Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) N Line Δοκιμή /...

Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) N Line Δοκιμή / Test drive

Το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) N Line είναι ουσιαστικά η μέση λύση για όποιον θέλει ένα σπορτίφ σουπερμίνι και δεν μπορεί οικονομικά, ή δεν θέλει χρηστικά, να ζήσει μαζί με ένα  γνήσιο και ονειρεμένο εργαλείο σαν το Hyundai i20Ν .

Το Hyundai i20 των 100 ίππων είναι ο αδιαμφισβήτητος καθημερινός ήρωας μιας οικογένειας όμως πολλοί δικαιολογημένα  θα πουν ότι στερείται από την σπορ αίσθηση που αναζητά ένας νέος άνθρωπος ακόμη και στην έκδοση N Line που δείχνει γρήγορη αλλά δεν είναι –και κυρίως δεν δημιουργεί συναισθήματα.

Από την άλλη η οδηγομηχανή  Hyundai i20Ν είναι σκληρή, θορυβώδης και ακριβή, έχει μεγάλου κυβισμού κινητήρα που καεί όσο χρειάζεται για να γεμίζει με χαρά τον ιδιοκτήτη της-και πολύ καλά κάνει, όμως η αλήθεια είναι ότι κουράζει στην καθημερινότητα.

Δεν ήθελε πολύ σκέψη για να σκεφτεί κάποιος ότι χρειάζεται μια ενδιάμεση έκδοση που θα γεφυρώνει αυτά τα δύο άκρα και να παρουσιαστεί ο μέσος όρος που θα χρησιμοποιεί μια κατά 20% έκδοση του μικρού τρικύλινδρου κινητήρα που μαζί με ένα μικροϋβριδικό σύστημα 48V θα προσφέρει και αρκετές πικάντικες λεπτομέρειες που θα αναβαθμίζουν  το απλό i20 σε μια ενδιαφέρουσα οδηγική εμπειρία-που όμως θα αντέχει και στην καθημερινότητα και δεν θα είναι πανάκριβη.

Με τα αυτοκίνητα της κατηγορίας C να έχουν γίνει πλέον ιδιαίτερα ογκώδη και ακριβά, όσοι αναζητούν ένα σωστό σε μέγεθος οικογενειακό hatchback για να καλύψουν τις καθημερινές και τις οικογενειακές τους ανάγκες στρέφονται σε αυτοκίνητα σαν το VW Polo, Ford Fiesta, Renault Clio,Nissan Micra, Seat Ibiza, Suzuki Swift, τα Peugeot 208,Opel Corsa, και φυσικά το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) N Line της δοκιμής μας που με τα υψηλά  επίπεδα τιμών που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά καλείται όχι μόνο να δικαιολογήσει την τιμή των  €23.890 (δείτε τιμοκατάλογο ΕΔΩ) που είναι αυξημένη κατά €2,Κ σε σχέση με την πιο αδύναμη έκδοση και να μας εντυπωσιάσει οδηγικά.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα KIA/Hyundai που έχω οδηγήσει τελευταία-μετά την έλευση του κ. Bierman που ρυθμίζει τις αναρτήσεις στα πρότυπα της BMW- με έχουν κερδίσει με την συμπεριφορά τους στον δρόμο και έτσι το να προσφέρει ένα Hyundai οδηγική ευχαρίστηση δεν αποτελεί πια έκπληξη, αλλά προϋπόθεση.

Όταν θέλεις να βάλεις πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη η άσκηση γίνεται πιο δύσκολη ειδικά όταν υπάρχουν αυστηρά όρια κόστους και εξαιρετικά ισχυρός ανταγωνισμός.

Εμφάνιση

Το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) N Line σχεδιάστηκε από το σχεδιαστικό τμήμα της Hyundai Ευρώπης με στόχο να είναι διακριτικό έτσι ώστε να  κερδίσει ένα μεγάλο μέρος από τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Αν κάτι κεντρίζει αρχικά το ενδιαφέρον, αυτό είναι σίγουρα η τεράστια μάσκα του αυτοκινήτου, που είναι τόσο μεγάλη, που επισκιάζει εύκολα την πρωτότυπη σχεδιαστική λεπτομέρεια των χαμηλών φτερών και του φουσκωμένου καπό που χαρακτηρίζει την σύγχρονη σχεδιαστική ταυτότητα της Hyundai, ωστόσο για να δείξει πιο σπορ εξοπλίστηκε με αρκετές από τις λεπτομέρειες που κοσμούν το αγαπημένο μας Hyundai i20N.

Το πρόσθετο σπόιλερ κάτω από τον μπροστινό προφυλακτήρα με τους προβολείς ομίχλης να βρίσκονται στα άκρα βελτιώνει την αεροδυναμική αποτρέποντας στον αέρα να περνά κάτω από το αυτοκίνητο κάνοντας ταυτόχρονα και την εμφάνιση πιο πικάντικη.

Στα πλαϊνά, ξεχωρίζουν οι ειδικές ζάντες 17 ιντσών με το γκρι ματ φινίρισμα και το σήμα Ν στο κέντρο τους να φορούν τα εξαιρετικά Hankook 215/45R17, αλλά και τα αεροδυναμικά μαρσπιέ να υπογραμμίζουν την σπορ προδιάθεση του αυτοκινήτου.

Το προφίλ του αυτοκίνητου με το κοφτό πίσω τρίτο παράθυρο και το μεγάλο μεταξόνιο που υπόσχεται μεγάλους χώρους, ενώ το προφίλ της οροφής στο πίσω μέρος μοιάζει να χαμηλώνει αρκετά και με την βοήθεια μιας διακριτικής αεροτομής στην πίσω πόρτα κερδίζει τις εντυπώσεις. «ελέφαντας στο δωμάτιο» εδώ είναι  φυσικά τα πίσω φωτιστικά σώματα σχήματος «Ζ» που εισέρχονται στο πλαϊνό του πίσω φτερού- και που από την μια πλευρά ενσωματώνουν και την τάπα της βενζίνης.

Προσωπικά δεν μου αρέσει αυτός ο σχεδιασμός, αλλά είναι φυσικά αδύνατον να προβλέψω την υποκειμενική προσέγγιση του καθένα από εσάς σε αυτό το θέμα! Ας κρατήσουμε ότι στο πρακτικό μέρος τα LED φωτιστικά σώματα με αυτόν τον σχεδιασμό βοηθούν το αυτοκίνητο να φαίνεται καλύτερα από το πλάι την νύχτα.

Το πίσω μέρος διαθέτει την γνωστή μπάρα με τα LED φρένα που ενώνει τα φωτιστικά σώματα και ένα μαύρο ανάγλυφο «αεροδυναμικό βοήθημα» που δουλεύει σε… αρμονία με τον «αεροδυναμικό διαχύτη» κάτω από τον προφυλακτήρα που μαζί με την διπλή εξάτμιση διαμέτρου Μ5 της δεκαετίας του 1990 κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά…  κάνουν ένα καθημερινό αυτοκίνητο που στο πίσω μέρος του γράφει “Hybrid 48V» να δείχνει σπορ!

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό είναι ξεκάθαρο ότι το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) N Line διαθέτει το ίδιο εργονομικό ταμπλό με το καθημερινό μοντέλο με τα σκληρά αλλά ποιοτικά συναρμολογημένα πλαστικά να ικανοποιούν το βλέμμα, αλλά όχι την αφή.

Η ποιότητα συναρμολόγησης παραμένει κορυφαία και κανένας τριγμός δεν ακούγεται στο εσωτερικό ανεξάρτητα από το οδόστρωμα που κινείται το αυτοκίνητο-και κυρίως πάρα το σχετικά σκληρό σετάρισμα των αναρτήσεων.

Το δέρμα στο τιμόνι που γράφει «Ν» στο μπράτσο είναι ραμμένο με κόκκινη κλωστή, όπως και η «φούσκα» του επιλογέα, ενώ οι αλουμινένιες λεπτομέρειες στα πετάλια και τον επιλογέα (που γράφουν Ν) φτιάχνουν την διάθεση και του χειρότερου γρουσούζη που θα καθίσει στο εσωτερικό.

Στην κεντρική κονσόλα του Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) NLine θα βρούμε το Multimedia Center και τον αποδοτικό ηλεκτρονικό κλιματισμός που φωτίζονται με το γνώριμο μπλε φωτισμό.

Η οθόνη των νομίζω 8’’(δεν παίρνω όρκο-δεν την μέτρησα και δεν με ενδιαφέρει!) που βρίσκεται «μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό ακολουθεί τις σχεδιαστικές επιταγές της μόδας.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή, όπως άλλωστε και η λειτουργία του διζωνικού κλιματισμού που βρίσκεται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα-καθώς η Hyundai είναι από εκείνες τις εταιρίες που αντιστέκονται στην μόδα που θέλει τον χειρισμό του κλιματισμού να γίνεται μέσα από την οθόνη.

Η διαφοροποίηση των εκδόσεων ΝLine  από τα απλά μοντέλα στο ταμπλό γίνεται από διακριτικές κόκκινες λεπτομέρειες στους πλαϊνούς αεραγωγούς αλλά και από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων που διαθέτει ξεχωριστά γραφικά για την θέση Sport.

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 10,25’’που αλλάζει τα γραφικά της ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεχθεί -με το πρόγραμμα Normal να με κερδίζει αισθητικά με τα άσπρα πολυτελή γραφικά τους.

Ένας διακόπτης μπροστά από την κονσόλα του επιλογέα ρυθμίζει την λειτουργία του κινητήρα και της υποβοήθησης του τιμονιού σε τρία διαφορετικά προγράμματα (Eco, Normal, Sport) ενώ  η εικόνα της καμπίνας γίνεται πιο όμορφη το βράδυ χάρη στον ατμοσφαιρικό μπλε φωτισμό.

Τέλος θα ήθελα να σταθώ μόνο στο δυνατό μηχανικό χειρόφρενο που εγγυάται «χαρούλες» και που πλέον αποτελεί για πολλούς από εμάς σημάδι πίστης στην “ιδέα”.

Χώροι-Άνεση

Τα καθίσματα είναι σχετικά στενά και έχουν σκληρό υλικό γέμισης που υποθέτω πως θα κουράζει στις μεγάλες αποστάσεις αλλά προσφέρουν μια σπορτίφ αίσθηση και  εξασφαλίζουν την άνετη πρόσβαση στο εσωτερικό κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε ένα αυτοκίνητο πόλης.

Όλα βρίσκονται δηλαδή σε ισορροπία και η θέση οδήγησης συνδυάζει τον σπορ χαρακτήρα, την σωστή ορατότητα για την καθημερινότητα και μια ανεκτή πλευρική στήριξη για τις γρήγορες εξορμήσεις.

Το τιμόνι αντίστοιχα ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα περισσότερα χειριστήρια είναι εργονομικά τοποθετημένα επιτρέποντας στα χέρια να πέφτουν πάνω τους με φυσικό τρόπο.

Οι χώροι για τα πόδια και το κεφάλι του οδηγού είναι άνετοι ενώ η πλευρική στήριξη των μπροστινών καθισμάτων είναι ικανοποιητική και ισορροπεί με επιτυχία μεταξύ του ακραίου σπορ σχεδιασμού του i20N και την άνεση των πιο απλών/ καθημερινών μοντέλων

Χάρη στο μεγάλο πίσω παράθυρο και την λεπτή πίσω κολώνα, η ορατότητα προς τα πίσω είναι εξαιρετική και διαφέρει από τις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού που το πίσω παράθυρο θυμίζει πολεμίστρα!

Το Hyundai i20 έχει μήκος 4.065mm και ύψος  1.450mm– και έτσι έχοντας σχεδόν πανομοιότυπες διαστάσεις και αναλογίες αμαξώματος με το Polo γίνεται αμέσως αποδεκτό από το ευρωπαϊκό καταναλωτικό κοινό- και γεννά προσδοκίες για μεγάλους εσωτερικούς χώρους.

Οι χώροι είναι αρκετά μεγάλοι τόσο για τους μπροστινούς όσο και για τους πίσω επιβάτες και μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και τρεις επιβάτες, παρέχοντας τους ταυτόχρονα σχετική άνεση στα πόδια και στο κεφάλι.

Οι μηχανικοί της Hyundai δούλεψαν έξυπνα στην διαρρύθμιση του εσωτερικού και κατάφεραν να δώσουν 88 mm περισσότερο χώρο για τα πόδια και 40 mm για τους ώμους των πίσω επιβατών.

Το πορτμπαγκάζ του i20 θεωρητικά είναι 352 lt, όμως στις εκδόσεις Hybrid 48V οι μπαταριές αποστερούν αρκετό χώρο περιορίζοντας την χωρητικότητα στα 262 λίτρα που βρίσκονται ξεκάθαρα κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας.

Από την άλλη πλευρά οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα για να διευκολύνουν την είσοδο στο εσωτερικό και την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα, ενώ η αίσθηση ευρυχωρίας στο πίσω μέρος ενισχύεται από τα μεγάλα παράθυρα που καταβαίνουν χαμηλά στις πόρτες και τα πίσω φινιστρίνια.

Κινητήρας/Μετάδοση

Το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) NLine της δοκιμής μας εξοπλίζεται με έναν υπέροχο τρικύλινδρο κινητήρα 1000 κ.εκ. που ξεχειλίζει από χαρακτήρα και νόημα.

Ο κινητήρας έχει ιδιαίτερα ραφιναρισμένη λειτουργία, διαθέτει 2 ΕΕΚ, άμεσο ψεκασμό και με την βοήθεια ενός υπερτροφοδότη αποδίδει 120 ίππους στις 6.000 σαλ και 17,5 kgm που αποδίδονται σχεδόν διαρκώς στο φάσμα μεταξύ των 1.500-4.000.

Η λειτουργία του είναι μελένια και μαζί με τους “ιδιαίτερους κραδασμούς” δημιουργείται μια γλυκύτητα στην λειτουργία του, ενώ ο δυνατός ήχος που παράγεται από την διπλή εξάτμιση φροντίζει έτσι ώστε ο οδηγός να νοιώθει ότι οδηγεί κάτι πολύ γρήγορο, ή σε κάθε περίπτωση κάτι πιο γρήγορο από ότι πραγματικά είναι αυτό το i20.

Θέλω να πω δηλαδή ότι η εξάτμιση με τον σπορ και δυνατό ήχο της από το ρελαντί  ενθουσιάζει στην αρχή, αλλά στην καθημερινότητα παράγει έναν διαρκή βόμβο που κουράζει τόσο μέσα στην πόλη όσο και στο ταξίδι.

Όλα έχουν αν κάνουν με την ηλικία του οδηγού φυσικά και ενώ οι νεώτεροι θα ενθουσιαστούν με τον τύπου Fiesta ST ήχο, οι πιο κουρασμένοι ίσως να αναζητήσουμε κάποια από τις άλλες τρεις εκδόσεις που εξοπλίζονται με πιο ήσυχο τελικό.

Διαβάζοντας αυτό που μόλις έγραψα σοκάρομαι και προβληματίζομαι από το γεγονός ότι ενοχλούμαι από τον θόρυβο, όμως αυτό έχει να κάνει-νομίζω-όχι με την ηλικία μου αλλά από το γεγονός ότι σε αντίθεση με το i20N που διαθέτει ενεργή βαλβίδα που ελευθερώνει την εξάτμιση στα προγράμματα «sport», εδώ πρέπει να ζεις με την φασαρία ακόμη και στο πρόγραμμα «eco».

Στην πράξη ο κινητήρας τραβά από χαμηλά και είναι τόσο γραμμικός που θυμίζει στον τρόπο που ανεβάζει στροφές ένα μεγάλο ατμοσφαιρικό κινητήρα.

Η ροπή μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς από το νέο βελτιωμένο σε ότι αφορά τις αλλαγές 6-τάχυτο κιβώτιο (τώρα δεν σκαλώνει η αλλαγή από 2η σε 3η και τούμπαλιν) που έχει ένα σύστημα που στο πρόγραμμα Eco αποσυνδέει πρόσκαιρα τον κινητήρα από την μετάδοση (sailing mode) όταν ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το πεντάλ του γκαζιού βοηθώντας στην μείωση της κατανάλωσης.

Ο κινητήρας συμπληρώνεται από το σύστημα Hybrid 48V που διαθέτει μια ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης (γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας)16ίππων που αντικαθιστά το γνωστό μας «δυναμό» και είναι συνδεδεμένη απευθείας στον σφόνδυλό και βοηθά τον κινητήρα παρέχοντας του «δωρεάν» ισχύ περίπου 5,5 έως 16,3 ίππων στις επιταχύνσεις από τις 1,100 έως τις 2.800 σ.α.λ..

Το συμβατικό 12V ηλεκτρικό σύστημα χρησιμοποιείται μόνο για την αρχική εκκίνηση, εάν το λάδι του κινητήρα είναι ακόμα κρύο και απαιτείται υψηλότερη ροπή εκκίνησης. Η υβριδική μίζα/γεννήτρια βοηθάει τον κινητήρα κατά την γρήγορη επιτάχυνση παρέχοντας πρόσθετη ροπή και ισχύ.

Όταν το αυτοκίνητο κινείται κανονικά το σύστημα Hybrid 48V φορτίζει την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι λειτουργεί σαν μια ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 1,1 kWh που βρίσκεται κάτω από τον χώρο αποσκευών.

Η ηλεκτρογεννήτρια συμπληρώνει την έλλειψη ροπής που παρουσιάζει το τρικύλινδρο σύνολο κατά την εκκίνηση στις χαμηλές στροφές, περιορίζοντας την υστέρηση στην απόκριση (turbo-lag), ενώ φροντίζει και για την αθόρυβη και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος εκκίνησης Start-Gο, αντλώντας ενέργεια από την 48V μπαταρία.

Οικονομία-Επιδόσεις

Το ήπιο υβριδικό σύστημα 48 μπορεί να βοηθά μετριάζοντας το turbo lag του μικρού κινητήρα στην εκκίνηση, όμως η κατανάλωση καυσίμων σε πραγματικές συνθήκες είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο του ανταγωνισμού.

Με προσεκτική οδήγηση η κατανάλωση κυμαίνεται στα γύρω στα 6,5 λίτρα, όμως αν κάποιος δείξει ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση μπορεί να πέσει και στα 5,8 λίτρα/100 χλμ.

Το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) χρειάστηκε στις δοκιμές που έκανα περίπου 10,3 δευτερόλεπτα για να φτάσει 100km/h, ενώ το κοντέρ με υπομονή μπορεί να ξεπεράσει τα 200 Km/h-από ότι μου έχουν πει κατάπτυστοι και μη καθώς πρέπει συμπολίτες που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι ειδικοί .

Αναρτήσεις/Τιμόνι/Φρένα

Οι αναρτήσεις δεν καινοτομούν σχεδιαστικά- και έτσι θα βρείτε ότι αποτελούνται τα κλασικά γόνατα McPherson εμπρός και έναν ημιάκαμπτο άξονα πίσω- όμως η ρύθμιση τους βρίσκεται σε αρμονία με τον χαρακτήρα του Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) και του χαρίζουν στο έναν μοναδικό sport χαρακτήρα που δεν κουράζει στην καθημερινότητα.

Τα αμορτισέρ είναι κατά 15% πιο σφικτά από εκείνα της νορμάλ έκδοσης και οι σκληρότερες αντιστρεπτικές μαζί με (..μάλλον) τους σκληρότερους συνδέσμους που έχουν χρησιμοποιηθεί περιορίζουν τις κλίσεις στις στροφές.

Η αίσθηση του τιμονιού βοηθά τον οδηγό να νοιώθει ακριβώς τι γίνεται με τους μπροστινούς τροχούς μέσα στις στροφές, την ώρα που ακόμη και μέσα στην πόλη είναι όσο μαλακό χρειάζεται.

Τα φρένα με τα τέσσερα δισκόφρενα είναι δυνατά και ακούραστα εμπνέοντας τον οδηγό να κινηθεί όλο και πιο γρήγορα!

Στην Πόλη

Οδηγώντας μέσα στην πόλη με την οδήγηση τύπου «Light Hybriding», προσπαθείς να αφήνεις τον κινητήρα να φρενάρει για να φορτίσει την μπαταρία, ενώ όταν επιταχύνεις συχνά νοιώθεις την ροπή του ηλεκτροκινητήρα να σε βοηθά να κινείσαι πιο οικονομικά.

Μετά από λίγο μαθαίνεις την λειτουργία του Hybrid 48V και αρχίζεις να κινείσαι πολύ σβέλτα καταναλώνοντας περίπου 6-6,5 λίτρα μέσα στην πόλη χωρίς ιδιαίτερη προσοχή.

Η κατανάλωση αυτή μπορεί να επιτευχθεί ή και να ξεπεραστεί από το συμβατικής τεχνολογίας Polo όμως εκεί χρειάζεται εξαιρετική προσοχή και πρέπει να οδηγάς εκνευριστικά αργά για να παραμείνει το αυτοκίνητο οικονομικό.

Και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνολογία Hybrid 48V σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ότι δηλαδή μπορεί να κινείται σχετικά οικονομικά μέσα στην πόλη επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη του να το οδηγεί με έναν φυσιολογικό καθημερινό του ρυθμό.

Επίσης εκείνο που μου άρεσε ιδιαιτέρα είναι ο ανεπαίσθητος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα Start-Stop καθώς με την βοήθεια του Hybrid 48V η εκκίνηση του κινητήρα γίνεται τόσο άμεσα και χωρίς κραδασμούς που κάνει το αυτοκίνητο στα φανάρια να είναι ήσυχο σαν ηλεκτρικό!

Αντίθετα η εξάτμιση είναι πολύ θορυβώδης και κουράζει μέσα στην πόλη καθώς ακόμη και στο ρελαντί παράγει ένα δυνατό και μπάσο θόρυβο που κουράζει στην καθημερινότητα και που θα πρέπει να τον ακούσετε πριν επιλέξετε την έκδοση του i20 που θα επιλέξετε.

Αν είστε βέβαια κάτω από 30 χρονών ή δεν έχετε παιδιά πιθανότατα να μην έχετε πρόβλημα με τον θόρυβο.

Κατά τα αλλά όπως είναι αναμενόμενο το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS νοιώθει άνετα όταν κινείται στην πόλη, με τις μικρές του διαστάσεις να κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά παιχνιδάκι. Το ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι με τις μόλις 2,7 στροφές από άκρη σε άκρη είναι «κοφτερό» και μαλακό μέσα στην πόλη.

Τέλος παρά την σφικτή ανάρτηση και τα χαμηλού προφίλ ελαστικά το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS ολοκλήρωσε με επιτυχία και χωρίς να κουράσει τους επιβάτες την εβδομαδιαία δοκιμασία κίνησης στο πιστοποιημένο με σήμα Bangladesh (+)® Λακκουβοδρόμιο του Δήμου Διανύσου.

Το Autoholix  φυσικά ευχαριστεί τον Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου Διονύσου που μας επιτρέπουν την δωρεάν δοκιμή των αυτοκινήτων μας σε ένα τόσο extreme περιβάλλον.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Όσο ο οδηγός κινείται μέσα στα πλαίσια του νόμου-χάρη στο αεροδυναμικό αμάξωμα το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) κινείται πολιτισμένα και οικονομικά καταναλώνοντας σταθερά κάτω από 7 λίτρα/100 χλμ.

Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι λιγοστοί, όμως λόγω της σπορ εξάτμισης ακόμη και στο ταξίδι ο θόρυβος του τρικύλινδρου κινητήρα φτάνει στα αυτιά των επιβατών παρά το κιβώτιο με την μακριά 6 η σχέση που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται με 135 χλμ/ και 3,000 σαλ.

Το μικρό Hyundai ταξιδεύει άνετα, παραμένοντας στην πορεία του και δεν επηρεάζεται ιδιαιτέρα για τους πλάγιους ανέμους και για τις διαμήκεις ανωμαλίες- παρά τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα, ενώ τιμώντας το γράμμα N από το λογότυπο NLine  στρίβει σε παρατεταμένες στροφές με όσα και αν έρχεται-μου είπαν δηλαδή!

Στις Στροφές

Βγαίνοντας στις γνωστές διαδρομές του βουνού μου με αυτό το Hyundai που έχει που έχει έναν τόσο χαρακτηριστικό ήχο και 120 άλογα, οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις ήταν σίγουρα αυξημένες καθώς ήταν αδύνατον να μην έρθει στο μυαλό μου η συγκλονιστική εμπειρία που είχα με το απίθανο και πιθανά future classic, Hyundai I 20 N.

Η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα αυτοκίνητα πολλές φορές χάνεται πίσω από τις οθόνες και τα ηλεκτρονικά που έχουν πάρει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην συζήτηση των αυτοκινήτων.

Εκεί που κάποτε μιλούσαμε για αναρτήσεις και ίππους τώρα μιλάμε για οθόνες, αυτόματα συστήματα φρεναρίσματος και τάρανδους που αναζητούν απρόσεκτα το ταίρι τους σε χώρους δοκιμής των ειδικών που με την σειρά τους ελίσσονται για να τους αποφύγουν διατηρώντας την ταχύτητα του αυτοκινήτου… σταθερή.

Κουβέντα να γίνεται δηλαδή!

Όλα έχουν κατηγοριοποιηθεί, έχουν μπει σε πινακάκια που λένε την «αλήθεια με αριθμούς», ενώ όσα δεν είναι μετρήσιμα και εύκολα αντιληπτά από όποιον έχει κλείσει τα αισθητήρια του κατά την οδήγηση, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Πίσω στο μικρό-μεγάλο i20Ν λοιπόν όπου αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι χάρη στα πολύ καλά χαρακτηριστικά του πλαισίου και τις ελάχιστες κλίσεις στην στροφή μπορείς πάντα να κινηθείς πολύ γρήγορα με καθαρές γραμμές και ροή.

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές είναι ουδέτερο, φρενάρει αποτελεσματικά ενώ το μπροστινό μέρος μένει καρφωμένο στην θέση του με την δύναμη του κινητήρα να περνά ατόφια στον δρόμο κρατώντας την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα.

Εκείνο που ενοχλεί είναι η εμπλοκή της γεννήτριας στο φρενάρισμα όταν αφήνεις το γκάζι που είναι έντονη, απότομη και χωρίς γραμμικότητα απαιτώντας συνήθεια σε όποιον θέλει να υπολογίσει το πλασάρισμα πριν την στροφή.

Η συμπεριφορά του πίσω άξονα δεν θα κουράσει ποτέ με αναπηδήσεις και απότομες μετατοπίσεις, ενώ τα φρένα έχουν καλή αίσθηση και διάρκεια.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα μια αίσθηση στο τιμόνι ότι το πίσω μέρος θέλει να φύγει και αυτό είναι κάτι που ίσως να τρομάξει τους λιγότερο έμπειρους οδηγούς εάν χρειαστεί να κάνουν ένα φρενάρισμα πανικού μέσα σε μια στροφή..

Βέβαια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ο “μεγάλος αδελφός” παραμονεύει, επεμβαίνει και συγχωρεί…

Είναι να απορείς πως ένα τόσο καλοστημένο αυτοκίνητο δεν σου δίνει την δυνατότητα της πλήρους απενεργοποίησης του ESP, όμως αμέσως το μυαλό τρέχει στον μεγάλο έρωτα που και εκείνος φορά ηλεκτρονικές χειροπέδες και αμέσως θυμάσαι ότι ζεις σε έναν «καθώς πρέπει» κόσμο.

Σε ένα κόσμο που θυμίζει το κρεβάτι του Προκρούστη, εκείνοι που δεν μπορούν να καθορίζουν πλέον τι θα κάνουν εκείνοι που θέλουν και μπορούν…

Τα ηλεκτρονικά κατάφεραν να αντιστρέψουν το σκηνικό της οδήγησης δίνοντας δύναμη στους πιο «αδύναμους» και αφαιρώντας την από τους πιο «δυνατούς».

Έτσι όλοι βρισκόμαστε  χωρίς πολλές επιλογές σε έναν νέο, πιο ελέγξιμο μέσο όρο που η εποχή μας αγαπά- και δεν εκπλήσσει κανέναν.

Επειδή ήδη βλέπω να έρχεται το σχόλιο όσων ζουν λακωνίζοντας να γράφει «πολύ μπλα, μπλα ρε παιδάκι μου», γυρνώ στο θέμα!  😉

Αν ανεβάστε τον ρυθμό και αφήσετε το γκάζι πριν την στροφή θα νοιώσετε το πίσω μέρος να πλασάρεται με έναν γλυκό τρόπο πολύ πριν επέμβουν τα ηλεκτρονικά επιτρέποντας στο i20 να πηγαίνει για λίγο με τις “πόρτες”!

Φυσικά οι μηχανικοί που ρύθμισαν το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) Fiesta δεν είναι τίποτε παιδάκια-και έτσι με το που θα στρίψεις το τιμόνι με υπερβολική νευρικότητα για να προκαλέσεις περισσότερη υπερστροφή από όση επιτρέπει η κοινωνία μας, τα ηλεκτρονικά καταλαβαίνουν με ποιο τύπο οδηγού έχουν να κάνουν και σε κερνάνε αμέσως απότομα φρένα και κόψιμο της ροπής!

Αυτό που συμπληρώνει-και ίσως ενισχύει,  την απρόσμενα καλή εικόνα που έχει το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) σε μια κλειστή διαδρομή είναι αυτό που με ενοχλούσε καθόλη την διάρκεια του τεστ μέσα στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο.

Μιλάω φυσικά για τον μαγικό ήχο που παράγουν τα διπλά τελικά της εξάτμισης που σε παραμυθιάζουν και σε κάνουν να νοιώθεις ότι ίσως και να οδηγείς και το αυτοκίνητο που ονειρευόσουν να πάρεις αλλά δεν μπόρεσες ή δεν τόλμησες να πάρεις.

Το i20N φυσικά είναι πανίσχυρο και σχεδόν τέλεια σε όλα του μέσα στις αγαπημένες μας διαδρομές, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι το «soundtrack» του Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) είναι απόλυτα πειστικό.

Συμπέρασμα

Η Hyundaiμε το  i20 έχει καταφέρει να καλύψει όλες τις αναζητήσεις που μπορεί να έχει κάποιος από ένα supermini  προσφέροντας  τέσσερις επιλογές κινητήρα, τέσσερις επιλογές εξοπλισμού και δυο τύπους μετάδοσης που ανταποκρίνονται σε ότι μπορεί να ζητήσει ο καθένας μας: από τις βασικές ανάγκες μετακίνησης που προσφέρει το ατμοσφαιρικό  τετρακύλινδρο i20 μέχρι το hardcore i20N των ονειρώξεων μας!

Το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα σε χώρους και άνεση  που έχουν κάνει το i20 bestseller, αλλά με την προσθήκη μιας ελαφρά πιο σφικτής ανάρτησης,  ενός σπορ κουστουμιού και φυσικά μιας  ζωηρής και ηχηρής εξάτμισης μοιάζει να είναι το i20N της καθημερινότητας.

Αν ξεχαστείς λίγο-και αν προσθέσεις λίγη φαντασία- μπορεί να νομίζεις ότι οδηγείς το πραγματικό αντικείμενο των ονείρων ή έστω λόγω του τρικύλινδρου ήχου να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα Fiesta ST.

Με τις τιμές να έχουν ξεφύγει σε όλους τους κατασκευαστές τα  €24Κ που κοστίζει το αυτοκίνητο της δοκιμής μοιάζουν αρκετά χρήματα, όμως μια ματιά στον ανταγωνισμό σε επαναφέρει στην πραγματικότητα  καθώς συνειδητοποιείς ότι αυτό το ιδιαίτερο σουπερμίνι-με αυτό τον εξοπλισμό  βρίσκεται και πάλι στον μέσο όριο τιμής της κατηγορίας ενώ δεν πρέπει να παραβλέψεις την γνωστή αξιοπιστία και τα  πέντε χρόνια εγγύησης (ανεξαρτήτως χιλιομέτρων).

Στα ελαττώματα κάποιος θα δει τα σκληρά και  τον μικρό χώρο αποσκευών, ενώ οι δυνατός θόρυβος της εξάτμισης είναι εκεί για να διχάσει τους αγοραστές του i20.

Οι λιγότερο νέοι πιθανότατα θα επιλέγαμε μια έκδοση με αυτόματο κιβώτιο και πιο ήσυχη εξάτμιση, ενώ οι κανονικοί νέοι  θα επιλέξουν αβλεπτί το  Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) για να ζήσουν και αυτοί-πριν χαθεί για πάντα μέσα στην ηλεκτροκίνηση και με όλα τα φίλτρα ασφάλειας που επιβάλλει η καθώς πρέπει  εποχή μας -λίγη από την χαρά που ζήσαμε οι Autoholixosaurus με τα Hot Hatch της εποχής μας.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα simulator του ονειρεμένου Hyundai  i20N και οι πιο νέοι άνθρωποι στους όποιους απευθύνεται το Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid Nline είναι και συνηθισμένοι- και αγαπούν τα simulations! 😎

 

Δεν με ευχαρίστησε

  • Τα σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό και ο μικρός χώρος αποσκευών.
  • Ο ήχος της εξάτμισης θα κουράσει στην καθημερινότητα

Θα θυμάμαι

  • Την ισορροπημένη λειτουργία του κινητήρα και το value for money
  • Τους μεγάλους χώρους στο εσωτερικό και την πολύ ενδιαφέρουσα συμπεριφορά στις στροφές.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Twitter,    Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  Hyundai i20 1.0 T-GDi 48V Hybrid (120 PS) N Line

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο