Wednesday, May 25, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADSuzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD Δοκιμή /Test drive

Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD Δοκιμή /Test drive

Το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD της δοκιμής αποτελεί την τρίτη γενιά ενός μοντέλου που σηματοδότησε την συνεργασία της Suzuki με την Fiat  που μοιράστηκαν το κόστος R&D και παρουσίασαν το 2006 ένα δίδυμο τετρακίνητων αυτοκινήτων… με ασφάλτινο προσανατολισμό.

Το Fiat Sendici (16) ήταν το πρώτο SUV των Ιταλών, ενώ το Suzuki SX4 ήταν μια πιο ήπια off-road προσέγγιση που συμπλήρωνε τα «σκληροπυρηνικά τζιπάκια» που είχαν τότε οι Ιάπωνες στην γκάμα τους.

Η κίνηση αυτή τότε μπορεί να μας φάνηκε ακατανόητη, όμως εκ των υστέρων αποδείχθηκε σοφή καθώς η Suzuki βρέθηκε να κυλά μαζί με το ρεύμα του ποταμού που είχε δημιουργήσει η επιτυχία του Nissan Qashqai, που ουσιαστικά δημιούργησε και καθιέρωσε την κατηγορία Crossover SUV’s στην συνείδηση των Ευρωπαίων.

Η συνεργασία με τους Ιταλούς μπορεί να θεωρηθεί άκρως επιτυχημένη καθώς από αυτή προέκυψαν και οι χαρισματικοί άθραυστοι κινητήρες, ενώ τα τελευταία χρόνια στην γκάμα της Suzuki εντάχθηκαν αυτούσια κάποια μοντέλα όπως το Swace και το A-CROSS  που ουσιαστικά είναι τα Toyota Corolla και RAV4 Hybrid με τα σήματα της Suzuki.

Στα πλαίσια των συνεργασιών αυτών στην τρίτη του γενιά το S-Cross ανανεώθηκε χάνοντας λίγη από την οικογενειακή ταυτότητα  και εκΤογιοτίστηκε σχεδιαστικά έτσι ώστε να ταιριάζει σχεδιαστικά με το A-CROSS, αλλά και με την εισαγωγή της υβριδικής τεχνολογίας στην γκάμα των SUV’s της.

Τα κάνει η Toyota αυτά… Πρώτα βάζει τα CVT της στα λατρεμένα μας SUBARU- και μετά παρουσιάζει τα GR Yaris και GR-4 να στέκονται σαν τα σκληροπυρηνικά Ιαπωνικά Hatchbacks, ενώ στην περίπτωση του αυτοκινήτου της δοκιμής ευτυχώς για την ώρα κατάφερε να επηρεάσει μόνο την εμφάνιση του.

Το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD παραμένει ένα πραγματικό SUZUKI-και αυτό είναι υπέροχο όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσει τον ισχυρό ανταγωνισμό αυτοκινήτων όπως:  το Skoda Kamiq, Citroen C3 Aircross, Renault Captur, Kia Stonic, Hyundai Kona, VW T-Cross, Nissan Juke, Jeep Renegade, Ford Puma και Peugeot 2008.

Εμφάνιση

  To Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD έχει μήκος 4.3μ και πλάτος 1,78μ– αλλά με βάρος κάτω από 1300 κιλά, είναι ένα μικρό-μεσαίο CUV που καταφέρνει να διαφοροποιείται από την λαοθάλασσα των κλασσικών, ψηλότερων SUV’s που έχουν πλημμυρίσει την αγορά.

Η εμφάνιση της μάσκας με το μαύρο γυαλιστερό χρώμα και τους εντυπωσιακούς προβολείς LED υψηλής φωτεινότητας 3 σημείων θυμίζει αρκετά Toyota CH-R-κάτι που προσωπικά μπορεί να μην μου αρέσει, αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται γνωστό τοις πάσι ότι είναι υβριδικό, ενώ μαγνητίζει και τα βλέμματα των πολλών φίλων της μεγαλύτερης Ιαπωνικής εταιρείας.

Το μεταξόνιο των 2,6 μέτρων είναι ικανοποιητικότατο για την κατηγορία και σίγουρα αυτό έχει αντίκρισμα στους εσωτερικούς  χώρους, όμως παρατηρώντας προσεκτικά το προφίλ του αυτοκινήτου οι τετραγωνισμένοι θόλοι μαζί με τον μπροστινό και πίσω προφυλακτήρα κάνουν  λίγο «CH-R Wannabe» και- στην δική μου αισθητική- δεν δένει όσο αρμόνικά θα ήθελα με τον «ρυθμό» του υπόλοιπου αυτοκινήτου.

Ωστόσο στην έκδοση GL+ το αυτοκίνητο διέθετε τις πολύ όμορφες αλουμινένιες ζάντες 17’’ που βλέπετε στις φωτογραφίες και κάποια αλουμινένια κομμάτια στο κάτω μέρος του σπόιλερ που μοιάζει να είναι (…αλλά δεν είναι) με προστατευτική ποδιά και έτσι εξακολουθεί να διατηρεί την ταυτότητα της SUZUKI.

Η εικόνα στο πίσω μέρος γίνεται κάπως πιο εντυπωσιακή  με όμορφα (ειδικά το βράδυ) φωτιστικά σώματα LED, φουσκωμένους προφυλακτήρες και φυσικά με το μπλε σηματάκι Hybrid που ενημερώνει  όσους ακολουθούν ότι το SUV που βλέπουν είναι και Suzuki και υβριδικό!

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μοντέρνο-και συμπαθητικό- αλλά σίγουρα δεν έρχεται να προσθέσει κάτι στην κατηγορία καθώς δεν έχει τον δικό του οικογενειακό  χαρακτήρα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το νέο Vitara που βρίθει σχεδιαστικών αναφορών στην παράδοση της εταιρείας, αλλά δανείζεται στοιχεία από άλλα μοντέλα.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα του οδηγού η εικόνα που αντίκρισα δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε, καθώς τα πάντα είναι σίγουρα φτιαγμένα με ορθολογικό τρόπο, εάν κανείς εξαιρέσει την μεγάλη οθόνη των πολυμέσων στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, το ταμπλό θυμίζει αρκετά το προηγούμενο μοντέλο.

Βλέπετε αυτοκίνητα στις ημέρες μας προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με τον σχεδιασμό του εσωτερικού τους παραβλέποντας τις περισσότερες φόρες την εργονομία και την πρακτικότητα και δείχνοντας μια εμμονή των κατασκευαστών τους να ενσωματώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες στην κεντρική οθόνη πολυμέσων, «εξοντώνοντας» όσο περισσότερους διακόπτες μπορούν!

Από την άλλη πλευρά, εμείς οι καταναλωτές μοιάζει να έχουμε συνηθίσει σε αυτή την εργονομική «ταλαιπωρία» που μας υποβάλλουν οι μαρκετίστικες τακτικές και τελικά έχουμε φτάσει να την αναζητούμε με μανία ως μια ένδειξη ότι το καινούριο μας αυτοκίνητο είναι τεχνολογικά προηγμένο!

Οι ψυχολόγοι του μέλλοντος θα μελετήσουν και θα εξηγήσουν πως ο εκμοντερνισμός του εσωτερικού σχεδιασμού των αυτοκινήτων έφτασε να είναι συνώνυμο της πολυπλοκότητας…

Όμως ότι και να μου λέει το αισθητικό μου κριτήριο δεν έχει καμία σημασία καθώς το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD είναι τόσο εργονομικά και λογικά σχεδιασμένο που εάν κλείσεις τα μάτια το χέρι σου πάει από μόνο του εκεί που είναι ο διακόπτης που αναζητάς !

Ο πίνακας οργάνων είναι απόλυτα ευανάγνωστος με τα αναλογικά όργανα να φωτίζονται το βράδυ με ένα πολύ ευχάριστο φωτισμό, ενώ στην μέση υπάρχει μια οθόνη που περιέχει όλες τις πληροφορίες του υπολογιστή ταξιδιού.

Τα πλαστικά στο ταμπλό που θα μπορούσαν να είναι μαλακά και πολύ καλύτερα στην αφή, όμως τελικά δείχνουν ποιοτικά στην όψη και έχουν άριστη συναρμογή, ενώ για να ικανοποιήσουν το ποιοτικό κριτήριο του πιο απαιτητικού επιβάτη μπροστά από τον συνοδηγό είναι αφρώδη και έχουν μια ραφή που τα κάνει να μοιάζουν με δέρμα!

Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει η οθόνη 9’’υψηλής ευκρίνειας για το mediacenter που έχει ικανοποιητική λειτουργικότητα και γραφικά , ενώ πιο χαμηλά το βλέμμα συναντά μια κονσόλα με τους λειτουργικούς περιστροφικούς διακόπτες ρύθμισης της θερμοκρασίας και κάποιους χώρους αποθήκευσης.

Χώροι

Τα θερμαινόμενα (!) καθίσματα του Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD είναι σχετικά στενά στην βάση τους και έχουν σκληρό υλικό που υποθέτω πως θα κουράζει στις μεγάλες αποστάσεις, ωστόσο μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι πολύ ψηλά σε μια καθαρόαιμη SUV θέση που εξασφαλίζει καλή ορατότητα και στην κίνηση αλλά και στις άκρες του αμαξώματος.

Χάρη στο αυξημένο ύψος της καμπίνας και τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες οι επιβάτες εκτός από την πιο άνετη είσοδο, απολαμβάνουν μια καλή ορατότητα.

Το τιμόνι ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα χειριστήρια είναι εργονομικά τοποθετημένα επιτρέποντας στα χέρια να πέφτουν πάνω τους με φυσικό τρόπο.

Οι χώροι για τα πόδια και το κεφάλι του οδηγού είναι άνετοι αλλά η πλευρική στήριξη όλων των καθισμάτων είναι φτωχή με αποτέλεσμα να ενοχλούνται και ο οδηγός και οι επιβάτες στις στροφές.

Στο πίσω κάθισμα ο χώρος για τα γόνατα και το κεφάλι είναι ικανοποιητικός και επαρκεί ακόμη και για άτομα ψηλότερα από 1.85, όμως το τούνελ της μετάδοσης κάνει τον πέμπτο επιβάτη να δυσκολεύεται να βολέψει τα πόδια του.

Αν έχετε παιδιά όπως εγώ αυτά δεν έχουν σημασία- και θα εκτιμήσετε περισσότερο τις πίσω πόρτες που ανοίγουν στις 90 μοίρες κάνοντας την πρόσβαση πιο εύκολη και τα μεγάλα παράθυρα στις πίσω πόρτες που κάνουν το εσωτερικό πιο πρακτικό και φωτεινό.

Τα καθίσματα χωρίζονται σε ποσοστό 60/40 για να αυξήσουν τις ικανότητες μεταφοράς, όμως όταν πέφτουν προς τα μέσα ο χώρος που δημιουργούν δεν είναι επίπεδος.

Κανείς δεν θα έχει κανένα παράπονο από τον χώρο αποσκευών των 430 λίτρων (με την αναδίπλωση των καθισμάτων φτάνει τα 1,230 λίτρα) ο όποιος έχει κανονικό σχήμα και επιπλέον διαθέτει διπλό πάτωμα για να κρύβετε τις πολύτιμες αποσκευές σας ή αντικείμενα που δεν θέλετε να είναι εκτεθειμένα στα κακά μάτια.

Κινητήρας

Σε ότι αφορά τον κινητήρα το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD εξοπλίζεται με τον αλεξίσφαιρο 1.4 16v BoosterJet, άμεσου ψεκασμού,  που για την περίσταση αποδίδει 129ίππους και μέγιστη ροπή 220 Nm στις 2000 σαλ (από τα οποία τα 235 Nm αποδίδονται ήδη από τις 1700 σ.α.λ. περίπου).

Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη ελαστικότητά του που επιτρέπει την οδήγηση με λίγες αλλαγές ταχυτήτων-κάτι που σε συνδυασμό με το ήπιο υβριδικό σύστημα 48 V SHVS, που διαθέτει μια ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης (γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας) 14 ίππων που αντικαθιστά το γνωστό μας «δυναμό» και που συνδέεται με τον κινητήρα μέσω ενός ενισχυμένου ιμάντα βοηθώντας  στην οικονομία καυσίμων και συνεπώς στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το υβριδικό σύστημα Suzuki Hybrid 48V υπόσχεται μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και υπερκαλύπτοντας το Turbo Lag στις χαμηλές στροφές προσφέρει μια ομαλότερη ομαλότερη καμπύλη ροπής.

Σε σχέση με τον προηγούμενο κινητήρα της Suzuki SX4 των 140 ίππων, ο νέος αποδίδει 11 ίππους λιγότερους , όμως η μέγιστη τιμή επιτυγχάνεται στις 2.000 σαλ. αντί για τις 2.400 του παλιού.

Έτσι είναι πιο ζωντανός στις χαμηλές σαλ, ενώ συνεργάζεται καλύτερα με το μικροϋβριδικό σύστημα 48V που τον συνδράμει με την σειρά του για την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία του.

Η δύναμη του κινητήρα μεταφέρεται σε ένα σαφές και πυκνό χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων που συνδυάζεται με ένα ελαφρύ και ακριβή συμπλέκτη που φροντίζουν για την άνεση του οδηγού.

Στην πράξη ο κινητήρας εμφανίζεται να έχει μια άμεση απόκριση στο γκάζι κάτι που εκτός από το υβριδικό σύστημα οφείλεται και στη μειωμένη αδράνεια του μικρού υπερσυμπιεστή και τις υποτετράγωνες διαστάσεις του, χαρίζοντας ταυτόχρονα αξιοπρεπείς επιδόσεις και ασφάλεια στα προσπεράσματα.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις το S-Cross βρίσκεται γέρα μέσα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τις επιδόσεις στην δοκιμασία του 0-100 χλμ/ω να έρχεται σε 9.7δευτερόλεπτα και το ταχύμετρο να δείχνει (σύμφωνα με φήμες, αφού εμείς δεν τρέχουμε για να το επιβεβαιώσουμε) σχεδόν 205 χλμ/ω.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση με προσεκτική οδήγηση μπορεί να κρατηθεί κάτω από τα 6.2 λίτρα/100 χλμ στην πόλη και δεν ξεπερνά τα 7 λίτρα στο ταξίδι εάν κινείστε διαρκώς με το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο των αυτοκινητοδρόμων μας.

Πως λειτουργεί το Suzuki Hybrid 48V

Όταν το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD κινείται κανονικά το σύστημα Suzuki Hybrid 48V φορτίζει την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι, το σύστημα λειτούργει σαν μια ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου 14Ah.

Καθώς το κιβώτιο ταχυτήτων είναι μηχανικό η φόρτιση γίνεται μόνο όσο το αυτοκίνητο φρενάρει με ταχύτητα, ενώ υπάρχει και μια λειτουργία που κάνει την γεννήτρια να παράγει ακόμη περισσότερη ενέργεια όταν πατάμε το πετάλι του φρένου -πάντα με επιλεγμένη ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Αν βάλετε νεκρό απλά δεν συμβαίνει τίποτε.

Η ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης αντικαθιστά την μίζα φροντίζοντας για την αθόρυβη λειτουργία του συστήματος εκκίνησης Start-GO, ενώ ο βασικός της ρόλος είναι να βοηθά τον κινητήρα παρέχοντας «δωρεάν» ισχύ περίπου14 ίππων και ροπή 75Nm στις ομαλές επιταχύνσεις από τις 1,500 έως τις 4.400 σ.α.λ.

Έτσι η ενέργεια του φρεναρίσματος που θα πήγαινε χαμένη στο περιβάλλον σαν θερμότητα, αξιοποιείται προσφέροντας οικονομία κυρίως μέσα στην πόλη!

Το Suzuki Hybrid 48V είναι τόσο απλό και ελαφρύ που επιβαρύνει το SX4 μόνο με 21 επιπλέον κιλά – και έτσι δεν επηρεάζει καθόλου την δυναμική συμπεριφορά του αυτοκίνητου.

Στην πράξη η λειτουργία του γίνεται αισθητή δίνοντας ένα ελαφρύ συνεχές βοηθητικό τράβηγμα κινητήρα από χαμηλά μέχρι να φουσκώσει το τούρμπο και δίνει  περισσότερη ζωντάνια στις μεσαίες σαλ.

Όταν ο κινητήρας πιεστεί το σύστημα δεν συμμετέχει στην κίνηση καθώς ο ρυθμός περιστροφής του μοτέρ/γεννήτριας δεν μπορεί να ακολουθήσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα μέχρι τις 6,400 σαλ που εκείνος μπορεί να περιστρέφεται και έτσι απενεργοποιείται από τις μεσαίες σαλ.

Ανάρτηση/Φρένα

Η ανάρτηση με McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω χάρη στις ισχυρές αντιστρεπτικές ράβδους ελέγχει σωστά τις κλίσεις στο αμάξωμα, παρά τα μάλλον μαλακά ελατήρια και την αργή απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ.

Έτσι το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD συνδυάζει την άνεση των επιβατών με την ασφαλή οδική συμπεριφορά που είναι πάντα το ζητούμενο, με μόνο παράπονο κάποιες αναπηδήσεις του πίσω άξονα όταν υπάρχει ανομοιόμορφο οδόστρωμα ή εγκάρσιες ανωμαλίες.

Τα φρένα του είναι δυνατά και σχετικά ανθεκτικά καθώς αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα, ενώ το τιμόνι χρειάζεται 3 στροφές από άκρη σε άκρη και ενώ είναι μαλακό, δυστυχώς δεν είναι όσο πληροφοριακό θα ήθελα.

Στην Πόλη

Η καλή ορατότητα που παρέχει η ψηλή θέση οδήγησης του Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD κάνει τον υπολογισμό των διαστάσεων του μέσα στην πόλη παιχνιδάκι, κάτι που βοηθά τόσο στην αλλαγή λωρίδας όσο και στην διαδικασία του παρκαρίσματος.

Εδώ να πω ότι το ηχητικό σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος είναι υπερβολικά ευαίσθητο και αγχωτικό και καλύτερα να το έχετε στην θέση off.

Η ανάρτηση χωρίς να είναι πλαδαρή φροντίζει για την άνεση των επιβατών στις εκατοντάδες– χιλιάδες λακκούβες που έχουμε μάθει να μας περιβάλουν χωρίς να παραπονιόμαστε.

Σε αυτή την εγκαταλειμμένη πόλη, εμείς οι κάτοικοι της, έχουμε μάθει να αδιαφορούμε για τα ατέλειωτα μπαλώματα και τις βαθιές λακκούβες. Έτσι παίρνουμε ακριβώς ότι μας αξίζει: Λακκούβες βρώμα, πτώματα μικρών ζώων και αδιαφορία από το λεγόμενο «κράτος»…

Όπως και να έχει, οι αναρτήσεις προσφέρουν μια καλή ποιότητα κύλισης διαχειρίζονται τις λακκούβες του Δ.Λ.Δ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ η ποιότητα κατασκευής του εσωτερικού εξασφαλίζει την έλλειψη τριγμών.

Μέσα στην πόλη η κατανάλωση κυμαίνεται στα 6-6,5 λίτρα/100 χλμ που ενώ εντυπωσιάζει εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στις καταναλώσεις του ανταγωνισμού από την γερμανία.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD όταν βγει στον αυτοκινητόδρομο είναι εξίσου ικανό και ταξιδεύει ευχάριστα με τον ήχο από τον κινητήρα να περνά την καλή ηχομόνωση μόνο όταν πιέζεται στις υψηλές στροφές.

Όπως είναι αναμενόμενο για ένα CUV/SUV (έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας με τις υποκατηγορίες των Crossovers) το SX4 επηρεάζεται από τους δυνατούς πλευρικούς άνεμους λόγω της μεγάλης πλευρικής επιφάνειας.

Το τιμόνι στην θέση της ευθείας έχει πολύ καλή επικοινωνία με τον δρόμο χαρίζοντας ακρίβεια στις υψηλές ταχύτητες και την αλλαγή κατεύθυνσης. Η ανάρτηση μου άφησε άριστες εντυπώσεις στον αυτοκινητόδρομο καθώς ελέγχει το αμάξωμα περιορίζοντας-στα πλαίσια της λογικής-τις κλίσεις στις στροφές.

Στον αυτοκινητόδρομο και εφόσον δεν υπερβαίνετε τα 140 χλμ η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 7 λίτρα λίτρα/100χλμ. όμως αν το κυνηγήσετε τότε ετοιμαστείτε για 9αρια και βάλε!

Στις Στροφές

Στο επαρχιακό δίκτυο το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD είναι ουδέτερο και η ρύθμιση στην ανάρτηση φροντίζει έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Οι κλίσεις στις στροφές αν και γίνονται αντιληπτές από τους επιβάτες είναι μικρότερες από ότι οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων και τα 17,5 εκατοστά του ύψους προδιαγράφουν, κάτι που δείχνει πόσο καλή δουλεία έχει γίνει με την αντιστρεπτική ράβδο.

Τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης, τα  φρένα και η δύναμη είναι όλα εκεί και αν δεν σας πειράζουν οι αναμενόμενες για τον τύπο του αυτοκινήτου κλίσεις στις στροφές θα μπορούσε κανείς να πει ότι μπορείτε να διασκεδάσετε οδηγώντας το B-SUV της Suzuki .

Όταν ο ρυθμός ανέβει  το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V η άμεση απόκριση του κινητήρα γίνεται φίλος του οδηγού, αλλά ταλαιπωρεί τους μπροστινούς τροχούς που στην επιτάχυνση μέσα στην στροφή έχουν την τάση να χάνουν την πρόσφυση τους σχετικά νωρίς.

Ίσως τα λάστιχα του αυτοκινήτου να ήταν ταλαιπωρημένα ή  να έφταιγε η αφρικανική σκόνη που είχε καλύψει τα πάντα τις ημέρες της δοκιμής, όμως το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V παραδιδόταν από νωρίς στα ηλεκτρονικά του που φρόντιζαν για την ασφαλή αποκατάσταση της πορείας.

Το στήσιμο του αυτοκινήτου δεν επιτρέπει καμία παρεκτροπή του πίσω μέρους κάνοντας το SX4 ασφαλέστατο για τους περισσότερους οδηγούς, αλλά ίσως να στεναχωρήσει όσους θελήσουν να οδηγήσουν κάπως πιο γρήγορα.

Τα φρένα στέκονται με αξιοπρέπεια στις περιστάσεις και ενώ η αίσθηση τους θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, παρέμειναν δυνατά και ανθεκτικά παρά την ταλαιπωρία που τους επιφύλαξα κατά την διάρκεια της δοκιμής.

Έκτος Δρόμου

Το αυξημένο ύψος στα 17,5 εκατοστά από το έδαφος είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, όμως ο ημιάκαμπτος άξονας μάλλον θα κουράσουν τους επιβάτες καθώς έχουν κάπως άγαρμπες αντιδράσεις και αναπηδήσεις στους χωματόδρομους.

Ο οδηγός θα χρειαστεί να μειώσει την ταχύτητα του στις εκτός δρόμου εξορμήσεις και να συντονιστεί με τις δυνατότητες του αυτοκινήτου που οδηγά-χωρίς να ξεχνά μάλιστα ότι ο μπροστινός πρόβολος έχει αρκετά μεγάλη προβολή και έτσι χρειάζεται επιπλέον προσοχή στην διάβαση εμποδίων.

Όπως είναι αναμενόμενο τα ασφάλτινα φαρδιά ελαστικά βέβαια θα χάσουν εύκολα την πρόσφυση τους στους λασπωμένους χωματόδρομους δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V είναι ένα αυτοκίνητο για τις καθημερινές σας αστικές μετακινήσεις.

Συμπέρασμα

Με όλα τα αυτοκίνητα τον τελευταίο καιρό να έχουν πάρει την ανιούσα σε επίπεδο τιμών κοιτώντας τον τιμοκατάλογο της Suzuki  (ΕΔΩ) που περιγράφει την πληθώρα των ηλεκτρονικών  συστημάτων ασφάλειας και του εξοπλισμού άνεσης που διαθέτει το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V στην έκδοση GL+ κάνει τα €23,390 να φαίνονται ευκαιρία.

Είναι ένα εξαιρετικά τίμιο αυτοκίνητο που διαθέτει ικανοποιητικότατους χώρους για μια οικογένεια, έχει μια αμφισβητούμενη αλλά σίγουρα μοντέρνα εμφάνιση και εξοπλίζεται με ένα κινητήρα διαμάντι που με την βοήθεια της υβριδικής τεχνολογίας εκτός απο πολύ δυνατός είναι και οικονομικός.

Κάποιοι θα βρουν το ταμπλό συντηρητικό στην εμφάνιση και θα πουν ότι δεν τους εντυπωσιάζει, όμως η εργονομία βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο-και τελικά όταν αγοράσει κάποιος το δικό του αυτοκίνητο ζει με την εργονομία και όχι με την εμφάνιση που αργά ή γρήγορα θα την συνηθίσει.

Σε ότι αφορά την οδική συμπεριφορά δεν μπορεί να πλησιάσει την χαρά στην οδήγηση που προσφέρει το Ford Puma- που είναι ο «γρήγορος» της παρέας –όμως δεν θα σας εκθέσει ποτέ σε κίνδυνο καθώς τα ηλεκτρονικά ελέγχουν πλήρως τις αντιδράσεις!

Οι τιμές του το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V ξεκινούν από €21,730 για τις δικίνητες εκδόσεις και φτάνουν και από τα €26.730 για τις τετρακίνητες.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η Τογιοτοποιημένη εμφάνιση και η έλλειψη φαντασίας στο εσωτερικό
  • Το συντηρητικό σετάρισμα της ανάρτησης που επιβάλλει καθώς πρέπει οδήγηση >(…αυτό είναι μάλλον καλό!)

Θα θυμάμαι

  • Τον ροπάτο, οικονομικό και πολύ δυνατό κινητήρα που συνεργάζεται με ένα απλό και αποδοτικό υβριδικό σύστημα.
  • Την ποιότητα κύλισης και τους εσωτερικούς χώρους.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram  fabiatouismini

Φωτογραφίες Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 48V 2WD

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty