Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςRenault Clio 1.0 TCe LPG Δοκιμή / Test drive

Renault Clio 1.0 TCe LPG Δοκιμή / Test drive

Το Renault Clio1.0 TCe LPG είναι η πιο οικονομική πρόταση της Renault για να μπορέσει κάποιος να κινηθεί με ένα εργοστασιακό σύστημα υγραερίου στην χώρα που ότι ακριβαίνει… ποτέ δεν ξαναφτηναίνει!

Το LPG παράγει λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα λιγότερα οξείδια του αζώτου από τη βενζίνη, ενώ η μετατροπή ενός κανονικού αυτοκινήτου είναι απλή και συνήθως απαιτεί μία τροποποίηση στο σύστημα εισαγωγής με την προσθήκη επιπλέον μπεκ που τοποθετούνται στην πολλαπλή εισαγωγής και ενός «εγκεφάλου» που τα ελέγχει, την τοποθέτηση ενός ρεζερβουάρ (συνήθως στον χώρο που καταλαμβάνει η ρεζέρβα) και μια τάπα πλήρωσης που βρίσκεται στον πίσω προφυλακτήρα ή ακόμη καλύτερα μέσα στο πορτάκι της βενζίνης.

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που έχοντας μετατρέψει το αυτοκίνητο του σε LPG ορκίζεται πίστη στο υγραέριο απολαμβάνοντας την απίστευτη οικονομία στην μετακίνηση, αλλά έχουμε ακούσει και ιστορίες τρόμου με κακοτοποθετημένα συστήματα υγραερίου που προκαλούν πυρκαγιές ή κατεστραμμένες κεφαλές κινητήρων που έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν με αμόλυβδη.

Ιδανικά λοιπόν θα θέλαμε να υπήρχαν πολλές προτάσεις LPG από όλους τους κατασκευαστές, όμως στην Ελλάδα οι μόνες επιλογές εργοστασιακά εγκατεστημένων συστημάτων προσφέρει μόνο το Group Renault με τα Renault Clio, Renault Captur και τα Dacia Sandero, Jogger και Duster.

Το Renault Clio1.0 TCe LPG της δοκιμής έχοντας εγκατεστημένο το  εργοστασιακό Kit υγραερίου, μειώνει σημαντικά το κόστος μετακίνησης  δεν επηρεάζει τους χώρους αφού η ειδική δεξαμενή 40 λίτρων υψηλής πίεσης έχει το σχήμα ελαστικού και τοποθετείται στον χώρο της ρεζέρβας- και κυρίως διατηρεί την εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών.

Ήρθε στα χέρια μου ακριβώς μετά την δοκιμή του πολύ καλού SEAT IBIZA CNG  και έτσι είχα την δυνατότητα να συγκρίνω όχι μόνο δυο πολύ καλά superminis, αλλά και να αντιπαραβάλλω την ευκολία κίνησης με τα δύο εναλλακτικά -και οικολογικά- καύσιμα που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες τους να κινούνται χωρίς το άγχος την υψηλής (σε χρήματα!) κατανάλωσης.

Σε ότι αφορά την σύγκριση του κόστους μετακίνησης το φυσικό αέριο έχει επηρεαστεί από την εισβολή στην Ουκρανία και έχει ακριβύνει σημαντικά κάνοντας την μετακίνηση με το υγραέριο που έχει διατηρήσει την τιμή του σταθερή να μοιάζει ελάχιστα πιο ακριβή.

Όμως είναι το πυκνό δίκτυο πρατηρίων και η αυτονομία τόσο με το εναλλακτικό καύσιμο όσο κυρίως με την βενζίνη που κάνουν το υγραέριο να υπερτερεί στην πρακτικότητα και την ανέμελη οδήγηση.

Θα επανέλθουμε στο θέμα αφού γνωρίσουμε το Renault Clio1.0 TCe LPG που είναι γενικά η πρόταση της εταιρείας σε μια κατηγορία που ευτυχώς αντιστέκεται με αξιώσεις απέναντι στην μόδα των B-SUV που έχουν κατακλίσει τους δρόμους της Ευρώπης…

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει εδώ στο Autoholix αυτοκίνητα όπως τα VW Polo, Ford Fiesta, Hyundai i20, Nissan Micra, Seat Ibiza, Kia Rio, Skoda Fabia, Opel Corsa, Suzuki Swift, Audi Α1 και φυσικά το Peugeot 208 που ειλικρινά μας έκαναν όλους να αναρωτιόμαστε για το εάν υπάρχει λόγος κάποιος να αγοράσει κάποιο μοντέλο της αμέσως μεγαλύτερης κατηγορίας.

Είναι μια κατηγορία αυτοκινήτων που αποτελείται από αυτοκίνητα που έχουν πλέον τις ιδανικές διαστάσεις για την συμβίωση μας στις σύγχρονες πόλεις, ενώ ταυτόχρονα οι κινητήρες, το πλαίσιο και οι τεχνολογίες τους τα κάνουν εξίσου ικανά με τα μοντέλα των μεγαλύτερων κατηγοριών όταν βρεθούν στον αυτοκινητόδρομο.

Ένας ανταγωνισμός δύσκολος, έντονος και πολύ ικανός που καλύπτει όλες τις ανάγκες σε χώρους, στυλ και οδηγικές ανησυχίες…. και όμως! Ένα εργοστασιακό σύστημα LPG κάνει την «κίνηση μάτ» διαφοροποιώντας το Renault Captur 1.0 TCe LPG και μετατρέποντας το σε κάτι μοναδικό!

Για την Renault, το Clio ήταν το μοντέλο που έχει πετύχει παγκοσμίως τις υψηλότερες πωλήσεις στην γκάμα της έχοντας πουλήσει 16 εκ. μονάδες, οπότε το ρητό που λέει «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», βρίσκει άριστη εφαρμογή εδώ και έτσι το νέο Renault Clio1.0 TCe LPG μοιάζει τόσο πολύ εμφανισιακά με το προηγούμενο που η πρώτη μάτια το κάνει να δείχνει σαν μια ελαφρά ανανεωμένη έκδοση του προηγούμενου.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική-καθώς έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον που η Renault έχει αποφασίσει να συμμετάσχει δυνατά, το νέο Renault Clio1.0 TCe LPG βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα CMF-B που έχει χώρο για τις μπαταρίες και το μήκος του να είναι 12 mm μικρότερο  (4,05 m), ενώ το μεταξόνιο παραμένει το ίδιο (2,58 m) εξασφαλίζοντας τους ικανοποιητικούς χώρους στο πίσω κάθισμα.

Με όπλα του την ώριμη σχεδίαση αμαξώματος, την ποιότητα κατασκευής, τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης και τη σφραγίδα του Best in Class μοντέλου στην κατηγορία του στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP, όπου έχει αποσπάσει την κορυφαία διάκριση των 5 αστέρων, το Renault Clio1.0 TCe LPG παραμένει ενδιαφέρον και ξεχωριστό.

Εμφάνιση

Σχεδιασμένο με βάση την αρχή της «Εξέλιξης και Επανάστασης», το Renault Clio1.0 TCe LPG έχει σμιλευμένες γραμμές και αποφασιστικό εμπρός μέρος, κάτι που το κάνει να κερδίζει σε ζωντάνια και μοντέρνο χαρακτήρα, ενώ παραμένει άμεσα αναγνωρίσιμο σαν Renault Clio.

Η μάσκα με τον ευμεγέθη ρόμβο στο κέντρο της δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την ταυτότητα του αυτοκινήτου, ενώ μια  έντονη σχεδιαστικά λεπτομέρεια αποτελούν τα LED φώτα ημέρας  που είναι ξεχωριστά από τα κυρίως φωτιστικά σώματα, έχουν σχήμα μπούμερανγκ και «εισβάλλουν» μέσα στον προφυλακτήρα δίνοντας επιπλέον πόντους εντυπωσιασμού – ειδικά το βράδυ.

Τα πόμολα στις πίσω πόρτες βρίσκονται ψηλά στις πίσω κολώνες και οι καθαριστήρες κρύβονται μέσα ενώ οι αλουμινένιες ζάντες  16” (195/55R16) είναι ευπρόσδεκτες γεμίζοντας πειστικά τους θόλους του αυτοκινήτου, ωστόσο αφήνουν εκτεθειμένα στο μάτι τα ταμπούρα στου πίσω τροχούς ενοχλώντας όσους ενοχλούνται από αυτές τις «λεπτομέρειες».

Οι υπόλοιποι θα συμφωνήσουν ότι τα νίκελ στις πόρτες και τα  παράθυρα δίνουν έναν αέρα πολυτέλειας στο προφίλ του  Clio, ενώ και τα πίσω φωτιστικά σώματα κάνουν ότι μπορούν για να διαφοροποιηθούν από το προηγούμενο μοντέλο.

Μοιάζει να είναι κάτι σαν άγραφος κανόνας στη κατηγορία ότι οι κατασκευαστές διατηρούν σχεδόν απαράλλακτη την εμφάνιση των μοντέλων τους στις νέες γενιές.

Φυσικά η εμφάνιση επιβάλλεται από την προσπάθεια συμβιβασμού των χώρων, της αεροδυναμικής και της ταυτότητας του μοντέλου και του κατασκευαστή, όμως μοιάζει να μην υπάρχουν πια φρέσκες ιδέες και «σχεδιαστική αγάπη» σε αυτή την κατηγορία.

Το ότι το Clio IV μοιάζει τόσο πολύ με την προηγούμενη γενιά του- που θέλει εξειδικευμένο μάτι για να  δει τις διαφορές ίσως να μην ενοχλεί, όμως σίγουρα δεν ενθουσιάζει.

Εσωτερικό

Αντίθετα η είσοδος στο εσωτερικό του Renault Clio1.0 TCe LPG αναπτερώνει το ηθικό καθώς  σχεδιαστικά έχουν εγκαταλειφτεί οι καμπύλες γραμμές στους αεραγωγούς και το ταμπλό –που κυριαρχούσαν στην προηγούμενη έκδοση και τώρα υπάρχουν πιο συμβατικοί και πιο πολυτελείς στην όψη  παραλληλόγραμμοι αεραγωγοί και εντελώς διαφορετική σε σχεδίαση κεντρική κονσόλα.

Η είσοδος γίνεται με την χρήση μιας κάρτας που εξασφαλίζει το «Keyless Entry» που επιτρέπει στον οδηγό να μπει στο αυτοκίνητο μόλις πλησιάσει το αυτοκίνητο χωρίς να χρειαστεί να ξεκλειδώσει – φέρνοντας τον οδηγό αντιμέτωπο με μια ευχάριστη έκπληξη καθώς η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από το την εικόνα που αντικρίζει κάνεις στον ανταγωνισμό.

Η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλή τόσο στο ταμπλό όσο και στα καθίσματα, καθώς τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι αφρώδη και μαλακά στην αφή, ενώ στα χαμηλότερα τμήματα και στα κάτω τμήματα στις πόρτες τα πλαστικά είναι πιο σκληρά και χαμηλότερης ποιότητας.

Το ταμπλό έχει μια κεντρική οθόνη TFT η οποία είναι εξαιρετικά ευδιάκριτη και έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός κατά την οδήγηση. Η γενικότερη εικόνα του πίνακα οργάνων που συμπληρώνεται με δύο όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν της κεντρικής οθόνης- που δείχνουν την στάθμη του καυσίμου και την θερμοκρασία του κινητήρα.

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.

Το χειριστήριο/δείκτης στάθμης καυσίμου του LPG βρίσκεται χαμηλά στο αριστερό μέρος του ταμπλό και σε συνδυασμό με την επιπλέον ένδειξη για την αυτονομία με την χρήση υγραερίου, αποτελούν την μοναδική ένδειξη ότι  το Renault Clio1.0 TCe LPG διαφέρει από τις άλλες εκδόσεις .

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.

Από έναν διακόπτη στο ταμπλό ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα ECO, που επεμβαίνει στην χαρτογράφηση του κινητήρα με μια πιο ήπια λειτουργία του ηλεκτρονικού γκαζιού και με πιο οικονομική εμπλοκή του κλιματισμού.

Σύμφωνα με την Renault η επιλογή της ECO χαρτογράφησης μπορεί να επιφέρει οικονομία μέχρι και 10%, κάτι που προσωπικά μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά δυστυχώς  αφαιρεί πολύ από την έτσι και αλλιώς οριακή σπιρτάδα του κινητήρα.

Στην κεντρική κονσόλα του αυτοκινήτου της δοκιμής υπάρχει μία μεγάλη οθόνη αφής 9’’ (..δεν κυκλοφορώ με χάρακα, ευτυχώς 😉) η οποία περιλαμβάνει σύστημα πλοήγηση, το ηχοσύστημα και ένα καλό επίπεδο συνδεσιμότητας για ψηφιακές συσκευές USB και τηλέφωνα.

Οι νέες δυνατότητες του συστήματος του Multimedia Center της Renault περιλαμβάνουν:

  • Apple CarPlay και Android Auto που συμπεριλαμβάνονται ως στάνταρ.
  • Αναζήτηση με μία γραμμή: μια λειτουργικότητα στο σύστημα πλοήγησης που απλοποιεί τη διαδικασία εύρεσης θέσης
  • Εξατομίκευση: οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν συντομεύσεις για τις συνήθεις λειτουργίες
  • Λειτουργία Find My Car
  • Premium Traffic από την TomTom που όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναγωνιστεί το google maps που βρίσκεται πλέον διαθέσιμο σε όλα τα κινητά.

Μια σειρά από συστήματα διατήρησης της πορείας μέσα στην λωρίδα και της απόστασης από το μπροστινό όχημα διατίθενται σαν στάνταρ εξοπλισμός στο Renault Clio1.0 TCe LPG, ωστόσο ο τρόπος λειτουργίας τους είναι εξαιρετικά παρεμβατικός επεμβαίνοντας διαρκώς και έντονα στο τιμόνι καθώς μάταια προσπαθούν να βρουν λογική στην διαγράμμιση των ελληνικών δρόμων.

Αντίστοιχα και το σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης είναι πολύ «touchy» και συνοδεύεται από ένα πολύ δυνατό ήχο προειδοποίησης που απλά ενοχλεί.

Τα συστήματα αυτά είναι στάνταρ και μη ρυθμιζόμενα ως προς την ένταση της παρέμβασης κάποιοι οδηγοί –μεταξύ των οποίων και η υπογράφουσα-επιλέγουν να τα απενεργοποιούν.

Φυσικά οι μαχητές του Facebook θα με κατηγορήσουν πάλι ότι δεν είναι «καθώς πρέπει» να παραδέχομαι ότι απενεργοποιώ τα «συστήματα προστασίας», αλλά όσο αυτά περιγράφονται μέσα σε εισαγωγικά θα επιλέγω πάντα την κρίση μου στην οδήγηση.

Άλλωστε για τελειώνουμε… δεν είμαι «καθώς πρέπει» για αυτό και δεκάδες εκατομμύρια αναγνωστών στην Ελλάδα (😎) επιλέγουν την ενημέρωση τους σελίδες που συντάσσονται από ειδικούς.

Το σύστημα κλιματισμού ελέγχεται ευτυχώς από τρεις κυκλικούς διακοπές- πρακτικούς και όμορφους στη λειτουργία τους, ενώ πιο κάτω υπάρχει μια ανάγλυφη κονσόλα που φιλοξενεί τον επιλογέα, κάποιες έξυπνες θήκες αποθήκευσης- και φυσικά τα USB ports.

Το τιμόνι είναι φυσικά δερμάτινο και έχει σωστό μέγεθος και λαβή όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια που με μπερδεύουν! Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Χώροι/Άνεση

Σε ότι αφορά του επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων οι χώροι για μικροπράγματα είναι πολλοί και εξαιρετικά πρακτικοί, ενώ τα μπροστινά καθίσματα παρέχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη και είναι απολαυστικά σε δρόμους με στροφές, όμως-όπως και τα πίσω καθίσματα-είναι αρκετά σκληρά και θα κουράσουν την μέση σε μεγαλύτερες διαδρομές.

Η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, η θέση οδήγησης είναι άριστη, αλλά η ορατότητα προς τα πίσω είναι προβληματική, καθώς ο οδηγός έχει πάντα μια αίσθηση «σκοτεινιάς» όταν κοιτά προς τα πίσω.

Η ορατότητα προς τα εμπρός παραμένει καλή μπροστά χάρη στα μπροστινά φινιστρίνια στις κολώνες.

Οι πίσω επιβάτες έχουν αρκετό χώρο για τα γόνατα τους, όμως δύσκολα μπορεί να σταθεί δίπλα στην άνεση και την εκμετάλλευση χώρων που παρέχει το VW Polo στους επιβάτες.

Η χαμηλή γραμμή της οροφής, τα μικρά σπορ παράθυρα στις πίσω πόρτες και οι φαρδιές πίσω κολώνες είναι όμορφα όταν τα βλέπεις από έξω, αλλά τελικά διαμορφώνουν ένα εσωτερικό που στο πίσω μέρος είναι σκοτεινό… και χαμηλοτάβανο!

Ο χώρος αποσκευών με χωρητικότητα 380 λίτρων όμως βρίσκεται  στην κορυφή της κατηγορίας, είναι απόλυτα κανονικός και θα χωρέσει ότι χρειάζεται μια οικογένεια το Σαββατοκύριακο.

Το μόνο μειονέκτημα στον χώρο των αποσκευών είναι το ψηλό κατώφλι φόρτωσης καθώς η πίσω πόρτα δεν κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Renault Clio1.0 TCe LPG θα βρούμε τον γώριμο  τρικύλινδρο  TCe των 999 κ.εκ που έχει δεχτεί ενισχύσεις στην κεφαλή και μετατροπές στο σύστημα τροφοδοσίας που του επιτρέπουν να καίει απροβλημάτιστα τα δύο διαφορετικά καύσιμα.

Ανάλογα με το καύσιμο που επιλέγει ο οδηγός η απόδοση του κυμαίνεται από τους 91 ίππους και 160 Nm όταν καίει βενζίνη μέχρι τους 100 ίππους και 170 Nm με την χρήση υγραερίου.

Η εστίαση του κινητήρα στην λειτουργία με LPG  είναι εμφανής από την διαφορά στην απόδοση ανάλογα με το καύσιμο που οφείλεται στο ότι όταν  λειτουργεί με βενζίνη χρησιμοποιείται  ένα σύστημα ψεκασμού μονού σημείου, ενώ στο LPG ο ψεκασμός γίνεται από  4 ξεχωριστά μπεκ.

Στην πράξη ο κινητήρας δεν ακούγεται «τρικύλινδρα» στο εσωτερικό, ούτε έχει κραδασμούς ωστόσο όταν λειτουργεί με υγραέριο τα μπεκ του ψεκασμού κάνουν ένα ηχηρό «κλικάρισμα» που τον κάνουν να ακούγεται ελαφρά κάπως σαν πετρελαιοκίνητος ειδικά στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμη και όταν χρησιμοποιεί υγραέριο- που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ιπποδύναμη, ο κινητήρας δεν είναι «ψυχωμένος» και δείχνει να δυσκολεύεται να κινήσει το αυτοκίνητο παρά το γεγονός ότι το κιβώτιο διαθέτει δυο πολύ κοντές πρώτες σχέσεις.

Είναι περίεργη η ρύθμιση του καθώς γνωρίζουμε ότι στο Juke ο ίδιος κινητήρας τα καταφέρνει μια χαρά παρότι αποδίδει μόλις 15 επιπλέον ίππους σε πιο βαρύ αμάξωμα.

Η ροπή μεταφέρεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβώτιου ταχυτήτων 6 σχέσεων που βοηθούν το Renault Clio1.0 TCe LPG να κινείται με ησυχία και οικονομία- όμως ο επιλογέας μοιάζει να έχει μεγάλες διαδρομές που δεν ταιριάζουν με την αίσθηση που δημιουργεί ο μαλακός και ακριβής συμπλέκτης.

Επιπλέον οι δύο πρώτες σχέσεις είναι κοντές ενώ από την 3η και μετά «μακραίνουν» απότομα κάτι που ίσως να ενοχλήσει στον επαρχιακό δρόμο όπου στο πέρασμα από 2α σε 3η με φορτωμένο αυτοκίνητο παρουσιάζεται ένα κενό.

Αλλά ξέρετε κάτι? Η έλλειψη δύναμης τελικά μου είναι απόλυτα αποδεκτή καθώς κάνοντας έναν απλό πολλαπλασιασμό βρίσκεις ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι ότι πιο συμφέρον και πρακτικό υπάρχει στα χρήματα του.

Προσέξτε: Η μέση κατανάλωση με βενζίνη είναι 6,7 λίτρα /100 χιλιόμετρα, δηλαδή με κόστος καυσίμου €1,72 χρειάζεται περίπου €11,5 ανά 100 χλμ., ενώ η μέση κατανάλωση με υγραέριο είναι 8 λίτρα /100 χιλιόμετρα, δηλαδή με κόστος καυσίμου 0,85 χρειάζεται περίπου €7 ανά 100 χλμ.

Η διαφορά είναι τεράστια, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε για ένα σχετικά προσιτό αυτοκίνητο  με τιμές που ξεκινούν από τα €20.420, το οποίο έχει αυτονομία ( βενζίνη 48λ.+ 40λ) πάνω από 1000 χλμ και ανεφοδιάζεται όπου θέλει αφού το δίκτυο LPG είναι πυκνότατο!

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις …το ότι ο κινητήρας φαίνεται «λίγος» για τα 1,250κιλά είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και στην πράξη από τα 12,1 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την διαδικασία του 0-100χλμ.ω και από τα 185 χιλιόμετρα της τελικής.

Αλλά όπως είπαμε … αν συγκρίνετε τα πλεονεκτήματα στην οικονομία με τα μειονεκτήματα στις επιδόσεις εύκολα ξεχνάτε τον «γλήγκορο» εαυτό σας!

Ανάρτηση /Φρένα

Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και ταιριάζει γάντι στα χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου.

Το αυτοκίνητο παρά τα χαμηλού προφίλ λάστιχα επιβιώνει στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους και φροντίζει για την άνεση των επιβατών.

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του Renault Clio1.0 TCe LPG χρειάζεται λιγότερες από 3 στροφές από άκρη σε άκρη και παρέχει ικανοποιητικότατη ακρίβεια και αίσθηση, ενώ κόβει και πολύ βελτιώνοντας την ευελιξία μέσα στην πόλη.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω- που αποτελούν μια ακατανόητη επιλογή για το 2020 και για ένα αυτοκίνητο που στέκεται τόσο αξιόλογα στον δρόμο.

Στην Πόλη

Η οδήγηση του Renault Clio1.0 TCe LPG μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και άνετη και το αυτοκίνητο καταφέρνει να «σφηνώνει» στα κενά της κίνησης, και όλα θα ήταν τέλεια αν η ορατότητα προς τα πίσω δεν εμποδιζόταν από τις φαρδιές πίσω κολώνες.

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι βοηθά στο παρκάρισμα και μαζί με την κάμερα οπισθοπορείας κάνει την ζωή του οδηγού εύκολη σε ότι αφορά τον υπολογισμό των αποστάσεων.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση, αν προσέξετε λίγο θα δείτε περίπου 8 λίτρα LPG για κάθε 100 χιλιόμετρα που καλύπτετε στην πόλη-τιμή που μοιάζει υψηλή μέχρι που θα συνειδητοποιήσετε ότι κάθε λίτρο LPG κοστίζει περίπου 0,85€!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Renault Clio1.0 TCe LPG ταξιδεύει σαν ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, παραμένοντας στην πορεία του και αδιαφορώντας για τους πλάγιους ανέμους και για τις διαμήκεις ανωμαλίες- παρά τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα που χάρη στην σωστή του στήριξη καταφέρνει να μην έχει αναπηδήσεις και να μην μεταφέρει στο εσωτερικό το θόρυβο κύλισης των ελαστικών.

Με ταχύτητα περίπου τα 130km/h το Renault Clio1.0 TCe LPG έκανε ένα άνετο ταξίδι με το μικρό μοτερακι να χρησιμοποιεί την 6η ταχύτητα και να γυρνά με μόλις 3,000 σαλ.

Η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση που ισορροπεί με γαλλικό τρόπο μεταξύ έλεγχου του αμαξώματος και άνεσης των επιβατών, στις μεγάλες ταχύτητες βοηθά την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου να σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα, εξαλείφοντας τις κλίσεις του αμαξώματος στις παρατεταμένες στροφές με μεγάλες ταχύτητες.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 7,5  λίτρα LPG  εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν θελήσετε να ταξιδέψετε με 140-150 καλό είναι να υπολογίζετε περίπου 8,2 λίτρα ανά LPG 100χλμ.

Στις στροφές

Το τιμόνι του Renault Clio1.0 TCe LPG μεταφέρει με ακρίβεια το τι συμβαίνει στους μπροστινούς τροχούς ενώ το πίσω μέρος μένει καρφωμένο μέσα στην στροφή χαρίζοντας κάποια ηρεμία στον καθημερινό οδηγό χωρίς να παρουσιάζει αναπηδήσεις στις εγκάρσιες ανωμαλίες-παρά τον ημιάκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος.

Το τιμόνι δεν παρουσιάζει κανένα κλότσημα κατά την επιτάχυνση ενώ οι τροχοί βρίσκουν εύκολα πρόσφυση και σπινάρουν δύσκολα ακόμα και σε φουρκέτες.

Η γραμμική και χωρίς ξεσπάσματα λειτουργία του κινητήρα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το αυτοκίνητο δεν είναι γρήγορο και όμως όταν αρχίζετε να στρίβετε μια ματιά στο κοντέρ θα σας επαναφέρει στην τάξη!

Οι άνετες αντιστρεπτικές επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παίρνει κάποιες κλίσεις στην στροφή διατηρώντας όμως πεισματικά την τροχιά που επιλέγει ο οδηγός με το πληροφοριακό τιμόνι..

Όταν ανεβάσετε τους ρυθμούς- έχοντας πάντα σαν σύμμαχό το καλό τιμόνι -θα φτάσετε σε ένα σημείο που θα νοιώσετε το τιμόνι να ελαφρώνει και το μπροστινό μέρος να αρχίζει να γίνεται ελαφρά υποστροφικό πριν αρχίσει το αυτοκίνητο να γλιστρά με τα τέσσερα.

Μπορείς αν θέλεις φτάνοντας στην είσοδο της στροφής να αποσταθεροποιήσεις το πίσω μέρος πατώντας φρένο και κάνοντας την ουρά να γυρίσει ελαφρά με την μεταφορά βάρους – ωστόσο όσο εντυπωσιακό και διασκεδαστικό και εάν είναι αυτό, δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ καθώς πρώτον τα φρένα θα κουραστούν γρήγορα αν αρχίσεις να τα εμπλέκεις με σοβαρό τρόπο στην οδήγηση και δεύτερον το ESP θα σας συγκρατήσει εντός των λογικών ορίων.

Τα φρένα πάντως είναι αρχικά δυνατά και με καλή αίσθηση, όμως αν ζοριστούν θα ζεσταθούν σχετικά γρήγορα κάτι που γίνει αισθητό κυρίως από την μύτη και όχι από το πόδι.

Επειγόντως δισκόφρενα πίσω!

Αν τα ηλεκτρονικά του Renault Clio1.0 TCe LPG δεν ήταν τόσο παρεμβατικά  καταπιέζοντας το παιγνιδιάρικο στήσιμο του αυτοκινήτου που διαφαίνεται από το πολύ καλό τιμόνι, νομίζω αυτό το μικρό γαλλικό hatchback θα μπορούσε να ήταν στην «όπως πρέπει» παρέα του  Fiesta-και όχι στην «καθωσπρέπει» συντροφιά του Polo!

Επιλογές γονέων γονέων παιδεύουσι τέκνα! Είναι σαν να θες να γίνεις ζωγράφος και τελικά οι γονείς σου με πολλά φροντιστήρια να σε βάζουν στην ιατρική!

Γιατρός θα γίνεις, όμως μέσα σου θα υπάρχει πάντα η φωτιά του καλλιτέχνη και -παρότι μετά από χρόνια θα ευγνωμονείς τους γονείς τους για τις επιλογές τους-πάντα θα αναρωτιέσαι τι θα γινόταν εάν….

Συμπέρασμα

Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις και έτσι ενώ το νέο Clio πατάει σε ένα ολοκαίνουριο πάτωμα που έχει χώρο για τις μπαταριές των ηλεκτροκίνητων εκδόσεων, η εμφάνιση και η φιλοσοφία του αυτοκινήτου παραμένει ίδια κάτι που μπορεί να αρέσει σε όσους σκέφτονται να αλλάξουν το παλιό τους Clio με το νέο μοντέλο, αλλά σίγουρα θα προβληματίσει όσους ψάχνουν για το νέο τους αυτοκίνητο.

Για να μην παρεξηγηθώ το σχέδιο του Renault Clio1.0 TCe LPG ήταν και παραμένει πρωτοποριακό και σύγχρονο, ωστόσο μας έχουν μάθει οι εταιρείες τα νέα μοντέλα να είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα.

Τα ίδια ισχύουν και για το εσωτερικό που μοιάζει σχεδιαστικά άτολμο απέναντι στον ανταγωνισμό και παρότι χρησιμοποιεί βελτιωμένα πλαστικά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο και πάλι προβληματίζει όταν το βάζεις δίπλα στον ανταγωνισμό.

Οι ανέσεις και οι χώροι στα πίσω καθίσματα δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλες προτάσεις στην κατηγορία όμως ο χώρος των αποσκευών με έναν μαγικό τρόπο ξαφνικά έγινε τεράστιος.

Οδήγησα το Renault Clio1.0 TCe LPG μέσα στην πόλη και απήλαυσα την οικονομία και την ευκολία ανεφοδιασμού.

Πρακτικά με περίπου €34 υγραερίου μπορείτε να καλύψετε μέχρι και  450 χιλιόμετρα κάτι που είναι εντυπωσιακό- και που κάνει το Renault Clio1.0 TCe LPG πιο οικονομικό ακόμη και από το πετρελαιοκίνητο μοντέλο και σχεδόν όσο οικονομικά είναι τα αυτοκίνητα που κινούνται με ΦΑ και ηλεκτρικό.

Το άγχος της κατανάλωσης  σταματά να απασχολεί τον οδηγό που πιάνει τον εαυτό του να κάνει και πάλι άσκοπα χιλιόμετρα μέσα στην πόλη όπως συνήθιζε τα παλιά χρόνια. Έτσι ρε παιδί μου… για να δει την παλιά του γειτονιά!

Τα Σαββατοκύριακα  στα όμορφα βουνά μας ο οδηγός μας ξέρει ότι με την αυτονομία που ξεπερνά τα 1000-1100 χιλιόμετρα μπορεί να χαθεί μαζί με την οικογένεια του μέσα στα απομακρυσμένα χωρία της Ελλάδας χωρίς να έχει το άγχος του ανεφοδιασμού, ενώ μόλις επιστρέψει στον «πολιτισμό» ξέρει ότι θα βρει αμέσως σταθμό ανεφοδιασμού.

Στον αυτοκινητόδρομο θα ταξιδέψει με ασφάλεια και άνεση, αρκεί να μην βιάζεται ο οδηγός γιατί ο κινητήρας δεν επαρκεί στις προσπεράσεις όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο με όλη την οικογένεια και τα συμπράγκαλα.

Πιο φτηνή παραμένει  η αστική μετακίνηση μόνο με τα πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν  όμως περιορισμένη αυτονομία και στα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο –που όμως λόγω του «αραιοκατοικημένου»  δικτύου ανεφοδιασμού και του μικρού βοηθητικού ντεπόζιτου βενζίνης που διαθέτουν είναι καταδικασμένα να μένουν μέσα στην πόλη. Ξαναβάζω αυτή την παράγραφό γιατί ξέρω ότι «δαιμονίζει» την ομάδα με εκείνους που μου αρέσει να πειράζω γιατί ξέρω πόσο με αγαπούν-not!

Έχοντας στο μυαλό την σχετικά χαμηλή τιμή κτήσης, την αυτονομία, την οικονομία και την 5ετή εγγύηση ξαφνικά ο αδύναμός κινητήρας δεν με ενοχλούσε και κατάλαβα ότι θα ζούσα άνετα με αυτό το SuperMini προσαρμόζοντας τον τρόπο οδήγησης μου στις δυνατότητες του.

Ωστόσο, τα ταμπούρα στον πίσω άξονα και το κενό που παρουσιάζει το κιβώτιο στις σχέσεις μεταξύ 2ας και 3ης είναι κάτι που θα ήθελα να δω να βελτιώνεται.

Ο ανταγωνισμός κοιτά το Renault Clio1.0 TCe LPG χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι αφου δεν έχει να προσφέρει μια παρόμοια λύση.

Check-Matte, mate!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Θα ήθελα να έχει διαφορετική εμφάνιση που να το διαχωρίζει από το προηγούμενο μοντέλο
  • Τα ταμπούρα στους πίσω τροχούς και τα πολύ παρεμβατικά ηλεκτρονικά.

Θα θυμάμαι

  • Η οικονομία του κινητήρα υγραερίου με την ασφάλεια που προσφέρει η εργοστασιακή εγκατάσταση του συστήματος .
  • Τους μεγάλους χώρους, την ποιότητα των υλικών και την σωστή εργονομία στα χειριστήρια .

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες Renault Clio 1.0 TCe LPG

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο