Το Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ είναι το C-SUV της αγαπημένης Ιαπωνικής εταιρείας που μπορεί να έχει ακολουθήσει την σχεδιαστική τάση της εποχής μας σε ότι αφορά το σχήμα του αμαξώματος , αλλά διατηρεί αμετάβλητο το ασυμβίβαστο πνεύμα της όταν «μιλά» για τεχνολογία κινητήρων.
Η Mazda είναι ένας σημαντικός για την πρόοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας κατασκευαστής και είμαι χαρούμενη που η επιστροφή της στην Ελλάδα συνέπεσε με την παρουσίαση μιας ουσιαστικής ποικιλίας τεχνολογιών στην μουντή αυτοκινητιστική ζωή του wannabe ηλεκτροκίνητου παρόντος.
Το Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ βρίσκεται σε μια από τις πιο «hot» κατηγορίες της Ευρωπαϊκής αγοράς με τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον, όμως αυτό σημαίνει ότι έχει να ανταγωνιστεί ικανότατους ανταγωνιστές όπως: το Ford Kuga, το Hyundai Tuscon Volkswagen Tiguan, το Skoda Kodiaq, το Kia Sportage, το Volvo XC 40, το BMW X1, το Citroen C5, το Jeep Compass, το Renault Kadjar, το Peugeot 3008, Mercedes GLA… και πολλά ακόμη που δεν έχω αναφέρει εδώ …λόγω έλλειψης χώρου!
Είχα δει τις διάφορες φωτογραφίες του Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ και με μια πρώτη μάτια μου είχε φανεί όμορφο και διαφορετικό, όμως πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από την παρουσίαση που είχε γίνει στους ειδικούς για να έρθει η σειρά μου να το δω, να το ζήσω από κοντά-και να βιώσω την τεχνολογία του.
Εμφάνιση
Η βαθιά πέρλα που έχει το βυσσινί χρώμα “Soul Red Crystal” του Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ της δοκιμής ήταν αρκετό για να με κερδίσει από την πρώτη ματιά καθώς αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον μοναδικό σχεδιασμό ενός SUV που δεν μοιάζει με κανένα άλλο από τα αυτοκίνητα της κατηγορίας του.
Ίσως από κάποιες γωνίες να μοιάζει με Alfa Romeo Stelvio, ωστόσο παντού υπάρχουν αναφορές στην αισθητική των προηγούμενων μοντέλων, τόσο στο εντυπωσιακά μακρύ καπό όσο και στο σχήμα των φωτιστικών σωμάτων, αλλά και στο πίσω μέρος που η εταιρική εικόνα είναι έντονη.
Για εμένα αυτό είναι ένα πολύ όμορφο αυτοκίνητο που τιμά την παράδοση-που θέλει τα Mazda που έχουν κάτι να πουν για την διαφορετικότητα του κινητήρα τους να το δείχνουν κιόλας!
Ενώ είναι «Coupe SUV» με μια απόσταση από το έδαφος που ξεπερνά τα 16 εκ. καταφέρνει «οπτικά να στέκεται» πολύ κοντά στην άσφαλτο καθώς με την κάθετη μάσκα και τα σπόιλερ που καταβαίνουν χαμηλά στον δρόμο καταφέρνει να απομακρύνεται από την καθιερωμένη έκτος δρόμου αισθητική.
Η σχεδίαση του προφίλ ολοκληρώνεται από τις κοφτές γυάλινες επιφάνειες, τα σκουρόχρωμα παράθυρα στις πίσω κολώνες που δίνουν ένα “Floating Roof Look”, τα μαύρα πλαστικά προστατευτικά στους θόλους, στους μαρσπιέδες και τα φτερά καθώς και τα ανάγλυφα τμήματα στο κάτω μέρος των θυρών.
Σε κάθε περίπτωση βλέποντας τις φωτογραφίες θα βγάλετε και εσείς τα δικά σας συμπεράσματα… Εμένα πάντως με κέρδισε!
Εσωτερικό
Ανοίγοντας την πόρτα του Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ το εσωτερικό μοιάζει μουντό καθώς το μαύρο χρώμα επικρατεί σε όλες τις επιφάνειες παρά τις κάποιες νικελένιες επιφάνειες στο τιμόνι, την κεντρική κονσόλα και το ταμπλό δεν μπορούν να διασκεδάσουν το μάτι.
Όλη η επιφάνεια του ταμπλό είναι καλυμμένη με ποιοτικά μαλακά πλαστικά, ενώ το επάνω μέρος καλύπτεται από μια αφράτη δερματίνη που είναι ραμμένη στις γωνίες της με άσπρη κλωστή.
Η δερματίνη δίνει έναν τόνο πολυτέλειας στο εσωτερικό αλλά θα ήθελα να εκφράσω την αμφιβολία μου για την αντοχή της στον χρόνο και τα παιχνίδια των παιδιών μας….
Ίσως θα έπρεπε να αντικατασταθεί από πραγματικό δέρμα, αλλά δεν ξέρω πόσο περισσότερη επίπτωση θα είχε αυτό στο ήδη υψηλό κόστος του αυτοκινήτου.
Το ταμπλό χωρίζεται στη περιοχή του οδηγού που ελέγχει τα πάντα… και στην περιοχή του συνοδηγού που ελέγχει πολλούς αεραγωγούς – και πολύ του είναι!
Ένα οδηγοκεντρικό εσωτερικό φτιαγμένο για ανθρώπους που λατρεύουν τον απόλυτο έλεγχο!
Από την πλευρά του οδηγού λοιπόν, ο πίνακας οργάνων είναι… υβριδικός αφού συνδυάζει μια ψηφιακή οθόνη 10’’ στο κέντρο που παίζει τον ρόλο του ταχυμέτρου, με τα αναλογικά όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν της κεντρικής οθόνης και δείχνουν τις στροφές του κινητήρα το αριστερό-και την θερμοκρασία και την στάθμη των καυσίμων το δεξί.
Η κεντρική οθόνη εκτός από την ταχύτητα παρέχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν την οικονομία στα καύσιμα, το όριο ταχύτητας, την θερμοκρασία, αλλά δεν παραέχει τις πληροφορίες του Navigator και του συστήματος πολυμέσων.
Το σύστημα πολυμέσων βρίσκεται ημιαιωρούμενο στην κορυφή του μέσου του ταμπλό και έχει μια οθόνη 10,5 που έχει έναν οδηγοκεντρικό προσανατολισμό και χαρακτηρίζεται από την υψηλή ευκρίνεια και τα μέτρια γραφικά της.
Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων που φιλοξενεί η οθόνη είναι γρήγορη, απλή και κατανοητή, ενώ είναι συμβατό τόσο με τις λειτουργίες του Carplay, όσο και του Android Auto.
Σαν αναφορά στην τεχνολογία που η Mazda ονομάζει SPCCI (Spark Plug Controlled Compression Ignition) και την ύπαρξη μικρουβριδικού συστήματος υπάρχει μια οθόνη που ενημερώνει τον οδηγό για το πότε ο κινητήρας λειτουργεί σε κύκλο Atkinson, ενώ ταυτόχρονα αναλύει την ροή της ενεργείας προς και από την μπαταρία.
Το ΒΑΣΙΚΌ παράπονο έρχεται από την έλλειψη λειτουργίας αφής στην οθόνη, που όμως γρήγορα την ξεχνάς μόλις συνηθίσεις την ροδέλα χειρισμού που έχει ακριβώς την ίδια διάταξη πλήκτρων με εκείνη της BMW.
Εξίσου απλός είναι ο χειρισμός και η λειτουργία τόσο του ηχοσυστήματος όσο και του διζωνικού κλιματισμού που τα χειριστήρια τους βρίσκονται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα, ενώ σε μια σειρά πλήκτρων που βρίσκεται ακριβώς από κάτω υπάρχουν οι διακόπτες των θερμαινόμενων καθισμάτων και του θαμπώματος των παραθύρων.
Τέλος πιο χαμηλά στην κονσόλα του Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ θα βρείτε τις θύρες USB, θήκη για το τηλέφωνο, αποθηκευτικό χώρο κάτω από το υποβραχιόνιο και φυσικά τις πατροπαράδοτες θήκες για ποτήρια και για μπουκάλια με νερό στις πόρτες.
Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι κορυφαία και θα μπορούσα να σας διαβεβαιώσω ότι κανένας τριγμός δεν ακούγεται στο εσωτερικό, ανεξάρτητα από το οδόστρωμα που κινείται το αυτοκίνητο.
Χώροι/Εξοπλισμός
Οι επιβάτες των εμπρός καθισμάτων του Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ κάθονται σχετικά χαμηλά και απολαμβάνουν ένα ζευγάρι ημί-μπάκετ καθίσματα που προσφέρουν μια χορταστική αίσθηση πλευρικής στήριξης και βοηθούν τον οδηγό να βολευτεί σε μια σπορ θέση οδήγησης.
Το πανέμορφο δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζεται πολλαπλώς και περιέχει χειριστήρια για σχεδόν όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου.
Σε ότι αφορά την ορατότητα, η όμορφη χαμηλή γραμμή της οροφής, οι φαρδιές κολώνες και το μικρό παράθυρο της πίσω πόρτας περιορίζουν την ορατότητα προς τα πίσω και κάνουν την χρήση της εξαιρετικής κάμερας οπισθοπορείας απαραίτητη κατά το παρκάρισμα.
Στο πίσω κάθισμα θα καθίσουν με άνεση δύο ενήλικες, αλλά το φαρδύ τούνελ στην μέση περιορίζει τον χώρο για τα πόδια του μεσαίου επιβάτη, ενώ και πάλι οι ψηλοί επιβάτες θα παραπονεθούν για το ύψος της οροφής που τους υποχρεώνει να γέρνουν προς το μέσον του πίσω καθίσματος κάνοντας την φιλοξενία του πέμπτου επιβάτη κουραστική.
Αντίθετα τρία παιδιά φιλοξενούνται άνετα στο πίσω κάθισμα, όμως επειδή είναι παιδιά και έχουν μικρό ύψος, θα νοιώσουν ένα κλειστοφοβικό αίσθημα από τα ογκώδη μπροστινά καθίσματα και τα μικρά και ψηλά τοποθετημένα πίσω παράθυρα που περιορίζουν σημαντικά την ορατότητα προς τα έξω.
Είναι ξεκάθαρο ότι παρά τις σχετικά μεγάλες διαστάσεις 4.46μ.Χ 1.8μ. Χ 4ς 1.54μ. και το μεταξόνιο των 2.655 mm οι χώροι του Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ δεν είναι το δυνατό του σημείο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον χώρο των αποσκευών που με τα 430 λίτρα του, το κατατάσσου κάτω από τον μέσο όρο της πολυπληθούς κατηγορίας.
Τέλος το άνοιγμα της πίσω ηλεκτροκίνητης πόρτας είναι στενό, το κατώφλι φόρτωσης ψηλό, και το πάτωμα του δεν είναι επίπεδο υποχρεώνοντας σας να σηκώνετε τις αποσκευές σας αρκετά ψηλά για να τις τοποθετήσετε μέσα στο πορτμπαγκάζ.
Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό, το αυτοκίνητο της δοκιμής είχε τουλάχιστον 7 αερόσακους, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέπτες, δερμάτινα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και θερμαινόμενα ,δερματινο θερμαινόμενο τιμόνι, διζωνικό κλιματισμό, ένα Lane Assist που δεν απενεργοποιείται μόνιμα, Cruise Control με σύστημα διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και αυτόματο φρενάρισμα, για πεζούς που λειτουργεί όπως εκείνο νομίζει καλύτερα, έξυπνα φώτα Led και φυσικά αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.
Κινητήρας/μετάδοση
Κάτω από το καπό του Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ υπάρχει ο πρόσφατα βελτιωμένος σε απόδοση Skyactiv-X των 2,0 λίτρων που με την βοήθεια του συστήματος SPCCI αποδίδει 186 PS/6.000 rpm και 240 Nm/4.000 rpm με έναν γνήσιο ατμοσφαιρικό τρόπο.
Ο δίλιτρος κινητήρας συνδυάζεται με την τεχνολογία e-Skyactiv η οποία με την βοήθεια ενός μικρού ηλεκτροκινητήρα/γεννήτριας που κινείται μέσω ιμάντα από τον στρόφαλο ανακτώντας και αποθηκεύοντας σε ένα σύστημα μπαταριών 24V μέρος της ενεργείας που παράγεται κατά την επιβράδυνση ώστε να την χρησιμοποιήσει κατά την εκκίνηση και για κινήσει βοηθητικά συστήματα.
Την ώρα που όλοι οι κατασκευαστές για να ανταπεξέλθουν στους χαμηλούς ρύπους καταφεύγουν στο λεγόμενο downsizing, η Mazda πιστή στους ατμοσφαιρικούς κινητήρες εφαρμόζει την τεχνολογία Skyactiv-X επιτρέποντας στην ανάφλεξη του καυσίμου να γίνεται κυρίως μέσω της συμπίεσης, δηλαδή όπως στους κινητήρες diesel παρότι διαθέτει και μπουζί για την διαχείριση της καύσης βενζίνης στις χαμηλές στροφές και όταν ο κινητήρας είναι κρύος.
Πως δουλεύει το e-Skyactiv-X
Όπως γνωρίζουμε στους βενζινοκινητήρες το μείγμα βενζίνης αναφλέγεται από τον σπινθήρα του μπουζί, ενώ στους πετρελαιοκινητήρες το μείγμα πετρελαίου εκρήγνυται από την υψηλή πίεση και θερμοκρασία.
Στους βενζινοκινητήρες το μείγμα ξεκινά να αναφλέγεται από ένα σημείο κοντά στο μπουζί και η φλόγα απλώνεται στο μείγμα μέσα στον θάλαμο καύσης καθώς το πιστόνι φτάνει στο κάτω νεκρό σημείο, ενώ στον πετρελαιοκινητήρα το μείγμα εκρήγνυται από την πίεση όλο μαζί ταυτόχρονα στο ΑΝΣ αποδίδοντας ομοιόμορφα έργο από την αρχή της καθόδου του εμβόλου.
Οι πετρελαιοκινητήρες επειδή δεν έχουν σπινθήρα μπορούν να έχουν υψηλή συμπίεση που τους δίνει το πλεονέκτημα του υψηλού βαθμού απόδοσης και ταυτόχρονα το μειονέκτημα του βάρους και του φρικτού ήχου, ενώ οι βενζινοκινητήρες είναι υποχρεωμένοι να έχουν χαμηλότερη συμπίεση καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν την καταστροφική προανάφλεξη της βενζίνης (αυτό που παλιά λέγαμε «πιράκια») που θα προκαλούσε η υψηλή συμπίεση-και υποχρεώνονται σε χαμηλότερο βαθμό απόδοσης.
Η ιδέα του να συνδυαστούν τα πλεονεκτήματα των δύο τεχνολογιών σε κινητήρες βενζίνης δεν είναι νέα και έχει παρουσιαστεί με πολύπλοκούς μηχανισμούς στους κινητήρες κύκλου Atkinson, όμως οι μηχανικοί της Mazda κατάφεραν πρώτοι να λύσουν τα προβλήματα που εμφανιζόταν στην καθημερινότητα και να παρουσιάσουν μια σειρά κινητήρων που έχουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους 20% χαμηλότερη κατανάλωση και ρύπους.
Η Mazda με το σύστημα ανάφλεξης Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI) και την υψηλή συμπίεση 15:1 που είναι κατά πολύ υψηλότερη του 12-12,5:1 που επιτυγχάνουν οι αποδοτικότεροι μέχρι σήμερα ατμοσφαιρικοί κινητήρες βενζίνης, καταφέρνει να λειτουργήσει με ένα φτωχό μείγμα βενζίνης που αναφλέγεται λόγω υψηλής συμπίεσης!
Δίπλα από το μπουζί υπάρχει ένα υψηλής πίεσης μπεκ το οποίο ψεκάζει μια εξαιρετικά μικρή ποσότητα βενζίνης στον σπινθήρα δημιουργώντας μια μικρή περιοχή «πλούσιου μείγματος που επιτρέπει στην συνέχεια στον κινητήρα να χρησιμοποιήσει την υψηλή συμπίεση και να αναφλέξει το υπόλοιπο φτωχό μείγμα που εισάγεται στον θάλαμο…
Το πιστόνι είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να στροβιλίζει έντονα το μείγμα κατά την εκτόνωση και να μην προαναφλέγεται.
Το πιστόνι είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να στροβιλίζει έντονα το μείγμα κατά την εκτόνωση και να μην προαναφλέγεται.
Αν σας μπέρδεψα μάλλον πρέπει δείτε αυτό:
Επιδόσεις-Οικονομία
Αρχικά η λειτουργία του κινητήρα δεν διαφέρει αρκετά από εκείνη ενός δίλιτρου ατμοσφαιρικού κινητήρα και προτιμά για να κινηθεί γρήγορα να λειτουργεί με τον κύκλο Otto ανεβάζοντας πρόθυμα στροφές μέχρι το κόκκινο των 6,600 σαλ όπου επεμβαίνει χωρίς δράματα ο διακριτικός κόφτης.
Ωστόσο, οδηγώντας πιο χαλαρά αμέσως διαπιστώνεις ότι ο κινητήρας στις χαμηλομεσαίες σαλ εμφανίζεται πολύ πιο ροπάτος από έναν αντίστοιχο ατμοσφαιρικό-χωρίς όμως να παρουσιάζει και την «κλωτσιά» ροπής που έχουμε μάθει να περιμένουμε από τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες.
Έκτος από την αυξημένη αίσθηση ροπής, η λειτουργία SPCCI γίνεται αντιληπτή οπτικά από μια ένδειξη στο ειδικό μενού της οθόνη πολυμέσων και ακουστικά-εάν έχετε ανοιχτά τα παράθυρα- από την προανάφλεξη του καυσίμου που προκύπτει από την πολύ υψηλή συμπίεση.
Αν αφουγκραστείτε τον ήχο του κινητήρα κατά την διάρκεια λειτουργίας SPCCI θα σας θυμίσει ένα ήσυχο πετρελαιοκινητήρα, ενώ μόλις πιέσετε το πετάλι της επιτάχυνσης πιο βαθιά ο κινητήρα γυρνά στον κύκλο Otto και ακούγεται όπως κάθε άλλος ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρος.
Κλείστε τα παράθυρα και δεν θα ακούτε καμιά διαφορά στον ήχο-καθώς το φαινόμενο είναι ήπιο!
Στην πράξη οι τιμές οικονομίας δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασαν καθώς τα 8-8,3 λίτρα της μέσης κατανάλωσης της δοκιμής του μπροστοκίνητου Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ ξεπερνούν κατά πολύ τα 6,0-6,5 του Ford Kuga 1,5L EcoBoost και πλησιάζουν τα σχεδόν 8,5-9 λίτρα του αντιστοίχων επιδόσεων τετρακίνητου Hyundai Tucson 1.6 Turbo 48V Hybrid 180 PS.
Αυτό σε ένα μεγάλο μέρος πρέπει να οφείλεται στο εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με μετατροπέα ροπής που με την αραιή κλιμάκωση των σχέσεων του και τις αργές αλλαγές του δεν βοηθά πάντα τον κινητήρα να λειτουργεί στις σωστές στροφές.
Είμαι σίγουρη πως η χειροκίνητη έκδοση με την προσεκτική οδήγηση ενός έμπειρου οδηγού θα μπορέσει να βελτιώσει αυτό το νούμερο κατά 1+1,5 λίτρα/100 χλμ.
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του 1,370 κιλών SUV, στις μετρήσεις επιταχυνσης 0-100 χλμ/ω που έκανα, κυμάνθηκε γύρω στα 8,8 δλ, ενώ η τελική ταχύτητα –πάντα σύμφωνα με φήμες- ξεπέρνα με ελάχιστη υπομονή τα 200 χλμ/ω.
Ανάρτηση /Φρένα
Η ανάρτηση του Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, έχει σφικτά ελατήρια και δυνατές αντιστρεπτικές που περιορίζουν τις κλίσεις στις στροφές..
Είναι αποδεκτά άνετη στην πόλη επιβιώνοντας στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους, όμως πάντα θυμίζει BMW σε εκείνον τον άμεσο τρόπο που αντιδρά στις μεταφορές του βάρους και τον έλεγχο του αμαξώματος μέσα στην στροφή.
Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα -αεριζόμενοι δίσκοι διαμέτρου 295 χλστ. εμπρός και απλοί 265 χλστ. Πίσω- είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλα, ενώ και το τιμόνι έχει μια εξαιρετική αίσθηση που βοηθά στον έλεγχο μέσα στην στροφή χωρίς να είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Στην Πόλη
Μπορεί το Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ να μην είναι ένα ογκώδες και ψηλό SUV, όμως στο αστικό περιβάλλον η καλή ορατότητα που προσφέρει η CUV θέση οδήγησης βοηθά έστω και οριακά στο να βλέπει ο οδηγός «πάνω» από την κίνηση- χωρίς όμως να αποκτά την ψυχοτρόφο (ψευδ)αίσθηση του “king of the road” που περιμένει να βρει κάποιος σε ένα αυτοκίνητο του είδους.
Η ορατότητα προς τα μπροστά βελτιώνεται από τα μεγάλα πλευρικά παράθυρα που διευκολύνουν στις διασταυρώσεις, όμως το πίσω παράθυρο θα ήθελα να ήταν μεγαλύτερο σε διαστάσεις και οι πίσω κολώνες να ήταν στενότερες.
Αν εξαιρέσει κάποιες ανεπαίσθητες αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις περιπτώσεις που η μια πλευρά του δρόμου είναι επίπεδη και η άλλη γεμάτη λακκούβες -όπως συμβαίνει δηλαδή παντού στα «Δημοτικά Λακκουβοδρόμια Διονύσου», τότε το CΧ 30 μοιάζει σε ότι έχει να κάνει με τις αναρτήσεις του διαθέτει την σωστή συνταγή για τις αστικές μετακινήσεις.
Όπως και να έχει, το πλαίσιο και οι αναρτήσεις διαχειρίζονται τις λακκούβες των τριτοκοσμικών δρόμων της πονεμένης Αθήνας μας με αποδεκτό τρόπο, ενώ η ποιότητα κατασκευής του εσωτερικού εξασφαλίζει την απόλυτη έλλειψη τριγμών.
Το κιβώτιο ταχυτήτων με τις ομαλές αλλαγές του λειτουργεί άψογα μέσα στην πόλη και σίγουρα του αξίζουν μέρος από τα εύσημα για την ξεκούραστη αίσθηση οδήγησης που παρουσιάζει το CX 30 μέσα στο αστικό περιβάλλον.
Στον Αυτοκινητόδρομο
Στον αυτοκινητόδρομο το Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ βοηθούμενο από την άριστη ηχομόνωση που εξουδετερώνει τους θορύβους από την κύλιση των ελαστικών και από τον χώρο του κινητήρα, ταξιδεύει άνετα και κυρίως ήσυχα.
Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση ενώ στις γρήγορες παρατεταμένες στροφές οι κλίσεις είναι ανεπαίσθητες.
Στις Στροφές
Ο πρωταγωνιστής στο επαρχιακό δίκτυο είναι το εξαιρετικό τιμόνι που χωρίς να είναι ιδιαίτερα βαρύ καταφέρνει να ενημερώνει τον οδηγό για το τι κάνει το αυτοκίνητο μέσα στην στροφή.
Παράλληλα ο ατμοσφαιρικός κινητήρας απλώνει την δύναμη και την ροπή του σε μεγαλύτερο φάσμα στροφών από ότι ο υπερτροφοδοτούμενος ανταγωνισμός και έτσι ο μπροστινός άξονας εκτός από εξαιρετική αίσθηση παρέχει και πολύ καλή ελκτική πρόσφυση.
Η ελκτική πρόσφυση μέσα στις φουρκέτες είναι εντυπωσιακή για ένα προσθιοκίνητo SUV και έτσι σε συνδυασμό με τα ισχυρά φρένα, αυτό εδώ είναι ένα από τα πιο ουδέτερα και προβλέψιμα SUV στην μεσαία κατηγορία.
Στις γρήγορες παρατεταμένες στροφές υψηλών ταχυτήτων το Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ παραμένει πεισματικά ουδέτερο και αν πιεστεί πολύ παρουσιάζει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα από το τιμόνι ποίημα( …για SUV!).
Για υπερστροφή ούτε λόγος.. αφού δεν υπάρχει χειρόφρενο και επίσης η λειτουργία των ηλεκτρονικών όπως θα δούμε δεν επιτρέπει την μεταφορά βάρους πριν και μέσα στην στροφή.
Χρειάζεται να το παρακάνετε για να προκαλέσετε μια πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα που θα μαζευτεί μόνη της μέσα στα επόμενα δέκατα του δευτερολέπτου από τα έξυπνα ηλεκτρονικά.
Το Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ διαθέτει το σύστημα ευστάθειας Mazda’s ‘G-Vectoring Control Plus’ το οποίο όταν για παράδειγμα το αυτοκίνητο στρίβει δεξιά, οι εσωτερικοί (δεξιοί) τροχοί αρχίζουν από νωρίς να φρενάρουν όσο χρειάζεται για να κάνουν το αυτοκίνητο πιο ευκίνητο και σταθερό μέσα στην στροφή.
Η πληροφόρηση που φτάνει στα χέρια είναι πολύ καλή- και ίσως μόνο όσοι είναι πολύ ευαίσθητοι θα καταλάβουν ότι εάν μπεις σε μια στροφή με φόρα χωρίς γκάζι εμφανίζεται αρχικά ένα στιγμιαίο ελάφρωμα, το οποίο όμως εξουδετερώνεται αμέσως με το που ο οδηγός θα πατήσει λίγο περισσότερο γκάζι.
Στο Χώμα
Το Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ έδειξε από την αρχή την δυσαρέσκεια του για την επιλογή μου να κινηθώ εκτός δρόμου αρχίζοντας να χοροπηδά από νεροφάγωμα σε νεροφάγωμα σηκώνοντας τους πίσω τροχούς στον αέρα πολύ εύκολα-και έχοντας διαρκή «κλοτσήματα » στο τιμόνι.
Βλέπετε το ακριβές τιμόνι στην άσφαλτο δημιουργεί σχεδόν πάντα προβλήματα στο χώμα δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι η ρύθμιση ενός αυτοκινήτου αποτελεί μια απόλυτη επιλογή των κατασκευαστών του, οι οποίοι δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη.
Τα 16 εκ. απόστασης από το έδαφος, τα ασφάλτινα λάστιχα και οι μεγάλοι μπροστινοί πρόβολοι που απειλούν διαρκώς να βρουν κάτω και να γρατζουνίσουν την όμορφη ποδιά στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα, γρήγορα με επανέφεραν στην τάξη.
Το Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ δεν είναι φτιαγμένο για το χώμα-δεν θέλει να πάει εκεί-και δεν θέλει και αντιρρήσεις!
Συνεννοηθήκαμε και συμβιβάστηκα αμέσως!
Συμπέρασμα
Η Mazda είναι ο διαφορετικός κατασκευαστής από την Ιαπωνία που μας έμαθε τους κινητήρες Wankel με την σειρά RX.
Είναι η εταιρεία που αναγέννησε την κατηγορία των roadster με το MX5 και που τώρα παρουσιάζει μια πραγματικά νέα σειρά τεχνολογιών –όπως είναι οι κινητήρες SkyActiv- που δίνουν νέα πνοή στους εμβολοφόρους κινητήρες.
Σήμερα πια τα περισσότερο αυτοκίνητα είναι προϊόντα τεράστιων ομίλων που δεν έχουν ξεκάθαρη εθνικότητα και χαρακτήρα και που όταν τα δοκιμάζω με αναγκάζουν να προσπαθώ να βρω εκείνες τις διαφορές που δικαιολογούν το σήμα στο τιμόνι τους.
Από την βαρετή ομοιογένεια των σύγχρονων αυτοκινήτων θα βρείτε να ξεχωρίζουν τα μεσαιο-κορυφαία μοντέλα των premium κατασκευαστών και φυσικά οι δημιουργίες «εμμονικών» κατασκευαστών όπως η Alfa Romeo, η Subaru και φυσικά η Mazda που τολμούν να επιμένουν στην διαφορετικότητα και τον χαρακτήρα των προϊόντων τους.
Ωραία και ρομαντικά όλα αυτά, όμως στηριζόμενο στο πάτωμα του Mazda 3, το μήκος του Mazda CX-30 δεν ξεπερνά τα 4,4 μ. και έτσι ο ανταγωνισμός σε αυτές τις διαστάσεις αντιτάσσει απέναντι του τα κορυφαία Ford Kuga, Hyundai Tucson, Volkswagen Tiguan και Peugeot 3008 που είναι όλα πιο φτηνά με ακόμη πιο πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού και μεγαλύτερους χώρους , ενώ σε ότι αφορά την τιμή κτήσης, που ξεκινά από τα 28.159 ευρώ- και φτάνει στα €38Κ στο αυτοκίνητο της δοκιμής- το Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ θα βρει απέναντι του ακόμη και τις βασικές εκδόσεις των BMW X1, Mercedes GLA, Volvo XC40 και Audi Q3.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο ανταγωνισμός το τοποθετεί μεταξύ των πιο δημοφιλών C-CSUV’s και των λεγόμενων «premium» που όπως γνωρίζουμε έχουν μεγάλη πέραση στην πλατεία του χωριού.
Η επιλογή του Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ γίνεται με εξαιρετικά εξειδικευμένα κριτήρια από ανθρώπους που διαφέρουν και που λατρεύουν την τεχνολογία τόσο πολύ που είναι διατεθειμένοι να «επιδοτήσουν» τους διαφορετικούς κινητήρες και το ξεχωριστό στυλ ενός CX-30.
Ωστόσο η τεχνολογία e-Skyactiv X εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας του 6τάχυτου αυτόματου κιβωτίου αν και εντυπωσιακή σε προδιαγραφές δεν επιτυγχάνει τις κορυφαίες επιδόσεις οικονομίας που υπόσχεται τοποθετώντας το Mazda CX-30 e-Skyactiv X 2.0 186 6AΤ ακριβώς στον μέσο όρο της πολυπληθούς κατηγορίας .
Τέλος οι χώροι υπολείπονται από εκείνους του ανταγωνισμού και έτσι αντικειμενικά εκείνο που μένει να ξεχωρίζει είναι η άριστη οδική συμπεριφορά, η κορυφαία ποιότητα κατασκευής και γενικότερα η διαφορετικότητα της κατασκευής.
Ξέρετε… αν αυτό το αυτοκίνητο δεν ήταν Mazda …θα μπορούσε να ήταν Alfa Romeo…τόσο διαφορετικό και δυνατό χαρακτήρα έχει!
Με όλα του μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του αυτό είναι τελικά ένα premium SUV που σε ότι αφορά την τεχνολογία κινητήρων βρίσκεται χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό και που αξίζει τουλάχιστον να το βάλετε στην λίστα των μελλοντικών σας επιλογών.
Δεν με ευχαρίστησε
- Οι περιορισμένοι χώροι στο πίσω κάθισμα και ο μουντός χρωματισμός στον διάκοσμο.
- Η τσιμπημένη τιμή κτήσης και το αργό με απλωμένες σχέσεις αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων
Θα Θυμάμαι
- Την εντυπωσιακή τεχνολογία του κινητήρα και την ποιότητα του εσωτερικού.
- Την άριστη οδική συμπεριφορά και την «διαφορετικότητα της πρότασης».
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου
Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini