Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT Δοκιμή / Test drive

SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT Δοκιμή / Test drive

Το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT μπορεί να δέχθηκε μια διακριτική οπτική ανανέωση για το 2021, όμως κάτω από το καπό τόσο ο κινητήρας όσο και το σύστημα μικροϋβριδικής τεχνολογίας είναι εντελώς νέα και φτιαγμένα για να δουλεύουν αρμονικά και αποτελεσματικότερα μαζί.

suzuki swift hybrid autoholix 09Η χρήση της υβριδικής τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Toyota στο Prius έχει πλέον αποδείξει την αξία και τα οφέλη της στην οικονομία καυσίμων- και έτσι έχει υιοθετηθεί πλέον από τους περισσότερους κατασκευαστές που στις γκάμες τους έχουν εντάξει υβριδικές λύσεις.

Με βάση αυτή την μάλλον πολύπλοκη-και βαριά λόγω μπαταριών – τεχνολογία οι κατασκευαστές ιστορικά κινήθηκαν προς τρεις κατευθύνσεις: κάποιοι παρουσίασαν παραλλαγές της τεχνολογίας της Toyota, κάποιοι παρουσίασαν ακόμη πιο βαριές και πολύπλοκές τεχνολογίες( BMW e-drive), ενώ κάποιοι άλλοι όπως η Suzuki αποφάσισαν να παρουσιάσουν αρκετά πιο απλουστευμένες και ελαφριές τεχνολογίες που από την αρχή φάνηκε πως ταιριάζουν με τα μικρά αυτοκίνητα πόλης.

Το ζητούμενο ήταν πάντα να αποθηκευτεί η ενέργεια που παράγεται όταν το όχημα επιβραδύνει με την μορφή ηλεκτρικής ενέργειας σε μια μπαταρία- και όταν ζητηθεί να μπορέσει μέσω ενός ηλεκτροκινητήρα να βοηθήσει στην κίνηση του αυτοκινήτου βοηθώντας στην οικονομία στα καύσιμα και την προστασία το περιβάλλοντος.

Το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT διαθέτει ένα τέτοιο απλουστευμένο σύστημα υβριδικής τεχνολογίας που πετυχαίνει να αποθηκεύει αρκετή από την ενέργεια που πάει χαμένη όταν επιβραδύνουμε και έτσι σίγουρα αξίζει το μπλε σηματάκι « Hybrid» που κοσμεί το πίσω μέρος του.

suzuki swift hybrid autoholix 010Το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT έχει και την ιδιαίτερη εμφάνιση και τις σωστές διαστάσεις για να σταθεί απένατι στον απίστευτα μεγάλο, πολυπληθή και ικανό ανταγωνισμό των Peugeot 208, Citroen C3, VW Polo, SEAT IBIZA, Hyundai i20, Ford Fiesta, Renault Clio, Nissan Micra, Opel Corsa… και ότι άλλο μου ξεφεύγει, όμως φαίνεται πως επιλέγει να διαφοροποιηθεί υιοθετώντας υβριδική τεχνολογία σε όλη την γκάμα του.

Χάρη στην προσθήκη της υβριδικής τεχνολογίας το Swift απέκτησε το οικολογικό πρόσωπο που απαιτούν οι κανονισμοί ρύπων των «καθώς πρέπει» νομοθετών μας, ενώ το σηματάκι Hybrid στο πίσω μέρος αποτελεί χαράς ευαγγέλιο για τους διαφημιστές που σε συνδυασμό με την συμφέρουσα τιμή της βασικής δικίνητης έκδοσης και την γνωστή Ιαπωνική αξιοπιστία, κατάφεραν να επιτύχουν ικανοποιητικότατες πωλήσεις στην χώρα μας.

Φτάνουν όμως αυτά για να σταθείς απέναντι σε ένα τόσο ισχυρό συναγωνισμό?

Εξωτερικό/ Εμφάνιση

suzuki swift hybrid autoholix 016Εμφανισιακά το νέο Swift δεν διαφοροποιείται από το προηγούμενο μοντέλο παρά μόνο με μια πιο “τρισδιάστατη μάσκα” που έχει και μια διακοσμητική λωρίδα χρωμίου, διατηρώντας έτσι τη γνώριμη όψη του SUZUKI SWIFT.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα νέα φωτιστικά σώματα της 6ης γενιάς και το νικελένιο σιρίτι που μαζί με τις δίχρωμες 16αρες αλουμινένιες ζάντες διαφοροποιούν την έκδοση GLX από την πιο βασική GL.

Τα τμήματα σχεδιασμού των ιαπωνικών εταιρειών έχουν βάλει για τα καλά την ευρωπαϊκή αγορά στο μάτι καλύπτοντας τόσο τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης όσο και τις αισθητικές ανησυχίες των κατοίκων της γηραιάς ηπείρου, ενώ γνωρίζοντας ότι το αυτοκίνητο έχει υβριδική τεχνολογία αρχίζεις και το βλέπεις με πιο ζεστή ματιά!

suzuki swift hybrid autoholix 08Κοιτάζοντας το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT από το πλάι, διακρίνονται στις πίσω κολώνες, οι ψηλά τοποθετημένες λαβές των πίσω θυρών σε συνδυασμό με τις πανέμορφες ζάντες του χαρίζουν μια συγκρατημένα σπορτίφ «δίπορτη» εμφάνιση.

Ο σχεδιασμός του είναι τόσο μελετημένος και προσεγμένος ώστε ποτέ δεν θα θεωρηθεί ένα αυτοκίνητο με περίεργο ή με υπερβολικό design- ενώ ταυτόχρονα παραμένει φρέσκο και στο μπορντό χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής, απολύτως ξεχωριστό!

suzuki swift hybrid autoholix 017Η μεγάλη (!?) διαφοροποίηση για το 2021 έρχεται στο πίσω μέρος όπου το σηματάκι “Hybrid” που συνοδεύει όλα τα μοντέλα του συμπαθή ιάπωνα κατασκευαστή και δείχνει ότι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει οικολογική συνείδηση!

Πάντως αφαιρώντας αυτό το διακριτικό μπλε σηματάκι από το πίσω μέρος δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να διαφοροποιεί την υβριδική έκδοση του 2021 από τις προηγούμενες.

Εσωτερικό

suzuki swift hybrid autoholix 0150Το ίδιο συμβαίνει και με το εσωτερικό του SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT, όπου η μόνη διαφοροποίηση έρχεται από την κεντρική οθόνη στο μέσον των δύο οργάνων στο καντράν, όπου υπάρχει ένα πολύ απλοϊκό γραφικό που δείχνει την λειτουργία του Suzuki Hybrid.

Η ένδειξη δείχνει με απλό και κατανοητό τρόπο πότε το σύστημα φορτίζει και πότε βοηθά στην κίνηση του οχήματος χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενεργεία.

suzuki swift hybrid autoholix 015Αν και όλα είναι θέμα γούστου, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το εσωτερικό του αυτοκινήτου με την προσθήκη των ασημένιων διακοσμητικών πλαστικών στο μέσον του, είναι φωτεινό και γουστόζικο, ενώ παραμένει απλό, λιτό και έχει μια αρμονία χρωμάτων που λείπει από την κατηγορία.

Η εργονομία δεν παρουσιάζει κανένα ψεγάδι και τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει, ενώ παράλληλα τα όργανα στο ταμπλό είναι πλήρη, μεγάλα και ευανάγνωστα.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης και ο νυκτερινός του φωτισμός με τους φωσφορίζοντες κόκκινους δείκτες και λευκούς αριθμούς είναι …μούρλια!

suzuki swift hybrid autoholix 033Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει ένα mediacenter με επιεικώς μέτρια λειτουργικότητα ενώ πιο χαμηλά το βλέμμα συναντά τους διακόπτες με τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας ζέστης/κρύου και κάποιους χώρους αποθήκευσης.

Η κεντρική κονσόλα φιλοξένει τον μοχλό του αυτομάτου κιβωτίου συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων για το οποίο θα μιλήσουμε-πολύ-αργότερα…

Η εικόνα στο εσωτερικό είναι πολύ ευχάριστη στο μάτι, όμως δυστυχώς τα πλαστικά στο ταμπλό είναι σκληρά και φτηνά στην αφή, ενώ δεν λείπουν και οι τριγμοί όταν το αυτοκίνητο περνά από λακκούβες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει η Suzuki να σταθεί με προσοχή και αγάπη, καθώς η μέτρια συναρμογή και τα φτηνά υλικά δεν συνάδουν με την φήμη της.

Χώροι-Άνεση

suzuki swift hybrid autoholix 036Τα χέρια πέφτουν πάνω σε ένα σπορ, ανατομικό τιμόνι με χοντρή στεφάνη που επάνω του στριμώχνονται πολλά κουμπάκια-σίγουρα πιο πολλά από όσα πρέπει ή από όσα θα ήθελα! Πίσω από το τιμόνι υπάρχουν και τα Paddles που επιτρέπουν την χειροκίνητη λειτουργία του CVT.

Τα καθίσματα παρέχουν μια άνετη θέση οδήγησης για την πόλη και θα βολέψουν οποιοδήποτε σωματότυπο ανθρώπου-κάτι που οφείλεται στο μεγάλο ύψος της οροφής και στο κάθετο μπροστινό παρμπρίζ  με την λεπτή κολώνα που θυμίζει ΜΙΝΙ!

Η θέση οδήγησης είναι άνετη ακόμα και για ψηλόσωμους οδηγούς ενώ ακόμη και αν ο οδηγός είναι ψηλός οι πίσω επιβάτες έχουν στην διάθεση τους ικανοποιητικό χώρο για τα γόνατα και άπλετο για το κεφάλι.

suzuki swift hybrid autoholix 029Με μια λέξη θα έλεγα ότι οι χώροι του SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT χαρακτηρίζονται άριστοι για την κατηγορία και δεν επηρεάζονται καθόλου από το light υβριδικό σύστημα, καθώς η μικρή επιπλέον μπαταρία που χρησιμοποιεί τοποθετείται κάτω από το κάθισμα του οδηγού χωρίς να αφαιρεί χώρο από το πορτμπαγκάζ όπως συμβαίνει με τα κανονικά συστήματα τύπου Prius που απαιτούν μεγάλες μπαταρίες.

Κάποιους συμβιβασμούς πρέπει να κάνει όποιος κάθεται στην μεσαία θέση γιατί λόγω της ύπαρξης τετρακίνητης έκδοσης το κεντρικό τούνελ είναι και παραμένει ογκώδες και στις δικίνητες εκδόσεις.

suzuki swift hybrid autoholix 021Δεν θα έδειχνα όμως την ίδια κατανόηση για τον χώρο αποσκευών που έχει περιορισμένη χωρητικότητα 260 λίτρων και για το 4κίνητο και για το 2κίνητο.

Τα καθίσματα χωρίζονται σε ποσοστό 60/40 για να αυξήσουν τις ικανότητες μεταφοράς, όμως όταν πέφτουν προς τα μέσα ο χώρος που δημιουργούν δεν είναι επίπεδος.

Τέλος, οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα σχεδόν στις 90ο κάνοντας εύκολη την είσοδο των επιβατών και την πρόσδεση των μικρών παιδιών στα ειδικά καθίσματα ασφαλείας.

Εξοπλισμός

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT (GLX) προσφέρει στον στάνταρ εξοπλισμό του σχεδόν όλες τις σύγχρονες, ευκολίες όπως το Keyless Entry, cruise control, mediacenter με κάμερα οπισθοπορείας, δερμάτινο τιμόνι, θερμαινόμενα καθίσματα, ηλεκτρικά παράθυρα στις μπροστινές πόρτες και φυσικά τις πανέμορφες αλουμινένιες ζάντες 16’’.

Όμως υψηλό είναι και το επίπεδο εξοπλισμού ασφαλείας τόσο των επιβατών αφού διαθέτει:

 • Dual Sensor Brake Support (DSBS), για πιο ασφαλή οδήγηση με σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας και σύστημα Προειδοποίησης Εκτροπής Αυτοκινήτου.
 • 6 αερόσακους
 • Σύστημα Hill Hold
 • Επιπλέον, το νέο Swift διαθέτει νέα συστήματα ασφαλείας όπως:
 • Σύστημα Αναγνώρισης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitor)
 • Σύστημα Υποβοήθησης Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert)
 • Σύστημα Αναγνώρισης σημάτων Κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition)
 • Σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας
 • Σύστημα αναγνώρισης τυφλού σημείου (Blind spot monitor – BSM)
 • Σύστημα προειδοποίησης εκτροπής αυτοκινήτου
 • Σύστημα υποβοήθησης οπίσθιας διασταυρούμενης κυκλοφορίας.

Κινητήρας/ Μετάδοση

Το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT εξοπλίζεται με τον νέο 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα K12D των 1,197κ. εκ. που διαθέτει μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και σύστημα διπλού ψεκασμού σε κάθε κύλινδρο για υψηλή θερμική απόδοση(DualJet) αποδίδοντας 83 ίππους και 120 Nm ροπής.

suzuki swift hybrid autoholix 05Η απόδοση δεν είναι υψηλή, όμως ο κινητήρας συμπληρώνεται από το σύστημα Suzuki Hybrid που διαθέτει μια ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης (γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας) που αντικαθιστά το γνωστό μας «δυναμό» και που συνδέεται με τον κινητήρα μέσω ενός ενισχυμένου ιμάντα.

Το υβριδικό σύστημα Suzuki Hybrid υπόσχεται μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και ομαλότερη καμπύλη ροπής καθώς μετατρέπει την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την επιβράδυνση σε ηλεκτρική ενέργεια και την αποθηκεύει σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου 10Ah.

Σε σχέση με τον προηγούμενο κινητήρα της Suzuki των 1,242 κ.εκ και των 90 ίππων, ο νέος 1.2 DualJet αποδίδει 7 ίππους λιγότερους και 13 Nm μικρότερη ροπή, όμως η μέγιστη τιμή επιτυγχάνεται στις 2.800 σαλ. αντί για τις 4.400σαλ.του παλιού.

Έτσι είναι πιο ζωντανός στις χαμηλές σαλ, ενώ συνεργάζεται καλύτερα με το μικροϋβριδικό σύστημα 12V που τον συνδράμει με την σειρά του για την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία του.

Το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT της δοκιμής εξοπλίζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο μεταβλητών σχέσεων (CVT) που θεωρητικά φροντίζει για την οικονομική και άνετη μετακίνηση.

suzuki swift hybrid autoholix 034Αυτό είναι μια απόλυτη αλήθεια όσο κινούμαστε στο αστικό περιβάλλον και δεν βιαζόμαστε καθώς στο CVT διατηρεί το κίνητρα σε χαμηλές και σταθερές στροφές και η οικονομία που επιτυγχάνεται από την άψογη συνεργασία του με το υβριδικό σύστημα επιτρέπει στο SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT να στέκεται άνετα ακόμη και απέναντι στον πετρελαιοκίνητο ανταγωνισμό.

Αν βγείτε όμως στον αυτοκινητόδρομο και θελήσετε να κινηθείτε με ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 130-140 χλμ/ω, ή θελήσετε να οδηγήσετε πιο σβέλτα, τότε πατώνοντας το πετάλι του γκαζιού νοιώθετε ότι μονίμως τραβάτε ένα λάστιχο σφεντόνας που όμως ποτέ δεν εκτοξεύει τίποτε!

Μέσα από μια ατελείωτη φασαρία… εξ ου και “Crying Volubly Transmission”, η δύναμη του κινητήρα χάνεται καπου μέσα στο εθνικό κιβώτιο της Ιαπωνίας κάνοντας το αυτοκίνητο εξαιρετικά αργό, απρόβλεπτο στις προσπεράσεις και δυσάρεστο όταν αποφασίσετε να οδηγήσετε γρήγορα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν φταίει η Suzuki για αυτό, αλλά το εντελώς ακατάλληλο για αυτοκίνητα σύστημα μετάδοσης που έχει αποδυναμώσει και άλλα πολύ αγαπημένα μου ιαπωνικά αυτοκίνητα διαφόρων κατηγόριων…

Ένα σύστημα μετάδοσης ιδανικό για πομόνες, αλλά σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα θα πρέπει να το αποφεύγετε όπου το βλέπετε….

suzuki swift hybrid autoholix 0153Σε ότι αφορά τους αριθμούς, στον ανοικτό δρόμο το Swift  φτάνει τα 170 χλμ/ω, ενώ μέσα από ένα απίστευτο βουητό που έρχεται από την μετάδοση CVT χρειάζονται κάτι λιγότερο από 12,5 δευτερόλεπτα για το 0-100 km/h.

Ωστόσο, οφείλω να παραδεχτώ ότι χάρη στο χαμηλό του βάρος και την υβριδική υποβοήθηση που στην ήρεμη οδήγηση συνεργάζονται αποτελεσματικά με το CVT, καταναλώνει κατά μέσο μόλις όρο 4,8 με 5,3 lt/100 km μέσα στην πόλη και ακόμη αν το «κυνηγήσετε», δύσκολα θα δείτε πάνω από 8. lt/100 km σε επαρχιακούς δρόμους.

Πως λειτουργεί το Suzuki Hybrid

suzuki swift hybrid autoholix 012Όταν το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT κινείται κανονικά το σύστημα Suzuki Hybrid φορτίζει την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι, το σύστημα λειτούργει σαν μια ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου 10Ah που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Χάρη στο κιβώτιο μεταβλητού χρονισμού η φόρτιση γίνεται διαρκώς όσο το αυτοκίνητο φρενάρει, ενώ υπάρχει και μια λειτουργία που κάνει την γεννήτρια να παράγει ακόμη περισσότερη ενέργεια όταν πατάμε το πετάλι του φρένου.

suzuki swift hybrid autoholix 013Η ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης αντικαθιστά την μίζα φροντίζοντας για την αθόρυβη λειτουργιά του συστήματος εκκίνησης Start-GO, ενώ ο βασικός της ρόλος είναι να βοηθά τον τετρακύλινδρο κινητήρα παρέχοντας «δωρεάν» ισχύ περίπου 7 ίππων και ροπή 50Nm στις ομαλές επιταχύνσεις από τις 1,500 έως τις 4.400 σ.α.λ. Έτσι η ενέργεια του φρεναρίσματος που θα πήγαινε χαμένη στο περιβάλλον σαν θερμότητα, αξιοποιείται προσφέροντας οικονομία κυρίως μέσα στην πόλη!

Το Suzuki Hybrid είναι τόσο απλό και ελαφρύ που επιβαρύνει το Swift μόνο με 17 επιπλέον κιλά – και έτσι δεν επηρεάζει καθόλου την δυναμική συμπεριφορά του αυτοκίνητου.

suzuki swift hybrid autoholix 011Στην πράξη η λειτουργία του γίνεται αισθητή δίνοντας ένα ελαφρύ συνεχές βοηθητικό τράβηγμα κινητήρα από χαμηλά- και περισσότερη ζωντάνια στις μεσαίες σαλ.

Όταν ο κινητήρας πιεστεί το σύστημα δεν συμμετέχει στην κίνηση καθώς ο ρυθμός περιστροφής του μοτέρ/γεννήτριας δεν μπορεί να ακολουθήσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα μέχρι τις 6,400 σαλ που εκείνος μπορεί να περιστρέφεται και έτσι απενεργοποιείται.

Δείτε το video για να δείτε την λειτουργία του συστήματος… με χαμηλωμένη την μουσική-και μην πείτε πως δεν σας προειδοποίησα!

Ανάρτηση/Τιμόνι/Φρένα

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά και από έναν ημιάκαμπτο άξονα πίσω και είναι σφικτά ρυθμισμένη επιτρέποντας κάποιες ελάχιστες  μετατοπίσεις του πίσω μέρους στις εγκάρσιες ανωμαλίες το δρόμου.

Το τιμόνι έχει σωστή υποβοήθηση και αίσθηση στον δρόμο, ενώ επειδή το CVT δεν συμμετέχει καθόλου στο φρενάρισμα επιτέλους στον πίσω άξονα του Swift  βρίσκουμε και εκεί δισκόφρενα αντί για τα ταμπούρα που εξοπλίζουν τις άλλες εκδόσεις.

Όσο μεταφυσικό και να φαίνεται, τελικά το αποκομμένο από την οδήγηση CVT ανάγκασε τους Ιάπωνες να βάλουν 4 δισκόφρενα στο Swift  τα οποία μάλιστα είναι πανίσχυρα, ανθεκτικά και έχουν τόσο δυνατό αρχικό «δάγκωμα» που θέλουν συνήθεια!

Άριστα φρένα λοιπόν για το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT!

Στην Πόλη

suzuki swift hybrid autoholix 037Δεν άργησα να βολευτώ στο κάθισμα του SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT, αφού τόσο το τιμόνι όσο και το κάθισμα ρυθμίζονται προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις, ενώ η ορατότητα είναι ειδικά προς τα μπροστά είναι εκπληκτική!

Η ορατότητα προς τα πίσω δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή όμως υπάρχει και μια κάμερα οπισθοπορείας που βελτιώνει την ορατότητα προς τα πίσω, όταν παρκάρετε το αυτοκίνητο.

Το τιμόνι κόβει πολύ, έχει κοντή κλιμάκωση και διαθέτει μια μάλλον δυνατή υποβοήθηση που βοηθά στους ελιγμούς στα στενά της πόλης.

Οδηγώντας μέσα στην πόλη η οδήγηση γίνεται ένα παιχνίδι όπου διαρκώς προσπαθείς να αφήνεις τον κινητήρα να φρενάρει για να φορτίζεις την μπαταρία, ενώ όταν επιταχύνεις νοιώθεις την ροπή του ηλεκτροκίνητα να σε βοηθά να κινείσαι οικονομικά-και αυτό είναι αρκετά ανταποδοτικό.

Μετά από λίγο μαθαίνεις την λειτουργία  SUZUKI Hybrid 12V και αρχίζεις να κινείσαι με την ροή της κίνησης καταναλώνοντας εύκολα λιγότερα από 5 λίτρα μέσα στην πόλη.

suzuki swift hybrid autoholix 030Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας του Suzuki Hybrid είναι ότι με την αρωγή του CVT μπορεί να κινείται οικονομικά μέσα στην πόλη επιτρέποντας στον οδηγό να οδηγεί με το φυσιολογικό καθημερινό του ρυθμό-χωρίς να απαιτείται από αυτόν κάποιο ιδιαίτερη προσοχή.

Είναι μια απλή, ελαφριά και φθηνή τεχνολογία που λειτουργεί άψογα στο περιβάλλον για το οποίο σχεδιάστηκε, οπότε οφείλουμε συγχαρητήρια στην Suzuki.

Όταν δεν πιέζεται το γκάζι η ύπαρξη του CVT χαλαρώνει ακόμη περισσότερο τον οδηγό καθώς επιταχύνει διαρκώς και σταθερά με 2,000 σαλ χωρίς να αλλάζει ο θόρυβος του κινητήρα.

Αυτό που ίσως ενοχλήσει είναι ο πίσω άξονας που ακούγεται να κοπανάει στο πολυρεζιλεμένο Δημοτικό Λακκουβοδρόμιο Διονύσου, που πλέον εκτός από τις πολυποίκιλες λακκούβες και σαμαράκια έχει εμπλουτιστεί με πεσμένα δέντρα, μετασχηματιστές, καλώδια και σκοτεινούς δρόμους που το βράδυ κάνουν την οδήγηση στην Ζιμπάμπουε να μοιάζει με σχολική εκδρομή!

suzuki swift hybrid autoholix 035Οι άρχοντες του Δήμου Διονύσου αυτές τις μέρες ξεπέρασαν τον εαυτό τους και όλοι μας φωνάζουμε…. ΡΕ, ΦΤΟΥ ΣΑΣ!!!   Να μην αβασκαθούν, δηλαδή!

Σε αυτές τις ακραίες συνθήκες δοκιμής λειτουργεί το Autoholix και εδώ η ανάρτηση εμφανίζεται κάπως ξερή στον τρόπο με τον οποίο απορροφά τις λακκούβες καθώς η επαναφορά της είναι απότομη και ξερή ενοχλώντας- κυρίως τους πίσω επιβάτες.

Γενικά πάντως η οδήγηση του SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και άνετη καθώς το αυτοκίνητο καταφέρνει να «σφηνώνει» στα κενά της κίνησης και να παρκάρει εύκολα παντού.

Στον Αυτοκινητόδρομο

suzuki swift hybrid autoholix 028Στον αυτοκινητόδρομο η τεχνολογία SUZUKI Hybrid δεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς η ενεργεία από τις μπαταρίες διαρκεί για πολύ λίγο.

Αντίθετα το CVT καταδυναστεύει τους επιβάτες στην καμπίνα με την φασαρία που παράγει μετά τα κρατώντας τον κινητήρα διαρκώς στις 5,000 σαλ (+)να ενοχλεί χωρίς να παράγεται κάποιο έργο..

Πατάς το γκάζι να αλλάξεις λωρίδα ανεβαίνοντας στο «ποτάμι» και το μόνο που συμβαίνει είναι να ανεβαίνει ο θόρυβός… Μετά από λίγο παραιτείσαι και αποφασίζεις να κινείσαι πίσω από τα φορτηγά και τα παπιά!

suzuki swift hybrid autoholix 027Η λύση είναι να επιλέξετε μια από τις 7 προεπιλεγμένες σχέσεις από τα paddles και να επιταχύνετε όσο μπορείτε πιο ομαλά. Η επιλογή των εικονικών σχέσεων του CVT από τα paddles στο τιμόνι δεν διορθώνει πολύ την κατάσταση εάν βιάζεστε, καθώς εάν επιλέξετε μια μακριά σχέση για να ταξιδεύετε αθόρυβα με το που θα πιέσετε το πεντάλ του γκαζιού περισσότερο από τα 2/3 το κιβώτιο θα κατεβάσει σχέση και θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά… Θόρυβο!

Ωστόσο το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT παραμένει σταθερό και ασφαλές όταν ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα 140+ χιλιομέτρων και η κατανάλωση δεν θα ξεπεράσει τα 7 λίτρα.

Στις Στροφές

suzuki swift hybrid autoholix 024Χάρη στο ελαφρύ υβριδικό σύστημα της Suzuki η οδική συμπεριφορά του SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT είναι πολύ ευχάριστη καθώς το χαμηλό βάρος το κάνει εξαιρετικά ευκίνητο και άμεσο στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Ο κινητήρας των 83 ίππων σίγουρα δεν βάζει φωτιά στον δρόμο εξαιτίας κυρίως του CVT-και αν στο επαρχιακό δίκτυο θέλεις να κινηθείς γοργά πρέπει να επιλέξεις υποχρεωτικά την χειροκίνητη αλλαγή ταχυτήτων από τα Paddles και να λειτουργείς τον κινητήρα κοντά στις 6,000σαλ- δηλαδή εκεί που ο θόρυβος που παράγεται μπορεί να χαρακτηριστεί ενοχλητικός…

suzuki swift hybrid autoholix 023Το χαρισματικό πλαίσιο χασμουριέται με τους 83 ίππους του κινητήρα και κινείται με απόλυτη ασφάλεια καθώς το πίσω μέρος μένει καρφωμένο μέσα στην στροφή χαρίζοντας ηρεμία στον καθημερινό οδηγό.

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά και έναν ημιάκαμπτο άξονα πίσω που βοηθάνε να είναι σταθερό και ακλόνητο στο δρόμο αν δεν το προκαλέσεις… ή αν δεν συναντήσεις πολλές λακκούβες μέσα στην στροφή.

Όταν όμως αρχίζεις να πιέζεις πολύ και κινείσαι με ταχύτητες για τις οποίες δεν έχει σχεδιαστεί το υβριδικό Swift,  τότε η υποστροφή έρχεται σχετικά νωρίς καθώς ο κινητήρας δεν έχει την δύναμη να τραβήξει το αυτοκίνητο προς τα εκεί που κοιτούν οι τροχοί του.

suzuki swift hybrid autoholix 026Αυτό που σίγουρα αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη είναι ότι τα ταμπούρα που ήταν εξοπλισμένο το Swift 1.0 BoosterJet στον πίσω άξονα, επιτέλους αντικαταστάθηκαν με δισκόφρενα και έτσι πλέον το Suzuki Swift διακρίνεται για τα πανίσχυρα και ανθεκτικά φρένα του.

Σε κατηφορικές διαδρομές λοιπόν ο οδηγός μπορεί να στηριχτεί χωρίς κανένα φόβο στα πανίσχυρα φρένα και να απολαύσει μια ελαφριά δόση διασκεδαστικής οδήγησης.

Είναι βέβαιο ότι αυτό το πλαίσιο για να λάμψει αναζητά(τουλάχιστον) τον παλιό δυνατό τρικύλινδρο με τους 115 ίππους και σίγουρα το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων.

Συμπέρασμα

suzuki swift hybrid autoholix 040Το χειροκίνητο Suzuki Swift με τον ίδιο κινητήρα είναι περίπου €1,500 πιο φτηνό και αυτό θα σας επιτρέψει να επιλέξετε ένα υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμού, η να διαθέσετε τα ίδια χρήματα και να πάρετε την μοναδική τετρακίνητη επιλογή της κατηγορίας, το Swift 4WD!

Το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT ξεκινά από τα €14,480 που είναι μια καλή τιμή, όμως τα €17,700  που κοστίζει το αυτοκίνητο της δοκιμής στην πιο πλούσια έκδοση GLX, το φέρνουν αντιμέτωπο με πολύ ικανά αυτοκίνητα του ανταγωνισμού… και κυρίως με τα πιο πλήρη και φθηνότερα χειροκίνητα Swift!

suzuki swift hybrid autoholix 016Αν τώρα που γνωρίζετε πόσο πολύ επηρεάζει αυτό το υπέροχο αυτοκίνητο το κιβώτιο μετάδοσης  CVT- και παρόλα αυτά το επιλέξετε απέναντι στο φθηνότερο χειροκίνητο, τότε μάλλον θα επιλέγατε το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT σαν ένα αποκλειστικά δεύτερο αυτοκίνητο πόλης που έχει άνετους χώρους και έναν πολύ μοντέρνο και ευχάριστο σχεδιασμό.

Μέσα στο μποτιλιάρισμα των Λεωφόρων η αυτόματη μετάδοση αποτελεί μονόδρομο και το CVT όταν δεν βιάζεστε επιτυγχάνει μαζι με το υβριδικό σύστημα κορυφαίες τιμές κατανάλωσης καυσίμων.

Αν όμως η οικονομική σας κατάσταση δεν σας επιτρέπει να έχετε δύο αυτοκίνητα, τότε οφείλετε να σκεφτείτε ότι αγοράζοντας το SUZUKI SWIFT 1.2 Hybrid CVT θα οδηγάτε ένα αυτοκίνητο που αν το επιλέγατε χειροκίνητο, με πολύ λιγότερα χρήματα, θα σας προσέφερε πολύ περισσότερα!

  Δεν με ευχαρίστησαν…

 • Το CVT “Crying Volubly Transmission”
 • Οι επιδόσεις και τα μέτρια πλαστικά στο εσωτερικό

Θα θυμάμαι…

 • Το εργονομικό και άνετο εσωτερικό και την απλή και αποδοτική τεχνολογία Suzuki Hybrid.
 • Την ζυγισμένη οδική συμπεριφορά και τα πανίσχυρα φρένα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
  0
  Το Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειο