα αποδυτήρια καθώς η ιστορία που χωρίς τσιγγουνιές εξιστορεί η εμφάνιση του τιμολογείται στο διπλάσιο  από εκείνο της τιμής κτήσης του!

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα του Jeep Avenger το βλέμμα αντικρίζει μια πολύ μοντέρνα εικόνα με τις οθόνες και το βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος πλαστικό να διατρέχει το ταμπλό να τραβώντας την προσοχή μακρία από τα σκληρά πλαστικά που καλύπτουν όλες τις εσωτερικές επιφάνειες.

Τα σκληρά πλαστικά δικαιολογούνται στιλιστικά, γιατί όλα τα εκτός δρόμου οφείλουν να έχουν ανθεκτικά στις κακουχίες εσωτερικά που καθαρίζονται εύκολα, πρακτικά, επειδή τελικά δεν τρίζουν και τελικά κατασκευαστικά γιατί χάρη σε αυτά τα πλαστικά εξοικονομούνται χρήματα και κιλά βάρους συντελώντας στην επίτευξή των στόχων που έθεσαν οι γραβατωμένοι  κύριοι από το λογιστήριο.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής ήταν εξοπλισμένο με μια σειρά ambient lighting LED’s που απλώνεται στο ταμπλό και τις πόρτες βελτιώνοντας την εικόνα του ταμπλό, αλλα και ενοχλώντας ταυτόχρονα το βράδυ με τις αντανακλάσεις του στο παράθυρο του οδηγού την ορατότητα προς τον αριστερό κυρίως καθρέπτη.

Ο οδηγός θα εκτιμήσει το επίπεδο πληροφοριών που δίνει  ο ευανάγνωστος και με γουστόζικά γραφικά ψηφιακό πίνακας οργάνων των 7” ή 10,25” (ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού) που περιέχουν την κατανάλωση, την ταχύτητα, την φόρτιση της μπαταρίας ή αν το επιλέξει ακόμη και του συστήματος πλοήγησης.

Επειδή αυτό το Jeep έχει φτιαχτεί σαν ηλεκτρικό μοντέλο ο επιλογέας απουσιάζει από το κέντρο της κονσόλας και στην θέση του έχει τοποθετηθεί ένας αποθηκευτικός χώρος 34 λίτρων που κλείνει με ένα πρωτότυπο μαγνητικό κάλυπτρο το οποίο όμως όταν είναι εντελώς ανοιχτό μπορεί να υπερκαλύψει τα πλήκτρα επιλογής της κατεύθυνσης κίνησης (P,N,D,R και Β).

Πάνω από αυτά τα πλήκτρα υπάρχει η κονσόλα χειρισμού του ικανότατου κλιματισμού που διαθέτει σαν στάνταρ και αντλία θερμότητας που βελτιώνει κατά τουλάχιστον 10% την οικονομία τους χειμερινούς μήνες ενώ λίγο πιο ψηλά υπάρχει ένα ευρύχωρο ράφι που χωρά μεν  δύο κινητά, αλλά δεν τα συγκρατεί στις στροφές… τουλάχιστον όπως οδηγώ εγώ!

Πίσω από τον «επιλογέα» υπάρχει ένας διακόπτης για το ηλεκτρικό χειρόφρενο και δεξιά του ο επιλογέας ρύθμιση του προγράμματος οδήγησης σ 6 θέσεις: Eco, Normal, Sport, Sand, Mud, Snow.

Στην θέση Eco, η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα περιορίζεται στους 82 ίππους, οι  πρόσθετες λειτουργίες άνεσης όπως θέρμανση, κλιματισμός (A/C) και θέρμανση περιορίζονται, στη θέση Normal η ιπποδύναμη περιορίζεται στους 109 ίππους χωρίς περιορισμούς στον κλιματισμό, ενώ  στο πρόγραμμα Sport η ιπποδύναμη φτάνει τους 156 ίππους, και χρησιμοποιούνται χάρτες με μία πιο άμεση καμπύλη που κανουν πιο σκληρό το σύστημα διεύθυνσης και την απόκριση του ηλεκτροκινητήρα και των φρένων πιο σπορ.

Σημειώστε ότι όποιο πρόγραμμα και να έχετε επιλέξει όταν πιέσετε το πετάλι της επιτάχυνσης στο τέλος της διαδρομής του, κάνοντας «kickdown» που λέμε στο χωρίο μου, απελευθερώνεται η πλήρης ισχύς για ε΄να προσπερασμα και μετά αυτόματα επανέρχεται στο πρόγραμμα λειτουργίας που έχετε επιλέξει.

Ωστόσο όποιο πρόγραμμα και να επιλέξετε αυτό δεν καταχωρείται σαν μόνιμα επιλεγμένο και έτσι κάθε φορά που επανεκκινείτε το αυτοκίνητο βρίσκεται στο πρόγραμμα Normal και εσεις θ απρέπει να πατησετε κι άλλα μπλιμπλίκια για την επιλογή σας.

Τα προγράμματα Sand, Mud και Snow ρυθμίζουν αντίστοιχα τον χάρτη απόδοσης ροπής και των συστημάτων ευστάθειας και αντισπίν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη πρόσφυση στα διαφορετικά εδάφη.

Η εργονομία γενικά βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και η καθημερινότητα με το Jeep Avenger θα χαρακτηριζόταν με ευκολία σαν μια χαλαρωτική εμπειρία αν ο ψηφιακός ήχος των φλάς που μοιάζει σαν να έχει τρυπώσει ο μικρός τυμπανιστής στο αυτοκίνητο, μπορούσε να απενεργοποιηθεί ή να αλλάξει σε κάτι πιο γήινο…

Περιηγήθηκα στα μενού, αλλα δεν βρήκα που έχουν κρύψει τον ντράμερ για να τον στείλω στην ψηφιακή ανεργία για πάντα…οπότε αν κάποιος γνωρίζει μας ενημερώνει!

Το Jeep Avenger είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών, της αυτόματης διατήρησης λωρίδας, του αυτόματου cruise control  … και άλλων πολύ ενδιαφερόντων συστημάτων για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερείς για την λειτουργία τους σε άλλα sites που ειδικεύονται στην οθονολογία!

Χώροι Άνεση

Η μπαταρία βάρους 330 κιλών(!) και χωρητικότητας 54 kWh (51 kWh ωφέλιμη) έχει τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα του Jeep Avenger, στο μέσον του αμαξώματος, αυξάνοντας ανάλογα το συνολικό βάρος  σε σχέση με το βενζινοκίνητο μοντέλο που ζυγίζει μόλις 1200 κιλά(!), άλλα  χαμηλώνοντας ταυτόχρονα το κέντρο βάρους κατά 25 mm σε σχέση με εκείνο.

Για εξοικονόμηση ενέργειας τις κρύες ημέρες του χειμώνα τα καθίσματα είναι θερμαινόμενα έτσι ώστε να περιορίζεται η χρήση του κλιματισμού ενώ ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άνετος και θα βολέψει ψηλούς οδηγούς.

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά και προσφέρει άριστη ορατότητα γύρω-γύρω μέσα από τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, ενώ και η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μια λεπτομέρεια που θα εκτιμήσουν οι ρομαντικοί είναι ότι οδηγώντας το βλέμμα εντοπίζει αμέσως την αντίθεση που κάνει το μοντέρνο ψηφιακό ταμπλό με το μεγάλο φούσκωμα στο καπό στο μέσον του που θυμίζει ότι στην χώρα της αφθονίας τα αυτοκίνητα με αυτό το όνομα έχουν εκεί μέσα (..για λίγο καιρό ακόμη) τους μεγάλους, ρυπαρούς και θορυβώδεις V8 που λατρεύουμε!

Πίσω στα «γήινα», με τα μπροστινά καθίσματα είναι κάπως σκληρά και στενά για τους πολύ εύσωμους επιβάτες, όμως να παρέχουν ικανοποιητική στήριξη και να προδιαθέτουν ευχάριστα τον οδηγό να οδηγήσει στις αστικές του μετακινήσεις .

Η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό εάν ο οδηγός είναι ψηλός μόλις που επαρκεί για τα γόνατα επιβατών που υπερβαίνουν το 1,85, ενώ και το πλάτος του πίσω πάγκου δεν εντυπωσιάζει και απαιτεί κάποιες παραχωρήσεις στους ώμους .

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:60 και η είσοδος στο εσωτερικό είναι άνετη τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους γονείς που θέλουν να δέσουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα.

Το μόνο που ίσως να ενοχλήσει (κυρίως) τα μικρά παιδιά είναι ότι τα παράθυρα είναι πολύ ψηλά τοποθετημένα κάτι που περιορίζει την ορατότητά τους προς τα έξω.

Ο χώρος αποσκευών των 355 λίτρων όπως και οι υπόλοιποι χώροι είναι υπεραρκετοί για τις ανάγκες μιας νέας τετραμελούς οικογένειας που μέσα στην πόλη θα απολαύσει τις ηλεκτροκίνητες μετακινήσεις με ησυχία και χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το μπροστινό καπό βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει 156 ίππους και 260 Νm ροπής που σε συνδυασμό με το χαμηλό για ηλεκτρικό βάρος των 1530 κιλών δίνουν στο Jeep Avenger μια ζωντανή επιτάχυνση της τάξης των 9 δευτερολέπτων στην διαδικασία του 0-100 χλμ/ω, ενώ φήμες λένε ότι  η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 152 χλμ/ω παρά το γεγονός ότι η επίτευξή της επιτυγχάνεται σύμφωνα με την πηγή μας σε δέκα ακόμη δευτερόλεπτα.

Η κινητήρια ισχύς μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου με διάταξη ενός σταδίου και ενσωματωμένο διαφορικό και έτσι το Jeep Avenger ανταποκρίνεται επιταχύνοντας στην παραμικρή κίνηση του πεντάλ του γκαζιού, ενώ είναι εντυπωσιακή και η ελκτική πρόσφυση του αυτοκινήτου παρά την μπροστινή κίνηση.

Η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στις 16,5 kWh/100 km, ενώ με προσεκτική οδήγηση μέσα στην πολή μπορεί να πέσει στις 14 kWh/100 km και η αυτονομία να ξεπεράσει τα 380 km.

Στον αντίποδα αν θέλετε να ταξιδέψετε στον αυτοκινητόδρομο γυρίζοντας τον ηλεκτροκινητήρα στον κόφτη  που αντιστοιχεί στα 152 χλμ/ω της τελικής-τότε λέγεται ότι η  κατανάλωση εκτοξεύεται στα 23 kWh/100 km και η αυτονομία να επαρκεί για μόλις 250χλμ. ή και λιγότερα…

Η φόρτιση στο οικιακό ρεύμα από εντελώς άδειες (5%) μπαταριές στο 100% διαρκεί περίπου 24 ώρες, όμως αν κάνετε μέχρι 150 χλμ την ημέρα αρκεί να αφήνετε το αυτοκίνητο σας για 10 ώρες το βράδυ και το πρωί θα το βρείτε γεμάτο με την ενεργεια που χρειάζεστε.

Αν βεβαία έχετε ένα Wallbox 7,4 kW θα χρειαστούν μόλις  7 ώρες και 20 λεπτά για μια πλήρη φόρτιση.

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του Jeep Avenger αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω ο οποίος είναι ενισχυμένος στην στήριξη του προκειμένου να ελέγχει το αυξημένο βάρος και την εγγενή τάση για αναπηδήσεις της πίσω ανάρτησης της πλατφόρμας CMF.

Χωρίς να είναι πλαδαρή, η ανάρτηση μετά από μια συνειδητή επιλογή των ανθρώπων της Jeep είναι σχεδιασμένη για να συνεργάζεται με τους μεγάλους τροχούς και τις αυξημένες διαδρομές της ανάρτησης έτσι ώστε να προσφέρει άνεση μέσα στην πόλη θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την συμπεριφορά στους «Διονυσους» και τις «Ριτσώνες» που έτσι και αλλιώς αποτελούν ένα περιβάλλον στο οποίο σπάνια θα εκτεθεί το e SUV της Jeep.

Η ανάρτηση με την μεγάλη διαδρομή των αμορτισέρ χάρη στην σκληρή αντιστρεπτική μπροστά, περιορίζει τις κλίσεις στις στροφές, ενώ τα φρένα που διαθέτουν τέσσερα δισκόφρενα-με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και μεγαλύτερα σε διάμετρο ανταποκρίνονται στο χαμηλό βάρος και στον χαρακτήρα του ηλεκτροκίνητου αυτοκίνητου.

Η υποβοήθηση του τιμονιού είναι μάλλον υπερβολική για τα γούστα μου-ακόμη και στο πρόγραμμα σπορ που σφίγγει λίγο, ωστόσο γρήγορα το συνήθισα και τελικά το εμπιστεύτηκα .

Στην Πόλη

Για όλους τους λόγους που αναλύσαμε είναι ξεκάθαρο ότι σωστά η JEEP έχει επιλέξει να φτιάξει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που απευθύνεται στην καθημερινότητα μέσα στην πόλη-και ότι σωστά ταίριαξαν οι Ιταλοί σχεδιαστές το ψηλό SUV αμάξωμα που απαιτεί η βαριά παράδοση της εταιρείας με το χαμηλό βάρος και τις κόμπακτ διατάσεις που απαιτούν οι συνθήκες των Ευρωπαϊκών-και όχι μόνο-πόλεων

Η ψηλή θέση οδήγησης του Jeep Avenger θα σας βοηθήσει μέσα στην πόλη καθώς χαρίζει καλύτερη ορατότητα και ένα αίσθημα «υπεροπλίας» για την κίνηση στην καθημερινή ζούγκλα των Ελλήνων οδηγών που ακόμη κινούνται στην ΛΕΑ και αλλάζουν λωρίδα χωρίς φλάς μιλώντας στο τηλέφωνο- πίνοντας φυσικά «φρέντους».

Η «εκκίνηση» του μοτέρ γίνεται από ένα κουμπί στην κολώνα του τιμονιού το οποίο όταν πατηθεί προσφέρει την ίδια συγκίνηση που προσφέρει και το πλήκτρο εκκίνησης του πλυντηρίου ρούχων σας!

Τίποτε δεν συμβαίνει …εκτός βέβαια από κάποια λαμπάκια που ανάβουν και κάποιες ενδείξεις στο ταμπλό-όπως άλλωστε και στο πλυντήριο!

Ωστόσο χάρη στην ροπή των 260Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής του κινητήρα του Jeep Avenger η αντίδραση του αυτοκινήτου είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις αποκαλύπτοντάς από τα πρώτα κιόλας μέτρα την υπεροχή της ηλεκτροκίνησης στην αστική μετακίνηση..

Μέσα στην ορθολογική καμπίνα του Avenger, πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στην ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα!

Η ησυχία, ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες, είναι εκκωφαντική!

Όλα γίνονται τόσο εύκολα και πολιτισμένα μέσα στην πόλη που η επιστροφή ακόμη και σε ε΄να καλό σε ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ στην αρχή  ενοχλεί-και πιστέψτε με λυπάμαι που το λέω αυτό!

Η ζωή μέσα στην πόλη με ένα  Jeep Avenger είναι απρόσμενα όμορφή καθώς η γοητευτική εμφάνιση-που ενισχύεται και από το χρώμα  σε συνδυασμό με την ησυχία της ηλεκτροκίνησης είναι το εισιτήριο για να δημιουργείς συμπάθειες από όπου και αν περνάς!

Ακόμα και η σνομπ κυρία με το κατάμαυρο Range Rover Chlydar #Failure Imminent Edition# αντί να με ισοπεδώσει παραβιάζοντας όπως συνήθως το Stop στην γωνία του σπιτιού, μου χαρίστηκε και αναγνώρισε την προτεραιότητα που έτσι και αλλιώς είχα- μάλλον για να χαζέψει το «αχ καλέ ένα μικρούλι τζιπ, τι γλυκούλι που είναι» αυτοκίνητο !

Το τιμόνι χρειάζεται περίπου 2,8 στροφές από άκρη σε άκρη και ο κύκλος στροφής είναι περίπου 11 μέτρα και έτσι το αυτοκίνητο κινείται με άνεση μέσα στα στενά της πόλης.

Η αυτονομία μέσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφού κυμαίνεται μεταξύ 360 και 410 χλμ, ενώ πρέπει να πω ότι τα σημεία φόρτισης σε βενζινάδικα, πλατείες και επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να πυκνώνουν.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Παρά τον μέτριο αεροδυναμικό συντελεστή Cx 0.33 του  οι αεροδυναμικοί θόρυβοι στον αυτοκινητόδρομο είναι ελάχιστοι και γίνονται αντιληπτοί μόνο λόγο της έλλειψης θορύβου από τον κίνητρα, το Jeep Avenger όπως και τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θέλει να βρίσκεται εδώ.

Η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση ισορροπεί μεταξύ έλεγχου του αμαξώματος και άνεσης των επιβατών και στις ταχύτητες κοντά στα 130 χλμ/ω βοηθά την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου να σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο εάν κινείστε με αυτή την ταχύτητα η  αυτονομία πέφτει γρήγορα κάτω από τα 300 χλμ και έτσι κάθε προσπάθεια για υπεραστική μετακίνηση συνοδεύεται από μόνιμο άγχος για το εάν θα φτάσεις στον προορισμό σου.

Καθώς μάλιστα οι χρεώσεις για φόρτιση σε σταθμούς ανεφοδιασμού είναι ληστρικά υψηλές, το να ταξιδεύεις με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να αποδειχτεί μια ακριβή εμπειρία, που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει σε κόστος την κίνηση με το αντίστοιχο θερμικό μοντέλο φτάνοντας και τα 11€/100 χλμ., αντί για το συμφέρον κόστος των  €3,5/100 χλμ που επιτυγχάνεται το κόστος του οικιακού ρεύματος

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 152 χλμ/ω που είναι σίγουρα πολύ πάνω από το όριο ταχύτητας, θα πούμε οι καθωςπρεπειστές (..τί?όχι?), όμως στις μέρες μας που τα αυτοκίνητα κινούνται με πιο υψηλές ταχύτητες ο περιορισμός της τελικής και μάλιστα με αυτόν τον απότομο τρόπο ενοχλεί.

Έτσι και αλλιώς η αυτονομία εάν κινείστε με ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 140 χλμ πέφτει απότομα κάτω από τα 250 χλμ και έτσι η επιλογή του κόφτη ίσως να μοιάζει κάπως πιο λογική.

Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρότι η εμφάνιση του Jeep Avenger εκπέμπει ταξίδια και περιπέτειες, αυτό είναι ένα αυτοκίνητο που έχει φτιαχτεί για αστικές και περιαστικές μετακινήσεις όπου χάρη στην ηλεκτροκίνηση τα καταφέρνει υπέροχα.

Στις Στροφές

Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι σε καμία περίπτωση ένα SUV που σέβεται την άνεση των επιβατών του στο ταξίδι και μέσα στην πόλη δεν μπορεί να συμπεριφερθεί υποδειγματικά στις στροφές σαν ένα σύγχρονο hatchback.

Παρά τις σχετικά περιορισμένες κλίσεις που επιτρέπουν οι σκληρές αντιστρεπτικές, το χαμηλό βάρος και τα χαμηλοπροφιλά ελαστικά του Jeep Avenger, δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις μεγάλες διαδρομές που οφείλει να έχει ένα όχημα που θέλει να λέγεται Jeep.

Το χαμηλό κέντρο βάρους του αυτοκινήτου το κάνει να δείχνει ανάλαφρο στην επάλληλες αλλαγές κατεύθυνσης, ενώ η σχεδόν απόκοσμη ελκτική πρόσφυση που κατάφεραν να δώσουν οι Ιταλοί μηχανικοί κάνουν το Jeep Avenger να αντιδρά με μεγάλη ασφάλεια όσο κινούμαστε με τους ρυθμούς  που επιτάσσει ο σχεδιασμός του.

Σε ρυθμούς λοιπόν γύρω στο 60-70% το μικρό ηλεκτροκίνητο τζίπ με εντυπωσίασε με την γραμμική και επαναλαμβανόμενα ασφαλή συμπεριφορά του -ακόμη και σε δρόμους που έχουν αρκετές ανωμαλίες στο οδόστρωμα.

Σε συνθήκες καλής πρόσφυσης λοιπόν δεν θα νοιώσουμε ποτέ το πίσω μέρος να ξεκολλάει-παρότι μπορεί να παρατηρηθούν κάποιες αναπηδήσεις στον πίσω άξονα, ενώ το μπροστινό μέρος μόλις συνηθίσει ο οδηγός την υπερβολική υποβοήθηση είναι και αρκετά πληροφοριακό.

Όσο επικρατεί η λογική λοιπόν το Jeep Avenger εμφανίζεται αναπάντεχα σταθερό για τον τύπο του αμαξώματος του και θα δώσει την εμπιστοσύνη στον οδηγό του να ταξιδέψει γοργά και χωρίς άγχος ακόμη και σε βρεγμένο οδόστρωμα, αφού τα ηλεκτρονικά ελέγχουν με επιτυχία και διακριτικότητα την πορεία του αυτοκινήτου ακόμη και αν ο οδηγός επιλέξει λάθος γραμμή.

Μιλάμε για εξαιρετικά προηγμένα συστήματα ασφαλείας που έχουν απόλυτα διακριτική λειτουργία και που σιγά σιγά χτίζουν μια εμπιστοσύνη στον οδηγό που θα τον κάνει αν δεν είναι εγκρατής και γνώστης της φυσικής να κινείται στα όρια του «πολύ γρήγορα» και του «τι γίνεται μετά»…

Ωστόσο εδώ, σε αυτό το Autoholix, θέλουμε να μάθουμε τι γίνεται μετά και η αλήθεια είναι ότι πέρα από το ομολογουμένως πολύ υψηλό για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου όριο της ισορροπίας το Avenger αρχίζει να γλιστρά και με τα τέσσερα την ώρα που τα ηλεκτρονικά δεν θέλουν να συνεργαστούν με εναν Autoholix ακόμη και στο σπορ πρόγραμμα.

Τα ηλεκτρονικά που όσο το αυτοκίνητο ήταν σε ισορροπία ήταν διακριτικά και συνεργάσιμα, δεν είναι προγραμματισμένα να εμπιστευτούν την ανθρώπινη ικανότητα παρέμβασης και το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να επαναφέρουν σε ισορροπία το αυτοκίνητο περιορίζοντας την ταχύτητα και την πορεία που έχουμε επιλέξει αρχικά.

Με λίγα λόγια το Jeep Avenger είναι υπερβολικά ασφαλές για τον μυθικό πλέον «μέσο οδηγό» αλλά αντιπαθεί οτιδήποτε, οποιονδήποτε και οποιανδήποτε (😉 )ξεπερνά τις δυνατότητες του στην οδήγηση απαγορεύοντας τα παιχνίδια ακόμη και όταν ο δρόμο γλιστρά…

Ασφάλεια υπερπάντων, ή αγγλιστί «Safety First»!

Αν θέλεις να διασκεδάσεις η αίσθηση της ροπής και η άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές, μετατρέπουν το Jeep Avenger σε μια απολαυστική μηχανή ασφαλών προσπεράσεων, οποτε αυτό δίνει μια χαρά!

Μια που φτάνεις τον προπορευόμενο… και με το που ελέγξεις και πατήσεις το ποτενσιόμετρο -σε μηδενικό χρόνο έχεις περάσει μπροστά.

Όταν ο οδηγός χορτάσει την αίσθηση της άμεσης παροχής ροπής και αποφασίσει να ηρεμίσει και να οδηγήσει όπως ταιριάζει σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο πόλης τότε θα εκτιμήσει το χαμηλό κέντρο βάρους που εξασφαλίζουν οι μπαταρίες και θα εκτιμήσει τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης που προσφέρει.

Τέλος τα φρένα μπορεί να έχουν λίγο περίεργη αίσθηση μέχρι να τα συνηθίσεις, ωστόσο σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας αποδείχθηκαν πανίσχυρα και ανθεκτικά στην πίεση.

Στο Χώμα

Κοιτώντας τα χαρακτηριστικά του περίμενα από το Jeep Avenger να τιμήσει την παράδοση που κουβαλά-και πραγματικά δεν απογοητεύτηκα πάρα την έλλειψη τετρακίνησης.

Το αυξημένο ύψος από το έδαφος των περίπου 21εκ. και οι σχετικά καλές γωνιές προσέγγισης και διαφυγής της τάξεως των 16,8 και 31,7 μοιρών είναι καλές για light εξορμήσεις, με την ανάρτηση να φροντίζει κυρίως για την άνεση των επιβατών.

Φυσικά δεν είναι φτιαγμένο για να πατά στο σκληρό χώμα και αυτό θα πρέπει να το έχετε πάντα στο μυαλό σας όταν κινείστε εκτός δρόμου όπου το σήμα Jeep στο τιμόνι θα μπορούσε να σας παρασύρει σε υπερβολές και λάθη που η έλλειψη τετρακίνησης δεν συγχωρεί.

Η έλλειψη τετρακίνησης αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την γεωμετρία του μπροστινού άξονα που προσδίδει πολύ καλή ελκτική πρόσφυση αλλά και από τα τρία ηλεκτρονικά προγράμματα που συχνά μου επέτρεψαν να κινηθώ σε ανηφόρες με πέτρες και λάσπη πολύ καλύτερα από ότι περίμενα.

*Σημειώστε ότι εκτός δρόμου είμαι και λίγο chicken…

Συμπέρασμα

Το Jeep Avenger αντανακλώντας την λογική και τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που θέλουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για τις αστικές και περιαστικές τους μετακινήσεις ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να συνδυάσει την συμφέρουσα τιμή κτήσης (…μετά την επιδότηση) με τον περιπετειώδη χαρακτήρα ενός Jeep

Σαν αυτοκίνητο πόλης που είναι έχει μήκος μόλις 4 μέτρων-και μεταξόνια 2,54 μ. έτσι ώστε να ελίσσεται μέσα στενά και να παρκάρει εύκολα, αλλά από την άλλη οι χώροι στο πίσω κάθισμα σε μεγάλες αποστάσεις θα προβληματίσουν τους ψηλούς επιβάτες, ενώ και η ποιότητα των πλαστικών που χρησιμοποιούνται θα μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Ωστόσο η ουσία είναι ότι η καθημερινότητα στην πόλη με ένα Jeep Avenger είναι μια χαλαρωτική εμπειρία που σε προετοιμάζει να βρεθείς στην δουλεία σου, ή να πάς στις δραστηριότητες των παιδιών και αυτό συμβαίνει μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος μετακίνησης …χαμηλότερο από το κόστος ενός λεωφορείου!

Με την παράταση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» μέχρι τον Μάιο η ηλεκτροκίνηση απέκτησε και πάλι ενδιαφέρον και προτείνω όσοι ψάχνετε για ένα προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να εκμεταλλευτείτε τα οικονομοτεχνικά και φορολογικά προνόμια που προσφέρει η χρήση τους, τότε  συλλογιστείτε το Jeep Avenger σαν μια κορυφαία επιλογή.

Θεωρώ ότι υπάρχουν τρεις κύκλοι με τα «θέλω» που προσπαθούμε να καλύψουμε αγοράζοντας ένα ηλεκτρικό SUV…πόλης!

O πρώτος κύκλος είναι η μόδα των SUV που «χρειαζόμαστε» να δείχνουμε περιπετειώδεις τύποι δίνοντας χρώμα στην ζωή μας, o δεύτερος είναι η χαμηλή τιμή για να είμαστε πιο προσγειωμένοι στην ακριβή πραγματικότητα και ο τρίτος κύκλος είναι η ηλεκτροκίνηση για να κάνουμε οικονομία και να είμαστε πιο οικολόγοι…

Το Jeep Avenger τοποθετείται ακριβώς εκεί που οι τρεις κύκλοι τέμνονται στο μέγιστό τμήμα τους -και έτσι οι πωλήσεις προβλέπεται να απογειώνονται!

Το Jeep Avenger δεν είναι λιγότερο Jeep για να είναι ηλεκτρικό-και ούτε επιλέγει να είναι ακριβό για να είναι ηλεκτρικό!

Είναι ένα «προσιτό» -για ηλεκτρικό- αυτοκίνητο με ένα χαρακτήρα που σου φτιάχνει την διάθεση προσφέροντας απλόχερα οικονομία στην μετακίνηση, ησυχία και την αίσθηση της ασφάλειας σε κάθε είδους τερέν.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Οι περιορισμένοι χώροι στο πίσω κάθισμα και τα σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό.
  • Η απόλυτη συμμόρφωση των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας με τον σκοπό που σχεδιάστηκαν δεν επιτρέπουν την ευχαρίστηση στην οδήγηση …και μην ξεχάσω τον ήχο των φλάς!

Θα Θυμάμαι

  • Ένα μικρό αυτοκίνητο με τεράστιο χαρακτήρα που σου φτιάχνει την διάθεση
  • Την οικονομία της ηλεκτροκίνησης και την ευκολία χρήσης ενός πολύ μικρού SUV

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Jeep Avenger

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο