Η σημασία που έδωσε στον σχεδιασμό η Hyundai στην δεύτερη γενιά του KONA δεν οφείλεται μόνο στην εμπορική επιτυχία που είχε για μια πενταετία το ΚΟΝΑ στην Ευρωπαϊκή(..και Ελληνική) αγορά, αλλά φυσικά και στο γεγονός ότι αυτή την στιγμή, αυτή η κατηγορία των B-SUV’s είναι η πιο δημοφιλής στην Ευρώπη με αυτοκίνητα όπως το Opel Mokka, Peugeot 2008, το Suzuki SX4, το Jeep Renegate, το Skoda Kamiq, VW Taigo, Renault Captur, Ford Puma, KIA NIRO, Nissan Juke,κτλ.
Με τόσο έντονο ανταγωνισμό το Kona έπρεπε όχι μόνο να φρεσκαριστεί εμφανισιακά και να μεγαλώσει σε διαστάσεις, αλλά και να είναι έτοιμο να δεχτεί μια πλήρη σειρά από βενζινοκινητήρες τριών και τεσσάρων κυλίνδρων, τις πλήρως υβριδικές κινητήριες μονάδες (HEV), αλλά κυρίως και όλες τις ηλεκτρικές εκδόσεις που αποτέλεσαν άλλωστε και την σχεδιαστική βάση του μοντέλου.
Ναι το ΚΟΝΑ δεύτερης γενιάς εξελίχθηκε πρώτα σαν ηλεκτρικό και μετά σαν θερμικό αυτοκίνητο αφού η στρατηγική εξηλεκτρισμού της εταιρείας προβλέπει 11 νέα Hyundai EV στην αγορά έως το 2030.
Σε ότι αφορά το πάτωμα εδώ έχουμε να κάνουμε με μια επιμηκυμένη έκδοση της πλατφόρμας «Κ» που σε ότι αφορά τις διαστάσεις αλλά και τις γενικότερες σχεδιαστικές επιρροές στον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό προσωπικά μου θυμίζει πολύ το Kia Niro.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά KONA, το νέο μοντέλο έχει μοναδικές αναλογίες με αυξημένες διαστάσεις. Με βάση την έκδοση EV, το μήκος του αμαξώματος πλέον φτάνει τα 4.355 χιλιοστά, 175 χλστ. μεγαλύτερο από την προηγούμενη γενιά του 2017, με μεταξόνιο στα 2.660 χλστ., το οποίο είναι αυξημένο κατά 60 χλστ. Το πλάτος του είναι στα 1.825 χλστ., το οποίο είναι 25 χλστ. μεγαλύτερο και το ύψος κατά 20 χλστ. ψηλότερο φτάνοντας συνολικά τα 1.575 χλστ.
Διαστάσεις
All-new KONA Electric | ||
Μήκος | 4.355 χλστ. (N Line: 4.385 χλστ.) | |
Πλάτος | 1.825 χλστ. | |
Ύψος | 1.575 mm (ελαστικά 17/19 ιντσών) | |
Μεταξόνιο | 2.660 χλστ. | |
Χώρος κεφαλιών | Μπροστά | 1.015 χλστ. |
Πίσω | 972 χιλ. | |
Χώρος για τα πόδια | Μπροστά | 1.059 χλστ. |
Πίσω | 925 χιλ. | |
Χώρος για τους ώμους | Μπροστά | 1.435 χλστ. |
Πίσω | 1.402 χλστ. |
Εμφάνιση
Όπως είπαμε η δεύτερη γενιά του KONA εξελίχθηκε έχοντας στο μυαλό από το ηλεκτροκίνητο (EV) KONA, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ιδιαίτερα αεροδυναμικού SUV τονίζει το καθαρό σχήμα ενός SUV με πιο στιβαρή και δυναμική εμφάνιση.
Με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,27 σίγουρα θυμίζει λιγότερο SUV από ότι στο παρελθόν και θα ξενίσει τους πολλούς ιδιοκτήτες των ΚΟΝΑ πρώτης γενιάς με τα ακροβολισμένα στους προφυλακτήρες LED φωτιστικά σώματα και την LED λωρίδα στην κορφή της χωρίς αεραγωγούς μάσκας να υπενθυμίζει όσο μπορεί την «ηλεκτροκίνητη καταγωγή» σε όλες τις εκδόσεις .
Στο πλάι ο σχεδιασμός παρά τις πανέμορφές 18αρες ζάντες που είχε το αυτοκίνητο που οδήγησα θυμίζει περισσότερο το προηγούμενο μοντέλο με τους τετραγωνισμένους θόλους, όμως στο πίσω μέρος του οι επιρροές από την σχεδιαστική γλώσσα του αγαπημένου μου KIA EV6 είναι παραπάνω από εμφανής στην πίσω κολώνα.
Στο πίσω μέρος αναπαράγεται ο σχεδιασμός των μπροστινών φωτιστικών σωμάτων όπως συνηθίζεται από τα ΚΟΝΑ, όμως ο σχεδιασμός του πίσω παραθύρου, της αεροτομής και της πίσω λωρίδας Pixelated Seamless Horizon Lamp που ενώνει τα άκρα του αμαξώματος είναι και αυτή επηρεασμένη από το KIA EV6 και προσωπικά μου αρέσει πολύ.
Συνολικά είμαι αν κάποιος εξαιρέσει το μπροστινό μέρος που δημιουργεί αντικρουόμενα στρατόπεδα, το νέο ΚΟΝΑ από κοντά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον B-SUV που δεν έχει κάποιου είδους macho ή sic ομορφιάς, αλλά είναι σχεδιασμένο να εκπέμπει τεχνολογική υπεροχή.
Είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα χρειαστούν χρόνο να το συνηθίσουν -ειδικά όσοι έχουν ήδη το μοντέλο πρώτης γενιάς, όμως εμένα μου άρεσε περισσότερο από το ότι δείχνουν οι φωτογραφίες… αφού ο σχεδιασμός δεν έχει φωτογένεια!
Εσωτερικό.
Η αρχική αίσθηση ποιότητας του ΚΟΝΑ G2 οφείλεται τόσο στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος του, όσο και κυρίως το ενιαίο πάνελ που φιλοξενεί την οθόνη των 12,3 ” του πίνακα οργάνων και την τεράστια οθόνη του συστήματος πολυμέσων που έχει επίσης διαγώνιο 12,3 ” ή 10.25’’ στις πιο φτωχές εκδόσεις.
Ο πίνακας οργάνων αλλάζει τα γραφικά του ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεχθεί (Eco, Normal και Sport) και είναι ευκρινής και εξαιρετικά πληροφοριακός.
Το σύστημα πολυμέσων έχει ένα ευκατανόητο μενού με γρήγορες αντιδράσεις, ενώ διαθέτει διασύνδεση Android Auto και το Apple CarPlay.
Περισσότερα για τις οθόνες, την συνδεσιμότητα με ενημερώσεις Over-the-Air και τα συστήματα υποβοήθησης ADAS θα διαβάσετε από ειδικευμένους οθονολόγους που κατέχουν…
Προσωπικά εστιάζω το γεγονός ότι κάτω από το τάμπλετ υπάρχουν οι κλασσικοί αναλογικοί διακόπτες που όλοι συμφωνούμε πως προσφέρουν καλύτερο έλεγχο και δεν απαιτούν από τον οδηγό να τραβήξει το βλέμμα του από το δρόμο για να ενεργοποιήσει κάποιά βασική λειτουργία
H Hyundai ευτυχώς επιμένει στους παραδοσιακούς διακόπτες, τουλάχιστον όσο η υιοθέτηση της αυτόνομης οδήγησης της επιτρέπει ικανοποιώντας την οικειότητα που νοιώθουμε οι οδηγόσαυροι στα καινούρια αυτοκίνητα
Στις σημειώσεις που πάντα κρατώ με μολύβι, γράφω : «Μαθήματα εργονομίας για διεθνές ακροατήριο που οι οθόνες συμβιώνουν αρμονικά με ανθρώπινους διακόπτες»….
Το εσωτερικό μοιάζει να έχει καλή συναρμογή με μηδενικούς τριγμούς και δημιουργεί μια hi-tech εικόνα που ευτυχώς συνδυάζεται και με πολύ εργονομία.
Και μπορεί όπως πλέον συνηθίζεται όσο κοιτάζουμε προς τα πιο χαμηλά μέρη του εσωτερικού και στις πίσω πόρτες τα πλαστικά να γίνονται λιγότερο ποιοτικά, όμως αυτό πλέον αποτελεί πάγια τακτική στην αυτοκινητοβιομηχανία και είναι κάτι που αποτελεί θέμα γενικότερης συζήτησης.
Χώροι
Τα καθίσματα είναι άνετα και με σχετικά ικανοποιητική πλευρική στήριξη ενώ μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι πολύ ψηλά σε μια καθαρόαιμη SUV θέση που εξασφαλίζει καλή ορατότητα και στην κίνηση αλλά και στις άκρες του αμαξώματος.
Το τιμόνι είναι όσο χοντρό πρέπει, αλλα δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε οπτικά ωστόσο ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα περισσότερα χειριστήρια είναι εργονομικά τοποθετημένα επιτρέποντας στα χέρια να πέφτουν πάνω τους με φυσικό τρόπο.
Οι χώροι για τα πόδια και το κεφάλι του οδηγού είναι άνετοι όπως άλλωστε και η ορατότητα του οδηγού που χάρη στους μεγάλους εξωτερικούς καθρέπτες περιορίζεται ελάχιστα από τις φαρδιές κολώνες.
Οι χώροι στο πίσω κάθισμα χάρη στο μεγαλύτερο μεταξόνιο και την δυνατότητα του πίσω πάγκου να μετακινείται θα φιλοξενήσουν δύο ενήλικες ή τρία παιδιά σε ένα ταξίδι, η πλάτη των πίσω καθισμάτων πέφτει σε ποσοστό 40:60, ενώ ο χώρος αποσκευών ανάλογα με την θέση του πίσω πάγκου κυμαίνεται από 466 έως 723 λίτρα-που είναι πάρα πολλά για την κατηγορία!
Τέλος ο χώρος αποσκευών έχει τετράγωνο σχήμα και επίπεδο δάπεδο, αφού η πίσω πόρτα κατεβαίνει μέχρι χαμηλά στον προφυλακτήρα για να διευκολύνει την φόρτωση, ενώ οι ηλεκτρικές εκδόσεις έχουν και έναν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο 27 λίτρων μπροστά.
Κινητήρες
- ΚΟΝΑ 1,0 T 20 PS (6MT 48V & ICE1.0T)
Τα ΚΟΝΑ 1,0 T 20 PS (6MT 48V & ICE1.0T) εξοπλίζονται με τον γνωστό τρικύλινδρο κινητήρα 1000 κ.εκ. που έχει ιδιαίτερα ραφιναρισμένη λειτουργία, διαθέτει 2 ΕΕΚ, άμεσο ψεκασμό και με την βοήθεια ενός υπερτροφοδότη αποδίδει 120 ίππους στις 6.000 σαλ και 17,5 kgm που αποδίδονται σχεδόν διαρκώς στο φάσμα μεταξύ των 1.500-4.000.
Στην έκδοση 6MT 48V με το μηχανικό κιβώτιο, ο κινητήρας συμπληρώνεται από το σύστημα Hybrid 48V που διαθέτει μια ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης (γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας) 16 ίππων.
Η ροπή μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς είτε από το νέο βελτιωμένο σε ότι αφορά τις αλλαγές 6-τάχυτο κιβώτιο (KONA 6MT 48V), είτε από το γνωστό μας και επίσης βελτιωμένο 7τάχυτο αυτόματο διπλού συμπλέκτη (ΚΟΝΑ 1,0Τ 120ps 7DCT).
- ΚΟΝΑ ICE 1.6T 198PS
Κάτω από το καπό του ΚΟΝΑ ICE 1.6T 198PS βρίσκεται o ο γνωστός από το i20N ροπάτος κινητήρας των 1.600 κ.εκ. «SmartStream», που με την προσθήκη υπερσυμπιεστή αποδίδει εδώ 198 ίππους στις 5,700 σαλ και 270 Nm ροπής μεταξύ των 1-500-4,500σαλ.
Η ροπή μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς είτε από το νέο βελτιωμένο σε ότι αφορά τις αλλαγές 6-τάχυτο κιβώτιο στο ΚΟΝΑ ICE 1,6Τ 198ps 6MT, είτε από το γνωστό μας 7τάχυτο αυτόματο διπλού συμπλέκτη στο ΚΟΝΑ 1,6Τ 198ps 7DCT.
Στο ΚΟΝΑ 1,6Τ 198ps 7DCT 4Χ4 ο κινητήρας συνδυάζεται με το συστήμα τετρακίνησης HTRAC της Hyundai που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να συνδυάζει τις δυνατότητες ενός τετρακίνητου οχήματος με την οικονομία που προσφέρει ένα προσθιοκίνητo. Το ΚΟΝΑ 1,6Τ 198ps 7DCT 4Χ4 είναι βασικά μπροστοκίνητο για οικονομία και μέσω ενός πολύδισκου συμπλέκτη εμπλέκεται και ο πίσω άξονας ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεγεί και τις συνθήκες οδήγησης.
- Hyundai ΚΟΝΑ Hybrid 1,6 HEV 141 ps (6DCT)
Το ΚΟΝΑ Hybrid 1,6 HEV 141 ps (6DCT)κινείται από τον γνωστό τετρακύλινδρος κινητήρα βενζίνης 1.6 λίτρων με άμεσο ψεκασμό που λειτουργεί σε κύκλο Atkinson αποδίδοντας μόλις 105 PS @ 5,700 rpm και 147 Nm ροπής @ 4,000 rpm.
Το σύστημα Υβριδικής κίνησης συμπληρώνεται από ένα ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει 43,5 PS (32 kW) και μέγιστη ροπή 170 Nm και συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων.
- Hyundai ΚΟΝΑ ELECTRIC
To Hyundai Kona Electric είναι διαθέσιμό είτε με τον μικρό κινητήρα των 156 ίππων και την μικρή μπαταρία 48,4 kWh βρίσκεται είτε με τον μεγάλο ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 218 ίππους και συνδυάζεται με την μικρή μπαταρία των 65,4 kWh.
Η συστοιχία των μπαταριών βρίσκεται κάτω από τους επιβάτες και με την αποδεδειγμένα από το ΚΟΝΑ Electric πρώτης γενιάς καλή διαχείριση ενέργειας η αυτονομία με την μικρή μπαταρία μπορεί να φτάσει τα 390 χλμ, ενώ η έκδοση Long Range μπορεί να φτάσει και τα 514 χλμ., νούμερα που για να τα λέει η Hyundai προσωπικά τα πιστεύω!
Αναρτήσεις
Οι αναρτήσεις των μπροστοκίνητων (ΚΟΝΑ 1,0 T 120 PS 6MT 48V & ICE1.0T) και ΚΟΝΑ ICE 1.6T 198PS αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, ενώ στις τετρακίνητες εκδόσεις ΚΟΝΑ 1,6Τ 198ps 7DCT 4Χ4, αλλά και στις εκδόσεις ΚΟΝΑ Hybrid 1,6 HEV 141 ps (6DCT) και ΚΟΝΑ ELECTRIC η πίσω ανάρτηση αποτελείται από ένα σύστημα πολλαπλών συνδέσμων φτιαγμένων από κράμα αλουμινίου.
Η ρύθμιση της ανάρτησης στοχεύει περισσότερο προς την άνεση και λιγότερο στην σπορτίφ συμπεριφορά, αλλά οι σκληρές αντιστρεπτικές στο δυνατό μοντέλο των 198 ίππων που οδήγησα δεν επιτρέπουν έντονες κλίσεις στις στροφές και στρέκονται στο ύψος και τις προσδοκίες που έχω διαμορφώσει όταν δοκιμάζω αυτοκίνητα του Κορεατικού εργοστασίου.
Η διαδρομή της ανάρτησης είναι σχετικά μεγάλη εξασφαλίζοντας και το απαραίτητο για SUV ύψος από το έδαφος των 18 εκ., ενώ τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα, με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.
Εύστοχο- για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου- μου φάνηκε το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι που στο παρκάρισμα είναι μαλακό και εύχρηστο, ενώ «σφίγγει» ευχάριστα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα.
Γνωριμία με το ΚΟΝΑ ICE 1,6Τ 198ps 6MT
Στην παρουσίαση που έγινε στα ελληνικά μέσα όπου οι φήμες που με θέλουν να οδηγώ τα αυτοκίνητα που δοκιμάζω «λιγότερο από καθώς πρέπει» πρυτάνευσαν, και έτσι οι πάντα ευγενικοί άνθρωποί της Hyundai με μια εντελώς… σικέ διαδικασία 😎 , φρόντισαν να μου δώσουν να οδηγήσω την έκδοση ΚΟΝΑ ICE 1,6Τ 198ps 6MT – και για αυτό τους ευχαριστώ για την κατανόηση!
Αίσθηση στο εσωτερικό-Εργονομία
Καταρχήν η είσοδος στο εσωτερικό του B-SUV της Hyundai είναι εξαιρετικά άνετη όχι μόνο εξαιτίας του SUVειδούς αμαξώματος που δεν απαιτεί να σκύψεις για να καθίσεις στο κάθισμα, αλλά και επειδή τα καθίσματα δεν έχουν ιδιαίτερα σπορ σχεδιασμό και τα πλαϊνά μαξιλάρια επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση.
Η αίσθηση της τεχνολογικής υπεροχής που θέλουν να προβάλλουν οι σχεδιαστές του ΚΟΝΑ δεν περιορίζεται στο «ηλεκτροκίνητης αισθητικής» εξωτερικό σχεδιασμό, αλλά συνεχίζεται και στο εσωτερικό με την τεράστια κυρτή οθόνη να αγκαλιάζει τον οδηγό και να του προσφέρει όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται ο σύγχρονος οδηγός χωρίς όμως να θυσιάζεται πουθενά η εργονομία και η άνεση των πιο παραδοσιακών (…να το πούμε ευγενικά) οδηγόσαυρων που δυσκολευόμαστε με την εποχή των ηλεκτρονικών.
Βλέπετε μαζί με την εντυπωσιακή οθόνη στο εσωτερικό του ΚΟΝΑ ICE 1,6Τ 198ps 6MT οι σχεδιαστές φρόντισαν έτσι ώστε όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες να γίνονται από φυσικά πλήκτρα -δείχνοντας ότι όταν οι κατασκευαστές ξεπερνούν την τάση της τεχνολογικής επίδειξης και της μείωσης του κόστους, που οδήγησε πολλούς από αυτούς να έχουν ενσωματώσει όλες τις λειτουργίες στις οθόνες, τελικά μπορούν θαυμάσια να συνδυάζουν την τεχνολογία με την «ανθρωποπραγματική» εργονομία.
Η εργονομία αλλα και η καλή ορατότητα επιτρέπουν στον οδηγό να νοιώσει άνετά από τα πρώτα κιόλας μέτρα και να ασχοληθεί με πιο πρακτικά πράγματα όπως είναι για παράδειγμα η άνεση χώρων που προσφέρεται σε όλους τους επιβάτες.
Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά η προσφερόμενη άνεση στο εσωτερικό είναι περισσότερη από εκείνη που οι έτσι και αλλιώς αυξημένες διαστάσεις σε κάνουν να μαντέψεις καθώς το κυλιόμενο πίσω κάθισμα και το αυξημένο ύψος της οροφής σε συνδυασμό με την εξαιρετικά αναβαθμισμένη ηχομόνωση του κινητήρα και των αναρτήσεων σε κάνουν ευκολά να πιστεύεις ότι θα μπορούσες να βρίσκεσαι μέσα σε ένα Tuscon
Ανάρτηση-Πλαίσιο.
Τα αμορτισέρ είναι ακριβώς όσο άνετα πρέπει/θα ήθελα για την καθημερινότητα και η αργή απόσβεση επαναφοράς που έχουν κάνει τα κάπως σκληρά ελατήρια και την δυνατή αντιστρεπτική να μην γίνονται εύκολα αντιληπτά ακόμη και σε εγκάρσιες ανωμαλίες.
Το ίδιο ισχύει και για τον ημιάκαμπτο πίσω άξονα που στα περίπου 100 χλμ που οδήγησα το ΚΟΝΑ ICE 1,6Τ 198ps 6MT δεν με ενόχλησε πουθενά με αναπηδήσεις-χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όταν γίνει η τελική δοκιμασία στο απαιτητικό ΔΛΔ (…όταν πάρω το αυτοκίνητο για δοκιμή μακράς διάρκεια) ότι μπορεί να εντοπίσω κάποιες ατέλειες που φυσικά θα σας αποκαλύψω.
Οδηγώντας
Συνοδηγός μου κατά την σύντομη γνωριμία των 100 περίπου χιλιομέτρων ήταν ο αγαπημένος μου κ. Β. Χαρίτος που είχε την καλοσύνη να ανεχτεί την οδηγηση μου και να με καθοδηγήσει σε παλιές ειδικές διαδρομές της Λαυρεωτικής που δεν είχα οδηγήσει ποτέ μου-και που για να είμαι ειλικρινής αγνοούσα εντελώς!
Με ξενάγησε στο «Χάος» στα Παλιά Ορυχεία και σε αλλά σημεία που αγνοούσα και δεν έπαψε ούτε στιγμή να μου μεταφέρει τις γνώσεις που έχει για την περιοχή και τα αξιοθέατα της ακόμη και όταν άρχισα να επιταχύνω τον ρυθμό για να “διαβάσω” την ανάρτηση.
Μετά την μεταγραφή του Albert Bierman από την BMW οι απαιτήσεις μου σε ότι αφορά την οδήγηση των Hyundai είναι ιδιαιτερα υψηλές και η αλήθεια είναι ότι σπάνια έχω απογοητευτεί.
Η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα αυτοκίνητα πολλές φορές χάνεται πίσω από τις οθόνες και τα ηλεκτρονικά που έχουν πάρει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην συζήτηση των ειδικών/οθονολογών.
Εκεί που κάποτε μιλούσαμε για αναρτήσεις και ίππους τώρα μιλάμε για οθόνες, αυτόματα συστήματα φρεναρίσματος και τάρανδους που αναζητούν απρόσεκτα το ταίρι τους σε δημόσιους δρόμους…εξωθώντας τους ειδικούς να ελίσσονται για να τους αποφύγουν διατηρώντας όμως την ταχύτητα του αυτοκινήτου… σταθερή!
Κουβέντα να γίνεται δηλαδή!
Πίσω στο ΚΟΝΑ ICE 1,6Τ 198ps 6MT λοιπόν που ευτυχώς παρά την μοντέρνα εμφάνιση που ικανοποιεί όσους θέλουν μόνο να μετακινούνται με τα οχήματα, κρύβει ευλαβικά την ουσία που πάντα ψάχνω να βρω σε ένα αυτοκίνητο.
Αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι χάρη στα πολύ καλά χαρακτηριστικά του πλαισίου και τις απειροελάχιστες κλίσεις στην στροφή μπορείς πάντα να κινηθείς πολύ γρήγορα με καθαρές γραμμές και ροή.
Η αίσθηση του τιμονιού βοηθά τον οδηγό να νοιώθει ακριβώς τι γίνεται με τους μπροστινούς τροχούς μέσα στις στροφές, την ώρα που ακόμη και μέσα στην πόλη γίνεται όσο μαλακό χρειάζεται για να διευκολύνει το παρκάρισμα.
Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές είναι παντού ουδέτερο, φρενάρει αποτελεσματικά ενώ το μπροστινό μέρος μένει καρφωμένο στην θέση του με την ομολογουμένως μεγάλη δύναμη του κινητήρα των 1,600 κ.εκ να περνά ατόφια στον δρόμο κρατώντας την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα.
Ο κινητήρας τραβά με γραμμικό τρόπο από χαμηλά και έχει υπέροχο ήχο που συνοδεύει την οδήγηση του, όμως μετά τις 5.800 σαλ μοιάζει να μην είναι πρόθυμός να γυρίσει σε υψηλούς ρυθμούς και γίνεται πιο θορυβώδης από ότι η ηχομόνωση μπορέι να κρύψει.
Το μάλλον βαρύ βολάν του κινητήρα είναι φάρμακο για την οδήγηση στις μεσαίες σαλ, αλλά δυσκολεύει την λειτουργία ψηλά, ενώ έχει και την τάση να διατηρεί τις στροφές ψηλά όταν αφήνουμε το πετάλι του γκαζιού στις αλλαγές.
Ο ήχος του δεν είναι καθόλου τυχαίος και έχει συντεθεί έτσι ώστε ακόμη και στο πρόγραμμα Normal να σου θυμίζει κάθε στιγμή ότι πρέπει οδηγείς… και να χαίρεσαι γιάτι κανείς δεν σου εγγυάται τι σου επιφυλλάσει το αύριο.
Επειδή είχα συνεπιβάτη που σέβομαι απεριόριστά δεν έφτασα το αυτοκίνητο στο σημείο που θα μπορούσε να τον κάνει να νοιώσει δυσάρεστα- αν και είναι έκδηλο ότι αν αφήσετε το γκάζι πριν την στροφή θα νοιώσετε το πίσω μέρος να πλασάρεται με έναν γλυκό τρόπο λίγο πριν επέμβουν τα ηλεκτρονικά επιτρέποντας στο Β-SUV να πηγαίνει έστω και για λίγο με τις “πόρτες”!
Η συμπεριφορά του πίσω άξονα δεν θα κουράσει ποτέ με αναπηδήσεις και απότομες μετατοπίσεις, ενώ τα φρένα έχουν καλή αίσθηση και διάρκεια, ωστόσο υπάρχει πάντα μια αίσθηση στο ακριβέστατο τιμόνι ότι κάτω από πίεση το πίσω μέρος θέλει να ανόιξει την τροχία του και αυτό είναι κάτι που ίσως να τρομάξει τους λιγότερο έμπειρους οδηγούς εάν χρειαστεί να κάνουν ένα φρενάρισμα πανικού μέσα σε μια στροφ…αλλά θα ενθουσιάσει τους χτυπημένους που δεν θα περίνεναν να βρούν αυτή την συμπεριφορά κάτω από αυτή την εμφάνιση!
Φυσικά οι μηχανικοί που ρύθμισαν το Hyundai ΚΟΝΑ ICE 1,6Τ 198ps 6MT δεν είναι τίποτε παιδάκια-και έτσι με το που θα στρίψεις το τιμόνι με υπερβολική νευρικότητα για να προκαλέσεις ακόμη περισσότερη υπερστροφή από όση επιτρέπει η κοινωνία μας, τα ηλεκτρονικά καταλαβαίνουν με τι ρεμάλι έχουν να κάνουν και σε κερνάνε αμέσως διόρθωση με φρένα και κόψιμο της ροπής!
Το πολύ καλό τιμόνι και το στήσιμο που απεχθάνεται την υποστροφή εμπνέει απεριόριστη εμπιστοσύνη στον οδηγό που εύκολα ξεχνά ότι οδηγεί ένα ψηλό suv και είναι σίγουρο ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αυτό το ΚΟΝΑ θα έδινε στον οδηγό του την χαρά που νοιώθει κάποιος οδηγώντας ένα Puma αν τα ηλεκτρονικά του έδιναν περισσότερη ελευθερία.
Επιφυλάσσομαι λοιπόν να πιέσω για λογαριασμό σας το ΚΟΝΑ λίγο πιο πολύ όταν βρεθώ μαζί του μόνη μου και για περισσότερο χρόνο…
Θέλω να ελπίζω ότι θα το κάνω να μας τα μαρτυρήσει όλα!
Συμπέρασμα
Για μια ακόμη φορά η Hyundai ξεπερνά τις προσδοκίες μας και παρουσιάζει ένα αυτοκίνητο που μπορεί να δείχνει κάπως άχρωμο και εστιασμένο στον σύγχρονο καθωσπρεπισμό πριν το οδηγήσεις, αλλα ευτυχώς ομορφαίνει «επικίνδυνα» όταν το γνωρίσεις.
Αφου το οδηγήσεις, το πράγματι προκλητικής αισθητικής μπροστινό μέρος δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο καθώς το νέο ΚΟΝΑ ICE 1,6Τ 198ps 6MT αποδεινύεται το πιο ενδιαφέρον οδηγικά SUV στην γκάμα της Hyundai και όχι μόνο!
Κάτω από τα LED Matrix φωτιστικά,τις μεγάλες μάσκες που είναι φτιαγμένες να κρύβουν την αναπνοή του θερμικού κινητήρα από το πάντα επικριτικό βλέμμα των οικολογικά ευαίσθητων συνανθρώπων μας απέναντι στην αυτοκίνηση, το νέο ΚΟΝΑ κρύβει ένα ικανό πλαίσιο που θα κάνει τον οδηγό να αγαπήσει την οδήγηση ακόμη και αν δεν το θέλει!
Οι τιμές για τον μικρό κινητήρα 1.0Τ ξεκινούν από τα €26,290 (…που χωρίς να το έχω οδηγήσει δεν μπορώ να πω αν είναι πολλά) και φτάνει σχεδόν τα €40Κ για το τετρακίνητο, δυνατό N-Line.
Όλες οι εκδόσεις είναι άμεσα διαθέσιμες για παραγγελία, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο για να γνωρίσουμε τις ηλεκτρικές εκδόσεις του ΚΟΝΑ που σίγουρα θα είναι ενδιαφέρουσες.
Το ΚΟΝΑ ICE 1,6Τ 198ps 6MT κοστίζει €31.290 στην έκδοση Distinctive που οδήγησα -χρήματα που μέσα στο γενικότερο κλίμα ακρίβειας που μαστίζει την αγορά αυτοκίνητου και όχι μόνο, μοιάζουν απολύτως λογικά αν αναλογιστούμε το πλήθος των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας και άνεσης που προσφέρει, τους μεγάλους χώρους και κυρίως την χαρά που προσφέρει στην οδήγηση.
Το ΚΟΝΑ είναι πολύ περισσότερο από αυτό που δείχνει-και όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, μόλις γνωρίσεις τα πραγματικά του χαρίσματα σίγουρα θα ξεπεράσεις την προχωρημένη εμφάνιση-αν σε ενοχλεί.
Ανυπομονώ να γνωρίσουμε όλη την σειρά σε μακροχρόνιες δοκιμές.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου